Jak vybrat sklenice na víno

Aktualizováno v červnu 2020

To, že se sklenice vybírají podle toho, zda se jedná o víno bílé nebo červené je známo asi každému. Věděli jste ale, že svůj podíl na tom, jak si víno vychutnáte, má vliv také tvar kalíšku, tloušťka stopky a velikost základny? Barvu moku ovlivňuje to, z jakého skla je sklenice vyrobená. Setkat se můžete s levnějším sodnovápenatým sklem, bezolovnatým křišťálem nebo luxusním českým křišťálem. Náš rádce vás provede výběrem vhodné sklenice a poradí, jak o ni pečovat tak, abyste si z ní vinnou révu mohli vychutnávat co nejdéle.

Čím se vyznačuje skutečně kvalitní sklenice na víno

Sklenice se odlišují podle toho, zda z nich pijete červené, bílé nebo šumivé víno. Každá z nich by však měla splňovat několik náležitostí, které jsou pro všechny sklenice stejné.

Kvalitní čiré sklo

Jestliže hledáte opravdovou kvalitu, sáhněte po výrobku s čistého křišťálového skla, ideálně bez příměsí, jako je třeba olovo. Jen čiré transparentní sklo nezkresluje barevnost vína. Barevné nebo zdobené sklenice jsou tedy passé.

Tenkostěnné provedení

Abyste mohli co nejlépe zkoumat viskozitu vína a užili si maximální požitek z jeho pití, měla by být sklenice tenkostěnná. Rozhodně nesahejte po broušených sklenicích na víno. Příliš silné sklo je znakem nedostatečně kvalitní výroby. Zpravidla se jím vyznačují levné sklenice na víno. Pro výrobu se většinou používá nekvalitní zbarvené sklo, které zkresluje barevné odstíny moku.

Zabroušený ústní okraj sklenice

Okraj přichází do kontaktu se rty. Ze zbroušeného okraje se pije lépe než z okraje zataveného.

Vysoká stopka

Tradice velí si pořizovat poháry na vysoké stopce, díky které se vám snadněji prohlíží barva vína v poháru a lépe se s vínem krouží. Také se díky ní vyvarujete „opatlané“ sklenici nebo teplání vína, pokud byste kalíšek drželi v dlani. Na trhu však existují i moderní sklenice na víno bez stopky, které se snadno udržují, a nemusíte se u nich obávat odlomení stopky. Jejich nevýhodou je velikost a šířka, kvůli které je většina lidí nedokáže uchopit tak, abych mohla provést víření.

Stopka musí být tak dlouhá, aby se vám dobře držela v ruce. Při držení byste se rukou neměli dotýkat horní části sklenice (kalíšku). Mějte však na mysli také praktičnost. Poháry s příliš dlouhou stopkou se nemusejí vlézt do myčky nebo do poličky kuchyňské linky. Optimální výška celé sklenice se pohybuje někde kolem 20 až 23 cm. Stopka by měla být tenká, ale ne příliš. Při držení v ruce byste totiž mohli mít pocit, že se může snadno zlomit.

Stabilní základna

Sklenice by se po naplnění vínem neměla viklat a měla by být stabilní. To má na starosti dostatečně velká základna. Nejstabilnější poháry disponují základnou, která má stejný průměr jako nejširší část sklenice.

Sklenice s malou základnou se mohou snadno převrhnout a při naplnění mohou být v ruce příliš těžké. Základny, které jsou však naopak příliš velké, se mohou na stole zachytávat například o okraj talíře, což se může stát na stole, který je plný talířů, misek a dalšího nádobí.

Na stabilitě se podepisuje rovněž celková hmotnost poháru. Sklenice, které jsou příliš lehké, mohou po naplnění vínem vzbuzovat dojem nevyváženosti, zatímco z výrobků, které jsou těžké samy od sebe, a ještě se naplní vínem, se vám bude špatně upíjet a budou se těžkopádně držet.

Dostatečný objem

Pro dostatečné rozvíření a rozlinutí aroma je nutné, aby měl kalíšek dostatečně velký objem. Objem kalíšku by měl být dostatečně velký na to, aby pojal optimální množství vína a kalíšek přitom nebyl naplněn více než z třetiny. Díky tomu máte dostatek prostoru pro víření, aniž byste se museli obávat, že si vínem polijete oblečení nebo stůl.

Jestliže si chcete víno vychutnat bez kompromisů, měla by být sklenice na víno dokonale čistá, bez pachů police, saponátů nebo utěrky.

U konstrukce sklenic jsou důležité 3 konstrukční parametry:

  1. velikost – určuje, kolik vzduchu bude v kontaktu s vínem,
  2. tvar – určuje, jak bude víno proudit do kalíšku,
  3. ústní okraj – průměr ústního okraje ovlivňuje to, jak rychle víno teče k ústům a jak dopadá na patro.

Nepromyšlená konstrukce poháru může chuť vína zkreslit. Dá vyniknout například hořkým a kyselým složkám. Poháry s optimální konstrukcí dokážou vyzdvihnout ovocné složky vína.

zpět nahoru ↑

Tvar kalíšku ovlivňuje chuť i vůni

Při výběru sklenice na víno se setkáte se základním rozdělením tvarů kalíšků:

  • tulipán,
  • balón,
  • flétna.

Celkově se však na trhu můžete setkat zhruba s 300 typy pohárů, které se odlišují podle toho, pro jaký druh vína se používají. Nicméně otázka toho, zda každá odrůda vína potřebuje svoji sklenici je diskutabilní. Jedná se spíše o marketingový tah výrobců vín.

Sklenice na víno tulipán

Jedná se o univerzální tvar, který se používá pro většinu vín a destilátů. Objem tulipánu se liší podle toho, co servírujete. Pro lihoviny a dolihovaná vína se používají tulipány s nejmenším objemem. Následuje střední objem pro vína bílá a růžová a největší objem, který je určený pro servírování červených vín.

Proč se tvaru říká právě tulipán? Jelikož kalíšek kopíruje tvar pootevřeného tulipánu. Tělo je baňaté a směrem k hrdlu se zavírá. Díky tomu dokáže optimálně kumulovat aromatické látky vína nebo jiného podávaného nápoje.

Setkat se můžete i s provedeními, které se vyznačují větším otevřením nebo lehkým ohnutím u hrdla, díky čemuž dokážou lépe uvolňovat vonné složky vína. Využijete je především pro vína, která jsou bohatá na aroma.

Balónový tvar

Jedná se o sklenice na víno, které se používají pro servírování červených vín burgundského typu a příbuzných odrůd. Tyto poháry poznáte podle většího objemu a otevřenějšího hrdla. Název odpovídá baňatému tvaru, který připomíná seříznutý balón.

Flétna: sklenice na šumivé víno

Jestliže bude podávat šumivá vína, sáhněte po vysoké sklenici na víno. Její úzký tvar dá vyniknout perlení vína, ale také bohatosti pěny při nalévání. Díky zúženému hrdlu dochází ke shromáždění aromatických látek v ideálním bodě. Jestliže sáhnete po sklenici, která bude mít na dnu drobné rýhy nebo tečky vytvořené laserem, bude uvolňování bublinek vypadat ještě efektivněji.

Tvar kalíšku ovlivňuje to, jakým způsobem se z nápoje uvolňuje etanol. U sklenic na víno dochází k jeho odpařování ve tvaru prstence, díky čemuž si člověk dokáže víno vychutnat bez rušivého zápachu etanolu.

Tvar pohárů dokáže ovlivnit chuť vína, ale ani ta nejlepší sklenice na víno nedokáže ze špatného vína udělat víno dobré. Obecně se má za to, že průměr ústního kraje by měl být o něco menší než nejširší část kalíšku. Díky tomu vůně směřuje vzhůru a vy tak můžete lépe nasát aroma.

zpět nahoru ↑

Výběr sklenice na víno podle typu a odrůdy vína

To, jaké sklenice na víno si pořídíte, záleží na odrůdě, ale také na barvě. Standardně se můžete setkat s menšími sklenicemi na víno bílé a s většími na víno červené. Při výběru byste však měli mít na paměti, že existuje celá řada komplexních a aromatických bílých vín, která těží z intenzivního víření ve větší sklenici.

Pro opravdové fajnšmekry jsou na trhu i skleničky tzv. odrůdové. Pokud tedy máte v kuchyni dostatek prostoru pro uskladnění celé řady sklenic, klidně se do jejich nákupu můžete pustit. Ovšem není to nutné. Ani samotní vinaři mnohdy nepoužívají odrůdové sklenice. Jde podle nich jen o marketingový tah ze strany výrobců vína.

Bílé a růžové víno

Obecně se má za to, že bílá vína mají spíše méně výrazné aroma na rozdíl od vín červených. Proto je pro ně ideální menší sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu. Skleničky mají baňaté tělo a užší protáhlý tvar, jenž se uzavírá směrem k hrdlu. Tak může dojít ke správné kumulaci aromatických látek. Obecně platí, že poháry pro bílá vína jsou vhodná i pro vína růžová. Bílé víno se podává při teplotě 8 – 12 °C. Skladuje se v lednici.

Jak jsme již psali, nejznámější odrůdy bílých vín mají speciální sklenice, které by měly podtrhnout jejich charakter. Lehká vína se podívají ve skleničce s více protáhlým kalichem. Těžká a výraznější vína naopak v poháru s kratším a širším kalichem.

  • Chardonnay – sklenice má širší a více otevřený kalich, díky čemuž dochází k většímu provzdušnění vína. Při napití víno směřuje ke špičce a bokům jazyka, takže máte možnost rozeznat sladkost i kyselost vína na patře. Může se z něj pít: Chardonnay, Semillon, Voignier.
  • Sauvignon Blanc – sklo se vyznačuje štíhlým vysokým kalichem, který se zužuje. Díky tomuto tvaru se vám přímo do nosu dostanou typické jemné květinové a ovocné vůně. Užší provedení má za následek, že se k vínu dostává méně vzduchu, takže zůstává déle čerstvé. Pomocí tohoto tvaru se jazyk při pití vytvaruje do U, což znamená, že je víno směrováno ke středu patra. Doušek je hladký. Pije se z něj: Sauvignon Blanc, Bordeaux, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blans, Pinto Grigio.
  • Riesling – tento pohár je menší a má vyšší užší kalich. Tvarové zpracování umožňuje koncentraci ovocného aroma v horní části kalíšku. Dlouhý stonek udržuje víno chlazené. Úzký horní okraj víno směruje do středu, spíše k zadání části úst. Tak je potlačena sladká chuť. Sklo je ideální pro: Ryzlink rýnský sladký, Zinfandel, Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené.

Červené víno

Vzhledem k tomu, že má červené víno intenzivnější aroma, lije se do větší sklenice, která má tvar balónu. Aby bylo víno lépe provzdušněno, má pohár širší hrdlo. Vínem sklo plňte vždy jen do jedné třetiny, aby s ním bylo možné kroužit a aroma a vůně měly lepší šanci se uvolnit. Sklenice na červené víno se vyznačují kratší stopkou. Drží se ve vrchní části. Pokud stojíte před otázkou, jak vybrat sklenice na červené víno, měli byste vědět, že se dělí na dva základní modely, které se od sebe odlišují podle typu vína. Jejich název je odvozen od významných vinařských oblastí ve Francii.

  • Bordeaux – sklenice se vyrábí tak, aby dokázaly umocnit chuť červeného vína odrůdy Bordeaux. Jak je poznáte? Plocha kalíšku je větší, čímž se prodlužuje vzdálenost mezi vínem a ústy. Rovněž se v tomto skle lépe rozptyluje etanol. Díky širšímu otevření kalíšku se víno při pití směruje do zadní části úst, čímž se minimalizuje hořkost a maximalizuje chuťové spektrum. Poháry jsou určeny pro pití odrůd s vyšším obsahem tříslovin, tedy: Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
  • Burgundy – sklo na víno burgundského typu poznáte tak, že má širší kalíšek. Díky němu se lépe hromadí aroma jemných vín s užším vrcholem. Víno je při pití směrováno na špičku jazyka, což vám umožní rozeznávat nejrůznější nuance chutí. Sklenice je vhodná pro středně těžká vína, která jsou charakteristická vysokou kyselostí a středním až nízkým obsahem tříslovin. Jsou vhodné pro pití vín z odrůd: Pinot Noir, Nebbiolo a Gamay. Nejlépe si z nich vychutnáte vína jako Barbaresco, Barolo, Beaujolais, Rulandské modré a Burgundské červené.

Šumivé víno

Šumivá vína nebo sekty se servírují do sklenice ve tvaru flétny. Díky úzkému a vysokému provedení v nich skvěle vynikne perlení vína a také pěna, která se tvoří při nalévání.

zpět nahoru ↑

Výběr skla podle objemu

Výběr sklenice podle objemu je velice individuální záležitostí. Obecně platí, že co vinař, to jiná sklenice. V zásadě se však můžete držet doporučení, které jsme pro vás sepsali do přehledné tabulky.

Typ vínaObjem v mlTvar kalíšku
Šumivá a sekty100 – 250flétna
Bílá sladká vína150 – 250tulipán
Suchá bílá vína150 – 400tulipán
Suchá bílá burgundského typu250 – 500balón
Sladká bílá, botrytická100 – 150tulipán
Sklenice na víno typu portského, sherry a likérová vína100 – 190tulipán
Růžová vína150 – 400tulipán
Mladá červená vína250 – 500tulipán
Zralá červená vína350 – 700tulipán
Červená vína burgundského typu350 – 1 000balón
zpět nahoru ↑

Výrobní materiál: typy skla

Sklenice na víno se vyrábějí z několika typů skel, která se od sebe liší složením, což má za následek nejen jeho vzhled, ale také odolnost. Zpravidla se setkáte se 3 základními skly:

  1. sodnovápenaté sklo – pro jeho výrobu se používá 60 – 75 % oxidu křemičitého, tedy písku, 12 – 18 % uhličitanu sodného a 5 – 12 % kalcinového vápence. Jedná se o univerzální složení, pro které je charakteristická levná výroba, takže se z něj vyrábějí všechna běžně používaná skla (od sklenic na pití až po sklenice na okurky).
  2. Bezolovnatý křišťál – nezaměňujte jej s křemenným křišťálem. Svým vzhledem připomíná olovnatý křišťál. Od výroby skla z olovnatého křišťálu výrobci kvůli toxicitě olova upouštějí. Bezolovnatý křišťál je vysoce refrakční, což se projevuje na jiskřivosti skla. Jiskřivost je vyšší než u sodnovápenatého skla, což se projeví na vyšší pořizovací ceně. Kromě toho je z tohoto typu skla možné vyrobit tenčí sklenice.
  3. Olovnatý křišťál – známý také jako draselnoolovnaté sklo. Vyrábí se tavením sklářského písku s potaší (uhličitan draselný) a oxidy olova. Sklo je charakteristické vysokým leskem a vysokým indexem lomu. Skla s vysokým podílem oxidu olovnatého se zdobí bohatým broušením. Vzhledem k toxicitě olova se tato látka může částečně nebo zcela nahradit oxidem barnatým, zinečnatým nebo sodným. Tímto způsobem vznikem sklo, které je známé pod názvem křišťálové, má menší brilanci než olovnatý křišťál. Podle časopisu The New York Times a Wine Spectator by sklenice z olovnatého křišťálu neměly být nebezpečné pro pití vína. V tomto skle by se však podle vědeckého editora Leigh Krietsch Boernera, PhD., neměl skladovat alkohol, jelikož by se do něj po čase mohly začít uvolňovat nebezpečné látky olovnatých zplodin. Doporučili bychom však raději pořizovat sklenice vyrobené z jiného skla než z olovnatého křišťálu.
  4. Křišťálové sklo – draselnovápenaté sklo neboli český křišťál. Vyrábí se tavením sklářského písku s potaší a vápence. Je tvrdší, hůře se taví, je lesklé a stálé. Vyrábí se z něj stolní, ale také chemické sklo. Dále se používá pro výrobu uměleckých a dekoračních předmětů. Sklenice na víno z křišťálu jsou považované za TOP produkty.

Specifickým výrobním materiálem je plast. Plastové sklenice na víno jsou ideální na zahradní párty, na food festivaly nebo jako cestovní varianty. Díky technologickým možnostem není plastová sklenička na první pohled rozeznatelná od skleněné. Poznáte ji až podle nízké hmotnosti a také podle hmatu. Některé modely disponují šroubovací stopkou, což oceníte především při cestování.

Způsob výroby skla

Způsob výroba sklenic se podepisuje na pořizovací ceně. Sklenice se mohou vyrábět zpravidla dvěma základními způsoby:

  1. strojově (foukané strojově),
  2. foukané ústy – foukané sklenice na víno se vyrábějí pomocí sklářské píšťaly. Sklovina se následně tvaruje pomocí forem. Žádný výrobek není stejný a každý je tedy originál.

Samozřejmě poháry, které se vyrábí tak, že se foukají ústy, jsou finančně nákladnější než poháry vyráběné strojově.

zpět nahoru ↑

Péče o poháry na víno

Třebaže se vám to může jevit jako nepochopitelné, doporučuje se sklenice na víno mýt v myčce. O tom, zda je tento způsob údržby vhodný se dozvíte z informací od výrobce. A proč je lepší sklo na víno mýt v myčce, a ne v ruce? Protože u tenkých sklenic hrozí, že mytím v ruce prasknou. Nemusí prasknout jen tím, že je příliš stisknete, ale také tím, že vám z ruky vyklouznou a rozbijí se o dřez nebo o jiné nádobí.

Jestliže však dáváte přednost ručnímu mytí, vždy toto křehké nádobí umývejte horkou vodou a kartáčem na mytí sklenic, respektive lahví, kterým sklenice na víno dobře vyčistíte. Při mytí použijte i trošku saponátu na nádobí.

Pokud budete chtít sklo umývat v myčce, dobře si zkontrolujte, zda se sklenice bez problémů vměstnají do horního koše, který je určen pro mytí skla. Některé sklenice se kvůli tlustému sklu nemusejí mezi trny dobře vkládat, a naopak tenké sklo může mezi trny zbytečně „lítat“. Některé myčky disponují speciálním držákem na stonky.

Jestliže nechcete, aby na skle ulpívaly šmouhy a kapky, použijte pro ruční leštění lešticí utěrky z mikrovláken. Odolné skvrny vám pomůže odstranit troška bílého octa. Při leštění nikdy nepostupujte tak, že v jedné ruce budete pevně držet základnu a druhou rukou s utěrkou leštit kalíšek. Mohlo by dojít ke zlomení stopky. Místo toho držte sklenici za kalíšek a leštěte postupně, bez točení. Utěrky na leštění nikdy neperte v aviváži. Ta by mohla na skle zanechat mastné skvrny.

Aby se sklo nepoškrábalo, nesmí být pohár v myčce na volno nebo se dotýkat jiného skla či kovu. Sklenice skladujte ve svislé poloze, nikoliv otočené dnem vzhůru. Ideální je si pořídit držák na sklenice na víno.

zpět nahoru ↑

Využití sklenic

Sklenice na víno jsou ideálním dárkem nebo upomínkovým předmětem. Díky gravírovaní můžete sklenici na víno opatřit jménem obdarované osoby nebo vyznáním, například: nejlepší maminka na světě nebo nejlepší kuchař. Je však možné sáhnout také po originálních sklenicích na víno například z dílny Swarovski, které jsou zdobené krystaly tohoto výrobce.

Speciální vzhled mají i svatební sklenice na víno, ze kterých pije nevěsta a ženich. Sklenice pro nevěstu může být opatřena decentní stužkou a sklenice pro ženicha například motýlkem s límečkem.

Kromě toho se ze sklenic na víno dají vyrobit vánoční svícny. Jak na to?

  • Sklenici otočíte základnou nahoru,
  • do kalíšku nainstalujete několik smrkových větviček, malou vánoční kouli a třeba konfety,
  • na základu postavte čajovou svíčku.
zpět nahoru ↑

Ceny sklenic na víno

Jestliže si víno rádi vychutnáváte a nevadí vám za sklenice utratit více než 50 Kč, doporučuje se pořízení poháru, který stojí tolik, jak jedna lahev dobrého vína. Nicméně sklo můžete pořídit v několika cenových kategoriích.

Levné sklenice na víno

Jestliže nechcete za sklo příliš utrácet, budete se pohybovat v cenové kategorii do 100 Kč za kus. Sklenice budou vyrobeny zpravidla z tlustšího sodnovápenatého skla. Za výhodou cenu je pořídíte v páru, ale i v sadě. Bude se jednat o univerzální sklenice na víno. V této kategorii narazíte i na výrobky bez stonku. Samozřejmě jsou dostupné i základní, ne příliš estetické plastové sklenice.

Cenová kategorie od 100 do 300 Kč

Střední cenová kategorie je vhodná pro laické vinaře, kterým nevadí si připlatit za kvalitu. Sklenice budou k dostání ve všech tvarových provedeních se stopkou či bez stopky. Z hlediska objemu jsou dostupné kalíšky od 190 ml až po 650 ml. Výroba je zpravidla strojová. I v této kategorii se pro výrobu nejčastěji používá bezolovnaté sklo. Při pečlivém výběru narazíte na vytříbené sklenice z tenkého skla. V této cenové kategorii jsou k dostání luxusní plastové poháry, které jsou na první pohled k nerozeznání od skla.

Sklenice od 300 Kč do 600 Kč

V této cenové relaci se setkáte s poháry z bezolovnatého skla, ale také z křišťálu. Sklenice můžete pořídit jednotlivě, ale také v sadě, což vás mnohdy vyjde finančně lépe. Stejně jako u předchozích kategorií, i zde jsou dostupné varianty se stopkou a bez stopky.

Luxusní sklenice na víno

Jestliže jste profesionál, případně se vínu intenzivně věnujete, nebude vám vadit pořizovací cena převyšující hranici 600 Kč. Tyto výrobky se pochlubí ruční výrobou a výrobním materiálem z křišťálu. Je však možné, že narazíte i na strojově foukané sklenice.

0/5 0 hodnocení

Pomohli jsme vám?

Sledujte nás na Youtube, Facebook, Twitter a Instagram.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.