Jak vybrat zmrzlinovač

Aktualizováno v srpnu 2019

Při výběru stroje na zmrzlinu (zmrzlinovače) zvažte především to, jak často budete zmrzlinu vyrábět a pro kolik osob. Na trhu totiž najdete levnější zmrzlinovače pro občasné použití nebo profesionální výrobky pro pravidelnou přípravu. Jejich rozdíl není jen v objemu mísy a materiálu, ale také ceně. Zjistěte, který zmrzlinovač koupit a který výrobek pro vás bude nejlepší.

Recenze zmrzlinovačů

Do našeho testu zmrzlinovačů jsme zahrnuli jak výrobky s kompresorem i bez kompresoru. Zaměřili jsme se na zpracování šlehacích metliček, ale i na způsob údržby. Rozdíly jsou i ve výkonu, ale také příslušenství, které společně s výrobkem obdržíte.

DeLonghi IC 8500

Kompresorne
Materiál metličekplast
Objem mísy1,5 l
Výroba sorbetuano
Příkon6 W
množství vyrobené zmrzliny800 g
Hmotnost2,7 kg
Příslušenstvíservírovací lžíce, hermetické víko, protiskluzové nožičky
Ovládánímanuální
Maximální doba přípravy zmrzliny40 min
Rozměry V x Š x H v cm26 x 16 x 15

DeLonghi IC 8500 se sice řadí mezi dražší výrobky, ale jeho příkon je pouze 6 W, což odpovídá spíše produktům z levné kategorie. Rovněž myslete na to, že hnětací metličky jsou plastové. Potěší vás však poměrně velká nádoba pyšnící se objemem 1,5 l. Najednou tak připravíte 800 g zmrzliny, což postačí pro menší rodinu.

Mísa s dvojitými stěnami se musí dostatečně namrazit, jinak nevyrobíte zmrzlinu patřičné konzistence. Obecně můžeme říci, že čím déle misku v mrazáku ponecháte, tím úspěšnější při výrobě budete. Doba, po kterou by měla mísa být v mrazáku, se liší podle nastavené teploty mrazicího boxu. Jestliže má váš mrazák nastavenou hodnotu na -30 °C, mísa by v něm měla být 10-12. V případě -25 °C 12-14 hodin a při -18°C 14-16 hodin. Výška mísy je zhruba 18 cm, takže si před nákupem promyslete, zda se vám do mrazáku vejde. Jinak byste situaci museli řešit tak, že byste jednu zásuvku vyndali, což je nepraktické. Co byste dělali s potravinami, které se musí mrazit?

Výhodou tohoto přístroje je tichý chod a relativně rychlá výroba. V závislosti na teplotě i použitých ingrediencích si pochoutku můžete vychutnávat už za 30 minut. Příliš dlouhé skladování se však nedoporučuje, protože směs postupně ztrácí svoji strukturu a chuť.

Společně s výrobkem dostanete hermeticky uzavíratelné víko, díky kterému se ke zmrzlině v mrazáku nedostane vzduch, a také servírovací lžíci. Víko používané během přípravy je opatřeno otvorem pro přidávání surovin, který by však mohl být větší. Nádoba, ve které se směs míchá, je z hliníku. Žádnou část zmrzlinovače nesmíte mýt v myčce. Skládání stroje není příliš intuitivní a plastové dílky rovněž nebudí důvěru.

  • tichý chod
  • možnost výroby zmrzliny z mléka
  • velká kapacita nádoby
  • víko
  • rychlá příprava
  • plastové provedení
  • obtížné sestavení
  • malý plnicí otvor
  • nesmí se mýt v myčce
Zjistit cenu

Domo DO2309I

Kompresorne
Materiál metličekplast
Objem mísy1 l
Výroba sorbetuano
Příkon12 W
množství vyrobené zmrzliny1000 g
Hmotnost2,93 kg
Příslušenstvístěrka
Ovládánímanuální
Maximální doba přípravy zmrzliny20 min
Rozměry V x Š x H v cm16 x 17,9 (průměr)

Výrobník zmrzliny Domo DO2309I můžeme označit za dobrý poměr cena a výkon. Za necelých 700 Kč dostanete výrobek s příkonem 12 W, který odpovídá nejnižší cenové kategorii. Potěší vás však poměrně velká kapacita mísy, ve které můžete připravit až 1 kg (1 l) zmrzliny najednou.

Před používáním je potřeba nechat namrazovací nádobu v mrazničce alespoň 24 hodin, aby byl výsledek podle vašich představ. Zmrzlinu budete mít připravenou za 20-30 minut. Počítejte s tím, že výrobek není dostatečně výkonný na to, aby si poradil s příliš hustými směsi. Rovněž otvor pro nalívání ingrediencí není zcela optimální. Potěšující je fakt, že zmrzliny z přiložených receptů jsou skutečně dobré a recepty se nemusejí upravovat. Výhodou je i pojistka proti přehřátí.

Co se materiálu týče, musíte se připravit na levnější provedení. Lopatky i hřídel jsou z plastu. U hřídele není použití plastu příliš vhodné. Co se údržby týče, v myčce je možné mýt pouze metličky. Další části se musejí mýt v ruce. Společně s přístrojem dostanete ještě stěrku, ale chybí víčko pro uzavření mísy, což je škoda.

  • velká kapacita
  • nízká pořizovací cena
  • dobrá konzistence zmrzliny
  • plastové části
  • otvor ve víku
  • nevhodný pro práci s hustou směsí
Zjistit cenu

Domo DO9201I

Kompresorano
Materiál metličekplast
Objem mísy2 l
Výroba sorbetuano
Příkon180 W
množství vyrobené zmrzliny2000 g
Hmotnost13,7 kg
Příslušenstvíkleště na zmrzlinové kopečky, odměrka
Ovládáníautomatické
Maximální doba přípravy zmrzliny60 min
Rozměry V x Š x H v cm25 x 41 x 27

Domo DO9201l je automatický zmrzlinovač s kompresorem, který disponuje 3 programy. První je automatická příprava zmrzliny, druhý je chlazení zmrzliny a třetí míchání zmrzliny. Můžete si tedy vybrat takový program, který je pro danou konzistenci nejvhodnější.

K ovládání vám poslouží otočný a volič a tři tlačítka. Nastavení a informace týkající se výroby jsou zobrazeny na přehledném displeji. Ve zmrzlinovači můžete vyrábět nejen zmrzlinu, ale také jogurt nebo sorbet. V nádobce připravíte zhruba 1,5-2 l zmrzliny.

Největší výhodou výrobků s kompresorem je to, že je nemusíte před použitím namrazovat, jelikož se mrazí přímo při výrobě. Příkon tohoto modelu je 180 W a zmrzlinu vyrobí do 60 minut. Výrobu mražené pochoutky musíte dostat do ruky, protože pokud ji přístroj přestane míchat byť jen na 30 vteřin, část směsi se namrazí natolik, že ji nebudete moct promíchat. Rotační díly je dobré vytáhnout ihned po dokončení zmrzliny, jinak přimrznou také. Nešvarem je také to, že nádoba na směs nejde vyjmout i hned po dokončení, jelikož je přimrzlá k chladicí stěně.

Přístroj je vyrobený z nerezové oceli, ale kyblík na zmrzlinu je z eloxovaného hliníku s delší životností a lepší odolností, než má klasický hliník. Přístroj je velký a těžký, takže se hodí spíše do velkých kuchyní, kde na něj budete mít dostatek místa. V této cenové kategorii bychom nečekali, že bude přístroj disponovat metličkami z plastu.

  • kompresor
  • tichý chod
  • velká kapacita nádoby
  • automatické programy
  • plastové metličky
  • rychlé přimrzání
Zjistit cenu

Bosch MUZ4EB1

Kompresorne
Materiál metličekplast
Objem mísy1 l
Výroba sorbetuano
Příkon600 W
množství vyrobené zmrzliny550 g
Hmotnost2,1 kg
Příslušenstvístěrka
Ovládánímanuální
Maximální doba přípravy zmrzliny30 min
Rozměry V x Š x H v cm18 x 18 x 18

Zmrzlinovač Bosch MUZ4EB1 je příslušenstvím ke kuchyňskému robotu MUM48A06 z dílny stejného výrobce. Jeho kapacita mísy je 1 l, ale zvládnete v něm najednou připravit jen poloviční množství zmrzliny, což je tak akorát pro 4člennou rodinu. Před použitím je potřeba nechat nádobu několik hodin namrazit v mrazáku s teplotou nejméně -18 °C. Výhodou je vnitřní provedení nádoby z nerezu, u kterého si dejte pozor na poškrábání. Tato nádoba (termozásobník) se může umývat pouze v ruce vlažnou vodou. Pohyblivé rameno, kryt a držadlo je možné mýt v myčce. Příprava jedné dávky vám zabere zhruba 30 minut.

Častým nešvarem tohoto příslušenství, které je potřeba dokoupit zvlášť je absence českého návodu. Někdy nedostanete ani kuchařku s recepty, kterou však snadno najdete na internetu. Při výrobě pochoutky by všechny ingredience měly být dobře rozšlehané včetně ovoce. Pokud budete mít velké kousky ovoce, nebude mít zmrzlina správnou konzistenci.

Z hlediska manipulace je vyndávání zmrzlinovače z držáku poměrně obtížné a je potřeba si na to najít vlastní grif. Při nasazování metličky je potřeba použít obě ruce. Nepotěší ani poměrně vysoká pořizovací cena vzhledem k tomu, že se jedná pouze o příslušenství. Na druhou stranu má robot vysoký výkon a 4 možnosti rychlostí, což u klasického výrobníku zmrzliny bez kompresoru jen tak nenajdete.

  • výkon robota
  • nerezové provedení
  • celkově dobrá práce
  • vysoká pořizovací cena
  • obtížná manipulace
  • chybějící návod v češtině
  • malý objem mísy
Zjistit cenu

Guzzanti GZ 154

Kompresorne
Materiál metličekplast
Objem mísy1,5 l
Výroba sorbetuano
Příkon12 W
množství vyrobené zmrzliny900 g
Hmotnost2,95 kg
Příslušenství-
Ovládáníautomatické
Maximální doba přípravy zmrzliny20 min
Rozměry V x Š x H v cm23,4 x 20,1 x 20,1

Výrobník zmrzliny Guzzanti GZ 154 je oblíbený pro svoji skladnost a dobrou výrobu zmrzliny. Má však i své mouchy. Jednou z nich je plastová lopatka a nízký výkon motoru, takže má přístroj problémy se zpracováním hutnějších směsí. Může dojít i k zablokování míchací hřídele, což může vést i ke zničení motoru. To, že je hřídel zablokovaná poznáte podle toho, že motor začne tak lehce „kňučet“. Směs začne přimrzat ke stěnám i na dno. Žloutkovo-smetanová náplň přimrzá výrazně více než směs tvarohová.

Pozitivem výrobku je snadné rozebrání a pročištění. Potěší také automatické ovládání s LED displejem a časovačem. Víko zmrzlinovače je tradičně opatřeno otvorem pro nalití směsí, který je však poměrně malý. Výška nádoby, která se vkládá do mrazáku, je cca 14,5 cm. Ze spodní části plastového držáku je prostor pro namotání přívodního elektrického kabelu. Vnitřní část nádoby je z hliníku. V míse připravíte buď dvě velké porce, nebo 4 menší porce studené dobroty.

  • skladnost
  • automatické ovládání
  • LED displej
  • prostor pro uložení kabelu
  • problém se zpracováním hustější směsi
  • malý objem mísy
Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Typy zmrzlinovačů

Abyste se rozhodli pro správný typ zmrzlinovače, musíte si odpovědět na základní otázky, které vám při rozhodování budou skutečně užitečné.

  • Kolik zmrzliny chci připravovat
  • Mám zmrzlinu kde skladovat?
  • Mám dostatek místa pro skladování přístroje?

Podle vašich odpovědí se budete rozhodovat mezi zmrzlinovačem s kompresorem (zmrzlinovač, který mrazí) a bez kompresoru. Pokud by vás zajímalo jak zmrzlinovač funguje, tak vám prozradíme, že zmrzlinovou směs míchá, vhání do ní dostatečné množství vzduchu a dokáže z ní udělat optimálně tuhou konzistenci bez krystalků ledu. Během výroby se zmrzlina chladí.

Ve zmrzlinovači je možné připravovat i sorbet, který je lehčí než zmrzlina nebo mražený jogurt. Sorbet se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem. Připodobnit jej můžeme k ledové tříšti, která je však charakteristická tekutější konzistencí.

Jak se vyráběla zmrzlina dříve

Ruční zmrzlinovač si již v roce 1843 nechala patentovat Američanka Nancy Johnsonová. Ke chlazení směsi docházelo ledem, který se rozpouštěl pomocí soli. Sůl totiž při přeměně vodu neohřívá. Zmrzlina se musela míchat každých 10 minut a to až po dobu několika hodin. Po čase došlo k upgradu, takže ruční míchání vystřídalo míchání elektrické.

Zmrzlinovač bez kompresoru

Je nejčastější volbou do domácností, kde se zmrzlina vyrábí jen několikrát do roka. Jedná se o skladný výrobek, jehož největší částí je mísa. V té se zmrzlina míchá a také se v ní ukládá do mrazáku.

V této nádobě se nachází speciální chladicí médium, které směsi pro přípravu zmrzliny propůjčuje ideální teplotu pro co nejlepší výsledek. Jak již název napovídá, nádoba nemá kompresor, a tak, aby se médium zchladilo, je potřeba ji dát namrazit do mrazáku ještě před tím, než v ní začnete zmrzlinu připravovat. Doba namrazení je u každého výrobku jiná. Někde se pohybuje v řádech minut, jinde v řádech hodin (například 24 hodiny pro přípravu jedné dávky). Pokud se chystáte připravovat více dávek najednou, je nutné celý proces časově naplánovat.  Díky zmrazení dokáže nádoba zmrzlinu určitou dobu udržet chladnou, ale poté je nutné ji schovat do mrazáku.

Zmrzlinovače bez kompresoru jsou jasnou volbou všech nenáročných jedinců, kterým nevadí, že v nich připraví jen menší množství zmrzliny. Na druhou stranu je však její výroba rychlá. Výroba jedné várky domácí zmrzliny ve zmrzlinovači zabere zhruba 30 minut. Jako výrobní materiál se nejčastěji používá plast.

Zmrzlinovač je často příslušenstvím kuchyňských robotů. K robotu obdržíte misku s dvojitou stěnou, která se pro nachlazení vkládá do mrazáku.

Elektrický zmrzlinovač s kompresorem

Pohodlnou přípravu i většího množství zmrzliny vám poskytne elektrický zmrzlinovač s kompresorem. V tomto případě se však již jedná o profesionální zařízení, což poznáte již na první pohled. Jedná se o velký přístroj, který je méně skladný, ale připravíte v něm zmrzlinu i pro větší počet osob.

Jeho největší výhodou je kompresor, díky kterému není potřeba nádobu předem namrazovat. Je však nutné počítat s tím, že příprava zmrzliny bude trvat třeba i dvakrát déle než v přístroji bez kompresoru. Ale zase ušetříte čas, kdy se nádoba chladí v mrazáku. Nejlepší zmrzlinovače s kompresorem stojí více peněz a je náročnější na spotřebu energie. Z hlediska výrobního materiálu se setkáte s nerezem.

zpět nahoru ↑

Podle kterých parametrů se řídit při výběru

Při výběru zohledněte objem mísy, příkon, ovládání i funkce a doplňky.

Objem mísy

Objem mísy je důležitým parametrem, protože určuje, pro kolik osob najednou budete moci pochoutku připravit. Obvykle se to s tímto parametrem má tak, že se odvíjí od typu zmrzlinovače. U těch základních pro občasnou přípravu začíná hodnota na zhruba 0,4 l. Zlatou střední cestou je však mísa s objemem 0,8-1 l. Profesionální výrobky však hodnotu 1 l mohou i několikanásobně převýšit.

Příkon

Příkon se uvádí ve wattech (zkratka W) a je odrazem toho, jak dlouho bude příprava trvat, ale také toho, kolik peněz za spotřebovanou energii utratíte. Obecně platí, že čím vyšší příkon, tím rychlejší zpracování, ale také větší spotřeba energie, která se promítne na vašem zúčtování. U menších zmrzlinovačů bez kompresoru se příkon pohybuje kolem 12 W, což znamená, že vyrábíte skoro zadarmo. Stroje s kompresorem však mohou disponovat příkonem i 180 W, což znamená rychlejší přípravu, ale také větší spotřebu energie.

Ovládání

Pod pojmem ovládání si představte prvky, pomocí kterých přístroj ovládáte. Jedná se ovládání jednotlivých režimů, ale také pohybu zmrzlinovače. Na trhu se zpravidla setkáte se dvěma typy ovládání: manuálním a automatickým.

  • Manuální ovládání – jedná se o mechanické prvky, jako jsou tlačítka nebo otočné voliče či páčky. Po nastavení je nutné výrobní proces hlídat a po dokončení přístroj vypnout.
  • Automatické ovládání – top zmrzlinovače mají převážně dotykové prvky. Těšit se můžete i na automatické režimy, díky kterým nemusíte přípravu vůbec sledovat. K vypnutí dojde automaticky po dokončení. Proces přípravy můžete kontrolovat na displeji. Počítat musíte s vyšší pořizovací cenou.

Materiál

Nejčastěji se na trhu setkáte s plastovým provedením, a to zejména u levnějších výrobků. Výhodou je snadná údržba a nízká hmotnost. Z plastu často bývají i metličky, což není úplně ideální, jelikož může časem dojít k jejich deformování. Metličky by měly být kovové, ideálně z nerezu. Druhým výrobním materiálem je nerezová ocel, u které však musíte počítat s vyšší pořizovací cenou.

Funkce a doplňky

To jak bohaté bude příslušenství a jak inteligentní výrobník bude, záleží na konkrétním modelu i pořizovací ceně. Níže vám představujeme alespoň základní funkce a doplňky, se kterými se můžete u přístrojů setkat.

  • Časovač – umožňuje nastavení času výroby zmrzliny třeba i po minutách.
  • Automatické chlazení – podobně jako rýžovary udržují rýži teplou ještě po určitou dobu, i zmrzlinovače dokážou zmrzlinu chladit po určitou dobu.
  • LED indikace – u dražších výrobků se můžete setkat s LEDkovými diodami, které označují proces výroby.
  • Servírovací lžíce – jak již podle názvu poznáte, jedná se o lžíci, kterou domácí zmrzlinu ze zmrzlinovače nabíráte. Setkat se můžete rovněž se stěrkou nebo špachtlí.
  • Odměrky – poslouží k odměření správného množství ingrediencí.
  • Kuchařka – společně se výrobkem můžete obdržet i kuchařku zahrnující recepty pro zmrzlinovač.
zpět nahoru ↑

Ceny zmrzlinovačů

Domácí zmrzlinovače nejsou nedostupným zbožím. Ty nejlevnější kousky pro občasné použití můžete sehnat již od 500 Kč. Cena pokročilejších a propracovanějších výrobků se však pohybuje i okolo 20 000 Kč.

Levné zmrzlinovače

Zhruba do 1 000 Kč pořídíte levné výrobky, které slouží jen pro občasnou přípravu zmrzliny. Objem mísy stejně jako příkon bude malý. Příkon se bude pohybovat kolem 12 W a přístroj nebude mít kompresor. Pro výrobu se nejčastěji používají spíše levnější materiály.

Zmrzlinovače v cenové hladině 1 000 – 2 000 Kč

Dražší výrobky budou disponovat objemem mísy v rozmezí 0,8-1 l. I v této cenové kategorii najdete zmrzlinovače bez kompresoru. Nádoba bude vyjímatelná, aby se dala snadno uložit do mrazáku i snadno umýt. Příkon se bude pohybovat mezi hodnotami 12-15 W.

Kvalitní zmrzlinovače

Za cenu od 2 000 Kč do 5 000 Kč již pořídíte modely s kompresorem, tedy samochladicí zmrzlinovače. Objem nádoby se bude pohybovat kolem 1,5 l a příkon mezi 135-150 W. Tyto výrobníky jsou ideální pro početnější a náročnější rodiny.

Nejlepší zmrzlinovače

Od 5 000 Kč seženete propracované modely s kompresorem a příkonem i 180 W. Objem mísy bude kolem 2 l a jako výrobní materiál bude použitý nerez. Cena profesionálních zmrzlinovačů do gastroprovozoven nebo zmrzlinovačů na točenou zmrzlinu se může pohybovat i kolem 120 000 Kč.

zpět nahoru ↑

Recept na vanilkovou zmrzlinu

Budete potřebovat:

  • 250 ml 30% smetany ke šlehání,
  • vejce 2 ks,
  • 100 g cukru,
  • 2 vanilkové cukry nebo vanilkový lusk.

Jak na to?

Smetanu vyšlehejte. Abyste dosáhli dobré konzistence, můžete klidně použít i ztužovač. Oddělte bílky od žloutků a žloutky v misce společně s cukrem vyšlehejte do světla. Poté k nim přidejte vanilkové cukry nebo půlku vnitřku vanilkového lusku. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vše pomalu a postupně smíchejte. O zbytek se již postará váš zmrzlinovač.

zpět nahoru ↑

Příprava domácí ovocné zmrzliny bez zmrzlinovače

Příprava zmrzliny bez výrobníku je poměrně zdlouhavá. Proto, pokud máte chuť třeba na ovocnou, je rychlejší metodou zvolit výrobu dřeně. Ovoce stačí jen rozmixovat, dosladit a nechat v mrazničce ztuhnout.

Pokud si chcete připravit zmrzlinu krémovou, postupujte podle tohoto návodu.

  1. Podle návodu si připravte pudinkový krém, který po dovaření necháte vychladit v lednici.
  2. Po vychlazení krém vyndejte z lednice a promíchejte gumovou stěrkou. Směs přelijte do dostatečně velké nádoby, která je zároveň vhodná i do mrazáku.
  3. Nádobu se směsí překryjte krytem nebo fólií a nechte v mrazáku 2 hodiny odpočívat.
  4. Po 2 hodinách nádobu vytáhněte a ručním mixérem rozmixujte hrudky. Nádobu přiklopte a dejte na další 2 hodiny do mrazáku.
  5. Po 2 hodinách opět vyndejte z mrazáku a opět promixujte ručním mixérem. Směs již bude zmrzlá, ale stále dostatečně řídká k podávání. V případě, že není dostatečně zmrzlá, ji ještě na 30 minut vraťte do mrazáku. Po 30 minutách opět promixujte.
  6. Jakmile je zmrzlina dostatečně zmrzlá přidejte přísady podle chuti, například oříšky nebo čokoládu, ale směs již nemixujte.
  7. Hotovou pochoutku přendejte třeba do krabice od zmrzliny a dejte do mrazáku, aby se úplně zmrazila.

Možná vás zajímá, jak dlouhou vydrží domácí zmrzlina v mrazáku? Dlouhodobé přechovávání se obecně příliš nedoporučuje. Po 2-3 dnech se struktura zmrzliny změní a také se ztratí její svěží chuť. Ideální je pochoutku sníst co nejdříve.

Doufáme, že vám náš rádce pomohl a vy se díky němu stanete nejlepšími zmrzlináři v okolí. Klidně tak můžete začít používat pozdrav všech zmrzlinářů: Ať vám slunce svítí!

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

5/5 1 hodnocení
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.