Při výběru stroje na zmrzlinu (zmrzlinovače) zvažte především to, jak často budete zmrzlinu vyrábět a pro kolik osob. Na trhu totiž najdete levnější zmrzlinovače pro občasné použití nebo profesionální výrobky pro pravidelnou přípravu. Jejich rozdíl není jen v objemu mísy a materiálu, ale také ceně. Zjistěte, který zmrzlinovač koupit a který výrobek pro vás bude nejlepší.
Recenze zmrzlinovačů
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | |
---|---|---|---|---|
Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | |
Kompresor | ano | ano | ne | ne |
Materiál metliček | plast | plast | plast | plast |
Objem mísy (l) | 2 | 1,5 | 1 | 1,5 |
Výroba sorbetu | ano | ano | ano | ano |
Příkon (W) | 180 | 150 | 12 | 15 |
Množství vyrobené zmrzliny (g) | 1,5 | 800 | 1000 | 800 |
Hmotnost (kg) | 13 | 10,3 | 2,93 | 2,9 |
Příslušenství | naběračka na zmrzlinu, odměrka, směs na zmrzlinu | hermetické víko, lžíce na zmrzlinu | stěrka | namražovací nádoba |
Ovládání | automatické | manuální | manuální | manuální |
Maximální doba přípravy zmrzliny (min) | 60 | 60 | 20 | 40 |
Rozměry V x Š x H v cm | 35 x 27,5 x 31,5 | 33 x 32 x 38 | 16 x 17,9 (průměr) | 22,5 x 20 x 20 |
Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu |
Do našeho testu zmrzlinovačů jsme zahrnuli jak výrobky s kompresorem i bez kompresoru. Zaměřili jsme se na zpracování šlehacích metliček, ale i na způsob údržby. Rozdíly jsou i ve výkonu, ale také příslušenství, které společně s výrobkem obdržíte.
Guzzanti GZ 152

Kompresor | ano |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 1,5 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 150 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 800 g |
Hmotnost | 10,3 kg |
Příslušenství | hermetické víko, lžíce na zmrzlinu |
Ovládání | manuální |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 60 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 33 x 32 x 38 |
Zmrzlinovač od italského výrobce Guzzanti GZ 152 je robustní zaoblený přístroj v bílé barvě se stříbrnými prvky. Jeho výhodou je vestavěný kompresor, který zmrzlinu během její výroby zároveň chladí. Ovládání je také naprosto jednoduché. Přístroj má totiž přehledný LED displej, na kterém si nastavíte teplotu (v rozpětí od -18 do -35 °C) a časovač (10 – 60 minut). Aby si zmrzlina po zhotovení udržela svoji teplotu, uzavřete nádobu průhledným hermetickým (= těsnícím) víkem. Chladná vydrží až 1 hodinu. Pokud ji však chcete servírovat déle nebo si ji nechat na později, musíte nádobu vyndat a uskladnit v mrazáku.
Nevýhodou zmrzlinovače Guzzanti GZ 152 je vyšší cena, která se pohybuje okolo 5 000 Kč. Vyšší cena je samozřejmě kvůli zabudovaného kompresoru. Zmrzlinovače bez něj jsou daleko levnější. Ty seženete už do tisícovky. Bohužel ani vyšší cena nezaručuje bezproblémový chod přístroje. Někdy se může stát, že se při mrazení metličky zaseknou a zmrzlina se začne mrazit nerovnoměrně. Toho se vyvarujete tak, že tedy budete nádobu plnit jen z poloviny. Další nevýhodou je malý otvor na plnění směsi. Musíte ji proto vkládat opatrně, abyste nemuseli trávit zbytečný čas čištěním přístroje.
Mínusem jsou větší rozměry a vyšší hmotnost přístroje, která téměř 3x převyšuje průměr. Ta je opět dána již zmíněným kompresorem. Může představovat problém v případě, že nebudete mít na přístroj vyhrazený stálý prostor na kuchyňské lince a budete ho muset před každou výrobou zmrzliny vytahovat ze spižírny. Je velká škoda, že ne zrovna nejlevnější zmrzlinovač, který se navíc pyšní kompresorem, není úplně bez chyb. V podobné cenové relaci seženete i vydařenější přístroje.
Zjistit cenuGuzzanti GZ 158

Kompresor | ne |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 1,5 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 15 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 800 g |
Hmotnost | 2,9 kg |
Příslušenství | namražovací nádoba |
Ovládání | manuální |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 40 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 22,5 x 20 x 20 |
Guzzanti GZ 158 je elegantní zmrzlinovač v minimalistickém stylu v černé barvě s nerezovými prvky, který patří k levným, menším a jednoduchým zmrzlinovačům. Využijí ho menší rodiny a ti z vás, kteří nechtějí do výrobníku zmrzliny investovat příliš mnoho peněz, ale chtějí si přesto mražené pochoutky dopřát.
Mezi jeho výhody patří kompaktní rozměry přístroje. Díky jeho nízké hmotnosti nebudete mít problém s jeho přenášením, což oceníte zejména při cestování. Ovládání je naprosto jednoduché. Zmrzlinovač má přehledný LCD displej s digitálním časovačem.
Faktem ale zůstává, že nízká cena s sebou nese několik zásadních nevýhod. Vzhledem k tomu, že přístroj nedisponuje kompresorem, počítejte s tím, že nádobu budete muset předmražovat, A to alespoň na 12 hodin (v ideálním případě však déle). Takže je nutné přípravu zmrzliny dostatečně dlouhou dobu předem naplánovat. Nicméně výroba samotné zmrzliny už je záležitostí pár minut. Ovocnou vyrobíte během 15 minut, smetanová vám zabere zhruba necelou půl hodinku. Po skončení přípravy zmrzliny ji přístroj dokáže udržet v chladu po dobu 40 minut. Pokud si ji chcete vychutnat jindy, počítejte, že vám nádoba zabere v mrazáku místo. Teplotu zmrzliny nelze měnit, ale můžete zvolit čas její tvorby. A to od 20 do 40 minut. Důležité je vložit nádobu do mrazničky s provozní teplotou -18 °C a méně.
Suma sumárum, jedná se o kvalitní zmrzlinovač za sympatickou cenu (seženete ho kolem 1 200 Kč). Pokud vám nevadí menší množství připravené zmrzliny a vyhrazení si času na předmražení nádoby, budete jistě spokojeni.
Zjistit cenuBoretti B 101

Kompresor | ano |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 2 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 180 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 1,5 g |
Hmotnost | 13 kg |
Příslušenství | naběračka na zmrzlinu, odměrka, směs na zmrzlinu |
Ovládání | automatické |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 60 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 35 x 27,5 x 31,5 |
Zmrzlinovač Boretti B 101 od italského výrobce vás na první pohled zaujme svou výraznou červenou barvou lakované oceli. Ani díky svým větším rozměrům ho zkrátka nelze přehlédnout. Jeho ovládání je jednoduché a intuitivní. Zmrzlinovač má totiž přehledný LCD displej, na kterém zvolíte jeden ze tří přednastavených programů (míchání bez mražení, mražení bez míchání nebo mražení a míchání zároveň). Otočným ovladačem nastavíte čas mezi 5 až 60 minutami a na displeji uvidíte, kolik zbývá k dokončení procesu.
Díky výkonnému kompresoru zvládne připravit velké množství zmrzliny během 30 – 60 minut (záleží na receptu – smetanové zmrzliny vyžadují delší přípravu než ovocné). Robustní motor je určený pro velmi časté použití. Nemusíte se tedy bát, že by mohl trpět i při každodenním provozu. Velkou výhodou je umístění motoru pod nádobou, který umožňuje přidávání surovin za chodu. Po skončení přípravy ji dokáže ještě hodinu chladit. Pokud si ji však chcete nechat na později, můžete vyjmout nádobu a vložit ji do mrazničky. Počítejte tedy s tím, že vám v mrazáku zabere určité místo.
Jednou z nevýhod je vyšší hmotnost, která může někomu dělat problém při přenášení přístroje a již zmíněné větší rozměry přístroje. Nicméně má krychlový tvar, takže na větší lince ve finále nemusí zabírat tolik místa. Od koupě však může odradit také vyšší cena, která se v současné době pohybuje okolo 10 000 Kč.
Pokud se řadíte mezi skutečné milovníky kvalitní zmrzliny, kterou si chcete vychutnat z pohodlí vašeho domova, rozhodně se vyplatí do tohoto poloprofesionálního přístroje zainvestovat.
Zjistit cenuDeLonghi IC 8500

Kompresor | ne |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 1,5 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 6 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 800 g |
Hmotnost | 2,7 kg |
Příslušenství | servírovací lžíce, hermetické víko, protiskluzové nožičky |
Ovládání | manuální |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 40 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 26 x 16 x 15 |
DeLonghi IC 8500 se sice řadí mezi dražší výrobky, ale jeho příkon je pouze 6 W, což odpovídá spíše produktům z levné kategorie. Rovněž myslete na to, že hnětací metličky jsou plastové. Potěší vás však poměrně velká nádoba pyšnící se objemem 1,5 l. Najednou tak připravíte 800 g zmrzliny, což postačí pro menší rodinu.
Mísa s dvojitými stěnami se musí dostatečně namrazit, jinak nevyrobíte zmrzlinu patřičné konzistence. Obecně můžeme říci, že čím déle misku v mrazáku ponecháte, tím úspěšnější při výrobě budete. Doba, po kterou by měla mísa být v mrazáku, se liší podle nastavené teploty mrazicího boxu. Jestliže má váš mrazák nastavenou hodnotu na -30 °C, mísa by v něm měla být 10-12. V případě -25 °C 12-14 hodin a při -18°C 14-16 hodin. Výška mísy je zhruba 18 cm, takže si před nákupem promyslete, zda se vám do mrazáku vejde. Jinak byste situaci museli řešit tak, že byste jednu zásuvku vyndali, což je nepraktické. Co byste dělali s potravinami, které se musí mrazit?
Výhodou tohoto přístroje je tichý chod a relativně rychlá výroba. V závislosti na teplotě i použitých ingrediencích si pochoutku můžete vychutnávat už za 30 minut. Příliš dlouhé skladování se však nedoporučuje, protože směs postupně ztrácí svoji strukturu a chuť.
Společně s výrobkem dostanete hermeticky uzavíratelné víko, díky kterému se ke zmrzlině v mrazáku nedostane vzduch, a také servírovací lžíci. Víko používané během přípravy je opatřeno otvorem pro přidávání surovin, který by však mohl být větší. Nádoba, ve které se směs míchá, je z hliníku. Žádnou část zmrzlinovače nesmíte mýt v myčce. Skládání stroje není příliš intuitivní a plastové dílky rovněž nebudí důvěru.
- tichý chod
- možnost výroby zmrzliny z mléka
- velká kapacita nádoby
- víko
- rychlá příprava
- plastové provedení
- obtížné sestavení
- malý plnicí otvor
- nesmí se mýt v myčce
Domo DO2309I

Kompresor | ne |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 1 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 12 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 1000 g |
Hmotnost | 2,93 kg |
Příslušenství | stěrka |
Ovládání | manuální |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 20 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 16 x 17,9 (průměr) |
Výrobník zmrzliny Domo DO2309I můžeme označit za dobrý poměr cena a výkon. Za necelých 700 Kč dostanete výrobek s příkonem 12 W, který odpovídá nejnižší cenové kategorii. Potěší vás však poměrně velká kapacita mísy, ve které můžete připravit až 1 kg (1 l) zmrzliny najednou.
Před používáním je potřeba nechat namrazovací nádobu v mrazničce alespoň 24 hodin, aby byl výsledek podle vašich představ. Zmrzlinu budete mít připravenou za 20-30 minut. Počítejte s tím, že výrobek není dostatečně výkonný na to, aby si poradil s příliš hustými směsi. Rovněž otvor pro nalívání ingrediencí není zcela optimální. Potěšující je fakt, že zmrzliny z přiložených receptů jsou skutečně dobré a recepty se nemusejí upravovat. Výhodou je i pojistka proti přehřátí.
Co se materiálu týče, musíte se připravit na levnější provedení. Lopatky i hřídel jsou z plastu. U hřídele není použití plastu příliš vhodné. Co se údržby týče, v myčce je možné mýt pouze metličky. Další části se musejí mýt v ruce. Společně s přístrojem dostanete ještě stěrku, ale chybí víčko pro uzavření mísy, což je škoda.
- velká kapacita
- nízká pořizovací cena
- dobrá konzistence zmrzliny
- plastové části
- otvor ve víku
- nevhodný pro práci s hustou směsí
Domo DO9201I

Kompresor | ano |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 2 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 180 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 2000 g |
Hmotnost | 13,7 kg |
Příslušenství | kleště na zmrzlinové kopečky, odměrka |
Ovládání | automatické |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 60 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 25 x 41 x 27 |
Domo DO9201l je automatický zmrzlinovač s kompresorem, který disponuje 3 programy. První je automatická příprava zmrzliny, druhý je chlazení zmrzliny a třetí míchání zmrzliny. Můžete si tedy vybrat takový program, který je pro danou konzistenci nejvhodnější.
K ovládání vám poslouží otočný a volič a tři tlačítka. Nastavení a informace týkající se výroby jsou zobrazeny na přehledném displeji. Ve zmrzlinovači můžete vyrábět nejen zmrzlinu, ale také jogurt nebo sorbet. V nádobce připravíte zhruba 1,5-2 l zmrzliny.
Největší výhodou výrobků s kompresorem je to, že je nemusíte před použitím namrazovat, jelikož se mrazí přímo při výrobě. Příkon tohoto modelu je 180 W a zmrzlinu vyrobí do 60 minut. Výrobu mražené pochoutky musíte dostat do ruky, protože pokud ji přístroj přestane míchat byť jen na 30 vteřin, část směsi se namrazí natolik, že ji nebudete moct promíchat. Rotační díly je dobré vytáhnout ihned po dokončení zmrzliny, jinak přimrznou také. Nešvarem je také to, že nádoba na směs nejde vyjmout i hned po dokončení, jelikož je přimrzlá k chladicí stěně.
Přístroj je vyrobený z nerezové oceli, ale kyblík na zmrzlinu je z eloxovaného hliníku s delší životností a lepší odolností, než má klasický hliník. Přístroj je velký a těžký, takže se hodí spíše do velkých kuchyní, kde na něj budete mít dostatek místa. V této cenové kategorii bychom nečekali, že bude přístroj disponovat metličkami z plastu.
- kompresor
- tichý chod
- velká kapacita nádoby
- automatické programy
- plastové metličky
- rychlé přimrzání
Bosch MUZ4EB1

Kompresor | ne |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 1 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 600 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 550 g |
Hmotnost | 2,1 kg |
Příslušenství | stěrka |
Ovládání | manuální |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 30 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 18 x 18 x 18 |
Zmrzlinovač Bosch MUZ4EB1 je příslušenstvím ke kuchyňskému robotu MUM48A06 z dílny stejného výrobce. Jeho kapacita mísy je 1 l, ale zvládnete v něm najednou připravit jen poloviční množství zmrzliny, což je tak akorát pro 4člennou rodinu. Před použitím je potřeba nechat nádobu několik hodin namrazit v mrazáku s teplotou nejméně -18 °C. Výhodou je vnitřní provedení nádoby z nerezu, u kterého si dejte pozor na poškrábání. Tato nádoba (termozásobník) se může umývat pouze v ruce vlažnou vodou. Pohyblivé rameno, kryt a držadlo je možné mýt v myčce. Příprava jedné dávky vám zabere zhruba 30 minut.
Častým nešvarem tohoto příslušenství, které je potřeba dokoupit zvlášť je absence českého návodu. Někdy nedostanete ani kuchařku s recepty, kterou však snadno najdete na internetu. Při výrobě pochoutky by všechny ingredience měly být dobře rozšlehané včetně ovoce. Pokud budete mít velké kousky ovoce, nebude mít zmrzlina správnou konzistenci.
Z hlediska manipulace je vyndávání zmrzlinovače z držáku poměrně obtížné a je potřeba si na to najít vlastní grif. Při nasazování metličky je potřeba použít obě ruce. Nepotěší ani poměrně vysoká pořizovací cena vzhledem k tomu, že se jedná pouze o příslušenství. Na druhou stranu má robot vysoký výkon a 4 možnosti rychlostí, což u klasického výrobníku zmrzliny bez kompresoru jen tak nenajdete.
- výkon robota
- nerezové provedení
- celkově dobrá práce
- vysoká pořizovací cena
- obtížná manipulace
- chybějící návod v češtině
- malý objem mísy
Guzzanti GZ 154

Kompresor | ne |
Materiál metliček | plast |
Objem mísy | 1,5 l |
Výroba sorbetu | ano |
Příkon | 12 W |
Množství vyrobené zmrzliny | 900 g |
Hmotnost | 2,95 kg |
Příslušenství | - |
Ovládání | automatické |
Maximální doba přípravy zmrzliny | 20 min |
Rozměry V x Š x H v cm | 23,4 x 20,1 x 20,1 |
Výrobník zmrzliny Guzzanti GZ 154 je oblíbený pro svoji skladnost a dobrou výrobu zmrzliny. Má však i své mouchy. Jednou z nich je plastová lopatka a nízký výkon motoru, takže má přístroj problémy se zpracováním hutnějších směsí. Může dojít i k zablokování míchací hřídele, což může vést i ke zničení motoru. To, že je hřídel zablokovaná poznáte podle toho, že motor začne tak lehce „kňučet“. Směs začne přimrzat ke stěnám i na dno. Žloutkovo-smetanová náplň přimrzá výrazně více než směs tvarohová.
Pozitivem výrobku je snadné rozebrání a pročištění. Potěší také automatické ovládání s LED displejem a časovačem. Víko zmrzlinovače je tradičně opatřeno otvorem pro nalití směsí, který je však poměrně malý. Výška nádoby, která se vkládá do mrazáku, je cca 14,5 cm. Ze spodní části plastového držáku je prostor pro namotání přívodního elektrického kabelu. Vnitřní část nádoby je z hliníku. V míse připravíte buď dvě velké porce, nebo 4 menší porce studené dobroty.
- skladnost
- automatické ovládání
- LED displej
- prostor pro uložení kabelu
- problém se zpracováním hustější směsi
- malý objem mísy
Jak vybrat zmrzlinovač
Typy zmrzlinovačů
Abyste se rozhodli pro správný typ zmrzlinovače, musíte si odpovědět na základní otázky, které vám při rozhodování budou skutečně užitečné.
- Kolik zmrzliny chci připravovat
- Mám zmrzlinu kde skladovat?
- Mám dostatek místa pro skladování přístroje?
Podle vašich odpovědí se budete rozhodovat mezi zmrzlinovačem s kompresorem (zmrzlinovač, který mrazí) a bez kompresoru. Pokud by vás zajímalo jak zmrzlinovač funguje, tak vám prozradíme, že zmrzlinovou směs míchá, vhání do ní dostatečné množství vzduchu a dokáže z ní udělat optimálně tuhou konzistenci bez krystalků ledu. Během výroby se zmrzlina chladí.
Ve zmrzlinovači je možné připravovat i sorbet, který je lehčí než zmrzlina nebo mražený jogurt. Sorbet se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem. Připodobnit jej můžeme k ledové tříšti, která je však charakteristická tekutější konzistencí.
Jak se vyráběla zmrzlina dříve
Ruční zmrzlinovač si již v roce 1843 nechala patentovat Američanka Nancy Johnsonová. Ke chlazení směsi docházelo ledem, který se rozpouštěl pomocí soli. Sůl totiž při přeměně vodu neohřívá. Zmrzlina se musela míchat každých 10 minut a to až po dobu několika hodin. Po čase došlo k upgradu, takže ruční míchání vystřídalo míchání elektrické.
Zmrzlinovač bez kompresoru
Je nejčastější volbou do domácností, kde se zmrzlina vyrábí jen několikrát do roka. Jedná se o skladný výrobek, jehož největší částí je mísa. V té se zmrzlina míchá a také se v ní ukládá do mrazáku.
V této nádobě se nachází speciální chladicí médium, které směsi pro přípravu zmrzliny propůjčuje ideální teplotu pro co nejlepší výsledek. Jak již název napovídá, nádoba nemá kompresor, a tak, aby se médium zchladilo, je potřeba ji dát namrazit do mrazáku ještě před tím, než v ní začnete zmrzlinu připravovat. Doba namrazení je u každého výrobku jiná. Někde se pohybuje v řádech minut, jinde v řádech hodin (například 24 hodiny pro přípravu jedné dávky). Pokud se chystáte připravovat více dávek najednou, je nutné celý proces časově naplánovat. Díky zmrazení dokáže nádoba zmrzlinu určitou dobu udržet chladnou, ale poté je nutné ji schovat do mrazáku.
Zmrzlinovače bez kompresoru jsou jasnou volbou všech nenáročných jedinců, kterým nevadí, že v nich připraví jen menší množství zmrzliny. Na druhou stranu je však její výroba rychlá. Výroba jedné várky domácí zmrzliny ve zmrzlinovači zabere zhruba 30 minut. Jako výrobní materiál se nejčastěji používá plast.
Zmrzlinovač je často příslušenstvím kuchyňských robotů. K robotu obdržíte misku s dvojitou stěnou, která se pro nachlazení vkládá do mrazáku.
Elektrický zmrzlinovač s kompresorem
Pohodlnou přípravu i většího množství zmrzliny vám poskytne elektrický zmrzlinovač s kompresorem. V tomto případě se však již jedná o profesionální zařízení, což poznáte již na první pohled. Jedná se o velký přístroj, který je méně skladný, ale připravíte v něm zmrzlinu i pro větší počet osob.
Jeho největší výhodou je kompresor, díky kterému není potřeba nádobu předem namrazovat. Je však nutné počítat s tím, že příprava zmrzliny bude trvat třeba i dvakrát déle než v přístroji bez kompresoru. Ale zase ušetříte čas, kdy se nádoba chladí v mrazáku. Nejlepší zmrzlinovače s kompresorem stojí více peněz a je náročnější na spotřebu energie. Z hlediska výrobního materiálu se setkáte s nerezem.
Podle kterých parametrů se řídit při výběru
Při výběru zohledněte objem mísy, příkon, ovládání i funkce a doplňky.
Objem mísy
Objem mísy je důležitým parametrem, protože určuje, pro kolik osob najednou budete moci pochoutku připravit. Obvykle se to s tímto parametrem má tak, že se odvíjí od typu zmrzlinovače. U těch základních pro občasnou přípravu začíná hodnota na zhruba 0,4 l. Zlatou střední cestou je však mísa s objemem 0,8-1 l. Profesionální výrobky však hodnotu 1 l mohou i několikanásobně převýšit.
Příkon
Příkon se uvádí ve wattech (zkratka W) a je odrazem toho, jak dlouho bude příprava trvat, ale také toho, kolik peněz za spotřebovanou energii utratíte. Obecně platí, že čím vyšší příkon, tím rychlejší zpracování, ale také větší spotřeba energie, která se promítne na vašem zúčtování. U menších zmrzlinovačů bez kompresoru se příkon pohybuje kolem 12 W, což znamená, že vyrábíte skoro zadarmo. Stroje s kompresorem však mohou disponovat příkonem i 180 W, což znamená rychlejší přípravu, ale také větší spotřebu energie.
Ovládání
Pod pojmem ovládání si představte prvky, pomocí kterých přístroj ovládáte. Jedná se ovládání jednotlivých režimů, ale také pohybu zmrzlinovače. Na trhu se zpravidla setkáte se dvěma typy ovládání: manuálním a automatickým.
- Manuální ovládání – jedná se o mechanické prvky, jako jsou tlačítka nebo otočné voliče či páčky. Po nastavení je nutné výrobní proces hlídat a po dokončení přístroj vypnout.
- Automatické ovládání – top zmrzlinovače mají převážně dotykové prvky. Těšit se můžete i na automatické režimy, díky kterým nemusíte přípravu vůbec sledovat. K vypnutí dojde automaticky po dokončení. Proces přípravy můžete kontrolovat na displeji. Počítat musíte s vyšší pořizovací cenou.
Materiál
Nejčastěji se na trhu setkáte s plastovým provedením, a to zejména u levnějších výrobků. Výhodou je snadná údržba a nízká hmotnost. Z plastu často bývají i metličky, což není úplně ideální, jelikož může časem dojít k jejich deformování. Metličky by měly být kovové, ideálně z nerezu. Druhým výrobním materiálem je nerezová ocel, u které však musíte počítat s vyšší pořizovací cenou.
Funkce a doplňky
To jak bohaté bude příslušenství a jak inteligentní výrobník bude, záleží na konkrétním modelu i pořizovací ceně. Níže vám představujeme alespoň základní funkce a doplňky, se kterými se můžete u přístrojů setkat.
- Časovač – umožňuje nastavení času výroby zmrzliny třeba i po minutách.
- Automatické chlazení – podobně jako rýžovary udržují rýži teplou ještě po určitou dobu, i zmrzlinovače dokážou zmrzlinu chladit po určitou dobu.
- LED indikace – u dražších výrobků se můžete setkat s LEDkovými diodami, které označují proces výroby.
- Servírovací lžíce – jak již podle názvu poznáte, jedná se o lžíci, kterou domácí zmrzlinu ze zmrzlinovače nabíráte. Setkat se můžete rovněž se stěrkou nebo špachtlí.
- Odměrky – poslouží k odměření správného množství ingrediencí.
- Kuchařka – společně se výrobkem můžete obdržet i kuchařku zahrnující recepty pro zmrzlinovač.
Ceny zmrzlinovačů
Domácí zmrzlinovače nejsou nedostupným zbožím. Ty nejlevnější kousky pro občasné použití můžete sehnat již od 500 Kč. Cena pokročilejších a propracovanějších výrobků se však pohybuje i okolo 20 000 Kč.
Levné zmrzlinovače
Zhruba do 1 000 Kč pořídíte levné výrobky, které slouží jen pro občasnou přípravu zmrzliny. Objem mísy stejně jako příkon bude malý. Příkon se bude pohybovat kolem 12 W a přístroj nebude mít kompresor. Pro výrobu se nejčastěji používají spíše levnější materiály.
Zmrzlinovače v cenové hladině 1 000 – 2 000 Kč
Dražší výrobky budou disponovat objemem mísy v rozmezí 0,8-1 l. I v této cenové kategorii najdete zmrzlinovače bez kompresoru. Nádoba bude vyjímatelná, aby se dala snadno uložit do mrazáku i snadno umýt. Příkon se bude pohybovat mezi hodnotami 12-15 W.
Kvalitní zmrzlinovače
Za cenu od 2 000 Kč do 5 000 Kč již pořídíte modely s kompresorem, tedy samochladicí zmrzlinovače. Objem nádoby se bude pohybovat kolem 1,5 l a příkon mezi 135-150 W. Tyto výrobníky jsou ideální pro početnější a náročnější rodiny.
Nejlepší zmrzlinovače
Od 5 000 Kč seženete propracované modely s kompresorem a příkonem i 180 W. Objem mísy bude kolem 2 l a jako výrobní materiál bude použitý nerez. Cena profesionálních zmrzlinovačů do gastroprovozoven nebo zmrzlinovačů na točenou zmrzlinu se může pohybovat i kolem 120 000 Kč.
Recept na vanilkovou zmrzlinu
Budete potřebovat:
- 250 ml 30% smetany ke šlehání,
- vejce 2 ks,
- 100 g cukru,
- 2 vanilkové cukry nebo vanilkový lusk.
Jak na to?
Smetanu vyšlehejte. Abyste dosáhli dobré konzistence, můžete klidně použít i ztužovač. Oddělte bílky od žloutků a žloutky v misce společně s cukrem vyšlehejte do světla. Poté k nim přidejte vanilkové cukry nebo půlku vnitřku vanilkového lusku. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vše pomalu a postupně smíchejte. O zbytek se již postará váš zmrzlinovač.
Příprava domácí ovocné zmrzliny bez zmrzlinovače
Příprava zmrzliny bez výrobníku je poměrně zdlouhavá. Proto, pokud máte chuť třeba na ovocnou, je rychlejší metodou zvolit výrobu dřeně. Ovoce stačí jen rozmixovat, dosladit a nechat v mrazničce ztuhnout.
Pokud si chcete připravit zmrzlinu krémovou, postupujte podle tohoto návodu.
- Podle návodu si připravte pudinkový krém, který po dovaření necháte vychladit v lednici.
- Po vychlazení krém vyndejte z lednice a promíchejte gumovou stěrkou. Směs přelijte do dostatečně velké nádoby, která je zároveň vhodná i do mrazáku.
- Nádobu se směsí překryjte krytem nebo fólií a nechte v mrazáku 2 hodiny odpočívat.
- Po 2 hodinách nádobu vytáhněte a ručním mixérem rozmixujte hrudky. Nádobu přiklopte a dejte na další 2 hodiny do mrazáku.
- Po 2 hodinách opět vyndejte z mrazáku a opět promixujte ručním mixérem. Směs již bude zmrzlá, ale stále dostatečně řídká k podávání. V případě, že není dostatečně zmrzlá, ji ještě na 30 minut vraťte do mrazáku. Po 30 minutách opět promixujte.
- Jakmile je zmrzlina dostatečně zmrzlá přidejte přísady podle chuti, například oříšky nebo čokoládu, ale směs již nemixujte.
- Hotovou pochoutku přendejte třeba do krabice od zmrzliny a dejte do mrazáku, aby se úplně zmrazila.
Možná vás zajímá, jak dlouhou vydrží domácí zmrzlina v mrazáku? Dlouhodobé přechovávání se obecně příliš nedoporučuje. Po 2-3 dnech se struktura zmrzliny změní a také se ztratí její svěží chuť. Ideální je pochoutku sníst co nejdříve.
Doufáme, že vám náš rádce pomohl a vy se díky němu stanete nejlepšími zmrzlináři v okolí. Klidně tak můžete začít používat pozdrav všech zmrzlinářů: Ať vám slunce svítí!

Vystudovala jsem univerzitu v Olomouci v oboru umění. Působila jsem v rádiu, kde jsem se naučila vést samostatné projekty a skvěle mluvit. Ve volném čase mě baví práce okolo domu, cestování, děti, zvířata, sport a ruční výroba. Díky tomuto širokému záběru, vám ve svých článcích dokážu zprostředkovat maximum informací, které vám usnadní život. Zvídavost je moje přirozená vlastnost. Zajímá mě, jak věci fungují, co mi mohou nabídnout nebo kde mají háček. Jsem velmi zodpovědná a trochu puntičkářka 🙂
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.