Jak vybrat fritovací hrnec

Patříte mezi lidi, kteří si pochutnají na čerstvě usmaženém řízku a nepohrdnete ani zlatavým langošem nebo vynikajícím bramborákem? V tom případě se vám doma bude hodit fritéza, která vám pomůže tyto chuťovky připravit s minimálním množstvím nasáklého oleje a zdravěji než na pánvi. My vám dnes poradíme, jakou fritézu vybrat.

Test domácích fritovacích hrnců 2019

Tefal Versalio Deluxe 9v1

  • Typ: Elektrický
  • Max. množství potravin: 1,3 kg
  • Objem oleje: 2 litry
  • Možnost mytí v myčce: Ano

Je to jeden z nejlepších fritovacích hrnců na trhu pro domácí použití. Pochvalovat si budete jeho multifunkčnost, snadné ovládání a možnost jednotlivé části umývat v myčce. A co všechno umí? Kromě fritování je to třeba smažení, dušení, pečení, vaříní nebo i rozmrazování. Odradit by vás mohlo leda sundavací víko. Někomu se totiž lépe manipuluje s odklápěcím víkem, které neušpiní kuchyňskou linku, a nespálíte si o něj ruce.
aNajít nejlepší nabídku

Tefal Versalio Deluxe 7v1

  • Typ: Elektrický
  • Max. množství potravin: 1,3 kg
  • Objem oleje: 2 litry
  • Možnost mytí v myčce: Ano

Vyndavací části fritovacího hrnce můžete umývat v myčce, takže po smažení uklidíte raz dva. Navíc je hrnec multifunkční a dokáže kromě smažení připravit jídlo na dalších šest způsobů. Má časovač, který hlídá optimální dobu přípravy a termostat, který se stará o přesnou teplotu oleje při smažení. Nevýhodou je delší doba nahřívání oleje před smažením, ale během té si můžete třeba nachystat trojobal.
Najít nejlepší nabídku

Royalty Line AF 3.1

  • Typ: Horkovzdušný
  • Objem nádoby: 2,6 litru
  • Možnost mytí v myčce: Ne

Fritovací hrnec se skvěle ovládá. Stačí nastavit teplotu a čas přípravy a o vše ostatní už se postará sám. Vy si zatím můžete připravit slavnostní tabuli na nedělní oběd. Oceníte rychlost přípravy jídla, a navíc jen s minimálním množstvím oleje. Bohužel je friťák trochu hlučnější, ale to není vážný nedostatek.
Najít nejlepší nabídku

Tefal FF 133 D 10

  • Typ: Elektrický
  • Max. množství potravin: 1 kg
  • Objem oleje: 1,8 litru
  • Možnost mytí v myčce: Ne

Při fritování v tomto jednoduchém fritovacím hrnci si určitě nepopálíte ruce. Má totiž důmyslnou konstrukci, která díky kombinaci nerezu s plastem udržuje vnějšek bezpečný na dotyk. Fritéza má navíc kvalitní pachový filtr, takže po smažení nebudete muset prát záclony, abyste z nich dostali zápach ze smažení. Praktické rozměry pasují tento model na kandidáta do menších kuchyní, ale samozřejmě si ho můžete pořídit i do větších prostorů. Jedinou nevýhodou je složitější čištění, protože nemá vyndavací části, které by se daly strčit do myčky na nádobí (podívejte se do výsledků testu myček, která je dobrá).
Najít nejlepší nabídku

ROHNSON R 284

  • Typ: Elektrický
  • Max. množství potravin: 0,5 kg
  • Objem oleje: 1,5 litru
  • Možnost mytí v myčce: Ano

Je to sice mrňous, ale zvládne toho hodně. Tenhle friťák je ideální pro dvě osoby. Kromě toho je taky k mání za skvělou cenu. Fritovací koš můžete jednoduše umýt v myčce. O zápach ze smažení se postará omyvatelný filtr ve víku. Nastavitelná teplota zabezpečí, že bude jídlo vždy perfektně usmažené a nepřipálí se. Pokud je vás doma hodně, raději zvolte jiný a větší model, jinak zásadnější chyby nemá.
Najít nejlepší nabídku

Divíte se, že jste v testu nenašli žádnou fritézu, ale jen fritovací hrnce? V našem článku se zaměřujeme na fritézy pro domácí použití, které prodejci běžně na trhu označují jako fritovací hrnce, proto je i v testech uvádíme jako fritovací hrnce.

zpět nahoru ↑

Co si promyslet před nákupem fritézy

  • Myslete na to, že fritéza (fritovací hrnec) zabírá poměrně dost místa. Pokud ji budete používat často, můžete ji klidně nechat stát na kuchyňské lince. Když ale fritézu nebudete používat denně, je lepší před nákupem zvážit prostor, kam ji uložíte.
  • Jestli v kuchyni rádi zkoušíte nové postupy přípravy jídla, uvažujte o multifunkční fritéze. Některé modely totiž dokážou připravit také rýži, nebo dokonce umějí vařit v páře.
  • Držíte dietu nebo se chcete vyhnout tukům? V tom případě můžete zvážit pořízení fritézy bez oleje. Ale pokud budete dodržovat správnou teplotu fritování, bude stačit i běžná fritéza. Z průzkumů totiž vyplývá, že optimální teplota zabraňuje nadměrnému nasáknutí tuku do jídla.
  • Olej do fritézy můžete samozřejmě použít opakovaně. Proto je dobré myslet na to, kde budete použitý olej skladovat. Některé fritézy mají olejový filtr. Dokážou samy připravit olej k dalšímu použití. Olejový filtr do fritézy oddělí zbytky potravy a přefiltrovaný olej pak můžete znovu použít.
zpět nahoru ↑

Podle čeho vybírat fritézu

  • Kapacita – Vycházejte z toho, kolik jídla najednou budete běžně ve fritéze připravovat. Existuje celá škála velikostí od mini fritéz až po fritézy s více fritovacími koši. Více košů vám umožní najednou připravovat například maso i přílohu.
  • Bezpečnost – Zejména plynové fritézy mohou být v případě špatného zacházení velmi nebezpečné. Při přehřátí se totiž může olej vznítit a způsobit požár. Lépe je na tom fritéza elektrická. Ta totiž umí přesněji regulovat teplotu, takže nehrozí přehřátí oleje. V každém případě vždy dodržujte bezpečnostní pokyny v návodu přístroje.
  • Cena – Samozřejmě záleží na vašich možnostech. Malé elektrické fritézy pořídíte kolem 1 000 Kč, větší fritézy a fritovací hrnce vás mohou stát i pětinásobek. Navíc k dražším modelům budete potřebovat dokoupit příslušenství, abyste mohli použít všechny jejich funkce.
  • Typ použití – Zamyslete se nad tím, co všechno budete ve fritéze připravovat. Na hranolky a řízky bude stačit menší elektrická fritéza. Na větší kusy jako kuře, krůty, krocany atd. doporučujeme spíš plynovou fritézu.
  • Čištění – Jde o dvě věci. Jednak o čištění nádoby na fritování a jednak o vypouštění oleje. Snadno se čistí fritézy s vyjímatelnou nádobou (fritovací hrnce s vyjímatelnou nádobou). Některé vyjímatelné části lze dokonce umývat v myčce. Vypouštění oleje je vždy špinavá práce, ale je nutné pro to, aby fritéza fungovala správně.
  • Čas nahřátí – Většina plynových fritéz se rozehřívá rychleji než elektrické. Časový rozdíl ale není nějak zásadní, takže pokud nepočítáte každou minutu, vybírejte klidně i z elektrických fritéz a fritovacích hrnců.

Praktické funkce fritéz

  • Termostat – Vynikající funkce elektrických fritéz, která udržuje nastavenou teplotu.
  • Signalizace výměny oleje – Automatické upozornění v případě nutnosti výměny starého oleje.
  • Stále chladný vnějšek – Zabezpečuje nízkou teplotu zevní části fritézy. Napomáhá bezpečnosti.
  • Snadné vypouštění oleje – Funkce, která pomůže snadno odstranit použitý olej.
  • Pojistka proti přehřátí – Automaticky vypne přístroj při dosažení hraniční teploty oleje.
  • Více košů – Umožňují připravovat více potravin najednou v samostatných koších.

Příslušenství, které využijete

  • Fritovací koše – Existují různé velikosti a hloubky košů a každý typ se hodí na něco. Pokud využíváte fritézu často, budou se vám hodit různé typy košů.
  • Pumpa na olej – Pokud máte fritézu bez funkce snadného vypouštění oleje, pomůže vám s odčerpáním pumpa na olej.
  • Teploměr – Máte fritézu bez termostatu? Pak byste si měli určitě pořídit teploměr, ať máte přehled o teplotě oleje.
  • Plynový hořák – Některé modely plynových fritéz nemají v balení zdroj ohřevu. V tom případě budete potřebovat hořák.

Co vše ve fritéze připravíte

  • Zeleninu: brambory, hranolky, okurky, houby, cukety, zelené fazolky, cibulové kroužky
  • Maso: sumec a jiné větší ryby, drůbež, krevety, kraby
  • Pečivo: koblihy, francouzské toasty, langoše
  • Sýry: smažený sýr, smažený hermelín, mozzarellové tyčinky
zpět nahoru ↑

Typy fritéz

Elektrická fritéza

Tento typ fritézy je nejrozšířenější na trhu a pro příležitostné použití většině z vás postačí. Je ideální pro domácí použití. Počítejte ale s tím, že větší elektrické fritézy jsou docela drahé.

  • bezpečnější než plynové fritézy
  • mohou se používat uvnitř v domě/bytě
  • ideální na příležitostné smažení
  • pro profesionální použití jsou nedostatečné
  • větší modely jsou dost drahé
  • zápach ze smažení zůstává uvnitř hrnce

Plynová fritéza

Tato fritéza se skvěle hodí pro přípravu větších kusů potravin jako například celého kuřete a podobně. Plynová fritéza podle odborníků frituje o něco lépe než elektrická. Ale zase se používá jen venku a musíte si zajistit plyn a dávat pozor na teplotu oleje.

  • lépe usmažené jídlo
  • rychlejší předehřátí oleje
  • náročnější na bezpečnost při používání
  • může se používat jen venku
  • starosti s uložením a pořizováním bomb na plyn

Horkovzdušná fritéza

Nejde o fritézu v pravém slova smyslu. Ke smažení totiž nepoužívá olej, ale jen horký vzduch, který potraviny opeče z vnějšku, zatímco uvnitř zůstanou šťavnaté. Na druhou stranu jde o nejzdravější způsob smažení.

  • zdravější než smažení v elektrické a plynové fritéze
  • snadno se čistí
  • nezanechává zbytky oleje
  • jídlo ve skutečnosti nesmaží
  • pro některé druhy potravin se nehodí
  • vysoká cena

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4/5 91 hodnocení
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.