Jak vybrat nejlepší kávu

Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Mnozí z nás si bez šálku dobré kávy nedovedou představit start do nového dne. To není nic překvapujícího, protože se jedná o jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě. Jak se však při výběru té nejlepší kávy zorientovat? Abyste si mohli svůj šálek náležitě vychutnat, pomůžeme vám s výběrem v následujícím článku, v němž se dozvíte vše nejen o jednotlivých typech a formách. Prozradíme vám také, na co se zaměřit nebo jak od sebe rozeznat kvalitní a nekvalitní kávu.

Recenze kávy 2023

Testování jsme podrobili celkem pět uživatelsky velmi oblíbených produktů z řad zrnkové, mleté i instantní kávy. Zastoupena je jak Arabica, Robusta, jejich směs, tak i zelená a bezkofeinová káva. Jedná se tedy o velmi široké spektrum.

Zajímala nás především chuť, vůně a aroma. Kromě toho jsme se zaměřili také na obsah kofeinu, vzhled a cenu kávy.

NázevKde koupitPřibližná cena (Kč)Hodnocení
celkem
1.LAVAZZA Qualitá Oro zrnková káva 1 kgZjistit cenu320
95 %
2.VETTORI Tradizionale 100% Robusta zrnková káva 1 kgZjistit cenu300
94 %
3.ILLY Espresso bez kofeinu mletá káva v plechovce 250 gZjistit cenu170
92 %
4.NESCAFÉ Gold instantní káva 200 gZjistit cenu200
82 %
5.KÁVOVINY Zelená káva Green Coffee 100% 230 gZjistit cenu80
80 %
6.JIHLAVANKA standard mletá káva 1 kgZjistit cenu140
78 %

LAVAZZA Qualitá Oro zrnková káva 1 kg

Typ100% Arabica
Formazrnková
Úroveň praženínízká až střední
Země původuStřední a Jižní Amerika
Obsah kofeinunízký
Hmotnost balení1 kg

Zrnková 100% pražená Arabica Qualita Oro italské značky Lavazza ve velkém 1 kg balení patří mezi nejoblíbenější kávu na trhu. Je určena zejména pro ty, kteří si svůj šálek chtějí maximálně vychutnat. Obsah kofeinu je u tohoto produktu nižší.

Světle hnědá pravidelná kávová zrna jsou upražena jemně až středně, bez mastných skvrn. Rozlámaných a defektních zrn balení obsahuje minimum. Jedná se o směs kávových zrn 100% Arabiky, zemi původu bohužel výrobce neuvádí.

Připravený nápoj je chuťově vyvážený, spíše slabší mírně nasládlé chuti. Po polknutí v ústech převažují poměrně výrazné kyselé tóny. Bez náznaku hořkosti. Vůně je příjemná, sladká. Aroma je slabší. Jedná se však o překvapivě dobrou kávu, zejména s přihlédnutím k nízké ceně.

Tato italská káva je velmi vhodná pro přípravu espressa, Latte Macchiata apod. A pro nízký obsah kofeinu ji lze pít i během dne. Seženete ji jak na e-shopu, tak i v supermarketu, tam však za stejné množství obvykle zaplatíte dvojnásobek. Velmi často ji lze zakoupit v akci.

Lavazza Qualitá Oro patří ve své cenové kategorii mezi špičku. Pro svoji nízkou cenu a velké balení je ideální do velkých pracovních kolektivů (např. do kanceláří), rodin a všude tam, kde se pohromadě vyskytuje větší množství kávomilů. Doporučujeme ji však spíše nenáročným konzumentům, kteří se spokojí s průměrnou chutí.

  • poměr cena/kvalita
  • velké balení
  • často v akci
  • slabší chuť a aroma
  • výraznější kyselost
Zjistit cenu

VETTORI Tradizionale 100% Robusta zrnková káva 1 kg

Typ100% Robusta
Formazrnková
Úroveň praženívysoká
Země původuAfrika
Obsah kofeinuvelmi vysoký
Hmotnost balení1 kg

Zrnková 100% Robusta Tradizionale pocházející z malé italské rodinné pražírny Vettori v Toskánsku, patří mezi silné kávy s vysokým obsahem kofeinu. Šálek této kávy vás proto skvěle nastartuje do nového dne.

Jedná se o směs menších tmavě pražených zrn 100% Robusty, z nichž většina pochází z Afriky. Defektní a rozlámaná zrna balení téměř neobsahuje.

Chuťové vlastnosti této kávy nás příliš nepřekvapily – převažuje hořkost, která však vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o 100% Robustu není nijak extrémní. Bez náznaku kyselosti. Dochuť je déletrvající, příjemná. Potěší silná kávová vůně, z níž lze snadno vyčíst na silněji upražená (ale nikoli přepražená) zrna.

Aroma je však plošší a ani chuť nenabízí nic navíc. Přesto může právě tato jednoduchost mnohým milovníkům hořké kávy vyhovovat. Zcela jistě potěší také vynikající cena za balení s gramáží 1 kg.

S ohledem na vysoký obsah kofeinu ji doporučujeme pouze k ranní či dopolední konzumaci. Pokud si ji dáte odpoledne či navečer, riskujete, že probdíte noc. Vhodná je pro přípravu klasického turka, překapávané kávy nebo vaření v moka konvičce.

Robusta Tradizionale je ideální pro všechny, kteří pijí kávu pro povzbuzení a preferují vyšší hořkost a jednoduchost chutí.

  • poměr cena/kvalita
  • velké balení
  • vynikající pro povzbuzení
  • chuťově nezajímavá
Zjistit cenu

Plody kávovníku zdroj: https://www.istockphoto.com

JIHLAVANKA standard mletá káva 1 kg

TypArabika, Robusta
Formamletá
Úroveň praženístřední až vysoká
Země původuneuvedeno
Obsah kofeinuvysoký
Hmotnost balení1 kg

Do našeho testování jsme zařadili také v tuzemsku velmi oblíbenou kávu Jihlavanku standard mletou 1 kg. Jedná se o produkt vyrobený ze směsi kávových zrn Arabiky a Robusty, u nichž bohužel není uvedena země původu.

Při prvním pohledu je zřejmé, že směs mletých kávových zrn není příliš kvalitní. Zrna jsou pražena středně až silně, a některá z nich byla dokonce přepražena. Obsah balení má spíše tmavou barvu, a kromě kávy obsahuje také poměrně velké množství odpadu z kávových slupek.

Chuť výsledného nápoje je v prvním okamžiku poměrně dobrá, jemná, lehce nahořklá. Dochuť je však nepříjemná, dlouhotrvající s převažujícími kyselými tóny a určitou mírou zemité pachuti. Aroma je slabé a rychle vyprchá.

Pro vyšší obsah kofeinu je vhodná zejména pro ranní, případně polední konzumaci. Výhodou je velmi snadná a rychlá příprava.

Jihlavanka standart je jemně mletá káva vhodná pro přípravu klasického turka. Počítejte však s tím, že při této přípravě určité množství mletých zrn zůstává na hladině šálku, což je při pití nepříjemné.

Jediným pozitivem Jihlavanky standart je její velmi nízká cena (často v akci či slevě). Bohužel v tomto případě cena odpovídá kvalitě. Je však třeba podotknout, že mnoho uživatelů si na tuto kávu zvyklo a nedá na ni dopustit. Pokud však sháníte kvalitní mletou kávu, zkuste se raději poohlédnout jinde.

  • velmi nízká cena
  • velké balení
  • nízká kvalita
  • slabá chuť a aroma
  • nepříjemná dochuť
Zjistit cenu

    

ILLY Espresso bez kofeinu mletá káva v plechovce 250 g

Typ100% Arabica
Formamletá
Úroveň praženístřední
Země původuneuvedeno
Obsah kofeinuneobsahuje
Hmotnost balení0,25 kg

Espresso bez kofeinu italské značky Illy je mletá káva prodávaná v praktické plechovce po 250 g. Jedná se o jemně mletá zrna 100% Arabiky, která prošla speciálním procesem, při němž byla zbavena kofeinu. Obsah této látky je proto pouze 0,05 %, což je ještě méně, než pro bezkofeinovou kávu udává zákonný limit.

Bohužel výrobce neuvádí, jakým procesem zrna prošla, zda se jednalo o chemický či šetrnější přírodní postup, který využívá louhování v horké vodě. Vzhledem k poměrně nízké ceně se však domníváme, že šlo o první ze dvou jmenovaných postupů, tedy o odstranění kofeinu chemickou cestou.

Přesněji se jedná o směs devíti druhů Arabiky, výrobce však neuvádí zemi původu. Zrna prošla střední úrovní pražení, po umletí proto vznikl karamelově hnědý prášek. V balení nebyly nalezeny žádné nežádoucí příměsi (zbytky slupek apod.).

Chuť nápoje překvapila příjemnou jemností s kyselejšími tóny, patrné byly však i náznaky lískových oříšků a kakaa. Při přípravě espressa potěšila nádherná a dlouhotrvající crema. Silné aroma výrazně připomínalo dobrou kofeinovou kávu.

Kromě přípravy velmi dobrého espressa lze tuto bezkofeinovou kávu připravit třeba také jako obyčejného turka. Jako espresso je však nejchutnější.

Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších bezkofeinových káv na trhu, která s ohledem na svoji chuť patří mezi nadprůměr. Pokud proto patříte mezi osoby, které ze zdravotních důvodů nesmějí konzumovat kofein, tento produkt vám můžeme doporučit.

  • příjemná chuť
  • silné aroma
  • hezké balení
  • nedostatek dostupných informací
Zjistit cenu

KÁVOVINY Zelená káva Green Coffee 100% 230 g

Typneuvedeno
Formamletá
Úroveň praženínepraženo
Země původuneuvedeno
Obsah kofeinuvelmi vysoký
Hmotnost balení0,23 kg

Zelená káva Green Coffee od tuzemského výrobce Kávoviny patří do zvláštní kategorie nepražené kávy, která se svojí chutí pohybuje mezi zeleným čajem a klasickými praženými kávovými zrny. Pokud si proto chcete dopřát netradiční gurmánský zážitek a patříte k milovníkům obou těchto oblíbených nápojů, doporučujeme vám ji vyzkoušet.

Nepražená káva je oblíbená jako prostředek podporující hubnutí, jelikož významně zrychluje metabolismus. Obsahuje také větší množství kofeinu než pražená kávová zrna, oblíbená je proto i pro své výrazně povzbudivé účinky.

Jelikož jsou nepražená kávová zrna příliš tvrdá, tento typ se prodává výhradně mletý. Námi testovaný produkt si lze zakoupit v balení po 230 g. Prášek má světle béžovou barvu s lehkým zeleným nádechem.

Chuť nápoje je velmi specifická, lehce trpká s oříškovými tóny. Svojí vůní může připomínat mletý mák. Na rozdíl od pražené kávy je dobrá také vychlazená. Tento produkt však patří mezi průměr, na trhu najdete kvalitnější (ale zároveň i méně kvalitní) zelenou kávu.

S přípravou můžete experimentovat. Lze z ní připravit turka anebo ji uvařit v klasickém kávovaru. Nedoporučuje se však pro přípravu v moka konvičce.

Green Coffe rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud chcete ochutnat zelenou kávu, a spokojíte se s nižší kvalitou, pak může zvolit právě tento produkt.

  • nízká cena
  • nižší kvalita
Zjistit cenu

NESCAFÉ Gold instantní káva 200 g

TypArabika, Robusta
Formainstantní
Úroveň praženístřední
Země původuneuvedeno
Obsah kofeinustřední
Hmotnost balení0,20 kg

Nescafé Gold instantní káva byla vyrobena metodou tzv. lyofilizace (vymrazování). Upražená a rozemletá kávová zrna se při ní pod vysokým tlakem louhují v horké vodě, vzniklý koncentrát se poté vymrazuje (suší) při velmi nízkých teplotách (okolo – 40 °C). Jedná se o šetrnou metodu, která v produktu zachovává typickou kávovou chuť i aroma. Vznikají při ní také typické větší krystalky lyofilizované kávy.

K výrobě byla použita směs Arabiky a Robusty s převažujícím podílem Arabiky. Ve výsledné chuti nápoje jsou proto více zastoupeny kyselejší tóny. Ty mírně vyvažuje lehká hořkost. Chuť je jemná, zpočátku příjemná, avšak nepříliš kávová. V ústech ovšem zůstává dlouhotrvající nepříjemná dochuť. Vyznačuje se poměrně silným aromatem a nasládlou výraznou vůní.

V horké vodě se rozpouští velmi snadno a poměrně dobře vytváří pěnu. Pro zjemnění nápoje je možné přidat smetanu nebo mléko. Obsah kofeinu není příliš vysoký ani nízký, Nescafé Gold proto lze doporučit také pro povzbuzení. Díky snadné přípravě je ideální na cesty.

Nevýhodou je poměrně vysoká cena, která neodpovídá kvalitě. Jedná se totiž o kávu spíše nižší třídy, přestože se tak na první pohled netváří. Receptura výroby se v případě Nescafé Gold v posledních letech postupně proměňuje, bohužel k horšímu. Výsledkem je produkt, který může některým konzumentům chutnat. My však doporučujeme se v případě instantní kávy poohlédnout jinde.

  • silné aroma
  • šetrná metoda výroby
  • vysoká cena
  • nižší kvalita
  • nepříjemná dochuť
Zjistit cenu

Základní typy

Na světě najdeme několik desítek druhů kávovníků, ale k výrobě kávy jsou vhodné jen některé z nich. Mezi nejznámějšími odrůdy patří Arabica a Robusta, výjimečně se lze setkat s Libericou či Excelsou, jejichž chuť však není příliš zajímavá (Liberica je nevýrazná a Excelsa se podobá Robustě). (1)

Další typy jsou závislé na času sklizně či způsobu zpracování. Obecně mezi nejznámější základní druhy patří:

  • Arabica,
  • Robusta,
  • cibetková,
  • zelená
  • a bezkofeinová káva.

Arabica

Zrna Arabiky jsou ve skutečnosti semena Kávovníku arabského (Coffea arabica), který má větší nároky na pěstování i sklizeň. Z tohoto důvodu je dražší, ale také kvalitnější a mezi ostatními druhy nejžádanější. Nabízí jemnější, aromatičtější, méně hořkou, slabě nakyslou chuť podkreslenou nejrůznějšími ovocnými tóny. Oproti Robustě se také vyznačuje nižším obsahem kofeinu (zhruba polovičním).

Velkou výhodou je skutečně široký výběr nejrůznějších druhů Arabiky, které vznikají šlechtěním, křížením či odlišným způsobem zpracování. Můžete se tak setkat jak s výrazným čokoládovým nebo oříškovým aromatem, tak s jemnými bylinkovými či sladkými ovocnými tóny. Nejkvalitnější Arabica je dovážena z Kolumbie.

Arabicu doporučujeme všem gurmánům, kteří si na šálku kávy cení především chuťového prožitku. Počítejte však s vyšší cenou.

Robusta

Pražením semen Kávovníku statného (Coffea canephora) vzniká výraznější, silnější a hrubší káva s intenzivní hořkou chutí a vysokým obsahem kofeinu (2–3x vyšším než u Arabiky). Vzhledem ke snadnému pěstování i sběru je o poznání levnější. Největším pěstitelem a vývozcem je Vietnam.

Z Robusty se také vyrábí instantní káva a v určitém poměru je vhodná i k výrobě espresa, jelikož vytváří bohatou pěnu. Vzhledem ke své silně hořké chuti se obvykle míchá s Arabikou. Směsi s vyšším podílem Robusty jsou ideální pro výrobu klasického turka nebo filtrované kávy.

Robusta se obvykle pije nikoli kvůli chuti, ale pro povzbuzení.

Cibetková káva

Mnoha nej se pyšní tzv. Kopi Luwak neboli cibetková káva, která patří mezi nejdražší a zároveň nejexkluzivnější druhy. Zajímavostí je, že se tato káva získává z trusu Cibetek palmových (jedná se o šelmu připomínající kunu), které se kromě jiného živí také plody kávovníku. Vybírají si však pouze zralá a velká kávová zrna. V trávící soustavě těchto zvířat pak dochází k fermentaci, díky které kávová semena získávají nezaměnitelné a velmi silné aroma, vynikají intenzivní chutí a specifickou sirupovou hutností.

Jelikož je sběr i zpracování velmi náročné, jedná se o nejméně dostupnou a extrémně drahou kávu na světě. Většina produkce končí v Japonsku nebo USA. Je možné ji sehnat i v České republice. V některých případech se však může jednat o levnější náhražky, které s Kopi Luwak nemají nic společného.(2)

Zelená káva

Dalším méně známým typem je káva zelená. Jedná se o nepražená kávová zrna, která obsahují mnohé prospěšné látky, které se pražením ničí (např. kyselinu chlorigenovou). Z tohoto důvodu je zdravější než běžné typy.

Mezi nejznámější pozitivní účinky zelené kávy patří to, že startuje metabolismus a brání vstřebávání cukru, čímž výrazně pomáhá při hubnutí. Kromě toho také posiluje svalstvo a zpomaluje stárnutí buněk.

Vyznačuje se velmi specifickou chutí, která se pohybuje mezi zeleným čajem a běžnou praženou kávou.

Příprava je snadná: šálek se 2–3 lžičkami mleté zelené kávy zalejete vroucí vodou, necháte 5 minut louhovat a scedíte. Doporučuje se pít v dopoledních hodinách přibližně půl hodiny před jídlem.

Káva bez kofeinu

V těhotenství či pro osoby, které z nějakého důvodu nemohou konzumovat kofein, je určena bezkofeinová káva. Standardní odrůdy jsou této látky uměle zbaveny, přesto v těchto produktech malé množství kofeinu zůstává (maximálně však 0,1 %).

Existují dva způsoby, pomocí nichž se kofein z kávových zrn odstraňuje. Častější je Evropský proces, který využívá chemických látek. Konkrétně se nechají máčet v roztoku dichlormetanu. I když se zrna následně propláchnou, zbytky chemikálií v nich zůstávají, což se negativně projeví na výsledné chuti nápoje.

Druhý způsob je založen na dlouhém máčení zrn ve vodě, při němž se kofein do lázně samovolně uvolní. Následně se voda i s kávovými zrny přefiltruje přes uhlík, který kofein vstřebá. Ačkoli je tento postup zdravější, spolu s kofeinem se z výsledného produktu vytratí i éterické oleje, a tím typické kávové aroma.(3)

Formy kávy

Kromě typu je důležitá také forma, z níž je nápoj připravován. Ta má vliv nejen na způsob přípravy, ale také na výslednou chuť.(4)

Nejčastěji se setkáváme se čtyřmi základními formami, mezi něž patří káva:

  • zrnková,
  • mletá,
  • instantní,
  • E.S.E. pody.

Zrnková káva

Upražená zrna je potřeba před použitím namlít, zachovají si díky tomu silnější aroma a výraznější chuť. Výhodou je, že si můžete zvolit hrubost mletí podle svých preferencí, a připravit si tak svůj oblíbený nápoj přesně na míru. Samozřejmě je nutné za tímto účelem vlastnit mlýnek na kávu, který je v ideálním případě opatřený kvalitními mlecími kameny.

Tato forma se dělí do dvou základních typů: Arabiky a Robusty, které zahrnují mnoho dalších odrůd a druhů. Výběr je proto opravdu velmi široký. A také způsobů přípravy je nepřeberné množství – můžete ji jednoduše nasypat do šálku a pochutnat si na turkovi, nebo zvolit sofistikovanější zařízení, mezi která patří třeba aeropress, frenchpress či moka konvička.

Výhody a nevýhody

  • nejvýraznější chuť a aroma
  • vydrží déle čerstvá
  • široké možnosti přípravy
  • náročnější na přípravu
  • musíte vlastnit mlýnek nebo kávovar

Mletá káva

Mletá kávová zrna jsou určena k rychlé přípravě. Tento typ je ideální pro všechny, kteří nechtějí ztrácet čas mletím či doma nemají mlýnek na kávu. Jedná se o čistou Arabicu, Robustu nebo nejčastěji jejich směs.

Obvykle se připravuje v kávovaru, frenchpressu, aeropressu, moka konvičce, pomocí filtru nebo jednoduše jako turek. Každý způsob přípravy však vyžaduje jinou hrubost mletí (např. espresso jsou potřeba jemněji pomletá kávová zrna). Vždy si proto nejdříve ujasněte, jaký nápoj budete připravovat, a až poté zvolte určitý typ mleté kávy.

Výhody a nevýhody

  • nenáročné na přípravu
  • výraznější chuť a aroma než instantní káva
  • nevydrží dlouho čerstvá
  • slabší chuť a aroma než zrnková káva

Instantní káva

Instantní (rozpustná) káva je zcela nenáročná na přípravu, jednoduše ji rozpustíte v horké vodě. K dostání je jak s kofeinem, tak bez něj.

Vyrábí se nejčastěji z hrubě mleté pražené kávy (nejčastěji směsi Arabiky a Robusty v různém poměru), která se pod vysokým tlakem louhuje v horké vodě. Vzniklý extrakt se následně rozprašuje (sprejuje) spolu s horkým vzduchem, čímž se voda vypaří a zůstane pouze prášek. Tento produkt však ztrácí typické kávové aroma, musí se do něj proto dodatečně uměle přidat.

Druhou metodou je tzv. lyofilizace, tedy mražení za velmi nízkých teplot (okolo – 40 °C), čímž vznikají granule typického krystalovitého tvaru. Jedná se o složitější postup, proto je takto vyrobená instantní káva výrazně dražší, přirozeně si však zachovává své aroma.

Informaci o metodě sušení však výrobce udávat nemusí. Přesto lze od sebe oba produkty většinou pouhým okem velmi snadno rozeznat, lyofilizovaná káva je totiž tvořena velkými krystaly s hladkým povrchem.

Do instantní kávy je zakázáno přidávat jakékoli kávovinové náhražky (nejčastěji pražený čekankový kořen, obilniny nebo prášek z mletých fíků). Pokud je výrobce přidá, výrobek se již nesmí prodávat pod označením „káva“. Používají se proto alternativní názvy jako „Café“, „Kávička“ apod. Vždy proto pečlivě čtěte složení a všímejte si označení výrobku.

Výhody a nevýhody

  • velmi snadná a rychlá příprava
  • nepotřebujete žádné příslušenství
  • vytváří bohatou pěnu
  • slabší chuť a aroma než zrnková a mletá káva
  • často chemicky aromatizovaná

E.S.E. pody

E.S.E. pody (Easy Serving Espresso), kávové kapsle neboli porcovaná káva získává zejména v poslední době na stále větší popularitě, jelikož její příprava výrazně šetří čas a zároveň nabízí vynikající chuťový zážitek s tou správnou cremou.

Jedná se o porcovanou namletou kávu, která je hermeticky uzavřena v malém sáčku, díky čemuž si po dlouhou dobu udrží aroma i intenzitu chuti. Máte proto záruku, že takto připravený šálek bude vždy velmi lahodný. Navíc nikdy nemůžete zvolit špatné dávkování, gramáž je totiž již dopředu dána (obvykle 7 g).

Tento typ však vyžaduje přípravu pouze v kávovaru. Doporučuje se používat stejnou značku kávovaru a E.S.E. podů. Počítejte také s vyšší cenou (za jednu porci zaplatíte přibližně od 6 do 13 Kč).

Výhody a nevýhody

  • velmi snadná a rychlá příprava
  • výrazná chuť a aroma
  • lze déle skladovat
  • vyšší cena
  • musíte vlastnit kávovar na E.S.E. pody

Důležité parametry

Pokud už máte jasno v tom, jaké kávě dáte přednost, neméně důležité je dbát při výběru také na několik důležitých parametrů, mezi něž patří zejména:

  • kvalita,
  • čerstvost,
  • úroveň upražení,
  • země původu.

Kvalita

Podobně jako u lístků čaje, i u kávových zrn závisí na průběhu jejich pěstování, sklizně i zpracování. Ze stejného kávovníku pak můžete získat kvalitativně naprosto odlišné produkty. Z tohoto důvodu je dobré zjistit si o daném výrobku vždy maximum informací. Kvalitě zrnkové, mleté i instantní kávy se věnují také mnohé nezávislé testy, např. známý dTest.

Nejlepší kávová zrna pocházejí z prvního sběru, který je prováděn výhradně ručně. Sběrači totiž vybírají jen velké a zralé plody nejvyšší jakosti. Dobrým příkladem může být například brazilská káva Pergamino.(5)

Nejkvalitnější produkty poznáte také podle velmi nízkého obsahu kofeinu. Takové druhy mají výraznou vůni a plnou sladkou chuť obvykle po kakau, ořeších, ovoci či květinách.

Zárukou kvality jsou také nejrůznější certifikáty. Mezi nejvýznamnější patří zejména The Specialty Coffee Association of Costa Rica (SCACR) nebo ocenění od The Italian Coffee Academy. Každá šarže prochází přísnou kontrolou sedmi porotci, kteří následně vyhodnotí výsledky. Pouze kávová zrna s nejvyšším skóre mají právo získat certifikaci.

Mezi základní znaky kvalitních kávových zrn patří, že:

  • nejsou nedopražená (světlá) ani přepražená (tmavá a mastná),
  • jsou celistvá, nevyskytují se mezi nimi úlomky ani zdeformovaná či olejnatá zrna,
  • mají (v ideální stavu) stejnou velikost a barvu,
  • nesmí mezi nimi být větvičky, kamínky apod.,
  • hezky vypadají a silně voní.

Čerstvost

To, zda je káva čerstvá, či nikoli, na první pohled bohužel obvykle nelze s jistotou zjistit (zvlášť pokud je zabalena v neprůhledném obalu). Jedinou možností je proto orientovat se podle data spotřeby na obalu zboží. Výrobce navíc není povinen uvádět datum výroby (přesněji datum pražení). Avšak podle zákona je datum spotřeby stanoveno na 2 roky, datum pražení lze proto velmi snadno dopočítat. Obecně platí, že čím vzdálenější datum spotřeby je, tím lépe.

Při koupi balení, do něhož lze nahlédnout, případně po otevření balení, lze čerstvost poznat daleko lépe. Obecně platí, že čerstvá zrna velmi silně voní, snadno se melou a nápoj z nich připravený silně pění. Naopak stará kávová zrna jsou na povrchu mastná, nevydávají žádnou nebo jen slabou vůni, těžce se melou, špatně extrahují a nepění.

Úroveň pražení

Při výběru dbejte také na to, do jaké míry je kávové zrno upraženo. Pražení totiž výrazně mění chuťové vlastnosti výsledného nápoje. Pokud preferujete kyselejší a ovocnější tóny, volte mírně upražená kávová zrna, která mají světlejší barvu. Naopak dáváte-li přednost hořké chuti, zaměřte se na tmavší, déle pražená zrna.

A pokud si nejste jisti, můžete zvolit zlatý střed, a to středně pražená kávová zrna, v jejichž chuti je kyselost s hořkostí vyvážená.(6)

Země původu

Svoji nezanedbatelnou roli při výběru hraje také původ daného produktu. Bohužel zemi původu není povinné na obalu uvádět. U luxusnější a zrnkové kávy se s ní však obvykle lze setkat.

Přestože se káva v současné době pěstuje až v 70 zemích po celém světě, polovina sklizně pochází pouze ze tří států: Brazílie (která vyváží až 1/3 celkové produkce), Vietnamu a Kolumbie.

Nejlepší káva pochází z Kolumbie, kde se pěstuje převážně Arabica. Naopak vietnamské podnebí je ideální pro drsnou odrůdu kávy, Robustu. V Brazílii se daří oběma základním typům, chuť brazilské Arabiky ale zpravidla nebývá tak jemná jako je tomu u Arabiky kolumbijské. (7)

Způsob přípravy

Podle toho, pro jaký způsob přípravy kávy se rozhodnete, zcela zásadně ovlivníte výslednou chuť nápoje. V současné době najdete na trhu celou řadu zařízení: nejrůznější typy kávovarů (na zrnkovou i mletou kávu), presovačů, moka konviček atd. Pokud uvažujete nad koupí kávovaru, rady a tipy najdete zde: kávovary automatické, pákové a kapslové.

Opravdový gurmánský zážitek vám ovšem zajistí i kvalitní ruční nebo elektrický mlýnek na kávu. Doporučujeme vám také zvolit stylovou konvičku či konvici na kávu a hezké šálky, sklenice nebo keramické, porcelánové či skleněné hrnky. Káva totiž není jen o chuti a vůni, ale i o celkovém prožitku při její konzumaci a k tomu kvalitní nádobí prostě patří.

Z ručně pomletých kávových zrn si můžete připravit vynikající espresso či domácí ledovou kávu. Naopak silný nápoj s vysokým obsahem kofeinu získáte překapáváním. Výhodou překapávačů je to, že můžete připravit i více než deset šálků kávy najednou, což ocení zejména větší kolektiv lidí (pracujících např. v kancelářích). (8)

Při přípravě dodržujte především toto základní pravidlo: Světle pražené Arabiky nezalévejte teplotou blížící se bodu varu, ale trochu chladnější (ideálně v rozmezí 85–92 °C). Světlá či středně pražená kávová zrna (nejlépe jednodruhové Arabiky) jsou ideální pro přípravu filtrované kávy a tmavě pražená zrna (nejlépe s vyšším podílem Robusty) jsou zase vhodná pro přípravu nápoje v moka konvičce. Na espresso můžete použít jakýkoli typ.

Kde nakupovat

Pokud již máte určitou představu o typu kávy, jistě také vyvstane otázka, kde nakupovat. Možností je více – můžete zajít do supermarketu, pražírny nebo využít e-shopu a objednat ji z domova přes internet. Všechny tyto možnosti mají své výhody i nevýhody. Podíváme se na ně proto podrobněji.

Káva ze supermarketu

Mnoho lidí dává přednost pohodlnému nákupu v supermarketu. Výhodou je široký výběr nepřeberného množství zrnkové, mleté, a především instantní kávy, která navíc bývá velmi často v akci nebo slevě. Obvykle je také možné pomocí jednocestného ventilku na obalu přičichnout a ověřit si aroma daného produktu.

Naprosto zásadní nevýhodou však bývá horší kvalita tohoto typu kávy a jeho vyšší stáří. Obvykle totiž v supermarketu narazíte na kávová zrna, která byla pražena před více než šesti měsíci.

Pro gurmány a všechny, kteří to s pitím tohoto horkého nápoje myslí vážně, nákup v supermarketu nedoporučujeme. Vyšší stáří kávových zrn se totiž obvykle negativně odrazí na výsledné chuti a aromatu.

Káva z pražírny

Pražírny nebo obchody k pražírnám přidružené nabízí užší sortiment než supermarkety, jelikož se obvykle specializují pouze na jeden typ pražení (světlé, střední nebo tmavé). Výhodou však je, že vždy uvádí datum pražení, které se obvykle pohybuje v rozmezí několika dnů, maximálně týdnů. Najdete zde proto výjimečně čerstvou kávu. Kromě data pražení lze často zjistit také informace, odkud byla kávová zrna dovezena, jakou metodou byla zpracována apod.

Při nákupu v pražírnách si však vždy dávejte pozor na způsob skladování čerstvě upražených zrn. Bohužel není výjimkou uchovávání ve velkých otevřených zásobnících s přístupem vzduchu. Takový způsob skladování však z čerstvých kávových zrn již během jednoho dne vytvoří kávu starou, která ztrácí své aroma i všechny další pozitivní vlastnosti.

Káva z e-shopu

V současné době na internetu najdete velké množství e-shopů, které se specializují na prodej čerstvě pražené kávy (datum pražení zpravidla nepřesahuje 14 dní). Obvykle také disponují širokým sortimentem, který lze zakoupit v různé gramáži, případně jako degustační balíčky.

Nevýhodou je pouze to, že k produktu nemůžete přičichnout či si jej prohlédnout. Musíte proto spoléhat na doporučení, vsadit na vítěze nezávislých testů, pročíst recenze na jednotlivé druhy zrnkové, mleté či instantní kávy nebo prostě zkoušet a dát na svoji intuici.

Časté dotazy

Z jaké země pochází káva espresso?

Jak už samotný název napovídá, espresso spatřilo světlo světa v Itálii. Jeho začátky jsou spojeny s výrobou prvních kávovarů – vůbec první se datuje k roku 1884. Jeho vynálezcem byl Ital Angelo Moriondo, který si ho nechal patentovat. Moriondo však nevládl příliš obchodním duchem, takže se do kávové historie zapsali více až jeho následovníci, přestože on drží prim s patentem. Důvodem, proč vůbec takový stroj vznikl, byl celkový pokrok v technice i společnosti. Každý zná 19. století jako století páry a industrializace. V každém pracovním odvětví se začal vytvářet tlak na rychlost a výkon. A to neminulo kavárníky, kteří nutně potřebovali vařit více kvalitní kávy v kratším čase. Moriondův stroj na výrobu kávy počítal s 50 porcemi kávového nápoje najednou. Jeho následovník Luigi Bezzera představil světu o pár let později další stroj, který dokázal za pouhých 45 vteřin připravit jeden šálek kávy, jeho přístroj samozřejmě vycházel z prvotního návrhu Moriodyho. Šlo o pákový kávovar, podobný, jak ho známe dnes.

Odkud je nejlepší káva?

Měřítek pro nejlepší kávu na světě je víc. V celkové světové produkci dominuje Arabica a Robusta, což je ale stále široký pojem, jde pouze o nejčastější odrůdy kávy. Každému navíc chutná úplně jiný typ kávy, nejen to, jak je káva zpracovaná (způsob pražení, odrůda, místo původu), ale také výsledný nápoj. Kdo se v dobré kávě už trochu vyzná a rád si zajde do kvalitního espresso baru nebo nakupuje zrna také na domácí výrobu, často se při výběru rozhoduje i na základě oblasti, ve které byla káva vypěstovaná. Například zrna z Kolumbie, která je považována za zemi s nejlepšími kávovými plantážemi na světě, jsou charakteristická výrazným čokoládovým aroma a plnou chutí. Naproti tomu káva z Brazílie, která exportuje největší množství zrn na světě, je chuťově méně zajímavá, jemná, často s podtóny ořechů a čokolády. Nejžádanější pěstitelské oblasti Kolumbie jsou Nariño a Huila. Většina kolumbijské kávy se dělí na Excelso a Supremo – tyto dva druhy se liší velikostí zrna. Pokud se kávová zrna při třídění propadnou síťkou s okem o velikosti 16/64 palce jde o Excelso, v případě, že propadnou síťkou s okem o velikosti 18/64 palce jde o Supremo. Tohle velikostní rozlišení se týká především levnějších zrn. Nejkvalitnější káva z Kolumbie vždy odkazuje na konkrétní mikrooblast, ze které káva pochází (často i s názvem místní farmy) a dělení na Excelso a Supremo už zde neprobíhá.

Jaká je nejlepší káva na turka?

V našich končinách je tzv. turecká neboli zalévaná káva velmi oblíbená. Jednoduchý způsob přípravy (postačí mletá káva a horká voda), je pro mnoho lidí rozhodující spolu s cenou. Navíc má tato zalévaná káva výraznější chuť než běžná rozpustná káva. Mletou kávu můžete koupit velmi levně. Nevýhodou mleté kávy obecně je velmi krátká výdrž (rychle ztrácí aroma a intenzitu). Nejčastěji je v obchodech k dostání směs Arabici a Robusty. V ČR je asi nejoblíbenější a cenově velmi dostupnou značkou Jihlavanku. Pokud chcete sáhnout po kvalitnějším materiálu, vybírejte jinde než v supermarketu. Mezi výběrové kávy, ze kterých lze turka připravit, patří třeba česká Mamacoffee (pokud za kávu nechcete utratit příliš, ale záleží vám na kvalitě). Jestli jste fanoušky běžného nákupu “komerční” kávy, potěší vás mletá káva od Illy Classico nebo Lavazza Rossa. Mezi oblíbenou směs, dostupnou v mleté verzi patří taky Hausbrandt Qualita Nera.

Jaká je zrnková káva bez kyselosti?

Káva, tedy semena kávovníku jsou ovoce. A jako většina ovoce, může být i káva kyselá. Její přirozená kyselost je označována jako acidita (s tímto pojmem se můžete setkat při nákupu kvalitní kávy z menší produkce). Pojem kyselost má však ve světě kávy pozitivní i negativní výklad. Opravdu kyselá káva je známkou nekvalitních zrn, nápoj z nich lze většinou vypít jen s notnou dávkou cukru nebo mléka, v horším případě obojího. Nežádoucí kyselost můžete omezit výběrem čerstvě pražené kávy, která je plná aroma a chuti. Kyselosti se lze zbavit také správnou přípravou kávového nápoje. Například rychlé protékání vody kávou během extrakce zamezuje dostat do nápoje všechny látky ze zrn, často tak vzniká nezajímavá chuť s kyselými tóny. Rychlé propuštění vody způsobují i hrubě namletá zrna v kombinaci s nízkou teplotou vody. Kromě kvality zrn a přípravy kávového nápoje ovlivňuje kyselost i samotný původ kávy. Některé kávové regiony jsou specifické právě svojí kyselostí (ovocitostí). Nejvýraznější zástupce najdeme v Hondurasu, na Kostarice nebo Sumatře.

Pokud se této chuti chcete vyhnout (a v tomto případě mluvíme o opravdu kvalitních kávách ze světa), je dobré se zorientovat v nabídce a při nákupu vybírat kávová zrna bez kyselosti. Mezi takové patří například Kuba Serrano Superior s výrazně cukrovou až medovou chutí nebo Guatemala Trés Maria, která slibuje sladkou chuť zralého tropického ovoce.

Cenové relace

Cena kávy vás může na první pohled zmást. Například zdánlivě stejná 100% Arabica může stát jak 100 Kč, tak třeba i 500 Kč. Výslednou cenu každé kávy totiž kromě odrůdy a druhu výrazně ovlivňuje také kvalita kávových zrn, způsob sběru, pražení a samozřejmě také značka.

Překvapivě však neplatí, že čím dražší, tím lepší. Proto lze občas narazit i na poměrně levnou vynikající kávu. Dražší je obvykle jednodruhová Arabica. Čím více je ve směsi Robusty, tím nižší je cena.

Pro snazší orientaci lze vyčlenit čtyři základní cenové kategorie:

  • do 100 Kč,
  • od 100 do 300 Kč,
  • od 300 do 1 000 Kč,
  • nad 1 000 Kč.

Nejnižší cenová kategorie

Cena nejlevnější kávy se pohybuje pod 100 Kč za 100 g (případně nad 150 Kč za 250 g). Vstupní surovinou pro výrobu bývají nejčastěji méně kvalitní zrna Robusty. Výsledný nápoj je proto zpravidla hořký, a kromě vyššího obsahu kofeinu nenabízí žádnou přidanou hodnotu v podobě lahodné chuti či vůně. Pije se proto obvykle pouze pro povzbuzení.

Střední cenová kategorie

Do cenového rozpětí od 100 do 300 Kč za 100 g spadá většina kávové produkce na trhu. V této relaci si proto vybere většina uživatelů. Nejlevnější je jednodruhová Robusta, ve směsi s Arabikou závisí na jejich vzájemném poměru (čím více Arabiky, tím vyšší je cena). Nejdražší je pak 100% Arabica. Narazit můžete i na bezkofeinovou či zelenou kávu.

Co se týče gramáže, kávu (zrnkovou, mletou i instantní) lze zakoupit obvykle v baleních po 100 g, 250 g, 500 g, 1 kg až 1,5 kg (obvykle v akci). Na větší balení však dávejte pozor. Většinou se jedná o méně kvalitní kávová zrna. Doporučujeme proto volit raději menší balení, která obvykle skrývají vysoce jakostní kávová zrna.

V případě tohoto cenového rozpětí se vždy vyplatí podrobně prostudovat obal, případně zjistit maximum informací o původu i způsobu zpracování.

Vyšší cenová kategorie

Od 300 do 1 000 Kč můžete zakoupit menší balení velmi kvalitních a často certifikovaných druhů, které jsou určeny pro všechny gurmány, jež tento nápoj pijí zejména pro jeho chuť a vůni. Do této kategorie však spadají také produkty střední kvality, které jsou prodávány ve velkých baleních až po 3 kg.

Nejvyšší cenová kategorie

Nad 1 000 Kč seženete nejlepší, značkovou a vysoce kvalitní (obvykle zrnkovou) kávu na trhu a další top produkty. Patří sem zejména exkluzivní 100% Arabica, která se často pyšní i několika certifikáty kvality a jejíž zrna jsou pečlivě sbírána a šetrně zpracovávána.

Do této kategorie však spadá také vyhlášená cibetková káva, jejíž cena se běžně šplhá nad 1 000 Kč za 100 g. Kilogram takové kávy pak vyjde na více než neuvěřitelných 10 000 Kč.

Tipy na závěr

  1. Pokud si nevíte s výběrem rady a můžete k danému produktu přivonět, řiďte se jednoduchou radou: Pokud vám kávová zrna voní, bude vám nápoj z nich připravený také chutnat.
  2. Kvalitní druhy kávy obvykle obsahují méně kofeinu než ty levnější. Pokud proto pijete tento nápoj především pro povzbuzení, nemá smysl utrácet za dražší druhy.
  3. Aroma daného druhu je závislé na nadmořské výšce, v níž se kávovník pěstuje. Čím výše roste, tím výraznější bude výsledné aroma.
  4. Čerstvě namletá kávová zrna již během několika desítek minut na vzduchu začínají ztrácet své aroma. Namletou kávu proto skladujte vždy co nejkratší dobu, a to nejlépe v uzavřené dóze na tmavém a suchém místě. V ideálním případě si namelte vždy jen takové množství, které ihned spotřebujete.
  5. Pokud si bez hrnku kávy neumíte představit svůj den, ale nemáte možnost si ji připravit čerstvou, vynikajícím řešením je termohrnek, který se snadno přenáší a zároveň váš oblíbený nápoj udrží velmi dlouho horký. Pro více osob ji můžete ve větším množství uvařit do běžné termosky, k níž pořídíte lehce přenosné kelímky na kávu.
  6. Podle mnoha výzkumů má kvalitní káva v omezeném množství (do šesti šálků denně) mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví. Mezi jinými snižuje riziko rakovinového onemocnění dělohy, prostaty či tlustého střeva. Předchází také vzniku cukrovky či Parkinsonovy choroby. Její konzumaci by se však měly vyhnout osoby trpící srdečními poruchami, vysokým krevním tlakem a těhotné ženy.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.5/5 52 hodnocení

Zdroje:
1) Coffea arabica and Coffea canephora

2) The influence of different types of preparation (espresso and brew) on coffee aroma and main bioactive constituents

3) A Detail Chemistry of Coffee and Its Analysis

4) Effect of grinding, extraction time and type of coffee on the physicochemical and flavour characteristics of cold brew coffee

5) The Evaluation of Coffee Therapy for Improvement of Renal Oxygenation (COFFEE) Study: A Mechanistic Pilot and Feasibility Study Evaluating Coffee’s Effects on Intrarenal Hemodynamic Function and Renal Energetics

6) Enhancement of Arabica coffee quality with selected potential microbial starter culture under controlled fermentation in wet process

7) Acute effect of coffee on arterial stiffness and endothelial function in overweight and obese individuals: A randomized clinical trial

8) Effect of growing conditions and postharvest processing on arabica coffee bean physical quality features and defects

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo