Jak vybrat kuchyňské nože

Aktualizováno v prosinci 2019

Kuchyňský nůž patří k nejpoužívanějším nástrojům v kuchyni. Slouží nejen ke krájení, ale také k vykrajování, sekání, loupání a někdy i drcení. Některé technologické postupy zpracování potravin potřebují speciální nože, jinde si vystačíte se základní sadou kuchyňských nožů či s výrobkem univerzálním. Při výběru je důležité si odpovědět na otázku, na co chcete nástroj používat. Chcete znát další parametry výběru? Přečtěte si našeho rádce.

Test kuchyňských nožů

Do testu kuchyňských nožů jsme vybrali především ty, kteří se hodí do kuchyně kuchařů amatérů. To znamená, že je pořídíte za přijatelnou cenu a těšit se můžete z jejich kvality. Z pěti produktů je přeci jen jeden profesionální, což se odráží na pořizovací ceně, použitých výrobních materiálech i způsobu zpracování.

Lamart Damas LT2045 Nůž 20 cm

Typna zpracování masa
Výrobní materiál rukojetinerezová ocel
Délka čepele20 cm
Celková délka34 cm
Hmotnost241 g
Výrobní materiál rukojetipakka wood

Výrobek patří mezi značkové nože. Vyrobila jej francouzská značka Lamart, která vyrábí kvalitní, ale cenově dostupné zboží. Nejedná se o nůž pro profesionály, ale na běžné používání v kuchyni je zcela dostačující. Délka čepele 20 cm jej předurčuje pro zpracování masa v syrovém i tepelně zpracovaném stavu.

Podle dlouhodobého testu v časopisu dTest není nůž náchylný ke korozi a disponuje pevnou rukojetí. Vzhledem k výrobním materiálům se o něj nemusíte bát ani v případě, že vám spadne na zem. Je vhodný pro práci s masem. Špatně se s ním pracuje při porcování ryb, mrkve, vodního melounu nebo rajčat. Dobře si vede při krájení pažitky.

Nenechte se zmást názvem obsahující slovo damas nebo kresbou na čepeli. O damaškovou ocel se skutečně nejedná. Ostatně to vám napoví i nízká pořizovací cena.

Zjistit cenu

G21 Gourmet Sada nožů Dynamic 5 ks

Typ5 základních druhů
Výrobní materiál rukojetiocel
Délka čepele21; 15,5; 13; 9 cm
Celková délkarůzná
Hmotnostrůzná
Výrobní materiál rukojetipakka wood

Za poměrně nízkou pořizovací cenu obdržíte hned 5 nožů. Blok zahrnuje nůž na krájení, vykošťování, ořezávání, porcování a nůž univerzální. Délka čepel nože šéfkuchaře i krájecího nože je 21 cm, vykosťovací nůž má čepel o délce 15,5 cm, univerzální 13 cm a krájecí 9 cm. Nože splňují certifikaci německé LFGB, která zaručuje, že výrobky neobsahují žádné toxické látky, které by mohly být škodlivé pro lidské tělo.

G21 patří k levnějším výrobcům načiní do kuchyně, takže s noži si obyčejný smrtelník zcela jistě vystačí. Na nože dostanete 4letou záruku. Výhodou je, že výrobky dostanete v praktickém nerezovém bloku, který zabraňuje rychlému ztupení.

Zjistit cenu

Fiskars nůž Functional Form 16 cm

Typuniverzální
Výrobní materiál rukojetinerezová ocel HRC 53
Délka čepele16 cm
Celková délka30 cm
Hmotnost89 g
Výrobní materiál rukojetineklouzavý materiál Softgrip

Fiskars patří ke spolehlivým výrobcům s dlouhou tradicí na trhu. Proto je koupě nožů od této značky sázkou téměř na jistotu. Pořizovací cena je vzhledem k značce přiměřená. Hmotnost tohoto univerzálního nože je 89 g, což je poměrně málo, ale i tak je výrobek vyvážený. Čepel je zapuštěna daleko do držadla, takže se nemusíte obávat zlomení nože.

Je vhodný na krájení masa i zeleniny. Zkrátka univerzální nůž. V ruce se dobře drží a i jeho opětovné broušení je jednoduché. Nerezová ocel nepatří k nejtvrdším, ale na domácí vaření rozhodně postačí.

Zjistit cenu

Tefal Ingenio keramický nůž na chléb 16 cm

Typna pečivo
Výrobní materiál rukojetikeramika
Délka čepele16 cm
Celková délka28 cm
Hmotnost46 g
Výrobní materiál rukojetiplast

Tefal rovněž patří mezi spolehlivé výrobce, jehož kuchyňské náčiní se pyšní spolehlivostí a kvalitou. Ne jinak je tomu u tohoto keramického nože. Mezi přednosti keramiky patří stále trvající ostrost, takže se nůž nemusí téměř brousit. Nevýhodou je křehkost. Pokud vám spadne na zem, hrozí poškození keramické části.

Další výhodou keramiky je to, že nereaguje s žádnými látkami, se kterými přijde do kontaktu, takže například ovoce a zelenina si zachovávají 100 % všech vitamínů a minerálů. Nůž má charakteristické vroubkované ostří, které se snadno popere s křupavou kůrkou a nadýchaným těstem.

Zjistit cenu

WÜSTHOF nůž Classic Ikon crème 20 cm

Typuniverzální
Výrobní materiál rukojetinerezová ocel HCR58
Délka čepele20 cm
Celková délka33,5 cm
Hmotnost274 g
Výrobní materiál rukojetiplast

Tento nůž patří do rukou profesionálů, o čemž svědčí i vysoká pořizovací cena výrazně přesahující 2 000 Kč. Samozřejmě si tento nůž můžete pořídit i do obyčejné domácnosti, otázkou však zůstává, zda je to opravdu nutné. Kvalitní nože seženete i za polovinu.

Nicméně u tohoto produktu platíte za kvalitní zpracování. Nůž je vyroben kováním a tvrdost oceli dosahuje HCR58. Velká tvrdost však může mít negativní vliv na křehkost čepele. Nůž je poměrně těžký a velký, ale hodí se jak pro krájení, tak sekání. Jde o výrobek univerzální. Délka čepele je vyvedená až do rukojeti, která je opatřena speciálním plastovým materiálem, který je k rukojeti přinýtovaný. Můžete se tak těšit na dlouhou životnost.

Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Spolehliví výrobci nožů do kuchyně

Vybrali jsme pro vás několik výrobců, jejichž výrobky by vám v kuchyni rozhodně neměly chybět.

Tescoma

Tescoma je snad každému kuchaři nebo kuchařce dobře známá česká značka. Navrhuje celou řadu kuchyňských potřeb, které se testují v Design centru ve Zlíně. Celá řada výrobků nese označení světový patent a mnoho z nich získalo prestižní ocenění za design. Kromě nožů vyrábí také pánve, palačinkovače a mnoho dalšího.

Fiskars

Finská společnost Fiskars svůj název dostala podle vesnice, ve které začala s výrobou železa v roce 1649. V jejích halách vznikaly příbory, ale také dnes tolik oblíbené nůžky s plastovým zakončením. Řady svých produktů rozšířila o hřebíky, závity, nože, motyky a další zemědělské výrobky. Fiskars je značkou, která je zárukou kvality.

Tefal

Tefal je na trhu od roku 1956. Je první společností na světě, která začala prodávat nádobí a pánve potažené vrstvou teflonu. Zajímavostí je, že tato značka obnovila Den palačinek, který je každoročně stanoven na 2. února. Kromě pánví začala také s výrobou waflovačů a výrobků pro prádlo

Wüsthof/Solingen

Wüsthof je tradiční německý výrobce, který do roku 1814 v Solingenu vyrábí nožířské produkty. V současné době jejich nabídka zahrnuje na 350 nožů, krájecí desky, bloky s noži, kuchyňské náčiní a nůžky. Nože od této značky používají i profesionálové.

Lamart

Francouzská značka nesoucí jméno šéfkuchaře Piera Lamarta. Zahrnuje širokou škálu moderního, ale také cenově dostupného nádobí a náčiní do kuchyně.

WMF

Německý výrobce se 160letou tradicí. Vyrábí vysoce kvalitní a funkční nádobí a náčiní do kuchyně, které kombinuje estetický design s funkčností a snadnou použitelností. V jeho nabídce najdete příbory, nože, nádobí na horké i studené nápoje, hrnce a pánve.

zpět nahoru ↑

Rozsekněte otázku týkající se využití

Nejdůležitější otázkou, na kterou byste si měli odpovědět ještě před tím, než se vydáte do obchodu nebo kliknete na tlačítko koupit, je ta, na co nůž potřebujete a co se s ním chystáte nejčastěji krájet.

  • Odpověď: Všechno – v tom případě pro vás bude nejjednodušší volbou sáhnout po noži univerzálním. Práce s ním sice není tak precizní jako se speciálními noži, které mají správnou velikost, potřebný výrobní materiál nebo unikátní tvar čepele, ale i tak udělá dobrou službu.
  • Odpověď: Chci jej speciálně pro krájení… – je na čase, abyste sáhli po noži, který je speciálně určený na práci s potravinou, kterou jím chcete zpracovávat. Vybírat můžete z nožů steakových, na sýr, vykosťovacích, filetovacích a podobně.

Co je dobré vědět před nákupem

Pamatujte, že kuchyňský nůž vám bude sloužit několik let, proto se na něm nevyplatí šetřit. Pokud hledáte nejlepší kuchyňské nože, sáhněte po některé z osvědčených značek. O kvalitě vám napoví zmiňovaná značka, ale také precizní zpracování, ostrá a pevná čepel, do ruky dobře padnoucí rukojeť (střenka), ale také to, že čepel není příliš pružná. U velkých nožů by pružná neměla být vůbec. Nekvalitní kuchyňský nůž poznáte podle výrazně levné ceny.

Pro chod běžné domácnosti byste měli vybírat výrobky v cenové hladině od 500 do 1 000 Kč. Levnější se nevyplatí kvůli méně kvalitním výrobním materiálům a dražší jsou pro „obyčejné smrtelníky“ zbytečné, jde totiž spíše o profesionální kuchyňské nože.

zpět nahoru ↑

Základní parametry výběru

Při pořizování kvalitních kuchyňských nožů byste měli zohlednit kvalitu, velikost a váhu, ergonomii a celkovou pohodlnost používání, materiál čepele a rukojeti, ale také cenu.

Kvalita

Celková kvalita nože je ovlivněna tvrdostí a houževnatostí výrobního materiálu. Čepel musí mít optimální tvrdost, pružnost a odolnosti vůči korozi.

Tvrdost se označuje zkratkou HCR a dosahuje hodnot 52-60.

  • HCR 52 je minimální tvrdost, kterou by každý kvalitní nůž měl splňovat.
  • HCR 60 je tvrdost vysoká.
  • Narazit můžete i na tvrdosti HCR 64-68.

Tvrdost určuje kvalitu nože, ale mějte na paměti, že čím je ocel tvrdší, tím křehčí je čepel. Tvrdé nože se sice hůř brousí, ale jejich ostří je trvanlivější.

Kvalita ocelových nožů se úzce pojí s výrobními postupy, které jsou dva.

  1. Vyřezávání – čepel se vyřezává z ocelového plátu a na jedné straně se vybrousí ostří. Vyřezávané nože poznáte tak, že mají při pohledu na průřez čepele šířku všude stejnou. K zúžení dochází až u ostří. Vyřezávané nože nepatří k nejodolnějším.
  2. Kování – celý tvar čepele i ostří se formuje kováním. Poznáte je podle postupně se zužující čepele od hřbetu až k ostří. Kované kuchyňské nože jsou odolnější, mají delší životnost a lépe odolávají korozi.

Rozměry a hmotnost

Rozměry jsou závislé na typu nože. Při výběru je pro vás nejdůležitější délka a výška čepele.

Pro srovnání: loupací nože disponují krátkým 5cm ostřím X nože filetovací mohou mít ostří až 25 cm dlouhé.

Kromě délky jsou různé také výšky ostří. Například nože na šunku mají ostří nižší než nože na maso, a to až o několik centimetrů. Z hlediska pohodlného držení hraje důležitou roli také velikost rukojeti. Při výběru nového nože si doma najděte některý, se kterým se vám dobře pracuje – dobře se vám drží – a podle rukojeti tohoto vyberte rukojeť nože nového.

Na manipulaci s nožem má zásadní vliv také jeho hmotnost. Samozřejmě platí čím lehčí nůž, tím snáze se s ním bude manipulovat, ale na druhou stranu příliš lehké ostří znamená větší riziko poškození. Těžší nože jsou na manipulaci náročnější, ale na druhou stranu jsou odolnější proti mechanickému poškození, takže se můžete těšit na delší životnost výrobku.

Hmotnost se odvíjí od velikosti, ale také materiálu, který byl pro výrobu použitý. Malé loupací nože mohou mít hmotnost jen pár gramů, ale velké sekáčky na maso třeba i 1 kg.

Pohodlné používání

Na příjemnou a bezproblémovou práci s nožem má vliv především výrobní materiál, ale také tvar rukojeti. Rukojeť by měla být tvarována tak, aby byl její úchop co nejpohodlnější a ani v případě, kdy ji musíte silně stisknout, vás nebude nikde tlačit. Pokud často krájíte, vyzkoušejte si, jak vám nůž sedí v ruce, zda má dobrou stabilitu a vyváženost. Rukojeť je zesílena v místě, kde se čepel dostává do kontaktu se střenkou. Díky tomu jsou chráněny vaše prsty, ale zároveň můžete vyvinout větší tlak na nůž.

Výrobní materiál čepele a rukojeti (střenky)

Pro výrobu čepelí se zpravidla používá bambus, keramika nebo ocel. Každý materiál může být v horší či lepší kvalitě.

  • Nerezová ocel – jedná se o slitinu železa a dalších prvků, mezi které se řadí chrom molybden nebo nikl. Díky nim je materiál odolnější proti korozi.
  • Uhlíková ocel – čepele z tohoto materiálu jsou měkčí a méně odolné vůči korozi. Jejich předností je však snadné broušení. Na nože z uhlíkové oceli narazíte jen výjimečně. Jedná se spíše o sběratelské kousky nebo výrobky zhotovené na zakázku.
  • Damašková ocel – setkat se můžete i označením damascénská ocel je nejodolnějším typem oceli kombinující měkčí a pružnější ocel s ocelí tvrdou. Díky tomu je ocel jak pevná, tak ohebná. Od ostatních ocelí je damascénská rozeznatelný svojí typickou kresbou neboli mramorováním. Na trhu se můžete setkat i s falešným typem této oceli. Mramorování se na povrch pouze tiskne, takže kuchyňský nůž nemá s odolností vlastní damascénské oceli nic společného. Napodobeninu poznáte podle nízké pořizovací ceny, která se pohybuje v řádech stovek korun.
  • Keramika – keramickou čepel tvoří zirkon uhličitý, který nevstřebává pachy ani vůně, takže nedochází k ovlivňování chutí připravovaného jídla. Mezi nevýhody patří vyšší křehkost. Pokud spadnou na zem nebo na ně ve dřezu položíte těžký hrnec, může dojít k odštípnutí materiálu. Těmito noži se krájí především ovoce a zelenina, které si díky unikátním vlastnostem keramiky zachovávají veškeré vitamíny a důležité živiny. Obecně se hodí spíše pro krájení měkčích potravin, jelikož tvrdá čepel je poměrně křehká. Keramické nože jsou velmi ostré, při běžném používání se neotupí a nepodléhají korozi. Pokud bude potřeba nechat výrobek nabrousit, vyhledejte odborníka s bruskou opatřenou diamantovým kotoučem.
  • Bambus – bambusové nože jsou kompletně vyrobeny z bambusu. Jsou lehké a při porcování na talířích nebo jiném nádobí nezpůsobují jejich poškození. Hodí se pro krájení zeleniny, ovoce, másla a sýrů. Ostří je brousitelné.
  • Jak poznáte nekvalitní ocel? Varovným znamením pro vás může být nápadně lesklá ocel v barvě chromu. Ta značí, že se jedná o nekvalitní ocel překrytou pokovením, které dodává noži lepší vzhled.

Čeho si všímat u čepele

  • U čepele si všímejte jejího tvaru. Ten by měl odpovídat některému klasických kuchařských nožů, které se v naší zemi běžně používají. Na příklad nůž typu Santoka má specifické zpracování, které vám při práci nemusí vyhovovat.
  • Ostří by mělo vést od špičky až k záštitě. Při hledání správného nože můžete narazit na nože, jejichž ostří končí kousek před záštitou, s takovými noži se však špatně pracuje. Ostří by mělo být zbroušeno z obou stran. Kuchyňský nůž s ostřím pouze na jedné straně patří většinou do rukou profi kuchaře.
  • Klín čepele by se od tupé k ostré straně měl zužovat v klínovitém tvaru. Jen tak si můžete být jisti správnou tuhostí nože a také tím, že snadno projde potravinami. Je-li čepel stejně široká ve všech svých částech, je nůž pravděpodobně vyroben z plechu, což není znamení kvalitního nože.
  • Záštita nože je vertikálně prodloužená část nacházející se na konci rukojeti a začátku ostří. Na noži je proto, aby prsty nesklouzly z ostří a aby klouby při porcování nenarážely na prkénko. Může být buď kovová, nebo může být součástí čepele, ale také může být ze stejného materiálu jako střenka.
  • Top kuchyňské nože disponují čepelí, jejíž kov protíná celou délku střenky až na konec. U nožů, ve kterých je čepel uchycena ve střence je kratší částí může docházet k jejich převažování dopředu, což vede k nevyvážení nože s následné bolesti v rukou.

Kromě materiálu čepele je důležité si vybrat také vhodný materiál rukojeti (střenky). Setkat se nejčastěji můžete s dřevem, kovem nebo plastem.

  • Plast se na rukojeť stříká nebo může být připevněn pomocí nýtů. Stříkaný plast je však náchylnější na poškození a při větším tlaku může i prasknout. Pevný plast je vhodným materiálem pro střenku, nekomplikuje mytí, neklouže mokrý, ale nůž kvůli němu může vypadat poměrně lacině.
  • Dřevěná rukojeť je příjemná do ruky, ale je nutné ji čas od času potřít včelím voskem, aby si zachovala svoje vlastnosti.
  • Rukojeti z kovu jsou pevné a odolné. Mají dlouhou životnost a nepoškodí se například dotykem o horký hrnec. Nevýhodou je, že v ruce kloužou, pokud je vaše pokožka mokrá nebo od oleje.
zpět nahoru ↑

Dělení nožů podle tvaru a použití

Na trhu se můžete setkat se několika typy nožů. Pokud nejste mistrem řemesla, vystačíte si s nožem univerzálním. Do domácností se doporučují pořizovat sety nožů, které zahrnují 5 nejčastěji používaných typů. Každá domácnost by v základním vybavení měla mít malý nůž na okrajování zeleniny a ovoce a krájení menších surovin, univerzální nůž na všechno, dlouhý nůž na pečivo s vlnitým ostřím.

Víte, že: Univerzální nůž pro širší použití má ostří dlouhé 15-18 cm a silné minimálně 3 mm.

Další typy nožů:

  1. Nůž univerzální – je dobře vyvážený, poznáte jej podle středně dlouhé ocele pohybující se mezi 10 až 15 cm. Využijete je na krájení všech druhů potravin.
  2. Nůž na maso – má masivní čepel o délce až 20 cm. Slouží především pro porcování syrového, ale i tepelně upraveného masa.
  3. Nůž na šunku – jeho čepel je štíhlá a dlouhá asi 30 cm. Používá se na ořezávání šunek různých velikostí.
  4. Nůž na sýr – poznáte na první pohled, jelikož jeho čepel je perforovaná několika otvory a zakončená vidličkou se dvěma trny.
  5. Nůž na máslo – disponuje výrazně zaoblenou čepelí s délkou pohybující se mezi 10 a 12 cm. Zaoblenou čepelí jde dobře mazat máslo, sýr i margaríny.
  6. Nůž na pečivo – vyznačuje se 20 až 30 cm dlouhou čepelí, jejíž ostří je na konci obloučkovitě zvlněné. Díky tomu snadno proříznou kůrku i nadýchané pečivo.
  7. Nůž na ovoce a zeleninu – jejich čepel je dlouhá 15 až 22 cm. Na krájení měkkých plodů je vhodné použít nůž se zvlněným ostřím, které si snadno a rychle poradí s tuhou slupkou i měkkou dužinou.
  8. Nůž loupací – stejně jako škrabka se používá pro loupání slupek z ovoce či zeleniny. Charakteristická je pro ně 4-10 cm dlouhá čepel se špičatým horem zahnutým dovnitř. Díky tomuto provedení se slupka snáz loupe a jednoduše se vykrajují nedostatky.
  9. Nůž dekorační – jedná se o model, který slouží k vykrajování či krájení ovoce, zeleny, másla i sýru. Ostří a čepel jsou perforovány či upraveny tak, aby měl řez různé tvary.
  10. Nůž filetovací – poznáte jej podle dlouhé pružné čepele, která může měřit 15 až 25 cm. Využívají se pro čištění a filetování ryb.
  11. Nůž vykosťovací – je charakteristický dlouhou a úzkou čepelí, která vede do špičky. Díky tomuto provedení se hodí pro oddělování kostí a kloubů od masa. Čepel může měřit 10-16 cm.
  12. Nůž steakový – používá se pro porcování masa přímo na talíři tak, aby z něj nevytekla drahocenná šťáva. Čepel dosahuje délky 12-14 cm. Čepel je velmi ostrá a poradí si s krájením masa připraveným rare i masem zcela vypečeným.
  13. Nůž japonský – japonské kuchyňské nože jsou charakteristické svojí ostrostí a tenkou čepelí. Ryby i zeleninu nakrájíte na přesné kousky. Čepel je vyrobená z velmi tvrdé oceli náchylnější ke korozi. S noži se tedy musí zacházet opatrně a ihned po umytí je potřeba je usušit. Pro broušení se nepoužívá ocílka, ale jemné brusné kameny.
  14. Sekáčky – speciální typ nožů, jejichž masivní čepel má obdélníkový tvar, a přitom je kolébkovitě prohnutá. Délka ostří je 15-25 cm, výška zhruba 5 cm. Sekáčky se používají pro porcování a sekání velkých kusů masa.

Délka čepelí ve zkratce

  • 5-12 cm – vhodné na loupání, okrajování, porcováních malých potravin a na mazání.
  • 13-20 cm – krájení masa, velkých kusů ovoce a zeleniny. Tyto rozměry mívají nože kuchařské, filetovací, plátkovací nebo Santoku.
  • 20-25 cm – nože vhodné pro krájení pečiva.
zpět nahoru ↑

Jak o nože správně pečovat

Životnost svého nože můžete prodloužit správnou péčí a zacházením.

Mytí a péče

Nože byste rozhodně nikdy neměli mýt v myčce, pokud to výrobce výslovně nedovoluje. Agresivní chemické čištění totiž mikroskopicky narušuje povrch, takže by výrobek mohl ztratit některé ze svých deklarovaných vlastností. Myjte je vždy v ruce pod vlažnou vodou. Pro odstranění nečistot používejte jemný mycí prostředek a měkkou houbičku bez abrazivní vrstvy. Nože umývejte ihned po použití, aby na čepeli nezasychaly zbytky. Nože s dřevěnou rukojetí potřebují čas od času rukojeť ošetřit včelím či lněným voskem. Tyto nože do myčky nesmí přijít za žádných okolností.

Skladování

Kvalitu nože ovlivňuje také to, jakým způsobem jej budete skladovat. Pokud budete nůž skladovat společně s ostatními nebo dalším kuchyňským náčiním, může rychle dojít k jeho ztupení nebo poškození ostří. Nejlepším řešením je nože skladovat v dřevěném stojanu na kuchyňské nože nebo na magnetickém držáku, kde se nebudou vzájemně dotýkat.

Používání

Nože používejte pouze pro ty účely, pro které jsou přizpůsobeny, tedy krájení. Nepoužívejte je na místo otvíráku nebo jimi neotevírejte papírové krabice. Krájejte jimi vždy na vhodném podkladovém materiálu, mezi který patří dřevo, plast nebo silikon. Nekrájejte na deskách z mramoru, skla nebo žuly. Ničíte tím ostří nože.

Broušení a brusky na kuchyňské nože

I ty kuchyňské nože, které nevyžadují časté broušení je čas od času potřeba nechat nabrousit. Svěřit je můžete do rukou profesionálů v brusírnách nebo si je doma nabrousit sami pomocí ručního brousku či elektrické brusky s kotoučem na broušení kuchyňských nožů. Používání brusného kamene nebo ocílky vyžaduje určitou zručnost.

zpět nahoru ↑

Čeho se při práci s nožem vyvarovat

Pamatujte, že tupý nůž je nejnebezpečnější nůž. Při krájení musíte na přitlačení vydat větší sílu a jedno sklouznutí nože způsobí mnohem hlubší řez. Pokud nože přenášíte, zabalte je do utěrky a za rukojeť je držte čepelí dolů a ostřím čelem vzad. Pokud máte nůž zabalený v utěrce v kuchyni, informujte o tom další osoby, které se v kuchyni pohybují.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

5/5 1 hodnocení

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.