Jak vybrat mlýnek na pepř

Aktualizováno v září 2020

Mlýnky na pepř a koření se od sebe odlišují nejen provozem (mechanickým, elektrickým), ale také mlecím mechanismem a dalšími drobnostmi, které se výrazně podepisují na práci s výrobkem. Věděli jste, že některé modely disponuji integrovaným osvětlením, takže dobře vidíte množství namletého koření i na tmavších pokrmech? Víte, že si můžete hrubost mletí regulovat a že je důležité i provedení této regulace? Všechno, co jste chtěli vědět o mlýncích na koření, jsme pro vás sepsali do přehledného článku.

Recenze mlýnků na pepř, sůl a další koření

Do našeho testu jsme vybrali primárně elektrické modely, ale najdete zde i zástupce z mechanických výrobků. Při hodnocení jsme se zaměřili především na výrobní materiály těla, ale také mlecího mechanismu. Nezapomněli jsme zhodnotit ani nastavení hrubosti a celkovou ergonomiku. Zjistěte, jak náš test dopadl.

Lamart lt7012 mlýnek gravitační gravity

Typelektrický gravitační
Provedenínerez, plast, akryl
Mlecí mechanismuskeramický
Zásobníkprůhledný
Typ kořenísůl, pepř, další koření
Nastavitelná hrubost mletíano
Provoz6x AAA baterie
Rozměry v cm6 x 25
Osvětleníne
Lamart gravitační mlýnek LT7012 láká především na svůj vzhled a kvalitní výrobní materiály nejen celého výrobku, ale také mlecího mechanismu, který je keramický. Potěšující je i pořizovací cena, která je vzhledem k výrobním materiálům poměrně nízká. Plusem je rozhodně i nastavitelná hrubost mletí, která se provádí otočením pomocí malého plastového knoflíku. Velkou nevýhodou, na které se shoduje většina uživatelů, je nedostatečně silný motorek, který pro svůj chod využívá celkem 6 ks baterií. To je poměrně dost. S tímto počtem se zpravidla setkáte u výrobků se dvěma zásobníky, nikoliv s jedním. Baterie navíc nejsou součástí balení, takže je musíte přikoupit. Počítat tedy musíte s tím, že se tak zvedne pořizovací cena. To, že motorek není dostatečně silný, poznáte podle toho, že se při mletí zasekává. Vzhledem k tomu, že by se mletí mělo spustit automaticky po otočení mlýnku, nedojde k němu, kvůli slabému motorku vždy. Rozhodně se tedy nejedná o výrobek, který by měl být zapřažen do nepřetržitého provozu, ale spíše do dochucování jídla na talíři. Kromě toho je těžký do ruky, což je při častém používání při vaření otrava. Obecně je předností gravitačních mlýnků především to, že po domletí koření neopadává z mlecího mechanismu, jelikož se výrobek staví mlecím mechanismem nahoru.
  • kvalitní materiály
  • keramický mlecí mechanismus
  • nastavení mletí
  • velká spotřeba baterií
  • slabý motorek, kvůli kterému mlýnek někdy nemele vůbec a když, tak pomalu
Zjistit cenu

Lamart lt7011 mlýnek elektrický grind

Typelektrický
Provedenísoft plast, akryl, nerez
Mlecí mechanismuskeramický
Zásobníkprůhledný
Typ kořenísůl, pepř, další koření
Nastavitelná hrubost mletíano
Provoz4x AAA baterie
Rozměry v cm6 x 23
Osvětleníano
Hodnocení elektrického mlýnku Lamart LT7011 můžeme označit jako půl na půl. Předností výrobku je nízká hmotnost, protože je převážně vyroben z plastu. Nerezové je zřejmě jen tlačítko, kterým spouštíte mletí. Jako výhodu vidíme průhledný zásobník, díky kterému si můžete kontrolovat, kolik koření v nádobce zbývá. Údržba výrobku je snadná, protože plast se snadno otírá. Tento model je vybaven malým LED osvětlením, takže vždy dobře uvidíte, kolik koření jste již namleli. Jistě vás potěší možnost nastavení hrubosti mletí. Ovládací prvek se nachází na spodní části uprostřed mlecího mechanismu, což není úplně šťastné řešení. Pokud budete hrubost nastavovat špinavýma nebo mokrýma rukama, hrozí, že ucpete sypací otvor. Potěšující je kvalitní keramický mlecí mechanismus. Provoz zajišťují 4 AAA baterie, které nejsou součástí balení a je potřeba je dokoupit zvlášť, což se odrazí na pořizovací ceně. Z hlediska výkonu se uživatelé děli do dvou skupin. První si práci pomocníka do kuchyně nemůže vynachválit a je s ním maximálně spokojená. Druhá uvádí, že mlýnek mele z posledního a nezvládne namlít ani sůl, jelikož má slabý výkon. Někteří uživatelé by ocenili víčko, které by zabraňovalo vypadávání koření.
  • pořizovací cena
  • LED světlo
  • keramický mlecí mechanismus
  • nastavení hrubosti mletí
  • plastové provedení působí levně
  • chybí víčko pro zachytávání odpadávajícího koření
  • způsob nastavování hrubosti mletí
Zjistit cenu

Catler Mlýnek na sůl a pepř – SM 2011

Typelektrický
Provedenínerezová ocel, plast
Mlecí mechanismuskeramický
Zásobníkprůhledný
Typ kořenísůl a pepř
Nastavitelná hrubost mletíano
Provoz6x AAA baterie
Rozměry v cm5,5 × 5,5 × 21,3
Osvětleníne
Jestliže toužíte po kvalitní a dobře vypadající soupravě na pepř a sůl, sáhněte po Catler SM 2011. Její provedení je jednoduché. Celonerezový povrch lehce zdobí úzké plastové okénko zásobníku. Mlýnky si spolehlivě poradí i s hrubší solí, s pepřem rovněž není žádný problém. Vzhledem k provedení se jedná o poměrně robustní kousky, které se nehodí pro dochucování jídla při vaření, ale spíše až při servírování na talíři. Mlecí mechanismus je keramický, doplněný o regulaci hrubosti mletí. Hrubost mletí nastavíte otočením doleva nebo doprava. Při mletí pepře na nejjemnější nastavení se může stát, že budou kuličky v zásobníku jen poskakovat a nerozemelou se. K dokonalosti mlýnkům chybí jen jiné umístění regulátoru, které by bylo lepší mimo mlecí mechanismus. Ale to je jen drobnost. Jestliže je budete používat jen při dochucování jídla na talíři, nehrozí ucpání kořenících otvorů třeba kvůli špinavým rukám, kterými byste upravovali hrubost mletí. Musíme však upozornit na to, že každý mlýnek vyžaduje ke svému chodu 6 AAA baterií. Tedy celkem 12, které nejsou součástí balení. Proto se může jejich nákupem celková pořizovací cena poměrně dost navýšit. Hmotnost baterií se promítne i do celkové hmotnosti mlýnků. Pokud mlýnkům dopřejte kvalitní baterie, vydrží výrobek při občasném používání pracovat i 5 měsíců. S nekvalitními bateriemi to mohou být pouhé 2 měsíce.
  • designově ladící sada
  • keramický mlecí strojek
  • nerezové provedení
  • nastavení hrubosti mletí
  • 6 AAA baterií do každého mlýnku
  • způsob nastavení hrubosti
  • hmotnost
Zjistit cenu

Peugeot Mlýnek na pepř PARIS

Typmechanický
Provedenídřevo
Mlecí mechanismusocel
Zásobníkneprůhledný
Typ kořenípepř
Nastavitelná hrubost mletíano
Provozlidská síla
Rozměry v cm22
Osvětleníne
Opravdovým fajnšmekrům by v kuchyni neměl chybět mlýnek na pepř od značky Peugeot. Mlýnky Paris jsou vlajkovou lodí této značky. Jedná se o mechanický mlýnek, který je vyrobený z masivu. Zamilujete se do něj ihned po vybalení. Mlýnek je elegantní a jednoduchý. Dřevo je krásné nejen na pohled, ale také se příjemně drží v ruce. Celková velikost je tak akorát jak pro lidi s většíma, tak pro lidi s menšíma rukama. Model přijde z výroby již naplněný pepřem. Při doplňování oceníte velikost horního šroubu. Díky ní se vám na lince rozhodně neztratí. Plnicí otvor je dostatečně široký, takže vám pepř nebude vypadávat, při troše zručnosti, všude kolem. Do mlýnku se vejde až ¼ šálku pepře, což vystačí na běžné dochucování. Jednoduše nastavíte také hrubost mletí. Tento mlýnek jako jediný z hodnocených disponuje otočným prstencem, který se z hlediska používání i hygieny jeví jako nejlepší možnost pro nastavení hrubosti mletí. Přesné nastavení se nemění ani při používání. Mezi hrubým a jemným mletím je znatelný rozdíl. Při práci namele koření konzistentní velikosti, přičemž nepociťujete únavu v rukou. Jednoduché použití přičítáme kvalitnímu ocelovému mlecímu mechanismu, na který je poskytována doživotní záruka. Jen pro doplnění, mlecí mechanismus byl speciálně vyvinutý pouze na mletí pepře.
  • mlecí mechanismus vyvinutý jen pro mletí pepře
  • mlecí mechanismus z oceli
  • kvalitní masivní dřevo
  • bezproblémové ovládání
  • konzistentní mletí
  • nastavení hrubosti mletí pomocí otočného prstence
  • vysoká pořizovací cena
Zjistit cenu

Russel Hobbs 23460 mlýnky na sůl a pepř

Typelektrický
Provedeníbroušená nerezová ocel
Mlecí mechanismuskeramický
Zásobníkprůhledný
Typ kořenísůl, pepř, další koření
Nastavitelná hrubost mletíano
Provoz4x AAbaterie
Rozměry v cmneuvedeno
Osvětleníano
Russel Hobbs 23460 je sada mlýnků na pepř a sůl. Kromě nich je možné do mlýnku nasypat i jiné sušené koření nebo bylinky.  Sada se jeví jako skvělý kup z hlediska ceny a výkonu. Oba mlýnky jsou vyrobeny z broušené nerezové oceli a disponují keramickým mlecím mechanismem. Nespornou výhodou je rozhodně systém pro nastavení mletí. Pouze Peugeot Paris totiž disponoval otočným prstencem ve spodní části, což se jeví jako nejlepší způsob nastavení hrubosti mletí. I kořenky Russell Hobbs tímto mechanismem disponují a za to jim rozhodně náleží plusové body. Zmínit musíme i poměrně nízkou energetickou náročnost, jelikož po svůj provoz vyžadují jen 4 ks baterií (dohromady 8, jelikož do každého mlýnku se vkládají 4 ks). Baterie, stejně jako u jiných výrobků, nejsou součástí balení a je potřeba si je přikoupit zvlášť. Spodní část mlýnku je opatřena integrovaným osvětlením, které se spustí ve chvíli mletí. Všichni, kteří milují pořádek ocení víčko, díky kterému z mlýnku po dokončení ochucování nepadá koření.
  • pořizovací cena
  • osvětlení
  • výrobní materiály
  • způsob nastavení hrubosti mletí
  • baterie nejsou součástí balení
Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Proč se rozhodnout pro pořízení mlýnku na koření

Čerstvě namleté koření má mnohem výraznější chuť a aroma než koření, které se týdny uchovává v pytlíku. Je rozhodně správnou volbou pro všechny, kteří si s přípravou jídla rádi hrají.

Mlýnky a jejich historie

Dříve byly mlýnky na koření nedílnou součástí každé domácnosti. Jejich vzhled se však od současných poněkud lišil. Jednalo se o mechanické mlýnky s klikou. Koření se drtilo mezi otáčejícím se držákovým kuželem, tzv. kamenem a pevnou kuželovou drážkovanou dutinou. Kámen se do dutiny přitlačil pomocí pružiny. Předpětí pružiny mělo vliv na hrubost mletí. Mlýnky na koření obvykle nejsou univerzální, ale jsou určeny pro specifický druh, například kávu, pepř, sůl a podobně. Pokud byste v přístroji chtěli koření střídat, museli byste jej pracně čistit. Mlýnky na kávu jsou většinou konstruovány jako tříštivé. To znamená, že se pro drcení kávových zrn využívají rotující nože.

Mlýnky a jejich současnost

V současné době na trhu rovněž najdete mlýnky mechanické, ale také elektrické. Jejich vzhled se od tradičních „babičkovských“ s otočnou klikou poměrně výrazně proměnil. Většinou se jedná o výrobky, které můžete uchopit do jedné ruky. Důležitý je kromě funkce také design. Na pultech narazíte na výrobky kovové, skleněné, plastové, nerezové a podobně. zpět nahoru ↑

Typy mlýnků na koření

Pomocníky na mletí koření můžete rozdělit do dvou skupin.

Elektrické

Elektrický mlýnek na pepř, sůl a další koření je výdobytkem současné doby. Pro svůj provoz potřebuje tužkové baterie, nikoliv elektrickou šňůru připojenou do zásuvky. Pro mletí stačí jen stisknout tlačítko. Setkat se můžete i s mlýnky gravitačními. Proces mletí se spustí v okamžiku, kdy mlýnek obrátíte dnem vzhůru. Není potřeba mačkat žádné tlačítka. Používání elektrických modelů je hygieničtější v případě, že na mlýnek musíte sahat například při přípravě masa. Obsluhu elektrického mlýnku hravě zvládnete jednou rukou, takže nádobku téměř nezašpiníte. Je však nutné pamatovat na to, že výrobek funguje na baterie, zpravidla jsou čtyři, ale může jich být i šest. Po vybití je tedy musíte nahradit, což se může prodražit v případě, že investujete do kvalitnějších a dražších baterií. Mlecí mechanismus musí být navržen tak, aby motorek mletí bez problémů zvládl a nezasekával se. U elektrických mlýnků je potřeba počítat s určitou mírou hluku.
  • jednoduché na manipulaci
  • hygieničtější při přípravě jídla
  • vyšší pořizovací cena
  • výměna baterií se může prodražit
  • nedostatečně silné motorky se mohou při mletí zasekávat
  • hlučný provoz

Ruční

U ručního neboli mechanického mlýnku na pepř, sůl a koření rozhodně nehrozí, že by mu někdy došla šťáva. Oproti tradičním modelům s kličkou jej odlišuje právě absence kličky. Tu nahradil otočný prstenec ve spodní nebo horní části výrobku, který uvádí do chodu mlecí mechanismus. Vzhledem k tomu, že se jedná o mechanickou variantu, nepotřebuje k práci nic jiného než lidskou sílu. Jestliže sáhnete po kvalitním provedení, můžete se těšit z dlouhé životnosti. Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že uvedení do provozu vyžaduje použití obou rukou. To může být nepraktické v případě, že při přípravě potřebujete dochutit pokrm a máte obě ruce špinavé.
  • nikdy mu nedojde šťáva
  • kvalitní mechanismus a zpracování je zárukou dlouhověkosti
  • nižší pořizovací cena
  • mletí vyžaduje spolupráci obou rukou

Pro opakované použití

Nejlepší mlýnky na pepř, sůl a koření se zpravidla dodávají prázdné. Jedná se o tzv. freshové mlýnky, které je možné doplňovat. Jakmile dojde koření, stačí jej do nádobky znovu nasypat. Můžete do nich sypat jakékoliv vhodné koření k mletí, ale nezapomeňte výrobek před plněním jiným druhem koření pořádně vymýt. I tak je zde velká pravděpodobnost, že se zcela nezbavíte aroma předchozího koření. Ideální je mít na každý druh vlastní nádobku. I proto je možné sehnat set mlýnků na pepř a sůl a další koření. Kromě toho v nich můžete mlít i bylinky z vlastní zahrádky.

Jednorázové

V celé řadě obchodů s potravinami můžete zakoupit jednorázové dochucovací modely, které již jsou naplněny určitým druhem nebo směsí koření. Jednorázové mlýnky jsou levnou alternativou k výrobkům pro opakované použití. Zpravidla je pořídíte okolo 100 Kč. Nádobka je nejčastěji z plastu, případě ze skla a mlecí mechanismus je plastový. Kvůli jednoduchému designu se nejedná o žádný skvost, který byste museli vystavovat. Pravděpodobně si své místo najde v přihrádce na koření. Tyto produkty jsou konstruovány pouze pro semletí obsahu, se kterým je koupíte. Ovšem existuje způsob, jak je znovu naplnit. Zajímá vás jak znovu naplnit jednorázový mlýnek na koření? Nejvíce se osvědčily dva postupy:
  • nožem – vezměte si příborový nůž a vsuňte jej pod plastový mechanismus. Napoprvé to půjde těžko, ale několikerým opakování bude plnění snadnější. Po nasypání koření stačí plastové kolečko nacvaknout zpět.
  • Horkou vodou – do hrnce nalijte takové množství vody, abyste do něj ponořili plastovou část s mlecím mechanismem. Vodu přiveďte k varu. Poté do ní ponořte část mlýnku s plastovým mlecím mechanismem, počkejte zhruba 5 vteřin a poté plastovou část sundejte.
U jednorázových provedení je potřeba počítat s tím, že plastový mlecí mechanismus se časem opotřebuje a mlýnek stejně poletí do koše. zpět nahoru ↑

Na co se zaměřit při výběru

Přestože všechny výrobky fungují na stejném principu, mohou se odlišovat celou řadou vymožeností a v neposlední řadě také materiálem a vzhledem.

Hrubost mletí

Nejlepší elektrické, ale také mechanické mlýnky na sůl, pepř a koření umožňují nastavení hrubosti mletí. Hrubost je možné nastavit ve 3, ale také třeba v 6 krocích. Jednoduše si tak na své přijde ten, kdo dává přednost jemně namletému prášku, ale také ten, který preferuje hrubší mletí. Hrubé mletí se hodí například tehdy, dochucujete-li salát, steaky, nebo když pečete rohlíky. Jemně namleté koření je ideální pro dochucování polévek a omáček, při vaření nebo při servírování hotového jídla. Při jemném mletí z mlýnku padá prášek, při hrubším spíše plátky koření. Nastavení hrubosti mletí je možné provést několika způsoby:
  • Ve spodní části výrobku najdete prstenec, který umožňuje nastavit hrubost mletí buď pootočením, nebo povytažením. Způsob pootočení prstence je nejpraktičtější, jelikož nehrozí ucpání kořenícího otvoru ani odšroubování. Navíc máte o nastavení nejlepší přehled.
  • Dalším způsobem jak nastavit hrubost je šroubování v horní části. Pomocí utahování či povolování nastavujete hrubost mletí. Při tomuto způsobu se však může stát, že odšroubujete celé víčko.
  • Poslední možností je nastavení přímo na mlecím mechanismu, což je nepraktické tehdy, musíte-li na mlýnek sahat špinavýma rukama. Hrozí totiž ucpání otvoru, kterým se sype koření.
Funkce nastavení hrubosti mletí se promítne na pořizovací ceně. Při jakékoliv nastavené hrubosti mletí by vám z mlýnku měl vypadnout prášek nebo kousky stejné velikosti.

Mlecí mechanismus

Nejlevnější mlýnky na pepř a další koření zpravidla disponují plastovým mechanismem, který je typický pro výrobky na jedno použití (nedají se opětovně plnit). Kvalitní výrobek poznáte tak, že má mlecí mechanismus vyrobený buď z nerezu, nebo keramiky. Výhodou keramiky a nerezu je to, že na sebe nevážou pachy ani chutě, což se nedá říct o plastu. U keramického provedení se rozhodně nemusíte obávat křehkosti, stačí si jen vzpomenout na keramické nože. Ty toho v kuchyni vydrží dost, nemyslíte?

Design a materiál

Designové zpracování je důležité v momentě, kdy chcete nechat mlýnek vystavený na očích. Díky celé řadě provedení jsou k dostání tradiční mlýnky ve tvaru přesýpacích hodin nebo jednoduché válce a další tvary. Důležité je, aby se vám výrobek držel dobře v ruce a snadno se doplňoval. Otvor pro doplňování by měl být tak velký, aby se koření nesypalo ven. Z hlediska materiálů je nejdůležitější dbát na snadnou údržbu. Z mlýnku by měly jít snadno opláchnout všechny nečistoty od prachu až po mastnotu z vaření. Pokud se rozhodnete pro dřevěný mlýnek na pepř a koření, nemusíte se obávat složité údržby. Dřevo má obvykle povrchovou úpravu, aby se dalo snadno čistit. Dále jsou dostupná provedení nerezová nebo plastová. Materiály se často kombinují. Mlýnek může mít zásobník na koření průhledný, nebo neprůhledný. Neprůhledné mlýnky jsou oblíbené kvůli svému jednoduchému designu. Často ani nevypadají jako mlýnky na koření. Nevýhodou je, že nevidíte, kolik koření v zásobníku aktuálně je. U průhledných máte o množství dokonalý přehled.

Počet zásobníků

Některé mlýnky na pepř a sůl nebo jiné koření můžete pořídit v provedení 2 v 1. Znamená to, že výrobek disponuje dvěma zásobníky, ze kterých můžete mlít buď jen jeden, nebo druhý druh koření.

Funkce navíc

Některé elektrické modely jsou doplněny o LED osvětlení nacházející se v oblasti mlecího mechanismu. Jakmile začne mechanismus mlít, rozsvítí se i světlo. Osvětlení je přínosné tehdy, pokud dochucujete tmavší pokrmy a chcete vidět, kolik koření jste aktuálně namleli. Spodní část s mlecím mechanismem může být doplněna víčkem, které zachytává zbytky koření, takže po něm nezůstanou stopy na stole či v přihrádce na koření. Víčko může zároveň sloužit také jako odměrka pro plnění zásobníku. zpět nahoru ↑

Ceny mlýnků na pepř a koření

Ceny těchto pomocníků do kuchyně se mohou pohybovat v poměrně rozsáhlé škále od 100 Kč klidně i po 40 000 Kč podle toho, jak kvalitní výrobek je. Na ceně se podepisují nejen výrobní materiály, ale také značka, velikost a doplňky, které zlepšují práci mlýnku.

Levné mlýnky na pepř

Zhruba do 100 Kč pořídíte jednorázové mlýnky, které nejdou znovu plnit. Platíte nejen za mlýnek, který má ve většině případů nekvalitní plastový mlecí mechanismus, ale také za koření, které je součástí výrobku.

Střední cenová kategorie

Mezi 100 a 400 Kč pořídíte elektrické mlýnky, které vám nabídnou keramický mlecí mechanismus a celkově kvalitní výrobní materiály. Většinou disponují nastavením hrubosti mletí a některé mohou mít o osvětlení. Z hlediska materiálu se tu setkáte s plastem, nerezem i masivem. U pořizovacích cen, které přesahují 100 Kč, ale nedosahují 400 Kč, zpravidla najdete méně kvalitní mechanické mlýnky.

Kvalitní mlýnky na koření a pepř

Zhruba od 500 Kč pořídíte kvalitní mlýnky, které kombinují nejen skvělý design, ale také prvotřídní materiály. K dostání jsou i v setu nejčastěji pepř a sůl, ale narazíte i na sety 6 kusů pro další koření. Výrobky, které přesahují hranici 1 000 Kč, jsou natolik kvalitní, že se hodí spíše profesionálům a fajnšmekrům.
5/5 1 hodnocení
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran

Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na [email protected]

      Covybrat.cz