Jak vybrat palačinkovač

Každého už někdy ráno o víkendu vytáhla z postele vůně čerstvě připravených palačinek nebo lívanců. Na přípravu stačí pár základních ingrediencí a nemusíte být kuchař ověnčený třemi michelinskými hvězdami, abyste jich zvládli pár usmažit. I přesto se pár zádrhelů v přípravě může objevit. A jak jim předejít? No jak jinak, než kvalitními elektrickými pomocníky v kuchyni.

Test palačinkovačů 2018

Clatronic CM 3372

  • Průměr: Ø 29 cm
  • Nepřilnavý povrch (odolný proti poškrábání).
  • Vč. hladítka a stěrky
  • Plynulá regulace teploty
  • Příkon 900 W

Tento elektrický palačinkovač dokáže udělat palačinku za 3 minuty. I po delším používání se vlastnosti jeho speciálního nepřilnavého povrchu nemění, takže i po roce se povedou stejně perfektní a tenké palačinky, jako v den koupení. Díky termostatu vždy poznáte, kdy je na palačinku ten správný čas. Jedinou vadou na kráse je absence dřevěného podběráku.
Zjistit cenu

ROHNSON R-201

  • Průměr: Ø 20 cm
  • Nepřilnavý povrch
  • Plynulá regulace teploty (5 stupňů)
  • Světelná signalizace provozu
  • Součástí balení dřevěná stěrka
  • Příkon 1 000 W

Snadná údržba, rychlé nahřátí a multifunkčnost. To jsou hlavní přednosti přístroje Rohnson. Kromě výborných palačinek na něm lze také grilovat maso i zeleninu. Nepřilnavý povrch je samozřejmostí, opět ale chybí obracečka, takže přenášení palačinek na talíř může být komplikovanější, pokud nemáte vhodnou doma.
Zjistit cenu

Steba CR 35

  • Průměr: 35 cm
  • Nepřilnavý povrch
  • Regulace teploty
  • Vyrobeno z nerez oceli a plastu
  • Příkon: 1 400 W
  • dřevěný roztírač a dřevěná špachtle

Ideální přístroj pro milovníky velkých palačinek, který se jednoduše ovládá. Produkuje palačinky vždy stejného tvaru. Důsledně používejte přibalené dřevěné příslušenství, případně nějaké jiné z dřeva nebo plastu. Při použití kovu by rychle mohlo dojít k poškození povrchu a připékání palačinek. Bez problémů s ním dokážete připravit chutnou snídani nebo svačinu pro početnější rodinu a snadno se i čistí.
Zjistit cenu

Tescoma pánev na palačinky i-PREMIUM 26cm

• Průměr: Ø 20 cm
• Hmotnost 1,03 kg
• Materiál ocel/nerez

A máme tu zástupce pánví na palačinky. Konkrétně tato se hodí i pro indukční desky. Je trošku těžší, takže z obracení palačinek může bolet ruka. Okraj pánve je opravdu nízký, takže se musí odhadnout správné množství těsta, jinak přeteče přes okraj a udělá na sporáku svinčík.
Zjistit cenu

Risoli pánev Induction na lívance 25cm

  • Průměr: Ø 25 cm
  • Vhodný pro indukci
  • Hliník s nepřilnavým povrchem

Luxusní pomocník pro přípravu lívanců, který má jen jedinou nevýhodu a to, že je poměrně těžký. Jinak má samé přednosti. Je rychle nahřátý, lívance lze připravovat zcela bez tuku a přesto se nepřipalují. Výhodou je také možnost použít na plynové, elektrické i indukční varné desky. Podle výrobce je také možné umístit lívanečník do trouby, pokud teplota nepřesáhne 220 °C. Potěší také jednoduchá údržba, po použití jde rychle očistit, protože na něm nezůstávají skoro žádné nečistoty.
Zjistit cenu

Pro přípravu palačinek samozřejmě stačí běžná pánev, kterou má každý doma. Klasicky se naběračkou nalije těsto na pánev vymazanou olejem, z obou stran se opeče do zlatova a výsledkem je palačinka. Pokud ale chcete francouzskou palačinku tenkou jako papír, budete si muset přizvat na pomoc palačinkovač.

zpět nahoru ↑

Co to vlastně je palačinkovač?

Tento kuchyňský přístroj jste už určitě viděli na festivalu nebo pouti. Jde o plotýnku určenou speciálně pro výrobu této kulaté pochoutky. Palačinkovače mají často příkon 1 000 až 1 100 W a připraví oblíbený pokrm rychle a snadno, a hlavně bez oleje, takže je jídlo díky němu i zdravější. Pokud jste ale příznivci obracení palačinek ve vzduchu, máte dost smůlu. Takto tenké palačinky se opravdu špatně nabírají.

Přístroj má v průměru 30 cm a při přípravě není nutné používat olej. Povrch je totiž teflonový se speciální nepřilnavou funkcí. A proč? Proto, aby se nám palačinky nepotrhaly. Trhance jsou zase jiný recept.

Jedinou úlohou palačinkovače je rozvádět teplo rychle a rovnoměrně, proto v kombinaci s nepřilnavým povrchem umožňuje smažení bez oleje. A proto se také nedoporučuje kupovat super levné palačinkovače s plotýnkou z jiného než teflonového materiálu.

Pozor na kov!

Jak všichni dobře víme, nepřítelem teflonu je kov. Při jeho poškrábání ztrácí teflonová vrstva své dobré vlastnosti, palačinky se lepí, trhají a podobně. Proto si zapište za uši, že nejlepším pomocníkem při přípravě víkendové snídaně je dřevěná roztěračka, díky které těsto rovnoměrně nanesete na celou plotýnku.

Palačinkovač připraven k akci

Ve výbavě palačinkovače by měl být také termostat, který ukáže, kdy je přístroj připravený k použití. Nemusíte riskovat popáleniny třetího stupně, abyste zjistili, kdy můžete začít vařit. Ty chytřejší přístroje se dokážou také samy vypnout a z palačinky se nestane uhel.

Ten umí to a ten zas tohle

Výhodou palačinkovače je, že na něm lze přichystat nejenom oblíbené palačinky, ale také vafle, sendviče, minipalačinky nebo slané galette. Tento praktický multifunkční pomocník vám tedy pomůže připravit celý brunch a ještě ušetří místo v kuchyni. Už stačí jen skočit do sklepa pro oblíbenou babiččinu marmeládu.

Kdo hraje prim aneb který palačinkovač je nejlepší

Je malý, kompaktní s průměrem plotýnky 30 cm, což odpovídá běžné palačince. Ve vybavení má dřevěnou roztěračku, protože jak jsme napsali, teflonový povrch se s kovem moc nemusí. Dále by měl mít termostat, který ukáže, kdy je přístroj rozehřátý na tu správnou provozní teplotu a příkon kolem 1 100 W.

Hlavně opatrně

Pokud chcete, aby vám palačinkovačna francouzské palačinky co nejdéle vydržel, je nutné se o něj starat. Ideálně ho nechat vychladnout a poté očistit ubrouskem. Pokud se vám něco přismahlo, tak vychladlý přístroj vypojený z elektriky opatrně setřete navlhčenou houbičkou.

zpět nahoru ↑

Něco málo inspirace

Vyzkoušejte si přípravu francouzských palačinek doma. Připravili jsem pro vás jeden z mnoha receptů na francouzské palačinky z palačinkovače.

Suroviny:

  • ¼ mléka
  • ¼ vody
  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce rumu
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 dkg hladké mouky

Vše smícháme a vytvoříme hladké těsto. Smažíme na palačinkovači z obou stran do zlatova a podáváme s marmeládou, karamelem nebo čokoládou a šlehačkou.

Nízkým okrajem k lepším výtvorům

Jak už jsme si řekli, při výrobě palačinek můžete použít i běžnou pánev. Teď si ale vzpomeňte, na jakém množství oleje smažíte. A do toho přidejte, že se snažíte na rodinu udělat dojem, a chcete obrátit palačinku ve vzduchu. Poučení už tuší, kam směřujeme. Přiznejme si, že mít na sobě horký olej není nic moc. Navíc toho nepořádku v kuchyni.

Proto existují speciální pánve na palačinky. Při smažení použijete jen minimum oleje. Dále mají speciální nepřilnavý teflonový povrch a ve srovnání s pánví, kterou máte doma v kredenci, má také podstatně snížený okraj. Logicky je tak i lehčí a otáčení palačinek ve vzduchu bude úplná pohoda. Snídaně se tak kromě požitku z jídla stane i malým uměleckým představením.

zpět nahoru ↑

Galettes (slané palačinky)

Pokud sladkým palačinkám zrovna neholdujete, nezoufejte. Máme pro vás i slanou variantu. Té se říká galettes.

těsto (cca 6 palačinek):

  • 1 větší vejce
  • 120 gramů pohankové mouky
  • 250 ml vody
  • lžíce másla

náplň:

  • vejce
  • sýr
  • šunka
  • špenát

postup:

Na těsto na palačinky si nejprve rozmícháme vejce a mouku. Do této husté směsi přidáme vodu. Množství je velmi individuální a záleží na zkušenostech a velikosti vejce. Těsto zkrátka nesmí být příliš hutné. Pak přidáte rozpuštěné máslo, promícháte a upečete palačinky.

Dále je zapotřebí přichystat si věci na náplň podle chuti. Hotovou palačinku položíte na pánev rozehřátou na střední teplotu. Do jejího středu dáte vše, na co máte chuť (šunka, sýr, vejce). Ale pozor, ať nedopadnete jak pejsek s kočičkou a dortem. Pak už stačí okraje palačinky poskládat do čtverečku a počkat, až se náplň zapeče. Jedním z triků je přiklopit pánvičku víkem. Palačinka se totiž tolik nevysuší.

zpět nahoru ↑

Lívance

Vypadá to jako malá palačinka, chutná to podobně jako palačinka, ale není to palačinka. Co to teda je? Malé nadýchané placce se říká lívanec. Rozdíly mezi těmito dobrotami jsou za prvé v receptu. Do lívanců patří i kvasnice nebo kypřící prášek, cukr a kapka rumu. Za druhé se smaží ve tvaru menších a silnějších koleček.

Lívanečník

Stejně jako palačinky, tak i lívance zvládneme připravit v obyčejné pánvi. Existuje, ale věc, které se říká lívanečník. Má teflonový povrch a nižší okraje než běžná pánev, ale větší než ta na palačinky. Určitě tuto pánev se čtyřmi prohlubněmi, do kterých se nalévá těsto, dobře znáte od svých babiček. Po době útlumu se lívanečníky opět vrací do domácností.

Před začátkem smažení potřete prohlubně v pánvi tenkou vrstvou másla nebo olejem. Toho docílíte použitím silikonové mašlovačky. Lívance se tak nebudou lepit a trhat. Během pár vteřin krásně nabydou a můžou se otáčet. Na rozdíl od palačinek, se ale nedají vyhazovat do vzduchu. Podávat je můžete s džemem, šlehačkou nebo jen obalené ve skořicovém cukru.

Shrnuto a podtrženo, pokud máte místo v kuchyni, rozhodně je dobré si palačinkovač a lívanečník pořídit. Příprava je rychlá, zdravější a snadná tak, že udělat lívance a palačinky zvládnou i děti. Jak ale po jejich nájezdu bude vypadat kuchyň, za to už neručíme.

Recept

Klidně se můžete nechat inspirovat a hned o víkendu vyzkoušet náš recept na lívance. Kvasnice jsme nahradili kypřícím práškem, takže se nemusí čekat, až vzejde kvásek a příprava je zase o něco rychlejší.

Suroviny:

  • 1 lžíce cukr krupice
  • 1 lžíce rumu
  • ½ prášku do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • 500 ml mléka
  • ¼ lžičky soli

Nejdříve vytvoříme sypkou směs z mouky, prášku do pečiva, soli a cukru. Za další do směsi přijdou žloutky. Pro lepší chuť můžete přidat i pár kapek rumu. Následně vše prošleháte. Pak nalejete do vzniklé hmoty mléko a opět prošleháte. Z bílků šleháním vytvoříte tuhý sníh a opatrně ho vmícháte do těsta. To si musí 5 minut odpočinout. Pak už zbývá těsto nalít do lívanečníku a osmažit dozlatova. Lívance skvěle chutnají samotné, s marmeládou, cukrem i smetanou.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.1/5 11 hodnocení
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.