Jak vybrat kvalitní pánev

Pokud rádi vaříte, smažíte a opékáte, bude pro vás výběr kvalitní pánve nedílnou součástí dobrých kulinářských výsledků. Pokud do tohoto kuchařského náčiní investujete jen pár stovek, nebude se pravděpodobně jednat o pánev, na které se nic nepřipaluje, nebude odolná proti poškrábání a celkový výsledek z jídla asi nebude nic moc. V našem rádci jsme pro vás připravili přehled materiálů a typů pánví, díky kterým si budete umět vybrat tu nejlepší pánev do vaší kuchyně!

Recenze na pánve

Do našeho testu pánví jsme zahrnuli pánve univerzální, ale nejdete mezi nimi i recenzi na pánev WOK a grilovací pánev. Hodnotili jsme zejména povrch a nepřilnavost, materiál, rukojeť a pohodlnost při manipulaci. Pokud hledáte tu nejlepší pánev na smažení, inspirujete se našimi recenzemi a už nebudete muset mít obavy z připáleného jídla.

Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm

Výrobní materiálhliníková slitina
Nepřilnavý povrchano, neleštěný kámen
Vhodná i na indukciano
Možnost zapékání v trouběne
Mytí v myčceano
Možnost použití kovového načiníne
Průměr28 cm
Hloubka6 cm

Tescoma i-Premium Stone je univerzální pánví, na které je možné připravit jakékoliv jídlo. Spolehlivě na ní propečete maso i rybu, orestujete zeleninu nebo usmažíte palačinky. Je poměrně hluboká, takže nebude problém ani s přípravou menšího množství omáčky.

Nepřilnavá vrstva je na bázi teflonu, takže se rozhodně nedoporučuje používání kovových předmětů, ale spíše dřevěného nebo plastového náčiní. Při příliš vysokých teplotách se může dno pánve vyboulit. Hodí se tedy spíše pro přípravu jídla na mírném plameni.

Rukojeť je z plastu, což znamená, že pánev není možné používat v troubě. Rukojeť je opatřená otvorem pro zavěšení. Díky magnetickému dnu z nerezavějící oceli můžete pánev používat i na indukční varné desce. Hmotnost pánve je 1,25 kg, v ruce ji tedy rozhodně ucítíte.

Výhodou je, že pro přípravu jídla není potřeba vysoká vrstva oleje a po použití je možné umytí v myčce. Pokrmy se na pánvi nepřipalují ani jinak nepřichytávají a maso si zachovává svou šťavnatost. K sehnání je i přesně padnoucí poklice.

  • malé množství oleje
  • mytí v myčce
  • univerzální vaření
  • použití i na indukci
  • při vyšších teplotách vypoulení dna
  • nesmí se dávat do trouby
  • vyšší hmotnost
Zjistit cenu

Tefal TalentPro hluboká sauté pánev s poklicí

Výrobní materiálhliník
Nepřilnavý povrchano, titan
Vhodná i na indukciano
Možnost zapékání v trouběano
Mytí v myčcene
Možnost použití kovového načiníano
Průměr26 cm
Hloubka11 cm

Hluboká pánev TalentPro od Tefalu má titanový nepřilnavý povrch, který zaručuje vysokou odolnost. Maso ani jiné pokrmy se v ní nepřipalují. Díky dobré odolnosti titanu je možné při vaření používat i kovové náčiní a nemusíte se bát poškrábání nepřilnavé plochy.

Správnou teplotu pánve poznáte podle indikátoru rozehřátí. Nedoporučujeme na pánvi připravovat jídlo bez oleje. Pánvička je poměrně masivní, takže i těžká. Díky tomu však neklouže ze sporáku a rozhodně se nemusíte bát nešvaru v podobě vypouleného dna.

Součástí pánve je i poklička s odvodem páry, kterou při vaření ocení nejeden kuchtík. Přesto, že je ručka pánve plastová, je možné ji dát do trouby, ale pouze do maximální teploty 170 °C. Hluboká pánev je univerzální, takže v ní můžete i vařit. Nepřipravíte v ní však palačinky ani bramboráky, protože stěny jsou příliš vysoké. Špatně by se vám tedy manipulovalo s obracečkou.

Přesto, že se na některých e-shopech uvádí, že pánev je možné mýt v myčce, výrobce toto nedoporučuje. Pokud by se poškodil povrch, nevztahuje se na to záruka. Velmi se nám líbí, že má pánev kromě rukojeti ještě ucho, takže se s ní dobře manipuluje zejména ve chvíli, kdy v ní připravujete větší množství jídla, třeba omáčku. Tefal TalentPro je vhodná i pro vaření na indukční desce.

  • použití i kovového náčiní
  • vhodná i na přípravu omáček
  • dodávaná s pokličkou
  • možnost použití v troubě
  • ucho i rukojeť
  • těžká
  • nevhodná pro přípravu palačinek
Zjistit cenu

Tescoma Wok i-PREMIUM Stone

Výrobní materiálhliníková slitina
Nepřilnavý povrchano, neleštěný kámen
Vhodná i na indukciano
Možnost zapékání v trouběne
Mytí v myčceano
Možnost použití kovového načiníne
Průměr28 cm
Hloubka10 cm

Wok i-Premium Stone se hodí na přípravu mas, zeleniny a omáček. Díky vysokým stěnám se nemusíte bát, že by vám i větší množství jídla vypadlo ven. Horní průměr pánve je 28 cm, spodní 19 cm. Jedná se o poměrně kompaktní pánev, na které připravíte jídlo pro 2 a více osob.

Nepřilnavý povrch je opravdu nepřilnavý, maso je dobře propečené a není potřeba smažit nebo opékat na vysoké vrstvě oleje. Nevýhodu spatřujeme v tom, že se pánev nedodává společně s poklicí. Jediným řešením je koupě standardizované poklice, u které se však může stát, že nebude sedět úplně přesně.

Wok je kvůli svým rozměrům sám o sobě těžší než klasické pánve. Pokud v něm budete ještě připravovat třeba omáčku na čínu, počítejte s tím, že pro manipulaci budete muset použít obě ruce. Madlo je naštěstí poměrně dlouhé a robustní, takže se pohodlně drží i oběma rukama.

Madlo je vyrobeno z plastu, takže se pánev nesmí dávat do trouby. Po použití je však možné ji mýt v myčce nádobí. Výrobce důrazně upozorňuje, že pro zachování nepřilnavosti se pro manipulaci nesmí používat kovové předměty. Proto na míchání a otáčení raději zvolte náčiní plastové nebo dřevěné. Všechny vyznavače exotických jídel jistě potěší velmi přijatelná cena.

  • pořizovací cena
  • dostatečná hloubka
  • i pro přípravu omáček
  • mytí v myčce
  • poklici je nutné přikoupit zvlášť
  • vyšší hmotnost
Zjistit cenu

Tefal Expertise

Výrobní materiálhliník
Nepřilnavý povrchano, titan
Vhodná i na indukciano
Možnost zapékání v trouběano
Mytí v myčcene
Možnost použití kovového načiníano
Průměr28 cm
Hloubka5,5 cm

Velkou předností Tefal Expertise je fakt, že na přípravu jídla opravdu nebudete potřebovat litry oleje, protože na nepřilnavé vrstvě se vám jídlo opravdu nepřipálí. Na smažení tak postačí jen pár kapek oleje.

Pánev je vhodná na smažení a opékání. Skvěle se na ní připravují lívance a palačinky. Díky ne příliš vysokým stěnám se dobře otáčí a v pohodě se dá manipulovat i s obracečkou. Navíc není potřeba velké množství oleje, takže palačinky ani bramboráky nebo lívance nebudou tak těžké. Kvůli nízkým stěnám však pánev nedoporučujeme pro vaření omáček.

Jediné co můžeme pánvičce vytknout je poněkud vyšší hmotnost. Jinak je dostupná za velmi přijatelnou cenu. Díky odolnému titanovému povrchu vám nic nebrání v používání kovových nástrojů. Ručka je k pánvičce pevně přidělaná, a přesto, že je z plastu, je možné pánev používat i na zapékání v troubě. Pozor si však dejte, aby teplota nepřesáhla 170 °C, pak už by mohlo dojít k deformaci.

Údržba pánve je velmi snadná, sice ji nemůžete dát do myčky, ale protože se na povrchu nic nepřipálí, postačí vám k údržbě jen houbička a saponát na mastnotu. Dno pánve je opatřeno tepelným indikátorem, který vás upozorní na ideální rozpálení pánve. Tefal Expertise můžete používat na jakémkoliv typu vařiče včetně indukční desky.

  • pořizovací cena
  • použití v troubě
  • stačí málo oleje
  • těžší do ruky
  • nevhodné pro vaření omáček
Zjistit cenu

Tescoma pánev na palačinky i-PREMIUM

Výrobní materiálslitina kovů
Nepřilnavý povrchano
Vhodná i na indukciano
Možnost zapékání v troubě-
Mytí v myčceano
Možnost použití kovového načiníano
Průměr26 cm
Hloubka-

Pánev na palačinky i-Premium je skutečně vhodná jen na přípravu palačinek, maximálně omelet. Okraj je velmi nízký, takže je zpočátku potřeba se naučit odhadnout množství těsta, které na pánvičku lijete, aby těsto nebylo až úplně ke krajům, případně nepřeteklo.

Výrobce neuvádí, z jakého materiálu je nepřilnavý povrch, ale víme, že se nemusíte bát při otáčení použít kovové náčiní, protože jím povrch nepoškrábete.

Velkou výhodou této pánve na palačinky je možnost připravovat jídlo téměř bez tuku. Opravdu stačí jen kapka. Pánev je vyrobena ze slitiny kovů, takže velmi dobře vede teplo a rovnoměrně ho rozvádí, takže těsto je upečeno po celé ploše stejně.

Pozor si jen dejte, aby se vám nepálila rukojeť a buďte připraveni také na vyšší hmotnost pánvičky. Práci s údržbou vám usnadní myčka, ve které se pánev může umývat.

  • mytí v myčce
  • není nutná velká vrstva oleje
  • možnost používání kovového náčiní
  • rovnoměrné vedení tepla
  • vyšší pořizovací cena
  • vyšší hmotnost
Zjistit cenu

Tescoma Steaková pánev Premium

Výrobní materiálhliník
Nepřilnavý povrchano, teflon
Vhodná i na indukcine
Možnost zapékání v troubě-
Mytí v myčceano
Možnost použití kovového načiníne
Průměr26 cm
Hloubka4,5 cm

Steaková pánev Premium je vhodná pro přípravu masa, ale krásně na ní ugrilujete i zeleninu, bramboráky nebo květákové placky. Její velkou výhodou je, že k přípravě nepotřebujete velké množství tuku. Stačí jen pár kapek.

Maso připravené na steakové pánvi si zachovává šťavnatost. Třeba kuřecí kapsa není vůbec vysušená, jako tomu může být při přípravě na klasické pánvi. Výpek se drží v drážkách, a pokud ho chcete slít, jednoduše můžete pánev naklonit na pravou nebo levou stranu a šťávu vylít připravenými drážkami.

Na pánev se v pohodě vejdou dva velké steaky a je zajímavé, že kousky masa, které jinak potřebují dlouhou přípravu, jsou na této pánvi připraveny jedna dvě.

Pánvička je dost masivní a robustní, což se podepisuje také na její větší hmotnosti. Kvůli teflonové úpravě rozhodně nedoporučujeme připravovat jídla při vysokých teplotách, ale spíše při středních až nízkých. Pro manipulaci s jídlem nepoužívejte žádné kovové ani ostré předměty. Mohlo by totiž dojít k porušení nepřilnavého povrchu.

Všechny zájemce jistě potěší, že pánev je k sehnání kolem 500 Kč a je možné ji umývat v myčce. Rádi bychom podotkli, že přípravu jídla by ulehčila i poklička, díky které by se teplota udržela uvnitř. Bohužel poklička tohoto tvaru není k sehnání.

  • pořizovací cena
  • malé množství oleje
  • vhodná i na přípravu bramboráků a květákových placek
  • nedostupná poklice
  • teflonová úprava
  • vyšší hmotnost
Zjistit cenu

Než půjdete do obchodu

Než vyrazíte do obchodu nebo začnete s výběrem pánve na internetu, ujasněte si, co na ní budete vařit a pro kolik osob to budete vařit. Podle toho si totiž jednotlivé typy pánví rozdělíme.

zpět nahoru ↑

Velikost pánví

Velikost pánve záleží na počtu strávníků, pro které budete jídlo připravovat. Pro menší počet stačí menší průměr, pro více strávníků budete potřebovat větší průměr. Čím větší průměr, tím těžší pánev bude a tím hůř se s ní bude manipulovat.

  • Malé pánve – do malých pánví řadíme ty, které mají průměr 20, 22, 24 cm. Jsou nejvhodnější pro přípravu menších porcí jídla. Ocení je především kulinářští začátečníci, protože díky malému průměru jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje. Hodí se na přípravu menších kusů masa, na restování zeleniny a připravíte na ní i menší rybu. Ideálně se hodí do kuchyňských linek jedno až dvoučlenných domácností.
  • Střední pánve – do středních pánví se řadí ty s průměrem 25,26,28, 30 cm. Jedná se o nejprodávanější pánve, protože ji upotřebí všechny rodiny, které čítají více jak 2 členy. Připravíte na ní i větší kusy masa, větší množství zeleniny a normálně velkou rybu.
  • Velké pánve – do velkých pánví řadíme všechny ty, které mají průměr 32, 36, 40 cm. Jedná se o opravu velké pánve, na kterých se připravují velké kusy masa nebo velké ryby. Kvůli většímu průměru musíte počítat s tím, že jsou tyto pánve poměrně těžké a hůř se s nimi manipuluje. Nejčastěji je najdete ve výbavě profesionálních kuchařů.
zpět nahoru ↑

Typy pánví

Ve většině domácností se nachází jen jedna, maximálně dvě univerzální pánve, na které se připravuje jakékoliv smažené jídlo. Víte však, že existují speciální pánve na grilování, přípravu čínských jídel nebo na palačinky. Pojďme si jednotlivé typy pánví představit.

Univerzální pánev

Je nejdostupnější a najdete ji v každém obchodě. Většinou je hlubší, takže v ní připravíte různé druhy jídla (maso, omáčky, zeleninu, ryby, palačinky). Vyrábí se z různých materiálů a dostupné jsou v různých velikostech. Součástí může být i poklička.

  • příprava různých druhů jídel
  • vhodná i na omáčky
  • dostupná v různých velikostech a z různých materiálů
  • nepřipravíte na ní tak dokonale palačinky

Pánev WOK

Tuto hlubokou pánev sice nenajdete v každé české domácnosti, ale pomalu si svoje místo na slunci vydobývá také. Poznáte ji hned na první pohled. Je typická svým kotlíkovým tvarem a menším průměrem dna. Stěny se od úzkého dna postupně rozšiřují, takže teplo rovnoměrně rozvádějí. Můžete v ní připravovat kousky masa, tofu, křupavou zeleninu, oříšky, ale také omáčky. Pokud nevíte, jak vybrat wok pánev, zaměřte se na tyto faktory:

  • materiál – nejlepším výrobním materiálem je ocel nebo litina, povrch by měl být přírodní bez chemické úpravy,
  • rozměry – při výběru pánve WOK mějte na paměti 3 důležité rozměry, mezi které patří vnější horní průměr (pro rodiny je ideální průměr 26-30 cm), rozměry čisté hloubky a vnější průměr dosedací plochy, kterou se pánev dotýká plotýnky,
  • dno – mělo by být vyduté a 6 mm silné. Pokud dno nebude vyduté již z výroby, může se stát, že se vlivem tepla vyduje samo, což povede ke ztrátě stability. Kvůli tomu dojde ke zhoršení proudění tepla a horší bude i manipulací s pánví.
  • nejvhodnější pro vaření asijských jídel
  • příprava jídla pro více osob
  • větší hmotnost
  • horší na manipulaci

Grilovací pánev

Pánev na gril je masivní, těžká a ze železa. Díky tomu dlouho udrží teplo a rovnoměrně ho rozvede po celém dně. Můžete ji najít také pod označením steaková pánev. Hodí se pro grilování masa, zeleniny, ale také sýrů. V obchodě ji snadno poznáte podle tvaru, který je čtvercový a má vroubkovaný povrch. Díky drážkám stéká šťáva na dno, takže ji snadno vylijete do omáčníku. Steaková pánev je větší, takže na ní připravíte více kusů masa najednou. Pokud nevíte, jak grilovací pánev vybrat, zaměřte se na tyto faktory:

  • odolný materiál – měl by vydržet i vyšší teploty, proto se dívejte po litině nebo hliníku, tyto materiály vedou teplo rovnoměrně, což je při grilování velmi důležité,
  • povrch – nejlepší pánev na steaky by měla mít povrch z nepřilnavých keramických, titanových nebo minerálních částic, díky tomu můžete steak dělat na suchu, takže nebudete potřebovat olej.
  • kresba na mase
  • k přípravě není potřeba tuk
  • zachování šťávy
  • vysoce kvalitní materiály
  • větší hmotnost
  • vyšší pořizovací cena

Pánev na palačinky

Hodí se i na přípravu lívanců a bramboráků. Poznáte ji velmi snadno, protože má velmi nízké okraje a ploché dno. Díky tomu se palačinky snadno podebírají a obracejí. Výhodou palačinkové pánve je nízká hmotnost a nepřilnavý povrch. K sehnání jsou i speciální pánve s rozděleným dnem, ve kterých je možné připravovat lívance. Nejčastěji mají 4 otvory. Pokud nevíte, jak vybrat pánev na palačinky, je nejlepší si ji chytnout do ruky. Tak zjistíte, jak se vám s ní bude manipulovat. Rozhodně by pánev měla mít nepřilnavý povrch a okraje, přes které se snadno dostanete s obracečkou. Pokud pánev na palačinky nechcete, můžete si pořídit třeba palačinkovač.

  • vhodné i pro přípravu lívanců a bramboráků
  • nízké okraje
  • malá hmotnost
  • není vhodná pro přípravu masa ani jiných pokrmů

Elektrická pánev

Je v podstatě multifunkční pánví a je ideální na chalupy nebo malých kuchyní, kde není prostor pro klasickou troubu na pečení. Elektrická pánev je ta, ve které se dají dělat buchty, můžete v ní i smažit, péct maso a zapékat. Pokud ji budete používat primárně na pečení buchet, měla by mít tepelný zdroj umístěný nahoře. Na smažení, dušení a přípravu steaků může být zdroj tepla umístěný dole. Elektrická pánev by měla mít stojan z nevodivého materiálu, ideálně odolného plastu. Zaměřte se také na to, zda disponuje regulací teploty a jak dlouhý je přívodní elektrický kabel.

  • je možné v ní provádět téměř všechny tepelné úpravy pokrmů
  • pečící pánev se snadno čistí
  • může nahradit remosku
  • je dražší
  • není příliš vhodná na přípravu bramboráků nebo palačinek

Sada pánví

Zakoupení sady pánví je ekonomické řešení, protože obdržíte pánve různých velikostí. Cenově vás nákup sady pánví vyjde lépe, než kdybyste pořizovali každou pánev zvlášť pro jinou příležitost.

  • ekonomicky výhodné
  • různé velikosti
  • počáteční vyšší pořizovací cena

Textilní kufry

zpět nahoru ↑

Z jakého materiálu si pánev vybrat

Dávno pryč jsou doby, kdy se jídlo připravovalo na plechových pánvičkách. V současnosti jsou na trhu dostupné moderní materiály, které se snadno udržují a vaření co nejvíce usnadňují.

Hliníková pánev

Hliníkové pánve jsou cenově velmi dostupné a je možné je označit za dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Velmi dobře totiž vede, absorbuje a dále rozvádí teplo. Ne všechny pánvičky z hliníku jsou stejné. Velmi totiž záleží na způsobu výroby.

Hliníkové pánve lisované zastudena jsou všude stejně silné (jak na dnu, tak po stěnách). Pořídíte je za pár korun, ale musíte se připravit na to, že pokud je hodně zahřejete, pánev se zdeformuje. Dno se vypoulí a smažení bude spíše otrava než radost. Jídlo se na okrajích bude topit v oleji, ale uprostřed připalovat, protože se tu neudrží olej.

Lepší je pořídit si hliníkovou pánev, která se odlévala zatepla. Je charakteristická silnějším dnem a má lepší tepelně-vodivé vlastnosti. Navíc se tolik nekroutí a bude lépe sedět na sporáku.

Příprava na „čistém“ hliníku však není nejvhodnější, a proto jsou hliníkové pánve nejčastěji potaženy vrstvou nepřilnavého povrchu. Abyste pánev s nepřilnavým povrchem nepoškrábali, doporučuje se používat dřevěné nebo silikonové náčiní.

Titanové pánve

Titan patří mezi tvrdý, odolný a velmi nepřilnavý materiál. V současnosti jde o moderní technologii, která se postupně objevuje ve více domácnostech. Pokud nevíte jakou titanovou pánev vybrat, zaměřte se způsob výroby a nanášení povrchu na tělo pánve, které bývá nejčastěji z hliníku.

Ideálně byste proto měli vybírat pánev, která byla vyrobena pomalým ručním litím hliníku. Na její tělo se následně plazmovými tryskami při teplotě 20 000 °C nanáší oxid titaničitý, a poté další vrstvy nepřilnavého povrchu.

Na titanové pánvi můžete vařit i zcela bez tuku. Navíc je rezistentní tepelným šokům, takže jí nevadí ani prudké zahřátí nasucho. Jedná se o pánev, která je odolná proti ostrým a kovovým nástrojům a velmi dobře se čistí. Všechny tyto pozitivní vlastnosti a kvalita se podpisuje na vyšší pořizovací ceně.

Nerezová pánev

Nerez je klasikou, po které sáhne nejeden profesionální kuchař. Výhody nerezové pánvi jsou v tom, že rovnoměrně rozvádí teplo, nevadí ji vysoké plameny a můžete ji mít i v myčce nebo drátěnkou. Standardem nerezových pánví by mělo být sendvičové termoakumulační dno.

Velmi často se můžete setkat i s vícevrstvým materiálem, který princip sendvičového dna aplikuje na celý výrobek.

  • Třívrstvá nerez – jedná se o extra silné hliníkové jádro, které má vnitřní stranu obalenou ušlechtilou nerezovou ocelí s označením 18/10. Pokud hledáte pánev, která se nepoškrábe, je tento typ nerezi vhodným kandidátem. Ideální je, pokud je vnější vrstva z magnetické oceli, takže výrobek můžete použít i na indukční varné desce.
  • Pětivrstvá nerez – mezi vnitřní stěnu z ušlechtilé oceli s označením 18/10 a vnější vrstvu z chromové magnetické oceli se vkládají 3 vrstvy čistého hliníku a hliníkové slitiny. Pětivrstvá nerez má nejrovnoměrnější rozvod a akumulaci tepla. Je také zárukou dobré stability nádobí na sporáku.

Za nevýhodu nerezové pánve lze považovat to, že bez použití tuku, se jídlo připaluje.

Měděná pánev

Měď obecně patří mezi nejlepší vodiče tepla. Pánve, a obecně nádobí z ní, navíc vypadá opravdu luxusně. Výhoda měděného nádobí spočívá v tom, že příprava v nich, zejména smažení a fritování, je velmi rychlá a úsporná. Jistě oceníte, že měď rychle reaguje na změnu výkonu sporáku, což je u některých jídel velmi žádoucí. Díky kratší době přípravy se z jídla neztrácí tolik zdraví prospěšných látek.

Nenechte se však zmást měděným vzhledem nádobí, protože není měď jako měď. Důležitý je způsob výroby. Pokud narazíte na nádobí, které má měděný nátěr a tělo z hliníku, bude sice krásné na pohled, ale jeho vlastnosti nebudou takové jako u opravdového měděného nádobí.

Opravdové měděné pánve by měly mít stěny z mědi, vnitřní část může být ošetřená vrstvou cínu nebo nerezi. Před pořízením byste měli vědět, že měděná pánev není vhodná na indukci a potřebuje speciální údržbu.

Měděné nádobí nesmíte mýt v myčce a také je velmi náchylné na chemické reakce se vzduchem, vodou i potravinami. Proto je potřeba pro mytí používat jen speciální přípravky. Připravte se i na to, že nádobí budete leštit i v případě, že ho nebudete používat.

Náš tip: Před nákupem se ujistěte, zda je možné měděnou pánev používat na indukční desce.

Litinové pánve

Litina je prostě tvrďák, vydrží téměř vše a rozhodně ji za rok používání nevyhodíte. Litinové pánve jsou masivní, dobře zvládají nízké i vysoké teploty, mají dobré termoakulační vlastnosti a jsou nepřilnavé.

Díky vysoké odolnosti tohoto materiálu, můžete pánvičku klidně mýt v myčce nebo na ní krájet příborem. Není totiž náchylná na škrábance ani odření. Nepřilnavost se díky pórovitosti litiny časem zvětšuje. Počítat však musíte s tím, že jsou litinové pánve poměrně dost těžké.

Keramická pánev

U keramické pánve se pějí ódy na to, že příprava na nich je zdravá. Je však fakt, že se na nich poměrně snadno pokrm připálí, takže ke smažení budete potřebovat větší vrstvu oleje. Navíc se napálené zbytky odstraňují docela těžko a bílá barva velmi často zajde, takže jsou uživatelé z výsledku zklamaní. Další nevýhodou je šroubovaná rukojeť, která se může časem uvolnit.

Keramická pánev je vhodná pro úpravu jídla při nízkých teplotách a na pomalý ohřev. Výhodou pánve z tohoto materiálu je fakt, že se nepoškrábe úplně lehce.

Pánve s nepřilnavým povrchem

Aby byly pánve nepřilnavé, mohou být ošetřeny různými materiály. Nejznámější je asi teflon, oblíbené jsou ale i granitové pánve s vrstvou nepřilnavého granitu.

Velkou nevýhodou teflonu je teplotní omezení. Při teplotě nad 250°C z něj totiž začínají unikat zdraví škodlivé látky. Nekvalitní teflonové pánve mohou poškodit kovové předměty. U kvalitního teflonu se tohoto bát nemusíte. Jakmile se na pánvi objeví místa, kde se začne jídlo přichytávat, raději pánev vyhoďte.

Teflonové pánve jsou vhodné na rychlou přípravu jídla při nízkých teplotách. Pro manipulaci s ní byste měli používat jen dřevěné, plastové nebo teflonové náčiní. Pro čištění se používá jemná houbička a saponát. Vyhněte se drátěnkám.

Ocelové pánve

Železné nebo ocelové pánve jsou stále oblíbené i mezi profesionálními kuchaři. Hlavním důvodem je, že dobře vedou teplo, výsledná chuť jídla je surovější, takže hodně připomíná jídlo z grilu. Železné pánve jsou opravdu dlouhověké. Přesto, že časem tmavnou, zlepšují se jejich nepřilnavé vlastnosti. Často se používají na steaky, restování masa a také zeleniny.

Nezapomeňte se zaměřit na…

Kromě použitého materiálu se soustřeďte také na tloušťku dna, protože ta ovlivňuje pohodlnost přípravy. Čím větší tloušťka dna (a i stěn), tím vyšší kvalita. Ideálním stavem je, pokud má dno sendvičové uspořádání. To znamená, že se skládá z několika materiálů a zajišťuje tak dobré vedení tepla.

Tloušťka materiálu se udává v milimetrech. Pokud v technických specifikacích narazíte na číslo 2 mm, rozhodně takovou pánev neberte. Dno je totiž velmi slabé, a pokud na něj dáte maso, rychle se ochladí, takže se maso bude spíše dusit nebo vařit než péct nebo smažit. Malá tloušťka vede také k vyboulení dna nebo deformaci.

zpět nahoru ↑

Tvar pánve

Tvar pánve předurčuje, k čemu se pánev používá. Můžete zvolit buď univerzální tvar s kulatým dnem, nebo speciální pánve, které mohou být i čtvercové nebo mít dělené dno.

Univerzální – kulatý tvar

Univerzální tvar odpovídá tomu, že pánev bude používaná univerzálně. Bude se na ní nejen smažit, ale také vařit. Proto by pánev měla být hlubší. Připravíte v ní steak a z výpeku následně uvaříte výtečnou omáčku.

Speciální tvar

Speciální tvar může mít pánev ve chvíli, kdy slouží pro přípravu konkrétního pokrmu. Třeba na ryby existuje speciální obdélníková pánev, na kterou se bez obtíží vejdou i větší ryby. Na dně pánve je žebrování, ale nepleťte si ji s pánví na grilování. Žebrování na mase vytvoří krásnou mřížku, ale není vhodné k míchání omáček.

Na pánvi s rozděleným dnem můžete připravovat hned několik pokrmů najednou, třeba maso, zeleninu, rybu a podobně. Obdélníkové pánve s uchy se hodí pro zapékání do trouby. Jistě také znáte pánev na lívance, která má v kulatém dně nejčastěji 4 a více kulatých otvorů. Tato pánev může sloužit i na přípravu volských ok.

Přestože má kulatý tvar, můžeme oboustrannou pánev označit také za speciální. Je ideální pro přípravu vyšších omelet. Skládá se ze dvou kulatých pánví, které se přicvaknou k sobě a jednoduše se rychlým pohybem otočí, takže je horní pánev dole a naopak. Pánve lze použít i separátně.

zpět nahoru ↑

Doplňky k pánvím

Poklice

Pokud je to možné, pořiďte si pánev i s poklicí. Příprava jídla na pánvičce s poklicí je opravdu ekonomická, protože udržujete drahocenné teplo uvnitř nádoby. Navíc nebudete muset ze stěn, kachliček ani sporáku uklízet kapky mastnoty a zabráníte vlhkosti, ze které se mohou tvořit plísně. Ideální je, pokud má poklice nerezový hmatník, protože pak ji můžete vložit i do trouby.

Velikosti pokliček jsou standardizované, takže je můžete dokoupit i dodatečně. Pokud máte pánev o průměru 28 cm, stačí, když na ni koupíte poklici o průměru 28 cm.

Rukojeť

Při výběru pánvičky nezapomeňte pozornost věnovat také rukojeti. Ideální volbou je nerez, stejně jako hliník. Hliníková ručka není tak horká jako pánev. Existují také duté kovové rukojeti. Zvolit můžete i rukojeť potaženou silikonem. Její výhodou je, že se snadno udržuje, ale není možné ji dát do trouby.

Některé pánve disponují vychytávkou ve formě odnímatelné rukojeti, kterou stačí na pánev přicvaknout a poté odcvaknout. Rukojeť je většinou univerzální a je možné ji použít i na další hrnce z dané řady nádobí od konkrétní značky. Odnímatelná rukojeť je praktická i z úložného hlediska. Pánev se pohodlně vejde do lednice i skříňky či šuplíku, kam ji běžně uklízíte. Pokud se rozhodnete pánev dát do trouby, opět stačí rukojeť odcvaknout a před vytažením nacvaknout.

Rukojeti by k pánvi měly být přinýtované, protože jsou mnohem stabilnější a nehrozí u nich uvolnění jako na pánvích s rukojetí, která je přišroubovaná šroubkem.

zpět nahoru ↑

Ceny pánví

Ceny pánví se odvíjí od značky, ale také od použitého materiálu, technologie zpracování, průměru a doplňků, které společně s pánví můžete pořídit. Vyšší pořizovací cena bude u sady pánví nebo u pánve s pokličkou. Za nejlevnější platí ocelové nebo železné pánve, nejdražší jsou pánvičky měděné. Věřte, že investice do kvalitního kuchařského náčiní se opravdu vyplatí!

Pánve do 1 000 Kč

Do 1 000 Kč jsou k sehnání spíše menší pánve s průměrem 24-25 cm, které jsou vhodné především pro přípravu menších porcí jídla. Nejčastěji je budou zastupovat pánvičky univerzální z hliníku a keramiky.

Pánve v cenovém rozpětí od 1 000 Kč do 2 000 Kč

V této cenové kategorii již narazíte i na speciální pánvičky, mezi které se řadí grilovací, WOK nebo palačinkové. K nejlevnějším materiálům přibude litina, nerez a další formy oceli. Z hlediska velikostí se bude jednat o střední pánve s průměrem 26-30 cm. Tedy nejběžnější pánev pro vícečlenné rodiny.

Pánve v cenovém rozpětí od 2 000 Kč do 4 000 Kč

Pokud chcete investovat do odolného titanového povrchu, pánví s pokličkou a kvalitní rukojeti, nejspíš zabrousíte do této cenové kategorie.

Pánve nad 4 000 Kč

V případě, že chcete vařit ekonomicky a rychle, poohlédněte se po měděných pánvích, které se pohybují kolem 4 000 Kč a více. Dostupný bude i velký průměr 32 cm. Vybírat budete moct z pánví určených na plynový a elektrický vařič a zastoupeny budou i pánve na indukční desku.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

0/5 0 hodnocení

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.