Jak vybrat protein

Aktualizováno v květnu 2020

Určitě je dobře zná každý, kdo se zajímá o silové cvičení a budování svalové hmoty, při které jsou proteiny nepostradatelnou součástí výživy. Tyto proteiny jsou oblíbené také při hubnutí a své místo mívají i v jídelníčcích nutričních poradců.  Začtěte se a zjistěte, jak se proteiny liší. Na trhu jich jsou různé druhy a značky, které mají rozmanité složení a příchutě. Už brzy si hravě zvládnete vybrat ten nej protein, který vyhoví nejen vaší chuti, ale i cílům, kterých při cvičení chcete dosáhnout.

Recenze oblíbených proteinů

Do testu jsme vybrali pětici proteinů, které jsou běžně k dostání na našem trhu. Jedná se o doplňky stravy ve formě prášku rozpustného ve vodě. Zaměřili jsme se na populární živočišné proteiny, a to syrovátkové koncentráty a izoláty, které své využití najdou jak u amatérských sportovců, tak i u lidí, kteří to s cvičením a fitness myslí opravdu vážně. Vybrali jsme produkty českých i zahraničních značek a mrkli se podrobněji na jejich složení.

Myprotein Impact Whey Protein

DruhSyrovátkový koncentrát
Zdroj bílkovinyKravské mléko
Příchutě60
Velikosti balení v kg250/1/2,5/5
Bílkoviny na 100 g82 g
Sacharidy na 100 g4 g
Tuky na 100 g (z toho nasycené)7,5 g
Sůl na 100 g0,5 g
Energetická hodnota1740 kJ

První produkt má název Impact Whey Protein a patří mezi velmi oblíbené proteiny na trhu. Jeho výrobcem je anglická značka Myprotein. Jedná se o asi nejuniverzálnější z proteinů – syrovátkový koncentrát. Pochází z kravského mléka a je vyráběný klasickým filtrováním (membránovou filtrací) a sušený vzduchem. Tak jako všechny produkty tohoto typu, při cvičení skvěle pomáhá pro růst, regeneraci a udržování svalů. Obsahuje i malý podíl tuku – v jedné dávce necelé 2 gramy a jen 1 gram sacharidů.

Jedna porce práškového proteinu je jedna 25 gramová odměrka a porce obsahuje 21 gramů bílkoviny. Přirozeně obsažené jsou v něm i esenciální aminokyseliny včetně 4,5 gramů BCAA (Brained Chains Amino Acids neboli aminokyseliny s rozvětveným řetězcem).

Zvolit můžete proteinový prášek bez příchuti, nebo si vybrat z až 61 různých příchutí (najdete mezi nimi klasický banán, čokoládu, vanilku, ale např. i neobvyklé kombinace typu: chocolate bunny, borůvkový cheesecake, slaný karamel, jahody se smetanou, choco brownies, dark chocolate & chilli a podobně).

Možnost volby proteinu bez příchuti u jiných značek nebývá obvyklá. Samotný protein bez příchuti nemá moc dobrou chuť a hodí se spíše do výroby směsí nebo na přípravu pokrmů. U ochucených verzí se může mírně lišit složení, jelikož jsou v nich navíc aroma, barviva a sladidlo. Příjemné je, že Impact Whey Protein obsahuje přírodní barviva jako je například červená řepa, ječmen či kakaový prášek, a ne barviva chemická, která mohou být v proteinech kontroverzní složkou. V některých příchutích jsou navíc i takzvaná éčka, která mohou působit také jako kontroverzní přísady. (E150a/c). Ty jsou naštěstí vždy ve velmi malém množství. Sladidlem je sukralóza a emulgátor je sójový lecitin, který pomáhá k dobré konzistenci produktu.

Doporučené dávkování na jednu porci je právě jedna odměrka, která se ideálně rozmíchá ve vodě nebo mléce, a to půl hodinu až hodinu po tréninku. Protein můžete užívat i během dne. Vždy záleží na vašem tréninkovém plánu. Nikdy by se ale nemělo překročit doporučené dávkování uvedené na obale.

Prášek se docela dobře rozpouští ve vodě i mléce. Dá se použít i do vaření či pečení pro zvýšení obsahu proteinu v pokrmech. Klasické příchutě jsou velice chutné a ty méně obvyklé, například salty karamel, mango a podobně jsou vždy spíše o konkrétní chuti a preferencích uživatele. Pro někoho můžou působit trochu chemicky. Na začátku je dobré koupit si spíše menší balení proteinu a vyzkoušet, jak vám konkrétní příchuť zachutná.

Proteiny této značky se prodávají v sáčku s uzávěrem, který lze znovu otevírat a uzavírat a který těsní. Jen pozor, aby se vám do něj nedostal prášek a neucpal ho. Praktická piksla by byla možná lepší, ale chápeme že pro udržení nižší ceny je plastový sáček výhodnější. Odměrka je dodávána jako součást balení. Kilo proteinu pořídíte za cenu kolem 600 Kč.

  • Až 61 příchutí a možnost bez příchuti
  • Vysoký podíl bílkovin ve 100 gramech
  • Místo cukru sladidlo sukralóza
  • Éčko v příchutích – kontroverzní složka (může působit chemicky)
  • Balení v plastovém sáčku – chybí praktická piksla
Zjistit cenu

Scitec Whey Protein Professional

DruhSměs syrovátkový koncentrát a izolát
Zdroj bílkovinyKravské mléko
Příchutě33
Velikosti balení v kg30/920/2350/5000
Bílkoviny na 100 g73 g
Sacharidy na 100 g4,7 g
Tuky na 100 g (z toho nasycené)6,7 g
Sůl na 100 g1,4 g
Energetická hodnota1558 kJ

Teď tady máme směs syrovátkového koncentrátu a izolátu v proteinu americké značky Scitec. I tento produkt vám pomůže s budováním a udržováním svalové hmoty. Kombinace dvou druhů proteinů pomáhá k jeho postupnému uvolňování, takže je vhodné jej užívat i na noc.

Protein Whey Protein Professional obsahuje 9 druhů aminokyselin, které tělo potřebuje dostávat v potravě. (Histidin, Izoleucin, Leucin, Lyzin, Methionin, Fenylalanin, Treonin, Tryptofan, Valin) a navíc má přidaný takzvaný, výrobcem pojmenovaný „Aminokyselinový matrix“. Ten tělu dodá ještě další aminokyseliny jako jsou L-leucin,L-glutamin, Taurin a také směs trávicích enzymů skládajících se z Papainu (výtažky z rostliny Carica papaya) a Bromelainu (výtažky z rostilny Ananas comosus). Dobrá využitelnost a stravitelnost proteinu je tedy zaručena! Stejně jako chuť, kterou si můžete zvolit přesně podle svých představ.

asi třicítky příchutí si vyberou klasici i ti, kdo rádi experimentují a ochutnávají nové věci. Máte chuť třeba na jahodovou, kokosovou, či na chuť citronového cheesecake? Máte je mít.
Proteiny s příchutí mají každý malinko odlišné složení díky obsahu aromat a barviv. Klasické i méně obvyklé chutě jako je například jahoda jsou chutné a protein nemá variantu bez příchuti.

Jedna dávka je ¾ odměrky, která má 30 gramů. Prášek stačí rozmíchat v hrnku vody nebo mléka. Podle výrobce je ideální denní dávka max. 4 odměrky během dne (ideálně ráno na lačno, hodinu po tréninku, před spaním).  Nejdůležitější dávka by měla být asi půl hodiny po tréninku. Dávka před spaním je vhodná smíchat s mlékem, které ještě o něco prodlouží jeho trávení a protein se v těle bude vstřebávat i během spánku a plnit svou funkci pro podporu svalů. Prášek se dobře rozmíchává a je ho možné přidávat i do jídel pro zvýšení proteinu ve stravě.

Příchutě bohužel obsahují i kontroverzní chemická barviva, sladidla (dextróza, sacharóza) a zahušťovadla, což je škoda. Ta v malém množství, ve kterém jsou obsažena, nejsou škodlivá, ale ideální by bylo je nahradit nebo vynechat, tak jak to dělá ve svých produktech spousta konkurence. Například proteiny českých značek používají jen přírodní barviva. Kilo proteinu pořídíte za cenu kolem 600 Kč.

  • Aminokyselinový matrix pro lepší stravitelnost
  • Hodně příchutí
  • Praktická piksla
  • O něco nižší podíl bílkovin
  • Chemická barviva a zahušťovadla
  • Sladidlo dextróza
Zjistit cenu

Nutrend 100 Whey Protein

DruhSměs syrovátkový koncentrát a izolát
Zdroj bílkovinyKravské mléko
Příchutě14
Velikosti balení v kg30/500/900/2250/4000
Bílkoviny na 100 g75,6 g
Sacharidy na 100 g7,3 g
Tuky na 100 g (z toho nasycené)4,4 g
Sůl na 100 g1,5 g
Energetická hodnota1583 kJ

Vícesložkový protein od české značky Nutrend je směsí syrovátkového proteinového koncentrátu (70 %) a izolátu (25 %). Je vyráběn moderní technologií – ultra filtrováním. Díky ní je snadno rozpustný a dodává dostatečné množství bílkovin pro růst svalů. K dispozici tak máte kvalitní instantní protein připravený k použití po tréninku i před spaním.

Jedna dávka je 30 gramů (2 odměrky), ideálně smíchaná se 140–200 ml vody. Prášek je možné smíchat například také s odtučněným mlékem. Vhodná kombinace je jedna dávka ráno, jedna hodinu po tréninku a třetí před spaním. V dny bez tréninku pak ideálně ráno a večer.

Maximální poměr jsou 4 dávky za den, ale to je vždy ideální upravit v závislosti na intenzitě tréninku. V každé dávce je široké spektrum aminokyselin, 5 gramů BCAA (větvených esenciálních aminokyselin), což je na protein slušná dávka a nechybí látky jako L-leucin, L-isoleucin a L-valin pro podporu kvalitního růstu svalů a také látky, které pomáhají regeneraci svalových vláken. K doslazení je v něm použito sladidlo sukralóza, které není chuťově špatné, a přitom je asi 4x sladší než obvykle používané umělé sladidlo aspartam. Protein má malý podíl tuku, nízký obsah laktózy a neobsahuje umělá barviva.

Nutrend nenabízí variantu bez příchutě, ale můžete si vybrat z více než 10 klasických příchutí. (Banán, čokoláda, kokos, vanilka…). Každá příchuť se jen velmi malinko liší složením a příchutě jsou docela intenzivní. Kdo má raději méně intenzivní chuť, stačí do proteinového koktejlu přidat více vody.
Tento doplněk stravy využijí jak milovníci kondičního cvičení, tak i vyznavači silových disciplín a lze jej využít i při dietách. Vždy je vhodné nepřekračovat dávkování, které je uvedené na etiketě.

Protein má minimum tuků a neobsahuje lepek. Při míchání se hodně dobře rozpouští i bez sítka v shakeru. Jen trochu pění, jako skoro každý protein, což ale není nijak na škodu a pěna po chvíli zmizí. Součástí balení je i odměrka. Kilo proteinu seženete za cenu kolem 600 Kč.

  • Česká značka
  • Praktická piksla
  • Sladidlo Sukralóza a přírodní barviva
  • Neobsahuje lepek
  • Menší výběr příchutí (spíše jen ty klasické)
Zjistit cenu

Biotech USA Iso Whey Zero

DruhSyrovátkový koncentrát
Zdroj bílkovinyKravské mléko
Příchutě20
Velikosti balení v kg25/500/908/2270
Bílkoviny na 100 g84 g
Sacharidy na 100 g5,2 g
Tuky na 100 g (z toho nasycené)1,6 g
Sůl na 100 g0,71 g
Energetická hodnota1599 kJ

Je tady další oblíbený protein. Tentokrát jde o proteinový izolát americké značky BioTech. Je vyráběný speciálním procesem CFM – cross-flow ultra a mikrofiltrací za nízké teploty. Tou se zbaví nadbytečného cukru a tuku a zvýší se jeho biologická hodnota, která je lepší pro zužitkování a regeneraci svalů.
Výrobce uvádí, že mléko pro získávání syrovátky pochází z volně pasených krav, a právě díky tomu je čisté a extrémně kvalitní. Je zbaveno laktózy, lepku, není v něm přidaný cukr. Složení bez laktózy je vhodné pro lidi, kteří na ni mají alergii nebo intoleranci a obecně trávení laktózy nebude zbytečně zatěžovat zažívání.
Je bohatý na složky podporující imunitní systém a obohacené aminokyselinami BCAA (4,8 g) a L-glutamin, která pomáhá lepší svalové regeneraci a zabraňuje odbourávání svaloviny.

Jedna dávka je 25 g, kterou je potřeba smíchat s 200 ml vody. Pokud se vám bude zdát takový koktejl příliš sladký, stačí přidat více vody. Vodu lze případně nahradit i třeba bezlaktózovým mlékem. V den, kdy se chystáte cvičit si dopřejte jednu dávku ráno a druhou asi půl hodiny po tréninku. Pokud cvičit nejdete, postačí jedna dávka ráno a jedna večer.

Vyrábí se ve spoustě přichutí a každá obsahuje cca 89 % syrovátkového proteinového izolátu. Najdeme v něm bohužel i chemická barviva (Tartrazin, Indigotin), což je velká škoda, protože podle nás by mohla být jednoduše nahrazena přírodními. Nechybí umělá sladidla na místo cukru. Použita byla sukralóza, která je lepší než u některých proteinů používaný Aspartan (zdroj). Smíchaný nápoj v doporučeném dávkování není nepříjemně sladký.

Proteinový prášek je dobře rozpustný ve vodě, příliš se nehrudkuje ani extrémně nepění. Klasické příchutě jsou fajn a každý si mezi nimi najde tu svou. Dá se použít i do kaše, tvarohu, palačinek a tak dále. Ideální je ho ale rozmíchávat ve vodě, protože smícháním s mlékem může zbytečně zatěžovat zažívání a citlivější jedince může nadýmat.

Protein je balen jen ve znovu uzavíratelném plastovém sáčku a větší balení je v praktické plastové piksle. Kilo proteinu pořídíte za cenu kolem 600 Kč.

  • Vyráběn šetrnou technologií CFM
  • Protein bez laktózy
  • Chemická barviva
  • Menší balení jsou jen v sáčku
Zjistit cenu

Prom in Essential CFM Evolution

DruhSyrovátkový koncentrát
Zdroj bílkovinyKravské mléko
Příchutě9
Velikosti balení v kg30/1000/2250
Bílkoviny na 100 g75 g
Sacharidy na 100 g14,7 g
Tuky na 100 g (z toho nasycené)3,4 g
Sůl na 100 g0,3 g
Energetická hodnota1580 kJ

Syrovátkový koncentrát české značky Prom-in Essential je vyrobený moderní technologií CFM (cross flow microfiltration) neboli mikrofiltrací přes keramické filtry, což je šetrný nechemický proces. Díky ní se zachovává vysoká biologická hodnota surovin. Je velmi dobře stravitelný, protože obsahuje laktázu, což je enzym pro dobré štěpení zbytkové laktózy a také směs proteolytických enzymů papain a bromelain. (Proteolytické enzymy usnadňují štěpení bílkovin na aminokyseliny a mají pozitivní vliv na fungování imunitního systému).

vysoký obsah větvených aminokyselin (v jedné dávce 3 g BCAA) a glutaminu, které napomáhají regeneraci po tréninku.

Je bez zahušťovadel a plnidel a na dobarvení příchutí byly použity přírodní barviva (z červené řepy, mořské řasy). U příchutí se může jen velmi drobně lišit složení a díky použitým přírodním barvivům nemají extrémně chemickou příchuť.

Jako jedna dávka je ideální jedna 30gramová odměrka, která se zamíchá s 200 až 300 ml vody a takto se může užívat ideálně 3x denně. Má dobrou konzistenci a nehrudkuje. Po vymíchání trochu více pění, ale pěna brzy opadne a rychle zmizí. Je dobré jej protřepat v shakeru, nechat chvíli odstát a poté vypít. V obvyklé dávce nechutná přeslazeně a pokud obecně máte rádi spíše velmi málo sladké příchutě, stačí vždy přidat více vody.

Praktická je plastová piksla, ve které se protein dobře skladuje a která se dobře otevírá a uzavírá. Součástí je praktická 30g odměrka. Kilo proteinu je k dostání za cenu cca 500 Kč.

  • Česká značka
  • Praktická piksla
  • Moderní způsob filtrace CFM
  • Jen 9 příchutí
  • Více sacharidů
Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Základní informace o proteinech

Co všechno byste měli o proteinech vědět, než si vyberte ten nejlepší?

Co je protein

Protein je bílkovina. Znamená to to samé. Z anglických názvů známe vždy pojmenování protein, česky prostě bílkovina. Pokud je ale řeč o doplňcích stravy, kterým se věnujeme v tomto článku, slovem „protein“ označujeme proteinový prášek k přípravě nápojů, kterými lze rychle dodat vyšší dávku proteinu neboli bílkoviny do těla, ideálně po cvičení.

Proteiny tvoří asi 15 procent tělesné hmotnosti člověka a pro tělo jsou nepostradatelné. Některé proteiny tělo nedokáže vytvořit, a proto je potřeba mu jej dodat v potravě. Proteiny neboli bílkoviny by měly tvořit asi třetinu stravy, kterou přijímáme.

Je spousta potravin, které proteiny – bílkoviny přirozeně obsahují, a právě ty by v každodenním jídelníčku neměly chybět. Proteiny jsou obzvlášť důležité pro růst a regeneraci svalů. Pro rychlé doplnění proteinů jsou v poslední době hodně populární sypké proteinové prášky jako doplňky stravy (označované někdy též jako proteinové suplementy). V tomto článku se zaměříme právě na ně.

Proteiny v těle

Proteiny jsou nezbytnou součástí lidského těla. Tvoří většinu tkáně, svalů, orgánů, hormonů a imunitního i trávicího systému. Tělo pro výrobu proteinů používá desítky různých aminokyselin a další druhy aminokyselin (esenciální aminokyseliny) je potřeba získávat z potravy. Tělo se bez proteinů neobejde a při jejich nedostatku začne pomalu odbourávat nejméně nezbytné části – svaly. Proč? Proto, aby uchránilo životně důležité orgány. Při dlouhodobé podvýživě a nedostatku proteinu může dojít k poškození imunitního systému, dýchacích cest, srdce a jiných orgánů. Tělo totiž na rozdíl třeba od cukrů nebo tuků, proteiny neumí ukládat5.

Ve vyspělých částech světa lidé nedostatkem proteinů zpravidla netrpí. Ba naopak, konzumuje se jich i více, než je potřeba. Pro zdravou životosprávu je však vždy dobré vědět, jaké proteiny přijímat, kdy, v jakém množství a složení. Na to se zaměříme dále v našem článku.

Proteiny v potravinách

Některé potraviny jsou přirozeně na proteiny bohatší než jiné. Maso, mořské plody, ořechy, luštěniny, mléčné výrobky… všechny tyto potraviny jsou skvělým zdrojem bílkoviny, nebo též proteinů. Níže jsme vypsali, kolik asi bílkoviny obsahují které obvyklé potraviny.

  • Živočišné proteiny – mají více esenciálních aminokyselin (těch, které tělo samo nedokáže vyrobit), ale zase více tuku a cholesterolu. Při redukčním jídelníčku je vhodné mezi nimi raději volit vždy méně tučné varianty. (Libové maso, kuře bez kůže, ryby, kvalitní šunka, netučný tvaroh…).
  • Rostlinné proteiny – jsou spíše nízkotučné a mají navíc vlákninu. Jsou ideální pro vegany.
  • Maso, drůbež – obzvlášť méně tučná masa jsou skvělým zdrojem bílkovin. Obsahují méně tuků. Důležitá je i správná úprava bez smažení.
  • Ryby – makrela, sardinky, losos, pstruh, úhoř – například všechny tyto ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin. Ve 140 gramech obsahují až 20 gramů bílkovin.
  • Vejce – ideální složka potravy hlavně pro lidi, kteří nejí maso. Větší vejce může mít až 6 gramů bílkovin. Vejce patří mezi nejoblíbenější zdroj bílkoviny. Pozor na žloutky, které obsahují „špatný“ cholesterol a tuk.
  • Mléko a mléčné výrobky – hrníček polotučného mléka doplní cca 8 gramů proteinu. Skvělým zdrojem bílkovin jsou také mléčné výrobky (sýry, jogurty, zakysané smetany). U nich je třeba vždy dát pozor na obsah tuku a cukru. Hlavně pokud si hlídáte vyvážený jídelníček. Mléko spoustě lidem způsobuje problémy se zažíváním, v takových případech je lepší se mu vyhnout a volit jiný zdroj bílkoviny4.
  • Luštěniny – ideální zdroj bílkovin pro vegany a obecně skvělá složka potravy, která rozhodně patří do vyváženého jídelníčku. Fazole, zralé sojové boby, arašídy a čočka obsahují kolem 40 % bílkovin. Oblíbená je sója, která je bez laktózy, cholesterolu a s minimem tuku. Při nabírání svalové hmoty je účinek pomalejší, ale více kvalitní.
  • Ořechy a semínka – ty obsahují kromě spousty bílkovin i vitamíny a minerály, které tělo potřebuje. Zařaďte do jídelníčku mandle, kešu, vlašské a pekanové ořechy, slunečnicová semínka, lněná a dýňová semínka.
  • Další zdroje bílkovin – celá zrna obilovin (celozrnná pšenice, otruby, oves, ječmen, hnědá rýže) – to jsou také dobré zdroje bílkovin a obsahují i důležitou vlákninu. Skvělým zdrojem bílkovin jsou také kvasnice.

Kolik proteinu člověk potřebuje?

Na to má vliv náš věk, hmotnost a obvyklá aktivita. Děti v období růstu, aktivní lidé a sportovci, kteří mají velký výdej energie potřebují ve stravě daleko více proteinu – bílkovin. Jsou nezbytné pro růst, budování a regeneraci svalů. Strava by vždy měla být rozmanitá a bílkoviny v ní by ideálně měly tvořit asi jednu třetinu (další části jsou sacharidy a tuky). Ideální je získávání proteinů z vyvážené stravy. Pokud ale potřebujete rychle doplnit nebo zvýšit denní příjem proteinu, vhod přijdou právě proteinové přípravky (proteinové prášky). Správná kombinace pohybu a skladby jídelníčku zjednoduší a urychlí budování svalové hmoty i pomůže s redukcí hmotnosti (zdroj).

Příjem proteinů jako doplňků stravy by měl být vždy v rozumné míře a každý člověk by měl dodržovat dávkování, které je vždy uvedeno na konkrétním produktu. Proteiny se nedá předzásobit, takže je lepší je jíst pravidelně v menších dávkách.

Uveďme si to na příkladu. Kulturistům, kteří chtějí budovat svaly nepostačí jíst saláty a lehká jídla. Z těch svaly neporostou. Chce to pravidelně v průběhu dne zařazovat do jídelníčku potraviny bohaté na protein, nebo pravidelně přidávat ke stravě proteinové doplňky stravy.

Jak rychle zjistit kolik proteinu mé tělo potřebuje na den

Orientační dělení stravy podle složení (bílkoviny, sacharidy, tuky) na třetiny bohatě postačí pro každého, kdo chce mít správnou životosprávu a vyvážený jídelníček.

Kdo se o složení potravy zajímá více a chce vědět přesnější číslo, kolik přibližně gramů bílkovin denně potřebujete, může vynásobit svou hmotnost v kg číslem 0,8. Získáte počet gramů bílkovin, které byste měli zkonzumovat za den. (Pokud vážíte 100 kilo, denně je to asi 80 gramů).

Pokud aktivně sportujete, je přirozené, že budete mít větší chuť na jídlo a tělo si tak řekne o zvýšenou dávku energie. Pokud se cíleně věnujete například silovému cvičení v posilovně a budování svalové hmoty, zařaďte do jídelníčku bílkovin více. Právě toto je důvod, proč často sportovci sahají po doplňcích stravy, které zvládnou proteiny rychle doplnit ve větší dávce, něž je obvyklá v potravinách.

Pozor, zbytečně velký příjem bílkovin může zbytečně zatěžovat trávení a člověk se může cítit unavený.

K čemu je dobrý protein (proteinový prášek)

Proteinové prášky, ze kterých se dají smícháním s vodou dělat proteinové nápoje nebo proteinové koktejly, jsou ideální způsob rychlého a účinného doplnění proteinů po tréninku. Proteinové přípravky ale nemusí být jen jako nápoj po tréninku. Proteinovými prášky se dají obohatit i obyčejná jídla a zvýšit tak jejich proteinovou hodnotu1. Pudinky, lívance i proteinové kaše chutnají skvěle. Proteinové prášky mohou občas posloužit i jako náhrada jídla ve dnech, kdy nestíháme, nebo třeba při dlouhém cestování.

Různé proteiny mají různé výhody a lze je mezi sebou kombinovat, aby se ideálně propojily jejich vlastnosti, délka vstřebávání a výživový efekt.

Nenechte se zmást pojmenováním typu 100% whey protein. Tím není určen objem bílkoviny (100 %), ale jde o to, že se jedná o 100% syrovátkový protein. Objem bílkoviny v jedné dávce hledejte vždy ve složení uvedeném na obalu. Objem se může u různých produktů (někdy i rapidně) lišit.7

Využitelnost proteinu

Jde o to, jak rychle se bílkovina dokáže v těle vstřebat. Před výběrem toho pravého proteinu si ujasněte, co vlastně od něj očekáváte a také, kdy je pro vás praktické proteiny konzumovat (přes den, nebo před spaním). Podle délky vstřebatelnosti se dělí i účinek proteinu jako doplňku stravy v těle. Stejné množství bílkoviny se může vstřebávat hodinu, nebo také sedm hodin. Jednoduše, každou složku tělo jinak rychle tráví.

Moderní proteinové přípravky, které jsou běžně k dostání, jsou plné velmi kvalitních bílkovin, a navíc obsahují také vitamíny, minerály a další složky pro co nejlepší využití pro tělo. Oblíbené jsou poměrně lehce stravitelné zdroje bílkovin jako syrovátka a sója. Obsahují i všechny pro tělo důležité esenciální aminokyseliny (a aminokyseliny s BCAA).

Proteiny po cvičení a během dne

Jak užívat protein? Během dne přijdou vhod spíše rychle stravitelné proteiny. Těmi jsou například koncentráty a hydrolyzáty syrovátkové bílkoviny. Ty můžeme během dne postupně doplňovat, nebo je kombinovat do vícesložkových směsí. Pomáhají rychlé regeneraci svalů a jsou praktické také pro ty, kteří trénují vícekrát denně. Rychlé proteiny umožní rychlé zásobení svalů aminokyselinami.

Proteiny na noc (noční proteiny)

Na noc jsou ideální proteiny, které se tráví dlouho. Ideálně kaseiny. Ty se rozkládají po delší čas (6-8 hodin) a v těle se tak bílkovina uvolňuje a vstřebává postupně. Pokud jste si přes den pořádně mákli, je dobré nechat tělo v noci regenerovat a nechat díky tomuto druhu proteinů tvořit svalovou hmotu i během spánku.

Proteinové směsi

Pokud potřebujeme stabilní podporu růstu svalů a co nejlepší efekt je vhodné proteiny kombinovat. To je ale záležitost spíše opravdových profíků, kteří daleko více řeší každý gram, o který se svalová hmota může zvýšit. Ti si pak vytváří vlastní směsi, ve kterých kombinují krátkodobě, středně době a dlouhodobě stravitelné proteiny pro dosažení rychlých a efektivních výsledků.

zpět nahoru ↑

Co byste o proteinovém prášku měli vědět

Vybírání proteinu a rozhodování, který pro vás bude ten pravý, nemusí být tak složité. Bílkovina taková nebo jinaká, hydrolyzát, izolát, stravitelnost, příchutě… Jestli vám jde ze záplavy informací a pojmů hlava kolem, teď si uděláte jasno. Provedeme vás nejobvyklejšími druhy proteinů na trhu a objasníme, jaký mají význam. To vám usnadní rozhodování o tom, který bude pro vás ten pravý.

Jaký protein vybrat

Na trhu je celá řada druhů proteinů. Se stoupajícím trendem aktivního života, návštěvou fitcenter a různých druhů cvičení po muže i ženy se trh začal zaplňovat nejrůznějšími doplňky stravy, které sportovcům pomohou k rychlejšímu vybudování atraktivní postavy a vyrýsovaným svalům. Dejte pozor na souboj značek a marketingu různých firem. Raději vždy prozkoumejte složení a vyberte si protein, který bude ideálně vyhovovat konkrétně vašim požadavkům a cílům, které jste si vy sami, nebo ve spolupráci se zkušeným trenérem nastavili.

Nemusí platit, že to nejdražší je nejlepší. Vyhnete se zbytečnému zatěžování organismu něčím, co pro něj není potřeba. Zároveň zvolíte i chutný, funkční prostředek, který bude fungovat. Neutratíte zbytečně moc peněz a budete se moci brzy radovat z výsledků. Proteinové prášky lze konzumovat samostatně (smíchané s vodou jako nápoj), nebo je i zařadit do přípravy některých jídel. Při čtení složení se zaměřte na posloupnost surovin. Na prvním místě je surovina, která je zastoupena nejvíce. Čtěte podíl bílkoviny ve 100 g výrobku2.

Jak začít s proteiny

Ještě před tím, než vběhnete do prvního obchodu s doplňky stravy pro sportovce, zamyslete se nad tím, jaký je váš cíl se cvičením. Ujistěte se, že máte dobrou motivaci a případně správného rádce, který vám pomůže nejen s tím, jak vybrat protein, ale také s cvičebním plánem a správnými pohyby, které tělu neublíží.

Proteinové přípravky ve větším balení jsou dražší záležitostí a byla by škoda, aby vám pak jen tak ležely doma, když se na cvičení po pár týdnech vykašlete. Pro jistotu začněte s menším balením. Otestujete tak i chuť přípravku. Hodit se vám bude praktický shaker na protein, ve kterém se proteinový prášek s vodou nebo mlékem dobře rozmíchá.

Nezapomínejte, že výsledky bohužel nejsou vidět hned! Chce to vytrvat a samozřejmě přizpůsobit vhodně i jídelníček, a pokud chcete radikálnější změnu na svém těle, tak i celkově životní styl.

Pokud netrpíte žádnými speciálními požadavky na výživu, je dobré pro začátek zvolit například syrovátkový protein. Na trhu je i několik značek proteinů české výroby, které jsou hodně kvalitní a cenově dostupné.

zpět nahoru ↑

Základní druhy proteinů

Na trhu narazíte na tyto druhy proteinů. Každý je vhodný pro někoho jiného (zdroj).

Živočišné

Tyto druhy jsou na našem trhu hodně oblíbené. Jejich hlavní složkou je živočišná bílkovina z mléka, vajec nebo masa. Od použité hlavní složky se odvíjí i jejich cena. Na tu má vliv i způsob zpracování, kterým se mění také obsah cukru a tuku v konkrétních produktech. Živočišné proteiny dodají tělu potřebné esenciální aminokyseliny i důležité živiny.

Proteiny ze sušených bílků

Čerstvé bílky často běžně konzumuje spousta sportovců. Vaječná bílkovina je kvalitním zdrojem proteinů, ale pokud by třeba kulturisté chtěli tělu dodávat větší dávku proteinů, museli by jich konzumovat mraky. Proto přijde vhod sušená varianta bílků. V menším množství je koncentrováno jen to potřebné a díky úpravě do prášku sloužícímu jako doplněk stravy, se z něj dají odstranit přebytečné sacharidy a tuky.

U tohoto druhu proteinů vítězí hlavně jejich cena. Ve srovnání s čerstvými vejci je rozhodně mnohem nižší a také se díky pasterizaci není třeba obávat bakterií, které mohou být ve vejcích a způsobovat salmonelu. Tyto proteiny mají zpravidla nízkou využitelnost.

Někteří špičkoví kulturisté dodnes nedají dopustit na protein z vajec. Sušené vaječné bílky jsou jedny z nejkvalitnějších bílkovin a hodí se i do dietních jídelníčků, kdy se dají i přimíchávat do jídel (zdroj).

Vaječný protein je středně rychle, spíš pomaleji stravitelná bílkovina. Nehodí se hned po tréninku nebo před ním. Stejně jako ostatní proteiny je vhodný pro nárůst svalů. Neobsahuje cholesterol (ten je ve vejcích obsažen ve žloutcích).

Tento druh proteinu je ideální pro lidi, kteří mají intoleranci na laktózu, syrovátku, sóju, kasein, nebo obecně nesnáší mléčné výrobky. Je trvanlivý (díky pasterizaci) a svou oblibu si i díky tomu našel například i u vysokohorských expedic. Chuťově je samotný protein ze sušených bílků nic moc proto ho uživatelé rádi kombinují například s banánem či mlékem.

Jeho konzumace je ideální cca hodinu až dvě po cvičení a jeho dávkování by se nemělo přehánět, aby nedocházelo k nadýmání nebo pocitu těžkosti v břiše. Nevýhodou je horší rozpustnost, to ale vždy záleží také na konkrétním zpracování výrobcem. Vaječné proteiny jsou vhodné k míchání vícesložkových směsí. Kilo stojí kolem 300 kč.

Syrovátkové proteiny (whey protein)

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu, probíhá sražením mléka. Sražené mléko se vlastně rozdělí na dvě složky. Tuhá, to je tvaroh a tekutá – syrovátka.

Syrovátka přirozeně obsahuje hodně bílkovin, laktózu, spoustu vitamínů, (např. B1,2,3,5,6,9,12 a H, C, E). Pro výrobu sušených doplňků stravy se syrovátka ještě upravuje, aby měla méně tuku, cukru a co nejvíce bílkovin.

Dobrá chuť a příznivá cena dělá z tohoto druhu proteinu oblíbený doplněk stravy. Je vhodný ke konzumaci hned po cvičení (fyzickém výkonu), nebo vždy, když je třeba rychle dodat bílkoviny.

Syrovátka pomáhá snížit pocit hladu, ale její konzumací „nezaplácnete“ žaludek a z břicha nebudete mít nafouklý balon. Existují i studie, které se věnují vlivu syrovátky na boj s rakovinou. Prý má dobrý vliv jako prevence rakoviny prostaty a tlustého střeva. Její konzumace má dobrý vliv i na deprese, stres a zlepšení imunity (zdroj).

Výroba syrovátkových proteinů je různá. Od jednoduchého sušení syrovátky za vysokých teplot (kdy v ní stále zůstává tuk, sacharidy, laktóza), což je asi nejlevnější metoda až po moderní metody využívající proces iontové výměny s užitím látek jako je hydroxid sodný. Při těchto procesech se zachovává minimum tuků a sacharidů, a syrovátkové proteiny pak mají kratší využitelnost.

Syrovátka samozřejmě není veganská, pro vegany jsou ideální rostlinné proteiny. Syrovátkové proteiny jsou v dnešní době hodně oblíbené, a dělí se do více skupin:

Syrovátkové proteiny se dělí na koncentráty, izoláty a hydrolyzáty.

  • Syrovátkové koncentrátymají 50-80 % bílkovin. O něco vyšší obsah cukru a tuku, ale zase více aktivních látek prospěšných pro střevní mikroflóru a imunitu. Nedochází k žádné denaturaci, která by poničila bílkovinu. Tento protein je o něco pomalejší pro trávení. Pro rekreační sportovce je v pohodě. Jsou dobré i v průběhu dne, a do vaření (do vloček…).
  • Syrovátkové izoláty  – díky jinému zpracování mají více než 80 % bílkovin. Mají vyšší cenu, ale jsou zbaveny laktózy i mléčného tuku. Méně sacharidů, méně tuku. O něco rychlejší pro trávení. Oba tyto druhy jsou ideální asi půl hodiny po cvičení. Syrovátkový izolát je vhodný pro lidi s intolerancí laktózy a na trhu jsou i zcela bezlaktózové. Ideální po tréninku.
  • Syrovátkové hydrolyzáty – chcete-li co nejrychleji dodat bílkoviny, vyberte hydrolyzát syrovátkové bílkoviny. Náš organismus jí díky speciální moderní úpravě dokáže rychleji a lépe zužitkovat (je dopředu naštěpena) a nejméně tak zatěžuje trávení. Stimuluje metabolismus, ale zase je po něm rychle hlad. Ve velkém množství se může ukládat do tuků. Hydrolyzát je velmi rychle využitelný a vhodný především pro profesionální sportovce. Má minimum tuku a sacharidů. Mívá dost umělých sladidel a někdy i hodně umělou chuť. Díky výrobnímu procesu je syrovátkový hydrolyzát bez příchuti i dost hořký.8

Úplný opak syrovátkových proteinů je pomalu vstřebatelný micelární kasein.

Micelární kaseiny

Micelární kaseiny pocházejí ze stejného zdroje jako syrovátkové proteiny. Z kravského mléka. Kasein v mléce tvoří větší procento, má vysoký obsah vápníku a je to pro naše tělo velmi pomalý zdroj bílkovin. Většina profíků tento protein používá na noc. Tráví se totiž až 8 hodin a díky jeho postupnému uvolňování aminokyselin zvedá dlouhodobě a konstantně koncentraci aminokyselin v krvi. Protože tělo micelární kasein tráví velmi pomalu, mají svaly celou dobu výživu pro růst a také regeneraci. Ideální je užívat jej na noc, nebo když víme, že delší dobu nebudeme moci jíst (zdroj).

Výjimečně můžeme narazit i na kaseiny z kozího mléka, které jsou prý podobnější mateřskému. Mají ale horší chuť.

Pří výběru tohoto druhu proteinu je třeba při zkoumání složení dát pozor na všechny „kaseináty“, které se vyrábí nešetrně chemicky a jsou vlastně jen levnější formou kaseinu, přičemž nemají tak dobré vlastnosti. Kaseiny jsou o něco dražší než syrovátkové proteiny3.

Vícesložkové proteiny

Jak už název napovídá, tyto proteiny kombinují bílkoviny z různého zdroje. Obsahují rychlé i pomalé bílkoviny. Většinou to bývá směs syrovátkových proteinů. Hydoizolát, izolát, kasein. Proč? Míchají se pro to, aby se kombinovaly účinky proteinů, doby jejich působení a vstřebávání, a z toho se vytěžilo co nejvíce benefitů. Používají se během dne i na noc.

Při jejich vybírání je důležité vědět, jakým procentem je která bílkovina zastoupena. Tedy kolik čeho tam je a v jakém poměru. Výrobci musí uvádět tzv. „transparentní složení“ a na obale by měly být složky vždy uvedeny podle toho, která je zastoupena v největším množství – ta bude na prvním místě. Výrobce by měl vždy garantovat obsah všech složek a nesnažit se nic ve složení maskovat.

Vhodný vícesložkový protein by měl být kombinací syrovátkové bílkoviny, vaječného proteinu a kaseinu, proto aby bílkovina působila průběžně (zdroj).

Hovězí proteiny (beef proteiny)

Z názvu je asi všem jasné to, že tyto proteiny pochází z hovězího masa. Vyrábí se izolováním bílkoviny z hovězího. To znamená že se z něj odstraní přebytečný tuk a laktóza. Výroba není úplně snadná. Aby se z masa stal suchý prášek, je zapotřebí hydrolýza, která probíhá za vysokých teplot a tlaku, sušení a rozprašování při horkém vzduchu. Touto úpravou vzniká protein, který je pro tělo dobře stravitelný a využitelný. Zároveň je zachován obsah živin, vitamínů a minerálů.

Tento druh proteinů je v dnešní době asi nejméně užívaný. Ne příliš oblíbená je jeho chuť a také cena není tak příznivá v porovnání třeba se syrovátkovými proteiny.
Navíc spousta sportovců má hovězí maso zastoupeno hojně ve svém jídelníčku.

Vysoká cena hovězích proteinů je daná také tím, z jak kvalitního masa protein pochází. (Může to být hovězí z volně pasoucího se dobytka, ale také kolagen prapodivného složení). Historicky se ohledně složení hovězích proteinů vedly docela velké spory, ale díky zásahu kontrolních orgánů vyšlo nařízení, že výrobci musí vždy uvádět přesné zdroje bílkovin, pokud jde o kolagen a všechny výrobky prochází pravidelnými testy. Hovězí protein má vysoký obsah železa a kyseliny listové. Vysoká cena díky použití masa, ze kterého se dělá prášek. Nepoměr cena a výkon. Otázka je jaké jsou suroviny na výrobu.

Ve srovnání se syrovátkovým proteinem má ten hovězí více:

  • železa,
  • zinku,
  • selenu,
  • vitamínu B12,
  • kyseliny listové
  • a je skoro bez tuku.

Proto se hodí nejen při budování svalové hmoty, ale i při redukci váhy. Jeho velká výhoda, kterou ocení především vytrvalostní sportovci je ta, že obsahuje aminokyseliny s dobrým vlivem na regeneraci kloubů a pohybového aparátu. Vhod přijde lidem, kteří mají alergii nebo intoleranci na mléčné produkty (zdroj).

Jak poznat kvalitní složení hovězího proteinu?

Čtěte složení. Je-li uvedeno, že produkt obsahuje jen hovězí bílkovinu, jsou ve složení prvky jako aminokyseliny cystein, tryptofan, glutamin a vyšší podíl BCAA. V tom případě se jedná o maso ze svaloviny. Neuvádí to výrobce? Pak se možná snaží něco zamaskovat! Protože dobrými složkami by se chtěl vždy pochlubit (zdroj).

Hovězí proteiny mívají na rozdíl například od syrovátkových horší rozpustnost a vždy je třeba vyzkoušet, jak si vaše tělo poradí s jejich trávením.

S konzumací živočišných proteinů by se to nemělo přehánět. Ve hře je zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob. Je to vlastně podobné, jako kdybyste konzumovali extrémní množství masa.

Rostlinné proteiny

Vzrůstající nabídkou rostlinných proteinů na trhu si přijdou na své vegetariáni a vegani! Těm přijde vhod to, že rostlinné proteiny jsou bez živočišných složek, a i přes to dokážou skvěle doplnit aminokyseliny pro růst a regeneraci svalů. Absenci mléčných složek ocení také lidé s intolerancí na laktózu.

Tento druh proteinů pochází jen z rostlinných zdrojů, a to hlavně z:

  • hrachu,
  • sóji,
  • rýže.

Ty přirozeně obsahují mnoho aminokyselin. Stravitelnost těchto druhů proteinů je ve srovnání s živočišnými proteiny někde mezi syrovátkou a kaseinem.

Tyto proteiny neobsahují cholesterol, a díky tomu jsou velmi přínosné pro zdraví. Rostlinné proteiny by se měly skládat z více zdrojů a zastoupit tak kompletní spektrum aminokyselin. Pak se zdroje vzájemně skvěle doplňují a mají vysokou využitelnost pro tělo. Například sója a hrách spolu mají vysokou využitelnost, která je pak srovnatelná se syrovátkovými proteiny.

Kromě benefitů pro zdraví je zde i benefit pro přírodu, protože se v dnešní době dbá na výběr surovin z kvalitních zdrojů a jejich šetrné zpracování. Najdeme také proteiny v BIO kvalitě. Rostlinné proteiny jsou ideální k užívání v průběhu dne a vybírají si je i lidé, kteří nejsou vegetariáni. Hodně individuální je jejich chuť, která ne všem musí vyhovovat.

zpět nahoru ↑

Nejčastější druhy rostlinných proteinů

Které druhy rostlinných proteinů jsou nejfrekventovanější?

Konopný

Konopí, které se používá pro výrobu tohoto druhu proteinu, samozřejmě neobsahuje žádné THC. Protein pochází ze semen rostliny Konopí seté (latinsky cannabis sativa). Je hodnotným zdrojem aminokyselin (má jich více než 20 včetně těch esenciálních) a také Omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Navíc v něm najdete vitamíny:

  • B,
  • železo,
  • fosfor,
  •  vlákninu,
  • hořčík a
  • zinek.

Konopný protein napomáhá také s detoxikací těla. Získává se bez tepelné úpravy ze semínek, ze kterých byl prve vylisován olej. Semena se po vylisování oleje semelou, a tak vznikne konopná mouka, která se proseje. Po prosetí z ní zůstanou ještě velmi jemňoučké části zbytků konopných semínek, a právě ty jsou konopný protein!

V 100 gramech kvalitního konopného proteinu je kolem 50 gramů bílkoviny, kolem 10 gramů tuku, 4 gramů sacharidů, vitamíny a žádná sůl. Neobsahuje laktózu, lepek, pro tělo je skvěle stravitelný. Pro běžného rekreačního sportovce se dávkuje cca 1 gram na 1 kilo tělesné váhy. Je vhodný pro kvalitní výživu, regeneraci a růst svalů i pro zdraví.

Sójový

Sójové proteiny jsou skvělé pro vegetariány a vegany. Také pro všechny trpící alergií nebo intolerancí laktózy.

Jako doplňky stravy ve formě prášků jsou sójové proteiny ideální k přípravě nápojů tu pro ty, kteří nechtějí konzumovat živočišné proteiny. Pochází ze sójových bobů a tělu dodávají také lecitin a aminokyseliny potřebné pro růst svalů.

Mezi odborníky je tento druh proteinu považován jako nejkvalitnější, který je mezi rostlinnými k dispozici. Je bohatý také na vitaminy a minerály (B-komplex vitaminy, E, draslík, zinek a železo). Dobrý je i na posílení imunity. Extrahované sójové proteiny mají až 90% podíl bílkovin (což je více, než je obvyklé v syrovátkových proteinech), mají velmi málo tuku a sacharidů. Trávení sójového proteinu je v porovnání s živočišnými někde mezi syrovátkovým a kaseinovým.

Sójové proteiny neobsahují konzervanty, barviva ani sladidla. U tohoto duhu proteinu má vždy velký vliv kvalita vstupní suroviny, ze které je vyroben. Způsob pěstování a ošetřování, časté chemické ošetřování a genetická modifikace může snížit jeho kvality. Proto doporučujeme vždy volit ověřené proteiny s označením, že nebyly geneticky upravovány a chemicky ošetřeny. Sója často způsobuje nadýmání a při výrobě prochází tepelnou úpravou. Sójový protein pochází ze sójové moučky, která byla zbavena tuku (zdroj).

Hrachový

Velká dávka rostlinných bílkovin, vysoká biologická hodnota a dostatek aminokyselin se skvěle hodí pro všechny, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat živočišné produkty. Hrachový protein je hypoalergenní a hodí se pro všechny, kteří nesnesou například vejce nebo maso a mléko. Vhodný je i pro lidi s celiakií. U hrachu není obvyklá genetická modifikace.

Hrachový protein se vyrábí ze žlutého hrachu, šetrným izolováním, aby bylo zachováno co nejvíce živin. Obsahuje esenciální aminokyseliny a látky Lysin a Arginin, které podporují prokrvení svalů, lepší spalování tuku a stimuluje imunitní systém. Bílkovina se z hrachu získává bez chemických prostředků. Jeho užívání je vhodné ráno, večer i během dne. Má vysokou trvanlivost. Ideální je užívání v práškové formě, a to smícháním v shakeru s vodou, džusem nebo rostlinným mlékem. Hodí se i k přípravě pokrmů. Je snadno stravitelný a nenadýmá.

zpět nahoru ↑

Zkratky, které se objevují v popiscích proteinových doplňků stravy

  • WPI – Whey Protein Isolate, čili syrovátkový proteinový izolát. Někdy se izolát označuje v názvech i zkratkou ISO.
  • WPC – Whey Protein Concentrate, čili syrovátkový proteinový koncentrát.
  • BCAA – Brained Chains Amino Acids neboli aminokyseliny s rozvětveným řetězcem aminokyseliny (celou řadu jich obsahuje svalová tkáň).
  • HYDRO – Hydrolyzát. Tedy enzymaticky štěpený (předtrávený) – hydrolyzovaný protein.
  • EAA – Esenciální aminokyselina.
  • CFM – Cross flow microfiltration. Metoda filtrování při zpracovávání z mléka.6
zpět nahoru ↑

Další proteinové mňamky a mlsání

Protein začal být v poslední době hodně populární a dává se téměř se do všeho. Pomazánky, mlsky, mléka, proteinové smoothies… to vše je obohaceno o proteiny!

Proč je lepší mlsání s proteiny? V porovnání s klasickými potravinami jsou ty s přidaným proteinem rázem výživově hodnotnější a vhodnější pro sportovce. Poskytnou tak zajímavou formu zdravějšího „mlsání“, které si můžete dopřát bez výčitek. Takže díky nim můžete obohatit svůj jídelníček, ale zároveň být v klidu a nehřešit.

Co všechno proteinové se dá běžně sehnat:

  • zmrzlina
  • proteinové těstoviny
  • proteinové pečivo
  • proteinové chipsy
  • mléko s proteinem
  • proteinové pivo
  • proteinové sušenky
  • proteinový pudink (pudding)

Proteinové tyčinky

Nemáte zrovna při ruce váš oblíbený proteinový nápoj? Nevadí, nahradit jej můžete třeba proteinovou tyčinkou, která je k dostání snad v každém supermarketu. Přijde vhod jako rychlá svačinka po cvičení, dodá tělu potřebné bílkoviny a nejen ty. Záleží, jakou si vyberete. Tyčinky kromě proteinů obsahují také vlákninu, ovoce a oříšky a jsou bez cukru. Tyčinka se vejde do kapsy a může být vždy připravena jako svačinka třeba v práci nebo při cestování.

Chcete poradit s výběrem té nejlepší proteinové tyčinky a omrknout, jak se liší? Mrkněte na náš článek a recenzi 5 oblíbených tyčinek zde.

Pozor na mýty

Dejte pozor na mýty. Protein není steroid! Pokud užíváte po cvičení proteinový nápoj, slouží pouze k doplnění běžného stravovacího režimu a živin, kterých máte ve stravě méně, než byste při zvýšené sportovní aktivitě potřebovali.

Steroidy (anabolické steroidy) jsou uměle vytvořené (a velmi drahé) látky, mezi které se řadí látky odvozené od mužského pohlavního hormonu testosteronu. Proteinové přípravky nesmí obsahovat žádné nepovolené látky označené SZPI (Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí) jako doping. Proteiny nezvýší váš fyzický výkon. Dokážou podpořit regeneraci svalů.

Obecně jsou oblíbené mýty o tom, že všichni, kteří při cvičení používají doplňky stravy si ničí zdraví a jdou proti přírodě. Proteiny nesmí obsahovat žádné složky ničící tělo. Najdeme v nich bílkoviny z různých zdrojů a doplňky pro chuť a aroma. Užívání proteinových nápojů v rozumné míře nepoškozuje ledviny, játra, nic takového. Stačí dodržovat dávkování případně se o něm poradit s odborníky.

Proteinový prášek nikdy zcela nenahradí pestrou stravu. Správný vyvážený jídelníček je i u profesionálních sportovců nepostradatelný. Bílkoviny sacharidy a tuky potřebujeme k životu (zdroj).

Bonus – recept na proteinové mini lívance nebo palačinky

Nabijte tělo hned ráno dávkou kvalitní bílkoviny. Samozřejmě ve chvíli, kdy se nechystáte jít půl hodinu po výskoku z postele cvičit do fitka. Máme pro vás inspiraci na jednoduché proteinové lívanečky. Jsou zdravé a nutričně vyvážené. Podle konzistence těsta a velikosti placek, jakou budete dělat vám vzniknou buďto palačinky, nebo malé lívanečky.  Jak na ně:

Na jednu porci je potřeba:

  • 250 gramů mouky (zvolte takovou, jaká vám chutná. Třeba špaldovou nebo žitnou. Použít se dají také namleté ovesné vločky a přidat se dá rozmačkaný banán),
  • 15 gramů proteinu (ideální je vanilkový nebo čokoládový protein),
  • 1 vejce,
  • 70 gramů bílého jogurtu,
  • půl lžičky jedlé sody a špetka soli.

Vše stačí smíchat do hustší, ale stále tekuté konzistence a opéct na pánvi. (Dobrá pánev na palačinky to zvládne i bez oleje). Při podávání lívanečky ozdobte troškou medu, jogurtem, ovocem a posypejte oříšky.

Dobrou chuť!

5/5 3 hodnocení

Zdroje v knižní podobě:

  1. STRÁNSKÁ, Karla a Michaela ANDĚLOVÁ. Referenční hodnoty pro příjem živin. 1. Praha: výživaservis s.r.o, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  2. KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH, Michal VOLDŘICH a A KOL. Technologie potravin: Co byste měli vědět o výrobě potravin? Monografie (Key Publishing). Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN ISBN 978-80-7418-051-4.
  3. VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozšířené a přepracované 3. vydání. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  4. ŠUSTOVÁ, K. a SÝKORA, V. Mlékárenské technologie, 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2013. ISBN 978-80-7375-704-5.
  5. ROUBÍK, Lukáš a kol. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, 2018. ISBN 978-80-905685-5-6.
  6. ZADRAŽIL, Karel. Mlékařství. 1. vydání. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze a ISV Praha, 2002. ISBN 80-86642-15-1.
  7. CARUNCHIA WHETSTINE, M. E., A. E. CROISSANT a M. A. DRAKE, 2005. Characterization of Dried Whey Protein Concentrate and Isolate Flavor. Journal of Dairy Science; Champaign. 88(11), 3826–3839. ISSN 00220302.
  8. ČOPÍKOVÁ, Jana, Jitka MORAVCOVÁ, Zdeněk WIMMER, Lubomír OPLETAL, Oldřich LAPČÍK a Pavel DRAŠAR, 2013. Náhradní sladidla. Chemické Listy. (107).
  9. MANNINEN, Anssi H., 2004. Protein Hydrolysates in Sports and Exercise: A Brief Review. Journal of Sports Science & Medicine. 3(2), 60–63. ISSN 1303-2968.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.