Jak vybrat proteinovou tyčinku

Aktualizováno v listopadu 2019

nabíráte svalovou hmotu, nebo se zajímáte o zdravý životní styl a chcete zhubnout, proteinová tyčinka může být vhodnou volbou. Výběr proteinových tyčinek je obrovský a ne všechny pro vás budou zdravou svačinou. Podívali jsme se některým z nich na zoubek a otestovali jejich složení i chuť, abyste si mohli vybrat tu správnou. I když svoji oblíbenou tyčinku v testu nenajdete, neznamená to, že je špatná. Podívejte se na její složení a srovnejte ho s těmi v článku a uvidíte, zda je opravdu tou správnou volbou.

Recenze proteinových tyčinek 2019

Důležité pro nás bylo složení a také to, co vypovídá o tyčince. Leckdy se totiž výrobce snaží uživatele zmást a „opít“ jej marketingovými chytáky. Energetická hodnota – menší je lepší a poměr bílkovin a sacharidu – větší je lepší. Na které tyčince si můžete bez obav pochutnávat a které se vyhnout?

Quest Nutrition Quest Bar 60 g

Energetická hodnota190 kcal
Tuky8 g
Nasycené mastné kyseliny1 g
Sacharidy23 g
Cukry1 g
Vláknina14 g
Bílkoviny30 g

Nízký obsah sacharidů a slušný obsah bílkovin (24 g sacharidy a 20 g bílkoviny), lahodná chuť a trochu hustější konzistence. Tohle je podle našeho názoru ta nejlepší proteinová tyčinka, co se dá v ČR koupit a vítěz testu.

Tyčince k vítězství rozhodně pomohlo složení, jehož základ tvoří proteinový komplex (mléčný proteinový izolát a syrovátkový proteinový izolát), ale dále v ní najdete také mandle, kukuřičná prebiotická vlákna a mořskou sůl. Příchutě se od sebe liší nejen aromatem, ale také skutečným obsahem reálných surovin.

Má velké množství příchutí a každému chutná něco jiného. Raději na začátku kupte několik kusů jednotlivě, než celé balení, ať si vybere tu, co vám chutná nejvíc. Nám například brownie příchuť přišla docela chemická. Pokud jde o tuhost, tak není rozhodně tak hutná jako MuscleTech Mission. Pokud ale máte k dispozici mikrovlnku a tyčinku do ní na chvíli dáte, tak je hned snáze stravitelná.

Drobnou vadou na kráse je obsah palmového oleje, který najdete snad ve všech příchutích a také vysoká pořizovací cena.

Zjistit cenu

Barebells Protein Bar 55g

Energetická hodnota199 kcal
Tuky8,3 g
Nasycené mastné kyseliny4,2 g
Sacharidy14 g
Cukry1,7 g
Vláknina4,3 g
Bílkoviny20 g

První co vás na této tyčince zaujme je její chuť. Jistě, nemusí to tak mít každý, ale karamelová Barebells Protein Bar mi chutnala možná nejvíc ze všech proteinových tyčinek. I další příchutě (a že ji je na výběr) jsou velmi lahodné. Chuťově je to tedy za jedna, ale jak si vede v ostatních ohledech? 20 g bílkovin v 55 gramové tyčince znamená skoro 37 % procent bílkovin na celkové hmotnosti tyčinky. Solidní hodnota. Bohužel, původ bílkovin není nikde specifikován. Další drobnou nevýhodou může pro někoho palmový olej a vyšší cena. I to je důvod, proč bych ji nedoporučoval pro častou konzumaci, ale za situace kdy máte chuť na něco sladké a přitom nechcete úplně hřešit, se jedná o výtečnou volbu.

Pro zajímavost, tyčinku vyrábí švédská firma Barebells, které se zaměřuje na zdravé fitness potraviny. Zatím jsem měl možnost vyzkoušet jen tyčinky, ale nyní zvažuji i další výrobky z jejich sortimentu.

Zjistit cenu

Nutrend Excelent 85 g

Energetická hodnota438 kcal
Tuky14,9 g
Nasycené mastné kyseliny10,6 g
Sacharidy37 g
Cukry27,6 g
Vláknina1,2 g
Bílkoviny20,9 g

Proteinová tyčinka Nutrend Excelent 85 g patří mezi levnější, ale bohužel také mezi méně vhodné. A to z důvodu vysokého obsahu sacharidů, z nichž skoro polovinu tvoří cukry. Díky tomu má tyčinka dobrou chuť, ale její užívání lze doporučit jedině osobám s velkým výdejem energie. Například jako doplněk pro hubnutí je absolutně nevhodná. V podstatě si dáváte takovou o trochu lepší velkou Snickers.

Většině osob neznalých problematiky složení bude chutnat, protože obsahuje velké množství cukrů. Při bližším prozkoumání složení však zjistíte, že do proteinových se řadí jen kvůli tomu, že proteiny obsahuje. Jinak je složení skutečně tragické. Tyčinky jsou přeslazené, sladká chuť je u některých druhů ještě více umocněna nesmyslnou polevou.

Zjistit cenu

Allnature Protein Bar 35% 45g

Energetická hodnota177 kcal
Tuky11 g
Nasycené mastné kyseliny6,2 g
Sacharidy18 g
Cukry10 g
Vláknina0,3 g
Bílkoviny16 g

Stojí si podobně jako tyčinky od Nutrend. Sice vás může těšit hodnota bílkovin 16 g, ale horší je to s obsahem sacharidů a zejména cukrů. Mínusem je i poleva v podobě mléčné čokolády, která tyčince moc nepřidá, jelikož obsahuje cukr. Cukr v celé tyčince zastupuje složka glukózový a fruktózový sirup. Kladně však hodnotíme mléčný protein, dalším zdrojem proteinu je hydrolyzovaný kolagen, který je sice živočišnou bílkovinou, ale jeho využití pro růst svalové hmoty je nízké. Důležité však je, že hlavním zdroje bílkoviny je mléčný protein. Proteinová tyčinka také obsahuje žalostně málo vlákniny.

Tyčinka dobře chutná především díky vysokému obsahu cukru, takže není vhodná pro osoby, které chtějí zredukovat svoji hmotnost.

Zjistit cenu

Grenade Carb Killa Protein Bar 60g

Energetická hodnota214 kcal
Tuky7,9 g
Nasycené mastné kyseliny4,2 g
Sacharidy13,5 g
Cukry1,4 g
Vláknina6,7 g
Bílkoviny23,2 g

Grenade Carb Killa neurazí ani nenadchne. Obecně je jednou z nejoblíbenějších kvůli chuti, jelikož z ní není cítit chemie. Potěší také náhražka cukru, kterým je xylitol, maltitol a sukralóza. Plusem je také mléčný a sójový protein. O něco horší je to se želatinovým hydrolyzátem, který není pro růst svalové tkáně tak prospěšný jako jiné bílkoviny. Škoda je také hlavního zdroje proteinu, kterým je kasinát vápenatý.

Nejhorší to není ani s obsahem sacharidů, kterých je 13,5 g a z toho cukru pouze 1,4 g. Konzistence tyčinky je poměrně měkká, takže se snadno kouše, a pokud byste s tím přeci jen měli problém, stačí ji dát na 20 vteřin do mikrovlnky.

Zjistit cenu

Pomohl vám náš test vybrat ten správný produkt? Chybí vám v nákupním rádci nebo testu nějaká informace? Chcete doplnit vaši zkušenost pro ostatní? Podělte se o svoje názory a připomínky v diskuzi pod článkem, pomůžete tak ostatním lidem, kteří vybírají.

Proteinová tyčinka vám pomůže navýšit denní porci bílkovin a částečně doplní minerály. Je rychlou a vhodnou alternativou, pokud nemáte čas na běžné jídlo. Má příjemnou chuť a připomíná klasické tyčinky typu Margot, Mars nebo Twix. Takže nepřijdete o příjemný pocit „dát si něco sladkého na zub“.

zpět nahoru ↑

Složení proteinových tyčinek

Složení je ze zákona uváděno sestupně od složky s největším podílem, až po tu co má podíl nejmenší. Pokud jsou na prvním místě ve složení sacharidy, tak i bez toho, aby u nich byl uveden počet gramů nebo procentní podíl na složení tyčinky, je jasné, že se nejedná o dobrou volbu. Nejlepší proteinové tyčinky budou mít na prvním místě ve složení bílkoviny.

Jak rychle vybrat kvalitní proteinovou tyčinku:

  • Sacharidy nesmí být první složkou na obalu.
  • Poměr sacharidů nesmí dvojnásobně převyšovat poměr bílkovin.
  • Cukry by měly být nahrazeny umělými sladidly. Nejlepší volbou jsou ty končící na –ol nebo přírodní sladidla (stévie, březový cukr, erythritol, xylitol).
  • Obsahuje 10 a více g proteinu na jednu porci.
  • Má méně než 400 kalorií.
  • Jsou v ní obsaženy zdravé tuky a méně než 3 g tuků nasycených.
  • Je obohacená nejméně 3 % vlákniny.

Nyní se podíváme na jaké ingredience si dát ve složení tyčinky pozor a jaké naopak vyhledávat.

zpět nahoru ↑

Obsah bílkovin

Celkový obsah bílkovin je nejdůležitějším faktorem. Právě on rozhoduje o tom, zda se tyčinka může pyšnit přízviskem „proteinová“.

Bílkoviny nejlepší proteinové tyčinky by měly tvořit 30-40 % její celkové hmotnosti. Mluvíme tedy o číslech 17-25 g, ale klidně i vyšších.

Původ bílkovin/proteinů

Kromě obsahu je důležité se dívat také na původ bílkoviny, tedy na to, která konkrétní surovina se nachází v tyčince. Není totiž protein jako protein.

Za kvalitní zdroj je považováno především mléko. Které bílkoviny se v něm vyskytují:

  • bílkovina mléčná (přirozeně obsahuje 20 % syrovátkových a 80 % kaseinových bílkovin),
  • syrovátkový koncentrát,
  • syrovátkový izolát,
  • hydrolyzát syrovátkové bílkoviny,
  • micelární kasein,

Z dalších kvalitních zdrojů se v tyčince může objevit bílkovina vaječný albumin. Vzhledem k vysoké biologické hodnotě těchto zdrojů, dokáže náš organismus tyto bílkoviny zakomponovat přesně tam, kam potřebujeme, tedy do svalů.

Kvalita zdrojů se samozřejmě promítne na pořizovací ceně proteinové tyčinky. Vyšší cenová kategorie může (ale nutně nemusí) vypovídat o vysoké kvalitě, nízká o nekvalitě.

Jakým zdrojům se vyhnout

Měli byste se vyhnout těm zdrojům, které mají nižší biologickou hodnotu. Lidský organismus je není schopný tak efektivně využít a zabudovat do vlastních tělesných bílkovin jako u biologických zdrojů. Levné zdroje se poznají na celkové ceně, jelikož ta bude nižší. Výrobce tak dává najevo, že na surovinách šetří.

Vyhněte se:

  • Izolátu sojové bílkoviny – ve srovnání s mléčnými proteiny nemá tak vysoký obsah BCAA a není ani tak efektivní při tvorbě svalových bílkovin.
  • Kolagenu neboli želatině (hydrolyzované) – přestože se jedná o živočišnou bílkovinu, její využití pro tvorbu svalové hmoty je nízké. Obsah esenciálních aminokyselin, které jsou pro stimulaci růstu svalových bílkovin důležité, je nízký.
  • Kaseinátu vápenatému – jedná se o denaturovanou a tudíž levnější formu kaseinu, která neposkytuje tak přínosné vlastnosti jako kasein. Důvodem je ztráta původní bioaktivní frakce. Obecně vzato se nejedná o až tak špatný protein. Například v potravinářském průmyslu se využívá poměrně často, protože má z technologického hlediska lepší vlastnosti (třeba rozpustnost) než micelární kasein.
  • Rostlinným zdrojům proteinů – tedy pokud nejste vegan. Za rostlinné zdroje se považuje protein hnědé rýže, hrachový protein nebo protein konopný. Pro vegany zřejmě není lepší cesta než spojení těchto proteinů, jelikož takto vznikne plnohodnější bílkoviny, ale pro nevegany je jasnou volbou protein biologický.

Více zdrojů bílkovin

Na obalu výrobku se často setkáte s více zdroji bílkovin. V tomto případě je pro vás nejdůležitější to, v jakém pořadí jsou suroviny uvedeny. Toto pořadí totiž značí i jejich skutečné pořadí v závislosti na použitém množství. Suroviny, které jsou uvedeny na prvním místě, jsou v potravině zastoupeny nejvíce. Nejméně jsou zastoupeny ty, které jsou až na konci seznamu.

Poměr bílkovin a sacharidů

Množství bílkovin v tyčince by nemělo být o mnoho nižší než množství sacharidů (z nich část tvoří cukry). Jako hraniční poměr lze brát, aby tyčinka měla maximálně o 10 g sacharidů více než bílkovin na 100 g výrobku. Nenechte se nalákat na marketingové slogany typu „proteinová tyčinka bez sacharidů“, jedná se ve většině případů jen o chytrou hru se slovy a cukry jsou v některé formě v tyčince obsaženy.

zpět nahoru ↑

Sacharidy a další zdroje, které dělají tyčinku sladkou

Diskuze nad sacharidy dělí uživatele na dvě skupiny. Pro někoho je jejich obsah zcela nepřípustný, pro jiné je dobrým zdroje energie.

Na co v tyčinkách běžně narazíte:

  • Cukry (mono a disacharidy) – v tyčince jsou proto, aby byla sladká. Výrobci nejčastěji volí formu glukózo-fruktózového sirupu, ale setkat se můžete s klasickým i třtinovým cukrem nebo glukózou a fruktózou.
  • Komplexní polysacharidy – obsahují je obilné vločky, škroby a mouky.
  • Polyalkoholy – ne nejedná se o žádný zdroj alkoholu, jak by se na první přečtení mohlo zdát. Jedná se o látky přírodního původu, které v tyčince nahrazují přítomnost běžných sacharidů. Výrobci po nich sahají kvůli jejich sladké chuti, ale zároveň také menšímu obsahu energie než mají sacharidy.

Sacharidy jsou jedním z hlavních faktorů, podle kterých poznáte kvalitu produktu. Nejedná se však o množství, ale spíše o konkrétní obsah cukrů, složitých sacharidů a polyolů. Obecně platí, že obsah cukrů by měl být co nejmenší a obsah složitých sacharidů a polyolů by měl jednoznačně převažovat.

Maximální množství sacharidů v jedné tyčince

Abychom vám orientaci v této problematice trošku usnadnili, můžeme si říct, že 20-25 g sacharidů v jedné tyčince (50 – 60 g) je naprosto přijatelné. Celkový energetický příjem z jedné tyčinky by však neměl přesáhnout hranici 1 000 kJ (zhruba 240 kcal). Tento obsah zapadá i do redukčního jídelníčku dívek a žen, ale je fakt, že jedna tyčinka nemusí zcela zasytit.

Co je to polypol

Polypol je látka, která se strukturou blízce podobá sacharidům. Proteinové tyčinky nejčastěji obsahují polyoly maltitolu a erythritol.

Od sacharidů se liší především tím, že mají výrazně nižší obsah energie. U maltiolu se jedná o 2,4 kcal/g a u erythritolu o 0 kcal/g.  Malitol téměř vůbec neovlivňuje hladinu cukru v krvi a jeho sladivost se uvádí mezi 75-90 % sladivosti klasického řepného cukru. Všichni, kdo neradi navštěvují zubaře, jistě ocení, že se tato látka nepodílí na vzniku zubního kazu.

Pozor! Mějte na paměti, že nadměrná konzumace polypků může vyvolat trávicí potíže. Zpravidla se jedná o projímavé účinky, o kterých by měl výrobce na obalu tyčinky informovat.

Poměr bílkovin a sacharidů

Množství bílkovin v tyčince by nemělo být o mnoho nižší než množství sacharidů (z nich část tvoří cukry). Jako hraniční poměr lze brát, aby tyčinka měla maximálně o 10 g sacharidů více než bílkovin na 100 g výrobku. Nenechte se nalákat na marketingové slogany typu „proteinová tyčinka bez sacharidů“, jedná se ve většině případů jen o chytrou hru se slovy a cukry jsou v některé formě v tyčince obsaženy.

zpět nahoru ↑

Proteinová tyčinka jako zdroj vlákniny

Další důležitou složkou pro lidský metabolismus je vláknina. Podle výživových poradců bychom do těla měli každý den dostat 30 g vlákniny. Skutečně kvalitní tyčinky jí mohou obsahovat 10-15 g (na 50 – 60 gramovou tyčinku), takže díky ní do těla dostanete polovinu doporučované dávky, což je velmi pěkné číslo.

Vlákninu můžete na výrobku najít pod označením: rozpustná rostlinná, kukuřičná, ovesná nebo inulin z čekanky. Kromě toho však může být „schovaná“ i za pojmy jako isomalto-oligosacharidy nebo fruktro-oligosachardiy.

zpět nahoru ↑

Zastoupení tuků

Ne všechny tuky jsou špatné a toho jsou si vědomi i výrobci. Za dobré tuky z hlediska zastoupení mastných kyselin a kvality surovin jsou ty, které pochází z následujících zdrojů:

  • kakaové máslo nebo boby,
  • mandlové máslo,
  • extra panenský kokosový olej,
  • mléčný tuk,
  • řepkový olej,
  • ořechové máslo,
  • celé ořechy,
  • lněné semínko.

Tuky se však vybírají i na základě možností jejich technologického zpracování. Zjednodušeně můžeme říct, že některý zdroj tuku sice může mít výborné složení mastných kyselin, ale do složení tyčinky se nebude hodit třeba kvůli tomu, že by s jeho použitím tyčinka nedržela konzistenci nebo proto, že by se jeho cenné látky při výrobě zničily.

Nejčastěji jsou v tyčince obsaženy tuky:

  • palmové,
  • palmojádrové,
  • kokosové.

O působení tuků na naše zdraví nerozhoduje pouze jejich množství, ale především skladba mastných kyselin. Vzhledem k tomu, že jedna proteinová tyčinka většinou neobsahuje více než 10 g tuků a zdroje tuků jsou kombinovány z více surovin, nemá tuk na vaše zdraví téměř žádné negativní dopady.

zpět nahoru ↑

Další látky bez přidané energetické hodnoty

Kromě výše zmíněných látek proteinové tyčinky obsahují ještě další složky bez přidané energetické hodnoty. Které to jsou?

  • Vitamíny, minerály a stopové prvky,
  • potravinářské přísady potřebné k výrobě (jde o stabilizátory, plnidla, barviva, zvlhčovadla, aromata a podobně),
  • umělá sladidla.

Vitamíny, minerály a stopové prvky v tyčince být mohou, ale nemusejí. Jejich přítomnost či nepřítomnost není ukazatelem kvality. Potravinářské přísady jsou nutné, aby tyčinka držela určitou konzistenci.

Obsah těchto přidaných látek by měl být co nejmenší. Zjistíte jej tak, že od celkové gramáže tyčinky odečtete:

  • bílkoviny,
  • sacharidy,
  • tuky,
  • vlákninu.

To, kolik přidaných látek tyčinka obsahuje, poznáte podle zastoupení, které je udáváno pořadím na obalu výrobku.

„Špatné“ ingredience

  • Cukr – nadměrná konzumace cukru zvyšuje šanci cukrovky, obezitě, usnadňuje tvorbu plísní v těle a vede také k demineralizaci našeho těla. Ideální jsou proteinové tyčinky s minimem cukru nebo jiné formy sladidla.
  • Glukózo-fruktózový sirup – jedná se o levnější náhražku cukru, která je asi 2,5x sladší než klasický bílý cukr. Bez debat je ještě více škodlivý než klasický cukr.
  • Fruktózový sirup – nebezpečí fruktózy spočívá v tom, že se v našem těle přeměňuje na tuk, kterým se obalují vnitřní orgány.
  • Palmový tuk – jeden z nejčastěji používaných ztužených rostlinných tuků v proteinových tyčinkách, usazuje se v cévách, tím je ucpává a zvyšuje tak riziko infarktu.
  • Umělé barviva a aromata – jsou součástí skoro všech potravin v dnešní době, ale jak dobře víte, i u nich platí čím méně, tím lépe.

„Dobré“ ingredience

  • Sušené ovocečím více ovoce, tím lépe. Za předpokladu, že se nejedná o sířené ovoce. Síření je úprava ovoce siřičitany, díky které má původní barvu a méně se scvrkává. Může vyvolat bolesti žaludku nebo hlavy.
  • Vláknina – vláknina napomáhá čištění trávicího traktu a můžeme říct, že čím více jí tyčinka obsahuje, tím lépe. Také drobně pomáhá při hubnutí.
  • Syrovátka – vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Její hlavní výhodou je dobrá stravitelnost, aminokyseliny ze syrovátky se během několika hodin od pozření dostanou do krve a poskytují tak výživu pro svaly.
  • Proteinový izolát – technicky upravená syrovátka, ze které se tak stává nejčistší a skvěle stravitelná forma proteinu, který napomáhá růstu svalů.

Energetická hodnota

Preferujeme tyčinky s nízkou energetickou hodnotou. To znamená do cca 1600 kJ (382 kCal), maximálně 1900 kJ (453 kCal) – zase se bavíme o klasické tyčince o gramáži 50 – 60 g. Ve většině případů platí, že přítomnost polevy zvyšuje energetickou hodnotu tyčinky o cca 20%

zpět nahoru ↑

Kdy jíst proteinové tyčinky

Rozhodně není dobré tyčinkou nahrazovat běžná jídla a jíst jich pravidelně více za den. Berte ji jako doplněk pro případ nouze a rychlé svačinky, když není po ruce lepší možnost. Určitě doporučujeme dlouhodobě užívat maximálně jednu tyčinku denně a to ještě ne každý den. Maximální doporučené množství je 3 – 4 tyčinky za týden. Užívané s rozmyslem jsou proteinové tyčinky doplňkem zdravé výživy, ale při každodenním užívání přinesou do vašeho těla více energie, než je většina z nás schopna využít.

zpět nahoru ↑

Recept na domácí proteinovou tyčinku

Pokud nechcete za tyčinky utrácet hodně peněz, můžete si je vyrobit i doma. Jejich výhodou bude odlehčení od konzervačních látek a větší obsah nutričních hodnot, které potřebujete při budování svalové hmoty a k celkovému tělesnému zdraví.

Čokoládové proteinové tyčinky

Jedna tyčinka bude cca obsahovat:

  • 117 kalorií
  • 6,9 g proteinu
  • 16,1 g sacharidu
  • 3,6 g tuku

Na 8 tyčinek budete potřebovat:

  • 1 hrnek mandlového másla
  • 3 polévkové lžíce neslazeného mandlového mléka,
  • ¼ hrnku agávového sirupu nebo medu,
  • 1 polévkovou lžíci práškového kakaa,
  • 4 odměry proteinu True Whey (příchuť čokoláda),
  • ½ hrnku namletých ovesných vloček,
  • ¼ hrnku vysokoprocentní čokolády.

Všechny tekuté ingredience (máslo, mléko a sirup) rozmixujte a přidejte suché ingredience (kakao, protein, vločky a kousky čokolády). Vše důkladně promíchejte. Vytvořte těsto, které bude strukturou podobné těstu na cookies. Těsto naformuje do nádoby o rozměru 8 x 8 cm vyloženou pečicím papírem a přitiskněte. Nádobu vložte na 30 minut do lednice, následně těsto nakrájejte na obdélníčky a skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku v lednici či mrazáku.

zpět nahoru ↑

Proteinové tyčinky na hubnutí

Proteinové tyčinky při dietě jsou vhodným doplňkem vaší výživy, pokud v práci nemáte možnost dát si regulérní svačinu jako např. jogurt se zeleninou. Určitě myslete na doporučené dávkování, o kterém jsme se bavili v předešlém odstavci. Pořád je lepší dát si proteinovou tyčinku s relativně nízkou energetickou hodnotou, než hladovět a nabourat si tak hladinu cukru v těle.

Použité zdroje:

  • Nutribase. The NutriBase Guide to Protein, Carbohydrates and Fat: In Your Food. 2001. ISBN 9781583331170.
  • Jessica David. DIY Protein Bars at Home. 2015.  ISBN 9781512120578
  • William Shurtleff, Akiko Aoyagi. History of Soynuts, Soynut Butter, Japanese-Style Roasted Soybeans. 2012. ISBN 9781928914532.
  • Marie Dunford, J. Doyle. Nutrition for Sport and Exercise. 2007. ISBN 9780495014836.
  • William D. McArdle, Frank I. Katch, Victor L. Katch. Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance. 2010. ISBN 9780781797818.
  • Frances Sizer, Ellie Whitney. Nutrition: Concepts and Controversies, MyPlate Update. 2011. ISBN 9781285226002.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.2/5 73 hodnocení

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.