Jak vybrat ruční/elektrický mlýnek na kávu

Šálek dobré kávy hraje v životě mnoha z nás nezastupitelnou roli. Pokud si navíc kávová zrna čerstvě namelete, chuť nápoje je nesrovnatelně lepší oproti předem mleté kávě nebo kávě instantní. Jak ale vybrat ten správný kávomlýnek? To i mnoho cenných rad v následujícím článku, do nějž jsme zařadili také test nejoblíbenějších modelů.

Test mlýnků na kávu 2020

Do našeho testu jsme zařadili celkem pět kávomlýnků, z toho dva ruční a tři elektrické. Snažili jsme se přitom pokrýt všechny cenové kategorie, a volit tedy jak levnější, tak i dražší modely. Především nás zajímalo, jak si vybrané spotřebiče poradí s rychlostí i kvalitou mletí kávy.

SENCOR SCG 1050WH

Typelektrický
Mlecí mechanismustříštivé nože
Materiál mlecího mechanismunerezová ocel
Příkon150 W
Kapacita násypky50 g
Regulace hrubosti mletíano
Barvabílá
Hmotnost76 g
Sencor SCG 1050WH patří mezi nejlevnější elektrické kávomlýnky na trhu. Jde o menší model s kapacitou násypky pouze 50 g, je proto zřejmé, že bude vhodnější pouze pro příležitostné mletí kávy ideálně pouze na jeden, maximálně dva šálky. Podle výrobce je vhodný také pro mletí ořechů, máků nebo bylinek. Vyroben je z plastu a uvnitř se nachází mlecí mechanismus v podobě nerezových tříštivých nožů. Provedení je poměrně dobré. Výhodou je snadné ovládání. Bohužel ale tento model trpí nešvarem většiny levných kávomlýnků s tříštivými noži. Přestože mele rychle a lze na něm nastavit hrubost mletí, při jakémkoli nastavení jsou rozemletá kávová zrna v dolní části jemná, ale v horní zůstávají rozemleta na větší kusy. Rozemletá káva proto nikdy nemá stejnou strukturu, což se projeví také na zhoršené kvalitě připravovaného nápoje. Mlýnek má také problém s mletím menšího množství kávových zrn. A bohužel dochází také k přepalování kávy při mletí. Mezi další negativa patří horší vysypávání rozemleté kávy, velmi obtížné čištění (káva se usazuje na dně nádoby, kterou nelze vyjmout) a samovolné odvíjení elektrického kabelu, jehož přebytečnou délku je možné uschovat na spodní straně mlýnku. Pro mletí máku se také příliš nehodí, pokud ale potřebujete pomlet jen malé množství, lze jej využít i k tomuto účelu. Mlýnek na kávu Sencor SCG 1050WH proto nedoporučujeme. Pokud ale sháníte opravdu levný elektrický mlýnek a na kvalitě kávy vám příliš nesejde, nejspíš s ním budete spokojeni.
  • nízká pořizovací cena
  • rychlost mletí
  • skladnost
  • velmi nízká kvalita mletí
  • obtížná údržba
Zjistit cenu

HARIO Skerton Plus

Typruční
Mlecí mechanismuskónické mlecí kameny
Materiál mlecího mechanismukeramika
Příkon-
Kapacita násypky70 g
Regulace hrubosti mletíano
Barvatransparentní/šedá
Hmotnost200 g
Ruční mlýnek na kávu Skerton Plus japonské značky Hario patří mezi jeden z nejoblíbenějších kávomlýnků na světě. A není divu. Tento model totiž vyniká skvělým poměrem pořizovací ceny a velmi dobrého výkonu. Vhodný je ale spíše pro mletí menšího množství kávy (1–2 šálky denně). Na tomto mlýnku ale není možné mlít mák, ořechy ani další ingredience. Zpracování je velmi kvalitní. Zásobník je z čirého skla, ostatní součásti z pevného plastu v kombinaci s nerezovou ocelí. Mlecí mechanismus tvoří keramické mlecí kameny kónického tvaru, které jsou při mletí efektivní a mají dlouhou životnost. Násypku je možné při mletí uzavřít plastovým víčkem, které zabraňuje vyskakování kávových zrnek při mletí. Skleněný zásobník, do něhož se vejde až 100 g umleté kávy, je možné uzavřít pomocí přiloženého plastového uzávěru, a tak zabránit ztrátě aroma. Jedná se o praktickou drobnost, díky níž si můžete kávu umlít do zásoby (např. do práce). Kávová zrna jsou umleta rovnoměrně a kvalitně, získáte proto velmi dobrý základ pro kvalitní kávový nápoj. Samozřejmostí je možnost nastavení hrubosti mletí, a to jednoduše po odejmutí kličky pomocí šroubovacího mechanismu na horní straně mlýnku. Samotné mletí jde poměrně snadno, ale – podobně jako u většiny ručních kávomlýnků – musíte počítat s tím, že nějakou dobu trvá. Umletí zhruba dvou šálků vám proto zabere zhruba 5 minut. Při mletí však mohou mít problémy osoby s menšími dlaněmi, jelikož horní strana zásobníku má větší průměr, a hůře se proto drží jednou rukou. Pro zjednodušení mletí je proto Skerton Plus vybaven protiskluzovou podložkou, kterou je možné nasadit na spodní část zásobníku. Údržba je snadná. Tento model lze snadno rozebrat a umýt buď pod tekoucí vodou, nebo jej vložit do myčky nádobí. Skerton Plus můžeme rozhodně doporučit, jedná se o kvalitní mlýnek na kávu za přijatelnou cenu, který vám poslouží řadu let. Vhodný je ale pouze pro menší množství kávy (1–2 šálky denně). Samozřejmě jej můžete použít i pro větší množství, počítejte ale s delší dobou přípravy a větší fyzickou náročností.
  • dobrý poměr cena/výkon
  • vysoká kvalita mletí
  • kvalita a praktičnost provedení
  • snadná údržba
  • dlouhá životnost
  • hůře se drží v menších rukou
  • nevhodný pro velké množství kávy
Zjistit cenu

LODOS Istanbul mosazný

Typruční
Mlecí mechanismusfrézované mlecí kameny
Materiál mlecího mechanismukalená ocel
Příkon-
Kapacita násypky30 g
Regulace hrubosti mletíano
Barvazlatá
Hmotnost488 g
Istanbul je další z řady kvalitních ručních mlýnků na kávu české značky Lodos s téměř stoletou tradicí. Opět jde o model s vynikajícím poměrem ceny a kvality. Testovaný model je vyroben z mosazi (zlaté provedení), na trhu je ale k mání také tentýž poniklovaný model (stříbrné provedení). Doporučit jej lze pro menší množství kávy (zhruba dva šálky denně). Vzhledem k mlecímu mechanismu není vhodný pro mletí jiných surovin než kávových zrn. Česká firma Lodos se může pochlubit velmi kvalitním zpracováním, které již při prvním pohledu vypadá skutečně bytelně. Všechny části jsou vyrobeny z kovu, výrobce navíc na mlecí mechanismus garantuje záruku 10 let. Tento mlýnek je proto téměř nezničitelný a bez obav si jej můžete vzít s sebou klidně i na dovolenou nebo služební cestu. Namletá káva uvnitř přitom neztrácí své aroma. Mlecí mechanismus je vyroben z frézované kalené oceli. Jeho hlavní předností je velmi dlouhá životnost (při správném zacházení až nezničitelnost), výrobní proces totiž zůstal stejný už téměř 100 let. Mlecí kameny u tohoto modelu jsou přitom větší než u modelů ostatních, více se proto hodí pro různé mletí kávy (hrubost lze nastavit pootočením šroubku v horní straně mlýnku). Bohužel při hrubším mletí nemají zrna konzistentní velikost, doporučujeme jej proto používat spíše pro jemné mletí. Istanbul se při mletí drží dobře a lze jej pevně uchopit pouze jednou rukou. Mletí je poměrně rychlé a snadné (alespoň v porovnání s ostatními ručními mlýnky v tomto testu). Bohužel klička není skládací, snadno proto mlýnek převrhnete. Údržba je poměrně jednoduchá, stačí mlýnek jednoduše rozmontovat a jednotlivé části omýt pod tekoucí vodou. Pokud sháníte stylový a kvalitní mlýnek pro ruční mletí menšího množství kávy, Istanbul můžeme rozhodně doporučit. Vhodný je ale spíše pro jemnější mletí.
  • dobrý poměr cena/výkon
  • kvalita provedení
  • velmi dlouhá životnost
  • dobře padne do ruky
  • zdařilý design
  • snadno dojde k převrhnutí
  • hrubé mletí není konzistentní
  • nevhodný pro velké množství kávy
Zjistit cenu

DELONGHI KG 89

Typelektrický
Mlecí mechanismusmlecí kameny
Materiál mlecího mechanismuocel
Příkon110 W
Kapacita násypky120 g
Regulace hrubosti mletíano
Barvastříbrná
Hmotnost1700 g
Elektrický mlýnek na kávu DeLonghi KG 89 již spadá do vyšší cenové kategorie. Na první pohled zaujme zdařilým designem a kvalitou provedení. Je přitom vhodný i pro mletí většího množství kávy (až 12 šálků najednou), a to i vícekrát denně. Nastavit jej můžete na 16 stupňů hrubosti, vhodný je ale spíše pro hrubší mletí. Naprosto se nehodí pro mletí máku a jiných surovin. Vyroben je z kombinace kvalitního pevného plastu a kovu. Jde přitom o těžší, větší a bytelnější model. Počítat ale musíte s kratším přívodním kabelem. Je proto vhodné pro něj v kuchyni najít místo, kde jej budete mít umístěn trvale. Uvnitř se nachází mlecí mechanismus, který tvoří dva ocelové mlecí kameny. Přestože lze hlubost mletí nastavit až v 16 různých stupních, a to pomocí dotykových tlačítek, i při nastavení nejjemnějšího možného stupně (Fine), jsou namletá zrna stále poměrně velká, a to navíc nestejnoměrně. Tento elektrický mlýnek proto nelze doporučit pro mletí kávy na espresso a nehodí se ani pro přípravu klasického turka. Namletá káva je proto vhodná spíše do kávovarů. Nastavení na nejjemnější mletí je však možné, ale poměrně složitým zásahem do mechanismu mletí. Pokud proto nepatříte mezi zručné kutily a přejete si kávomlýnek s jemným mletím, porozhlédněte se jinde. Další nevýhodou tohoto mlýnku je, že kvůli statické elektřině po namletí dochází k nalepení namleté kávy na stěny zásobníku. Při vysypávání proto může častěji docházet k rozsypání kávy do okolí. Negativem se ukázalo být ale také samotné dávkování. Přestože na zařízení můžete nastavit počet šálků (v rozmezí 2 až 12), množství namleté kávy nemusí odpovídat vašemu zadání. Například při volbě dvou šálků (tj. 2×7 g) na nejjemnější mletí získáte správné množství (tj. cca 14 g), pokud ale zvolíte mletí nejhrubší, získáte téměř dvojnásobek (tedy cca 28 g). Bohužel také chybí možnost přípravy pouze jedné porce. Výhodou je ale skutečnost, že při mletí se mlecí mechanismus nezahřívá, a nedochází tedy k přepalování a znehodnocování kávových zrn. Údržba i manipulace je jednoduchá a intuitivní. A kromě jiného potěší také tichý chod a rychlost přípravy. Pokud nepotřebujete elektrický kávomlýnek s funkcí jemného mletí, ale postačí vám hruběji namletá zrna, může vám tento model vyhovovat. Počítat ale musíte s výše uvedenými negativy.
  • kvalita provedení
  • rychlost mletí
  • i pro velké množství kávy
  • zdařilý design
  • vyšší pořizovací cena
  • pouze hrubší mletí
  • nelze připravit pouze jeden šálek
  • zásobník není antistatický
Zjistit cenu

KRUPS GVX242

Typelektrický
Mlecí mechanismusmlecí kameny
Materiál mlecího mechanismukeramika
Příkon110 W
Kapacita násypky200 g
Regulace hrubosti mletíano
Barvastříbrná/černá
Hmotnost1300 g
Krups GVX242 je elektrický mlýnek na kávu z vyšší cenové kategorie. Slibuje vysoce kvalitní mletí, které lze nastavit na 17 stupňů hrubosti, od zcela jemné (na espresso) až po hrubé (např. French Press). Ideální je pro mletí velkého množství kávy, a to až 12 šálků najednou. Nehodí se ale pro mletí jiných surovin než kávových zrn. Z hlediska provedení jde o skutečně kvalitní výrobek, při jeho výrobě byla použita nerezová ocel a tvrzený plast. Jedná se přitom o větší model s kapacitou násypky až na 200 g kávových zrn. Pochválit musíme také kvalitní mlecí mechanismus, který je tvořen keramickými mlecími kameny, které zajišťují kvalitní a šetrné mletí, při němž nehrozí přepalování kávy. Počítat ale musíte s vyšší hlučností při chodu. Hrubost mletí lze nastavit až v 17 stupních pomocí otočného kolečka. Od zcela jemného, práškového až po hrubé (pro přípravu espressa je vhodný zhruba stupeň 5). Mletí je rychlé a vysoce účinné. Pomletá zrna jsou konzistentní. U tohoto modelu je samozřejmě možné nastavit také počet šálků, a to od 2 do 12. Bohužel mlýnek nedokáže zcela přesně odhadnout množství gramů na zvolený počet porcí, gramáž jednotlivých šálků se proto může lišit. Obsluha i údržba je snadná. Zamrzelo ale řešení zásobníku na pomletou kávu, který není antistatický, a vysypávání je proto obtížnější. Celkově hodnotíme kávomlýnek Krups GVX242 vesměs pozitivně. Kávu mele dobře a rychle, počítat ale musíte i s několika nedostatky, které jsme popsali výše. V dané cenové kategorii se ale jedná o zdařilý model.
  • kvalita mletí
  • kvalita provedení
  • rychlost mletí
  • zdařilý design
  • vyšší pořizovací cena
  • hlučnější chod
  • nelze připravit pouze jeden šálek
  • zásobník není antistatický
Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Ruční nebo elektrický

Kávomlýnky (lidově také kafemlýnky) se dělí na dvě základní kategorie: na ruční a elektrické. Nejdříve si proto musíte položit otázku, které kategorii dáte přednost. Každá z nich nabízí samozřejmě jak pozitiva, tak i negativa. V této kapitole vás proto seznámíme se všemi výhodami i nevýhodami obou základních typů.

Ruční mlýnky na kávu

Jak je již z názvu patrné, příprava kávy s tímto typem mlýnku bude čistě na vás, přesněji ve vašich rukou. Zrna obvykle rozemíláte otáčením kličkou, která pohyb přenáší na mlecí mechanismus. Tomuto způsobu mletí nelze upřít atmosféru, která je neodmyslitelně spjata s rituální přípravou kávy. Nemálo osob se proto rozhodne pro ruční model právě z tohoto důvodu. Naprosto zásadní výhodou ručního mletí je ale jistota, že nedojde k přepálení kávy (což se může dít u levnějších elektrických mlýnků). Dalším plusem je i nižší pořizovací cena, delší životnost (u kvalitních modelů můžete počítat téměř s nerozbitností) a snadné nastavení i údržba. Mezi negativa však patří déletrvající a fyzicky náročná příprava. Pokud proto popíjíte kávu často nebo ve větším množství, doporučujeme zvolit raději kvalitní elektrický model. Ovšem v případě, že připravujete pouze jeden až čtyři šálky denně, preferujete hrubší mletí a pití kávy si bez ruční přípravy nedovedete představit, rozhodně sáhněte po tomto typu.

Výhody a nevýhody ručních kávomlýnků

  • nižší pořizovací cena
  • nedochází ke spalování kávy a znehodnocení aroma
  • rovnoměrné mletí
  • atmosféra přípravy
  • snadné nastavení a údržba
  • stylový design
  • mletí je fyzicky i časově náročné
  • pouze pro hrubší mletí
  • pouze pro menší množství kávy

Elektrické mlýnky na kávu

Druhým typem je elektrický kávomlýnek, který ke svému chodu využívá elektrickou energii z klasické zástrčky. Tento způsob přípravy je velmi jednoduchý a rychlý – stačí nasypat požadované množství kávy dovnitř, nastavit hrubost mletí (případně další parametry) a stisknout tlačítko. Snadno tak namelete i velké množství šálků denně. Rychlost a snadnost přípravy je tudíž nejpodstatnější výhodou tohoto typu. Mezi další pozitiva patří také jemnější mletí a více možností nastavení. Někomu ale může vadit, že se ochudí o klasický rituál přípravy kávy a zejména u levnějších modelů s ocelovými noži může často docházet k přepálení kávových zrn přehřátím při mletí. Nevýhodou je také vyšší pořizovací cena. Pokud si bez kávy nedokážete představit svůj den a spotřebujete jí velké množství, případně ji připravujete pro více lidí, určitě vybírejte mezi elektrickými modely. Doporučujeme ale volit mlýnky s keramickým mlecím mechanismem (keramickými mlecími kameny nebo keramickými noži). Ocelové nože totiž melou zpravidla nerovnoměrně a kávu přepalují.

Výhody a nevýhody elektrických kávomlýnků

  • rychlé a snadné mletí
  • i pro velké množství kávy
  • lze nastavit i velmi jemné mletí
  • větší zásobník na kávu
  • moderní design
  • vyšší pořizovací cena
  • může docházet ke spalování kávy a znehodnocení aroma
  • může docházet k nerovnoměrnému mletí
zpět nahoru ↑

Důležité parametry

Ať už budete vybírat ruční nebo elektrický mlýnek na kávu, nezapomeňte pečlivě projít jednotlivé parametry. Podle nich totiž poznáte kvalitu daného výrobku a především jeho vlastnosti, budete tedy vědět, zda je pro vaše potřeby vhodný, nebo nikoli. Mezi nejdůležitější parametry patří:
  • mlecí mechanismus,
  • hrubost mletí,
  • kapacita,
  • velikost,
  • materiál,
  • design,
  • značka.

Mlecí mechanismus

Všechny mlýnky na kávu (ruční i elektrické) disponují dvěma základními mechanismy: tříštivým ostřím a mlecími kameny. Volba správného mlecího mechanismu přitom dokáže výrazně ovlivnit kvalitu mletí a vlastnosti namleté kávy (aroma, konzistenci apod.). Rozhodně se proto vyplatí tento základní parametr neopomenout.

Mlýnky na kávu s tříštivým ostřím

Modely s tímto typem mlecího mechanismu se velice často označují jako tzv. nožové mlýnky nebo mlýnky s ocelovým ostřím. Typická je nižší pořizovací cena a nižší kvalita provedení. Tříštivé nože jsou přitom obvykle součástí elektrických kávomlýnků (u ručních je v podstatě nenajdete). Důvod, proč se stále používají, tkví v rychlosti mletí. Jedná se totiž o nejrychlejší způsob mletí, kávová zrna jsou totiž doslova nasekána na malé kousíčky. Mezi další výhody patří také dlouhá životnost, snadná údržba a také možnost nasekat v tomto spotřebiči další suroviny (nejčastěji ořechy, mák nebo koření). Přestože mnoho zákazníků na koupi těchto výrobků naláká právě rychlost mletí, rychlost je v tomto případě dvousečnou zbraní. Tříštivé nože se totiž při rotaci postupně zahřívají, a může tak docházet k přepalování kávy, což má za následek vznik nepříjemné chuti. Dalším negativem bývá nestejná velikost nasekaných zrn. Důsledkem je nižší kvalita kávy, slabší aroma i výrazně horší chuťový zážitek. Pokud si proto chcete pořídit tento typ, vybírejte modely z vyšší cenové kategorie, u nichž je menší pravděpodobnost nežádoucího přepalování zrn.

Mlýnky na kávu s mlecími kameny

Druhým typem je mechanismus s mlecími kameny, kterým disponují jak ruční, tak i elektrické mlýnky. Naprosto zásadní výhodou mlecích kamenů je fakt, že se kávová zrna při mletí neznehodnocují, a nedochází tak k jejich přepalování. Mlecí kameny přitom zrna drtí rovnoměrně na stejnou velikost, což zabezpečuje lepší uvolňování olejů. Výsledný šálek je proto aromatičtější, lahodnější a intenzivnější. Mezi negativa mechanismu s mlecími kameny se řadí zejména obtížnější údržba (pokud ji navíc zanedbáte, hrozí i nebezpečí vzniku plísní). U elektrických modelů je nevýhodou zejména vyšší pořizovací cena. Mlýnky s mlecími kameny se dále dělí podle konstrukčního řešení a použitých materiálů. Setkat se tak můžete s kameny plochými nebo kónickými a také s kameny keramickými nebo ocelovými. Ploché mlecí kameny Pro mlýnky na kávu s plochými mlecími kameny je typická vyšší rychlost mletí, ale také nižší výkonnost a rychlejší opotřebení. U elektrických kávomlýnků tak můžete počítat s rychlostí 900–1 300 ot./min. a výkonností zhruba 9–18 kg/h. K opotřebení u obou typů dochází při pomletí přibližně 300–350 kg kávových zrn. Kónické mlecí kameny Mlýnky s kónickými kameny sice melou pomaleji, na druhou stranu jsou ale výkonnější a mají také delší životnost. Rychlost elektrických modelů se pohybuje od 400 do 550 ot./min. s výkonností okolo 15–70 kg/h. K opotřebení kónických kamenů přitom dochází zhruba až po pomletí dvojnásobného množství kávy (600–750 kg). Ocelové mlecí kameny Důležité je také rozdělení podle materiálu mlecích kamenů. Pokud jsou z oceli, může u nich docházet k přepalování kávy podobně jako u mlýnků s tříštivými noži, jelikož ocel se snáze přehřívá. Keramické mlecí kameny Pokud můžete, rozhodně doporučujeme volbu keramických mlecích kamenů, jelikož se nepřehřívají, a tedy nijak nezkreslují chuť kávy (tímto typem bývají často vybaveny kvalitní ruční mlýnky na kávu a dražší modely elektrické).

Hrubost mletí

Hrubost mletí ovlivňuje výslednou chuť připravovaného nápoje, a liší se proto na základě druhu kávy, který si chcete připravit (případně na osobních preferencích). U většiny ručních i elektrických kávomlýnků naštěstí lze upravit hrubost mletí. U ručních modelů jednoduše utáhnete mechanismus (upravující mezery mezi mlecími kameny – utažením docílíte jemnější konzistence, povolením hrubší), u elektrických spotřebičů pak hrubost nastavíte stisknutím tlačítka/páčky (případně ji navolíte na dotykovém displeji). Pro představu uvádíme několik příkladů druhů kávy a příslušné stupně hrubosti mletí:
Hrubost mletíDruh kávy
NejjemnějšíDžezva
JemnéEspresso
StředníMoka Express
HrubéDripper, Chemex
NejhrubšíFiltrovaná káva, French Press
Jemné, střední i hrubéAeropress, Vacuum pot

Kapacita

Kapacitu kávomlýnku vybírejte vždy podle toho, jaké množství kávy budete najednou připravovat. Pokud jde jen o jeden nebo dva šálky, nemusíte se tomuto parametru nějak zvlášť věnovat, ovšem v případě, že připravujete více než dva šálky zároveň, zbystřete a vybírejte modely s větším zásobníkem i násypkou. Pro představu na jeden šálek potřebujete zhruba 7–10 g kávy. Kapacita násypky většiny na trhu dostupných mlýnků se pohybuje zhruba od 50 g do více než 500 g kávových zrn. Pro lepší představu můžeme vydělit čtyři základní kategorie velikostí zásobníku (na množství kávových zrn):
  • do 70 g – pro přípravu 1–2 šálků najednou, převážně jde o ruční nebo základní modely elektrických mlýnků, vhodné i na cesty,
  • od 70 g do 250 g – vhodné do běžné domácnosti, ruční i elektrické modely nižší třídy,
  • od 250 g do 450 g – ideální do velké domácnosti, firem apod., elektrické modely vyšší třídy,
  • nad 450 g – provozy, kavárny apod., profesionální el. mlýnky na kávu.

Velikost

Velikost mlýnku jde ruku v ruce s kapacitou. V tomto případě ale berte v potaz zejména skladnost, možnosti přepravy a také rychlost přípravy. U ručních modelů nezapomeňte myslet také na snadnost a pohodlí při mletí (některé mlýnky jsou příliš velké a lidé s menšíma rukama mohu mít problém s jejich pohodlným úchopem).

Materiál

Materiály, z nichž jsou vyrobeny ruční a elektrické kávomlýnky se obvykle liší. U ručních typů je materiál pestřejší – vybírat můžete jak dřevěné, plastové, tak i kovové mlýnky na kávu. Luxusní modely jsou často z exotických dřevin nebo skla či nerezové oceli. U elektrických mlýnků bývá nejběžnějším materiálem plast, sklo nebo nerezová ocel. Materiál na výslednou chuť kávy nemá vliv, tedy s výjimkou nerezové oceli, která chuť může ovlivnit. Rozhodovat byste se však měli zejména podle osobních preferencí, praktičnosti a hlavně také trvanlivosti a odolnosti daných materiálů.

Design

Vzhled je čistě záležitostí vkusu, na trhu proto najdete nepřebernou škálu mlýnků na kávu od klasických retro modelů, až po nejmodernější design. Kávomlýnky totiž v kuchyni často slouží také jako stylová dekorace.

Značka

Kvalitu do velké míry ovlivňuje také značka. Pokud proto chcete mít jistotu, doporučujeme sáhnout raději po některé z ověřených značek. U klasických ručních mlýnků na kávu mezi ně patří česká značka Lodos nebo japonská značka Hario. U elektrických neuděláte chybu při volbě dobrého od kávomlýnku DeLonghi, Graef nebo také Sencor, Krups či Bosch. zpět nahoru ↑

Údržba

Jak jsme již zmiňovali výše, pravidelná údržba (především modelů s mlecími kameny) by se měla stát součástí rituálu přípravy kávy. Při mletí totiž dochází k uvolňování éterických olejů, které ulpívají na mlecím mechanismu i vnitřní straně zásobníku. Ulpělý olej na sebe poté váže prachová zrnka z nasypané kávy. Pokud proto údržbu dlouhodobě zanedbáváte, může dojít až ke vzniku plísní, a o nepříjemném ovlivnění chuti a aroma se ani není potřeba zmiňovat. Mlýnky s mlecími kameny byste proto měli čistit ideálně po každém mletí nebo alespoň jednou týdně. Pro čištění postačí čistý zubní kartáček, kterým celý vnitřní mechanismus postupně vyčistíte. Pro dokonalé vyčištění ale doporučujeme použít speciální čistící tablety, které jednoduše pomelete místo klasických zrnek kávy. zpět nahoru ↑

Cenové relace

Cena mlýnku na kávu se odvíjí zejména od typu (ruční/elektrický), mlecího mechanismu, velikosti, designu a přídavných funkcí. Výběr je proto opravdu bohatý, za ceny od několika stovek po desetitisíce. Zaměřili jsme se na modely pro běžné použití a pro lepší přehled vydělili čtyři základní cenové kategorie:
  • do 500 Kč,
  • od 500 Kč do 1 000 Kč,
  • od 1 000 Kč do 3 000 Kč,
  • nad 3 000 Kč.

Nejlevnější mlýnky na kávu

Zhruba do 500 Kč seženete nejlevnější modely, které zahrnují základní ruční i nejjednodušší elektrické mlýnky s kapacitou do 70 g. Většinou je také možné nastavit hrubost mletí, ale rozhodně nejde o pravidlo. Ruční mlýnky z této kategorie jsou obvykle poměrně zdařilé, elektrickým modelům je ale lepší se vyhnout (zpravidla disponují tříštivými noži a kávu přepalují).

Levné mlýnky na kávu

Za 500 Kč až 1 000 Kč lze sehnat již poměrně kvalitní a plně funkční ruční kávomlýnek s keramickým mlecím mechanismem, který bude v domácích podmínkách zcela dostačovat. U elektrických mlýnků na kávu bohužel totéž říci nemůžeme, platí pro ně totiž v podstatě totéž, co je uvedeno u předešlé kategorie, s tím rozdílem, že již můžete narazit na povedenější výrobky s možností nastavení hrubosti mletí a větší kapacitou. Při výběru je ale potřeba dávat velký pozor.

Kvalitní mlýnky na kávu

Pokud zainvestujete od 1 000 Kč do 3 000 Kč, můžete vybírat i mezi skutečně kvalitními elektrickými mlýnky, u nichž je nastavení hrubostí mletí samozřejmostí a navíc často disponují keramickými mlecími kameny. Počítat můžete i s větší kapacitou (až 250 g kávy) a kvalitními použitými materiály a speciálním designem.

Nejlepší mlýnky na kávu

V top kategorii nad 3 000 Kč se nachází nej a profi elektrické mlýnky na kávu, které jsou často určeny pro profesionální využití, do provozů nebo pro skutečné fajnšmekry. Kvalita zpracování je na vynikající úrovni, často navíc disponují velkým zásobníkem na 250 g, ale i více než 500 g kávy. zpět nahoru ↑

Jak připravit jednotlivé druhy kávy

Mezi nejoblíbenější druhy kávy a způsoby její přípravy patří: espresso, cappuccino, latte, French Press, AeroPress, moka konvička a filtrovaná káva. Na závěr vám proto prozradíme, jak je správně připravit (příp. namlít), abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Espresso – připravuje se v pákových kávovarech za vysokého tlaku (9 barů), na jeden šálek (30 ml) potřebujete 7 g kávy, na hladině by mělo mít vždy hustou cremu, cappuccino a latte macchiato jsou varianty doplněné o mléko. Cappuccino – příprava je stejné jako při přípravě espressa, šálek má mít ale objem 150–180 ml, z čehož 30 ml je espresso a zbytek tvoří teplé mléko a mléčná pěna. Latte – nalévá se do vysoké sklenice o objemu 200–300 ml, v níž 30 ml tvoří espresso a zbytek mléčná pěna. French Press – jde o jednoduchý způsob přípravy, kdy do speciální konvice (tzv. French Pressu) nasypete požadované množství hrubě mleté kávy a zalijete ji horkou vodou, necháte 3–4 minuty extrahovat, stlačíte píst se sítkem a ihned slijete. AeroPress – další způsob přípravy využívající plastový píst s papírovým filtrem, kdy do speciální komory nasypete požadované množství namleté kávy a zalijete ji horkou vodou. Následně kávu promícháte a necháte 90 vteřin extrahovat. Nakonec na ústí AeroPressu nasadíte šálek a pístem do něj kávu vytlačíte. Moka konvička – (jinak také bialetka) je hliníková konvička, v níž se káva připravuje na principu páry, voda ve spodní části se zahřívá, jako pára prochází skrze namletou kávu a je vytlačena do vrchní části. Takto připravená káva chutná obvykle trochu připáleně. Filtrovaná káva – klasický způsob přípravy, kdy se namletá káva nasype do filtru, jímž se nechá protéct horká voda. K filtrování se přitom mohou používat různé postupy (Vacuum pod, Chemex, překapávač s filtrem apod.). zpět nahoru ↑

Tipy na závěr

  1. Většina elektrických mlýnků s možností volby počtu šálků začíná až na dvou šálcích, jeden šálek však lze umlít tak, že mletí přerušíte zhruba v polovině.
  2. U ručních mlýnků si můžete mletí usnadnit pořízením nástěnného mlýnku na kávu, který jednoduše připevníte na zeď, a nemusíte jej tak při mletí držet v ruce. Tento oblíbený typ se prodává často v retro designu.
  3. Patříte-li mezi skutečné fajnšmekry, potrpíte si na vynikající espresso nebo vlastníte menší kavárničku, doporučujeme pořídit si kávomlýnek integrovaný v dalším spotřebiči (na trhu existují překapávače i automatické kávovary s mlýnkem na kávu).
  4. Pokud si nejste při výběru nejlepšího mlýnku na kávu (ať už ručního nebo elektrického) jisti, doporučujeme vám k pročtení také uživatelské recenze nebo nezávislé spotřebitelské testy kávomlýnků.
  5. Jste-li milovníky starých retro mlýnků na kávu, můžete se porozhlédnout také v bazarech, které se často zabývají také prodejem starožitných ručních kávomlýnků.
4.8/5 4 hodnocení
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran

Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na [email protected]

      Covybrat.cz