Jak vybrat rýžovar

Rýže je v dnešní době nedílnou součástí jídelníčku snad každého z nás. Je bohatá na sacharidy, bílkoviny i minerály. Není tajemstvím, že konzumace rýže je jádrem dlouhověkosti a vitality v Číně a Japonsku. Buďte zdraví, krásní a vitální i vy! Připravte si zdravou a chutnou rýži v rýžovaru. V článku si řekneme z jakých rýžovarů můžeme vybírat a jak si správně vybrat.

Test rýžovarů 2017

Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější rýžovary pro rok 2017 v cenový kategoriích: do 1 000 Kč, od 1 000 Kč do 3 000 Kč, nad 3 000 Kč. Přečtěte si, proč je dobré je mít doma a na co si dát pozor.

Cenová kategorie do 1 000 Kč

Sencor SRM 0600WH

  • objem – 0,6 l
  • příkon – 300 W
  • maximální váha rýže – 0, 45 kg

Tento rýžovar má plně automatický provoz, takže se během přípravy rýže nebudete muset o nic starat. Rýže se vaří v páře, takže je příprava rychlá, zdravá a bez připalování. Díky funkci Keep Warm udrží teplotu až 6 hodin po uvaření. Díky protiskluzovým nožičkám hrnec nesklouzne na zem a praktické rukojeti se postarají o jednoduchou manipulaci. Rýžovar je vybaven světelnými kontrolkami provozu a udržování teploty.

Pochvalu zaslouží za to, že je rýže uvařená tak, jak má být, aniž byste museli hlídat čas. Rýže je navíc velmi chutná (chutná mnohem lépe než uvařená v hrnci na sporáku) a v přístroji se nepřipaluje. Velkou výhodou je, že se přístroj po 5 hodinách sám vypne, takže se nemusíte bát, že byste vyhořeli. Má jednoduchou manipulaci, snadné ovládání a skvělou cenu. Jeho výbornou vlastností je funkce Keep warm, která udrží rýži teplou i po dovaření, když si ji chcete dát k jídlu později. Vůbec nevadí, když na ni hodinu zapomenete. Stále bude teplá a chutná. I přesto, že je rýžovar poměrně malý, je možné v něm připravit 1 oběd pro 4 osoby.

Má i svoje mouchy. V návodu je napsáno, že se mohou připravovat maximálně 3 odměry rýže, ale i když vaříte jen dvě, tak někdy pěkně pění. Asi na to má vliv jakou rýži připravujete, protože se to neděje pokaždé. Pokud si jej koupíte a budete připravovat tři odměrky rýže, tak na první pokus raději dohlédněte. Ať není celá linka poprskaná. V recenzích se také můžete setkat s názorem, že se přístroj špatně skladuje. Není možné odpojit šňůru, ačkoliv se uvádí, že šňůra odpojitelná je.
Zjistit cenu

Tefal RK102811

  • objem – 3 l
  • příkon – 500 W
  • připraví 6 porcí rýže

Rýžovar automaticky uvaří rýži a po skončení ji udržuje teplou. V hrnci uvaříte také další pokrmy, jako cereálie nebo zeleninu. Uvaříte dvě jídla během jednoho času. Odnímatelné části je možné mýt v myčce. Díky malým rozměrům jej můžete uložit i do menších úložných prostor.

Jeho používání je tak snadné, že v něm umí uvařit rýži i ten, kdo s tradiční přípravovou tohoto pokrmu zápasil. Rýžovar neprská, rýže má skvělou chuť, není ani tvrdá ani rozvařená, ale tak akorát a o přípravu se nemusíte vůbec starat. Důležité je dodržování postupu, který je uveden v návodu. Oceňujeme kvalitu, zpracování, vzhled i funkčnost. Velkou výhodou je síťový vypínač, takže přístroj nemusíte vypínat ze zásuvky. Je vhodný i pro velkou rodinu.

Ovládací prvky jsou vepředu i vzadu, takže přístroj není možné zcela přisunout ke stěně, a proto může trošku překážet. Napařovací nádoba se z přístroje vyndává stejně problematicky, jako samotná nádoba s rýží, a to zejména, když je horká a stoupá z ní pára. S problémem s vynadávání misky na paření zeleniny mají špatnou zkušenost i další uživatelé, nemá totiž žádný úchyt, je zapadlá, a tak je nutné si pomoci třeba nožem, a poté ji uchopit do utěrky. Jedná se o nevyhovující manipulaci, kterou nelze provádět za chodu přístroje, protože byste se mohli opařit. Je to mrzuté, takové drobnosti kazí radost z toho užitečného pomocníka. Škoda je také to, že balení neobsahuje český návod, návod je pouze obrázkový a pro někoho může být nedostatečný.
Zjistit cenu

Cenová kategorie od 1 000 Kč do 3 000 Kč

Gastroback 42507

  • objem – 3 l
  • příkon – 650 W

Tento přístroj se postará o automatickou přípravu rýže bez rozvaření. Protože se jedná o zdravou přípravu, zůstanou zachovány přírodní látky, minerály a vitamíny. Nabízí funkci automatického vypnutí a funkci udržování teploty s kontrolkou. Kromě rýže v něm připravíte polévky, ovesné kaše i dušenou zeleninu.

Nejvíce si na něm chválíme jednoduchou obsluhu a perfektně uvařenou rýži. Navíc je praktický, spolehlivý a hodí se i do menší kuchyňské linky. Výhodou je i ucho na přenášení. Přístroj neklouže po kuchyňské desce, rýže se nepřilepuje ke dnu, a navíc má rýžovar krásný design. Velmi příjemná je také pořizovací cena. Má i napařovací misku na zeleninu. Výborný poměr cena/výkon. Výhodou je také těsnění na víku, díky kterému neteče případná pěna po hrnci. Na lopatku se při míchání nelepí rýže. Ani nepřetéká a zelenina je z něj perfektní.

Jeho jedinou nevýhodou je, že je poměrně malý. Jestliže je vás doma víc než je obvyklé, nebo jste nadprůměrní jedlíci rýže, tak se vám možná do nádobky nevejde vše najednou. Do hrnce při vaření není vidět, takže není možné zjistit kolik je nad rýží vody, nebo kolik je uvnitř pěny. Za mě to není žádná vada, jen jsou průhledné pokličky z uvedeného důvodu o něco lepší. Po otevření víka, stéká sražená voda mimo nádobu s rýží do mělkého žlábku po obvodu hrnce.
Zjistit cenu

Steba RK 2

  • objem – 1,8 l
  • příkon – 700 W
  • připravíte v něm 7 odměrek rýže

Tento rýžovar má povrch chladný na dotek. Uvaří rýži a udržuje ji teplou. Kromě rýže v něm můžete připravit také ryby a zeleninu.

Je lehký, má výborné zpracování, cenu a jednoduché ovládání. Disponuje pevným zavíráním víka, takže se nemusíte bát, že by se voda dostala ven, nebo že by hrnec vytekl. Rýžovar se dobře myje. Rýže v něm připravená je velmi chutná a je dobré vařit přesně podle návodu, pak jde vaření bez problémů. Stručnější návod není na škodu, protože rýžovar se snadno ovládá.  Rýže je uvařená za dvacet minut bez prskání, můžete si přidat ochucovadla podle libosti. Po 20 minutách se přepne na udržování teploty.

Škoda že nemá rysky. Také český návod k obsluze je pouze poloviční na rozdíl od německého originálu. Dovozce si mohl s překladem dát více práce.
Zjistit cenu

Cenová kategorie nad 3 000 Kč

Bartcher Hrnec na přípravu rýže

  • objem – 8 l
  • příkon – 1 950 W

Jedná se o rýžovar, který je do běžné domácnosti zbytečný. Pro svou schopnost připravit mezi 25 až 40 porcemi je vhodný do gastronomického průmyslu. Teoreticky může zaujmout někoho, kdo příležitostně potřebuje uvařit obrovské množství rýže. Třeba na rodinou oslavu nebo na sportovní turnaj. Strávníci se do rýže v něm připravené rychle zamilují, chutná totiž výtečně.

Skříň je vyrobena z nerezové potravinářské oceli a disponuje mimořádně velkou rukojetí. Vnitřní nádoba s nepřilnavým povrchem je žáruvzdorná a dokáže udržovat teplotu v celém prostoru. Kromě rýže můžete v parním koši připravit maso, ryby a zeleninu v páře. U všech pokrmů dokáže rýžovar udržet teplotu. Součástí balení je také odměrka, lžíce na rýži a sítka.
Zjistit cenu

zpět nahoru ↑

Jak vybrat rýžovar

Pokud doma nemáte rýžovar, jedli jste bezpochyby nejlepší rýži v nějaké vaší oblíbené restauraci či hospůdce. A víte proč? Drtivá většina šéfkuchařů používá k přípravě rýže právě elektrický rýžovar, který snadno a rychle vykouzlí zdravou a chutnou přílohu k hlavnímu jídlu. Je vhodný pro všechny druhy rýží, vyrábí se v různých velikostech a vybraná skupina rýžovarů vám nabídne také více funkcí, například vaření v páře.

Nabídka rýžovarů na českém trhu se vám může zdát poměrně široká, ale opak je pravdou. V zahraničí jsou rýžovary rozšířenější nejen v restauracích, ale i v domácnostech. Proto je také jejich nabídka rýžovarů bohatší.

Tip! Pokud vám nevyhovuje místní sortiment a máte cestu do zahraničí, nebojte se zajít do obchodu s domácími spotřebiči.

Lámete si hlavu nad tím, jaký rýžovar koupit? Pojďme se společně podívat na jednotlivé typy rýžovarů, jejich charakteristiku, technické parametry, jejich výhody a nevýhody a srovnání nejprodávanějších rýžovarů u nás.

zpět nahoru ↑

Typy rýžovarů

Pokud jste se rozhodli, že si chcete dopřát luxusní rýži i doma a chcete si zakoupit rýžovar, máte na výběr ze dvou variant:

Rýžovar do mikrovlnné trouby

  • Na první pohled vypadá jako klasická plastová miska s víkem, pro uchování potravin v lednici.
  • Tyto misky/hrnce jsou však vyrobeny z vysoce kvalitních plastů a jsou vhodné pro přípravu rýže v mikrovlnné troubě.
  • Obvykle se prodávají s příslušenstvím na vaření v páře. V hrnci si tak můžete připravit například zeleninu.
  • Rýžovar do mikrovlnné trouby však nenabízí žádné další funkce a kvůli působení mikrovln může negativně ovlivnit chuť a kvalitu rýže.
  • Lákavá je především jeho pořizovací cena, která se pohybuje již od 70 Kč.
  • Tento typ rýžovaru je použitelný pouze v kombinaci s mikrovlnou troubou.

Zajímá vás, jak tento rýžovar funguje?

Do hrnce vložíme poměrnou část vody a rýže, zavřeme víkem, vložíme do mikrovlnné trouby, zapneme časovač a rýži máme za pár minut hotovou. V tomto směru nemáme co dalšího řešit – žádné další funkce a možnosti nám nenabízí, proto se ve zbytku článku budeme zabývat rýžovary elektrickými.

  • nízká pořizovací cena
  • možnost přípravy zeleniny
  • využitelné pouze v kombinaci s mikrovlnkou
  • působení mikrovln může negativně ovlivnit chuť a kvalitu rýže
  • nenabízí další funkce

Elektrický rýžovar

Snad každému z nás se alespoň jednou rýže rozvařila nebo jste ji z hrnce vytáhli příliš brzo a zrníčka rýže byla ještě tvrdá. S tímto problémem vám zaručeně pomůže rýžovar, který během pár minut připraví chutnou rýži, aniž byste museli neustále kontrolovat čas a zda je v hrnci dostatek vody.

Jednotlivé typy rýžovarů nabízí širší či užší škálu funkcí :

  • bezpečnostní pojistka,
  • plně automatický režim,
  • časovač,
  • možnost volby přípravy rýže.

Počet dostupných funkcí se obvykle odvíjí od ceny přístroje.

Platí zde pravidlo, čím vyšší cena, tím více funkcí a naopak. Na trhu tedy najdete nabídku klasických i multifunkčních rýžovarů, kdy vybrané modely kombinují také rýžovar s parním hrncem. V dražších multifunkčních hrncích si můžete připravit i celé pokrmy, například rizoto, polévky, maso, ryby apod.

  • přídavné funkce: bezpečnostní pojistka, časovač atd.
  • možnost volby přípravy rýže
  • cena se odvíjí od přídavných funkcí

Technické parametry elektrických rýžovarů

Technické parametry jsou klíčové faktory, na základě kterých se rozhodujete, který z nabízených produktů je pro vás právě ten nejlepší. Pojďme se na ně tedy podívat:

zpět nahoru ↑

Funkce

Jak jsme již zmínili, u rýžovarů platí pravidlo čím vyšší cena, tím více nabízených funkcí a uživatelského komfortu. Pokud jste ale nenároční uživatelé a od rýžovaru očekáváte jen přípravu chutné rýže, určitě vám postačí i levnější varianta se základní funkcí zapnout/vypnout.

Náročnější uživatelé mohou od rýžovarů očekávat více. Pak lze vybírat z těchto funkcí:

Automatický provoz

Díky této funkci pracuje rýžovar v plně automatickém režimu. To znamená, že přístroj sám pozná, kdy je rýže hotová a po uvaření ji udržuje stále teplou až po dobu 5 hodin, aniž by se rýže rozvařila nebo připálila. Jedná se o tzv. funkci „Keep Warm“.

Časovač

Tato funkce nám umožňuje nastavit přesný čas, kdy se má rýžovar zapnout a začít vařit. Pokud tak máte během dopoledne nějaké vyřizování nebo jste v práci, stačí nastavit časovač zhruba 15-30 minut před návratem domů. Rýže tak bude uvařená přesně v okamžik, kdy dorazíte domů a můžete rovnou servírovat na stůl.

Na jakou rýži máte chuť?

S touto funkcí si můžete zvolit, jakou rýži chcete připravit a jakým způsobem ji má rýžovar uvařit. Můžete si tak zvolit, jestli chcete připravit rýži třeba na sushi nebo spíše sypkou ke kuřeti.

Funkce pro vaši bezpečnost

Každý rýžovar má více či méně bezpečnostních funkcí, záleží na typu. Základní bezpečnostní funkce, kterou má každý rýžovar, jsou otvory na poklici. Pára tak může v průběhu vaření unikat bez jakéhokoliv nebezpečí přetlaku.

U dražších modelů se můžete setkat například s funkcí, která při zjištění nedostatku vody okamžitě rýžovar vypne. Totéž udělá bezpečnostní pojistka při zjištění přehřátí hrnce. Za bezpečnostní funkci lze také považovat vypnutí přístroje při dovaření rýže.

Další pokročilé programy

Kvalitní multifunkční rýžovary nám mohou nabídnout širší škálu funkcí, které nám umožní v hrnci připravit hned celý pokrm bez použití sporáku. Multifunkční hrnec nám „nahradí“ plotýnky, troubu i tlakový hrnec. Nabídne vám například funkci zdravého vaření v páře, pečení, vaření pod tlakem, vaření polévek, masa, ryb, zeleniny, kaší a tak dále. Jsou to tedy spíše multifunkční přístroje, které mají mimo jiné také funkci rýžovaru. Frekvence využití multifunkčního rýžovaru bude jistě větší než u obyčejného rýžovaru, nicméně musíte počítat s vyšší pořizovací cenou.

zpět nahoru ↑

Objem a velikost přístroje

Dalším důležitým faktorem při výběru rýžovaru je objem varné nádoby a celková velikost rýžovaru.
Rýžovary jsou dostupné v mnoha velikostních variantách:

Rýžovar s objemem 0,5 litru

Jedná se kategorii malých rýžovarů, které jsou vhodné spíše pro dvou maximálně tří člennou rodinu nebo svobodný pár. Najednou je malý rýžovar schopen připravit porci pro 3 strávníky.

Rýžovar s objemem 1 – 1,8 litru

Středně velký rýžovar je ideální volbou pro čtyřčlennou rodinu. Z jedné připravené porce se s přehledem nasytí 4 osoby a zůstane i na přidání.

Rýžovar s objemem 2 litry a více

Kategorie velkých rýžovarů je vhodná pro početnější rodinu a všude tam, kde se vaří rýže ve velkém. Větší objem se vám může vyplatit, například pokud si chcete připravit rýži na více dní dopředu nebo pokud často vaříte hostům.

Při výběru je třeba věnovat zvýšenou pozornost nejen objemu varné nádoby, ale také celkové velikosti rýžovaru. Lidé, kteří si chtějí pořídit rýžovar, obvykle vaří rýži častěji. A právě s tím souvisí celková velikost přístroje.

Pokud chcete vařit rýži často, nebude se vám chtít přístroj neustále ukládat do kuchyňské linky, ale necháte si jej na pracovní desce. Pak záleží jen na vás, kolik místa jste ochotni rýžovaru obětovat. Pokud se jej rozhodnete uskladňovat ve skříňce, zvažte i jeho hmotnost a tvar – jistě chcete, aby byl co nejskladnější.

Rýžovary se vyrábí v různých designech. Na trhu můžete najít nerezový rýžovar nebo nerez v kombinaci s plastem, v různých barevných provedeních. Pokud budete mít přístroj stále postavený na lince, můžete vybírat z modelů, které budou lichotit i vašemu oku.

Váha připravované rýže

S objemem rýžovaru úzce souvisí také položka „maximální přípustná váha rýže“. Ta označuje maximální hmotnost rýže, kterou dokáže přístroj během jednoho vaření připravit. Čím větší rýžovar pořídíte, tím větší hmotnost rýže v něm budete moci připravit. Nejčastěji se setkáte s rozpětím od 0,7 do 1,5 kg a víc.

Spotřeba elektrické energie

Spotřeba rýžovaru souvisí zejména s jeho velikostí, výkonem a rychlostí. Čím větší objem a množství vařené rýže, tím je také větší spotřeba elektrické energie. Jeden přístroj může vařit kratší dobu než ten druhý, ale může mít větší průměrnou spotřebu a naopak. Tyto parametry si důkladně prostudujte. Jsou snadno dostupné na internetu nebo si je můžete zjistit přímo v obchodě s elektrospotřebiči.

Jak se postarat o údržbu

Údržba přístroje není nijak zvlášť složitá. Většina rýžovarů má vyjímatelnou varnou nádobu, kterou obvykle můžete mýt i v myčce. Tyto parametry si však před koupí raději ověřte. Vnitřek varné nádoby bývá teflonový nebo nerezový. Oba povrchy se snadno čistí, jen si při výběru dejte pozor na nekvalitní teflon. Pokud se totiž nepřilnavý povrch teflonu naruší, může se vám v hrnci rýže připalovat a nadělá tak více škody než užitku.

zpět nahoru ↑

V jaké cenové kategorii nakupovat

Cena hraje ve vašem rozhodování jistě také důležitou roli. Asi každý z nás má nějaký ten „cenový strop“.
Pokud nechcete do rýžovaru investovat velké peníze a nevyžadujete žádné speciální funkce, mimo vaření rýže, dá se malý obyčejný rýžovar pořídit již od 400 Kč.

S množstvím funkcí a velikostí rýžovaru pak roste také cena. Gurmáni jistě ocení dražší multifunkční rýžovary, které se pohybují v cenové relaci od 1 500 Kč a více.  Pokud chcete kvalitnější přístroj, ale chcete také ušetřit, určitě se v obchodech najde i nějaký ten rýžovar v akci. Stačí jen chvíli sledovat situaci na trhu.

Do 1 000 Kč – nejlevnější rýžovar můžete pořídit již od 400 Kč. Nečekejte od něj však nic slavného. Nedisponuje žádnými funkcemi navíc a někdy nemá ani tlačítko start/stop. Přístroj se zapíná jen tak, že jej připojíte do sítě. Objem se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 1 l do 1, 5 l.

Od 1 000 Kč do 3 000 Kč – tyto rýžovary mají na trhu poměrně široké zastoupení a uspokojí většinu zájemců. Jejich příkon se pohybuje kolem 900 W a nabízí širokou paletu funkcí a programů pro rozmanitější a bezpečnější přípravu rýže.

Nad 3 000 Kč – za tuto cenu pořídíte nádoby o objemu 5,5 l a více, čemuž odpovídá i vyšší příkon 1 kW. Ty nejdražší spotřebiče můžete používat nejen doma, ale svoje uplatnění najdou zejména v gastronomii a komerčním prostředí. Jedná se o profi rýžovary. Nejdražší kousky se pohybují od 10 000 Kč a více.

Dobrá rada: Při výběru dobře zvažte, zda využijete všechny funkce, které vám momentálně přijdou zcela nezbytné. Může se totiž stát, že rýžovat opravdu využijete jen na vaření rýže, ale kvůli přídavným funkcím za něj zaplatíte i o 1 000 Kč více.

Při výběru zvažte všechna pro a proti, jaké jsou vaše potřeby a požadavky a co vše od rýžovaru čekáte. Pokud si stále nejste jistí a nechcete kupovat „zajíce v pytli“, stačí si přečíst úvod tohoto rádce, kde najdete vypsané kladné i záporné názory uživatelů na jednotlivé rýžovary, které vyplývají z recenzí nebo diskuzí.

zpět nahoru ↑

Výhody vaření v rýžovaru

Většina z nás si připravuje rýži buď ve varných sáčcích, nebo sypkou přímo v hrnci. Obě dvě varianty jsou rychlé, a pokud vyberte kvalitní výrobek, tak i dobré. Avšak ani kvalitnější rýži nepřipravíte tak dobře a s tak skvělou chutí jako v rýžovaru.
Sypkou rýži můžete v hrnci připálit. U pytlíkové nemůžete vyzkoušet, zda už je dostatečně uvařená.

Rýže připravená v rýžovaru:

  • má lepší chuť,
  • zůstanou zachovány veškeré živiny,
  • má optimální konzistenci,
  • díky speciálním vlastnostem přístroje zůstane rýže nadýchaná a teplá i několik hodin po uvaření.

Pokud v tomto přístroji připravujete kompletní jídlo, ušetříte tím nejen spoustu času, ale také hromady špinavého nádobí.

zpět nahoru ↑

Jak vařit rýži v rýžovaru

Do rýžovaru vložte správné množství rýže a vody. Nejčastěji poměr odpovídá 1,5-2 dílky vody na 1 dílek rýže. Některé rýžovary na sobě mají vyznačené protilehlé rysky. Jedna zobrazuje množství rýže, druhá množství vody. Princip funguje tak, že na příslušné rysce si odměříte množství rýže a na druhé rysce množství vody, které odpovídá množství rýže.

  • Rýži propláchněte, nebo namočte (namočení provádějte jen u typu rýže, který to vyžaduje).
  • Pokud chcete, přidejte dochucovadla a další koření.
  • Přístroj zavřete, spusťte, u lepších modelů vyberte příslušný program.
  • Po určitém čase se přístroj vypne, některé modely udržují i patřičnou teplotu.
  • Po vypnutí je vaše rýže připravená k jídlu, pro lepší rozložení chuti a vůně se doporučuje ji nechat dojít pod dobu zhruba 10 minut.
  • Teď už můžete rýžovar otevřít a podávat lahodnou rýži.

Recepty do rýžovaru

Jedná se o přílohovou rýži, která má díky vývaru lahodnější chuť.

Co budeme potřebovat:

  • jasmínovou rýži
  • vývar z libového masa
  • 1 malou cibuli
  • sůl

Jak na to:

  • Properte rýži a vložte ji do rýžovaru.
  • Přidejte najemno nakrájenou cibuli (pokud nemáte cibuli rádi, můžete ji vynechat nebo nahradit česnekem).
  • Přidejte vývar ve správném poměru (1,5-2 dílky vývaru na 1 dílek rýže, záleží na počtu porcí, průměrně se počítá asi půl hrnku rýže na osobu).
  • Zlehka osolte, zapněte přístroj a počkejte, odkud rýže nebude připravená.

Rýže, které můžete připravit v rýžovaru

Víte, že neexistuje jen jeden typ rýže? Existuje jich hned několik, každá se hodí k jinému jídlu a každá má svůj způsob přípravy. Pojďme si jednotlivé odrůdy představit.

Rýže Basmati

  • Nejčastěji se pěstuje na úpatí Himalájí.
  • Je lahodná a poznáte ji podle výrazné vůně s lehkým oříškovým nádechem.
  • Při vaření se nelepí, ale není zcela sypká, neobsahuje lepek.
  • Je vhodná k přípravě indických a exotických pokrmů, ale je také skvělou přílohou k masům.

Rýže Parboiled

  • Patří mezi skupinu nelepivých rýží, je kyprá a má sypkou konzistenci.
  • Na skus je tato rýže pevnější a z výživového hlediska velmi hodnotná.
  • Nehodí se na přípravu pokrmů, kde je za potřebí kašovitější konzistence nebo lepkavost (nehodí se pro přípravu rizota).
  • Chybu neuděláte, pokud ji přidáte do polévky nebo jako přílohu k masům.

Rýže Arborio

  • Je nejvhodnější pro přípravu pravého italského rizota, po uvaření vytvoří požadovanou krémovitou hmotu.
  • Na povrchu je jemná, mazlavá a měkká, uvnitř zůstává pevná.
  • Vhodná je především pro přípravu rýžových kaší nebo mléčné rýže.

Jasmínová rýže

  • Jedná se o dlouhozrnnou lepkavou rýži.
  • Pěstuje se v Thajsku, nejčastěji se používá v thajské a čínské kuchyni.
  • Má výraznou vůni a jemnou chuť.
  • Můžete ji použít nejen jako přílohu, ale také z ní připravíte nákypy, rizota a další.

Indiánská rýže

  • Poznáte ji podle tmavého zbarvení, obsahuje velké množství vitamínu B.
  • Najdete ji také pod názvy divoká či planá rýže.
  • Je vhodná do salátů nebo jako přísada do nejrůznějších zdravých jídel.

Rýže Carnaroli

  • Jedná se o krátkozrnnou rýži, která po uvaření zbuclatí.
  • Je skvělou volbou pro přípravu rizot nebo rýžových kaší.

Sushi rýže

  • Je charakteristická svými krátkými kulatými zrny a vysokým obsahem škrobu, díky kterému se lepí.

Budeme rádi, když nám pošlete svou přípomínku, nebo názor

Odpovědět