Jak vybrat sporák

Pokud zvažujete nákup nového sporáku, máte na výběr hned několik variant. Sáhnout můžete po plynovém, kombinovaném, nebo elektrickém sporáku, ale také po sporáku na tuhá paliva. Druh sporáku vybírejte především podle dostupného zdroje energie, ale také podle možností kuchyně. Sáhnout totiž můžete po vestavném nebo samostatně strojícím spotřebiči. Co všechno je před nákupem nejlepšího sporáku potřeba zvážit, jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Recenze na sporáky

Do našeho testu sporáků jsme zařadili volně stojící elektrické spotřebiče, které patří k nejoblíbenějším. Čtyři modely jsou kompletně elektrické, jeden je kombinovaný a využívá plyn a elektřinu. Můžete si tedy přečíst recenze na elektrické indukční i sklokeramické sporáky či na kombinovaný sporák s plynovou varnou deskou. Při testování jsme hodnotili především možnosti sporáků a cenovou kategorii.

Electrolux EKC54952OW PlusSteam

Zdroj energieelektřina
Typ ohřevusklokeramika
Tepelná úprava v trouběventilátor, kruhové topné těleso
Počet varných zón4
Oválná zónaano
Multizónaano
Indikátor zbytkového teplaano
Ovládánímechanické
Typ troubyhorkovzdušná
Čištění troubykatalýza
Vnitřní objem trouby58 l
Teleskopické výsuvyano
Rozměry v cm85,8 x 50 x 60
Energetická třídaA
Příkon8,605 kW
Napětí230 V
Volně stojící Electrolux funguje kompletně na elektřinu. Varná deska je sklokeramickádisponuje multizónou, díky které si můžete ohřev nastavit na menší či větší hrnec. Je jen škoda, že nastavit si můžete pouze dvě velikosti. Určitě totiž čas od času vaříte jen jedno vejce nebo připravujete zápražku v plecháčku, na jehož ohřev nepotřebujete mít zapnutou tak velkou plotýnku. K dispozici je rovněž oválná zóna, která vám umožní vaření v pekáči. Tento model nemá víko, takže při jeho instalaci doporučujeme za varnou desku instalovat sklo nebo jiný obklad, který stěnu chrání od nečistot. Ovládání celého spotřebiče je mechanické pomocí knoflíků. Trouba má poměrně malý objem okolo 58 l, ale je opatřena teleskopickými výsuvy, díky kterým se k plechům či zapékací misce jednoduše dostanete, aniž byste se museli bát popálení či toho, že celý pokrm převrhnete na zem. Do trouby jsou určené plechy o velikosti 42,2 x 37 mm. Celkem k troubě dostanete 2 plechy. Trouba pro čištění využívá katalýzu. Stěny jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který absorbuje tuky a mastnoty. Desky by se měly zhruba 1x za 5 let vyměnit. Teplota vnější strany dvířek dosahuje cca 65 °C, takže jsou spíše teplá, popálení se však bát nemusíte. V troubě můžete grilovat či využít přípravu v páře.
  • parní funkce
  • multizóna
  • plechy součástí
  • menší objem trouby
  • zahřívání dvířek
Zjistit cenu

Mora E 110 AW

Zdroj energieelektřina
Typ ohřevulitinové plotýnky
Tepelná úprava v troubětopné horní a spodní těleso
Počet varných zón4
Oválná zónane
Multizónane
Indikátor zbytkového teplane
Ovládánímechanické
Typ troubyklasická
Čištění troubyEco Clean
Vnitřní objem trouby68 l
Teleskopické výsuvyne
Rozměry v cm85 x 50 x 60
Energetická třídaA
Příkon7,7 kW
Napětí230 V
Mora E 110 AW patří k mezi levné výrobky a ocení jej především ti nejméně nároční uživatelé. Výrobek bychom s klidným srdcem doporučili na chatu nebo všude tam, kde se méně vaří. Jako zdroj energie využívá výrobek elektřinu. Výrobce sice uvádí, že je možné výrobek zapojit i na jednu fázi, ale pod podmínkou, že bude sporák připojen k jističi 40 Ampér, který nemusí být v každém bytě. Pro Moru E 110 AW se doporučuje třífázové připojení s jističem 3 x 16 ampér. Sporák je opatřen litinovými plotýnkami, od kterých se dnes již spíše upouští. Vaření na nich totiž není ekonomicky výhodné. Dlouho trvá, než se nahřejí a dlouhou chladnou. Trouba disponuje topným tělesem v horní a spodní části. Při pečení tak můžete používat obě zároveň nebo si zvolit jen horní či spodní ohřev. Předností trouby je určitě Eco Clean, který vám usnadní práci s troubou. Stačí jen do pekáče nalít zhruba 0,4 l vody, pekáč položit na dně trouby, termostat nastavit na 50-60 °C nechat „péct“ asi 30 minut. Mastnota se odmočí a vy vnitřek jen vytřete. Ovládání varných plotýnek i sporáku je mechanické pomocí koleček. Součástí bohužel nejsou plechy, které si musíte přikoupit zvlášť, přičemž jeden plech vás vyjde zhruba na 400 Kč.
  • nízká pořizovací cena
  • program pro čištění trouby
  • litinové plotýnky
  • chybí plechy
Zjistit cenu

AEG CIB56400BX

Zdroj energieelektřina
Typ ohřevuindukce
Tepelná úprava v trouběventilátor, kruhové topné těleso
Počet varných zón4
Oválná zónane
Multizónane
Indikátor zbytkového teplaano
Ovládánímechanické
Typ troubyelektrická s parní funkcí
Čištění troubyAqua Clean
Vnitřní objem trouby58 l
Teleskopické výsuvyano
Rozměry v cm85,8 x 50 x 60
Energetická třídaA
Příkon9,9 kW
Napětí230 V
Indukční sporák AEG je vyroben z nerezu, který má speciální úpravu proti otiskům prstům. Jako zdroj energie využívá elektřinu. Trouba je vybavena parní funkcí, která slouží k pečení zlaté kůrčičky. Při pečení můžete využít i gril. Pečení probíhá za pomoci kruhového topného tělesa a ventilátoru. Trochu nás překvapilo, že za poměrně vysokou pořizovací cenu dostanete sporák, který nemá varnou desku s multifunkční nebo oválnou zónu. Ovládání je mechanické a jeho výhodou je, že je možné jej zatlačit do ovládacího panelu, takže nenarušuje jednolitý vzhled. Pomocí ovládacích tlačítek můžete nastavit teplotu, ale také funkci dětského zámku, automatického ohřevu, automatické vypnutí nebo posílení výkonu. Pro zapnutí funkcí se využívá kombinace otočných voličů, která je popsaná v manuálu. Trouba disponuje teleskopickými výsuvy, což je pro manipulaci s plechy nebo hrnci k nezaplacení. Společně s troubou dostanete i jeden plech na pečení koláčů a jeden pro zachytávání mastnoty. Trouba se čistí pomocí Aqua Clean, což znamená, že dovnitř trouby nalijete vodu, necháte ji zahřívat a zhruba po půl hodině mastnotu z vnitřního prostoru vytřete. Tento způsob čištění není tak efektivní jako pyrolýza nebo katalýza. Výhodou indukčních desek je skutečně rychlé ohřívání a eliminace připečených zbytků. Je však nutné počítat s tím, že potřebujete nádobí s feromagnetickým dnem, aby varná deska fungovala. Dvířka trouby nemají zpomalovací funkci ani funkci proti zahřívání.
  • indukce
  • plechy součástí
  • funkce varné desky
  • pečení na grilu i s párou
  • složitější ovládání
  • chybí pomalé dovírání dvířek
Zjistit cenu

Zanussi ZCV550 K1WA

Zdroj energieelektřina
Typ ohřevusklokeramika
Tepelná úprava v trouběventilátor, topné těleso
Počet varných zón4
Oválná zónane
Multizónane
Indikátor zbytkového teplaano
Ovládánímechanické
Typ troubyklasická
Čištění troubyne
Vnitřní objem trouby57 l
Teleskopické výsuvyano
Rozměry v cm85,8 x 50 x 60
Energetická třídaA
Příkon7,6 kW
Napětí230 V
Volně stojící Zanussi ZCV550K1WA je spotřebič, který vyžaduje jištění 3 x 16. Varnou plochu tvoří sklokeramická deska se 4 varnými zónami. Bohužel chybí multifunkční zóna pro vaření v hrncích menších průměrů a také zóna oválná pro vaření například v pekáči. Na desce však nechybí indikátor zbytkového tepla, což je přínosné jako bezpečnostní opatření před popálením. Sporák nedisponuje dětskou pojistkou. Multifunkční trouba využívá dolního a horního topného tělesa v kombinaci s ventilátorem, takže umožňuje i grilování. Rovněž je možné v ní péct na páře, protože má parní funkci. Součástí vybavení jsou teleskopické výsuvy a dva plechy na pečení, jeden ze smaltu a druhý hliníkový. Plechy můžete jednoduše schovat do spodní části , kde jsou dvířka. Praktičtější by byl výsuvný šuplík, ale tím bohužel spotřebič nedisponuje. Objem trouby je poměrně malý, jen 57 l. Za standardní se považuje objem 60-68 l. Předností modelu jsou dvířka trouby, která jdou demontovat, takže je můžete dobře umýt z obou stran. Trouba bohužel nemá samočištění v podobě katalýzy, i když katalytické plechy jsou součástí. Zanussi je sporák nejnižší cenové kategorie, u kterého vás potěší nízká pořizovací cena. Za tu dostanete výrobek, který sice nemá žádné exkluzivní funkce, ale dobře na něm uvaříte a také upečete.
  • pečení s funkcí páry
  • možnost grilování
  • ukazatel zbytkového tepla
  • chybí multizóna
  • chybí oválná zóna
  • nepraktické uschování plechů
Zjistit cenu

Amica 510GE1.23PF(W)

Zdroj energieelektřina, plyn
Typ ohřevuplyn
Tepelná úprava v troubětopné horní a spodní těleso
Počet varných zón4
Oválná zóna/
Multizóna/
Indikátor zbytkového tepla/
Ovládánímechanické
Typ troubyelektrická
Čištění troubyručně
Vnitřní objem trouby69 l
Teleskopické výsuvyne
Rozměry v cm85 x 50 x 60
Energetická třídaA
Příkon2 kW
Napětí230 V
Kombinovaný volně stojící sporák Amica využívá pro vaření plyn a pro pečení elektřinu. Z výroby je určen pro připojení na zemní plyn, ale plynař je schopen jej přenastavit na propan butan. Trysky na propan butan jsou součástí balení. Pořizovací cena sporáku je skutečně velmi nízká a nedosahuje ani 4 000 Kč. Z tohoto důvodu nemůžete od spotřebiče očekávat zázraky. Chybí mu například elektrická jiskra, ale zato má pojistku proti úniku plynu, když se zhasne plamen. Trouba má velký objem 69 l, což ocení všichni, kdo často pečou pro velkou rodinu. Počítat však musíte s atypickými rozměry plechu 43 cm šířka a 38 cm hloubka. Je dost pravděpodobné, že plechy z předchozí trouby nebudou do Amica sedět. Plechy nejsou součástí balení a je potřeba si je přikoupit zvlášť. Ukládají se do spodní části trouby, která však nemá dno, takže plechy leží na zemi, což nám přijde trochu škoda. Někomu se to může jevit jako nehygienické. Trouba umožňuje horní a spodní ohřev. Ovládání trouby může být z počátku trošku matoucí, jelikož se pro něj využívá pouze jeden otočný volič. Tím nastavíte jak typ ohřevu, tak světlo a teplotní stupně. Součástí sporáku není horní kryt, který bohužel nelze ani přikoupit. Proto za varnou desku doporučujeme položit obklad nebo jiný chránič stěny před bublajícím jídlem.
  • nízká pořizovací cena
  • pojistka hořáků
  • velký objem trouby
  • možnost přepojení na propan butan
  • atypické plechy
  • plechy nutné přikoupit
  • k dispozici není horní kryt
  • není elektrická jiskra
Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Co je to sporák

Jedná se o spotřebič, který v sobě kombinuje varnou desku a troubu. Zpravidla se jedná o jeden spotřebič, který je volně stojící. U vestavěných variant vybíráte zvlášť troubu na pečení a varnou desku. Je však možné zvolit i polyvalentní sporák, což znamená, že varná deska i trouba jsou zvlášť a je možné je integrovat do kuchyňské linky. Ovládání varné desky je zpravidla na ovládacím panelu trouby, takže je důležité, aby k sobě tyto spotřebiče pasovali. Desku i troubu byste měli kupovat u jednoho výrobce. Jen tak budete mít jistotu, že budete moci oba dva spotřebiče ovládat. Vzhledem k tomu, že je ovládací panel varné plochy umístěný na troubě, je důležité, aby oba spotřebiče byly určeny pro kombinaci. Jinak byste varnou plochu nemohli ovládat.

Před nákupem si ujasněte

Než se rozhodnete pro konkrétní model, zodpovězte si tyto otázky:
  • Chci vestavný nebo samostatně stojící spotřebič?
  • Jaké zdroje energie doma mám? Plyn a elektřinu nebo jen elektřinu?
  • Pro kolik lidí se chytám vařit a kolik plotýnek nebudu potřebovat?
  • Bez kterých funkcí se neobejdu?
  • Kolik peněz chci za  utratit?

Čtyři základní druhy sporáků

Mezi základní druhy sporáků patří tyto tři:
  1. elektrický sporák,
  2. plynový sporák
  3. a kombinovaný sporák.
Čtvrtým a méně rozšířeným je sporák s výměníkem, který můžete znát také pod pojmem: na tuhá paliva. zpět nahoru ↑

Elektrický sporák

Jak již název napovídá, trouba i varná deska využívají ke svému chodu elektrickou energii. Aby  spolehlivě a plnohodnotně fungoval, je důležité jej napojit na zdroj 380-400 V.  Je možné i napojení na 230-240 V, což však omezí jeho používání. Výjimkou jsou sporáky se 3 litinovými varnými deskami. Pro celo elektrický model se rozhodněte ve chvíli, kdy doma nemáte přípojku na plyn. Pro úplnou funkčnost je důležité napojení na napětí 380-400 V. Pokud nejste elektrikář, ani nezvažujte otázku, jak zapojit elektrický sporák, jelikož zapojení vyžaduje odborníka. Elektrický sporák je vhodnou volbou také pro všechny, kteří raději pečou, než vaří. Pokud si chcete vaření užít, měl by být spotřebič co nejvýkonnější. Proto by měl být třífázový, který vám umožní používání trouby i varných zón současně. Třífázové zapojení znamená, že do jednoho okruhu se zapojuje trouba, do druhého největší a nejmenší plotýnka a do třetího dvě střední plotýnky. V případě, že byste takto výkonný sporák připojili na jednu fázi jištěnou 16 A jističem, nebudete moci pustit vše najednou, protože by došlo k vyhození pojistek. Podle typu varné desky se elektrické sporáky dělí na:

Litinové elektrické sporáky

Patří mezi nejlevnější a nejstarší modely, od kterých se dnes v moderních domácnostech spíše upouští. S litinovou varnou deskou se setkáte například na chatách a chalupách či ve studentských bytech, protože mají nejvyšší spotřebu energie. Dlouho trvá, než se nahřejí na potřebnou teplotu a dlouho dobu chladnou. Na druhou stranu to jsou jediné elektrické sporáky, které umožňují napojení na nižší napětí, tedy 230-240 V, a to při variantě se 3 varnými zónami. Ovládání je mechanické, pomocí otočných knoflíků.

Sklokeramické sporáky

Sporáky se sklokeramickou deskou patří v dnešní době k nejrozšířenějším modelům. Povrch je tvořen ze skla a keramiky a je mechanicky silně odolný, je ovšem nutné si dávat pozor, abyste jej špatným způsobem čištění nepoškrábali (nepoužívejte drátěnky, abrazivní prostředky ani nože či jiné ostré předměty). Pod povrchem je zabudované odporové topné těleso, které se po připojení ke zdroji elektrické energie začne zahřívat, čímž ohřívá desku. Na desce jsou vyznačeny varné zóny, kterých může být 4 až 6. Jsou různě velké a na některých je dokonce možné vařit i v oválných pekáčích. Díky absolutně rovnému povrchu dochází k plynulému přenosu tepla mezi dnem hrnce a plotnou. Desky mohou být opatřeny infračerveným senzorem, který neustále sleduje teplotu a přizpůsobuje jí průběh vaření. Díky němu by nemělo docházet k přetékání jídla přes hrnec kvůli nepřiměřenému varu. Sklokeramika má menší teplotní ztráty než litinová deska a je v podstatě zlatou střední cestou mezi litinou a indukcí. Povrch se rychle zahřívá a také rychle chladne. Vařit na ní můžete ve varném skle, v nádobí z nerezu či s povrchem z teflonu. Oblibě se tyto desky těší díky poměrně rychlému ohřevu, modernímu vzhledu a jednoduché údržbě. Ostatně o tom, jak udržovat sklokeramiku a indukci jsme psali zde. Ovládání je dostupné hned v několika variantách, záleží jen na tom, pro co se rozhodnete. Vybírat můžete z ovládání mechanického pomocí otočných voličů, z dotykového nebo výsuvného. Nejrozšířenější variantou je ovládání dotykové.

Indukční sporák

Sporáky s indukční varnou deskou patří mezi ty nejlepší, které jsou v současnosti k dostání. Na pohled jsou podobné sklokeramickým, ale odlišuje je rychlost a způsob ohřevu. Největší výhodou je úspora energie i zmiňovaná rychlost ohřevu. Teplota se snadno reguluje a po dovaření deska skutečně rychle vychladne. Deska se totiž v podstatě nezahřívá. Nahřívá pouze nádobu na ní položenou, takže je velmi bezpečná. V případě, že na varné zóně není položené žádné nádobí, deska se nerozehřeje, ani když je zapnutá. Indukční deska však vyžaduje speciální nádobí s feromagnetickým dnem, které umožňuje vedení tepla. Proto, než přistoupíte k pořízení těchto nejlepších elektrických sporáků, zkontrolujte si, zda vaše nádobí toto dno má. Test je jednoduchý. Ke dnu stačí přiložit magnet, a pokud na dně drží, budou hrnce na indukci fungovat. V případě, že nemáte nádobí s touto úpravou, budete muset pořídit buď sklokeramiku, nebo nové nádobí. Díky tomu, že se samotná deska nezahřívá, snižují se i nároky na údržbu, jelikož nebudete muset odstraňovat připečené zbytky. Mezi nejoblíbenější varné desky patří sklokeramická a indukční, jejichž porovnání jsme pro vás sepsali v následující tabulce.
Sklokeramická deskaIndukční deska
Příkon2,2 kW2,8 kW
Efektivní výkon1,32 kW2,52 kW
Účinnost60 %90 %
Přibližná doba dosažení varu9 min5 min
Zbytkové teploSnižuje se inteligentní elektronikounení
Údržba a péčeNáročnější, protože nečistoty se připečouJednodušší, zbytky se nepřipékají
Typ nádobíjakékolivs feromagnetickým dnem
Orientační cenaod 4 000 Kčod 12 000 Kč
Pokud nevíte, jakou značku sporáku vybrat, spolehněte se na kvalitní výrobce s dlouhou tradicí. Mezi nejoblíbenější samozřejmě patří Mora, česká klasika. Luxusnějšího zboží se dočkáte například od Gorenje a jednoduché ovládání zase nabízí Amica. Mezi spolehlivé výrobce se však řadí například i Electrolux nebo Bosch. zpět nahoru ↑

Plynový sporák

Celoplynový sporák nepatří mezi nejrozšířenější, ale i s touto variantou se můžete v obchodě setkat. Předností je přesnější kontrola a regulace plamene plynových hořáků na varné desce. Varná deska disponuje hořáky a stabilními rošty. Rošt může být dělený nebo celý. Dělený se lépe udržuje. Rošty udržují nádoby na vaření přímo nad plamenem hořáků. Dobrá rada: Vzhledem k tomu, že se mřížka na plynový sporák nemusí vejít do dřezu, je vhodné ji omotat namočenou gázou v octu, nechat asi 1,5 hodiny působit a změklé nečistoty následně odstranit pomocí houbičky a saponátu. Hořáků bývá různý počet, od tří až po pět. Standardně se však setkáte se čtyřhořákovým provedením. Nádoby se nad plamenem zahřívají téměř okamžitě a regulace teploty je velmi přesná a jednoduchá. Kdo si jednou vyzkoušel vaření na plynu, už nechce jinak. Vaření je rychlé a regulace přesná. Moderní a nejlepší plynové sporáky bývají vybaveny pojistkou proti úniku plynu a pojistkou vypnutí přívodu plynu v případě, že plamen zhasne. Vaření je tedy skutečně bezpečné. Zapalování hořáků je v dnešní době také pohodlné. Už nemusíte používat sirky nebo jiné přístroje, které hází jiskru. Plynové spotřebiče jsou vybaveny piezo zapalováním. Stačí tedy jen stisknout a otočit voličem pro spuštění plynu a díky piezoelektrickému jevu dojde i k jeho okamžitému zapálení. Jedná se tedy v podstatě o integrované škrtátko. S touto vychytávkou se můžete setkat také u plynových zahradních grilů. Díky přesné regulaci dochází k minimálním teplotním ztrátám, což snižuje náklady na vaření. Nedostatkem plynový varných desek je složitější údržba. Přestože se horní část hořáku dá vyjmout a očistit (postupuje podle návodu výrobce), postupem času se hořáky zanesou a potřebují profesionální čištění. Co se týče pečení v plynové troubě, tady bohužel tak přesná regulace jako u elektrických trub není. Teplota se tedy upravuje pomocí nejrůznějších kuchařských triků. Vzhledem k tomu, že teplo se v plynové troubě šíří odspodu, je častým nešvarem spálená spodní část pokrmu a horní nedopečená. Ohřev je možný většinou jen zespodu, takže pečení není rovnoměrné. Připečení spodní části lze předcházet obalením roštu hliníkovou fólií neboli alobalem. Pečení v plynové troubě je možné jen v rozmezí 150-260 °C.

Zapojení

Plynový sporák musí vždy zapojit odborník, přičemž cena se pohybuje okolo 360 Kč. Cena prohlídky plynového sporáku se pohybuje okolo 300 Kč. Ale vždy záleží na odborníkovi, kterého si pozvete. Periodickou kontrolu a servisní prohlídku plynových sporáků byste měli podstoupit 1x ročně. Cena uzavíracího ventilu k plynovému sporáku se pohybuje od 100 Kč až po 1 500 Kč, cena nové hadice začíná zhruba na 300 Kč a končí hodnotou přesahující 1 000 Kč. zpět nahoru ↑

Kombinované sporáky

Tvoří nejpočetnější skupinu. Kombinuje to nejlepší a nejoblíbenější z nabídky plynových a elektrických výrobků. K dostání je tedy sporák s plynovou varnou deskou a elektrickou troubou. Kombinované varianty netrpí neduhem nedopečených nebo připečených jídel v troubě a zároveň vaření na plynu není tak finančně náročné jako na elektrice. Abyste si kombinovaný model mohli dovolit, je důležité, abyste v kuchyni měli přívod plynu. Kombinace vám nabídne výkonnost a přesnou regulaci plynových hořáků a programovou variabilitu a široké možnosti úpravy teploty elektrické trouby. V elektrické troubě tak můžete teplotu regulovat od 35 °C až po 350 °C, k dispozici máte spodní i horní ohřev, případě pečení na horkovzduch. Takto zkombinované sporáky optimalizují výsledky vaření a pečení. zpět nahoru ↑

Sporáky na tuhá paliva

Nejedná se o tak rozšířenou variantu, ale setkat se s ním můžete. Zpravidla si své místo našel v chatách a chalupách, ale stává se součástí i běžných domácností. Kuchyňský sporák na tuhá paliva je víceúčelový spotřebič, který slouží nejen pro vaření, ale také vytápění a pečení. Předností je nezávislost, jelikož pro jeho chod nepotřebujete elektřinu ani plyn. Topení a vaření za pomoci tuhého otopu patří k finančně nejvýhodnějšímu, ale na druhou stranu musíte počítat s větší fyzickou i časovou náročností, které zabere příprava otopu. Při výběru sporáku na tuhá paliva zohledněte výkon. Výkon vyberte podle velikosti místnosti a nejbližších propojených prostorů. Obvykle se můžete setkat s hodnotami od 5 kW do 10 kW, ale zpravidla se využívají sporáky o výkonu 5-7,5 kW. V případě sporáku s výměníkem, který vytopí celý dům a umožňuje i ohřev TUV a radiátorů, se výkon pohybuje okolo 20 kW. Spíše než s modelem s výměníkem se setkáte s teplovzdušnými sporáky. zpět nahoru ↑

Parametry pro výběr nového sporáku

Při výběru zohledněte jeho rozměry, počet varných zón, ovládání vzhled i spotřebu.

Rozměry

Sklokeramický, kombinovaný, elektrický a někdy i plynový sporák můžete sehnat v rozměrech se šířkou 40, 50-60 cm i 90 cm. Šířka je nejdůležitější veličinou, volte ji podle toho, kolik místa v kuchyni na spotřebič máte. Nejrozšířenější je šířka 60 cm, ale jak jsme již psali, narazit můžete i na 40cm šířku či velkou 90cm šířku. U 90cm modelů můžete zcela jistě počítat s více než 4 varnými zónami, u modelů 40cm naopak s méně než 4 zónami. Šířka sporáků je taková, abyste k němu bez problémů sehnali digestoř.

Varné zóny

Jak jsme již napsali, se šířkou souvisí i počet či velikost varných zón. K dispozici jsou spotřebiče se 2-6 varnými zónami, které mohou být různě velké. Nejčastější variantou jsou 4zónové vařiče. Především sklokeramika a indukce jsou opatřeny různě pokročilými funkcemi, díky kterým je umožněn různě rychlý ohřev zón. Obecně platí, že čím větší rodina jste, tím více varných zón upotřebíte.

Možnosti ovládání

Ovládání by mělo být co nejjednodušší. Setkat se můžete se dvěma typy: mechanickým a dotykovým. S mechanickým se zpravidla setkáte u plynových varných desek nebo sporáků. U plynových modelů je standardem integrované piezoelektrické zapalování, které při stisknutí začne nahazovat jiskru a po spuštění plynu dojde k zapálení. Nepotřebujete tak žádné zápalky ani jiný typ zapalovače na plynový sporák. Elektrické varianty disponují dotykovým ovládáním. Vybrat si můžete z číselného nastavení, kdy nejvyšší číslo znamená nejvyšší stupeň ohřevu, ale k dispozici je také škála, po které jen přejedete prstem, a ohřev se zvyšuje či snižuje na základě toho, kde jste prstem zastavili.

Design

Z hlediska vzhledu si budete kromě barev a typu ovládání vybírat i možnost samostatně stojícího nebo vestavného kombinovaného sporáku.
  • Volně stojící sporáky – zasunují se do mezery v kuchyňské lince. Velikost mezery musí odpovídat šířce výrobku, která se nejčastěji pohybuje mezi 50-60 cm. Výhodou této možnosti je nižší cena, snadná instalace a přemisťování v případě stěhování nebo jiného rozmístění kuchyňské linky. Nevýhodou ovšem mezery, které vznikají kolem spotřebiče a do kterých zapadají nečistoty. Kuchyňská linka nepůsobí celistvě.
  • Vestavěné sporáky  – trouba i varná deska se integrují rovnou do kuchyňské linky. Mají své pevné místo, které se již nedá změnit. Je tedy potřeba počítat s dostatečně velkým otvorem na troubu a výřezem na varnou desku. Oba dva spotřebiče potřebují prostor pro odvětrávání, na které je potřeba při realizaci myslet. Vestavné spotřebiče vypadají elegantně, ale je potřeba počítat s jejich vyšší pořizovací cenou.
Obě dvě varianty se dají pořídit v rozličných designových provedeních. Dostupné jsou především nerezové kombinované i klasické sporáky. Narazit však můžete i na kov různých barev. Do vesnicky zařízených příbytků je jasnou volbou retro sporák s obloukovým sklem dvířek trouby a specifickým mechanickým ovládáním. Elektrické varné desky jsou zpravidla buď z litiny, nebo ze skla. Mezi nejobvyklejší barvy patří bílá, černá a stříbrná. Dobrá rada: Při vaření často dochází k bublání a i nejšikovnějšímu kuchaři se může stát, že se pokrm rozprskne na všechny strany. Pokud na stěně nemáte obklad z dlažby, jsou velmi efektivní ochranné skleněné desky na sporák. Sklo můžete nainstalovat buď jen za sporák, nebo po celé délce pracovní desky. Povrch se snadno udržuje a nezůstávají na něm skvrny. zpět nahoru ↑

Funkce, které vám usnadní vaření

Při výběru nového kuchyňského sporáku zvažte možnosti pečení a údržby, které vám nabízí trouba. Více jsme se o tom rozepsali v našem článku Jak vybrat troubu na pečení. Kromě trouby byste se měli pozastavit také nad funkcemi samotné varné desky, jelikož ta nenabízí jen regulaci teploty.
  • Gas stop – důležitý bezpečnostní prvek plynových sporáků, který vypne přívod plynu v případě, že zhasne plamen. Riziko vznícení a úniku plynu se tak snižuje na úplné minimum.
  • Piezoelektrické zapalování – vybavení plynových výrobků , díky kterému nepotřebujete sirky ani jiné zapalovače plynu. Pomocí stisknutí tlačítka vznikne jiskra, která zapálí plyn.
  • LED podsvícení – najdete především na varných deskách. Podsvícení ovládacích prvků vám usnadní celkové ovládání panelu, a navíc sporák získá luxusnější vzhled.
  • Wok hořák – najdete jej na plynové desce a může mít dvojí provedení. Mono hořák pro wok má jednotnou regulaci výkonu pro oba okruhy plamenu. Dual hořák umožňuje regulaci výkonu plamenu pro oba okruhy zvlášť.
  • Hight-light zóna – jedná se o varnou zónu, která se dokáže zahřát rychleji na provozní teplotu, takže můžete začít vařit prakticky ihned. Tato zóna prodlužuje životnost desky a snižuje její spotřebu.
  • Indikátor zbytkového tepla – ukazuje, jak moc je varná zóna po ukončení vaření teplá. Pomůže předejít popáleninám jak u dospělých, tak u dětí. Díky indikátoru můžete zbytkové teplo využít i pro ohřev jídla, čímž ušetříte energii.
  • Dětská pojistka – užitečná vychytávka, kterou ocení zejména rodiny s dětmi. Po nastavení ohřevu ji stačí aktivovat, čímž předejdete nechtěné pozdější manipulaci.
  • Časovač – funguje v podstatě jako minutka. Stačí jen nastavit dobu vaření nebo ohřevu. Po jejím uplynutí vás bude časovač informovat například pomocí pípání, takže, pokud to pokrm nevyžaduje, nemusíte při jeho přípravě stát u sporáku a ani se bát, že byste jej připálili, kvůli tomu, že jste zapomněli, že se na plotně připravuje.
  • Automatické vypnutí – varná deska se sama po několika vteřinách vypne v případě delší nečinnosti.
  • Stop&Go, Restart – při aktivování nechtěné funkce nebo nastavení něčeho, co jste nechtěli, můžete využít funkce Stop&Go, která vypne nebo následně zapne ohřev desky. Restartem vrátíte veškeré nastavení do původního stavu, například při nečekaném vypnutí kvůli rozlití tekutin.
  • Power Boost – chytrá funkce, která umožňuje rychlé ohřátí varné zóny. Při nastavení dojde k jejímu rychlému ohřátí, takže na zóně můžete začít vařit prakticky okamžitě.
  • QuickStart – funguje podobně jako Power Boost s tím rozdílem, že pozná varnou desku, na kterou jste položili nádobu a na které si přejete rychlé vaření. Vy si jen navolíte stupeň ohřevu.
  • Informace o spotřebě – například nej indukční sporáky zobrazují spotřebu a umožňují v budoucnu nastavit například úspornější program pro vaření nebo pečení.
  • Blokace varného panelu – jde v podstatě o takový sporákový vypínač, hodí se především při dovaření. Jakmile funkci aktivujete, ovládací panel se zablokuje a nemůže dojít k jeho zapnutí například zvědavými dětmi.
  • Multizóna – jedna varná zóna je rozdělena například na tři různých velikostí, takže si můžete velikost varné plochy zvolit podle velikosti nádoby.
  • Oválná zóna – zpravidla se jedná o dvě varné zóny, přičemž můžete vařit buď jen na jedné, nebo na obou. Díky oválnému tvaru můžete na zóně připravovat i pokrmy v pekáči.
zpět nahoru ↑

Jak se vyznat v energetickém štítku

Pokud stále váháte nad tím, jaký sporák vybrat, řiďte se energetickým štítkem. Co všechno z něj vyčtete?
  • Energetická třída – je znázorněna barevnou škálou, přičemž zelená je nejúspornější, červená nejméně úsporná. Sporáky se v současné době pohybují v třídách A+, A, B. Nejhorší třídou může být maximálně C. Nejvíce modelů se nachází v kategorii A, avšak A+ se pomalu rozrůstá.
  • Typ spotřebiče – na štítu najdete obrázek, který odkazuje k tomu, jaký zdroj energie spotřebič využívá (elektřina/plyn).
  • Spotřeba – v případě elektrických sporáků se spotřeba uvádí v kWh, u plynových sporáků v megajoulech MJ.
  • Hlučnost – uvádí se v dB,
  • objem vnitřního prostoru – hodnota uvedená v litrech l,
  • spotřeba energie během jednoho cyklu ohřevu.
zpět nahoru ↑

Pořizovací cena sporáků

Cena se odvíjí od typu sporáku. Jinou cenu zaplatíte za kombinovaný sporák a jinou za elektrický nebo plynový. Samozřejmě také záleží na funkcích i provedení.

Levné sporáky

Zhruba do 10 000 Kč pořídíte levný plynový sporák, případně sporák kombinovaný se sklokeramickou deskou. Nabídne vám základní funkce a pro nenáročné uživatele je rozhodně dobrou volbou.

Kvalitní sporáky

V rozmezí 10 000 Kč až 30 000 Kč budete mít na výběr především kombinované modely, a to včetně vestavných. Za tuto cenu pořídíte kombinované nejúspornější modely, které jsou na trhu dostupné. Navíc se vám otevře nabídka indukčních varných desek nebo desek s pěti varnými plochami. Trouba nabídne otočný rožeň nebo teleskopické výsuvy.

Top sporáky

Nad 30 000 Kč pořídíte volně stojící sporáky z nerezu. Objem trouby přesahuje 69 l, což je více než standard. Standard se pohybuje v rozmezí 60-68 l. Větší objem znamená také větší šířku a celkově atypické rozměry. Těšit se můžete na luxusní vzhled i provedení a samozřejmě nadstandardní výbavu a odpovídající výkon.
5/5 2 hodnocení
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran

Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na [email protected]

      Covybrat.cz