Kvalitní strojek na výrobu těstovin vám velmi usnadní přípravu domácích těstovin. Jak vybrat ten nej strojek na těstoviny? První věcí při vašem rozhodování bude to, zda si koupíte ruční nebo elektrický strojek. V našem článku si probereme rozdíly mezi nimi a upozorníme také na možnost přikoupit si k ručnímu strojku motorek. Budeme se věnovat materiálu, ze kterého má být strojek vyroben, kvalitní ocel v tomto případě zajistí jeho dlouhou životnost. Podíváme se na funkce, výbavu a stabilitu strojků, které doplňky se dají přikoupit a jaké druhy těstovin lze se strojky vyrobit. Samozřejmě nezapomeneme probrat cenové rozpětí a renomované výrobce. Ukážeme si rozdíly u jednotlivých modelů, a to na recenzích 5 konkrétních strojků na těstoviny. Nakonec přidáme recept na úžasné těstoviny. Pro zajímavost si povíme také něco o historii těstovin. Dejte se do čtení a na konci článku už si s koupí tohoto kuchyňského pomocníka budete umět hravě poradit, vyberete si vítěze podle svých potřeb a nebudete pak zklamáni z nevydařeného nákupu.
Recenze strojků na těstoviny a nudle
Naším úkolem je usnadnit vám nákup tohoto kuchyňského pomocníka. Proto jsme pro vás připravili 5 recenzí dobře prodávaných výrobků. Zaměřili jsme se hlavně na kvalitu strojku a také na to, jaké těstoviny si s jejich pomocí můžete vyrobit, případně, jaké doplňky si k nim můžete dokoupit. Samozřejmě jsme srovnávali také ceny. Věříme, že naše informace vám pomohou k dobrému výběru.
De Gusto Strojek na těstoviny bez nástavců QF

Hmotnost | 3,5 |
Materiál | chromová ocel |
Rozměry v cm | 19,5 x 12 x 13,5 |
Nastavení šířek těsta | 1-7 |
Nástavce | ne |
Jestliže vám bude stačit základní strojek v nižší cenové kategorii, na kterém vyválíte těsto a jen uděláte jednoduché nudle, můžeme vám doporučit tento základní model.
Strojek firmy De Gusto je vyroben z pevné pochromované oceli. Jeho ocelový váleček, kterým se těsto rozvaluje, má 7 stupňů, jejichž nastavením si můžete určit tloušťku těsta. Rukojeť tohoto strojku je plastová. Výrobek není těžký, ani objemný, proto ho lze snadno přenášet a nemusí mít v kuchyni výhradní místo.
Je nutné mít strojek dobře připevněný ke stolu nebo pracovní desce, a to pomocí svěrky, kterou najdete v balení. Jedině potom se vám ani nehne a bude se vám s ním dobře pracovat.
Příprava těstovin u tohoto modelu je jednoduchá. Na levé straně strojku, naproti držadlu najdete kolečko na nastavení šířky těsta. Nejprve nastavte stupeň č. 7, na největší šířku. Otáčejte držadlem, čímž se do sebe válce oddálí. Těsto si rozdělte na malé bochánky. Pak přes tyto válce rozválejte těsto a poté jej přeložte napůl. Je třeba, abyste vnitřní stranu těsta podsypali moukou, aby se vám nelepilo.
Na prosypání moukou si myslete při přípravě i dále, pak se vám těsto nebude lepit. Potom pokračujte stejně se stupněm 6 a dále nižším a nižším stupněm, až budete spokojeni s šířkou těsta. Poté nožem nakrájejte těsto na délku, jakou chcete, aby vaše těstoviny měly. Držadlo vytáhněte a nasaďte řezací válce a upevněte je zajišťovacími úchyty. Dál už jen nakrájené těsto protáhněte strojkem a těstoviny ve finální podobě jsou na světě.
Protože klička není ke strojku přidělána na pevno, je třeba dávat pozor na to, aby vám nevypadávala, což se občas u tohoto modelu stane. Tento strojek zvládne jen jednoduché těstoviny ale i přes svoji nízkou cenu vám jistě dobře poslouží a usnadní výrobu domácích nudlí. Na trhu najdete i alternativu tohoto modelu stejné značky s více nástavci, ale za vyšší cenu.
- pevný výrobní materiál výrobku
- nízká cena
- chybí nástavce
Tescoma Strojek na těstoviny DELÍCIA

Hmotnost | 2,7 |
Materiál | chromová ocel, masivní |
Rozměry v cm | 36 x 19 x15 |
Nastavení šířek těsta | 1-7 |
Nástavce | ano |
S tímto strojkem značky Tescoma už zvládnete více než s předchozím modelem. Můžete si vyrobit tagliolini, fettuccine, lasagne a domácí polévkové nudle.
Tento masivní a odolný strojek je vyrobený z prvotřídní nerezavějící oceli a z kvalitního plastu. Koupíte ho v barvách žluté s kombinací nerezu nebo červené se zelenou, opět v nerezové kombinaci. Jedná se o kvalitní, dobře zpracovaný a elegantní model.
K pracovní desce je uchycen pevnou svorkou. Bohužel k uchycení k pracovní desce mají někteří uživatelé připomínky. Pokud ho chcete připevnit k pracovní desce, která přečnívá více než o 1 cm, je to problematické. Ovládání šroubu je příliš široké, takže se nevytočí. Proto si uchycení dobře prohlédněte a zamyslete se, zda půjde strojek k vaší lince dobře připevnit. Další možnost je umístit ho na jiné, vhodné místo. Pokud to jde, je potom strojek perfektně stabilní.
Strojek lze nastavit na 7 pozic tloušťky těsta, nejširší je 4 mm. Jinak se se strojkem ale velmi dobře pracuje, těsto vyválí pravidelně a tence, nástavce jsou kvalitní a dobře řežou. Jakmile ho vyzkoušíte, půjde vám práce jako po másle a rodina už jiné, než vaše těstoviny chtít nebude. Příprava je jednoduchá, opět nejprve vyválíte těsto a potom už si jen rozmyslíte, který typ těstovin chcete připravit. K tomuto strojku si můžete přikoupit řadu příslušenství. Například nástavec na vlasové nudle, podavač těsta, formu na kulaté ravioli nebo stojan na sušení těsta.
- pevný materiál výrobku
- kvalitní zpracování
- příznivá cena
- různé druhy těstovin
- pozor na uchycení na linku
Laica Strojek na těstoviny PM2000

Hmotnost | 1,98 |
Materiál | nerezová ocel |
Rozměry v cm | 20,2 x 19,6 x 15,2 |
Nastavení šířek těsta | 1-7 |
Nástavce | ano |
Strojek Laica patří do horní hranice nižší cenové kategorie, je ale vyroben z pevné kvalitní nerezové oceli a lze s ním vyrobit více druhů těstovin. V balení najdete vyměnitelné nástavce, takže si můžete vyrobit jak lasagne, tak fettuccine 6 mm a také tagliatelle 2 mm.
Pokud byste zatoužili po dalším druhu těstovin, není problém přikoupit další nástavce stejné značky, v ceně zhruba 350 Kč. Potom už vám nic nebrání ve výrobě těstovin tagliolini (4 mm) nebo reginette (12 mm). Jestliže vám ani toto nestačí, můžete si přikoupit nástavec za cca 450 Kč na linguine (3mm) a pappardelle (45mm). Pak už to u vás v kuchyni bude vypadat jako v pravé Itálii.
Až budete chtít připravit těstoviny do zásoby, můžete si je nasušit na stojanu Laica, který je vyrobený ze dřeva a má šestnáct ramen, lze snadno složit a nezabírá moc místa.
Vraťme se ale přímo ke strojku Laica. Ovládání je ruční, pomocí kličky, pokud byste chtěli méně namáhavé ovládání, je možné si přikoupit motor a tím se ovládání velmi ulehčí. Strojek můžete snadno připevnit k pracovní desce či stolu. Můžete na něm zvolit až sedm variant tlouštěk těstovin v rozmezí od 0,3 mm do 3 mm.
- pevný materiál výrobku
- možnost přikoupit elektrický pohon
- možnost přikoupení dalších nástavců
- různé druhy těstovin
Orion strojek na těstoviny set Francesco

Hmotnost | 2,9 |
Materiál | nerezový |
Rozměry v cm | 22 x 19 x 16 |
Nastavení šířek těsta | 1-9 |
Nástavce | ano |
S ručním strojkem Orion se můžete pustit do výroby spousty druhů těstovin. V balení totiž najdete jak nástavec na rozvalování těsta, kde si můžete zvolit až 9 druhů tloušťky těsta, s největší šíří 150 mm.
Obsahuje také nástavec na výrobu českých klasických polévkových nudlí o šířce 1mm, můžete s ním vyrobit i nudle široké 5 cm. Disponuje i dvojitým nástavcem na výrobu špaget (2 mm)a také na výrobu fettuccine (6,6 mm). Pokud byste si chtěli vyrobit ravioli, ať už je budete chtít plnit masovou či sýrovou náplní nebo naopak sladkou variantou v podobě náplně z marmelády či tvarohu, i tento nástavec je součástí balení.
Až budete těstoviny připravovat, bude se vám hodit rádýlko na přípravu správné šířky těsta. Připravíte s nimi stejnoměrně různě široké pruhy a pomocí přiloženého nástavce snadno vykrojíte různě velká kolečka.
Orion Francesco je mechanický strojek, který snadno sestavíte a pohodlně rozložíte, pokud ho nechcete mít v kuchyni nastálo. K pracovní desce ho uchytíte pomocí kovového šroubu.
Tento strojek má sice bohatou výbavu, což se nám hodně líbí, ale musíme uvést i skutečnosti, ne tak pozitivní. Strojek není vyroben příliš kvalitně. Někteří uživatelé uvádějí nízkou životnost a “rozviklanost“ strojku. Klička na přidržení strojku k pracovní desce není moc pevná a strojek při práci nedrží, tak jak by bylo třeba. Posunovací mechanismu k volbě síly těsta se rozevírá, je totiž vyroben z tenkého plíšku. Zkrátka zde se zřejmě trochu šetřilo na materiálu či zpracování, a to je škoda.
- velká výbava
- snadné sestavení
- méně kvalitní zpracování
Marcato Atlas 150

Hmotnost | 3,5 |
Materiál | chromová ocel |
Rozměry v cm | 19 x 12,5 x 13 |
Nastavení šířek těsta | 1-10 |
Nástavce | ne |
Z našich recenzovaných strojků je strojek italské značky Marcato sice nejdražší, ale pokud chcete vyrábět těstoviny častěji, můžeme vám jeho koupi doporučit. Tento strojek je precizně zpracován a je to sázka na jistotu.
Strojek je vyroben z vysoce kvalitní chromované oceli. Válečky jsou vyrobeny z eloxované hliníkové slitiny. Hřebeny a škrabky byly vyrobeny z polymerní pryskyřice, tím pádem se na těstoviny neuvolňují žádné škodlivé částice. Strojek je velmi pevný a uživateli velmi dobře recenzován. Se strojkem se pracuje skvěle a také se dobře čistí, pomocí štětečku.
Velkou výhodou je rozválení těsta na nejtenčí stupeň. Tento pomocník disponuje 10polohovým nastavovacím ovladačem, umožní připravit těstoviny různé tloušťky, a to od 0,6 mm do 4,8 mm.
V balení najdete kromě samotného strojku a ocelového upínáku k pracovní desce, také výměnnou hlavici na krájení 5mm široký a 1,5 mm polévkových nudlí. Ke strojku si můžete přikoupit další výbavu, jako jsou různé nástavce a také motorek ke snadnějšímu používání. Výrobek je opravdu masivní, má hezký italský design a skvělé zpracování. Můžete ho najít barvě červené, žluté, modré, černé a nerez, proto si jistě vybere každý. Asi jedinou nevýhodou je opět to, pokud máte malý přesah kuchyňské linky, potom může nastat problém s upevněním na toto místo.
- precizní zpracování, kvalitní materiál
- lze vyválet velmi tenké těsto
- možnost dokoupení nástavců
- možnost dokoupení motorku
- pozor na uchycení na linku
Jak vybrat strojek na těstoviny
Pokud jste vyhledali náš článek, zřejmě jste na tom podobně jako my. Italská kuchyně a zvláště těstoviny, jsou vaším oblíbeným jídlem, a také už víte, že domácí poctivé těstoviny se nedají s těmi z obchodu srovnat.
Jestliže jste zkusili ruční výrobu, víte, že je zdlouhavá a vyválet těsto rovnoměrně do požadované tloušťky je velmi náročné. Neděláte tedy chybu, když jste rozhodli investovat do kvalitního strojku na výrobu těstovin a nudlí. Investice se vám vrátí v podobě ušetřeného času i námahy. Jak vybrat ten nej strojek na těstoviny? Je toho dost, o čem je třeba před nákupem popřemýšlet.
První věcí při rozhodování bude to, zda si koupíte ruční nebo elektrický strojek.
- Při koupi elektrického si zkontrolujte dostatečný výkon a ten by měl být nejméně 150 W.
- U ručního strojku zase věnujte pozornost ovládací klice, je důležité, aby pořád nevypadávala. K některým modelům ručního strojku existuje i možnost dokoupit si motorek.
- Až budete vybírat, materiál výrobku, myslete na to, že kvalitní ušlechtilá ocel zajistí pevnost výrobku a jeho dlouhou životnost.
- Nezapomeňte zkontrolovat svěrku, která strojek upevňuje. Jak masivní je strojek a jaká je jeho hmotnost, i to hraje důležitou roli, většinou to úzce souvisí právě se stabilitou strojku.
- Samozřejmě zásadní věcí při výběru je to, jaké těstoviny přístroj zvládne vyrobit. Proto se podíváme na funkce strojku a jejich výbavu.
- Některé strojky mají v příslušenství nástavce na různé těstoviny, u jiných si je musíte přikoupit. K některým však přikoupení není možné, před nákupem si to raději ověřte.
- Je dobré myslet i na to, aby strojek měl dostatek možností nastavení tloušťky vyváleného těsta. Pojďme si jednotlivé faktory probrat podrobněji.
Tip: Pokud rádi pečete dorty a používáte na potahování marcipán, můžete využít strojek na těstoviny i na vyválení marcipánu.
Ruční nebo elektrický?
První rozhodnutím, které musíte udělat, je to, zda si chcete koupit ruční nebo elektrický strojek. Jak se rozhodnout a podle čeho vybrat? Každý typ má své pro a proti, tak si je pojďme představit.
Ruční strojek
Tento typ je na trhu nejvíce prodávaný a užijete ho zejména při výrobě těstovin doma. Vyznačuje se jednoduchou konstrukcí, a pokud jste někdy viděli klasický mandl, princip fungování strojku je mu velmi podobný.
Jednoduše řečeno, mezi dvěma válečky, které jsou základem výrobku, se těsto vyvaluje a tvaruje do požadované tloušťky.
Strojek musí být velmi dobře připevněný ke kuchyňské lince upínákem. Pomocí dalších částí a příslušenství potom vytváříme ten typ těstovin, který chceme.
Samozřejmě u mechanického strojku je výroba delší a také namáhavější než u elektrického. A přece jen nějakou tu fyzickou práci od nás vyžaduje, protože je ovládán pomocí ruční kličky. Také citlivost nastavení je menší. Na druhou stranu není nutné připojení k elektrické energii a cena toho strojku je o dost nižší než u elektrického.
Elektrický strojek
Pokud jste se rozhodli pro koupi elektrického strojku, připravte si větší finanční obnos a počítejte také s tím, že elektrické přístroje jsou náchylnější na poruchy. Ovšem komfort při přípravě výrobku se vám bude určitě líbit.
Ovládání přístroje se děje pomocí tlačítka. Zařízení je velmi jednoduché, v podstatě funguje stejně jako ruční strojek, pohyb strojku tu ale zařizuje elektromotor místo kličky. Stačí vložit těsto do strojku a ten po zapnutí začne těsto zpracovávat do finální podoby.
Citlivost nastavení bývá větší. Elektrický strojek si pořiďte v případě, že chcete těstoviny vyrábět velmi často nebo pokud vám chybí síla či chuť na ovládání kličky u ručního strojku. V tomto případě ale mnohdy stačí, dokoupit si k ručnímu strojku elektromotor. Samozřejmě pořádný elektrický přístroj se bude hodit v případě, že provozujete restauraci a dbáte na přípravu domácích těstovin. Tady už by vám totiž ruční jistě nestačil.
Materiál strojku a jeho stabilita
Protože při výrobě těstovin dochází k velkému namáhání mechanických součástí strojku, je třeba věnovat materiálu velkou pozornost.
Ocel, chrom, nerez
Rozhodně vybírejte kvalitní ušlechtilou ocel, a to buď chrom, nebo nerez. Tyto materiály vám zajistí pevnost výrobku a také jeho dobrou životnost. Vyhněte se obloukem výrobkům z hliníku. Tento materiál můžete najít u levnějších modelů. Pozor i na velmi tenký nerezový materiál. Co se týká uložení válečků, drželi bychom se ideálně také ocelového materiálu. Plastové uložení vám dlouho nevydrží.
U levných elektrických modelů se můžete setkat s celoplastovým provedením. Samozřejmě tyto vám dlouho sloužit nebudou.
Klička
Pokud kupujete ruční strojek na těstoviny, myslete na to, aby rukojeť byla vyrobena precizně, protože na ni bude vyvíjen velký tlak. Také si pohlídejte, aby vám dobře padla do ruky, chcete přece, aby se vám s ní dobře pracovalo.
Stabilita
Co se týká stability strojku, tak i tento parametr při výběru není radno podceňovat, zvlášť u ručního strojku. Svorka, která drží strojek na jednom místě, musí být pevná. Strojek se nesmí klouzat a ani se jinak hýbat. Rotace držadla může způsobit nestabilitu strojku, a proto zařízení na připevnění musí být kvalitní.
Jestliže si zakoupíte strojek, u kterého špatně doléhá upevňovací zařízení, bude vám jen pro zlost. Práce na něm vám bude déle trvat a životnost výrobku nebude dlouhá. Proto je důležité, aby strojek disponoval kvalitním šroubem na upevnění.
Pokud si pořídíte elektrický strojek, bude pravděpodobně vybaven gumovými nožičkami, které zajišťují stabilitu.
Funkce strojku a jeho doplňky
Radit vám, jak používat strojek na těstoviny tentokrát příliš nemusíme, není to opravdu nic složitého.
Základem strojku na těstoviny je pevná konstrukce s válci, kterými se těsto protahuje. Jak silné těsto si chcete připravit, podle toho zvolíte nastavení šířky na strojku. Jedná o několik stupňů nastavení, rozmezí může být od 0,8 – 6 mm. Proto si tento parametr nastavení pečlivě zkontrolujte. Bez nástavců je to vlastně strojek na vyválení těstovin. Základním produktem, který přístroj vyprodukuje je dlouhý plát těsta, který se dále upravuje.
Typy těstovin
Před nákupem si také rozmyslete, jaké druhy těstovin byste chtěli v přístroji připravovat. Pokud jste navštívili Itálii, tak jste se určitě inspirovali a budete chtít vyrábět jak tagliatelle, tak lasagne a mnoho dalších druhů. Připravíte je pomocí nástavců na strojek, které jsou buďto součástí strojku nebo se dají přikoupit, a to přesně k jednotlivému modelu. Nabídka nástavců může být velmi bohatá. Můžete si připravit například tyto druhy těstovin:
Spaghetti
(typický průměr ø 2 mm)
Capelli d’angelo
(typický ø 0,8 mm nebo 1,5 mm)
Jsou tenčí než špagety a v doslovném překladu znějí jako „andělské vlasy“. Nejlepší jsou s lehkou omáčkou, případně se používají jako zavářkové těstoviny do polévky.
Tagliatelle
(typický ø 2 mm)
Jedná se o dlouhé široké nudle, které jsou vyráběny ze semoliny z tvrdé pšenice. Jsou poměrně snadno zaměnitelné s Fettuccine, které jsou však širší. Jedná se o ideální doplněk k hustým, masovým omáčkám.
Trenette
(typický ø 4 mm)
Fettuccine
(typický ø 6,5 mm)
Lasagnette
(typický ø 12 mm)
Pappardelle
(typický ø 32 mm)
Reginette Lasagnette
(typický ø 12 mm)
Reginette Pappardelle
(typický ø 44 mm)
Dále je možné si přikoupit a pak použít také různá tvořítka, radličky a vykrajovátka, pomocí kterých vytvoříte další druhy těstovin.
Sušák na těstoviny
Po vyrobení těstovin je nutné dát výrobky usušit. A tak je vhodné si přikoupit pomocníka na sušení těstovin. Jedná se o dřevěný stojánek, na které pastu jednoduše pověsíte, a ona se krásně vysuší. Některý pojme až 1 kilo čerstvých těstovin.
Údržba
Strojek na těstoviny nesmíte máčet ve vodě nebo umývat v myčce. Po použití jednoduše vezměte měkký kartáček, odstraňte přebytečnou mouku a poté suchým, maximálně vlhkým hadříkem dočistěte. Jestliže se vám zdají válce zatuhlé, můžete kápnout trochu oleje na každou stranu a tím se bude válec lépe pohybovat. Poprvé, než začnete se strojkem pracovat, nezapomeňte odstranit přebytečný olej a očistěte ho suchým hadříkem.
Něco z historie těstovin a jejich dnešní podoba
Pokud bychom chtěli najít přesný původ těstovin, jen těžko se dobereme pravdy. I když je nyní známe hlavně z Itálie, jsou oblíbené na celém světě. Historie pasty, těstovin či jak jim chcete říkat, sahá až na samotný východ. Obdoba těstovin se v Africe a na Blízkém východě používala již od počátku našeho letopočtu. Zajímavé je, že se upravovaly ne vařením, ale pečením nebo smažením. Pravdou ale je, právě Italové mají největší podíl na tom, že těstoviny jsou celosvětově známé a také na tom, v jakých tvarech a chutích je můžeme ochutnat.
Už ve starověkém Římě byly podávány těstoviny “ lasagne”, které byly takovou přílohou k rybám či sekanému masu. Najdeme o tom záznamy v knihách. I později, okolo 12. století, jsou popisovány ve starých záznamech italské hostiny, kde byly hostům podávány těstoviny s omáčkou, a že jim už tehdy chutnaly!
Italové seznámili svět s různou podobou těstovin i při svých zámořských cestách. Zkrátka Italové těstoviny nejvíc zpropagovali a italská slova jako jsou makarony, lasagne, tortellini a mnoho dalších už převzal skoro celý svět.
Věřili byste tomu, že dnes je známo již 300 druhů těstovin? Tradiční těstovina je vyrobena z pšeničného nekynutého a nijak nekypřeného těsta. Typické italské semolinové těstoviny jsou připraveny z tvrdozrnné pšeničné mouky. Najdeme i těstoviny špaldové, ječné či žitné. Můžeme se ale setkat i s těstovinami, které jsou vyrobeny z těsta pohankového, rýžového či kukuřičného. V této podobě patří k bezlepkovým výrobkům. Proto si na ni mohou pochutnat všichni, i ti, co musí držet bezlepkovou dietu.
Dalším prvkem těstovin je voda, sůl a vejce, v případě bezvaječných těstovin jsou vejce vynechaná. Prostě jedná se o velmi jednoduchou potravinu, která má právě pro svoji základní chuť velké využití. Existují stovky receptů, ale pravda je, že právě Italové umí připravit těstovinu jednoduše, ale velmi chutně.
Na co myslet při přípravě
Chuť domácích těstovin je nenahraditelná, ale aby se vám povedly tak, jak mají, je třeba dodržet jak recept, tak vědět pár tipů, které vám pomohou s jejich přípravou.
- Až se poprvé pustíte do přípravy těstovin, myslete na to, abyste těsta na těstoviny do strojku nedali příliš velké množství. Nic tím neurychlíte, jen byste mohli přístroj poškodit. Rozdělte si ho raději na více bochánků.
- Je dobré si těsto podsypat moukou, aby se vám nikde nepřichytávalo
- Pokud připravujete plněné těstoviny, připravte si směs den dopředu, aby se hezky spojila a ztuhlo. Důležité je také s těstem pracovat rychle, jinak by vám osychalo.
- Mouka a voda smícháním aktivuje lepek, a proto je velmi důležité těsto řádně propracovat, pokud máte kuchyňského robota, využijte ho.
- Je dobré si nechat těsto alespoň 30 minut odležet.
- Pokud přidáme semolinovou mouku, těstoviny budou hrubší a omáčka se na ně lépe přichytí.
Pro zajímavost: Víte, že váleček na nudle dostal svůj název podle domácích těstovin?
Recept na základní italské těstoviny
Příprava domácích těstovin se může zdát mnoha lidem zbytečná. Ovšem až ochutnají ty čerstvé, pochopí. Těstoviny budou vláčné, žluté, hedvábné… prostě výtečné. Navíc se vaří mnohem kratší dobu.
Pokud jste si pořídili strojek na těstoviny a už se nemůžete dočkat, jak ho vyzkoušíte, snad uvítáte recept, napsaný podle pravé italské receptury. Ovšem který recept je ten pravý?
S nadsázkou se dá říct, že receptů na ty pravé italské těstoviny existuje nejspíš tolik, kolik je Italů. Někdo dá do těsta celé vejce, někdo jen žloutek, někdo dva. Zda přidat trochu vody nebo olivového oleje, či špetku soli? A kterou mouku do těsta dát? Nevěřili byste, že Italové se mohou bavit o mouce i celé hodiny. No zkrátka je to národ gurmánů a požitkářů a také se tam žije trochu jiným tempem. My se vám pokusíme dát jednoduchý recept s několika radami a na vás už je potom se bavit dalšími recepty.
Těsto na 4-6 porcí.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky (nejlépe typ 00),
- 200 g semoliny (mouka z tvrdé pšenice),
- 4 vejce,
- špetka soli,
- voda podle potřeby (cca 2 lžíce),
- semolina na podsypávání,
- strojek na těstoviny nebo váleček,
- potravinová fólie,
- V zásadě platí, že na 100 g mouky patří jedno vejce. Pokud chcete mít těsto více žluté, můžete přidat žloutek.
Postup:
Nachystejte si vál nebo mísu. Oba druhy mouky nasypte na hromadu a uprostřed vytvořte kráter – důlek. Potom do něj přidejte vejce a špetku soli. Postupně vidličkou vejce šlehejte tak, že vždy přidávejte trochu mouky okolo. Až když se začne těsto na vidličku lepit, začnete zpracovávat rukama. Můžete přidat trochu vody, každá mouka se chová trošičku jinak.
Musíte vypracovat hladké těsto, nesmí být moc suché a drolit se. Poté jej zabalte do fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v ledničce. Pokud nespěcháte, nechte delší dobu.
Až si vy i těsto odpočinete, rozdělte těsto na 4 bochánky. Rukama vytvořte placku a následně už zpracovávejte na strojku na těstoviny.
Nejprve si nastavte nejširší vzdálenost válečku a zhruba pětkrát projeďte těsto touto velikostí. Teprve potom přecházejte na další stupně. Čím vyšší stupeň, tím bude rozestup válečků menší a těsto tenčí. Teď záleží na vás, jaké těstoviny chcete vyrobit a podle toho zvolte finální tloušťku těsta. Například na tagliatelle je nejvhodnější číslo 6.
Dále už nasadíte nástavec, který bude vytvářet určitý typ těstovin. Těsto je dobré si rozdělit zhruba na 3 části, záleží, jak dlouhé těstoviny chcete mít. A postupně je krájejte přes nástavec.
Hotové těstoviny vždy prosypte semolinou, jinak se vám k sobě přilepí. Dejte je do hlubší misky a přikryjte potravinovou fólii, tak aby se jich nedotýkala. A potom už stačí jen 2-3 minuty vařit ve vroucí osolené vodě. Správně by měly být tzv. na skus, uprostřed trošku tvrdší. Vy si je ale připravte podle sebe, tak jak máte rádi.
Omáčka
Samozřejmě k těstovinám patří omáčka, a tahle je jednoduchá, ale opravdu skvělá.
Ingredience:
- polovina střední červené cibule,
- 2 větší stroužky česneku,
- 100 g pancetty (italská slanina),
- 400 g krájených rajčat v plechovce,
- 100 ml rajčatového pyré,
- 10 cherry rajčat,
- 1 velká lžíce ricotty,
- 1 vrchovatá lžička třtinového cukru,
- čerstvá bazalka,
- parmazán,
- 2 lžíce olivového olej,
- sůl a čerstvě mletý pepř.
Nezapomeňte, že základem italské kuchyně jsou kvalitní suroviny!
Postup:
Na pánev si nalijte olivový olej a lehce do zlatova na něm osmažte drobně nakrájenou cibulku. Potom přidejte česnek, ale pozor, ať se vám nepřipálí, zhořkl by, nechte ho jen rozvonět. Přidejte plechovku rajčat a pyré.
Pancettu nakrájejte na kostičky a dozlatova ji opečete na další pánvi. Na první pánvi vám lehce probublávají rajčata, a v ten moment přidejte cukr, sůl a pepř.
Po mírném zhoustnutí omáčky přidejte na půlky, nakrájená cherry rajčátka, ochutnejte a případně dochuťte.
Do křupava opečenou pancettu můžete vmíchat teď nebo si ji můžete přidat až nahoru na těstoviny, zkrátka dle chuti. Omáčku nechte chvíli vychladnout a poté do ní vmíchejte ricottu a bazalku. Nakonec už zbývá jen do pánve s omáčkou vložit uvařené těstoviny, přidat parmazán a ozdobit bazalkou. Přejeme dobrou chuť!
Ceny strojků na těstoviny a nudle
Poradili jsme vám, podle jakých parametrů a testů vybírat top strojek na těstoviny a na co si dát pozor. Ovšem dalším, a to pro vás zcela jistě důležitým parametrem bude cena. Pořizovací náklady jsou trošku ošemetná věc.
Na jednu stranu vám levný strojek na domácí těstoviny ušetří peníze v daný moment, ovšem nakonec se může tato koupě prodražit. Ať už tím, že ho nebudete tolik používat, protože práce s ním vás nějakým způsobem obtěžuje nebo proto, že kvalita výrobku je špatná a životnost nízká.
Ale ani zde neplatí, že to nejdražší bývá nejkvalitnější. I mezi levnějšími výrobky můžete najít kvalitu. Musíte si zkrátka projít všechny faktory, na které jsme vás upozornili, ujasnit si, co od výrobku očekáváte a poté se rozhodnout pro ten nejlepší strojek na výrobu těstovin. Dobrým vodítkem bude výběr dle ověřeného výrobce. Mezi ně můžeme zařadit například Marcato, De Gusto, Imperia, Orion, Kela, Tescoma, Klarstein, Laica, Omas a další
Levné strojky na těstoviny do 1000 Kč
Do této cenové kategorie spadají základní strojky, které jsou buď zcela bez nástavců, nebo je jejich výbava omezená. Ty opravdu nejlevnější můžete pořídit již za 400 Kč. Ovšem velkou kvalitu u nich nehledejte. Pokud si připlatíte trochu vyšší částku, můžete zde najít modely, které vám budou vyhovovat. Jen je třeba vybírat obezřetně!
Cena od 1000 Kč do 3000 Kč
Jakmile vám vaše peněženka dovolí utratit trochu víc, máte na výběr již spoustu modelů. Strojky zhruba od 1000 Kč od renomovaných dodavatelů vám zajistí jak kvalitu, tak velkou spoustu zábavy při přípravě různých druhů těstovin díky bohaté výbavě. Ovšem je dobré si rozmyslet, zda strojek na těstoviny budete plně využívat nebo vás po chvíli omrzí a skončí ve skříni. Potom už by se vám investice tolik nevyplatila.
Top strojky na těstoviny a nudle
Kolem 3 000 Kč už se dostáváme k velmi kvalitním strojkům s bohatou výbavou od prestižních výrobců. Tato cena je také hraniční, pokud si chcete pořídit elektrický strojek na těstoviny. Pokud investuje 5000 Kč a více, jedná se už o víceméně profesionální strojky na těstoviny. Ovšem touto cenou výběr nekončí. Do restauračních provozů můžete pořídit strojky i za 20 000 Kč a více.

Během svého života jsem měla to štěstí, že jsem získala zkušenosti z několika pracovních oborů. Postupně jsem se dostala přes železnici, technickou pozici ve strojírenské firmě až po současnou pozici vedoucí laboratoře. Mezi moje záliby patří vše, co se týká bydlení. Ať se jedná o design bytu, tak i jeho výbavu spotřebiči. Mnoha kamarádkám jsem pomohla s vybavením a návrhem konceptu jejich domu a bytu. Proto jsem moc ráda, že mohu pomáhat i dalším lidem skrze internet. Blízký vztah mám i k zahradě, a všemu co k ní patří. Již více než deset let získávám zkušenosti na vlastní zahradě, kterou jsme si vymysleli a od základů zrealizovali sami. Za zmínku ještě stojí obliba floristiky (vlastní věnce a kytice) a hudby, speciálně hry na klavír, na který jsem hrála šest let. Věřím, že díky této kombinaci životních zkušeností a zálib mohu dostat zajímavé a důležité informace pro výběr produktů do domácnosti nebo do zahrady i k vám. Pokud vám moje články pomohou, budu z toho mít opravdovou radost a moc ráda se pokusím zodpovědět i vaše případné dotazy.
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.