Jak vybrat tlakový hrnec

Aktualizováno v únoru 2020

Tlakový hrnec je v kuchyni užitečným pomocníkem. Dobu přípravy jídla s ním zkrátíte až o dvě třetiny, a potraviny si díky vaření pod tlakem zachovávají své vitamíny. Při výběru nejlepšího tlakového hrnce se řiďte jeho objemem, bezpečnostními prvky, způsobem zavírání i dalšími funkcemi navíc.

Recenze tlakových hrnců

Do testu tlakových hrnců jsme vybrali pouze ty klasické, nikoliv elektrické. Zastoupeny jsou všechny cenové kategorie, od nejlevnějších pohybujících se kolem 500 Kč až po papiňáky převyšující pořizovací cenu 3 000 Kč. Při hodnocení jsme se zaměřovali především na kvalitu provedení, ale také na funkce, které hrnce nabízejí.

Tefal Secure5 Neo 6L P2530741

Objem6 l
Výrobní materiálnerez
Počet pojistek5
Nastavení tlakuano
Záruka10 let
Parní košíkano
Zavíráníbajonetové
Varné plochyvšechny

Tefal Secure 5 je vybaven celkem 5 bezpečnostními ventily, takže se jeho používání nemusíte ani za mák obávat. Je vyroben z nerezové oceli. Z kvalitní 18/10 oceli je také poklice, což u nejnižší cenové kategorie hrnců nebývá standardem.

Hrnec vám umožní vařit pod dvěma tlaky. Vyšší je vhodný pro přípravu masa a mražených potravin, nižší pro vaření zeleniny. Navíc dostanete párový košík, který oceníte při vaření zeleniny a ryb. Hrnec je vhodný na všechny typy sporáků, včetně indukčního.  V myčce je možné mýt pouze tělo, nikoliv poklici s bajonetovým uzavíráním.

Přestože pro zavření musíte použít obě ruce, je manipulace s hrncem jednoduchá. Pro bezpečné otevření se na víku nachází tlakový ventil, pomocí kterého je možné páru upouštět. Postačí jen zvednout páčku. Objem hrnce jej předurčuje pro používání 4 až 5 členné domácnosti. Největší předností je hrnce je kvalitní zpracování, desetiletá záruka a nízká pořizovací cena, která zahrnuje i košík na vaření v páře. Potěší také fakt, že všechny důležité díly jsou vyměnitelné a dostupné. Pára uniká směrem vzhůru, takže půjde v případě používání přímo do digestoře a nikoliv do místnosti.

Další předností hrnce je jeho provedení. Spíše než do šířky je konstruován do výšky, takže ve skříňce i na varné desce zabere méně místa.

  • pořizovací cena
  • nastavení tlaku
  • regulace tlaku
  • na všechny typy varných desek
  • nezabere příliš mnoho místa
  • nedá se ovládat jednou rukou
Zjistit cenu

Tescoma Bio Exclusive+ Duo 4.0 a 6.0 l

Objem4 a 6 l
Výrobní materiálnerez
Počet pojistek4
Nastavení tlakuano
Záruka5 let
Parní košíkne
Zavíráníbajonetové
Varné plochyvšechny

Za poměrně nízkou cenu získáte hned dva tlakové hrnce. Jeden o objemu 4 l, jeden o objemu 6 l. Na obě nádoby sedí jedna poklice, čímž ušetříte úložný prostor. Vnitřní strana je opatřena praktickou ryskou, která ukazuje nejen objem v litrech, ale její poslední ryska je také ukazatelem maximálního naplnění. Hrnec je vhodný pro vaření na všech typech varných desek, od roku 2012 je vhodný i na indukci. U hrnců vyrobených před tímto rokem prodejce kompatibilnost nezaručuje. To, že je hrnec pro indukci vhodný poznáte tak, že ke dnu přiložíte magnet, pokud bude držet, hrnec bude na indukci fungovat.

Tuto sadu hrnců mám doma a jsem s nimi maximálně spokojená. Jsou to moje první tlakové hrnce a z počátku jsem měla problém s nasazování poklice. Čas od času se mi to stane ještě i teď, ale nejedná se o žádnou hrůzu. Je potřeba si hlídat, aby výčnělky na hrnci dobře zapadly do víka. Víko je na jedné straně opatřeno kovovou tyčinkou, která se zafixuje do ucha hrnce, takže máte jistotu, že poklice dobře drží.

To, že se v hrnci vytvořil tlak, poznáte podle ventilu, ze kterého nejdřív uniká pára, ale později se zaslepí červenou vložkou a pára přestane unikat. V tu chvíli je vhodné pomalu ztlumit zdroj tepla, pára bude dále unikat přes tlakový ventil. Unikat by měla jen v malé míře. Tlakový ventil je zároveň i tlačítkem jehož stisknutím uvolňujete tlak na konci vaření. Jako nevýhodu spatřuji to, že pára uniká šikmo, takže hrnec musím vždy nasměrovat tak, aby šla pára do odsavače a ne do místnosti.

Hrnec umožňuje nastavit dva stupně tlaku. Na vyšším se vaří maso, na nižším zelenina a třeba luštěny. V přiloženém návodu najdete orientační časy přípravy a typ tlaku pro celou řadu potravin.

Hrnce jsou samy o sobě dost těžké, a když je ještě naplníte vodou a potravinami, musím pro přenášení používat obě ruce. Výhodu spatřuji v odolných a masivních plastových uchách, za které se hrnce snadno přenášejí. Posledním bodem, který bych chtěla zmínit, je design. Povrchová úprava je provedena ve vysokém lesku nerezové oceli, takže hrnce vypadají skutečně luxusně. I hned po umytí je však doporučuji utřít, jinak zůstanou na povrchu zaschlé skvrny od kapek vody. Oba hrnce se snadno udržují. Já myji poklici i samotný hrnec ručně, ale výrobce uvádí, že hrnec je možné mýt i v myčce nádobí, poklici však nikoliv.

  • 2 hrnce za jednu cenu
  • nastavení tlaku
  • kvalitní uši na přenášení
  • vnitřní ryska
  • kvalitní výrobní materiály
  • zavírání vyžaduje grif
  • z povrchu se musí po umytí ihned otřít voda, jinak zůstávají mapy
  • tlak nesměřuje přímo nahoru, ale kolmo
  • hmotnost
Zjistit cenu

Lamart LTDSD4

Objem4 l
Výrobní materiálnerez
Počet pojistek1
Nastavení tlakuano
Záruka5 let
Parní košíkne
Zavíránípákové
Varné plochyvšechny

Hrnec Lamart LTDSD4 spadá do nejnižší cenové kategorie, ale bez problémů splňuje základní požadavky kvalitních tlakových hrnců. Je vyroben z nerezové oceli s označením 18/10 a má sendvičové dno. Navíc umožňuje regulaci tlaku ve dvou úrovních. Nic jiného od hrnce nečekejte.

Hrnec má pákové zavírání poklice, které zvládnete jednou rukou. Je však potřeba si najít určitý grif na zavírání. Hrnec je vybaven jen jedním bezpečnostním ventilem, ale také pojistkou proti přetlaku. Přínosné je, že upouštěná pára stoupá přímo nahoru. Tak bude směřovat přímo do digestoře, pokud ji používáte. Některé modely mají šikmé upouštění páry, což není příliš praktické.

Výrobce na hrnec poskytuje pětiletou záruku. Při manipulaci s poklicí je trochu zarážející její vyšší hmotnost. Nejedná se však o překážku, na kterou by se nedalo zvyknout. Ve vnitřní části najdete rysku, která poslouží při orientaci minimálního a maximálního množství vody. Díky tomu, že nemá rukojeť vyvedenou do prostoru, nezabírá hrnec tolik místa.

  • dvě úrovně tlaku
  • ovládání jednou rukou
  • nezabírá mnoho prostoru
  • těžká poklice
  • pouze jedna bezpečnostní pojistka
Zjistit cenu

Orion Profi 5 l

Objem5 l
Výrobní materiálnerez
Počet pojistek1
Nastavení tlakune
Záruka2 roky
Parní košíkne
Zavíránípákové
Varné plochyvšechny

Orion Profi 5l patří mezi nejlevnější tlakové hrnce, které na trhu najdete. S tím se pojí i méně kvalitní provedení. Výrobce bohužel nespecifikuje, o jaký typ nerezové oceli se jedná, ale celkově nepůsobí příliš kvalitním dojmem. Po prvním použití se na dně objeví usazeniny takového vzhledu, jako byste hrnec používali například již deset let. Rukojeti jsou rovněž vyrobeny z nerezu, takže nedokážeme přesně odhadnout, jak moc vedou či nevedou teplo. U našeho modelu to nijak hrozné nebylo.

Poklice má pákový uzávěr a její výhodou je, že tlakový hrnec nepotřebuje gumové těsnění. Zcela nepochopitelně je ryska ukazující množství na vnější straně pláště, což je nepraktické. Zpravidla se ryska umisťuje dovnitř, což je pro orientaci mnohem lepší.

Hrnec má kompaktní rozměry (21 cm průměr a 14,5 cm výška), a díky absenci dlouhé úchytky nezabírá místo ani na sporáku, ani ve skříňce. Bezpečně v něm připravíte jakékoliv jídlo. Je opatřen speciálním třetím silikonovým ventilem, kterým se v případě přetlaku dostane pára ven. Hrnec neumožňuje nastavení tlaku, takže se veškeré potraviny vaří při jednom tlaku, což je trochu škoda, protože například zelenina se nemusí připravovat pod tak vysokým tlakem jako maso.

  • nízká pořizovací cena
  • kompaktní rozměry
  • bezpečnostní ventil
  • nekvalitní provedení
  • chybí regulace tlaku
  • nesmyslně provedená ryska množství
Zjistit cenu

Tefal P4624833 Clipso Minut Perfect 7,5 l

Objem7,5 l
Výrobní materiálnerez
Počet pojistek5
Nastavení tlakune
Záruka10 let
Parní košíkne
Zavíránípákové
Varné plochyvšechny

Tefal Clilpso Minut Perfect rozhodně nepatří mezi nejlevnější hrnce, ale za vyšší pořizovací cenu dostanete kvalitní a spolehlivý tlakový hrnec. Sice nás překvapilo, že neumožňuje nastavení tlaku, ale na druhou stranu disponuje chytrou minutkou, která dokáže sama poznat, kdy se jídlo začíná vařit, nastaví odpočet a po dokončení vás upozorní. Nemusíte si tedy nastavovat kuchyňskou minutku a bez problémů se věnovat jiným činnostem.

Tlakový ventil slouží kromě k dekompresi také jako výběrový ovládací prvek, kterým si můžete nastavit, zda budete vařit pod tlakem nebo stejně jako v obyčejném hrnci. Bezpečnost zaručuje 5 bezpečnostních ventilů.

Hrnec je samozřejmě vyroben z nejkvalitnější oceli a je možné v něm vařit na jakémkoliv povrchu. Tělo hrnce je možné mýt v myčce, poklici však nikoliv. Papiňák je unikátní způsobem zavírání. Poklici stačí jen položit na hrnec a překlopit ucho. Jedná se v podstatě o vylepšený způsob pákového zavírání, které je možné pohodlně ovládat jednou rukou.

  • inovativní a jednoduchý způsob zavírání
  • výběr vaření pod tlakem a jako v klasickém hrnci
  • 5 bezpečnostních ventilů
  • kvalitní provedení
  • digitální minutka
  • vysoká pořizovací cena
  • nemá regulaci tlaku
Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Papinův tlakový hrnec, kde se vzal?

Tlakový hrnec, tlakáč nebo papiňák jsou tři různé názvy pro jedno kuchyňské náčiní. Patří k jedněm nejstarším pomocníkům, které v kuchyni najdete. Přestože světlo světa spatřil již v roce 1679, použivatelným se stal až o 250 let později. Kdo vynalezl tlakový hrnec? Přivlastňovací zájmeno Papinův dostal po svém objeviteli, francouzském fyzikovi Denisu Papinovi, který přišel na to, že při vyšším tlaku voda dosahuje vyššího bodu varu a potraviny se tak připravují rychleji. Papinův hrnec do současné podoby zdokonalili pánové Georg Gutbrod a Jose Alix Martínez. K masové distribuci došlo v New Yorku v roku 1938.

Vývojové milníky tlakového hrnce

Z hlediska technologií a fungování prošel tlakový hrnec třemi vývojovými body, přičemž třetí je ten, ve kterém se nachází dnes.

1. generace hrnců

První modely pracovaly s jedním nepřerušeným ventilem, který ovládala hmotnost. Ventil tlak uvolňoval postupně během vaření. Změnou hmotnosti zátěže bylo možné ovlivnit tlak uvnitř hrnce. Při uvolňování docházelo k hlasitému pisklavému zvuku.

2. generace hrnců

Setkat s nimi se můžete i dnes. Pro práci využívají pružinový ventil, který je u většiny modelů pojištěn více bezpečnostními ventily. U hrnců je možné nastavit dvě a více variant tlaku. Některé z těchto tlakových hrnců páru upouštějí buď jen při otevření hrnce, nebo jako bezpečnostní opatření, pokud zdroj tepla není dostatečně snížen v případě, že hrnec dosáhl požadovaného tlaku na vaření. U některých modelů je možné ovládání provádět za pomoc číselníku několika kliknutími. Díky tomu dochází ke změně v nastavení tlaku nebo uvolňování páry během vaření.

3. generace hrnců

Jedná se o elektrické tlakové hrnce, někdy se můžete setkat také s pojmem multifunkční tlakový hrnec. Jejich zdroj tepla je elektrický a automaticky se reguluje tak, aby udržel optimální pracovní tlak. Disponují pružinovým ventilem jako hrnce druhé generace a nedají se otevřít metodou rychlého uvolnění studenou vodou. Velká opatrnost je doporučována při uvolňování páry přes ventil zejména, pokud vaříte čočku, fazole a zrna. Výrobky disponují zabudovaným časovačem, díky kterému můžete proces vaření řídit. Podle typu časovače je možné hrnce rozdělit na:

  • Elektrický hrnec s mechanickým časovačem – disponuje pouze ručním nastavením času vaření a nenajdete u něj funkci odložit vaření na později.
  • Elektrický hrnce s digitálním časovačem – díky digitálnímu časovači je možné využít funkce odkladu začátku vaření.
  • Elektrický hrnec se Smart programováním – umožňuje nejen nastavení odložení startu vaření, ale také přednastavení intenzity teploty, tlaku i délky přípravy daného jídla.

Vaření pod tlakem nabízejí i pomalé hrnce, o kterých jsme napsali samostatný článek Jak na výběr pomalého hrnce.

zpět nahoru ↑

Jaký je princip fungování

Tlakový hrnec pracuje s vyšším tlakem, díky kterému může voda dosáhnout vyššího bodu varu. Vyšší teplota v tomto případě znamená rychlejší přípravu pokrmu.

Tlakový hrnec je uzavřeným systém, který se skládá z poklice a hrnce. Poklice na tlakový hrnec je opatřena těsnící gumou, takže se voda při dosažení 100 °C nemůže začít odpařovat. Pára, která se při vaření v klasickém hrnci začne odpařovat v tlakáči zůstává a využívá se pro vaření potravin.

Tlak pod pokličkou neustále roste a až se dostane na takovou úroveň, že protlačí ventil, může pára z hrnce začít unikat, čímž se zamezí růstu tlaku. Jídlo se tak může postupně dokončit. Nejlepší tlakové hrnce na trhu mají těchto ventilů na uvolnění přebytečné páry více pro případ, že by některý selhal.

Kromě těchto bezpečnostních ventilů papiňák disponuje poklicí s rukojetí, která se před začátkem vaření zablokuje a během vaření ji není možné odblokovat a hrnec otevřít. Díky tomu je vaření v tlakovém hrnci bezpečné.

zpět nahoru ↑

Parametry pro výběr tlakového hrnce

Při výběru top tlakového hrnce se řiďte podle toho, pro kolik osob budete vařit. Přitom nezapomeňte, že hrnec se může plnit maximálně do 2/3 svého objemu. Zohledněte také výrobní materiál, bezpečnostní prvky, ergonomii ovládání a funkce navíc.

Objem

Na trhu jsou dostupné tlakové hrnce nejrůznějších objemů. Běžně se setkáte s tlakovým hrncem o objemu 4, 5, 6, 7, 8, i 9 l. Zvažte proto pro kolik lidí a jak často v něm budete vařit. Nezapomeňte, že kvůli páře a tlaku je možné jej zaplnit jen do 2/3 udávaného objemu.

  • malý tlakový hrnec 5 l – vystačí pro přípravu jídla jedné až dvěma osobám,
  • tlakový hrnec 7 l – je vhodný pro tří až pětičlennou domácnost,
  • tlakový hrnec 7-10 l – ocení především velké domácnosti.

Tlakové hrnce s objemem větším než 10 l se v běžných domácnostech nepoužívají. Své místo si však najdou na sporácích restaurací. Objem nejmenšího tlakového hrnce se pohybuje okolo 2,5 l. Ještě menší objemy jsou spíše výjimkou.

Víte, že: Jako praktické řešení se nám jeví nákup tlakového hrnce v sadě. Za jednu cenu tak získáte hrnec s menším a větším objemem. Poklice je pro oba hrnce stejná.

Co se týče rozměrů, tak počítejte s tím, že průměr hrnců se pohybuje mezi 18 až 32 cm. Výška je 13 až 26 cm. Proto si dobře promyslete, zda budete mít na výrobek místo ve skříňce. K rozměrům nezapomeňte připočítat ještě délku rukojeti.

Výrobní materiál

Starší modely se zpravidla vyráběly ze smaltu a hliníku. V dnešní době však výrobnímu materiálu rozhodně vévodí nerezavějící ocel, tedy nerez. Tloušťka stěn se pohybuje v rozmezí 0,6 až 1 mm a platí, že čím bytelnější, tím těžší hrnec bude.

Hrnec by měl být vyrobený z potravinářské nerezavějící oceli s označením 18/10. Číslo 18 označuje 18 % chromu, jenž zabraňuje rezivění a číslo 10 značí 10 % niklu, který hrnec chrání proti kyselinám.

Předností nerezu je to, že teplo uvnitř vede a udržuje rovnoměrně. U nerezu je však potřeba dávat si pozor na poškození povrchu nožem nebo agresivní chemikálií. V případě poškození se na výrobku postupně začne objevovat koroze a struktura materiálu tak bude výrazně narušena. Nerez vždy udržujte pouze prostředky k tomu určenými. Běžné tablety do myčky ani prostředky na umývání nádobí by však nerezový povrch rozhodně poškodit neměly.

Z nerezu by měl být vyrobený vnitřní i vnější plášť a také poklice. To je značka ideál. Nerezové tlakové hrnce jsou vhodné i na indukci a další druhy ohřevu. Dostupné jsou i poklice z bakelitu. Rukojeť, ucha a případně některé části poklice by měly být vyrobeny z plastu odolného proti vysokým teplotám.

Dobrá rada: Při výběru můžete narazit i na keramické a niklové modely, kterým doporučujeme se vyhnout, neboť mohou způsobit různé alergické reakce.

Někteří výrobci hrnce opatřují titanovou vrstvou, takže je možné v nich také restovat či smažit, podobně jako na pánvi.

Jednoduchá manipulace

Při výběru nezapomeňte myslet také na ergonomii. Hrnec je sám o sobě těžký, natož když jej naplníte vodou a potravinami. Proto by měl mít kvalitní a pevná ucha. Bezpečná manipulace je důležitá i vzhledem k vysoké teplotě vody a páry, která se nachází v hrnci. Důležitá je kromě uch také samotná rukojeť, která musí při manipulaci poskytovat maximální komfort. Hrnec musíme mít možnost bezpečně přenášet.

Kvalitní těsnění na tlakový hrnec

Díky těsnění je hrnec vzduchotěsný a může tak plnit základní úlohu pro vytvoření tlaku. Nenechá páru uniknout zpod pokličky. Nejčastěji se vyrábí z gumy nebo ze silikonu v kruhovém tvaru. Aby fungovalo správně, je potřeba jej pravidelně a pečlivě mýt. Je to právě těsnění, které je při vaření vystaveno největšímu tlaku a proto je potřeba jej pravidelně měnit. Jakmile na něm zpozorujete nějaké poškození, sáhněte po novém gumovém těsnění na tlakový hrnec.

Provedení dna

Tlakový hrnec disponuje speciálním trojvrstvým nebo tzv. sendvičovým dnem. Skládá se ze tří vrstev:

  • ocel,
  • hliník,
  • ocel.

Pro tlakový hrnec je jeho přítomnost zcela nezbytná, pokud není termoregulace zabezpečena jinak. Díky třem vrstvám je dno silnější než u klasických hrnců, a tak teplo, které se díky hliníkové vrstvě po celém objemu hrnce rozvádí rovnoměrně, z hrnce neuniká. Teplota tedy nijak výrazně nekolísá, takže není zapotřebí neustálý a dlouhý příjem tepla ze sporáku, což se příznivě projeví i na spotřebě a zároveň nedochází k připalování potravin nad ně.

Délka záruky, servis a náhradní díly

Jedná se o důležitý parametr, který má vliv na řešení problémů, pokud se vyskytnou. Zpravidla platí, že pokud je tlakový hrnec evropské výroby, nebývá problém sehnat náhradní díly. Tyto informace je však důležité si předem ověřit. Pamatujte na to, že časem budete muset vyměnit těsnicí gumu, případně ventil. Kvalitního výrobce poznáte podle toho, že na hrnec poskytuje 5 i 10letou záruku.

Péče

Vzhledem k tomu, že vám má hrnec ušetřit čas při vaření, bylo by škoda jím plýtvat při mytí. Proto je většinou tělo hrnce možné umývat v myčce nádobí. Narazit můžete i na výrobek, u kterého je možné v myčce mýt také poklici. Mnohem pravděpodobnější a častější je však doporučení poklici i s těsněním mýt v ruce. Jedná se o důležité a citlivé části tlakáče, které vyžadují jemné zacházení.

zpět nahoru ↑

Bezpečnostní prvky

Za základní bezpečnostní prvky se považují tlakové ventily a bezpečnostní uzávěr poklice.

Tlakové ventily

Hrnec je má minimálně dva, ale narazit můžete i na tři či pět. Větší počet je lepší v tom, že když některý jiný selže, třeba kvůli ucpání potravinami nebo z jiného důvodu, nemusíte se obávat vzniku přetlaku a zničení hrnce.

Tlakové ventily jsou dostupné ve dvou provedeních:

  • Pružinovém – začíná pracovat, jakmile voda přesáhne bod varu. Tlak během vaření průběžné reguluje a po skončení pomocí něj upouštíte veškerou páru.
  • Hmotnostním se závažím s uzavírací jehlou – závaží a jehla se zdvihnou při příliš zvýšeném tlaku, čímž dojde k uvolnění přetlaku.

Bezpečnostní uzávěr poklice

Kromě gumového těsnění může být poklice navíc opatřena bezpečnostním uzávěrem, který vám nedovolí hrnec otevřít, dokud se tlak z nádoby neuvolní.

U některých značek se můžete setkat s dodatečně nainstalovanými zámky, na kterých uživatel musí stlačit tlačítko, aby došlo k vytváření tlaku uvnitř hrnce. Pokličku lze uvolnit jen tehdy, dojde-li k poklesu tlaku. Pokličku nelze uvolnit až do té doby, než se uzávěr úniku tlaku uvolní.

Indikátor výšky tlaku

Jedná se o bezpečnostní prvek, který vás automaticky upozorní na nebezpečnou úroveň tlaku tím, že se zabarví dočervena. Vy jen stisknete tlačítko pro rychlé uvolnění tlaku.

U starších výrobků narazíte na otvory ve víku, které začnou páru upouštět v případě, že se některý z bezpečnostních ventilů ucpe. Pokud se tlak i přesto zvyšuje dál, dojde k vyfouknutí páry a tím ke snížení tlaku. Tyto otvory jsou zablokovány buď kovovou vložkou, nebo zástrčkou ze slitiny, které po použití vyžadují výměnu. V podstatě je můžeme přirovnat k airbagu v autě.

Mechanismus rychlého uvolnění tlaku

Využijete jej v případě, že do hrnce potřebujete suroviny vkládat postupně. Díky rychlému uvolnění tlaku nedochází k žádným ztrátám tepla, takže jídlo se v hrnci stále vaří. U starých modelů bez tohoto vybavení se na rychlé uvolnění tlaku v hrnci používala studená voda, jenže ta snížila nejen tlak, ale také teplotu uvnitř hrnce, takže se vaření automaticky ukončilo.

Nastavení tlaku

U většiny hrnců je tlak automaticky nastaven na 0,8 – 1 bar. Při tomto tlaku dosahuje voda bodu varu při teplotě 120 °C, což je ideální teplota pro přípravu masa. Je však dobře známé, že některé potraviny, jako je například zelenina, se musejí vařit při nižším tlaku, tak nedojde k jejich převaření. Proto se na některých hrncích můžete setkat se dvěma nebo více možnostmi nastavení tlaku nebo teploty.

Časovač, nastavení tlaku, displej

Všichni kdo vaří, jistě ocení vnitřní stupnici, podle které poznáte, kolik vody je v hrnci. Podobně to má například i rýžovar. Dále může být součástí hrnce indikátor zbytkového tlaku. Díky vnitřní stupnici nemusíte myslet na to, že je hrnec možné naplnit jen do 2/3, jelikož to na stupnici poznáte. Indikátor tlaku vás upozorní na včasné upuštění páry. Časovač vás upozorní na konec vaření.

Displej vám pomůže především u elektrického tlakového hrnce. Můžete si na něm totiž kontrolovat veškerá nastavení. Zpravidla ukazuje teplotu, tlak i dobu vaření.

Příslušenství

Nej tlakové hrnce mohou mít celou řadu příslušenství. Nejčastějším je párový košík/košík na páru, což je děrovaná vložka se stojánkem. Jídlo položíte na stojánek, takže nepřijde do kontaktu s vodou. Dalším příslušenstvím může být kovový rozdělovač. Díky tomu můžete vařit dvě suroviny s různou délkou přípravy v jednom hrnci naráz. Maso nebo zmrazené potraviny budete připravovat na dně, zeleninu v párovém košíku nahoře.

zpět nahoru ↑

Provedení poklice

Na poklici v podstatě stojí celé vaření v tlakovém hrnci. Je to právě ona, kdo zajišťuje a zabezpečuje vzduchotěsnost a udržuje páru uvnitř. Jednotlivé části jsou:

  • Rukojeti – najdete na ní tlačítko nebo uzamykatelné zařízení, které pokličku zablokuje a nedovolí vám hrnec otevřít během vaření.
  • Těsnění – setkáte se také s pojmem těsnící kroužek. Jedná se o gumu, která se nachází na poklici.
  • Odvzdušňovací ventil – používá se pro vypouštění páry a regulaci tlaku. Najdete jej v horní části. Jeho úkolem je v hrnci udržovat optimální tlak.
  • Indikátor tlaku – poznáte podle něj, zda v hrnci je nebo není tlak.
  • Bezpečnostní ventily – jsou na poklici pro případ, že by odvzdušňovací ventil selhal. Jde o záložní přepouštěcí ventily.
  • Časovač a měřič tlaku – jedná se o nadstandardní výbavu, kterou disponují především dražší modely.

Poklici je možné na tlakovém hrnci uzavírat dvěma způsoby.

  1. Bajonetová poklice – poklice se nasadí na hrnec a pootočí. Drážky na hrnci se zasunou do otvorů na poklici.
  2. Páková poklice – je opatřena pákou. Poklice se nepokládá na hrnec, ale do hrnce a poté zafixuje pomocí páky.

Oba dva způsoby uzavírání jsou stejně bezpečné.

Typ zavíráníJak fungujeVýhodyNevýhody
PákovýJedná se o oválné víko, které šikmo vsunete pod okraj nádoby.Jednoduchost, odolnost, možné ovládat jen jednou rukou.Slabší těsnění.
BajonetovýVíko se nasadí na hrnec, oka na poklici se nasadí na výstupky na hrnci.Silnější těsnění.Víko není možné ovládat jednou rukou.
zpět nahoru ↑

Jak vařit v tlakovém hrnci

Díky nejrůznějším bezpečnostním opatřením je v dnešní době vaření v tlakovém hrnci zcela bezpečné. Navíc to není žádná věda, takže je i jednoduché a intuitivní. Pokud s vařením začínáte, měli byste znát bezpečnostní zásady používání.

  • Nejprve si přečtěte návod a pokyny, které uvádí výrobce. Mimo jiné v něm najdete také typy co a jak dlouho vařit, případně jak vysoký tlak zvolit.
  • Hrnec naplňte vodou maximálně do 2/3.
  • Při vaření hrnec zahřívejte na vysokou teplotu, dokud nedojde k uzavření tlakového ventilu.
  • Délka vaření se začíná počítat od chvíle, kdy došlo k uzavření tlakového ventilu.
  • Jakmile z tlakového ventilu začne unikat pára, snižte přívod tepla.
  • Pára by z hrnce měla unikat jen mírně. V tomto okamžiku můžete sledovat indikátor tlaku a tlak pravidelně upouštět.
  • Po uplynutí doby potřebné k vaření vypněte zdroj tepla a počkejte, dokud tlak v hrnci neklesne na nulu. Upouštění můžete provádět pomocí spouštěcího ventilu, ale vždy opatrně a postupně.
  • Jakmile je tlak v hrnci na nule, uvolní se tlakový ventil a vy můžete hrnec bezpečně otevřít. Nezapomeňte, že se po zvednutí poklice vyvalí pára, tak dejte pozor na opaření.
  • Prázdný hrnec nikdy nedávejte na oheň a nikdy jej nevkládejte do trouby na pečení.
  • Po umytí hrnec skladujte otevřený, aby dostatečně větral.
zpět nahoru ↑

Proč se nebát používat tlakový hrnec

Vaření v tlakovém hrnci vám ušetří čas, peníze, a navíc uvaříte jídlo, které si zachovává svoji přirozenou chuť a vitamíny. Kromě vaření jej využijte i jinak, třeba při zavařování.

Rychlá příprava

Jídlo uvaříte až o dvě třetiny rychleji než v klasickém hrnci.

Jak dlouho se v tlakáči připravuje maso:

  • kuřecí – 15 minut v tlakovém, 30-40 minut v normálním,
  • vepřové – 30 minut v tlakovém, 60-70 minut v normálním,
  • hovězí – 60 minut v tlakovém, 2-3 hodiny v normálním.

Jak dlouho se v tlakáči vaří zelenina:

  • brambory – 3-5 minut v tlakáči, 20-30 minut v normálním,
  • mrkev, brokolice, květák – 2-3 minuty v tlakáči, 20 minut v normálním,
  • kukuřice – 10 minut v tlakáči, 40 minut v normálním hrnci.

Jedná se pouze o stručný výčet porovnání časů tlakového a klasického hrnce. Některé hrnce mají navíc ještě další příslušenství, například nástavce pro dvojí vaření. V jednom hrnci tak připravíte jak hlavní chod, tak přílohu. První se do hrnce vkládají suroviny, které se připravují déle.

Šetří vaši peněženku

Vzhledem k výrobním materiálům moderní tlakové hrnce perfektně vedou teplo, mají trojité dno a silné stěny. Díky tomu se teplo v papiňáku dobře udržuje, takže pro jeho vytvoření nepotřebujete tolik energie. Menší spotřeba energie znamená úsporu peněz.

Chutné jídlo plné vitamínů

Jakmile potraviny projdou bodem varu, přicházejí o svoji chuť i vitamíny. Část rozpuštěných vitamínů, chuti i vůně odchází s odpařující se vodou. Díky těsnění v tlakovém hrnci je však zabráněno vypařování vody z hrnce, takže si jídlo všechny své vlastnosti lépe uchovává. Pokud připravujete tučnější maso, je možné použít rošt, je-li součástí balení, takže tuk zůstane na dně a maso bude méně tučné.

Multifunkční využití

Papiňák využijete nejen pro vaření, ale i při ostatní činnostech. Je možném v něm například zavařovat. V tomto případě je důležité vybrat hrnec s minimálním objemem 6 litrů. V tlakovém hrnci je také možné připravovat ovocné šťávy a dětské výživy. Svoji úlohu dobře splní i při sterilizování předmětů, například částí odsávaček mléka, lahviček a dudlíků.

zpět nahoru ↑

Porovnání cen tlakový hrnců

Tlakové hrnce jsou k sehnání v různých cenových relacích. Záleží především na vašich požadavcích.

Levné tlakové hrnce

Mluvíme o výrobcích, které pořídíte do 2 500 Kč. Hrnec bude vyrobený z nerezu, opatřen dvěma tlakovými ventily a trojitým sendvičovým dnem. Jeho poklice však bude pravděpodobně vyrobena z méně odolného materiálu a čištění těsnění bude náročnější. Chybět budou i veškeré přídavné funkce. Za 2 500 Kč dostanete spolehlivého pomocníka, který svou hlavní úlohu splní bezpečně a bez problémů. Počítat však musíte s nižší životností a někdy i méně kvalitním provedením.

Střední cenová třída

Za 2 500 až 5 000 Kč dostanete kvalitní hrnec, který hravě splňuje základní parametry a ještě vám nabídne něco navíc. Jeho využití bude variabilnější a nabídne vám i další funkce, které ještě zpříjemní jeho tak již snadné používání. U těchto produktů se můžete spolehnout na více bezpečnostních prvků, možnosti nastavení tlaku, snadnou údržbu a odolné provedení uch. Snadno na ně seženete náhradní díly.

Profesionální tlakové hrnce

Pořídíte je za cenu pohybující se nad 5 000 Kč. Těšit se můžete na kvalitní základ a širokou nabídku nadstandardních vlastností. Mají zpravidla větší objem a prodávají se v sadách menší a větší. K dostání bude i nabídka příslušenství zahrnující trojnožku na napařování a další. Náhradní díly budou snadno dostupné a záruční doba dostatečně dlouhá.

5/5 1 hodnocení

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.