Jak vybrat troubu na pečení

Každý, kdo miluje domácí buchty, pečené maso nebo cukroví ví, jak je důležité, mít doma troubu na pečení. Pokud nevíte, jakou vybrat, je tenhle článek právě pro vás. Při výběru dbejte na velikost vaší kuchyně, popřemýšlejte, jestli budete chtít troubu vestavnou, nebo samostatně stojící, a hlavně si dejte pozor na spotřebu energie. Trouby, které vám ušetří opravdu hodně peněz, budou označeny energetickou třídou A. Myslete na to, že ta nejlevnější vám sice ušetří peníze při nákupu, ale její provoz se pak může prodražit.

Test – pečící trouby 2018

NázevSpotřebaVýbavaProgramy a funkceCelkem
1.AEG Mastery SteamBake BPE552320MZjisti cenu80%80%85%82%
2.Bosch HBG 6750S1Zjisti cenu80%85%80%81%
3.Siemens HM 676G0S1Zjisti cenu70%85%85%80%
4.AEG Mastery BCE552350MZjisti cenu80%80%80%80%
5.Electrolux EOB6850BOXZjisti cenu80%75%80%78%
6.Electrolux EOC5750AOXZjisti cenu80%75%70%74%
7.Beko BIM 25801 XMSZjisti cenu70%75%75%73%
8.Mora VT 548 MXZjisti cenu70%70%75%72%
9.Amica TIY 110 TOAKWZjisti cenu70%70%75%72%
10.Whirlpool AKZ 6220 IXZjisti cenu80%65%70%71%
11.Gorenje BO 635E20XZjisti cenu70%70%70%70%

NázevEnergetická třídaObjem (l)SamočištěníRychlý ohřevVýsuvné roštyPečení v pářeTermosonda
1.AEG Mastery SteamBake BPE552320MA+71PyrolýzaAnoAnoAnoAno
2.Bosch HBG 6750S1A+71PyrolýzaAnoAnoNeNe
3.Siemens HM 676G0S1A67PyrolýzaAnoAnoNeAno
4.AEG Mastery BCE552350MA+71KatalytickéAnoAnoAnoAno
5.Electrolux EOB6850BOXA+74NeAnoAnoAnoAno
6.Electrolux EOC5750AOXA+72PyrolýzaAnoAnoAnoNe
7.Beko BIM 25801 XMSA71NeAnoAnoNeAno
8.Mora VT 548 MXA65AquaCleanAnoAnoNeNe
9.Amica TIY 110 TOAKWA65AquaCleanAnoAnoNeNe
10.Whirlpool AKZ 6220 IXA+65AquaCleanAnoAnoNeNe
11.Gorenje BO 635E20XA65AquaCleanAnoAnoNeNe

zpět nahoru ↑

Základy pro správný výběr

Na trhu existuje celá řada pečících trub, záleží jen na vašich preferencích, kterou z nich si vyberete. Protože pořizovací cena většinou nepatří k nezanedbatelným položkám, je dobré si nejdříve uvědomit, jestli troubu opravdu potřebuji a nevystačím si pouze s remoskou. Pokud vám remoska nestačí, budete vybírat mezi několika typy trub, které se primárně liší umístěním a zdrojem energie.

Umístění pečící trouby

Umístění se odvíjí podle toho, zda chcete troubu vestavnou nebo volně stojící.

Volně stojící trouby

Za volně stojící trouby můžeme považovat ty, které jsou kombinované se sporákem nebo jsou bez sporáku a mají mnohem menší rozměry (jedná se o stolní trouby a do této kategorie spadají i mikrovlnné trouby).

Kombinovaná trouba se sporákem

  • Budete se po ní dívat v případě, že již máte hotovou kuchyň, ve které se nepočítalo s vestavným spotřebičem.
  • Volně stojící trouba je velmi často součástí sporáku, takže se jedná o jeden elektrospotřebič kombinující dva.
  • Její výhoda spočívá v mobilitě a také v tom, že starou troubu jednoduše vyměníte za novou, a to bez stavebních úprav
  • Ocení ji ti, kteří plánují stěhování a chtějí si vzít spotřebič s sebou.
  • Negativem u volně stojících trub je mezera, která vznikne mezi troubou a pracovní deskou. Vzniklý prostor se špatně udržuje a často do něj padají zbytky jídla.

Stolní a mikrovlnné trouby

  • Výhodou stolních a mikrovlnných trub je snadná manipulace a kompaktnost.
  • Hodí se především do menších domácností a na chalupy nebo chaty.
  • Objem se pohybuje od 12, 5 l – 40 l.
  • V multifunkčních mikrovlnných troubách se dá nejen ohřívat nebo rozmrazovat, ale také vařit, péct, dusit nebo grilovat.
  • Příprava v mikrovlnné troubě zabere méně času.
  • Vaření a pečení v mikrovlnné troubě je vhodné i pro lidi držící dietu, protože k přípravě nepotřebujete tolik tuku.
  • Pokud chcete v mikrovlnce připravovat maso, je dobré jej vykostit, protože kosti odvádějí teplo.
  • Na trhu se objevují trouby s nejzákladnějším vybavením, ale i ty, které mají gril, horký vzduch nebo jsou multifunkční.
  • Klasické stolní trouby pečou stejně jako trouby vestavné nebo kombinované se sporákem, mohou mít i dvě horní plotýnky na vaření a jsou ideálním řešením pro kulinářská dobrodružství na chatách.

Vestavné trouby

  • V současné době se jedná o nejlepší řešení do nové kuchyně a je po nich největší poptávka.
  • Jejich největší výhodou je snadné sladění s kuchyňskou linkou.
  • Můžete ji umístit jak pod pracovní desku, tak do zvýšeného prostoru, kde se bude mnohem lépe obsluhovat a zároveň nebude nadosah dětí.
  • Poddruhem vestavné trouby je tzv. polyvalentní trouba, polyvalentní znamená, že je nutné ji zkombinovat s polyvalentní varnou deskou, ovládání varné desky je umístěno na troubě. Je nutné skombinovat dva polyvalentní spotřebiče, protože mají jen jedno ovládání.
zpět nahoru ↑

Zdroj energie: Plyn versus elektřina

Zdroj energie budete pravděpodobně vybírat podle toho, co máte zavedeno do bytu nebo domu. Můžete si vybrat plynovou nebo elektrickou variantu.

Plynové trouby

  • Plynovou troubu nejčastěji pořídíte v kombinaci s plynovým sporákem.
  • Při výběru si dejte pozor, aby byla vybavena automatickým vypnutím plynu, když zhasne hořák a dalšími bezpečnostními prvky, které v případě nebezpečí vypnou přívod plynu.
  • Regulovatelnost stupňů se pohybuje v rozmezí 150 – 260 °C.
    Může mít speciální programy pečení a lomenou plynovou mřížku, kterou je možné umýt v myčce.
  • Disponuje regulátorem teploty, který se stará o množství přivedeného plynu.
  • Novější modely mají možnost programovatelnosti druhu pokrmu a jeho váhy. Dobu pečení, program a teplotu se už nastaví sama.
  • Výhodou je to, že se pokrm při pečení nevysuší tolik, jako v elektrické troubě, nevýhodou, že se teplo nerozvádí rovnoměrně a obtížněji se reguluje.
  • Již dávno neplatí to, že se plynová trouba musí zapalovat zápalkou, moderní plynové trouby mají škrtátko pro zapálení hořáčků.

Elektrické trouby

  • Elektrické trouby mohou pokrmy připravovat několika způsoby, a proto je můžeme označit za klasické, horkovzdušné, s grilem, kombinované, multifunkční.
  • Standardně bývá klasická elektrická trouba vybavená horním a spodním ohřívacím tělesem, na zadní stěně (u horkovzduchu) je ventilátor.
  • Ventilátor se stará o rozvádění teplého vzduchu a rovnoměrné pečení.
  • Ovládání může být mechanické nebo řízené elektronicky, regulovatelnost stupňů se pohybuje v rozmezí 35 – 350 °C.
  • U mechanického ovládání je velkou výhodou, pokud je možné ovladač zasunout.
  • Inteligentní elektrické trouby nabízejí možnost přesného udržení teploty (Keep Warm) což znamená, že pokud chodíte z práce později než ostatní, jídlo bude mít pořád stejnou teplotu jako při podávání dříve příchozím členům rodiny.

Klasická elektrická trouba

Má horní a spodní ohřev a často nabízí i možnost grilování.

Horkovzdušné trouby

Vycházejí z klasických elektrických trub se spodním a horním ohřevem, ale navíc mají ještě ventilátory k rozvádění teplého vzduchu, takže pečení je rovnoměrnější. Horkovzdušné trouby s kruhovým topným tělesem jsou dražší, ale jejich výhodou je, že dokážou v celé troubě udržet stejnou teplotu.

Parní trouba

Parní trouby mají výhodu v tom, že v nich můžete vařit, péct i grilovat a to zdravým způsobem. Jídlo není vysušené jako z klasických trub, které pečou jen horkým vzduchem. Parní trouby mají několik programů, které dávkují páru podle připravovaného pokrmu. Při pořizování tohoto typu se však musíte připravit na vyšší pořizovací cenu trouby.

zpět nahoru ↑

Rozměry trouby

Parametr rozměrů pro vás bude důležitý zejména v případě, pokud vybíráte vestavnou troubu. Pokud chcete volně stojící se sporákem, najdete na trhu nejčastěji nejběžnější rozměr 60 x 60 cm nebo 50 x 60 cm.

Klasická vestavná trouba má nejčastěji rozměr 60 x 60 cm, cenově je nejdostupnější, je vhodná i pro větší rodiny a vybírat si můžete z nepřeberného množství modelů.

Kompaktní pečící trouby jsou odlišné tím, že je jejich výška jen 45 cm, takže ji ocení všichni ti, kteří mají malou kuchyňskou linku. Menší rozměry pak výrobci nejčastěji kompenzují různými nadstavbovými funkcemi. Díky menšímu objemu v nich dosáhnete rychleji požadované teploty.

Kromě vnějších rozměrů jsou důležité i rozměry vnitřní. Velikost trouby byste měli vybírat podle toho, pro kolik osob budete vařit, ale také podle toho, co nejčastěji připravujete. Malá trouba vám rozhodně nebude stačit na pečení velké krůty, velká trouba je zbytečná, pokud v ní budete jen občas péct buchty. Od velikosti trouby se odvíjí také spotřeba i čas, za který bude připravená k pečení.

Rozměry trouby v litrechPro kolik osob
do 45Pro samostatně žijící páry.
45 – 70Pro menší rodiny.
70 a vícePro větší rodiny.
zpět nahoru ↑

Spotřeba energie

V současné době musejí být všechny elektrospotřebiče označené energetickým štítkem, ze kterého vyčtete následující informace:

  • zdroj energie – elektřina (na obrázku nakreslená trouba s elektrickým přívodním kabelem), plyn (na obrázku nakreslená trouba s kapkou),
  • energetická třída – na barevné škále uvidíte abecední označení,
  • kapacita,
  • spotřeba – toto číslo označuje spotřebu za jeden cyklus pečení, informace o spotřebě se liší podle toho, zda používáte horký vzduch nebo ne.

Při nákupu se rozhodně vyplatí investovat do elektrospotřebiče s označením A a několik +. Nejúspornější trouby mají označení A+++, takže při pečení budete mít velmi malou spotřebu. To oceníte především tehdy, pokud budete péct velmi často.

zpět nahoru ↑

Čištění trouby

Čištění trouby zabere spoustu času, ale v dnešní době už naštěstí existují technologie, které vám čištění maximálně ulehčí. Pokud nevíte, jakou troubu do kuchyně, měla by to být ta, která bude mít speciálně upravený vnitřní povrch, nebo bude mít program pro samočištění. Hledejte tedy takový spotřebič, který bude mít katalytické čištění. Katalytické čištění nebo pyrolýza jsou zárukou jednoduché údržby vaší trouby.

Co je to pyrolytické čištění

Pyrolýza je čištění pomocí horkého vzduchu. Probíhá tak, že se trouba rozehřeje na 500 °C. Při této teplotě se všechny připečené zbytky jídla spálí na popel, který po vychladnutí setřete mokrým hadříkem. Čištění trvá 90 minut, ale je možné ho i prodloužit. Během pyrolytického čištění jsou dvířka automaticky uzamknuta. Otevřít je můžete až po skončení procesu a v okamžiku, kdy teplota klesne na bezpečnou hranici. Pyrolytická trouba se v podstatě čistí sama.

Co je to katalytické čištění

Trouba s katalytickým čistěním je vybavená výměnnými katalytickými vložkami, které jsou opatřeny speciálním smaltem. Ten zabraňuje usazování hrubých nečistot na povrchu. Vrstva, která je umístěna na stěnách trouby při samočisticím procesu rozstříkne mastnoty do plochy, zbytky pokrmu se vypálí a po vychladnutí je jednoduše setřete ze dna. Tento čistící proces se provádí při teplotě 200 °C v průběhu jedné hodiny. Katalytické destičky by se neměly umývat v myčce, saponáty, ani brusnými prostředky. Takto může dojít k jejich poškození. Mezi výsledkem pyrolytického a katalytického čištění tak opravdu velký rozdíl není.

zpět nahoru ↑

Funkce navíc

  • Ochlazování dvířek – k ochraně proti popálení slouží systém ochlazování dvířek a také madla. Dvířka jsou vyrobena z dvojitého až čtyřnásobného skla. Při výběru si dejte pozor na to, aby sklo bylo dostatečně průhledné. Vyzkoušejte si také manipulaci s dvířky, protože ta někdy potřebují k otevření velkou sílu.
  • Přednastavené programy – velkou výhodou je, že si v současnosti můžete vybírat z již přednastavených programů. Stačí jen zadat váhu a druh jídla a trouba už si veškeré náležitosti nastaví sama. Elektrickou troubu ovládají čidla, která procesoru pošlou informace, na základě kterých, procesor nastaví nejlepší dobu pečení a regulaci procesu úpravy jídla.
  • Teleskopické tyče – Manipulaci s horkými plechy vám usnadní teleskopické výjezdy nebo výsuvné pečící vozíky. Tyhle vymoženosti vás ochrání proti popálení rukou.
  • Osvětlení – dříve jste se mohli setkat s možností, že jste si osvětlení v troubě mohli zapnout některé modely ho vůbec neměly, v současné době mají osvětlení snad všechny trouby a to svítí během celé doby přípravy pokrmu.
  • Grilování – těleso, které je umístěné v horní části trouby vám umožní maso ugrilovat.
  • Rozmrazování – funguje na principu pomalého otáčení větráku, takže se pokrm rovnoměrně rozmrazuje.
  • 3D pečení – umožňuje připravovat až 3 pokrmy najednou bez toho, aby se mísily vůně, takže chuť každého pokrmu zůstává neovlivněná pokrmem jiným.
  • Jet – umožňuje dosáhnout rychlého předehřátí bez zbytečného čekání.
  • Multiflow 360 °C – jedná se o speciálně tvarovaný vnitřní prostor trouby, díky kterému dochází k dokonalé cirkulaci horkého vzduchu.
  • Infrapečení – v troubě je navíc pomocný ventilátor, který usnadňuje přípravu masa.
  • Pečení v páře – díky této možnosti si připravované jídlo zachovává svoje vitamíny a není vysušené.

Otázky k zamyšlení

Pokud si pořídíte novou troubu, bylo by dobré obměnit i sadu plechů. Nové plechy jsou v současnosti speciálně upravené pro dobré proudění vzduchu v troubě.

Některé trouby disponují mělkou prohlubní ve spodní části, do které se ještě před pečením nalije voda. Během pečení se voda odpařuje, takže maso zůstává šťavnaté a buchty vláčné. Trouby s touto prohlubní disponují programem, který je speciálně určený pro pečení s vodou, šikovné hospodyňky, které bohužel tento program nemají, si pomáhají tak, že před pečením dají do trouby plecháček s vodou a tu nechají odpařovat. Výsledek je velmi podobný.

Před pořízením trouby se zamyslete nad tím, zda opravdu využijete všechny funkce. Mezi nejméně používané se řadí třeba rozmrazování, někdo nevyužívá ani program pizza.

Zjistěte si, zda má trouba minutku nebo časovač a jaké všechny funkce plní. Může mít jen klasické odpočítávání, ale také odložený start a jiné vymoženosti, které se pojí s nastavením hodin.

Některé trouby mají zasouvací otočné knoflíky (push knoflíky), takže ovládací panel po jejich zasunutí působí kompaktním dojmem. Výhodou je, že se panel lépe udržuje a nečistoty se nedrží kolem voličů. Nevýhodu spatřujeme v tom, že jednotlivá nastavení jsou napsána po obvodu knoflíku, takže na první pohled nevidíte do jaké polohy knoflík nastavit. Musíte jím otáčet, dokud nenajdete vybrané nastavení. Stejně tak je to s nastavením teploty.

Vyvarujte se levným troubám, které nabízejí pyrolýzu. Většinou z nich půjde tolik dýmu, že budete muset větrat celý byt.

Termosonda dneska bývá součástí trub, ale je možné si ji dokoupit i zvlášť. Jednoduše se zapíchne do pokrmu a vy díky ní můžete sledovat, jaká je aktuální teplota a zda již není pokrm hotov.

zpět nahoru ↑

Další oblíbené trouby

Mora VT 548 MX

mora-vt-548-mx

  • energetická třída: A
  • objem trouby: 67 l
  • teplotní sonda: ne
  • rozměry:  59,5 x 59,7 x 56,5 cm (V x Š x H)
  • maximální příkon: 3,3 kW

Elektrická vestavná trouba, která umí péct v rozmezí teploty 30 – 275 °C. Je možné ji měnit v krocích po pěti stupních Celsia. Pro některé pečící režimy je omezen rozsah teplot, které jde pro program použít. Ovládací panel je z černého skla. A vypadá velmi dobře. Mezi dostupné programy patří:

  • Rychlé předehřívání trouby
  • Jen osvětlení
  • Horní/spodní topné těleso
  • Velký gril
  • Gril
  • Gril s ventilátorem
  • Horký vzduch a spodní topné těleso
  • Horký vzduch
  • Rozmrazování
  • Spodní topné těleso a ventilátor
  • Spodní topné těleso/Aqua clean

Jak vidíte, má většinu programů, včetně posledního (Aqua clean), který je určený k čištění trouby za pomoci páry. Po cca hodině běhu programu je jen vytřete z trouby vlhkým hadříkem. Rychlé předehřátí trouby ji dokáže dostat na 200 °C za pouhých 6 minut. Součástí balení je i příslušenství v podobě mělkého a hlubokého plechu a roštu do trouby. Při manipulaci s plechy či roštem uvnitř trouby můžete využít teleskopických výsuvů, které snižují možnost popálení o horké plechy.

Bohužel má i některé nedostatky. Je docela hlučná, ovládací panel je po vypnutí trouby docela horký a kvalitou zpracování rozhodně nepatří mezi špičku. Nejzávažnější problém ale je, že si část uživatelů na internetu stěžuje, že dochází k vysrážení vody v prostoru dvířek trouby a k jejímu následnému vytečení do skříňky pod troubou.

Její cena je dost nízká, pokud je váš rozpočet menší a chcete riskovat, jak dopadnete se srážením vody (problém s ní nemají zdaleka všichni uživatelé), může být dobrým pomocníkem. Osobně bych si radši pár tisíc připlatil a měl kvalitnější variantu.

Zjistit cenu

ELECTROLUX EOC5750AOX

  • energetická třída: A+
  • objem trouby: 72 l
  • teplotní sonda: ne
  • rozměry:  59,4 x 59,4 x 56,9 cm (V x Š x H)
  • maximální příkon: 3,5 kW

Dobře vybavená elektrická trouba střední cenové kategorie. Teplota, které trouba dosahuje, se pohybuje v rozmezí 30 – 300 °C. 300 °C se používá pro pyrolytické čištění trouby. Ovládací panel je dotykový a rychle reaguje na uživatelské podněty. Zpracování výrobku je precizní a jeho povrch má speciální úpravu proti otiskům prstům. Bohužel to neznamená, že by na ní nebyli vůbec vidět, ale je jich výrazně méně. Na ovládacím panelu si můžete uložit svůj oblíbený program a mít ho rychle k dispozici. K dispozici jsou tyto programy:

  • Pravý horký vzduch
  • Příprava pizzy
  • Horní/spodní Ohřev
  • Nízkoteplotní pečení
  • Spodní ohřev
  • Horký vzduch s párou
  • Rozmrazování
  • Udržování teploty
  • Eko pečení (nízká spotřeba energie)
  • Gril
  • Velkoplošný gril
  • Turbo gril

Navíc je tu několik speciálních programů pro přípravu konkrétních jídel. Pokud nemáte zkušenosti, tak vám mohou ulehčit přípravu hovězí nebo vepřové pečeně, kuřete, pizzy, muffinu, slaného lotrinského koláče, chleba, zapečených brambor či lasagní. Součástí dodávky je příslušenství, které sestává z vodících teleskopických lišt, roštu a plechu. V manuálu je poměrně velké množství informací týkající se doporučených teplot a času pro přípravu různých jídel. Jde o kvalitní a funkční výrobek, z pokročilých funkcí mu chybí například termo sonda. Takže pro milovníky výborně propečeného roastbeefu doporučuji nějaký model s ním. Pro všechny ostatní lze s klidným srdcem doporučit.
Zjistit cenu

Gorenje BO 635E20X

  • energetická třída: A
  • objem trouby: 65 l
  • teplotní sonda: ne
  • rozměry:  59,7 × 59,5 × 56,7 cm (V x Š x H)
  • maximální příkon: 2,7 kW

Levná a přesto slušně vybavená trouba od Gorenje. Teplota se reguluje za pomoci otočného kolečka v horní části trouby a její maximum je 275 °C. Stejně jako všechny jiné moderní trouby je vybavena dětskou pojistkou a možností odloženého startu. Ten funguje tak, že nastavujete dobu vaření a současně čas, kdy má být vaření ukončeno. Lze upravit hlasitost zvukové signalizace, která doprovází ukončení programu. Přístroj má i základní verzi samočisticího programu Aqua Clean.

Programy:

  • Rychlý předohřev (160 °C)
  • Horní a dolní ohřev (200 °C)
  • Horní ohřev (180 °C)
  • Dolní ohřev (180 °C)
  • Gril (240 °C)
  • Velký gril (240 °C)
  • Gril s ventilátorem (170 °C)
  • Horní ohřev a ventilátor (170 °C)
  • Horký vzduch a dolní ohřev (200 °C)
  • Horký vzduch (180 °C)
  • Dolní ohřev a ventilátor (180 °C)
  • Horní a dolní ohřev s ventilátorem (180 °C)
  • Ohřívání talířů (60 °C)
  • Rozmrazování
  • Aqua Clean

Mezi její výhody patří široká nabídka programů, příjemná cena a fakt že se snadno čistí. Vysouvací teleskopické tyče usnadňují manipulaci s plechy či pekáči. Nahřívání talířů zase ozvláštní vaše sváteční večeře nebo obědy. Podle očekávání má i svoje mouchy. Jednou z nich je hlasitější ventilátor a druhou jen dvojité zasklení dveří trouby. Standardem jev dnešní době trojité zasklení. Pro uživatele, kteří chtějí levnou a přitom vybavenou troubu je ale i přes tyto drobnější nedostatky dobrou volbou.
Zjistit cenu

Whirlpool AKZ 6220 IX

  • energetická třída: A+
  • objem trouby: 65 l
  • teplotní sonda: ne
  • rozměry:  59,5 × 59,5 × 56,4 cm (V x Š x H)
  • maximální příkon: 3,65 kW

Elektrická pečící trouba v nerezové barvě a s úpravou proti otiskům prstů, která je vybavena samočisticí technologií SmartClean. Ta funguje na parním principu. Do vnitřku trouby vložíte nádobu s 250 ml vody, zapnete čistící program a po jeho dokončení vlhkou houbičkou setřete zbytky nečistot. Nezruinuje vaši peněženku, protože má úspornou energetickou třídu A+. Součástí balení jsou také teleskopické výstupy, rošt a dva plechy na pečení.

Programy:

  • Tradiční
  • Gril
  • Horký vzduch
  • Konvekční pečení
  • Šestý smysl – zapékání
  • Šestý smysl – maso
  • Šestý smysl – maxi pečení
  • Šestý smysl – chléb
  • Šestý smysl – pizza
  • Šestý smysl – sladké pečivo
  • Rychlé předehřátí
  • Turbogril
  • Horký vzduch
  • Udržování teploty
  • Kynutí
  • SmartClean

Široká nabídka programů, ale funkce s „šestým smyslem“ jsou spíše marketingové lákadla. Přesto v ní dokážete upéct vše, co potřebujete, není příliš hlučná, snadno se ovládá a dobře vypadá. Škoda že nemá čistění pyrolýzou a termo sondu. I tak se její koupě obávat nemusíte.

Zjistit cenu

Bosch HBG 6750S1

  • energetická třída: A+
  • objem trouby: 71 l
  • teplotní sonda: ne
  • rozměry:  59,5 × 59,5 × 54,8 cm (V x Š x H)
  • maximální příkon: 3,65 kW

Trouba pro náročnější kuchaře. Taková je samočisticí (pyrolýza) trouba s energetickou třídou A+, která má dokonce závěsné rošty a plech odolné proti pyrolýze. To znamená, že je při čistícím programu nemusíte vyjmout, jako je u tomu u některých jiných trub. S troubou dostanete jeden smaltovaný plech, jeden zásuvný rošt do trouby a jednu univerzální pánev. Teplotu lze regulovat mezi 30 – 300 °C. Uvnitř trouby najdete teleskopické výsuny pro snadné vytažení plechů. Velmi podrobný manuál má přes 50 stran a vše je v něm popsáno velmi podrobně.

Programy:

  • 4D Horký vzduch (30 – 275 °C)
  • eco Horký vzduch (30 – 275 °C)
  • horní/spodní ohřev (30 – 300 °C)
  • eco horní/spodní ohřev (30 – 300 °C)
  • cirkulační infra-gril (30 – 300 °C)
  • velkoplošný gril (tři stupně grilování)
  • maloplošný gril (tři stupně grilování)
  • stupeň pro pizzu (30 – 275 °C)
  • spodní ohřev (30 – 300 °C)
  • pomalé vaření (70 – 120 °C)
  • rozmrazování (30 – 60 °C)
  • předehřívání nádobí (30 – 70 °C)
  • udržování tepla (60 – 100 °C)

Dražší trouba pro náročnější uživatele. Chybí jí teplotní sonda a možnost parního pečení. Technické provedení je na výbornou, z návodu snadno vyčtete všechny potřebné informace a příjemné je, že při pyrolýze nemusíte vytahovat rošty.
Zjistit cenu

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

3.8/5 22 hodnocení

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.