Jak vybrat zavařovací hrnec

Aktualizováno v srpnu 2019

Ačkoliv se může zdát, že zavařování je pro „starý,“ v posledních letech tomu tak rozhodně není. V době bio produktů a preferování domácí stravy, se i zavařování těší stále se zvyšující popularitě. Doba však pokročila a vedle tradičních plechových zavařovacích hrnců mají své pevné místo na trhu také elektrické zavařovací hrnce. V našem rádci vám provedeme jejich výběrem. Představíme jednotlivé typy a poradíme, na jaké parametry se zaměřit.

Test elektrických zavařovacích hrnců

Do našich recenzí jsme vybrali elektrické zavařovací hrnce vzhledem k tomu, že se u nich dají dobře zhodnotit a porovnat parametry. U klasických plechových hrnců není popravdě moc co hodnotit.

Domo DO 42325

Objem27 l
Příkon2000 W
Výrobní materiálnerez
Displejano
Regulace teploty ve °C30-100
Časovač v min1-120
Zvukový signálano
Umístění výpustného kohoutuna straně
Bezpečnostní pojistkyano
Délka přívodního kabelu1 m

Tento hrnec patří k dobrým automatickým pomocníkům, protože dokáže sám rozeznat dosaženou teplotu a poté odpočítávat dobu, která je pro vaření potřebná. Jedná se ve své podstatě o multifunkční hrnec, ve kterém můžete nejen zavařovat, ale také připravovat mošt, čaj, guláš, dětskou výživu a podobně.

Díky objemu 27 l do něj do dvou pater pohodlně naskládáte 14-18 klasických sklenic na zavařování. Sklenice se skládají na dno na rošt, který je z plastu. Nastavit dobu zavařování můžete od 1 minuty po 120 minut, ale není problém nechat běžet také nepřetržitý chod. Díky plynulé regulaci teploty ji můžete nastavit od 30 °C až do bodu varu, tedy 100 °C. Jakmile je proces zavařování u konce, ozve se zvukový signál.

Výhodou, ale zároveň i slabinou hrnce je výpustný ventil. Ten je plastový a i při pevném dotažení trochu propouští vodu. Ideálně tedy je zakoupit ventil kovový, pořizovací cena je zhruba 200 Kč a sám si jej doma vyměnit. Pokud se stane, že ventil propouští málo vody nebo jiné tekutiny, může být důvodem špatné těsnění. Tato závada by měla být reklamací uznána.

Druhá věc, která se pojí s ventilem, je jeho umístění. Na trhu najdete dvě verze tohoto hrnce. Starší má ventil umístěný nad displejem, což je nepraktické v tom, že by vypouštěná tekutina mohla zatéct do elektroniky. Novější model má již ventil osazený z boku, což je po praktické stránce mnohem lepší. Pozice ventilu také není úplně optimální a zbytkovou vodu tedy budete muset odpustit tak, že ji z hrnce vylijete klasickým způsobem.

Z hlediska bezpečnosti se můžete těšit na pojistku proti přehřátí i vaření na sucho. Veškeré informace spojené s průběhem sterilování můžete sledovat na přehledném LCD displeji.

Várnice je vyrobená z nerezu, ucha, poklice a kohout jsou z plastu.

  • bezpečnostní pojistky
  • vysoký příkon
  • nerezové provedení
  • displej
  • automatický odečet času
  • ventil a jeho zpracování
Zjistit cenu

Sencor SPP 2100

Objem27 l
Příkon1800 W
Výrobní materiálsmalt
Displejne
Regulace teploty ve °C30-100
Časovač v min20-120
Zvukový signálano
Umístění výpustného kohoutuu regulačních knoflíků
Bezpečnostní pojistkyano
Délka přívodního kabelu1,2 m

Sencor SSP 2100 spadá do střední cenové kategorie, čemuž odpovídá snad ve všech směrech. Příkon 1 800 W, což je slušný průměr a objem 27 l vám umožní do něj naložit až 14 litrových sklenic, které za slušnou dobu zavaříte. Ohřívací spirála je schovaná pod rovným dnem.

Pro výrobu byl použit smalt, takže doporučujeme s hrncem opatrněji zacházet jak při vkládání sklenic, tak při umývání. Smalt není tak odolný jako nerez a může se poškrábat nebo i prasknout. Zavařování ulehčují dva otočné knoflíky, díky kterým si můžete nastavit teplotu a čas zavařování. Stupnice na termostatu není úplně 100%, takže si někteří uživatelé vypomáhají třeba tím, že si přesnou hodnotu zaznačí mezi již uvedené.

Hrnec není plně automatický, což znamená, že nedokáže po dosažení nastavené teploty automaticky zahájit časový odpočet zavařování. Výrobek vás na dosažení teploty upozorní akustickým signálem, po kterém je potřeba nastavit čas zavařování. Čas je možné nastavit pouze v rozmezí 20-120 minut. Některé konkurenční výrobky nabízí i rozmezí 1-120 minut, ale je fakt, že stojí více peněz. Po uplynutí času hrnec opět vydá zvukový signál. Je proto potřeba na zavařování přeci jen dohlížet.

Z praktického hlediska oceníte výpustný ventil, který je sice z plastu, ale usazený dostatečně nízko, takže se voda z výrobku snadno vylévá. Další praktickou vychytávkou je prostor pro smotání kabelu, který najdete na spodní straně u nožiček s protiskluzovou úpravou.

V hrnci je možné připravovat také punč, svařené víno, čaj nebo jiné horké nápoje. Ucha i poklice jsou vyrobeny z plastu, což je tepelně nevodivý materiál, takže se nemusíte bát, že byste se při manipulaci popálili.

  • regulace času
  • regulace teploty
  • výpustný ventil
  • místo pro smotání kabelu
  • stupnice termostatu
  • odpočet času nezačne automaticky po dosažení nastavené teploty
Zjistit cenu

Concept ZH0020

Objem27 l
Příkon1800 W
Výrobní materiálsmalt
Displejne
Regulace teploty ve °C50-100
Časovač v min20-120
Zvukový signálano
Umístění výpustného kohoutuna straně
Bezpečnostní pojistkyano
Délka přívodního kabelu1,1 m

Další ze zavařovacích hrnců řadících se do střední cenové kategorie. Těšit se můžete na výpustný ventil, který je chytře umístění na straně pod pravým uchem, takže se nemusíte obávat, že by voda nebo vypouštěný nápoj potřísnil ovládací prvky.

Když už píšeme o ovládacích prvcích. Na podstavci hrnce se nachází otočný regulátor pro nastavení teploty, ale také časovač. U nastavení teploty nás poměrně zklamal jejich malý rozsah. Teplotu je možné nastavit jen v rozmezí 50-100 °C, což je poměrně omezující. Za pořizovací cenu, bychom čekali, že bude rozmezí alespoň 30-100 °C, což nabízí celá řada jiný a i levnějších konkurenčních výrobků.

Stejně jako jiné produkty spadající do střední cenové kategorie ani tento hrnec není automatický. Odpočet času tedy nezačne automaticky, jakmile se dovrší požadované teploty. Čas musíte nastavit separátně. Až zazní signál oznamující dosažení teploty, teprve poté můžete nastavit čas. Hrnec má tepelnou pojistku.

Pro výrobu byl použitý smalt, takže doporučujeme se k výrobku chovat šetrně. Smalt je náchylný na škrábance a v horším případě může i prasknout. Nicméně hned po nerezu je to druhý nejlepší povrch, který současný trh nabízí.

Z hlediska kapacity model pojme až 11 sklenic o objemu 0,72 l nebo 34 sklenic s objemem 0,37 l. Je vhodný nejen pro zavařování, ale také v něm můžete konzervovat jablečný most, pomalu rozpouštět med nebo vařit a udržovat teplé horké nápoje, jako je čaj, svařené víno nebo grog.

Musíme také upozornit, že je častým nešvarem to, že poklice na hrnec nepasuje. Poklice má totiž kulatý tvar, ale hrnec spíše elipsovitý. Poklice je naštěstí z plastu, takže ji snadno vytvarujete podle hrnce.

  • regulace času
  • regulace teploty
  • umístění výpustného ventilu na straně
  • zvukový signál
  • možnost rozpouštět med a konzervovat jablečný mošt
  • nízký rozsah teplot
  • tvar víka
  • na nedostatky poměrně vysoká pořizovací cena
Zjistit cenu

Hyundai PC 200 SS

Objem27 l
Příkon2000 W
Výrobní materiálnerez
Displejne
Regulace teploty ve °C50-100
Časovač v min20-120
Zvukový signálano
Umístění výpustného kohoutuu regulačních knoflíků
Bezpečnostní pojistkyano
Délka přívodního kabelu1,1 m

Přesto, že hrnec Hyundai PC 200 SS spadá do kategorie drahých zavařovacích hrnců, jen marně byste u něj hledali displej nebo automatické spuštění času. To všechno jsou atributy skutečně drahých výrobků. Proto se nám cena zdá spíše přemrštěná.

Při práci s hrncem je potřeba nejdříve nastavit požadovanou teplotu, o jejímž dosažení vás bude informovat zvukový signál. Poté je zapotřebí ručně nastavit odpočet. Toto manuální ovládání bychom čekali u výrazně levnějších hrnců, nikoliv u výrobku, jehož cena přesahuje 2 000 Kč. Na druhou stranu je Hyundai jedním z kvalitních výrobců.

Regulace teploty vám také nedává zrovna svobodu. Například při vaření marmelády je počáteční teplota 50 °C skutečně moc. Hrnec má navíc poměrně tenké dno, takže elektrická spirála ohřívá střed více než okraje, což může vést k tomu, že se hustší pokrmy připalují. Je tedy potřeba neustálého míchání. Poté už se může nechat téměř bez dozoru. Při vaření piva se však připalování bát nemusíte.

Jak z popisu vyplývá, hrnec neslouží jen k zavařování, ale také k přípravě a udržování teplých nápojů. Rovněž v něm můžete vařit omáčky, polévky a guláše. V tomto případě doporučujeme výpustný ventil opatřit záslepkou proti ucpání ventilu.

Výpustný ventil se nachází u ovládacího panelu, což není zrovna nejšikovnější, ale je dostatečně dimenzován na napouštění kelímků či hrnků nápoji. Velkým plusem je nerezové provedení, díky kterému se hrnec snadno udržuje a bude mít dlouhou životnost. Nemusíte se obávat koroze ani absorbování pachů.

Objem 27 l nabídne dostatek prostoru pro naskládání 14 zavařovacích sklenic s objemem 1 l. Samozřejmostí je bezpečnostní pojistka proti přehřátí a chodu naprázdno.

  • nerezový povrch
  • možnost připravování omáček a polévek
  • neváže na sebe vůně
  • rozsah regulace teploty
  • absence displeje
  • absence automatiky
  • vysoká pořizovací cena
Zjistit cenu

Rommelsbacher KA 1801

Objem29 l
Příkon1800 W
Výrobní materiálsmalt
Displejne
Regulace teploty ve °C30-100
Časovač v minnemá
Zvukový signálne
Umístění výpustného kohoutuu regulačních knoflíků
Bezpečnostní pojistkyano
Délka přívodního kabelu1,5 m

Zavařovací hrnec Rommelsbacher KA 1801 je německým výrobkem spadajícím do střední cenové kategorie. Poměrně nemile nás překvapilo, že ve výbavě hrnce absentuje časovač. Je tedy možné si nastavit teplotu pro zavařování v rozsahu 30-100 °C, ale čas si musíte pohlídat sami. Výrobek nedisponuje ani zvukovou signalizací. O dosažení požadované teploty vás bude informovat dioda, která zhasne. Od této doby se bude udržovat nastavená teplota, ale čas si musíte sami pohlídat.

Pro výrobu byl použitý dvouvrstvý smalt, který slibuje dobrou odolnost, ale i přesto bychom doporučili se k hrnci chovat šetrně. Přeci jen to není nerez. Výhodou je, že v tomto modelu kromě zavařování připravíte i teplé nápoje nebo polévky či guláš. Hrnec lze použít i na tavení vosku. Vnitřní objem činí úctyhodných 29 l, takže do něj pohodlně naskládáte 14 sklenic o objemu 1 l.

Výrobek disponuje ochranou proti přehřátí a výpustným ventilem, který je sice umístěný nad ovládacím panelem, ale vzhledem k tomu, že má výrobek je jeden regulátor a ventil do něj nezasahuje, jeho umístění ničemu nevadí.

  • výpustný ventil
  • regulace teploty
  • německá výroba
  • multifunkční hrnec
  • chybí nastavení času
  • vzhledem k absenci časovače vysoká pořizovací cena
Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Dva základní typy zavařovacích hrnců

Jak jsme zmiňovali již v úvodu, rozhodnout se můžete mezi klasickým zavařovacím hrncem, který znáte z dob svých babiček, nebo se rozhodnout pro pokrokovější hrnec elektrický.

Plechový zavařovací hrnec

Jedná se o vysoký plechový hrnec s velkým objemem, který je opatřený poklicí s otvorem na teploměr a dvěma uchy. Otvor pro teploměr a uši jsou jediné dvě vymoženosti, které můžete od zavařovacího hrnce očekávat.

Při zavařování se tento typ hrnce pokládá na sporák nebo kamna a čeká se, dokud nedojde k zahřátí vody na tolik stupňů, kolik vyžaduje zavařovaná potravina. Teplota se pak musí udržovat regulací zdroje tepla, aby nedošlo k prasknutí sklenic nebo převaření a tím pádem zničení produktu.

Udržování a sledování teploty je náročnější, stejně jako manipulace se samotným hrncem. Proces zavařování musíte sledovat skutečně bedlivě, chvilka nepozornosti může vést k znehodnocení celé zavařované várky. Po dokončení procesu musíte vodu z hrnce vylít tradičním způsobem. Výhodou plechového hrnce je jeho pořizovací cena, která se pohybuje v rozmezí 600-1 000 Kč.

  • nízká pořizovací cena
  • náročnější manipulace
  • zdlouhavější a náročnější proces zavařování

Elektrický zavařovací hrnec

Tento typ hrnců nabízí sofistikovanější způsob zavařování. O moderním zpracování svědčí přítomnost regulátoru teploty, možnosti odloženého startu, LCD displej, ventil pro vypouštění, bezpečnostní pojistky a řada dalších „udělátek“, která vám práci s hrncem usnadní.

Pokrokem je také to, že pro dosažení optimální teploty nepotřebujete sporák, protože hrnec začne vodu ohřívat kdekoliv, kde jej připojíte do elektrické sítě. Kromě zavařování můžete hrnec využít i pro přípravu guláše, čaje nebo vánočního punče. Za všechny tyto vychytávky včetně výrobního materiálu si však připlatíte. Cena začíná kolem 1 500 Kč a může přesáhnout i 4 000 Kč.

  • regulace teploty
  • možnost odloženého startu
  • ventil pro vypuštění
  • digitální displej
  • je možné v nich připravovat i jídlo nebo nápoje
  • vysoká pořizovací cena
zpět nahoru ↑

Výrobní materiál elektrických zavařovacích hrnců

U plechových hrnců není z čeho vybírat, ale u hrnců elektrických se můžete rozhodnout, zda zvolíte opláštění hrnce z nerezu nebo ze smaltu. Každý materiál má svoje pro a proti.

Smaltované hrnce

Mezi jejich největší přednosti patří především cenová dostupnost. Hrnce se smaltovaným povrchem pořídíte již od 1 600 Kč. Mějte však na paměti, že se smalt trochu hůř udržuje a musíte s ním i opatrně manipulovat. Při hrubším zacházení může docházet k jeho odlupování nebo prasknutí. Smalt je obecně náchylnější na škrábance a odřeniny.

Elektrický zavařovací hrnec z nerezu

Zavařovací hrnce z nerezu se snadno udržují. Nerezový povrch je vysoce odolný, takže snese i hrubší zacházení a navíc na sebe neváže pachy, takže v hrnci můžete připravovat nejrůznější pokrmy bez strachu, že by se jejich odér vzájemně mísil. Pořizovací cena těchto hrnců se pohybuje kolem 2 700 Kč. Vše se však odvíjí od vybavení výrobku.

zpět nahoru ↑

Parametry výběru

Při výběru nejlepšího zavařovacího hrnce se řiďte následujícími parametry.

Příkon

Příkon je důležitým parametrem při výběru elektrického modelu. Má totiž zásadní vliv na to, jak dlouhou vám bude zavařování trvat. Obecně platí, že čím vyšší příkon ve Wattech (značený W), tím rychlejší a efektivnější zavařování bude.

Větší příkon se však odrazí také na spotřebě energie a pořizovacích nákladech, které budou rozhodně vyšší. Nejlevnější elektrické hrnce mají příkon kolem 1 000 W, zlatá střední cesta je 1 800 W a nejlepší digitální zavařovací hrnce mohou disponovat i příkonem 2 000 W. Při zavařování bychom však nedoporučovali chodit pod hodnotu 1 500 W.

Objem

Objem je parametr, který se odvíjí od toho, jak velké množství chcete zavařovat. Než se rozhodnete pro nákup, zamyslete se nad tím, zda budete v hrnci jen zavařovat nebo v něm také budete chtít vařit nápoje nebo jídlo. Malé zavařovací hrnce disponují objemem kolem 16 l, ale narazit můžete i na velké s objemem 29 litrů. Zlatou střední cestou jsou hrnce o objemu 27 litrů, kam pohodlně naskládáte zhruba 18 kusů 0,7 l velkých zavařovacích sklenic.

Nastavení teploty a času

Pokud se rozhodnete si pořídit sofistikovaný hrnec, můžete se těšit na to, že bude víceméně pracovat samostatně. Některé modely umožňují nastavení teploty v rozmezí 50-100 °C, ty nejlepší v rozmezí 30-100 °C. Tento teplotní rozptyl vám umožní hrnec využívat nejen k zavařování, ale také k vaření.

Některé výrobky nabízejí i funkci automatického vypnutí, pro které je důležitá přítomnost časovače. Jednodušší modely nabízejí rozsah vypnutí po 20 až 120 minutách, sofistikovanější po 0-120 minutách. Navíc mohou mít i tzv. inteligentní časovač, který zajistí start odpočtu až v té chvíli, kdy dojde k dosažení požadované teploty.

Příslušenství a funkce

Přestože se může zdát, že je zavařovací hrnec jen jednoúčelovou věcí, který sám o sobě již nic navíc nepotřebuje, není tomu tak. K sehnání jsou totiž výrobky opatřeny displejem, regulací teploty, bezpečnostními pojistkami a dalšími. Stručný přehled funkcí uvádíme níže.

  • Bezpečnostní prvky – pro bezpečné zavařování je důležité, aby byl hrnec vybavený pojistkou proti zapnutí na sucho. Další pojistkou může být ochrana proti vyvaření vody – pokud by k vyvaření došlo, hrnec se automaticky vypne. Díky tomu zavařeniny nikdy nespálíte ani nepřevaříte na sucho. Důležitá je také dostatečná izolace, takže nebude vadit, když hrnec lehce pocákáte nebo polijete tekutinou.
  • Výpustný ventil – hlídejte, aby nebyl osazený příliš vysoko. Jeho primární funkcí je vypouštění vody po dokončení zavařování. Pokud by byl ventil příliš vysoko, museli byste zbývající vodou vylít klasicky tak, že hrnec nakloníte, což není optimální. Ventil vám dobře poslouží i v případě, že budete chtít z várnice čepovat čaj nebo punč.
  • Časovač – díky němu si můžete dopředu nastavit celkovou dobu zavařování.
  • Odložený start – podobně jako u praček si proces zavařování můžete s jistým časovým posunem naplánovat.
  • Termostat s regulací – můžete pomocí něj, plynuje regulovat výši teploty, která bude během zavařování udržována.
  • LCD displej – u dražších modelů se můžete setkat i s LCD displejem, který vás informuje o aktuálním procesu zavařování, teplotě a dalších parametrech.

Za příslušenství, které se určitě hodí, považujeme:

  • zavařovací hlavu, kterou víčka dobře dotáhnete,
  • otvírák,
  • speciální kleště na vytahování horkých sklenic,
  • teploměr,
  • různé velikosti nálevek.
zpět nahoru ↑

K čemu všemu jej budete používat

To, že v hrnci budete zavařovat maso, houby, zeleninu nebo ovoce je jasné. Kromě toho jej však můžete využít i k ohřevu nebo vaření polévek či gulášů nebo na ohřev či vaření teplých nápojů. U některých modelů narazíte na možnost tavení medu nebo vosku. K sehnání je také příslušenství, díky kterému zavařovací hrnec snadno přeměníte na odšťavňovač.

Pokud nemáte dostatek místa pro skladování objemných nádob, můžete využít speciální nástavec na zavařování, který obyčejný hrnec přetvoří na hrnec zavařovací. Sada na zavařování obsahuje nástavec o průměru 24 cm, který výšku vybraného hrnce navýší o 8 cm, takže do něj vložíte i vysoké sklenice. Dále napařovací vložku a poklici s teploměrem. Tento způsob je vhodný především pro menší zavařování v menších kuchyních.

Jaké potraviny je možné zavařovat

Kromě zeleniny a ovoce se mohou zavařovat i jiné potraviny, o kterých jste to možná ani nevěděli.

  • Maso a uzeniny – zavařovat můžete vepřové, hovězí, jehněčí i telecí. Maso se vkládá do sklenic nebo speciálních plechovek.
  • Ryby – zavařování ryb není příliš obvyklé. Nejčastěji se takto zpracovávají očištěné filety. Ryby bez hlav nasolte, upečte, nechte vyhladnout a se speciálním nálevem zavařujte.
  • Polévky a hotová jídla – hodí se především, pokud jedete na dovolenou, kde si budete vařit. Teplým jídlem naplňte sklenice, zavíčkujte a při teplotě 95 °C zavařujte asi hodinu.
zpět nahoru ↑

Cena zavařovacích hrnců

Náklady spojené s pořízením se budou odvíjet od toho, jak sofistikovaný a velký model budete chtít. Rovněž se v ní odrazí i výrobní materiál, kdy cena nerezových produktů je vyšší než smaltovaných či plechových.

Levné zavařovací hrnce

Pokud nepatříte k náročným uživatelům, jistě si vystačíte s hrncem, jehož cena se pohybuje do 1 000 Kč. Na trhu můžete narazit i na spotřebiče o objemu zhruba 30 litrů s cenou pohybující se kolem 600 Kč. Jako výrobní materiál bude nejpravděpodobněji zvolen plech a kromě teploměru nic navíc nedostanete.

Zavařovací hrnce střední cenové kategorie

Pořizovací cena výrobků se bude pohybovat v rozmezí od 1 000 Kč do 2 000 Kč. Vybírat již budete ze základních elektrických modelů, jejichž objem se bude pohybovat od 25 do 27 litrů a příkon okolo 1 800 W. Ovládání bude manuální.

Drahé zavařovací hrnce

Pokud jste nároční uživatelé, pohybujte se v produktech v cenové kategorii od 2 000 Kč do 4 000 Kč. Zde totiž naleznete hrnce s objemem 29 l, digitálním a podsvíceným displejem a vysokým příkonem 2 000 W. V těchto hrncích již připravíte i jídlo nebo nápoje. Těšit se můžete na časovač, bezpečnostní prvky, udržování nastavené teploty nebo možnost odloženého startu.

Profi zavařovací hrnce

Za částku přesahující 4 000 Kč pořídíte již skutečně vymakané stroje. Podle našeho mínění se však hodí spíše pro profesionály a domníváme se, že s vybavením, které nabízí, je můžete pořídit i levněji. Rozdíl je podle nás jen v tom, že nádoby za 4 000 Kč vyrábí uznávané značky, které jsou z určité části zárukou kvality. Mezi tyto značky se řadí: Bielmeier, Kovo HB, Klarstein, Bravo, Hyundai, Guzzati, Domo a další.

zpět nahoru ↑

Alternativy k zavařovacím hrncům

Pokud nechcete utrácet za zavařovací hrnec, můžete vyzkoušet i jiné alternativy.

Zavařování v tlakovém hrnci

U tohoto způsobu zavařování je nutné pečlivě dodržovat dobru varu, která je v tomto případě skutečně velmi krátká. Pokud dobu překročíte, můžete zavařeninu rozvařit.

Než se do zavařování pustíte, položte na dno tzv. druhé dno, pro které můžete použít třeba napařovací mřížku nebo malý rošt. Následně do hrnce nalijte zhruba 25 cm vody, vložte zavíčkované sklenice a hrnec zakryjte poklicí. Dejte si pozor na to, aby tlakový ventil zůstal odkrytý.

Jakmile začne z ventilu unikat pára, nasadí se ventil na uzávěr a proběhne sterilování. Doba zavařování se odvíjí od zavařovaného produktu, ale zpravidla trvá 3-5 minut. Po dokončení je potřeba nechat hrnec vychladnout a z ventilu odstranit regulační uzávěr.

Zavařování v troubě

Zavařování je možné provést i v plynové nebo elektrické troubě. Při tomto způsobu je potřeba uzavřené sklenice postavit na pečicí plech naplněný do 2 cm vodou. Plech vložte do předem vyhřáté trouby a zavařujte tak dlouho, jak to vyžaduje daná pochutina. Zavařujte na program, který odpovídá tradičnímu pečení.

Zavařovat lze i v horkovzdušné troubě. Rozdíl je v tom, že se sklenice rovnají na suchý plech. Troubu nastavte na 150 °C a zhruba po 5 minutách teplotu snižte na 85-90 °C. Doba zavařování se opět odvíjí od zavařované potraviny.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Zavařování v mikrovlnné troubě většinou trvá zhruba 6 minut při výkonu 700 Wattů. Takto se zavařuje sklenice s víčkem o objemu 0,7 l. V případě, že zvýšíte výkon, čas zavařování se sníží. Pokud chcete zavařovat více sklenic najednou, je potřeba tento čas vynásobit počtem sklenic. Chystáte-li se zavařovat 3 sklenice o objemu 0,7 l, bude to trvat 18 minut (3 x 6 minut při výkonu 700 W). Sklenice při zavařování vždy rozestavte po obvodu otočného talíře, nikdy je neumisťujte doprostřed.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

5/5 1 hodnocení
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.