Test pákových kávovarů na espresso

Také si nedokážete svůj den představit bez šálku lahodné kávy? Uvažujete proto nad pořízením kávovaru nebo pressovače do domácnosti, či do práce, ale nevíte, jaký přístroj bude pro vás ten nejvhodnější? Nezoufejte. V následujícím rádci vám objasníme jednotlivé typy i funkce obou přístrojů a poradíme jak vybrat nejlepší pákový kávovar na skvělé domácí espresso.

Test pákových kávovarů 2018

NázevOvládáníFunkceCelkem
1.Catler ES 9010Zjisti cenu80%80%80%Recenze
2.Catler ES 8013Zjisti cenu70%70%70%Recenze
3.DeLonghi EC 850.MZjisti cenu50%80%65%Recenze
4.Catler ES 4050Zjisti cenu60%60%60%Recenze
5.Sencor SES 1710BKZjisti cenu50%60%55%Recenze
6.Sencore SES 4010 SSZjisti cenu50%60%55%Recenze
7.DeLonghi EC 685.MZjisti cenu40%70%55%Recenze
zpět nahoru ↑

Základní parametry

NázevParní tlak (bar)Příkon (W)DisplejVelikost nádobky na vodu (l)OvládáníParní tryskaSamočištění
1.Catler ES 9010152200ano2,5dotykovéanone
2.Catler ES 8013151700ne2mechanickéanone
3.DeLonghi EC 850.M151450ne1mechanickénene
4.Catler ES 4050151600ne1,8mechanickéanone
5.Sencor SES 1710BK151140ne1.5mechanickéanone
6.Sencore SES 4010 SS151050ne1,5mechanickéanone
7.DeLonghi EC 685.M151300ne1mechanickéanone
zpět nahoru ↑

Další parametry

NázevOdvápňováníNahřívací plocha pro šálkyPříprava dvou šálků narázZásobník na mlékoŠlehání mlékaVýdej horké vodyStandby
1.Catler ES 9010anoanoanoneručníanoano
2.Catler ES 8013anoanoanoneručníanone
3.DeLonghi EC 850.Manoneanoanoautomatickéanoano
4.Catler ES 4050anoanoanoneručníanone
5.Sencor SES 1710BKanoanoanoneručníanoano
6.Sencore SES 4010 SSanoanoanoneručníanoano
7.DeLonghi EC 685.Manoanoanoneručníanoano

NázevVýškově nastavitelná plochaNastavení množství kávyNastavitelná teplota vodyPoužití mleté kávyIntegrovaný mlýnek na kávuZásobník na kávuZásobník na odpad
1.Catler ES 9010neanoanoanonenene
2.Catler ES 8013neanoanoanoanoanone
3.DeLonghi EC 850.Manoanoanoanonenene
4.Catler ES 4050neanoneanonenene
5.Sencor SES 1710BKneanoneanonenene
6.Sencore SES 4010 SSneanoneanonenene
7.DeLonghi EC 685.Manoanoanoanonenene

zpět nahoru ↑

Vítěz testu 2018 – recenze

Nejlepší pákový kávovar je podle našeho srovnávacího testu Catler ES 9010. Jde o dvoubojlerový kávovar s vcelku rychlým zahřátím, skvělými možnostmi nastavení tlaků a teploty. S tímhle Catlerem si vyhrajete, je to fakt top pákový kávovar s luxusním designem! Více parametrů:

Typpákový
Parní tlak15 bar
Příkon2200 W
Displejano
Velikost nádobky na vodu2,5 l
Ovládánídotykové
Parní tryskaano
Samočištěníne
Odvápňováníano
Nahřívací plocha pro šálkyano
Příprava dvou šálků narázano
Zásobník na mlékone
Šlehání mlékaruční
Výdej horké vodyano
Standbyano
Výškově nastavitelná plochane
Nastavení množství kávyano
Nastavitelná teplota vodyano
Použití mleté kávyano
Integrovaný mlýnek na kávune
Zásobník na kávune
Zásobník na odpadne
zpět nahoru ↑

Pákové espresso

Espresovače proto, že pákový je nejčastěji kávovar na espresso. Pákové presovače jsou pro lidi, kteří poznají jemné nuance v chuti kávy, rozeznají od sebe kávové odrůdy, chtějí zkoušet experimentování s přípravou kávy a dají do přípravy kávy čas, který se jim vrátí na chuti. U pákového ručního presovače není žádné magické tlačítko, které se postará o vše za vás. Tady potřebujete zkušenosti, cit a čas. Pokud vás ale štve špatná, nebo nestálá chuť kávy v kavárnách, tak tohle je přesně volba pro vás. Pokud se rozhodnete pro pákový kávovar, počítejte s tím, že budete potřebovat nahřát šálky i přístroj, vybrat kávu, umlít ji, správně ji natlačit do páky, nastavit vhodný tlak, použít kvalitní vodu, přesný objem vody a až pak zmáčknete tlačítko.

Mlýnek u pákáče nejčastěji nenajdete a je lepší vybrat si mlýnek jako druhý přístroj – ideálně něco s dobrými mlecími kameny a regulací hrubosti. A takový kvalitní mlýnek také něco stojí. Tyto přístroje jsou ale většinou vybaveny funkcí předehřívání šálků a také parní tryskou. To udělá radost i lidem, kteří mají rádi cappuccino, nebo lattéčko :).

Přípravu si můžete i usnadnit. Pomocí tzv. PODů. Jedná se o polštářky naplněné kávou, fungují podobně jako kapsle do kapslového kávovaru. Jednoduše je vhodíte do sítka a zapnete přístroj. Přesto i takto bude příprava a údržba náročnější než u ostatních typů.

Výhody pákových kávovarů

  • prvotřídní chuť kávy
  • velká variabilita nastavování
  • relativně nízká pořizovací cena
  • snadná údržba
  • nízká cena za šálek kávy – minimálně oproti kavárně
  • většinou je to malý kávovar

Nevýhody pákových kávovarů

  • náročná příprava – musíte to umět
  • náročnější na údržbu – stále musíte udržovat čistý přístroj i páku
  • potřebujete mlýnek – to je vlastně i výhoda
zpět nahoru ↑

Jak vybrat pákový kávovar

Ideální espresso

Nejlepší nastavení tlaků, teplot a vody se bude lišit pro různé druhy kávy, hrubost namletí a chutě, kterých chcete dosáhnout. V principu se ale dá říct, že na dobré espresso potřebujete:

  • 7 g skvěle namleté kávy,
  • 25 ml 90 °C vody,
  • tlak 9 barů,
  • šálek nahřátý na 67 °C,
  • cca 25 sekund času a
  • výsledkem je cca 30 ml espressa.

Kvalitu může ovlivnit ještě pár dalších věcí – například tvrdost a chuť vody.

Mlýnek

Pákový kávovar s mlýnkem je obvykle výjimka a moc takových nenajdete. Příkladem jednoho pákového s mlýnkem je třeba Catler ES 8013.

Počítá se ale s tím, že kvalita mlýnku je velmi velmi důležitá a proto je často lepší se zaměřit na jednu věc a mít špičkový kávovar a bokem druhé zařízení – mlýnek. Pokud si vyberete presovač s mlýnkem, je to dobré, ale velmi pravděpodobně stejně zjistíte, že potřebujete trochu jiný mlýnek a koupíte si ho.

Tlak a teplota

Tlak patří mezi nejdůležitější faktory, které ovlivňují kvalitu připravené kávy. Obvykle stačí hodnota tlaku 9 barů. Dnes jsou běžné kávovary, které umí tlak 15 barů. Bohužel ale často nedokáží udržet tlak konstantní a na hodnotu 9 barů se dostanou v průměru. Rozhodně však neplatí, že čím vyšší tlak, tím lepší nápoj získáte. Vyhněte se ale také některým pákovým kávovarům bez čerpadla, které dosahují pouze tlaku 3,5 baru.

Ideální teplota se pohybuje okolo 90 °C (vždy však méně než 96 °C). Preferujte kávovary s nastavitelnou teplotou vody – hodí se to při experimentování.

Nahřátí šálků

To je relativně standard – valná většina pákových kávovarů vám nahřeje šálek. Je to nutnost při přípravě kávy na pákovém kávovaru. Nemůžete si dělat top kávu a lít ji do studeného šálku.

Napěnění

Většinou se setkáte s parní tryskou. To chce trochu práce, zkušeností a citu při přípravě, ale když už to umíte je to raz dva. Nahřejete si mléko a latté, nebo cappuccino jsou na světě. Někdy najdete kávovar s nádobou na mléko, který automaticky mléko nahřívá a přilévá do šálku. Je to jednodušší, ale přicházíte tak o tu volnost toho napěnit si mléko tak, jak chcete vy.

Příkon

Příkon teoreticky ovlivňuje především rychlost nahřívání před tím, než začne připravovat samotnou kávu. Pokud zvolíte přístroj s vyšším příkonem, tak obvykle ušetříte trochu času, který však nebude nijak závratný – spíše pár vteřin. Na kvalitu kávy však nemá nižší či vyšší příkon vliv.

Spotřeba

Spotřeba pro vás bude důležitá především v tom případě, že vám jde o maximální úsporu energie (v opačném případě je zanedbatelná). Můžete také zvolit model, který je možné uvést do úsporného režimu. Taková funkce má však i svá úskalí – někdy se přístroj přepíná do úsporného režimu příliš brzy a je potřeba jej při opakovaném užívání neustále nahřívat, tudíž se jeho spotřeba paradoxně zvyšuje.

Značky

Asi nejlepším výrobcem pákových kávovarů je DeLonghi. Italský kávovar – to přesně dává smysl. Italové milují espresso i jiné druhy kávy. V podstatě je to jejich životní styl. Pokud jste někdy byli v Itálii (spíše Řím, Miláno, než plážové destinace), tak jste si určitě všimli kaváren plných Italů a Italek a to jak ráno, během oběda i po práci. Rychlé dobré espresso patří k italskému užívání si života. DeLonghi nabízí různé řady pákových presovačů, které pokrývají všechny potřeby a hezky vypadají. Dobré kávovary umí i Catler (dnes jsou prodávané i pod značkou Sage) od australské Breville.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

5/5 3 hodnocení

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.