- Rychlé odkazy:
- Automatické kávovary
- Kapslové kávovary
Také si nedokážete svůj den představit bez šálku lahodné kávy? Uvažujete proto nad pořízením kávovaru nebo pressovače do domácnosti, či do práce, ale nevíte, jaký přístroj bude pro vás ten nejvhodnější? Nezoufejte. V následujícím rádci vám objasníme jednotlivé typy i funkce obou přístrojů a poradíme jak vybrat nejlepší pákový kávovar na skvělé domácí espresso.
Test pákových kávovarů 2023
Název | Kde koupit | Ovládání | Funkce | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | ![]() | DeLonghi EC 850.M | Zjistit cenu | 50 % | 80 % | Recenze | |
2. | ![]() | Sencor SES 4040BK | Zjistit cenu | 60 % | 70 % | Recenze | |
3. | ![]() | DeLonghi ECZ 351 | Zjistit cenu | 55 % | 60 % | ||
4. | ![]() | ETA Storio 6181 90020 | Zjistit cenu | 55 % | 60 % | Recenze | |
5. | ![]() | Sencor SES 1710BK | Zjistit cenu | 50 % | 60 % | Recenze | |
6. | ![]() | Sencore SES 4010 SS | Zjistit cenu | 50 % | 60 % | Recenze | |
7. | ![]() | DeLonghi EC 685.M | Zjistit cenu | 40 % | 70 % | Recenze | |
8. | ![]() | DeLonghi EC 685.BK | Zjistit cenu | 40 % | 70 % | Recenze |
Základní parametry
Další parametry
Vítěz testu + recenze
Nejlepší pákový kávovar je podle našeho srovnávacího testu Catler ES 9010. Jde o dvoubojlerový kávovar s vcelku rychlým zahřátím, skvělými možnostmi nastavení tlaků a teploty. S tímhle Catlerem si vyhrajete, je to fakt top pákový kávovar s luxusním designem! Více parametrů:

Typ | pákový |
Parní tlak | 15 bar |
Příkon | 2200 W |
Displej | ano |
Velikost nádobky na vodu | 2,5 l |
Ovládání | dotykové |
Parní tryska | ano |
Samočištění | ne |
Odvápňování | ano |
Nahřívací plocha pro šálky | ano |
Příprava dvou šálků naráz | ano |
Zásobník na mléko | ne |
Šlehání mléka | ruční |
Výdej horké vody | ano |
Standby | ano |
Výškově nastavitelná plocha | ne |
Nastavení množství kávy | ano |
Nastavitelná teplota vody | ano |
Použití mleté kávy | ano |
Integrovaný mlýnek na kávu | ne |
Zásobník na kávu | ne |
Zásobník na odpad | ne |
Pákové espresso
Espresovače proto, že pákový je nejčastěji kávovar na espresso. Pákové presovače jsou pro lidi, kteří poznají jemné nuance v chuti kávy, rozeznají od sebe kávové odrůdy, chtějí zkoušet experimentování s přípravou kávy a dají do přípravy kávy čas, který se jim vrátí na chuti. U pákového ručního presovače není žádné magické tlačítko, které se postará o vše za vás. Tady potřebujete zkušenosti, cit a čas. Pokud vás ale štve špatná, nebo nestálá chuť kávy v kavárnách, tak tohle je přesně volba pro vás. Pokud se rozhodnete pro pákový kávovar, počítejte s tím, že budete potřebovat nahřát šálky i přístroj, vybrat kávu, umlít ji, správně ji natlačit do páky, nastavit vhodný tlak, použít kvalitní vodu, přesný objem vody a až pak zmáčknete tlačítko.
Mlýnek u pákáče nejčastěji nenajdete a je lepší vybrat si mlýnek jako druhý přístroj – ideálně něco s dobrými mlecími kameny a regulací hrubosti. A takový kvalitní mlýnek také něco stojí. Tyto přístroje jsou ale většinou vybaveny funkcí předehřívání šálků a také parní tryskou. To udělá radost i lidem, kteří mají rádi cappuccino, nebo lattéčko :).
Přípravu si můžete i usnadnit. Pomocí tzv. PODů. Jedná se o polštářky naplněné kávou, fungují podobně jako kapsle do kapslového kávovaru. Jednoduše je vhodíte do sítka a zapnete přístroj. Přesto i takto bude příprava a údržba náročnější než u ostatních typů.
Výhody pákových kávovarů
- prvotřídní chuť kávy
- velká variabilita nastavování
- relativně nízká pořizovací cena
- snadná údržba
- nízká cena za šálek kávy – minimálně oproti kavárně
- většinou je to malý kávovar
Nevýhody pákových kávovarů
- náročná příprava – musíte to umět
- náročnější na údržbu – stále musíte udržovat čistý přístroj i páku
- potřebujete mlýnek – to je vlastně i výhoda
Jak vybrat nejlepší pákový kávovar
Ideální espresso
Nejlepší nastavení tlaků, teplot a vody se bude lišit pro různé druhy kávy, hrubost namletí a chutě, kterých chcete dosáhnout. V principu se ale dá říct, že na dobré espresso potřebujete:
- 7 g skvěle namleté kávy,
- 25 ml 90 °C vody,
- tlak 9 barů,
- šálek nahřátý na 67 °C,
- cca 25 sekund času a
- výsledkem je cca 30 ml espressa.
Kvalitu může ovlivnit ještě pár dalších věcí – například tvrdost a chuť vody.
Mlýnek
Pákový kávovar s mlýnkem je obvykle výjimka a moc takových nenajdete. Příkladem jednoho pákového s mlýnkem je třeba Catler ES 8013.
Počítá se ale s tím, že kvalita mlýnku je velmi velmi důležitá a proto je často lepší se zaměřit na jednu věc a mít špičkový kávovar a bokem druhé zařízení – mlýnek. Pokud si vyberete presovač s mlýnkem, je to dobré, ale velmi pravděpodobně stejně zjistíte, že potřebujete trochu jiný mlýnek a koupíte si ho.
Tlak a teplota
Tlak patří mezi nejdůležitější faktory, které ovlivňují kvalitu připravené kávy. Obvykle stačí hodnota tlaku 9 barů. Dnes jsou běžné kávovary, které umí tlak 15 barů. Bohužel ale často nedokáží udržet tlak konstantní a na hodnotu 9 barů se dostanou v průměru. Rozhodně však neplatí, že čím vyšší tlak, tím lepší nápoj získáte. Vyhněte se ale také některým pákovým kávovarům bez čerpadla, které dosahují pouze tlaku 3,5 baru.
Ideální teplota se pohybuje okolo 90 °C (vždy však méně než 96 °C). Preferujte kávovary s nastavitelnou teplotou vody – hodí se to při experimentování.
Nahřátí šálků
To je relativně standard – valná většina pákových kávovarů vám nahřeje šálek. Je to nutnost při přípravě kávy na pákovém kávovaru. Nemůžete si dělat top kávu a lít ji do studeného šálku.
Napěnění
Většinou se setkáte s parní tryskou. To chce trochu práce, zkušeností a citu při přípravě, ale když už to umíte je to raz dva. Nahřejete si mléko a latté, nebo cappuccino jsou na světě. Někdy najdete kávovar s nádobou na mléko, který automaticky mléko nahřívá a přilévá do šálku. Je to jednodušší, ale přicházíte tak o tu volnost toho napěnit si mléko tak, jak chcete vy.
Příkon
Příkon teoreticky ovlivňuje především rychlost nahřívání před tím, než začne připravovat samotnou kávu. Pokud zvolíte přístroj s vyšším příkonem, tak obvykle ušetříte trochu času, který však nebude nijak závratný – spíše pár vteřin. Na kvalitu kávy však nemá nižší či vyšší příkon vliv.
Spotřeba
Spotřeba pro vás bude důležitá především v tom případě, že vám jde o maximální úsporu energie (v opačném případě je zanedbatelná). Můžete také zvolit model, který je možné uvést do úsporného režimu. Taková funkce má však i svá úskalí – někdy se přístroj přepíná do úsporného režimu příliš brzy a je potřeba jej při opakovaném užívání neustále nahřívat, tudíž se jeho spotřeba paradoxně zvyšuje.
Značky
Asi nejlepším výrobcem pákových kávovarů je DeLonghi. Italský kávovar – to přesně dává smysl. Italové milují espresso i jiné druhy kávy. V podstatě je to jejich životní styl. Pokud jste někdy byli v Itálii (spíše Řím, Miláno, než plážové destinace), tak jste si určitě všimli kaváren plných Italů a Italek a to jak ráno, během oběda i po práci. Rychlé dobré espresso patří k italskému užívání si života. DeLonghi nabízí různé řady pákových presovačů, které pokrývají všechny potřeby a hezky vypadají. Dobré kávovary umí i Catler (dnes jsou prodávané i pod značkou Sage) od australské Breville.

Vystudoval jsem technickou univerzitu v Ostravě – obor elektronika a informatika. Jsem profesně programátor a konzultant hardware a elektroniky. Pracoval jsem i v reklamačním oddělení velkého eshopu s elektronikou, kde jsem získal zkušenosti z pohledu nespokojených zákazníků a nefungujících výrobků. Byla to velká škola. Rozumím elektru a technice obecně až do posledního šroubku. Volný čas trávím sportem, geocachingem, tůrami v přírodě, auty a technikou v domácnosti – čím více smart, tím lépe. Chci pro sebe i vás to nejlepší možné – vzhledem k ceně i kvalitě.
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.