Recenze Campingaz 2 SERIES CLASSIC LX VARIO

Campingaz 2 Series Classic LX Vario se hodí pro grilování zhruba 10 osob. Pokud vás bude míň, klidně můžete grilovat jen za použití jednoho hořáku, takže významně ušetříte spotřebu plynu. Gril je variabilní, takže dvě odkládací desky po stranách můžete sklopit a grilovat i na menších zahradách. Fajnšmekry však jistě nepotěší nepříliš kvalitní materiál, ze kterého jsou vyrobeny grilovací rošty a také nemožnost přikoupení výměnných grilovacích ploch. Myslíte si, že je tento gril vhodným kandidátem pro vaše letní grilovačky? Přečtěte si, jak se držel během našeho testování!

Parametry

Počet hořáků2
Výkon hlavních hořáků7,5 kW
Zapalovánípiezo
Možnost výměny roštune
Velikost grilovací plochy60x35
Počet odkládacích ploch2
Materiál roštuplech se smaltovanou úpravou
Materiál těla grilulakovaná ocel
Miska na odkapávání mastnotyne
Kolečkaano
Hmotnost plynové lahve (max.)10 kg
Integrovaný teploměrano
Výška109 cm
Šířka127 cm
Délka54 cm
Boční hořákyne

Ovládání

Gril je možné používat pouze v otevřených prostorách. Protože se některé části mohou více zahřívat, je dobré při manipulaci s ním používat ochranné rukavice. Pokud však budete dávat pozor a s grilem manipulovat jen za pomocí úchytek, pravděpodobnost popálení je velmi malá. Před prvním použitím nechte gril pořádně prohřát, zapalte hořáky, zavřete víko a nechte jej alespoň 20 minut zavřené. Vyhnete se tím počátečnímu zápachu, který při prvním použití vzniká kvůli vypalování barvy.

Před každým dalším grilováním je dobré nechat gril pod zavřeným víkem 10 minut rozehřát.

Gril se skládá z těchto částí:

  • víko s integrovaným teploměrem a žáruvzdornou ručkou,
  • ohřívací (odpočinkový) rošt, který neslouží k přímému grilování, ale spíše k ohřívání jídla nebo rozpékání pečiva, může se na něm připravovat i zelenina ,
  • žebrovaný smaltovaný rošt (30×35 cm),
  • smaltovaná grilovací deska (tál) – 30×35 cm,
  • 2 ploché hořáky,
  • kryt se skoseným profilem pro stékání odkapávající mastnoty,
  • 2 postranní odkládací plochy s háčky na grilovací náčiní (28×44 cm),
  • ovládací panel se dvěma regulátory hořáků a piezozapalováním,
  • přední plechový kryt se zásobníkem na koření,
  • spodní odkládací deska.

Jak připojit plynovou lahev

Ke grilu je možné připojit plynovou lahev o hmotnosti 5-10 kg. Pro připojení se používá hadice a nízkotlaký regulátor. Hadice se na obou koncích musí nasunout do hadicového nástavce až nadoraz a zajistit sponami.

Po připojení lahve ke grilu je nutné provést zkoušku, abyste zjistili, zda plyn nikde neuniká. Pro zjištění úniku plynu nikdy nepoužívejte oheň. Připravte si jarovou vodu, kterou nanesete na všechny spoje: na lahev, hadici, regulátor a gril. Poté otevřete regulátor a sledujte, zda se někde neobjeví bubliny. Pokud ano, znamená to, že plyn někde uniká. Proto zkuste dané části lépe utěsnit, znovu zopakujte test na únik plynu, a pokud stále uniká, obraťte se na výrobce.

Kontrola těsnosti by se měla provádět při každé výměně plynové bomby, ale nejméně jednou za rok.

Jak zapálit hořáky

Před tím než zapálíte hořáky, zkontrolujte, zda není ucpaná Venturiho trubice, která přivádí plyn k hořákům. V této části si totiž rádi hledají svůj úkryt pavouci nebo jiný hmyz. Její ucpání by mohlo vést ke špatnému proudění plynu a dalším komplikacím.

Ujistěte se, že hadice vedoucí od plynové lahve ke grilu se nedotýká žádných horkých částí grilu nebo těch, které se při provozu zahřívají.

Jak postupovat při zapálení:

  • hořáky zapalujte vždy, když je otevřené víko,
  • regulační knoflíky musí být v poloze OFF – vypnuto (O),
  • zkontrolujte správné nasazení hadice a našroubujte nízkotlaký regulátor na lahev,
  • ventil na lahvi otevřete,
  • otočte jedním z regulačních knoflíků do polohy úplně otevřeno a stiskněte tlačítko pro zapalování,
  • pokud se hořák nezapálí napoprvé, zkuste to znovu, pokud se zapálení nepovede ani po několika pokusech, knoflík otočte do polohy vypnuto a za 5 minut to zkuste znovu,
  • jakmile se jeden z hořáků zapálí, druhý se zapálí automaticky při otočení regulačního knoflíku, není tedy potřeba znovu mačkat zapalovací tlačítko.

Manuální zapálení:

Gril můžete zapálit i manuálně, pokud to nejde pomocí piezozapalování. Stačí, když se budete držet postupu, kde jsme popsali výše a místo stisknutí tlačítka k hořákům přiblížíte sirku.

Jak zhasnout hořáky

Pokud chcete hořáky zhasnout, stačí otočit regulačním knoflíkem do polohy OFF (O) vypnuto.

Víte, že: Maximální teplota při zavřeném víku a plném výkonu může dosáhnout až na 340 °C. Při minimálním výkonu pak zhruba 175 °C. Během grilování je možné používat i jen jeden hořák.

Údržba

Po každém grilování je dobré nechat hořáky hořet na plný výkon po dobu 10 minut. Spálí se tak nečistoty a zbytky jídla, které zůstaly na grilovacím roštu.

Gril byste měli čistit pravidelně, a to vždy po 4-5 použitích. Před čistěním gril odpojte od plynové bomby.

Jak čistit hořák

Hořák je nutné zkontrolovat každé 3 měsíce. Z grilu ho vyjměte a umyjte ve vodě s přípravkem na nádobí. Pokud je to nutné, použijte pro jeho očištění namočený kovový kartáč. Do grilu jej vraťte zpět, až když jsou všechny otvory čisté a suché.

Díky pravidelné údržbě předejdete oxidaci, kterou způsobují kyseliny ze zbytků potravin. Přiměřená oxidace je však normální, takže se neděste, když se na hořáku objeví její stopy. Musí však být v přiměřeném množství.

Vana, víko, ovládací panel

Tyto části čas od času omyjte nejlépe šetrným prostředkem na nádobí. Rozhodně se nedoporučuje používat abrazivní čisticí prostředky (písek) ani samočisticí prostředky pro trouby.

Rošty

Umývejte také prostředkem na nádobní. Protože se jedná o smaltovaný plech, dejte pozor, aby se plochy nepoškrábaly. Rošty osušte a poté jen lehce promažte tukem. Zabráníte tak vzniku koroze a jídlo se nebude tak často připékat.

Údržba v kostce

Část griluPeriodicita
Vypálení roštůIdeálně po každém grilování
Pravidelná údržba griluPo 4-5 použitích
Údržba hořákůKaždé 3 měsíce

Skladování

Po dokončení grilování na plynové lahvi vždy zavřete ventil. Pokud budete gril skladovat ve vnitřních prostorách, plynovou lahev musíte demontovat. Ta se sama o sobě skladuje venku. Pokud nemáte možnost gril skladovat ve vnitřních prostorách, je dobré si přikoupit ochranný obal. Na zimu doporučujeme gril schovat na suché a kryté místo ideálně do garáže.

Jak griluje

Pokud hledáte gril, který vypadá profesionálně, vyzkoušejte grilování na Campingaz 2Series Classic LX Vario. Na něm připravíte pochoutky až pro 10 hostů.

Jak jsme napsali v úvodu: gril vypadá profesionálně. To bohužel nemůžeme říct o materiálu, ze kterého je vyrobený a ani o výbavě, kterou disponuje. Pro grilování je asi nejdůležitější grilovací rošt. Campingaz 2Series Classic LX nabízí hned dva typy roštů. Jeden klasický žebrovaný, druhý plochou grilovací desku. To je samo o sobě výhodné a vidíme to jako plus, protože během jednoho kola grilování v pohodě připravíte steaky a třeba i ryby nebo jiné křehčí maso, které se nesmí připravovat na prudkém ohni.

Pro tuto sérii grilů výrobce bohužel nenabízí výměnné rošty, takže nemůžete jeden z nich vyměnit třeba za pizza kámen, což je podle nás škoda, protože gril by tento potenciál jistě měl, když obsahuje dva typy roštů, které se mezi sebou dají zaměňovat. Na stránkách výrobce je však možné si zakoupit náhradní díly, takže pokud byste potřebovali třeba dva žebrované rošty, můžete si jej zakoupit jako náhradní díl. Výrobce ovšem nedoporučuje použití dvou plných grilovacích ploch (tálů) z důvodu špatného přísunu kyslíku a hromadění se spalin ve vaně grilu.

Rošty vypadají na první pohled pěkně. Nejsou však vyrobeny z příliš kvalitních materiálů, což bychom u takto drahého grilu neočekávali. Pro výrobu byl použitý smaltovaných plech, který nemá příliš dlouhou životnost. Navíc si musíte při čištění dávat pozor, abyste nepoškrábali jeho povrch. Nejkvalitnější grilovací rošty se vyrábí z nerezu nebo litiny.

Dalším hodně velkým nedostatkem je absence misky na tuk. Na dně grilovací vany najdete pouze dva otvory a závěsný kalíšek, který vypadá jako malá plechovka, do kterého má tuk stékat. To je velmi nepraktické už z hlediska údržby grilu. Po každém grilování budete muset celou vanu pořádně očistit, a pokud bude tuk stékat i jinam než do kalíšku, budete muset pozornost při čištění věnovat i jiným částem grilu. To je podle nás zbytečná komplikace.

Výhodou je, že hořáky je možné používat nezávisle na sobě, takže můžete mít puštěný buď jen jeden, nebo oba. To využijete v případě, že budete grilovat třeba jen pro pár lidí a nebude potřeba mít puštěné oba dva hořáky.

Plynová bomba musí stát při grilování vždy vedle grilu a neměla by se schovávat do prostoru za plechovým předním krytem. Nesmí totiž dojít ke kontaktu přívodní plynové hadice s horkými částmi grilu.

Plechová přední část v sobě skrývá stojan na koření, což je poměrně praktické, protože přesto, že odkládací plochy jsou po straně grilu dvě, nejsou až tak velké, abyste na ně mohli naskládat grilovací náčiní, talířky, misky a ještě koření. Koření tedy budete mít v této části přehledně poskládané. Obě odkládací části jsou na koncích opatřeny háčky, na které můžete pověsit grilovací náčiní, utěrku nebo kuchyňskou rukavici. Jejich výhodou je možnost sklopení, takže můžete šířku grilu podstatně zredukovat, pokud třeba nemáte dostatečný prostor pro grilování na takto velkém grilu.

Otočné regulátory plynu jsou vyrobeny z materiálu, který nás také příliš nepřesvědčil svou dlouhověkostí, ale na to uživatel přijde až po delší době. Líbí se nám způsob zapalování, kdy piezo elektrické zapalování použijete pouze při zapálení jednoho z hořáků. Při zapálení druhého už jen stačí otočit regulátorem.

Kamenem úrazu je také seskládání grilu, které může zabrat i dvě hodiny. Návod na složení je naštěstí podrobně popsaný, ale počítejte s tím, že montáž nezvládnete sami a budete potřebovat asistenci někoho z rodiny nebo kamarádů.

Jinak se na grilu griluje dobře, vše je poměrně prakticky vyřešeno a my nevidíme důvod, proč by gril nemohl stát u vás na zahradě. Trochu nás však mrzí cena, za kterou bychom očekávali kvalitnější zpracování některých dílů.

Zkušenosti

  • Postranní odkládací desky jsou sklopné.
  • Gril nemá misku na odkapávání tuku.
  • Při grilování je možné používat jen jeden hořák nebo oba hořáky zároveň.
  • 10kg plynová lahev se nevejde do skříňky pod gril.
Zjistit cenu

Přejít na průvodce výběrem, kde najdete i další zahradní plynové grily.

5.5 Celkové Hodnocení
Campingaz 2 SERIES CLASSIC LX VARIO

Gril je určený spíše do větších zahrad, ale díky možnosti sklopení dvou odkládacích ploch se vejde i do menších prostorů. Při grilování je možné využít jen jeden hořák. Pro přehledné uspořádání koření můžete využít poličku v přední plechové části grilu. Cena se nám zdá z důvodu použití ne příliš kvalitních materiálů pro výrobu roštů poměrně vysoká. Velkým nedostatkem je také chybějící miska na odkapávající mastnotu.

PLUSY
  • sklápěcí odkládací plochy
  • ovládání hořáků
  • dva typy roštů
MÍNUSY
  • chybí miska na mastnotu
  • neadekvátní cena
  • nekvalitní materiály, ze kterých jsou vyrobeny rošty
Přidejte svou zkušenost s produktem
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.