Obecně je grilování na plynovém grilu považováno za velmi snadné. A to dokazuje i gril Campingaz 2 Series RBS LXS, jehož části můžete umýt v myčce a kromě grilování na něm můžete i vařit. Má totiž postraní hořák, který slouží jako plynová „plotýnka“. Kromě snadné údržby je jeho největším přínosem zdravé grilování, kterého je dosaženo pomocí RBS hořáků, které jsou instalovány na bocích grilu, takže na ně nestéká mastnota. Přečtěte si, co všechno tento gril nabízí a kde jsou jeho úskalí!
Parametry

Počet hořáků | 2 |
Výkon hlavních hořáků | 7,8 kW |
Zapalování | elektronické |
Možnost výměny roštu | ano |
Velikost grilovací plochy | 53x40 |
Počet odkládacích ploch | 1 |
Materiál roštu | litina |
Materiál těla grilu | lakovaná ocel s hliníkovými boky |
Miska na odkapávání mastnoty | ano |
Kolečka | ano |
Hmotnost plynové lahve (max.) | 15 kg |
Integrovaný teploměr | ano |
Výška | 138 cm |
Šířka | 147 cm |
Délka | 60 cm |
Boční hořáky | ano |
Ovládání
Gril je určený pro grilování venku. Je možné k němu připojit plynovou (propan/propanbutan) láhev o objemu od 4,5 kg do 15 kg s vhodným nízkotlakým ventilátorem. Pokud se rozhodnete pro bombu o objemu 5 kg, tak ta se vám pohodlně vleze do skříňky pod grilem. Přívodní hadice může být dlouhá maximálně 1,5 m.
Před grilováním se ujistěte, že není ucpaná Venturiho trubice. Tam svůj úkryt často hledají pavouci a jiný hmyz. Pokud by byla ucpaná, pročistěte ji, aby zde byl volný průduch.
Před úplně prvním použitím grilu je dobré ho nechat vypálit zhruba 30 minut pod zavřeným víkem. Tím zamezíte nasáknutí zápachu z vypalované barvy do jídla. Při každém dalším grilování je dobré gril nechat rozehřát pod zavřeným víkem zhruba 15-20 minut, abyste na mřížce dosáhli správné teploty na grilování. Správnou teplotu si můžete pohlídat na teploměru.
Před tím, než položíte jídlo na rošt, je dobré ho potřít jedlým olejem. Tím zamezíte, aby se k roštu připékalo.
Z čeho se gril skládá?
- Víko s vestavným teploměrem a žáruvzdornou ručkou.
- Pohyblivý rošt – je možné na něm rozpékat pečivo nebo grilovat zeleninu, v těchto místech není tak silný žár jako přímo na roštu.
- Rošt je z litiny – je rozdělený na dvě části. Menší žebrovaná část, kterou je možné vyjmout a větší žebrovaná část, která má vyjímatelný kruhový střed. Jedná se o systém Culinary Modular, což znamená, že kruhovou část můžete nahradit i jiným druhem roštu, např.: pánví wok, pizza kamenem a dalšími.
- 2 boční keramické hořáky – díky nim se jedná o tzv. RBS grilování, což je nejzdravější způsob grilování. Hořáky jsou umístěny po stranách grilu, takže se na nich mastnota nepřipaluje, a navíc rovnoměrně rozvádějí teplo.
- Rozptylovač – jedná se o desku do tvaru W, která má za úkol odpařovat šťávu zpět do pokrmů a dodat tak jídlu typickou chuť po grilování. Bez rozptylovače nikdy negrilujte.
- Miska na mastnotu – nahrazuje dno grilu a snadno se vytahuje.
- Postranní odkládací plocha – je sklopná a má háčky na utěrky nebo kuchyňské náčiní.
- Boční hořák – tato polička s hořákem sklopit nelze, hořák se využívá pro přípravu příloh nebo omáček a má vlastní otočný knoflík pro regulování ohně.
- Ovládací panel – tlačítko pro zapalování, dva otočné knoflíky pro přední a zadní keramický hořák.
- Na boční straně grilu jsou poličky pro uložení koření potřebného pro grilování.
Kontrola těsnosti
Po připojení plynové bomby ke grilu je nutné zkontrolovat, zda všechny části dobře těsní a neuniká plyn. Pohledově zkontrolujte hadici, jestli není nikde zlomená nebo popraskaná. Pokud na ní uvidíte sebemenší poškození, vyměňte ji.
Kontrolu těsnosti nikdy neprovádějte za použití otevřeného ohně. Bohatě vám bude stačit mýdlový roztok, který vyrobíte z tekutého mýdla (jaru) a vody.
Roztok naneste na všechny spoje: lahev, regulátor, hadici, gril. Po nanesení otevřete ventil na lahvi a podívejte se, zda se někde netvoří bublinky, případně, zda se bublinky nezvětšují. Úniku plynu můžete zamezit tak, že dotáhnete spoj nebo vadnou část vyměníte za novou.
Kontrola těsnosti by se měla provádět nejméně jednou ročně, ale ideálně při každé výměně lahve.
Jak zapálit hořáky
Zapalování provádějte vždy při otevřeném víku, a to jak u postranních RBS hořáků, tak u bočního hořáku.
Před zapálením se ujistěte, že jsou regulátory hořáku otočeny v poloze OFF (O). Poté otevřete ventil na plynové lahvi. Hořáky, a to jak keramické RBS tak klasický boční zapálíte tak, že nejdřív otočíte regulátorem hořáku na plný výkon, a poté stisknete tlačítko pro elektrické zapalování. Poté už můžete velikost plamenu libovolně regulovat.
Pokud hořáky nenaskočí po 4-5 pokusech, otočte regulátorem do polohy vypnuto a znovu je zkuste zapálit až za 5 minut. Pro ruční zapálení použijte místo elektrického tlačítka zapálenou sirku, kterou přiblížíte k hořákům a poté otočíte regulačním knoflíkem hořáků do pozice zapnuto.
Jak zhasnout hořáky
Hořáky vypnete tím, že jejich regulátory otočíte do polohy O a zavřete ventil na lahvi. Pokud nebudete gril dále používat, demontujte plynovou bombu.
Údržba
Údržba tohoto grilu je velmi jednoduchá, protože většinu omyvatelných částí můžete mýt v myčce na nádobí. Do myčky na nádobí můžete dát grilovací rošty, misku na mastnotu i rozptylovač ve tvaru W. Než jednotlivé části vložíte do myčky, je dobré z nich odstranit mastnotu a zbytky.
Misku na odkapávací tuk je možné překrýt alobalem, který bude zachycovat tuk, nebo dno pokrýt slabou vrstvou písku, který bude tuk absorbovat. Po každém grilování alobal nebo písek vyhoďte.
Pro udržení perfektního stavu grilu doporučujeme údržbu provádět po každém 2. grilování.
Na kovové prvky, které přímo obklopují hořáky, nikdy nepoužívejte čisticí prostředky na trouby. Tyto čisticí prostředky jsou agresivní na hliník a právě z hliníku jsou tyto prvky vyrobeny.
Keramické díly, které jsou součástí hořáků, ničím nečistěte, aby nedošlo k jejich poškození.
Pokud budete gril skladovat v uzavřeném prostoru, je nutné odšroubovat plynovou lahev. Během zimy byste gril měli schovat na suché a kryté místo, ideální je v tomto případě třeba garáž. Pokud musíte gril skladovat venku, určitě je vhodné si k němu pořídit ochranný obal.
Jak griluje
Grilování s Campingaz 2 Series RBS LXS je opravdu hračka. Jeho největší výhodou je RBS grilování. Jedná se o nejzdravější způsob grilování, kterého je v současnosti možné dosáhnout. Tajemství tkví ve dvou postranních keramických hořácích, na které neskapává tuk. Ten teče přímo do odkapávací misky, takže se nepřepaluje, neuvolňuje nežádoucí látky a také eliminuje možnost vzplanutí přepáleného tuku.
Další jeho výhodu je možnost většinu částí naskládat do myčky. Může to být rošt, ale i šest dílů, které obklopují hořáky (jsou poskládány kolem vany), dále také miska na tuk, rozptylovač a další. Jediné co musíte udělat, je odstranit připečené zbytky. Nevíme to jistě, ale ze zkušeností, které máme s myčkami (a vy určitě také) víte, že po nějakém čase dochází k opotřebování nádobí. K tomu by podle nás mohlo dojít i u tohoto grilu. Takže by možná bylo lepší jednotlivé části umývat spíše pod tekoucí vodou s přípravkem na nádobí. Ovšem možnost myčky tu je a upozorňuje na ni i výrobce. Tak snad žádný problém nenastane.
Na grilu v pohodě připravíte pochoutky až pro 10 osob, ale protože grilování je opravdu rychlé, dokážete během krátkého času obsloužit i více hladových hostů. Velkou výhodou je, že jídlo bude připraveno v předem stanovený čas, a to díky pohodlné regulaci hořáků. Když se nad ovládáním hořáků zamyslíme, asi bychom ocenili, kdyby rozpětí bylo ještě o něco větší, ale to už je jen detail.
Co se týče rozptylovače, to je ten plát do tvaru W, tak jsme moc původně nevěděli, k čemu slouží. Poté jsme zjistili, že kromě toho, že odpařuje tuk zpět do jídla, aby mu dodal chuť, odráží také teplo, které vydávají hořáky. Díky hořákům i rozptylovači se v grilu Campingaz 2 Series RBS LXS udržuje rovnoměrně rozptýlené teplo, takže gril griluje ve všech částech stejně. A to je fakt super! Už se vám nestane, že by se maso na jedné straně roštu připravovalo rychleji než na druhé.
Fakt super věcičkou je systém Culinary Modular, díky kterému můžete kruhový rošt nahradit třeba pánví wok nebo jiným druhem roštu, takže si klidně na grilu můžete připravit čínu a vedle steaky, ryby, zkrátka cokoliv. Toto příslušenství si však musíte přikoupit zvlášť a vyjde vás zhruba kolem 1 000 Kč.
Vyzkoušeli jsme také postranní hořák a musíme říct, že je opravdu praktický. Pokud si budete chtít ugrilovat třeba krkovičku a připravit si k ní skvělou BBQ omáčku, můžete celé vaření absolvovat venku. Nikdo nemusí opustit hosty, aby se v kuchyni „pachtil“ s omáčkou. Zkrátka ji připravíte hned vedle grilující se krkovičky. A to je paráda. Každý z hořáků si navíc individuálně ovládáte, takže opravdu žádné omezení.
Vytknout Campingaz 2 Series RBS LXS však musíme malá transportní kolečka. Kvůli nim se s grilem na trávě špatně manipuluje. Takže jsou vhodná především na rovné povrchy, jako je beton nebo dlažba. Zmínit musíme také docela špatný návod na sestavení grilu, ve kterém jsou špatně číslované jednotlivé části nebo kroky, což může být během sestavování matoucí.
Zkušenosti
- 10 kg bomba se nevejde do skříňky pod grilem.
- Keramické hořáky jsou samočisticí, po grilování nechte gril na malou chvíli jet na plný výkon, takže tuky a nečistoty se vypálí.
- Sklopný je pouze levý stoleček, tedy ten, na kterém není hořák.
- Elektrické zapalování funguje na tužkovou baterii.
Nelíbí se? V našem přehledu najdete i jiné zahradní grily na plyn a nebo grily na dřevěné uhlí.
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.