Recenze gril Catler GR 8030

Catler GR 8030 splní i náročnější požadavky domácích grilovacích šéfkuchařů. Díky prostorné ploše hravě zvládnete připravit spoustu dobrot pro celou rodinu. Chytrá funkce „Element IQ” se postará o to, aby se příprava jídla zbytečně neprotahovala a na čtyřvrstvém nepřilnavém povrchu „Quantanium” pokrmy jen tak nepřipálíte. Jednoduché je i udržování grilu v čistotě. Obě grilovací plochy stačí vyjmout a dát do myčky na nádobí. Jak dopadl v našem hodnocení? Co umí, neumí a čím překvapí? Přečtěte si následujících pár řádků, ze kterých se dozvíte vše potřebné.

Parametry

Příkon2400 W
Druh grilovací plochyrovná, žebrovaná
Odnímatelné grilovací plochyano
Lze mýt jednotlivé části v myčce?ano
Velikost grilovací plochy34x26
3 polohy griluano
Nádoba na tukano
Délka přívodního kabelu1 m
Regulovatelný termostatano

Ovládání

Ovládací prvky

Již při prvním pohledu na tento elektrický gril je zjevné, že disponuje dvěma hlavními ovládacími prvky. Jsou to dvě černá ovládací kolečka a ukazatel hodnot v podobě malého LED displeje.

První ovládací kolečko nastavuje teplotu grilování. Její nastavitelné rozmezí je od 160 do 230 stupňů. Na podsvíceném LED displeji se ukazuje informace o stupni připravenosti grilu a také o tom, jakou teplotu gril aktuálně má. Zvukovým signálem a také barvou podsvícení LED displeje vám gril oznámí, že je připraven na požadovanou teplotu.

Jakou teplotu zvolit pro danou potravinu, kterou chcete připravovat? V tom vám mohou pomoci popisky u ovládacího kolečka.

Low – nízká teplota, která postačí na zapékání tortil nebo ohřev.
Panini – ideální teplota pro zapékání panini sendvičů.
Sear – nastavení vhodné pro přípravu masa.
Stačí pootočit kolečkem tak, aby směřovalo k danému popisku.

Aby gril udržoval optimální teplotu, kterou jste si nastavili, výrobci jej vybavili chytrou funkcí – senzorem teploty „Element IQ”. To znamená, že grilovací desky díky senzorům tepla umí zaznamenat snížení teploty, ke kterému může dojít například položením čerstvého masa na gril. V tu chvíli gril automaticky lokálně zvýšit teplotu a grilování se zbytečně nezpomalí.

Druhým otočným ovládacím kolečkem, kterým je gril vybaven, lze nastavovat čas. Můžeme tak nastavit čas až do 30 minut. Po jeho uplynutí vás upozorní zvukový signál, ale gril se bohužel automaticky nevypne. Takže pokud víme, jak dlouho chceme daný pokrm připravovat, stačí čas nastavit a gril jej za nás ohlídá. Odebrat maso z grilu však už musíme sami.

Otáčením kolečka nastavíte požadovaný čas a stiskem tlačítka, které je vprostřed ovládacího kolečka aktivujete časový odpočet. Tato funkce je v podstatě kuchyňská minutka, která hlídá čas přípravy.

Na přední straně grilu nalezneme ještě jedno malé tlačítko. Tím je možné přepnout na displeji zobrazovanou teplotu. Přepínat můžeme mezi zobrazením v jednotkách stupně Celsia nebo stupně Farenheita.

Při zapojení grilu do elektrické energie se aktivuje LED displej. Ten zobrazí nápis „OFF”, čas 0 a zazní zvukový signál. Gril je v tu chvíli připraven pro používání. Lze začít nastavovat teplotu, čas grilování a přibližně po pěti minutách od nastavení (záleží, jakou teplotu grilování zvolíte) můžete začít grilovat.

Bezpečnost používání

Pozor, po zapojení grilu do elektřiny a uvedení do provozu se zahřívá i jeho horní část. Otevírání a zavírání grilu lze proto pohodlně provádět pouze k tomu určeným madlem. Gril díky svému robustnějšímu provedení má ne úplně lehkou horní část, tak při manipulaci s ním, obzvláště při jeho zavírání a rozevírání buďte opatrní, abyste se nespálili.

Gril musí být postaven na povrchu, který se nemůže teplem poškodit a kolem něh by mělo být alespoň pár centimetrů volného prostoru. Jelikož se při grilování vypařuje z potravin voda, je nutné zajistit cirkulaci vzduchu v místnosti, kde je používán.

Rozhodně nenechávejte gril používat samotné děti. Bezpečnost používání zvyšuje funkce automatického vypnutí grilu po jedné hodině nečinnosti.

Grilovací polohy

Na grilu lze upravovat pokrmy tak, že je gril v polohách buď úplně rozevřený, úplně uzavřený, nebo uzavřený s mezerou tak, že se obě plochy úplně nedotýkají potravin v grilu. To je vhodné například pro ohřívání již ogrilovaného masa nebo pečiva, případně pokud chcete mezi dvě plochy zavřít pořádně vysoký kus masa na steak.

Na úplně rozevřeném grilu připravíte více jídla najednou, zavřený je vhodný například pro přípravu panini. Gril můžete otevřít také pod úhlem 110 stupňů. Tato poloha je praktická ve chvíli, kdy grilujete kontaktním způsobem a chcete vyndat hotový pokrm. Stačí tedy gril pootevřít do této polohy a provádět výměnu grilovaných pokrmů.

Grilovací plochy, jejich sklon a údržba

Gril je vybaven dvěma plochami, jednou rovnou a jednou žebrovanou. Grilovací plochy se dají velmi jednoduše z grilu vyjmout a prohodit jedna za druhou. Stačí stisknout tlačítka pro uvolnění těchto desek a pak je jednoduše vyjmout. Možnost jejich vyjmutí je praktická i pro snadné čistění grilu. Desky jsou z litého hliníku a mají nepřilnavý povrch. I díky tomu je velmi snadná jejich údržba. Stačí je otřít papírovým ubrouskem. Je-li potřeba, můžete, je celé dát umýt do myčky.

Užitečnou funkcí, kterou ne všechny podobné grily mívají, je možnost nastavení sklonu spodní grilovací plochy. Díky tomu usnadníme odtok šťávy z grilovaného masa či zeleniny. Na tuto šťávu má gril ve spodní části speciální sběrné místo. Vysouvací nádobku, ve které se šťáva zadržuje a vy ji z ní pak lehce můžete vylít a nádobku vyčistit.

Údržba

Tento model grilu je z hlediska údržby velice praktický. Při malém znečištění je možné grilovací plochy setřít pouze papírovou utěrkou. Nebo k očištění grilovacích ploch použít vlhký hadřík či houbičku. Stiskem k tomu určeného tlačítka grilovací plochy uvolníme a můžeme je úplně celé dát do myčky na nádobí. Desky jsou z litého hliníku a povrch grilovacích ploch „Quantanium” je z kvalitního čtyřvrstvého teflonu. Díky tomu lze grilovat prakticky bez použití oleje na potírání ploch. Jídlo se nepřipaluje a i proto je čistění grilu velmi snadné.

Pro zachování co nejdelší životnosti nepřilnavého povrchu grilovacích desek je vhodné používat pro manipulaci s grilovaným jídlem nebo jeho otáčení dřevěné, teflonové nebo z tepluvzdorného plastu vyrobené náčiní. Zamezí se možnému poškrábání povrchu.

Povrch grilu je v nerezové úpravě, takže se dá také jednoduše čistit vlhkým hadříkem či houbičkou se saponátem pro odstranění mastnoty. Čisticí prostředky aplikujte vždy na houbičku, nikoliv přímo na spotřebič.

Náš tip: Pokud si všimnete ve spodní části grilovací desky koroze, nebo toho, že ztrácí svou barvu, nepanikařte! Jedná se o zcela běžný jev, který nemá vliv na výkon a vlastnosti desky. Korozi nebo změnu barvy odstraníte plastovou čisticí stěrkou nebo drátěnkou z nylonu.

Gril se musí čistit vždy pouze ve vychladlém stavu a odpojený od elektrické energie!

Jak griluje

Ovládání grilu je natolik jednoduché, že s klidem v duši můžeme říct, že v podstatě griluje za vás. Díky regulovatelné teplotě si stačí nastavit nejvhodnější hodnotu pro vybraný pokrm, nastavit si čas dokončení a pak jen počkat, až vás gril upozorní na to, že jídlo je hotové. Nastavení času je v podstatě něco jako kuchyňská minutka, kterou používá snad každý kuchař. Její nevýhodou je však to, že po uplynutí doby vás sice upozorní akustickým signálem, ovšem přípravu nepřeruší, takže pokrm musíte z grilu vyndat, jinak byste ho mohli připálit. Dobu dokončení je tedy nutné hlídat osobně.

Gril má dostatečně velké grilovací plochy 34×26 cm, na kterých pohodlně připravíte celý oběd. S přehledem se na něj vejde 5 standardních steaků a také zelenina. Moc se nám líbí, že gril je možné rozevřít o 180°, takže na jedné straně můžete připravovat jeden druh jídla a na straně druhé jiný druh jídla. Díky dvěma typům grilovacích ploch můžete na straně, která je žebrovaná připravit maso, na straně s hladkým povrchem zeleninu jako přílohu. Díky žebrované ploše budou části masa v oblastech žebrování specifickou více propečené a získají tak specifickou chuť grilovaného masa.

Vyznavači zdravého stravování jistě ocení nepřilnavý povrch a možnost nastavit si sklon grilovací desky. Grilovat je možné na minimum tuku a ten přebytečný nechat odtéct do sběrné nádoby. V pohodě na grilu připravíte třeba bramborák, který není nutné koupat v rozpáleném oleji. Sklon grilovací desky ovlivňují nožičky vespod grilu, kterými si nastavujete sklon. Pro regulaci slouží speciální knoflík zboku grilu. Sběrná nádoba je naštěstí dostatečně dlouhá a prostorná, takže se nemusíte bát, že by snad tuk vytekl mimo ni, a mohl tak zatéct do míst grilu, kde by mohl nadělat paseku.

Díky vysokému příkonu se gril rychle zahřeje na provozní teplotu, nebo teplotu vhodnou pro grilování vybraného pokrmu. Na přístroji se nám líbí jeho variabilita. Nabízí totiž 3 polohy grilování, můžete ho otevřít o 180° a grilovat na obou plochách zároveň nebo grilovat jen na jedné grilovací desce. V tom případě je možné jej otevřít jen o 110°. Pokud se rozhodnete pro grilování vyššího steaku, rozhodně s tím nebudete mít problém. Díky regulátoru nastavení výšky se grilovací plochy přizpůsobí i vyšším masům, které rovnoměrně propečou. Steak o tloušťce 4 cm stačí z každé strany grilovat 3,5 minuty (+ 1 minuta na dotažení hran steaku), ale samozřejmě záleží na vašich preferencích. Rozhodně uvítáte také možnost prohazovat grilovací desky mezi s sebou. To znamená, že žebrovou desku můžete vyměnit za rovnou a obráceně.

Aby bylo grilování vyvážené, disponuje elektrospotřebič funkcí vyrovnání teploty. Pokud tedy dojde v nějaké části grilovací desky k poklesu teploty, gril ji na daném místě vyrovná, takže se nemusíte bát, že by pokrm na některé části nebyl dostatečně propečený.

Údržba je podle nás dost „easy“. Obě grilovací plochy je totiž možné úplně vytáhnout a umýt v myčce. Desky tedy můžete udržovat v perfektně čistém stavu, což rozhodně prodlužuje životnost celého grilu. Ostatní části je možné udržovat měkkou utěrkou nebo houbičkou. Rozhodně neporučujeme používání abrazivních prostředků nebo abrazivní části houbičky, která by mohla povrch poškodit. O údržbě grilu se toho dost dozvíte v přiloženém manuálu.

Co se týče velikosti, je gril poměrně masivní. To, že na něm připravíte oběd pro celou rodinu, si také žádá dostatečné rozměry. Nejedná se tedy o žádné tintítko. Rozměry (š X h X v) 43x38x18 cm vám napoví, že na kuchyňské lince budete potřebovat dost místa pro rozložení grilu a dostatečný by měl být také prostor, kam ho budete uklízet. V malé kuchyni vám tedy může překážet. Kvůli vyšší váze se s přístrojem hůř manipuluje.

Svou cenou se řadí do nejvyšší třídy, takže můžete očekávat profesionální přístroj, který je vyrobený z odolných materiálů a příprava jídla jde opravdu skoro sama. Dostatečně velký příkon se podepisuje na rychlém nahřání, takže nemusíte čekat dlouhé minuty, než budete moc na gril položit maso, zeleninu nebo jiný pokrm. Právě vysoká pořizovací cena však může být problémem, protože ne všem se v peněženkách povalují tisícovky, se kterými není jak jinak naložit. Investice se vám tedy vyplatí tehdy, pokud budete grilovat pravidelně, a ne jen pár dní v létě.

Zkušenosti

  • Grilovací desky se dají každá samostatně úplně jednoduše uvolnit stiskem tlačítek.
  • Grilovací desky se dají dát do myčky.
  • Nahřeje se cca za 5 minut.
  • Časovač se po uplynutí doby nevypne, pouze se ozve zvukový signál.
  • Teplotu lze nastavit v rozmezí 160-230 °C.
  • Gril se po 1 hodině nečinnosti automaticky vypne, takže šetří elektrickou energii.
  • Tento gril najdete v současnosti pod označením BGR820.
Zjistit cenu

Přehled všech hodnocených grilů.

10 Total Score
Catler GR 8030

Na grilu Catler GR 8030 se dá grilovat rychle i zdravě. Po celý rok lze připravovat chutné steaky, které v něm připravíte rozhodně rychleji než na pánvičce, jednodušší je i jeho údržba. Gril vzhledově zapadne do moderní kuchyně a skvělé je, že v něm lze připravit i panini nebo zeleninu. Pro použití v kuchyni je potřeba mít dostatek vhodného místa a také prostor, kde budeme tento spotřebič skladovat.

PLUSY
  • 3 polohy grilu
  • snadná údržba
  • možnost nastavení času
MÍNUSY
  • větší rozměry
  • chybí automatické vypnutí po vypršení času
Přidejte svou recenzi
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.