Parametry

Maximální hmotnost bochníku | 1 400 g |
Příkon | 815 W |
Počet hnětacích háků | 2 |
Počet velikostí bochníku | 3 |
Počet stupňů propečení | 3 (5 u programu Vital) |
Možnost péct bagety | ano |
Ovládání | dotykové |
Počet programů | 13 |
Počet pečících nádob | 2 |
Jak peče
Maximální hmotnost upečeného bochníku je skoro jeden a půl kilogramu, to už je slušný pecen chleba, který vystačí i větší rodině. Druhou variantou je využít dvou menších nádob a péct dva chleby současně. Oceníte v případě, že máte v rodině více oblíbených typů, třeba cibulový nebo olivový chléb. Tato pekárna je vhodná pro lidi s dietním omezením, jako jsou například celiaci. Navíc je jedna z mála na trhu, která si poradí s upečením kváskového chleba. Jak se můžete přesvědčit níže, tak nabídka programů je opravdu bohatá. Můžete vyzkoušet domácí jogurty, sušenky a mnoho dalšího. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Po dokončení pečení nastupuje fáze přihřívání, ta trvá jednu hodinu. Při pečení delších programů se může stát, že se chlebu z nádoby nechce ven. Nevím zda za to mohla nevhodně zvolená mouka, ale příští pokus stačilo nádobu jemně vymastit troškou másla a problém se neopakoval. Navíc měl pro nás chleba ještě zajímavější vůni. Zkuste. Barvy zhnědnutí těsta lze u většiny programů nastavit tři, u programu Vital navíc přibývá velmi světlá a velmi tmavá, takže celkem pět možností. Dále si můžete vybrat mezi třemi velikostmi bochníků. I u této pekárny najdete možnost odleženého startu, v tomto případě se jedná o nastavení konce programu. Tedy, pokud chcete mít čerstvý chléb hotový za deset hodin, nastavíte u této funkce deset hodin. Pekárna sama začne s pečením v takovou dobu, aby skončila podle vašeho přání.Programy
- Vital – Podle něj dostala pekárna své jméno. Máte díky němu plnou kontrolu nad všemi fázemi přípravy pečiva. To znamená předehřátí, hnětení, kynutí, pečení a přihřívání. Můžete dokonce sami nastavit teplotu pečení (maximálně zvládne 230 °C, což je velice slušná hodnota. Je vhodný pro přípravu bezlepkového pečiva.
- Klasik – Základní program pro klasický chléb.
- Celozrnný – Program je určen pro pečení celozrnného chleba z mouky s nízkým obsahem lepku. Toto nastavení poskytuje delší čas na hnětení/míchání, kynutí (tj. nabobtnání zrn) a předehřátí.
- Toastový – Program je určen pro pečení lehkého chleba, francouzského chleba s křupavou kůrkou a lehkým středem. Toto nastavení poskytuje delší čas na hnětení/míchání a kynutí potřebného k dodání „nadýchanější“ struktury.
- Rychlý – Chléb pečený v tomto režimu je menší a má hutnější střed.
- Sladký – Program je určen pro pečení sladkých typů chleba s křupavější kůrkou než při pečení s programem “KLASIK”.
- Dort – Program je určen pro hnětení/míchání surovin (např. na dort, koláč), které se následně pečou po nastavený čas. Doporučujeme napřed zamíchat složky do dvou dílů a ty potom vysypat do pečicí formy.
- Džem – Program je určen pro přípravu džemu, marmelády nebo kompotu z čerstvého ovoce. Při časté přípravě džemu vám doporučujeme si obstarat druhou formu, kterou budete používat výhradně k tomuto účelu. Kyseliny uvolňující se při vařeni z ovoce by mohly způsobit, že chléb upečeny ve stejné formě se nebude dobře vyklápět.
- Těsto – Program je určen pro přípravu (hnětení/míchání a následné kynutí) těsta bez pečení. K přípravě těsta můžete použít různé suroviny pro různé druhy pečiva (např. chlebové rohlíky, pizza atd.). Pokud chcete následně péci, musíte nastavit odpovídající hmotnost, požadovanou barvu kůrky a typ programu.
- Ultrarychlý – Program je určen pro rychlou přípravu bílého, pšeničného a žitného chleba. Toto nastavení zkracuje čas potřebný k hnětení/míchání, kynutí a následného pečení na minimum. Chléb pečený v tomto režimu je menší a má hustý střed.
- Pečení – Program je určen pro pečení hnědého chleba, dortů nebo sekané. Jeho základní délka je 10 minut. Délku pečení však můžete upravit podle potřeby tlačítkem ČAS. Maximální délka je 1 hodina. V tomto režimu nelze nastavit velikost.
- Dezert – Program je určen pro hnětení/míchání surovin (např. na dort, koláč), které se následně pečou po nastavený čas.
- Kvašení – Program je určen pro přípravu kvásku. Optimální teplotu pro přípravu nastavíte tlačítkem ČAS. Teplotu lze nastavit v rozsahu 20 – 98 °C (vždy v krocích po 2 °C). Maximální délka programu je 29:59 hodin poté se program ukončí. Zadané parametry jsou automaticky uloženy do paměti pekárny pro následné použití.

Vystudoval jsem ekonomku na Masarykově univerzitě v Brně. Přes 7 let jsem pracoval jako nákupčí pro eshopy s elektronikou a mám tak dlouholetý přehled o tom, co jde koupit a skvěle se vyznám v elektronice na českém a slovenském trhu. Stál jsem u zrodu covybrat.cz a mám na starosti mimo jiné oponenturu recenzí a návodů a dělám recenze – převážně elektroniky.
Tento typ pekárny mám již 4.rokem, stále perfektně funguje. Využívám ji z 90 % na pečení chleba (min.1 x tydne) a vždy peču z celodenné mouky někdy i bezlepkové, které jsou těžší plus dávám hodně semínek. Volím program celozrnné, tmavé, tisíc g (500 g mouky). Vždy se mi povede. Potom využívám pekárnu na přípravu kynutych těst, což umí také bezvadne. Oceňuji přehřívání při kynutí těsta. Určitě bych nemenila za jinou.