Eta je na poli kuchyňských spotřebičů zavedené značka a stejně je tomu i mezi domácími pekárnami. Nyní se podíváme na mírně dražší model, který má široké možnosti nastavení a vybavení. Součástí balení je druhá sada menších hnětacích háků a držák pro pečení čtyř kusů baget. Dále základní velká nádoba (o kapacitě 1 400 gramů), dvě menší nádoby (každá s kapacitou 500 gramů) a závěrem odměrky na vodu a sůl. Pro začínající domácí pekaře je součástí balení i sešit s mnoha zajímavými recepty. Ovládání je dotykové, ze svého okolí mám zkušenost, že starším lidem může zpočátku kvůli citlivosti tlačítek dělat problémy. Po čase, už bylo vše v pořádku a babička dokázala s pekárnou pracovat s jistotou. Plusem jsou české popisky programů přímo na displeji.
Parametry
Maximální hmotnost bochníku | 1 400 g |
Příkon | 815 W |
Počet hnětacích háků | 2 |
Počet velikostí bochníku | 3 |
Počet stupňů propečení | 3 (5 u programu Vital) |
Možnost péct bagety | ano |
Ovládání | dotykové |
Počet programů | 13 |
Počet pečících nádob | 2 |
Jak peče
Maximální hmotnost upečeného bochníku je skoro jeden a půl kilogramu, to už je slušný pecen chleba, který vystačí i větší rodině. Druhou variantou je využít dvou menších nádob a péct dva chleby současně. Oceníte v případě, že máte v rodině více oblíbených typů, třeba cibulový nebo olivový chléb. Tato pekárna je vhodná pro lidi s dietním omezením, jako jsou například celiaci. Navíc je jedna z mála na trhu, která si poradí s upečením kváskového chleba. Jak se můžete přesvědčit níže, tak nabídka programů je opravdu bohatá. Můžete vyzkoušet domácí jogurty, sušenky a mnoho dalšího. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Po dokončení pečení nastupuje fáze přihřívání, ta trvá jednu hodinu. Při pečení delších programů se může stát, že se chlebu z nádoby nechce ven. Nevím zda za to mohla nevhodně zvolená mouka, ale příští pokus stačilo nádobu jemně vymastit troškou másla a problém se neopakoval. Navíc měl pro nás chleba ještě zajímavější vůni. Zkuste. Barvy zhnědnutí těsta lze u většiny programů nastavit tři, u programu Vital navíc přibývá velmi světlá a velmi tmavá, takže celkem pět možností. Dále si můžete vybrat mezi třemi velikostmi bochníků. I u této pekárny najdete možnost odleženého startu, v tomto případě se jedná o nastavení konce programu. Tedy, pokud chcete mít čerstvý chléb hotový za deset hodin, nastavíte u této funkce deset hodin. Pekárna sama začne s pečením v takovou dobu, aby skončila podle vašeho přání.
Programy
- Vital – Podle něj dostala pekárna své jméno. Máte díky němu plnou kontrolu nad všemi fázemi přípravy pečiva. To znamená předehřátí, hnětení, kynutí, pečení a přihřívání. Můžete dokonce sami nastavit teplotu pečení (maximálně zvládne 230 °C, což je velice slušná hodnota. Je vhodný pro přípravu bezlepkového pečiva.
- Klasik – Základní program pro klasický chléb.
- Celozrnný – Program je určen pro pečení celozrnného chleba z mouky s nízkým obsahem lepku. Toto nastavení poskytuje delší čas na hnětení/míchání, kynutí (tj. nabobtnání zrn) a předehřátí.
- Toastový – Program je určen pro pečení lehkého chleba, francouzského chleba s křupavou kůrkou a lehkým středem. Toto nastavení poskytuje delší čas na hnětení/míchání a kynutí potřebného k dodání „nadýchanější“ struktury.
- Rychlý – Chléb pečený v tomto režimu je menší a má hutnější střed.
- Sladký – Program je určen pro pečení sladkých typů chleba s křupavější kůrkou než při pečení s programem “KLASIK”.
- Dort – Program je určen pro hnětení/míchání surovin (např. na dort, koláč), které se následně pečou po nastavený čas. Doporučujeme napřed zamíchat složky do dvou dílů a ty potom
vysypat do pečicí formy. - Džem – Program je určen pro přípravu džemu, marmelády nebo kompotu z čerstvého ovoce. Při časté přípravě džemu vám doporučujeme si obstarat druhou formu, kterou budete používat výhradně k tomuto účelu. Kyseliny uvolňující se při vařeni z ovoce by mohly způsobit, že chléb upečeny ve stejné formě se nebude dobře vyklápět.
- Těsto – Program je určen pro přípravu (hnětení/míchání a následné kynutí) těsta bez pečení. K přípravě těsta můžete použít různé suroviny pro různé druhy pečiva (např. chlebové
rohlíky, pizza atd.). Pokud chcete následně péci, musíte nastavit odpovídající hmotnost, požadovanou barvu kůrky a typ programu. - Ultrarychlý – Program je určen pro rychlou přípravu bílého, pšeničného a žitného chleba. Toto nastavení zkracuje čas potřebný k hnětení/míchání, kynutí a následného pečení na minimum. Chléb pečený v tomto režimu je menší a má hustý střed.
- Pečení – Program je určen pro pečení hnědého chleba, dortů nebo sekané. Jeho základní délka je 10 minut. Délku pečení však můžete upravit podle potřeby tlačítkem ČAS. Maximální délka je 1 hodina. V tomto režimu nelze nastavit velikost.
- Dezert – Program je určen pro hnětení/míchání surovin (např. na dort, koláč), které se následně pečou po nastavený čas.
- Kvašení – Program je určen pro přípravu kvásku. Optimální teplotu pro přípravu nastavíte tlačítkem ČAS. Teplotu lze nastavit v rozsahu 20 – 98 °C (vždy v krocích po 2 °C). Maximální délka programu je 29:59 hodin poté se program ukončí. Zadané parametry jsou automaticky uloženy do paměti pekárny pro následné použití.
Zjistit cenu
Chcete jinou? Máme tu test domácích pekáren, podívejte se na něj.

Vystudoval jsem ekonomku na Masarykově univerzitě v Brně. Přes 7 let jsem pracoval jako nákupčí pro eshopy s elektronikou a mám tak dlouholetý přehled o tom, co jde koupit a skvěle se vyznám v elektronice na českém a slovenském trhu. Stál jsem u zrodu covybrat.cz a mám na starosti mimo jiné oponenturu recenzí a návodů a dělám recenze – převážně elektroniky.
Tento typ pekárny mám již 4.rokem, stále perfektně funguje. Využívám ji z 90 % na pečení chleba (min.1 x tydne) a vždy peču z celodenné mouky někdy i bezlepkové, které jsou těžší plus dávám hodně semínek. Volím program celozrnné, tmavé, tisíc g (500 g mouky). Vždy se mi povede. Potom využívám pekárnu na přípravu kynutych těst, což umí také bezvadne. Oceňuji přehřívání při kynutí těsta. Určitě bych nemenila za jinou.