Pro všechny, kteří rádi grilují, ale nemohou si pořídit gril za desítky tisíc, bude G21 BBQ big zřejmě dobrou volbou. Nabízí grilování i uzení a také velký grilovací prostor. Gril však není vyrobený z valných materiálů, takže jeho životnost nebude příliš dlouhá. Zjistěte, v čem nás gril překvapil a v čem naopak zklamal!
Parametry

Povrch | ocel |
Výrobní materiál grilovací plochy | ocel |
Integrovaný teploměr | ano |
Pojízdná kolečka | ano |
Velikost grilovací plochy | 2360 cm² |
Výměnné nástavce na gril | ne |
Víko | ano |
Odkládací prostor | ano |
Vyjímatelný popelník | ne |
Regulace vzduchu | ano |
Výška | 138 cm |
Šířka | 126 cm |
Hloubka | 72 cm |
Ovládání
Značka G21 patří české společnosti Penta CZ s. r. o., která tyto výrobky nechává montovat v Číně. Gril G21 BBQ big slouží jak pro grilování, tak pro pečení, uzení, pomalé vaření, ale i udržování teploty. Skládá se z těchto částí:
Velká grilovací část- Víko s dřevěnou rukojetí a integrovaným teploměrem.
- Komín, slouží pro regulaci odvodu spalin a také přívodu vzduchu.
- Ohřívací rošt – slouží pro ohřívání pokrmů nebo pro přípravu jemných pokrmů, které není potřeba připravovat nad prudkým žárem, jeho rozměry jsou cca 60×20 cm.
- Grilovací rošt
- Uhlíkový rošt – jeho výšku je možné měnit, díky tomu umožňuje další možnost regulace teploty.
- Tácek – nachází se pod uhlíkovým roštem, propadává sem popel a kape mastnota z jídla.
- Odkládací plocha – slouží k odložení grilovacího náčiní nebo talířů, není sklopná.
Malá grilovací část- Víko s dřevěnou rukojetí pro zvednutí víka, madlo s dřevěnou rukojetí pro přesouvání grilu.
- Menší grilovací rošt o rozměrech 29×26 cm.
- Uhlíkový rošt.
- Otvírací dvířka s průduchy pro regulování teploty.
Rošt se dodává
v rozmontovaném stavu, takže je potřeba jej smontovat. Při smontování si dejte pozor na montáž komína, který se komínovým otvorem
protahuje z vnitřní strany víka. Při montáži menšího grilovacího ohniště k většímu je lepší
gril postavit vertikálně a z horní strany přišroubovat menší ohniště k většímu.
Při uzení je potřeba dosáhnout teploty alespoň 80 °C, aby potraviny nezhořkly a nezčernaly. Při uzení se
topí jen v menším ohništi, kouř a teplý vzduch se dostává do většího ohniště.
K roztopení můžete využít dřevěné uhlí, dřevo nebo brikety. Při grilování ve velkém ohništi je možné posunovat uhlíkový rošt díky madlům, která jsou zboku, což ovlivňuje i teplotu při grilování.
Ohřívací rošt je posuvný, hodí se pro
grilování zeleniny nebo jemného masa, které není dobré připravovat nad silným žárem. Ohřívací rošt je možné využít také
jen pro ohřev již připravených pokrmů.
Grilovat můžete v obou grilovacích částech současně nebo využít jen jednu z nich. Na menší grilovací rošt v menší části se vejdou cca 4 hamburegrová masa o standardní velikosti.
Údržba
Před prvním grilováním je dobré nechat
gril vypálit a až poté na něj nakládat potraviny.
Popel je nutné odstranit po každém grilování, protože dobře váže vodu, mohlo by tedy rychle dojít ke korozi a plísni.
Z velké grilovací částí se popel odstraňuje vytažením uhlíkového roštu s miskou, což je možné udělat pouze po oddělání grilovacího roštu. Z
menší grilovací části se popel musí
vymést nebo vysát, protože zde popelník není.
Gril nenechávejte na dešti, vyhnete se tak brzkému rezivění. Po každém grilovaní opalte a očistěte rošty. Zbytky jídla mohou mít nepříznivý vliv na chuť nově připravovaných pokrmů.
Jak griluje
BBQ big není přehnaně kvalitní gril, nicméně nějakou tu sezónu vám při dobré péči vydrží. Hned na úvod bychom chtěli zmínit poměrně málo dostupných informací o tomto modelu a také velmi stručný návod, ze kterého nic moc nevyčtete. Nedozvíte se, jak používat gril na uzení nebo jak v něm připravit pizzu či chléb, na které výrobce nezapomíná v popisu výrobku upozornit. Nezbude vám tedy nic jiného, než si informace vyhledat ideálně na Youtube. Ovšem ani tam o tomto konkrétním modelu nic moc nenajdete a až při větším pátrání se dostanete na značku Hecht, která vyrábí úplně stejný gril pod označením Sentinel, jehož marketingová podpora je o něco lepší. Snadno tak najdete třeba postup pro montáž a jiné. Ovšem ani Sentinel není kdovíjakým výrobkem, protože i ten se stejně jako BBQ big montuje v Číně. Před prvním použitím doporučujeme gril nechat vypálit, a to nejméně hodinu, protože barva při tomto úkonu docela zapáchá. Po našich zkušenostech jsme usoudili, že je pro grilování lepší používat dřevěné uhlí než dřevo, protože to dost ožehuje plechy, ze kterých se může začít odlupovat barva. Gril je vyrobený jen z 1 mm silného plechu, což je velmi málo, proto od něj nemůžete očekávat dlouhověkost. Už po několika málo použití se zejména v oblastech pantů objevuje rez, rozhodně doporučujeme gril skladovat na takových místech, kde by na něj nepršelo. Rozhodně není od věci gril natřít ještě ochranným nátěrem, protože stačí jeden déšť a gril pravděpodobně zrezne. Jeho výhodou i nevýhodou je velké a nekompaktní provedení. Díky dvěma grilovacím plochám se uživí všude tam, kde se při grilování sejde více lidí. Kvůli dvěma grilovacím vanám je však o něco hůře skladnější a i manipulace s ním je o něco složitější. Při převážní grilu však větší problém není. Moc se nám líbí, že gril umožňuje i uzení, ale je pravda, že v návodu rozhodně nenajdete postup, jak tento úkon provést. Potenciál grilu tímto podle nás docela dost trpí. Buď musíte provést metodu pokus/omyl, nebo složitě dohledávat informace na internetu. Při grilování ve velké vaně je hodně neprakticky vyřešena možnost přikládání žhavých uhlíků. To je možné provést pouze shora, takže musíte oddělat grilovací rošty, které ovšem nemají žádnou úchytku. Budete tedy muset použít grilovací náčiní. Kvůli špatné dostupnosti uhlíkového roštu je také složité prohrábnutí uhlíků, protože opět musíte oddělat rošt. Naopak prakticky se nám jeví možnost regulace výšky uhlíkového roštu. Způsob zvedání a snižování sice není tak jednoduchý jako u grilu
Activa Wagon, ale lepší něco, než nic. I tímto způsobem totiž můžete ovlivnit teplotu při grilování. Popel a menší kousky uhlí propadávají do misky-popelníku, který se nachází pod uhlíkovým roštem a vytahuje se spolu s ním horní stranou. Odpadá tak starost o vymetání topeniště, pokud vám však do topeniště nějaký popel propadne, rozhodně ho nezapomeňte vymést. V malé grilovací vaně vyjímatelný popelník chybí, takže tam budete muset použít na vymetení smetáček a lopatku, případně vysavač na popel. Tohle je poměrně nepraktické, protože přímým propadáním popela na plech vany, který není nijak silný, se bude zkracovat jeho životnost. Praktickou vychytávkou G21 BBQ big je odkládací plocha, která je dostatečně velká, takže se na ni pohodlně vejde grilovací náčiní i talíře nebo misky. Ještě lepší by bylo, pokud by byla sklopná, což by usnadnilo celkové uskladnění grilu. Celkový vzhled grilu je velmi pěkný a rozhodně vypadá dražší, než ve skutečnosti je. Při sestavování jsme neměli větší problémy, ale podle papírového návodu bychom to asi nezvládli, proto je lepší si najít videonávod na internetu, díky kterému nám sestavování nezabralo dlouhou dobu.
Zkušenosti
- V grilu je možné grilovat i udit.
- Teplota je na teploměru zobrazována v hodnotách F i °C.
- Vhodné je girl natřít ochranným nátěrem, aby hned nezreznul.
- Nutnost uskladnění na suchém místě.
- Je lepší si dokoupit kvalitnější grilovací rošt.
- Menší části dřevěného uhlí propadávají přes uhlíkový rošt.
Zjistit cenu Přejít na
test zahradních grilů na dřevěné uhlí.
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu
Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.
Co můžete čekat?
- Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
- Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
- Rady k nakupování
- Nové recenze produktů
- Nové srovnávací testy
- Tyto e-maily jsou zdarma
- Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.