Recenze G21 California BBQ Premium line

Dobře vypadající a hlavně dobře grilující, takový je G21 California BB2 Premium line. Jeho předností je nízká pořizovací cena a dobrý výkon. Má postranní hořák i jeden litinový tál. Bohužel ne všechny části jsou z nerezu, jak může vyplývat z popisu výrobce, a dva rošty jsou ze smaltovaného plechu. Přečtěte si, v čem se tento gril může rovnat i dražším konkurenčním modelům a v čem za nimi naopak zaostává!

Parametry

Počet hořáků3
Výkon hlavních hořáků3,15 kW
Zapalováníelektrické
Možnost výměny roštune
Velikost grilovací plochy62x44
Počet odkládacích ploch2
Materiál roštulitina/smaltovaný plech
Materiál těla grilunerez
Miska na odkapávání mastnotyano
Kolečkaano
Hmotnost plynové lahve (max.)15 kg
Integrovaný teploměrano
Výška116 cm
Šířka134 cm
Délka50 cm

Ovládání

Gril je určený pouze pro grilování venku nebo v dobře větraných prostorech jako je altán nebo pergola. Výrobce nedoporučuje grilování při silném větru a dešti.

Gril se skládá z těchto částí:

  • Víko s integrovaným teploměrem a žáruvzdornou rukojetí.
  • Ohřívací roštnení pohyblivý a slouží spíše pro rozpékání pečiva nebo grilování zeleniny. Také je možné na něm grilované pokrmy ohřívat.
  • Grilovací rošt– jeho celková velikost je 62×44 a skládá se ze tří částí: 1 litinová deska, 2 žebrované rošty ze smaltovaného plechu. Polohu roštů je možné mezi s sebou zaměňovat.
  • Ochranné profily nad hořáky – mají profil do tvaru A a zabraňují mastnotě, aby skapávala do hořáků. Chrání tím jejich životnost a zabraňují vzplanutí mastnoty.
  • Odkapávací miska – jedná se o dno grilu, které je možné ze zadní strany vysunout jako zásuvku. Zachytává odkapávající tuk.
  • Levá odkládací plocha – pod víkem se nachází miska na nakládané maso nebo jiné pokrmy a ingredience. Po zavření víka ji můžete používat jako klasickou odkládací plochu s rovným povrchem.
  • Háček – najdete jej pod levou odkládací plochou a slouží primárně pro zavěšení plynové hadice, případně pro transport uzavřené plynové bomby.
  • Pravá odkládací plocha – je opatřená hořákem, na kterém je možné vařit v hrnci, stejně jako na plynovém kuchyňském vařiči. Po zavření víkem ji můžete používat jako klasickou odkládací desku s rovným povrchem.
  •  Ovládací panel – má 4 otočné regulátory plamene, druhý zprava slouží k zapálení postranního hořáku na vaření.
  • Skříňka – je možné do ní odkládat věci, má jen jedno křídlo.

Odkládací plochy na pravé a na levé straně nejsou sklopné. Ke grilu je možné připojit tlakovou láhev o hmotnosti 11-15 kg. Maximální průměr se doporučuje 23,5 cm a výška včetně regulátoru by měla být 48 cm.

Tlaková lahev

Ke grilu se smí používat pouze láhev s butanovou nebo propanovou náplní nebo LPG (jejich směs), které musí mít patřičný regulátor nízkého tlaku. Regulátor má životnost zhruba 2 roky, a poté byste jej měli vyměnit za nový. Při nepoužívání grilu od něj lahev odpojte. Maximální délka hadice se doporučuje 1,5 m a neměla by být nijak poškozená (popraskaná, zlomená a podobně). Pokud na hadici uvidíte nějaké poškození, ihned ji vyměňte za novou. Hadice by neměla přijít do kontaktu se žádnou horkou částí grilu.

Připojení tlakové lahve ke grilu

Než lahev připojíte ke grilu, dobře se podívejte, zda nejsou trubky a hadice, které vedou k plynové lahvi, regulátoru a hořáku ucpané nečistotami (třeba hmyzem). Hadici nasaďte a utáhněte na připojovacím závitu za pomocí klíče.

Kontrola těsnosti

Než otevřete přívod plynu, zkontrolujte těsnost. Kontrolu těsnosti nikdy neprovádějte v blízkosti otevřeného ohně. Kontrolu hadice provedete tak, že ji ponoříte do vody a pokud uvidíte bublinky, musíte ji vyměnit za novou. Stejně se kontroluje i regulátor tlaku. Při zjištění, že některý z dílů netěsní, obraťte se na odborníka, protože takové grily se nesmějí používat.

Jak zapálit hořáky

Hořáky se zapalují vždy, když je otevřené víko grilu. Ujistěte se, že jsou všechny knoflíky otočeny do polohy OFF. Pokud vše dobře těsní, zapněte přívod plynu na regulátoru, stlačte první levý knoflík a otáčejte jím do polohy HIGH. Uslyšíte cvaknutí, a tím se hořák zapne. Pokud se hořák nezapálí, zkuste to znovu. Pokud plamen neuvidíte po několika dalších pokusech, vypněte hořák, počkejte 5 minut a zkuste to znovu.

Hořáky se zapalují vždy odleva. Jako první musíte otočit prvním levým regulátorem a postupně dalšími (odleva). To je z důvodu bezpečnosti, protože levý hořák je neblíže přívodu plynu. Plynový boční vařič se zapíná 2. regulátorem vpravo.

1. grilování

Před prvním grilováním je dobré nechat rošt vypálit. Zapalte hořáky a nechte je hořet zhruba 15 minut. Tím dojde k opálení povrchové úpravy grilovacího roštu.

Údržba

Gril byste měli skladovat tam, kde na něj nebude pršet. Mělo by se jednat o suché a bezprašné prostředí. Ideálním místem je garáž. Pokud takový prostor nemáte, je dobré zvážit možnost nákupu ochranného obalu. Bombu od grilu skladujte vždy separátně.

Gril čistěte až v momentě, kdy je vyhladnutý. Vnější části můžete umýt jemným čisticím prostředkem nebo jedlou sodou a teplou vodou. Po umytí je nutné tyto části dobře pláchnout čistou vodou. Grilovací rošt se umývá pouze teplou vodou a jarem. Zbytky jídla můžete seškrábnout jemnou škrabkou nebo kartáčem. Gril poté otřete houbičkou nebo hadříkem.

Plynový hořák čistěte vždy, když je regulátor hořáku otočený do polohy OFF. Pro čištění používejte měkký kartáček a pro otření hadřík. Pokud si všimnete, že jsou některé části zanesené, vyčistěte je pomocí drátu, postačí vám třeba rozevřená kancelářská sponka. Další možností je ucpaná místa profouknout vzduchem. Při čištění také zkontrolujte, zda na sobě hořák nemá trhlinky nebo jiná poškození. Pokud byste na poškození přišli, vyměňte ho za nový.

Víte, že: Plynový gril by měl každý rok být zkontrolován odborníkem, stejně jako je tomu u plynových komínů nebo komínů na pevná paliva. Přečtěte si, jak je to se servisem kotlů na topení.

Jak griluje

Tento gril je poměrně výhodnou koupí. Svým vzhledem i funkčností může směle konkurovat i dražším grilům, mezi které můžete zařadit třeba námi testovaný Campingaz 2 Series RBS LXS INT. Samozřejmě G21 California BBQ Premium line není až tak kvalitní, ale běžnému milovníkovi grilovaných pochoutek jistě postačí.

Jako první bychom rádi upozornili na cenu, která je opravdu velmi příjemná. Získáte za ni 4hořákový plynový gril, který má postranní boční hořák a v odkládací části ještě praktickou misku na nakládané maso nebo odložení grilovacích potřeb.

Nízkou cenu si výrobce mohl dovolit zejména proto, že ne veškeré části jsou z nerezu, jak na svých stránkách píše. Některé části jsou z plechu, který má barevnou povrchovou úpravu. Ta když se po nějaké době používání oloupe, tak předpokládáme, že se na těchto místech objeví rez. Také rošty nejsou všechny litinové. Rošty má California BBQ Premium line celkem tři (nepočítáme ohřívací) a pouze tál je vyrobený z litiny. Žebrované rošty jsou vyrobeny ze smaltovaného plechu, který nemá tak dobré vlastnosti jako litina. Je třeba mnohem více náchylný na poškrábání a i při údržbě s ním musíte zacházet opatrně. Od června tohoto roku (2018) by však na trh měl být uvedený nový model, který slibuje jen litinové rošty. Tak uvidíme, s čím se G21 za pár dní vytasí.

Boční hořák je podle nás při grilování velmi přínosná vychytávka. Pokud si totiž ke grilovanému masíčku chcete uvařit omáčku nebo třeba rýži, můžete to provést na jednom spotřebiči. Nemusíte odcházet do kuchyně a opouštět hosty. Navíc máte všechno pod kontrolou. Vytkli bychom snad jenom to, jakým způsobem se boční hořák zapaluje. Nemá totiž samostatný knoflík na své pracovní desce, ale najdete jej mezi ostatními, které ovládají plamen přímo v grilu. Regulátor pro boční plotýnku je ten druhý zprava, což je poměrně dost matoucí.

Zmínit bychom také chtěli mobilnost grilu, která je velmi dobrá. Gril má 4 kolečka, 2 malá a 2 velká. Navíc malá kolečka mají brzdu, takže se nemusíte bát, že by vám gril někam odjel. Jediné co při manipulaci chybí je madlo, za které by bylo možné gril převést, kam potřebujete.

Odkládací plochy jsou podle nás na grilu dvě. Na levé straně je sice miska a na pravé hořák, ale když zavřete poklopy, stanou se z nich odkládací desky s rovným povrchem. Miska nám přišla trošku zbytečná, ale na druhou stranu pro někoho je to velký pomocník pro odložení nakládaného masa, klobás nebo jiného jídla. Jen je škoda, že ani na jedné z odkládacích ploch nejsou háčky pro zavěšení grilovacího náčiní nebo třeba utěrek.

Ocenit musíme odkapávací misku, která je opravdu velká, takže spolehlivě zachytí veškerou mastnotu. Dejte si však pozor, aby stál gril na rovném místě, protože pokud bude stát mírně z kopce, mastnota se vám bude slévat jen na jednu stranu misky, což může vést k přetečení. Miska se z grilu snadno vytahuje a čistí.

Hák pod levou odkládací deskou s miskou může sloužit pro odložení plynové hadice, ale také na zavěšení bomby při skončení grilování a převážení grilu (přívodní ventil plynu musí být zavřený). Na hák bychom však příliš nedoporučovali věšet 10 kg bombu, protože se nám nezdá příliš robustní.

Zkušenosti

  • Od června roku 2018 bude na trhu k dostání model pouze s litinovými rošty.
  • Odkládací prostory nejsou sklopné.
  • Pro ovládání plynové plotýnky slouží 2. knoflík zprava
  • Ke grilu je možné dokoupit otočnou grilovací jehlu.
Zjistit cenu

Zajímá vás jaké jsou nejlepší plynové grily?

7.5 Celkové Hodnocení
G21 California BBQ Premium line

Gril má velmi dobrý poměr cena výkon. Svými vlastnostmi se může porovnávat i s dražšími a podobnými grily, ovšem použité výrobní materiály nejsou tak kvalitní jako u dražších modelů. G21 California BBQ Premium line má postranní samostatně regulovatelný hořák a kolečka s brzdou. Chybí mu však madlo pro převážení. Celý gril není z nerezu, litinový je pouze tál, žebrované grilovací rošty jsou ze smaltovaného plechu.

PLUSY
  • cena
  • postranní hořák
  • snadná manipulace
  • velká miska na mastnotu
MÍNUSY
  • není celý z nerezu
  • všechny rošty nejsou z litiny
  • ovládání bočního hořáku není úplně komfortní
Přidejte svou zkušenost s produktem
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.