Dobře vypadající a hlavně dobře grilující, takový je G21 California BB2 Premium line. Jeho předností je nízká pořizovací cena a dobrý výkon. Má postranní hořák i jeden litinový tál. Bohužel ne všechny části jsou z nerezu. Nicméně nově jsou všechny rošty z litiny, to je příjemná zpráva. Přečtěte si, v čem se tento gril může rovnat i dražším konkurenčním modelům a v čem za nimi naopak zaostává!
Parametry

Počet hořáků | 3 |
Výkon hlavních hořáků | 3,15 kW |
Zapalování | elektrické |
Možnost výměny roštu | ne |
Velikost grilovací plochy | 62x44 |
Počet odkládacích ploch | 2 |
Materiál roštu | litina |
Materiál těla grilu | nerez |
Miska na odkapávání mastnoty | ano |
Kolečka | ano |
Hmotnost plynové lahve (max.) | 15 kg |
Integrovaný teploměr | ano |
Výška | 116 cm |
Šířka | 134 cm |
Délka | 50 cm |
Ovládání
Gril je určený pouze pro grilování venku nebo v dobře větraných prostorech jako je altán nebo pergola. Výrobce nedoporučuje grilování při silném větru a dešti.
Gril se skládá z těchto částí:
- Víko s integrovaným teploměrem a žáruvzdornou rukojetí.
- Ohřívací rošt – není pohyblivý a slouží spíše pro rozpékání pečiva nebo grilování zeleniny. Také je možné na něm grilované pokrmy ohřívat.
- Grilovací rošt– jeho celková velikost je 62×44 a skládá se ze tří částí: 1 litinová deska, 2 žebrované rošty z litiny. Polohu roštů je možné mezi s sebou zaměňovat.
- Ochranné profily nad hořáky – mají profil do tvaru A a zabraňují mastnotě, aby skapávala do hořáků. Chrání tím jejich životnost a zabraňují vzplanutí mastnoty.
- Odkapávací miska – jedná se o dno grilu, které je možné ze zadní strany vysunout jako zásuvku. Zachytává odkapávající tuk.
- Levá odkládací plocha – pod víkem se nachází miska na nakládané maso nebo jiné pokrmy a ingredience. Po zavření víka ji můžete používat jako klasickou odkládací plochu s rovným povrchem.
- Háček – najdete jej pod levou odkládací plochou a slouží primárně pro zavěšení plynové hadice, případně pro transport uzavřené plynové bomby.
- Pravá odkládací plocha – je opatřená hořákem, na kterém je možné vařit v hrnci, stejně jako na plynovém kuchyňském vařiči. Po zavření víkem ji můžete používat jako klasickou odkládací desku s rovným povrchem.
- Ovládací panel – má 4 otočné regulátory plamene, druhý zprava slouží k zapálení postranního hořáku na vaření.
- Skříňka – je možné do ní odkládat věci, má jen jedno křídlo.
Odkládací plochy na pravé a na levé straně nejsou sklopné. Ke grilu je možné připojit tlakovou láhev o hmotnosti 11-15 kg. Maximální průměr se doporučuje 23,5 cm a výška včetně regulátoru by měla být 48 cm.
Tlaková lahev
Ke grilu se smí používat pouze láhev s butanovou nebo propanovou náplní nebo LPG (jejich směs), které musí mít patřičný regulátor nízkého tlaku. Regulátor má životnost zhruba 2 roky, a poté byste jej měli vyměnit za nový. Při nepoužívání grilu od něj lahev odpojte. Maximální délka hadice se doporučuje 1,5 m a neměla by být nijak poškozená (popraskaná, zlomená a podobně). Pokud na hadici uvidíte nějaké poškození, ihned ji vyměňte za novou. Hadice by neměla přijít do kontaktu se žádnou horkou částí grilu.
Připojení tlakové lahve ke grilu
Než lahev připojíte ke grilu, dobře se podívejte, zda nejsou trubky a hadice, které vedou k plynové lahvi, regulátoru a hořáku ucpané nečistotami (třeba hmyzem). Hadici nasaďte a utáhněte na připojovacím závitu za pomocí klíče.
Kontrola těsnosti
Než otevřete přívod plynu, zkontrolujte těsnost. Kontrolu těsnosti nikdy neprovádějte v blízkosti otevřeného ohně. Kontrolu hadice provedete tak, že ji ponoříte do vody a pokud uvidíte bublinky, musíte ji vyměnit za novou. Stejně se kontroluje i regulátor tlaku. Při zjištění, že některý z dílů netěsní, obraťte se na odborníka, protože takové grily se nesmějí používat.
Jak zapálit hořáky
Hořáky se zapalují vždy, když je otevřené víko grilu. Ujistěte se, že jsou všechny knoflíky otočeny do polohy OFF. Pokud vše dobře těsní, zapněte přívod plynu na regulátoru, stlačte první levý knoflík a otáčejte jím do polohy HIGH. Uslyšíte cvaknutí, a tím se hořák zapne. Pokud se hořák nezapálí, zkuste to znovu. Pokud plamen neuvidíte po několika dalších pokusech, vypněte hořák, počkejte 5 minut a zkuste to znovu.
Hořáky se zapalují vždy odleva. Jako první musíte otočit prvním levým regulátorem a postupně dalšími (odleva). To je z důvodu bezpečnosti, protože levý hořák je neblíže přívodu plynu. Plynový boční vařič se zapíná 2. regulátorem vpravo.
1. grilování
Před prvním grilováním je dobré nechat rošt vypálit. Zapalte hořáky a nechte je hořet zhruba 15 minut. Tím dojde k opálení povrchové úpravy grilovacího roštu.
Údržba
Gril byste měli skladovat tam, kde na něj nebude pršet. Mělo by se jednat o suché a bezprašné prostředí. Ideálním místem je garáž. Pokud takový prostor nemáte, je dobré zvážit možnost nákupu ochranného obalu. Bombu od grilu skladujte vždy separátně.
Gril čistěte až v momentě, kdy je vyhladnutý. Vnější části můžete umýt jemným čisticím prostředkem nebo jedlou sodou a teplou vodou. Po umytí je nutné tyto části dobře pláchnout čistou vodou. Grilovací rošt se umývá pouze teplou vodou a jarem. Zbytky jídla můžete seškrábnout jemnou škrabkou nebo kartáčem. Gril poté otřete houbičkou nebo hadříkem.
Plynový hořák čistěte vždy, když je regulátor hořáku otočený do polohy OFF. Pro čištění používejte měkký kartáček a pro otření hadřík. Pokud si všimnete, že jsou některé části zanesené, vyčistěte je pomocí drátu, postačí vám třeba rozevřená kancelářská sponka. Další možností je ucpaná místa profouknout vzduchem. Při čištění také zkontrolujte, zda na sobě hořák nemá trhlinky nebo jiná poškození. Pokud byste na poškození přišli, vyměňte ho za nový.
Víte, že: Plynový gril by měl každý rok být zkontrolován odborníkem, stejně jako je tomu u plynových komínů nebo komínů na pevná paliva. Přečtěte si, jak je to se servisem kotlů na topení.
Jak griluje
Tento gril je poměrně výhodnou koupí. Svým vzhledem i funkčností může směle konkurovat i dražším grilům, mezi které můžete zařadit třeba námi testovaný Campingaz 2 Series RBS LXS INT. Samozřejmě G21 California BBQ Premium line není až tak kvalitní, ale běžnému milovníkovi grilovaných pochoutek jistě postačí.
Jako první bychom rádi upozornili na cenu, která je opravdu velmi příjemná. Získáte za ni 4hořákový plynový gril, který má postranní boční hořák a v odkládací části ještě praktickou misku na nakládané maso nebo odložení grilovacích potřeb.
Nízkou cenu si výrobce mohl dovolit zejména proto, že ne veškeré části jsou z nerezu, jak na svých stránkách píše. Některé části jsou z plechu, který má barevnou povrchovou úpravu. Ta když se po nějaké době používání oloupe, tak předpokládáme, že se na těchto místech objeví rez. Rošty jsou všechny litinové. Rošty má California BBQ Premium line celkem tři (nepočítáme ohřívací). Do června roku 2018 by na trhu starší model, který měl žebrované rošty vyrobeny ze smaltovaného plechu, který nemá tak dobré vlastnosti jako litina. Byl třeba mnohem více náchylný na poškrábání a i při údržbě s ním musíte zacházet opatrně. U nově prodávaných modelů to již neplatí a vše je z litiny.
Boční hořák je podle nás při grilování velmi přínosná vychytávka. Pokud si totiž ke grilovanému masíčku chcete uvařit omáčku nebo třeba rýži, můžete to provést na jednom spotřebiči. Nemusíte odcházet do kuchyně a opouštět hosty. Navíc máte všechno pod kontrolou. Vytkli bychom snad jenom to, jakým způsobem se boční hořák zapaluje. Nemá totiž samostatný knoflík na své pracovní desce, ale najdete jej mezi ostatními, které ovládají plamen přímo v grilu. Regulátor pro boční plotýnku je ten druhý zprava, což je poměrně dost matoucí.
Zmínit bychom také chtěli mobilnost grilu, která je velmi dobrá. Gril má 4 kolečka, 2 malá a 2 velká. Navíc malá kolečka mají brzdu, takže se nemusíte bát, že by vám gril někam odjel. Jediné co při manipulaci chybí je madlo, za které by bylo možné gril převést, kam potřebujete.
Odkládací plochy jsou podle nás na grilu dvě. Na levé straně je sice miska a na pravé hořák, ale když zavřete poklopy, stanou se z nich odkládací desky s rovným povrchem. Miska nám přišla trošku zbytečná, ale na druhou stranu pro někoho je to velký pomocník pro odložení nakládaného masa, klobás nebo jiného jídla. Jen je škoda, že ani na jedné z odkládacích ploch nejsou háčky pro zavěšení grilovacího náčiní nebo třeba utěrek.
Ocenit musíme odkapávací misku, která je opravdu velká, takže spolehlivě zachytí veškerou mastnotu. Dejte si však pozor, aby stál gril na rovném místě, protože pokud bude stát mírně z kopce, mastnota se vám bude slévat jen na jednu stranu misky, což může vést k přetečení. Miska se z grilu snadno vytahuje a čistí.
Hák pod levou odkládací deskou s miskou může sloužit pro odložení plynové hadice, ale také na zavěšení bomby při skončení grilování a převážení grilu (přívodní ventil plynu musí být zavřený). Na hák bychom však příliš nedoporučovali věšet 10 kg bombu, protože se nám nezdá příliš robustní.
Zkušenosti
- Odkládací prostory nejsou sklopné.
- Pro ovládání plynové plotýnky slouží 2. knoflík zprava
- Ke grilu je možné dokoupit otočnou grilovací jehlu.
- Nově prodloužená záruka na 4 roky.
Zajímá vás jaké jsou nejlepší plynové grily a nejlepší zahradní grily?
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.