Recenze G21 Oklahoma BBQ Premium Line

Pokud máte velkou zahradu a grilování si užíváte obklopeni přáteli a rodinou, klidně sáhněte po grilu G21 Oklahoma BBQ Premium Line. Má dva grilovací rošty z litiny, které se mezi sebou dají zaměňovat a je možné je i vyměnit za jiný typ grilovací plochy, třeba pizza kámen. Dvě velkorysé odkládací plochy pojmou veškeré nádobí a koření, které potřebujete mít po ruce. Vadou na kráse je tenký plech, ze kterého je gril vyroben. Přečtěte si, jak dopadl v našem testování.

Parametry

Počet hořáků3
Výkon hlavních hořáků3,5 kW
Zapalováníelektrické
Možnost výměny roštuano
Velikost grilovací plochy58x43
Počet odkládacích ploch2
Materiál roštulitina
Materiál těla grilunerez
Miska na odkapávání mastnotyano
Kolečkaano
Hmotnost plynové lahve (max.)15 kg
Integrovaný teploměrano
Výška110 cm
Šířka128 cm
Délka57 cm
Boční hořákyne

Ovládání

Gril je vyrobený z nerezu a při jeho montáži si dejte pozor, abyste se neporanili o ostré hrany. Během grilování by kolem grilu měl být volný prostor ideálně kolem 3 metrů. Je zakázané ho používat v uzavřených místnostech. Grilování se doporučuje dělat na dostatečně otevřených místech. Může se jednat o altány i pergoly. Grilovat se nedoporučuje během deště a silného větru.

Z jakých částí se gril skládá?

  • Víko s integrovaným teploměrem.
  • Ohřívací odkládací polička – slouží pro lehké grilování nebo ohřívání zeleniny, je možné zde rozpékat i pečivo
  • Grilovací rošt – tvoří polovinu grilovací plochy a je vyrobený z litiny, jeho velikost je 23,5×43 cm.
  • Grilovací deska – tvoří druhou polovinu grilu a také je vyrobena z litiny, její velikost je stejná jako u grilovacího roštu, tedy 23,5×43 cm.
  • 3 trubkovité hořáky – každý z nich má samostatný regulační knoflík
  • 3 kryty – chrání hořáky proti skapávání mastnoty a tuku.
  • 3 regulační knoflíky – na ovládacím panelu má každý knoflík označení „High“ a „Low“, které slouží k regulaci plamenu (High – max, Low – min).
  • Miska na mastnotu – je přístupná ze zední strany grilu, pro její vytažení slouží rukojeť, její velikost odpovídá zhruba grilovací ploše.
  • Odkládací plochy – nachází se na pravé a levé straně a jejich rozměr je 42×62 cm.
  • Spodní skříňka – slouží pro odkládání věcí.
  • 4 kolečka – 2 malá disponují brzdou.

Připojení grilu na plynovou bombu

Než se vrhnete na připojování, zkontrolujte, že veškeré hadice a trubky, které vedou k plynové lahvi, nejsou poškozené nebo neobsahují částice, které tam nemají co dělat (např. mrtvý hmyz). Tlaková lahev na plyn musí být vybavena správným regulátorem nízkého tlaku, délka hadice může být maximálně 1,5 m.

Hadice se pomocí klíče připojí k připojovacímu závitu. Pokud víte, že gril nebudete delší dobu používat, typicky během zimní sezony, odpojte regulátor od lahve.

Než začnete grilovat, zkontrolujte, zda všechny spoje dobře těsní a plyn nikudy neuniká. Správná těsnost se kontroluje za pomoci vody a jaru. Trochu jarové vody nalijte na hadici a všechny spáry. Pokud se na těchto částech objeví bubliny, znamená to, že plyn uniká, a to je nutné napravit. Utěsněte tedy všechna problematická místa a test s jarovou vodou proveďte znovu. Pokud i po druhém pokusu dochází k úniku plynu, obraťte se na svého prodejce.

Jak začít grilovat

  • Před zapálením hořáků otevřete víko grilu.
  • Zkontrolujte, zda jsou všechny regulátory hořáků v poloze OFF.
  • Zkontrolujte těsnost a poté připojte regulátor k plynové lahvi, zapněte přívod plynu ON, zkontrolujte těsnost pomocí jarové vody.
  • Hořáky se vždy zapalují odleva. Jako první se zapaluje první zleva, dále můžete zapálit ostatní.
  • Přední první levý knoflík stlačte a otočte do polohy High, uslyšíte cvaknutí a mělo by dojít k zapálení hořáku.

Údržba

O gril se náležitě starejte, protože tím můžete výrazně prodloužit jeho životnost. Skladujte ho v suchu a v bezprašném prostředí. Ideální je si na něj pořídit obal.

Jak čistit grilovací rošt

Grilovací rošt je litinový, který je potřeba jednou za čas opálit, abyste se zbavili všech usazených nečistot a zbytků jídla. Vypalování by mělo trvat zhruba 15 minut. Pro omývání použijte vodu a jar. Zbytky jídla můžete opatrně seškrábat třeba kartáčkem a otřít houbičkou nebo hadříkem.

Jak udržovat povrch grilu

Pro čištění vnějších částí grilu používejte teplou vodu s jarem nebo jedlou sodou. Po očištění části nezapomeňte důkladně opláchnout čistou vodou.

Jak pečovat o plynový hořák

Při čištění plynového hořáku vždy od grilu odpojte tlakovou lahev a plyn vypněte. Vyjměte rošt a hořák očistěte měkkým kartáčem nebo hadříkem. Pokud si všimnete ucpaných a zanesených míst, pročistěte je drátem, ideálním pomocníkem vám může být třeba rozevřená kancelářská sponka na papíry. Další možností je profouknutí vzduchem. Pokud si na hořáku všimnete drobných trhlinek nebo jiného poškození, hořák ihned vyměňte za nový.

Jak griluje

Při nákupu tohoto grilu neuděláte chybu, pokud nejste velmi náročný uživatel. Gril je vhodný i pro grilování pro 12 osob. Části grilu se vyrábějí v Číně, takže nemůžete čekat extra kvalitu, ale gril G21 Oklahoma BBQ Premium Line se rozhodně nemá za co stydět.

Pro výrobu vnější konstrukce byl zvolen nerezový materiál. Plechy jsou sice slabší a rozhodně by neuškodilo, pokud by byly silnější, ale svůj účel splní. Velkým přínosem jsou litinové rošty, které jsou velmi odolné a na rozdíl od smaltovaných drátěných roštů se na ně maso a pokrmy nelepí tak často. Litinové rošty však potřebují pravidelnou údržbu. Takže je po každé grilovačce ,nebo před zahájením další, dobře opalte a zbytky jídla očistěte měkkým kartáčem.

Kvůli slabšímu nerezovému plechu se může stát, že vám doma přistane balení, kde budou různé části pokrouceny. Tenký plech má svoje nevýhody, ale i výhody. Jendou z nich je, že pokroucený plech můžete vyrovnat sami doma. Tento problém však nemusí být u všech těchto grilů, bohužel je to balení od balení.

Aby se co nejdéle zachovala životnost hořáků, jsou nad nimi umístěny ochranné profily, které zabraňují šťávě a mastnotě ve stékání do hořáků. Díky A profilu mastnota stéká do misky na mastnotu, takže se nemusíte bát, že by mohla vzplanout. Ochranné profily je však potřeba také čas od času očistit. Jejich další výhodou je to, že rovnoměrně rozvádí teplo, takže nemusíte mít obavy, že by se rošt nahříval v některých částech více než v jiných.

Gril vás potěší také dvěma, vlastně třemi typy roštů. První je spíše ohřívací, který slouží třeba k rozpékání pečiva nebo ke grilování zeleniny a nachází se blíž poklopu. Zbylé dva grilovací rošty jsou litinové. Jeden je klasický žebrovaný, druhou částí je litinová deska. Na grilu tak můžete připravit více druhů pokrmů. Litinovou desku je možné se žebrovaným roštem prohazovat, případně jednu grilovací část nahradit za jinou. Dostupný je třeba pizza kámen, který si však musíte dokoupit zvlášť. Jeho výhodou je univerzální použití na všech grilech G21.

G21 Oklahoma má také 2 odkládací plochy každou o velikosti 42×62 cm, což je poměrně slušné. Pohodlně se na ně vejde několik plytkých talířů, misek a všeho, co potřebujete mít při grilování po ruce.

Docela nepříjemně nás překvapila spodní skříňka, která má velikost dna 43×33 cm a u které jsme předpokládali, že je pro uskladnění plynové bomby. Po konzultaci jsme se však dozvěděli, že během grilování musí být plynová bomba umístěná vedle grilu, může tedy trochu překážet a toto řešení není příliš estetické. Po dogrilování zase bombu musíte ideálně odpojit a skladovat ji mimo gril, takže skříňka pro nás tedy ztrácí smysl. Využít ji můžete jako další odkládací prostor. Domníváme se však, že pokud bombu odpojíte od grilu a gril budete skladovat v dobře větraných prostorách, můžete bombu do skříňky umístit.

Ke grilu je možné dokoupit grilovací jehlu a motorek, ovšem protože gril nemá boční hořáky, nebude třeba grilování kuřat tak uživatelsky příjemné jako u grilů, které tímto postranním hořákem disponují.

Náš poslední postřeh se týká zapalování grilu, kdy jako první musíte zapálit hořák úplně vlevo a postupně zapalovat další hořáky.

Zkušenosti

  • S grilem se používají plynové tlakové lahve o hmotnosti 11-15 kg. Maximální průměr je 23,5 cm a výška včetně regulátoru 48 cm.
  • Grilovací jehla pro gril California je kompatibilní i s grilem Oklahoma.
  • Při zažehnutí grilu je nutné nejdřív zažehnout první hořák zleva.
Zjistit cenu

Hodnotili jsme i další plynové grily.

8.5 Celkové Hodnocení
G21 Oklahoma BBQ Premium Line

Gril je vyrobený z dobrého materiálu, což je nerez. Vadou na kráse je však tenký plech, ze kterého je vyrobený. Uživatelé ocení grilovací plochy z litiny, které jsou velmi odolné. Výhodou je také brzdný systém u dvou menších koleček, takže gril nikam neodjede.

PLUSY
  • litinové rošty
  • velké odkládací prostory
  • nerezový materiál
  • miska na odkapávající tuk
  • brzdný systém koleček
MÍNUSY
  • není vhodný na malé zahrady
  • tenký výrobní plech
Přidejte svou zkušenost s produktem
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.