Recenze gril Steba VG 250

Dáte si grilovaný hermelín, steak, hamburger nebo grilovanou zeleninu? Proč ne! Díky praktickému elektrickému pomocníkovi si můžete pochutnávat na těchto mňamkách kdykoliv na ně dostanete chuť. Rozšiřte svou výbavu o elektrický gril! Že už o něm přemýšlíte dlouho? Třeba je právě vhodná chvíle k tomu si jej pořídit. Steba VG 250 se dá použít klidně na balkóně. Nemusíte rozdělávat oheň, steaky jsou hotové cobydup, gril nezabere zbytečně moc místa a ještě pěkně vypadá.  Přečtěte si více o tom, co umí a jak funguje, uvažte kuchařskou zástěru, maso posypete kořením a můžete začít grilovat!

Parametry

Příkon1800 W
Druh grilovací plochyžebrovaná
Odnímatelné grilovací plochyano
Lze mýt jednotlivé části v myčce?ne
Velikost grilovací plochy40 x 29,5
3 polohy grilune
Nádoba na tukano
Délka přívodního kabelu1,7 m
Regulovatelný termostatano

Ovládání

Jak se říká, v jednoduchosti je síla! A ovládání tohoto grilu rozhodně jednoduché je, což určitě každý ocení. U elektrických grilů celkově, je jedna obrovská výhoda a to ta, že není před grilováním nutné provádět extra dlouhé přípravy jako je sbírání dřeva, rozdělávání ohně nebo shánění plynové bomby.

Před zahájením grilování stačí zapojit termostat do samostatného grilu. Pak prostě zapojíte šňůru do zásuvky, necháte gril rozehřát na požadovanou teplotu a je to! Můžete na něj začít skládat masíčko. Termostat je v podstatě regulovatelné kolečko, kterým lze jednoduše otáčet. Toto kolečko je označeno barevnou stupnicí s čísly 0–5. Nula znamená vypnutý termostat a čísla 1 až 5 postupně zvyšují teplotu grilu. Škoda je, že nevidíme přímo označení stupňů tepla, které jednotlivá hodnota má. To ale pro zdárné grilování není potřeba.

V poloze číslo 2, gril jen udržuje teplotu. Na bodě 3 už je možné grilovat, a to třeba ryby, nastavení na bodu 4 je vhodné pro přípravu kuřecího masa, 5 je nejvyšší možná hodnota, ve které by měl gril dosáhnout teploty až 250 stupňů. Pokud chcete „na prudko” grilované steaky, bude toto nastavení nejlepší. Do maximální teploty se gril rozehřeje za cca 13 minut, pokud nastavíte na termostatu maximální hodnotu.

Je-li gril používán ve venkovních podmínkách, musíte počítat s tím, že vliv chladného počasí nebo větru může ovlivnit délku rozehřívání grilu a o něco také prodloužit délku přípravy pokrmů.

Praktickou částí a velkou výhodou grilu VG 250 je víko! Takový půlkulatý aluminiový poklop pomůže zamezit vlivům počasí a chrání grilovací plochu před ochlazováním. Také udržuje stabilní grilovací teplotu a zadržuje pod sebou páru i kouř, díky čemuž pokrmy zůstávají šťavnaté a zachovávají si nezaměnitelnou grilovanou chuť. Víko má v horní části malý otvor, kterým může pozvolna přebytečná pára i kouř unikat ven a vy se nemusíte bát, že by pod ním došlo k přetlakování. Víko se dá jednoduše celé zvednout a opřít za horní úchytku, díky provedení z aluminia je poměrně lehké.

Kdo chce grilovat třeba na balkoně, není problém! Pro gril Steba VG 250 nemusíte dlouho hledat místo. Má totiž ve výbavě stojan – jedná se o 106 cm vysokou nožku, kterou lze jednoduše připevnit pod gril. O její stabilitu se stará pěticípý podstavec. Stojan lze snadno přimontovat, nebo můžete gril používat i bez něj.

Údržba

Pro zachování co nejdelší životnosti, a také pro co nejzdravější grilování, je dobré skladovat gril v čistém stavu. Jeho údržba naštěstí není vůbec složitá. Zvládnete ji opravdu rychle, a proto doporučujeme po každém používání všechny plochy očistit. Stačí je setřít papírovou utěrkou, a ve zcela vychladlém stavu pak vše očistit vlhkým hadříkem. Gril bude pro příště vždy připraven a nebudete muset odstraňovat bůhví jak dlouho zaschlé zbytky.

Gril má praktický zásobník na odkapávající mastnoty. Ten stačí vždy vyprázdnit. Před tím, než začnete tuto i další části důkladněji čistit vlhkým hadříkem nebo houbičkou, vždy jej odpojte od přívodu elektřiny!

Grilovací plocha je z nepřilnavého materiálu, takže její čistění není obtížné. Po každém odstranění masa nebo zeleniny z grilovací plochy a před naložením další várky, plochu setřete papírovým ubrouskem. Zamezíte tak zbytečnému přepalování zbytků, které na ploše zůstanou. I přesto, že je povrch nepřilnavý, můžete jej před naložením pokrmů potřít tenkou vrstvou oleje, nebo ještě lépe, potřít tenkou vrstvou oleje pokrmy, které budete grilovat.

Důležité je, aby nepřilnavá plocha nepřišla do styku s ostrými předměty. Rozhodně na ní nekrájejte nožem, nečistěte ji drátěnkou, nebo neotáčejte pokrmy ostrými předměty. K tomu použijte dřevěné, teflonové nebo tepluvzdorné plastové náčiní. Tím povrch rozhodně nepoškrábete a jeho životnost zůstane na dlouho bezproblémová.

Jak griluje

Tři, dva, jedna, teď! Můžete začít grilovat. Jestli skladujete gril v kompletním stavu, není opravdu nic jednoduššího, než vzít šňůru, která z něj vede, zapojit její konec do zásuvky, přiklopit poklop, termostat nastavit na nejvyšší hodnotu 5 a počkat, než se gril rozehřeje. Jak to poznáme? K tomu má gril malou červenou kontrolku, která se rozsvítí vždy, když se gril zahřívá. Až dosáhne požadované teploty, kontrolka zhasne a můžete začít.

Gril na tepluvzdorném podstavci můžete položit klidně na stůl pod pergolou, nebo na sklokeramickou desku sporáku ve vaší kuchyni. I když je podstavec tepluvzdorný, raději bychom jej ale i přesto nepokládali na choulostivé povrchy. Podstavec je i přesto teplý a mohl by náchylné povrchy poničit. Pokud chcete gril dát třeba na balkon, lze k němu přidat stojan a umístit jej kam je potřeba. Na stojanu však dávejte velkou pozor na to, aby kdokoliv gril nějakým způsobem nepřevrhnul. Vede od něj elektrická šňůra, o kterou byste mohli zakopnout.

Grilovací deska může mít až 250 stupňů, což povrch opravdu rozpálí, o oleji či pokrmech nemluvě. Buďte raději opatrní a rozhodně nesvěřujte grilování dětem. Stojan je praktický, ale na nás působí gril na stojanu trošku nestabilním dojmem. Je postavený na jedné nožce s pěticípým spodním dílem, který se má starat o stabilitu celého grilu. My bychom u něj však rozhodně raději uvítali stabilněji působící stojan, který má nožky třeba tři, ale s větší plochou. Možná je to ale jen o zvyku. Nožka gril každopádně udrží a svou funkčnost splní.

Víko, které gril má, je pro venkovní grilování opravdu praktické. Zamezí ochlazování grilovací desky větrem nebo studeným vzduchem. Při zahřívání ji určitě použijte, a pokud chcete, aby si pokrmy zachovaly svou šťavnatost, přijde vám vhod po celou dobu grilování. Jedinou nevýhodou u tohoto typu grilu je, že poklop není vybaven teploměrem, takže jej občas musíte zvednout, abyste nahlédli, jak pokrmy vypadají. Až grilovací praxí zjistíte, jak dlouho a za jakých podmínek jsou pokrmy hotové a nebude vůbec potřeba poklop co chvíli zvedat. Při nadzvedávání poklopu doporučujeme vždy dát pozor na horkou páru, která se může vyvalit, když poklop odklopíte. Dbejte na to, abyste se nespálili, mohou se vám také zamlžit brýle.

Víko má sice v horní části malý otvor, kterým pára uchází, ten však slouží spíše pro to, aby se průběžně přebytečná pára odpouštěla a gril se zbytečně pod poklicí netlakoval. U víka nám trochu vadí jedna věc a to, že není ke grilu upevněno a musíte vždy hledat místo, kam teplé víko položit, abyste mohli gril obsluhovat oběma rukama. Víko není možné jen vyklopit nějakým pantíkem, který by víko držel připevněné z části ke grilu.

Gril bohužel také nemá žádnou odkládací plochu. Proto při grilovačce budete hledat na blízku i místo, kam si položíte všechny možné grilovací pomůcky.

Samotná grilovací deska, tedy ústřední část grilu je masivní a je v ní přímo zapuštěná tepelná spirála, která ji zahřívá. Deska je vyrobená z litiny, povrch je nepřilnavý. Pokrmy na ní lze připravovat rychle, zdravě a prakticky bez použití oleje. Jídlo se nepřipéká a deska, jak jsme již zmínili, se dá dobře setřít obyčejným papírovým ubrouskem nebo utěrkou, kterou odstraníte zbytky z grilování. I přesto můžete pokrmy potřít tenoučkou vrstvou oleje a ještě více si tak usnadnit čištění desky.

Přebytečné šťávy z pokrmů, které se přípravou vypékají, odtékají z grilovací plochy otvory, kterými protečou do sběrné nádobky. To je opravdu praktická věc! Nemusíte tedy výpek z mezi žebrovaného povrchu nijak vytírat, sbírat nebo slévat jej horký. Tato sběrná miska je vlastně takový šuplíček ve spodní části grilu. Je tak akorát objemná k velikosti grilu a není třeba se obávat, že při standardním grilování přeteče.

Po dokončení grilování a odpojení grilu od elektřiny, lze celou, ještě teplou grilovací desku důkladně setřít ubrouskem a po úplném vychladnutí plochu vzít za boční uši a odnést třeba do dřezu, kde ji dočistíte houbičkou s tekutým čisticím prostředkem a pak opláchnete vodou.

Pro otáčení steaků a všeho ostatního, co grilujete, bychom určitě vždy použili pomůcky, které povrch nepoškrábou. Kdyby se poškrábal nožem nebo ostrými předměty, připravíte plochu o nepřilnavou vlastnost. Pak by bylo vždy nutné plochu hojně potírat olejem a případně dřevěnými pomůckami seškrabovat připečené zbytky jídla a odmáčet je houbičkou.

U tohoto typu grilu je možné grilovat jen v jedné poloze, to znamená jen v poloze 180°. Pokud chcete mít třeba maso ogrilované z obou stran, je nutné ho otáčet. U klasických kontaktních elektrických grilů, které se používají na grilování zejména v interiéru je možné nastavit 3 polohy grily – grilování v poloze 180 °C, kontaktní grilování nebo poloha trouba, která se hodí především pro úpravu vyšších mas a steaků. Ovšem to, že Steba VG 250 nabízí jen jednu polohu grilování je přirozené, protože se hodí především pro venkovní grilování.

Další výraznou částí grilu je regulovatelný termostat. Díky němu se velmi jednoduše nastavuje teplota grilovací desky. Regulátor je kolečko, které dobře padne do ruky a jeho ovládání je opravdu intuitivní. Je na něm barevná stupnice, pět číselných bodů a malá světelná kontrolka, která se rozsvítí červeně při nahřívání a když je teplota připravena dle zvoleného nastavení, zase zhasne. Termostat je odnímatelný, takže nepřekáží při skladování nebo při přenášení vychladlého grilu na místo. Doporučujeme s regulátorem šetrně zacházet. Jelikož z grilu trošku přečnívá ven, raději bychom dali pozor při manipulaci, ať termostat nějak nepoškodíme. Pokud chceme gril po ukončení grilovačky uskladnit, termostat z něj jde dobře vysunout a třeba jej očistit a smotat spolu se šňůrou do krabice.

Zkušenosti

  • Ideální velikost pro 4člennou rodinu.
  • Praktické víko.
  • Odnímatelný regulovatelný termostat.
  • Lze použít venku i uvnitř.
  • Integrovaný termostat v grilovací desce.
Zjistit cenu

Průvodce výběrem správného grilu najdete zde.

7 Celkové Hodnocení
Recenze gril Steba VG 250

Gril je vhodný tak akorát pro použití na menší grilovací akce. Jeho rozměr přijde vhod pro 4člennou rodinu a používat jej můžete jak venku, tak za nepřízně počasí klidně i doma v kuchyni. Jednoduše se s ním manipuluje. Líbí se nám jeho vzhled s praktickým víkem. Pro tyto typy grilů je nutné najít místo, kde jej budete skladovat. Ideálně v krabici třeba v garáži s odpojeným termostatem a s rozloženým stojanem. Ovládání i údržba grilu jsou jednoduché a hravě je každý zvládne.

PLUSY
  • Pěkný a praktický
  • Nepřilnavý povrch
  • Odvod mastnoty do nádobky na tuk
MÍNUSY
  • Víko nelze připevnit ke grilu
  • Na stojanu působí gril trochu nestabilním dojmem
  • Na víku chybí teploměr
Přidejte svou zkušenost s produktem

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi