Recenze gril Weber Q 1400

Pokud rádi grilujete s rodinou nebo kamarády, bude gril Weber Q 1 400 tím správným pomocníkem při letních párty. Pohodlně na něj naskládáte i 6 steaků a vleze se i nějaká zelenina. Navíc všechny okolo zaujme svým designovým zpracováním. Pozor si však dejte na dobu grilování, protože tu není možné přesně nastavit. Jídlo tedy musíte bedlivě hlídat, aby se nepřipálilo. Trochu nepraktické je, že gril nemá žádná odkládací místa. Přečtěte si, jaký pocit z tohoto grilu máme my!

Parametry

Příkon2200 W
Druh grilovací plochyžebrovaná
Odnímatelné grilovací plochyano
Lze mýt jednotlivé části v myčce?ano
Velikost grilovací plochy43x32
3 polohy grilune
Nádoba na tukano
Délka přívodního kabelu1,8 m
Regulovatelný termostatano

Ovládání

Opravdu jednoduché! O ovládání elektrického grilu Weber Q 1400 snad nelze říci nic jiného. Stačí jeden pohled na gril sestavený a připravený k provozu a hned vám bude jasné, jak s ním zacházet. Hlavním a jediným ovládacím prvkem je regulátor teploty umístěný na pravé boční straně grilu. Regulátor intuitivně padne do ruky a jeho otáčením ve směru hodinových ručiček snadno nastavujete teplotu od nízké, až po vysokou.

Otáčet regulátorem lze opravdu lehce a nevyžaduje to použití síly. Pro rychlou orientaci, v jaké poloze je aktuálně regulátor nastaven pomůže natištěná stupnice. Začíná nulou a dále pokračuje dílky od nejtenčího po nejsilnější. Otáčet regulátorem nelze do nekonečna. Při otočení na maximum vás regulátor dál nepustí. V tomto případě je nastavení u nejsilnějšího dílku stupnice a grilování bude probíhat na nejvyšší výkon.

U otočného regulátoru je také malá svítící kontrolka. Ta se rozsvítí červeným světlem, když se gril zahřívá. Ve chvíli, kdy je teplota optimální, kontrolka zhasne.

Regulátor teploty se dá vysunutím směrem ven od grilu snadno celý vysunout a odpojit od grilu. To je vhodné udělat po ukončení grilování a vychladnutí grilu. Stačí jej uchopit a tahem nebo jemným táhnutím a pohybováním ze strany na stranu, až jej celý vysunete. Regulátor vám zůstane v ruce. Přímo od něj vede sto osmdesát centimetrů dlouhá šňůra se zásuvkou na konci, kterou také po ukončení grilování odpojte od přívodu elektrické energie.

Celé ovládací zařízení má být skladováno uvnitř na suchém místě. Při opětovném nasazování regulátoru ke grilu dobře kontrolujte, zda je regulátor pořádně zasazen. Pokud by nebyl, gril nebude fungovat.

Konstrukce grilu

Při prvním pohledu na tento produkt je jasné, že je konstruován tak, aby se dal jednoduše přenášet a postavit operativně tam, kam bude potřeba. Po stranách jsou dvě praktická ergonomicky tvarovaná ucha, za která lze gril chytit a odnést jej na místo, kde bude probíhat grilovačka.

Tento elektrický gril je určený k venkovnímu použití. Díky své akurátní velikosti, váze 8 kg a celkové šířce 66 cm jej využijete jak na zahradě, tak na terase či balkónu. V základní verzi gril není vybaven stojanem (ten si můžete dokoupit jako příslušenství), takže je nutné jej postavit na pevný podstavec nebo třeba na stůl. Na rovném povrchu bude gril stát stabilně a při standardním zacházení se rozhodně není třeba bát o jeho převrhnutí.

Celý rám grilu je vyroben ze žáruvzdorného materiálu (kombinace nylonu a skelných vláken), takže se nemusíte bát, že by poškodil povrchy, na kterých je gril položen v průběhu grilování.

Výrazným prvkem je víko grilu vyrobené ze slitiny hliníku. Ne všechny elektrické grily bývají tímto prvkem vybaveny. Díky víku se při grilování lépe udržuje teplota, snižuje se spotřeba energie a lépe se také odolává například větru, který může zbytečně ochlazovat topnou spirálu. Víko je dostatečně vysoké, takže se pod něj bez obav vejde i pořádný flák masa a bez pochyby je právě vkusně zpracované víko designovým prvkem grilu, který jej odlišuje od jiných produktů. Víko lze navíc pořídit v různých barevných varinatách. Na přední straně víka je praktické madlo, kterým víko jednoduše nadzvednete a můžete kontrolovat stav grilovaných pokrmů. Víko můžete zvednout do dvou poloh. Buď jej úplně položíte – jídlo bude během grilování zavřené, nebo jej otevřete o 90 stupňů. To se vám může hodit ve chvíli, kdy skládáte pokrmy na gril.

Po otevření víka na nás hned vykoukne grilovací rošt. Ten zakrývá celou plochu a mezerami skrz něj vidíme na topnou spirálu a vnitřní vanu grilu, po které stéká odkapávající mastnota a šťávy do sběrného zásobníku. Grilovací rošt je robustní, litinový s porcelánem smaltovaným povrchem. Skvěle rozvádí teplo a při správném zacházení a vhodné údržbě opravdu dlouho vydrží.

Na masíčku tento rošt při grilování zanechává svůj „otisk” a dodává pokrmům pravý grilovaný ráz. Rošt je složen ze dvou částí, cože je praktické pro manipulaci. Jednu polovinu roštu je případně možné zaměnit za rovnou, kterou si můžete dokoupit jako příslušenství.

Pod roštem je topná spirála, která je pevně uchycena dvěma šrouby na jedné straně grilu. Spirála je dostatečně velká a výkonná (2 200 W). Při nastavení maximální teploty grilu a jeho pořádném rozehřátí, díky ní připravíte 3 centimetry vysoký hovězí steak zhruba do dvaceti minut, nebo steak z kuřecího prsa asi za 14 minut. Tato spirála je samočisticí a nevyžaduje téměř žádnou údržbu.

Pří grilování skapává veškerá mastnota do spodní vany, která je přímo pod topnou spirálou. Tato vana má ve spodní části otvor, kterým vše odtéká do sběrné nádobky. Vana se po grilování a vychladnutí grilu může celá očistit plastovou škrabkou od hrubých nečistot nebo důkladněji mýdlovým roztokem. Není potřeba to provádět po každém grilování, obzvláště pak, pokud jste na rychlo grilovali jen pár kousků masa či zeleniny. Je to ale lepší, než po delší době odstraňovat zaschlé nečistoty.

Sběrná nádobka, do které se zachycuje skapávající tuk a šťávy z grilovaných pokrmů je umístěna úplně ve spodní části grilu. Přístup k ní je jednoduchý. Je to v podstatě takový šuplíček, který lze do strany ze spodu grilu lehce vysunout a jeho obsah odstranit. Praktickou věcí je, že do tohoto šuplíčku je možné vložit hliníkovou misku. Tu si můžete dokoupit jako příslušenství ke grilu. Tato miska vám usnadní čistění. Po každém grilování ji můžete i s obsahem vyhodit, nebo vyprázdnit, očistit a vícekrát použít.

Údržba

U tohoto grilu je znát, že výrobce dbal na jeho praktičnost i po stránce údržby. Všechny části grilu od roštu až po sběrnou nádobku na odkapávající mastnotu jsou chytře řešeny.

Rošt je dělitelný na dvě části a velmi snadno jej z grilu sundáte. Stačí jej umýt ve dřezu s vodou s mýdlovým roztokem, nebo jej můžete dát do myčky na nádobí (přečtěte si návod jak vybrat myčku). To se ale příliš nedoporučuje, častým mytím v myčce by mohl rošt začít rezivět. Po každém použití stačí z roštu speciálním kartáčem odstranit hrubé nečistoty (to lze provést ještě za tepla) a před dalším použitím jej nechat opálit. Pravidelnou údržbou roštu docílíte toho, že se na grilovacím roštu a uvnitř grilovací vany nebude hromadit tuk.

Spodní vanu, na kterou odkapává tuk lze také snadno očistit plastovou škrabkou a případně občas umýt mýdlovým roztokem a vypláchnout vodou. Topná spirála je samočisticí. Při užívání grilu se žhaví do ruda a díky vysoké teplotě na ní neulpívá téměř žádná odkapávající mastnota. Čas od času můžete spirálu demontovat a společně se spodní vanou ji pečlivěji vyčistit.

Pokud vyložíte spodní šuplík, který slouží jako sběrné místo na skapávající šťávy a tuk aluminiovou mističkou, není prakticky potřeba jej čistit. Vše se v mističce zachytí a můžete ji celou i s nečistotami vyhodit. Pro příští grilování můžete použít jinou, čistou. Tato aluminiová mistička se dá zakoupit jako příslušenství. Její rozměr pak přesně sedne do prostoru šuplíku. Samozřejmě, že není nutné mističku vyhazovat pokaždé. Lze ji použít vícekrát. V takovém případě stačí nashromážděnou mastnotu z ní vylít, opláchnout ji horkou vodou s jarem a znovu použít. Aby se hned nepoškodila, použijte v případě, že je třeba z mističky při vylévání mechanicky odstranit větší kusy, plastové náčiní.

Je důležité gril čistit vždy ve zcela vychladlém stavu a odpojený od přívodu elektrické energie.

Vnitřní část horního víka grilu můžete čistit papírovým ubrouskem a poté navlhčeným hadříkem s mýdlovým roztokem. Praktické je provést to po každém grilování a vychladnutí grilu, aby nečistoty nezaschly.

Vnější části grilu se také dají očistit jednoduše vlhkým hadříkem s mýdlovým roztokem, to samé lze v případě potřeby udělat i s odpojeným regulátorem. Nikdy nedovolte, aby přívodní kabel na elektrickou energii byl ve vodě, mohlo by dojít k úrazu elektrickým proudem!

Gril rozhodně nečistěte drátěnkami, abyste jej nepoškrábali, nebo nepodřeli povrch roštu. Nepoužívejte pro čistění ani chemické prostředky na trouby, nebo čistidla s obsahem kyselin, rozpouštědel na ropné bázi či na bázi xylénu.

Po čištění grilu mýdlovým roztokem nakonec vždy vše důkladně opláchněte vodou.

Jak griluje

Gril Weber Q 1400 potěší všechny, kteří mají rádi grilování s rodinou nebo přáteli a neočekávají pořádání profesionálních gastro akcí. Jeho používání je opravdu snadné a díky praktičnosti se dá i na balkoně připravit spousta chutných šťavnatých pokrmů s typickou kresbou roštu. Gril chytíte za praktická ucha, raz dva umístíte na stůl, zapojíte do zástrčky, otočíte regulátorem tepla na maximum, zavřete víko a za dvacet minut můžete nakládat maso na rošt, který bude nažhavený na maximální teplotu. Na to, že je teplota grilu připravena k použití vás upozorní červená kontrolka, která zhasne. Dejte si hlavně pozor na to, abyste nezapomněli, že se gril žhaví. Kromě zhasnutí kontrolky vás bohužel neupozorní žádný akustický signál.

Výsledkem grilování během další čtvrthodinky s klidem pohostíte další čtyři strávníky a po celé akci je váš kulinářský pomocník i rychle uklizen. Ze spodního zásobníku stačí vylít nashromážděný tuk. Po každém grilování je vhodné očistit speciálním kartáčem rošt, otřít jej třeba papírovou utěrkou a seškrabat plastovou škrabkou hrubé nečistoty z vnitřní vany grilu. Nikdy na tento gril nepoužívejte pro čištění agresivní čisticí prostředky určené například na čistění trouby, nebo takové, co obsahují kyseliny nebo rozpouštědla. Mohli byste materiály grilu nenávratně poškodit.

Dobu grilování pokrmů je potřeba dobře hlídat. V grilu není zakomponovaná kuchyňská minutka a gril ani nemá předvolby pro grilování konkrétních pokrmů. Orientační časy přípravy jídel naleznete v přiloženém návodu. Klasické steaky, filety nebo hamburgery připravíte při nejvyšším výkonu přibližně za 15 minut, zeleninu za deset. Vždy samozřejmě záleží, v jakých podmínkách gril používáte a jeho rychlost nahřívání a grilování může i přes kvalitní materiály, ze kterých je vyroben, ovlivnit například okolní teplota. Na grilovací plochu velkou 43×32 cm se krásně vejdou steaky pro celou rodinu a naskládáte na ni i trochu zeleniny k tomu.

Rošt je dobré před pokládáním masa potřít tenkou vrstvou oleje. Nejlepší a nejrychlejší je grilování s uzavřeným poklopem. V tomto režimu se šetří jak energie, tak se i zaručí nejrychlejší příprava jídla, protože teplo zbytečně neuniká ven. Připravované jídlo však v tomto případě nemáte na očích, tak pozor, abyste jej na roštu nezapomněli moc dlouho. Párkrát jej zkontrolujte a nezapomeňte otočit, aby se masíčko propeklo po obou stranách. Klasický grilovací efekt dodá masu či zelenině otisk roštu i klasičtější připečenou chuť.

Jelikož se jedná o gril elektrický, není nutné pro jeho provoz shánět dřevo, uhlíky nebo plynovou bombu. Postačí sehnat zdroj elektřiny, který by měl být ve vzdálenosti maximálně 1,8 metru od grilu. Přesně tak dlouhý je totiž kabel, který od grilu vede. Případně bude nutné použít prodlužovačku. Díky tomu si gril získal oblibu například i u majitelů karavanů, kteří jej díky jeho docela kompaktní velikosti a praktickým přenosným uším mají rádi ve své výbavě. Gril navíc dobře vypadá. Má zajímavý oblý tvar a pořídit se dá v různých barevných variantách horního víka.

Postavíte li gril na pevný rovný povrch, je stabilní a nemusíte se bát jeho převrhnutí při manipulaci s pokrmy. Vrchní kryt se velice jednoduše otevírá a zavírá, drží také dobře v otevřené poloze 90 stupňů.

Ke grilu se jako originální příslušenství dá pořídit spousta užitečných věcí. Samozřejmě to ale zvyšuje výslednou cenu vaší grilovací výbavy. Asi nejpraktičtější je stojan s kolečky, ochranný obal a zásoba hliníkových mističek, které se vkládají do zásobníku na odkapávající tuk.
Gril je i díky svému provedení určen spíše na venkovní použití, kdy jej můžete často a snadno přenášet z místa na místo, nebo z místa skladování třeba na stůl na terase. Při používání uvnitř bude třeba zajistit velmi dobrou cirkulaci vzduchu. Po otevření víka může ze spod grilu uniknout pára a kouř z připravovaného jídla a z mastnoty odkapávající na topnou spirálu.

Značka Weber patři mezi opravdu kvalitní výrobce grilů. Tento model nevypadá vůbec odflákle, ba naopak. Pokud si jej pořídíte, budete mít ve své domácnosti pěkný, funkční kousek, který vám při dobré péči dlouho vydrží. Samozřejmě ale za kvalitu se platí, proto tento gril spadá spíše do střední až vyšší cenové kategorie.

Zkušenosti

  • Přívodní kabel měří 1,8 m.
  • Nahřívá se cca 20 minut, což je docela dlouhá doba.
  • Elektrický gril Weber Q 1400 je nástupcem verze grilu Weber Q 140.
  • Vhodný pro rodinné grilovačky nebo akce pro pár přátel.
  • V pohodě se dá na rošt naskládat 6 steaků vedle sebe.
Zjistit cenu

Chcete raději nějaký základní gril? Mrkněte na náš přehled.

9 Total Score
Weber Q 1 400

Gril rozhodně na první pohled zaujme pěkným moderním designem a hned je vidět, že se jedná o praktickou věc. Přípravu pokrmů na něm zvládne opravdu každý. Ovládání je jednoduché a intuitivní, s ovládacím prvkem - regulovatelným termostatem se lehce manipuluje. Rozehřátí grilu do maximální teploty trvá asi dvacet minut, což je docela dlouhá doba. Na dosažení bohužel neupozorní žádný zvukový signál, tak bychom měli být obezřetní, abychom na rozehřívání nezapomněli. Důležité je pravidelné čištění nasbíraného omastku ve sběrné misce. Výrobce na to upozorňuje i v návodu a varuje před možností jeho vzplanutí.

PLUSY
  • Velice intuitivní ovládání
  • Boční ucha grilu, díky kterým se s ním skvěle manipuluje
  • Možnost dát do šuplíku na zachytávání odkapávající mastnoty aluminiovou misku (usnadní čistění)
  • Hezký design
  • Možnost dokoupit spoustu příslušenství
MÍNUSY
  • Pokud nemáte stojan pod gril, je třeba mu hledat místo, kam jej položíte
  • Vhod by přišel akustický signál, který upozorní, když je gril připraven v požadované teplotě
  • Chybí automatické vypnutí grilu
  • Vyšší cena
  • Žádné odkládací plochy
Přidejte svou recenzi
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.