Italská značka Guzzanti se specializuje na domácí elektrické spotřebiče, mezi které patří i domácí pekárny. Model Guzzanti GZ 620 se stane vítaným společníkem vaší kuchyně, pomocí kterého budete moct péct nejen domácí chleby, ale díky 19 programům si můžete připravit i další dobroty jako jsou koláče, domácí jogurty, zavařeniny nebo rýže. Zvládne vytvořit tři velikosti bochníků s různým stupněm propečení. Přístroj nabízí možnost odloženého startu, snadné ovládání i pečení bezlepkového chleba.
Parametry

Max. váha bochníku | 1000 g |
Příkon | 500 W |
Počet hnětacích háků | 1 |
Počet velikostí bochníku | 3 |
Počet stupňů propečení | 3 |
Bagety | ne |
Ovládání | dotykové |
Počet programů | 19 |
Počet pečících nádob | 1 |
Jak peče
Domácí pekárna Guzzanti zvládne upéct bochník o maximální hmotnosti 1 000 g. Dále máte možnost zvolit si hmotnost 500 a 750 g. Jedná se o středně kapacitní pekárnu, která uspokojí středně velkou rodinu. Zároveň je vhodná i pro případ, že bydlíte doma sami a víte, že velký chleba byste nezvládli spotřebovat. V případě, že chcete péct pro větší počet strávníků, raději se však poohlédněte po pekárně s kapacitou 1,5 kg.
Protože se jedná o středně velký spotřebič, bohatě mu na prohnětení stačí jeden hnětací hák. Ten zvládne připravit těsto na nejrůznější druhy chlebů, a to včetně bezlepkového. Pozor si dejte v případě, že budete péct z celého 1 kg mouky, může se stát, že těsto vystoupí až k víku, kde se může lehce zdeformovat. Aby se těsto nepřipékalo, je samozřejmě povrch nádoby i hnětací hák vyrobený z nepřilnavého povrchu, který se snadno čistí.
Na své si přijdou milovníci světlých i tmavých kůrek. V nabídce přístroje máte rovnou tři druhy propečení – od světlé přes střední až po tmavou. Průběh pečení můžete sledovat přes skleněný průzor víka. Jakmile bude chléb dopečený, zařízení bude ještě hodinu chleba ohřívat – to se hodí nejen pro milovníky čerstvého a teplého chleba, ale také v případě, že se rozhodnete v pekárně připravovat rýži – to se hodí když doma nemáte rýžovar.
Pekárnu ovládáte pomocí dotykových tlačítek. Zvolený program uvidíte na displeji, stejně jako fázi pečení, ve které se chleba zrovna nachází. V nabídce je celkem 19 programů, takže možností je skutečně spousta. Programy jsou vypsané nad ovládacími tlačítky, bohužel však pouze v angličtině. Pokud víte, že chcete mít chleba ráno k snídani, můžete využít možnosti odloženého startu. Začátek pečení lze odložit až o 15 hodin. Pokud byste se báli, že bude pekárna moc hlučná, můžeme vás uklidnit. Přístroj je poměrně tichý a až na občasné pípání vás určitě nebude rušit. Někteří uživatelé si příliš nechválí bezlepkový program – je třeba v první fázi hnětení těsto stírat z horní části nádoby, jinak pekárna neuhněte všechno.
Pro stabilitu je pekárna opatřená protiskluzovými nožičkami, které se hodí hlavně při fázi hnětení. Má elektrický kabel o délce 1,2 m, tak si raději pohlídejte, aby byla zásuvka v dosahu. Co se týká příkonu, je tento model o něco slabší než konkurenti – příkon je pouhých 550 W. Přesto si uživatelé nemohou pekárnu vynachválit, a to i vzhledem k přátelské ceně.
Programy
Tento model nabízí 19 programů, což je opravdu dost. Vyberou si tak i náročnější z vás.
- Basic (základní) – vhodný pro bílé chleby nebo bochníky se smíšenou chlebovou moukou. Barvu kůrky můžete upravit v nastavení.
- Quick (rychlé pečení) – když potřebujete mít upečeno rychle, program urychlí proces hnětení, kynutí i pečení. Bochník u tohoto programu bude menší a hutnější.
- Sweet (sladký) – určený pro pečení sladkého pečiva. Do těsta lze přidat ovocnou šťávu, sušené ovoce či čokoládu.
- French (francouzský) – vytvoří jemné chleby z bílé mouky. Pečivo je nadýchané a s křupavou kůrkou. Nehodí se pro recepty s obsahem másla, margarínu či mléka.
- Whole wheat (celozrnný chleba) – pokud chcete bochník z těžších druhů mouky, kterou je potřeba déle hníst. Vhodný pro žitnou nebo celozrnnou mouku.
- Rice bread (rýžový chleba) – pro hnětení a pečení vařené rýže s vodou v poměru 1:1
- Gluten free (bezlepkový chléb) – pokud máte bezlepkovou dietu nebo se lepku chcete vyhýbat, využijete tento program. Hodí se nejen pro bezlepkovou mouku, ale i sladkou bramborovou mouku, kukuřičnou či ovesnou.
- Dessert (dezerty) – připraví pokrmy s větším množstvím bílkovin,
- Mix (míchání) – hněte vodu s moukou a dalšími přísadami.
- Dough (těsto) – pro hnětení a kynutí bez pečení. Vhodné na těsto pro knedlíky či pizzu.
- Knead (hnětení) – lze nastavit dobu hnětení v závislosti na množství.
- Cake (koláč) – pro hnětení, kynutí a pečení těsta s přidaným kypřicím práškem nebo jedlou sodou.
- Jam (džem) – pro vaření marmelád a džemů.
- Bake (pečení) – pokud potřebujete dodatečně dopéct chléb, který je příliš světlý nebo nedostatečně propečený. V tomto programu není zahrnuto hnětení ani kynutí.
- Yogurt (jogurt) – připraví jogurt.
- Sticky rice (rýže) – využijete pro přípravu lepkavé i běžné rýže.
- Rice wine (rýžové víno) – hodí se ke kynutí a pečení rýže.
- Defrost (rozmrazování) – rozmrazí potraviny.
- Stir-fry (opečení) – pro míchání a opékání sušeného ovoce, ale i oříšků.
Chcete péct větší chleba? Vybírejte zde.

Vystudovala jsem umění a estetiku na olomoucké univerzitě. Mou největší vášní je cestování za cizími kulturami, místy a zážitky. Výlety a práce v zahraničí mě naučily angličtinu, dodaly odvahu a posílily v pokoře. Ráda poznávám nové lidi a miluje dobré jídlo. Ve volném čase se mimo turistiku, přírodu, hudbu, knihy a psaní věnuji kreslení portrétů a ilustrací.
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.