Recenze gril Philips HD 4467 90

Hledáte do své kuchyně jednoduchého, skladného a praktického pomocníka, díky kterému si po celý rok můžete pochutnávat na grilovaných pokrmech? Právě jste ho našli. Tento jednoduchý gril můžete mít vždy po ruce, není mu třeba hledat extra velké místo na skladování a do moderní kuchyně se vám bude hodit díky pěknému vzhledu. Máme pro vás přehled jeho funkcí, popis toho, co gril umí nejlépe a dočtete se i o tom, co mu schází.

Parametry

Příkon2000 W
Druh grilovací plochyžebrovaná
Odnímatelné grilovací plochyano
Lze mýt jednotlivé části v myčce?ano
Velikost grilovací plochy31,9x22,3
3 polohy griluano
Nádoba na tukne
Délka přívodního kabelu0,8 m
Regulovatelný termostatano

Ovládání

Používat tento gril zvládne úplně každý. Vlastně jej stačí jen zapojit do zásuvky, otočným kolečkem nastavit požadovanou hodnotu od nejnižší (1), po nejvyšší (5), počkat na zhasnutí kontrolky, která tím oznámí, že je gril připraven a můžete začít připravovat pokrmy. Můžete si také zvolit, zda chcete grilovat kontaktním způsobem, na rozevřeném grilu, nebo v režimu trouba.

Při prvním pohledu na tento gril nám mohou padnout do oka bílé natištěné značky s ikonkami na přední straně grilu. Ty zobrazují základní druhy jídel, které lze na grilu připravovat (kuře, ryba, zelenina) a u každé z nich je také označení číslem. Tato označení slouží jako rychlá nápověda!

Čísla u obrázků pokrmů je třeba nastavit na ovládacím kolečku, které najdeme na pravé straně grilu. Takže pokud budeme chtít připravovat rybu, je dobré kolečko nastavit na hodnotu 4. Chceme li rozmrazovat (symbol vločky), postačí nám hodnota 1 nebo 2. Hodnoty lehce nastavíme otáčením kolečka ve směru hodinových ručiček. Podrobnější nápovědu nalezneme v přiloženém návodu, ve kterém je tabulka s více pokrmy a označením, jakou hodnotu je vhodné pro který z nich na grilu nastavit.

S tímto ovládacím kolečkem, neboli regulátorem teploty je spojená funkce červené kontrolky. Ta se rozsvítí ve chvíli, kdy se gril zahřívá. Když má gril požadovanou teplotu, kontrolka zhasne. Takže stačí si nachystat maso, gril zapnout do zásuvky, otočit kolečkem na požadovanou hodnotu a počkat, až kontrolka zhasne. V tu chvíli můžeme začít grilovat. Celkově gril pracuje s teplotami v rozmezí 70 až 230 stupňů.

Jak jsme již zmínili, gril se dá používat ve třech polohách. Zavřený jako kontaktní gril, což znamená, že se pokrmy grilují rovnoměrně z obou stran a grilovací plochy se tak zcela dotýkají pokrmů. Úplně rozevřený, čímž se zvýší grilovací plocha a pokrm se griluje vždy v kontaktu s jednou stranou grilovací plochy. Nebo se dá používat v režimu trouby, kdy se nahřívají obě plochy nad sebou a mezi nimi vznikne mezera. To je poloha vhodná pro zapékání nebo rozmrazování. Polohy lze střídat snadno díky kloubu. Ten umožní právě ony tři polohy – zavření grilu, úplné rozevření, nebo uvedení do polohy trouby.

Jak provést uzavření a otevření grilu je jasné. Chytíte madlo a obě strany přiklopíte k sobě nebo od sebe. Pro uvedení do režimu „trouby” stačí gril rozevřít na 90 stupňů, pak vysunout horní část v polohovatelném kloubu nahoru a znovu uzavřít směrem nad spodní část. Mezi plochami tak vznikne mezera, ve které se pak potraviny mohou zapékat bez toho, aby se dotýkaly horní grilovací desky. Pokud je gril horký, otevírání a zavírání určitě provádějte pouze držením za madla, abyste se nespálili o boční strany grilu, které mohou být horké.

Údržba

Před prvním použitím je dobré grilovací desky utřít vlhkým hadříkem. Běžné používání grilu je dále velmi jednoduché a stejně tak i jeho údržba.

Během grilování v jakékoliv poloze grilu dochází u masa i zeleniny k uvolňování šťáv, mastnoty i vody. Ty buď odtékají malým žlábkem pryč z grilovací plochy, nebo se na ní zadržují. Díky nepřilnavému povrchu grilovacích desek se nemusíme bát, že by se na deskách tyto teplem připečené šťávy nebo masíčko přichytilo a nešlo odstranit. Naopak, povrch napomáhá snadnému odstranění nečistot. Mezi jednotlivými fázemi grilování stačí, když plochy otřete papírovým ubrouskem. To lze provádět i za tepla, měli byste však být obezřetní, ať se nepopálíte. Raději to nikdy nenechávejte provádět děti. Na konci grilování nastavte regulační kolečko do polohy 0 a gril odpojte od elektrické energie a nechejte úplně vychladnout.

Velkou výhodou tohoto grilu a zároveň velkým pomocníkem při čištění jsou odnímatelné grilovací plochy. Stačí je po vychladnutí stisknutím jejich upevňovacích svorek uvolnit a vložit do myčky. Buďte však opatrní, aby se plochy v myčce o sebe nebo o jiné nádobí nešoupaly. Nepřilnavé povrchy jsou citlivé na poškrábání. Na to dejte pozor i při jakékoliv manipulaci s pokrmy při grilování, nebo při jejich otáčení. Vždy používejte jen dřevěné, plastové nebo teflonové pomůcky, které povrch nepoškrábou! Poškrábáním grilovacích ploch byste se totiž zbytečně připravili o nepřilnavost povrchu.

K čistění desek s nepřilnavými povrchy by se nikdy neměly používat agresivní čisticí prostředky! Čisticí písky, drátěnky, to jsou věci, které mohou jejich nepřilnavý povrch poškodit. Vyhněte se také seškrabávání připečených částí nožem. Nikdy neponořujte přístroj do vody, zařízení je v provozu pod proudem.

Pokud jste grilovali dlouho velkou spoustu jídla a mezi tím neotírali desky papírovým ubrouskem, mohly se kousky masa, zeleniny a šťáv připéct a půjdou hůře odstranit. V takovém případě desky vyjměte z grilu a odmočte je celé v horké vodě.

Jak griluje

Pokud pokukujete po grilu, který bude ve vaší kuchyni vždy při ruce a nemáte ambice na něm hostit desítky přátel na grilovacích párty, nebo jej využívat k profesionálním účelům, jistě vám Philips HD 4467 90 přijde vhod! Je to univerzální pomocník, díky kterému si pochutnáte na grilovaném masíčku, rybách, zelenině, ale také na zapečených toastech, panini nebo hamburgerech připravených doma v kuchyni.

Nečekejte od něj vyloženě profesionální vzhled a provedení. Philips HD 4467 90 patří mezi levnější typy, ale své výhody rozhodně má. Je poměrně lehký a díky tomu i dobře skladný. Má plastové komponenty, velice snadno se s ním manipuluje a je ideální na používání na kuchyňské lince. Vůní grilovaných pokrmů tak provoníte kuchyň v zimě i v létě. Na venkovní grilovačky se tento gril spíše nehodí a to i díky krátké, 80cm šňůře. Lépe mu bude na kuchyňské lince.

Gril má tři polohy, ve kterých je možné jídlo připravovat. Kontaktní gril, trouba nebo zcela otevřený.

Velikou výhodou jsou odnímatelné grilovací plochy, které velice usnadňují údržbu grilu. Můžou se dát do myčky na nádobí, nebo nechat celé odmáčet ve vodě v případě, že jsou na nich připečené kousky jídla. Tyto plochy však nejsou nikterak robustní a vypadají, že budou velmi náchylné k poškrábání. Jsou hliníkové s teflonovým nepřilnavým povrchem. Pokud se však tento povrch poškodí nebo poškrábe, přijde o nepřilnavou vlastnost a bude nutné pokrmy vždy potírat olejem. Kritickým bodem pro poškrábání je místo uchycení těchto ploch. Pro úplné vyjmutí ploch je potřeba zatlačit na upevňovací svorky, které je drží a dát si pozor, aby se právě už tímto manévrem plochy zbytečně nepodřely. Zpět je lze velmi snadno zacvaknout na jejich místo.

Předcházet podření ploch by se mělo také používáním vhodného náčiní pro otáčení pokrmů. K tomu používejte raději dřevěné, plastové (tepluvzdorné) nebo teflonové náčiní. Takové povrchy totiž nepoškrábe.

Střídání poloh grilu se provádí díky plastovým rukojetím, které padnou do ruky a slouží i k bezpečnému otvírání grilu. Tyto rukojeti jsou plastové, tepluvzdorné, takže nemějte strach, že byste se spálili. Otevírání funguje dobře díky plastovému kloubu. Na ten bychom ale raději byli opatrní, aby se necitlivým zacházením nezničil. Vliv na něj může mít také mastnota a teplo, které se při grilování vyluzuje. Samozřejmě, že materiály jsou s ohledem na to konstruovány, ale tím, že provedení není úplně robustní, bychom s grilem manipulovali raději obezřetně, aby se zachovala co nejdéle jeho životnost.

Ovládání termostatu, které probíhá otáčením bočním kolečkem označeným čísly od 0 do 5 je snadné. Jen nás překvapil zvuk, který toto kolečko při otáčení vydává. Jako by kolečko trochu kladlo odpor a při otáčení vydává drkotavý zvuk.

Malou nevýhodou, kterou u grilu spatřujeme je absence zásobníku na odkapávající mastnotu z grilu. Pro tyto účely se sice dá využít to, že grilovací plochy mají v rohu odtokový žlábek. Ten ale směřuje mastnotu jen ven z plochy, a je potřeba pro její schraňování pod tyto odvodné žlábky postavit talířek nebo mističku, do které bude vše stékat. Pakliže grilujeme kontaktním způsobem a gril na konci grilování otevřeme, může z horní plochy stékat mastnota na stůl nebo linku, na které gril stojí. Naštěstí na vrchní ploše tolik mastnoty neulpívá. Praktické je při dogrilování jedné várky pokrmů ihned ještě v teplém stavu desek otřít plochy suchým papírovým ubrouskem. Jím se díky nepřilnavému povrchu snadno odstraní hlavní nečistoty. Další várku jídla je dobré pokládat až po setření ploch ubrouskem. Grilování tak bude zároveň i zdravější.

Z vnějšku se gril snadno udržuje v čistotě vlhkým hadříkem s trochou saponátu.

Gril nemá žádnou funkci vyrovnávání teploty, takže když je rozehřátý (červená kontrolka je zhasnutá) a vy na něj začnete skládat čerstvé maso nebo zeleninu, grilovací plochy se ochladí a trochu déle grilu trvá, než to zareaguje a začne se opět zahřívat, aby dohnal nastavenou teplotu. Tím se doba grilování může trochu prodloužit. Obzvláště pak v případě, že jej plně naložíte a grilujete na zcela otevřeném grilu.

Ideální a nejrychlejší grilování je v poloze kontaktního grilu. Tedy ve chvíli, kdy obě strany grilovacích desek doléhají na pokrmy, tím se uprostřed kumuluje dost tepla a jídlo chytí díky žebrovaným plochám typickou grilovanou strukturu. V tomto režimu se dá gril použít i pro snadnou přípravu zapečených toastů nebo panini. Režim trouby je výhodný pro doohřívání již grilovaného masa, zapékání toastíků se sýrem nebo pečení zeleniny. Gril se dá používat i pro grilování venku, pro tyto účely bychom ale raději volili jiný model grilu. Philips HD 4467 má krátkou přívodní šňůru, takže by při používání venku nemusela být dostatečně dlouhá.

Praktické je skladování. Zavřený gril stačí strčit do skříňky, poměrně krátká šňůra nikde nepřekáží. Doporučujeme při skladování grilu v uzavřené poloze vložit mezi grilovací desky třeba kuchyňskou utěrku, aby se desky o sebe nepoškrábaly.

Zkušenosti

  • Přívodní kabel měří 80 cm.
  • Červená kontrolka zhasne ve chvíli, kdy je gril nahřátý na požadovanou teplotu.
  • Gril má tři polohy pro přípravu pokrmů.
  • Grilovací desky jsou odnímatelné a dají se mýt v myčce.
  • Ve výbavě nejsou další desky na výměnu.
Zjistit cenu

Zkuste i další oblíbené elektrické grily.

7 Celkové Hodnocení
Philips HD 4467 90

Tento gril je vhodný především na grilování doma. Mnoho kuchařů jistě ocení přednastavené teploty různých pokrmů. Nepraktická je krátká přívodní šňůra a choulostivost grilovacích ploch.

PLUSY
  • skladná velikost
  • 3 polohy
  • jednoduché intuitivní ovládání
  • přijatelná cena
MÍNUSY
  • chybí místo, kde by se zachytával odkapávající tuk
  • gril nepůsobí moc robustním dojmem
  • krátká přívodní šňůra
  • žádné chytré funkce
Přidejte svou zkušenost s produktem

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi