Jednoduchost. To je to první co vás napadne když vidíte tuhle levnou domácí pekárnu od Sencoru. Nenápadný tvar i vzhled mu dovolí zapadnout do každé kuchyně. Ačkoliv od pohledu působí levným dojmem (což se při pohledu na jeho cenovku potvrdí), najdete v něm dva hnětací háky. To je u této cenové hladiny milé překvapení. Její rozměry jsou 24,7 cm šířka, 13,9 cm hloubka a 18,9 cm hloubka. Ve víku je průhledné okénko, takže můžete kontrolovat stav pečení či hnětení těsta. Pečící nádobu lze podle výrobce mýt v myčce, stejně jako dodávanou výbavu, která je docela chudá. Odměrka, jedna nádoba na pečení a háček na manipulaci s hnětacím hákem.
zpět nahoru ↑
Parametry

Maximální hmotnost bochníku | 1 360 gramů |
Příkon | 850 W |
Počet hnětacích háků | 2 |
Počet velikostí bochníku | 3 |
Počet stupňů propečení | 3 |
Možnost péct bagety | ne |
Ovládání | tlačítka |
Počet programů | 12 |
Počet pečících nádob | 1 |
Jak peče
Nemá uživatelsky definovaný program, takže nemůžete experimentovat s vlastními recepty, nebo zkusit něco jiného než programy přednastavené výrobcem. Pokud ho chcete mít, musíte zabrousit do dražších vod. V případě, že hledáte jednoduchou domácí pekárnu, a nečekáte od ní žádné speciality, tak jste možná našli tu pravou. Ovládání je za pomoci tlačítek, popisky okolo displeje jsou v angličtině. Pokud tímto jazykem nevládnete, pomůže manuál. Programů ani ovládacích prvků není mnoho a přístroj se za relativně krátkou dobu naučíte ovládat i když neumíte anglicky. Pár drobných v celkovém hodnocení to pro něj však znamená. Jak je u pekáren standardem, můžete si nastavit tři stupně propečení kůrky. Zajímavější je to u volby velikosti bochníku, tři velikosti patří mezi nadprůměrné hodnoty. Výrobce definoval možnou hmotnost chleba na 900, 1 130 nebo 1 360 gramů. Zdají se vám tyhle hodnoty divné, nezaokrouhlené? Máte pravdu, původně byly nejspíše vytvořeny pro hmotností jednotku libry a z ní převedeny na gramy. I v takto levném přístroji najdete možnost odloženého pečení. Chcete aby bylo vaše ranní pečivo čerstvě upečeno za 12 hodin? Připravte ingredience do přístroje a nastavte tuto hodnotu pomocí tlačítka Time+ nebo Time-. Pekárna si dokáže poradit i s kratším výpadkem proudu, ale jak trvá déle než deset minut tak se informace z paměti ztratí a vy musíte pečící program nastavit znova. Většina programů trvá okolo tří hodin, ale několik jich je o více než hodinu kratších či delších. zpět nahoru ↑Programy
- BASIC (základní druhy chleba) – Používá se pro pečení běžných druhů chleba z bílé pšeničné mouky, který může být dochucen různými ingrediencemi, jako jsou bylinky apod.
- WHOLE WHEAT (celozrnný chléb) – Používá se pro pečení chleba z celozrnné mouky.
- FRENCH (francouzský chléb) – Používá se pro pečení tradičního francouzského bílého chleba s nadýchanou střídkou a křehkou kůrkou. Chléb francouzského typu doporučujeme zkonzumovat v den upečení.
- QUICK (rychlé pečení) – Je rychlejší alternativou programu BASIC. Takto upečený chléb má méně nadýchanou střídku než chléb upečený v základním programu.
- SWEET (sladký chléb) – Používá pro pečení sladkého chleba s vyšším obsahem tuku a cukru a s přídavkem sušeného ovoce, oříšků, čokoládových vloček, proslazené pomerančové kůry apod.
- CAKE (koláč) – Používá pro pečené koláčů a sladkého pečiva připraveného z těsta obsahujícího kypřicí prášek do pečiva nebo jedlou sodu.
- JAM (džem) – Marmelády a džemy vařte v menších dávkách, protože během vaření nabývají na objemu. Džem je lepkavý, a pokud vyteče mimo pečicí nádobu, velmi těžko se odstraňuje.
- DOUGH (těsto) – Tento program slouží k promíchání a hnětení ingrediencí a následnému kynutí těsta např. na pizzu, rohlíky apod. Nezahrnuje fázi pečení.
- ULTRA-FAST (velmi rychlé pečení) – Hnětení, kynutí a upečení chleba v co nejkratším čase. Obvykle je tento chléb méně nadýchaný. V tomto programu je velice důležitá teplota vody. Aby bochník vykynul do požadované velikosti, teplota vody nebo jiné tekuté složky by se měla pohybovat v rozmezí 48 až 50 °C.
- SANDWICH (toastový chléb) – Používá se pro pečení nadýchaného toastového chleba s tenkou kůrkou.
- GLUTEN-FREE (bezlepkový chléb) – Kynutí probíhá pouze v jedné fázi a kvůli vysokému podílu vlhkosti je čas pečení delší.
- BAKE (pečení) -Tento program zahrnuje pouze fázi pečení a promění tak vaši pekárnu chleba v malou pečicí troubu. Čas pečení lze nastavit v rozmezí 10 až 60 min. Používá se pro pečení hotového těsta z obchodu nebo k dopečení právě upečeného chleba, pokud se vám zdá jeho kůrka příliš světlá.
Vystudoval jsem ekonomku na Masarykově univerzitě v Brně. Přes 7 let jsem pracoval jako nákupčí pro eshopy s elektronikou a mám tak dlouholetý přehled o tom, co jde koupit a skvěle se vyznám v elektronice na českém a slovenském trhu. Stál jsem u zrodu covybrat.cz a mám na starosti mimo jiné oponenturu recenzí a návodů a dělám recenze – převážně elektroniky.
Sledujte nás na sociálních sítích
Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.