Recenze gril Steba VG 350

Nepatříte mezi grilovací troškaře a rádi hostíte i své přátele? Skvělé! Elektrický gril Steba VG 350 by se vám mohl líbit. Má dostatečně prostornou plochu pro přípravu pokrmů a rozhodně se za jeho vzhled nemusíte stydět před svými hosty. Naopak! Pyšní se pěkným, moderní designem a bude se vyjímat ať už na balkoně, terase nebo předzahrádce vašeho domu. Konečně můžete uspořádat super grilovačku. Abyste zjistili, jak vám to spolu půjde, podívali jsme se mu na zoubek a máme pro vás užitečné informace o tom, co tento kousek zvládá, v čem je praktický a včem nepraktický. Počtěte si a zjistěte, v čem si gril získal naše největší sympatie.

Parametry

Příkon2200 W
Druh grilovací plochyžebrovaná,rovná
Odnímatelné grilovací plochyano
Lze mýt jednotlivé části v myčce?ne
Velikost grilovací plochy55x41
3 polohy grilune
Nádoba na tukano
Délka přívodního kabelu1,7 m
Regulovatelný termostatano

Ovládání

Steba VG 350 má na první pohled velmi jednoduché ovládání pomocí regulovatelného termostatu, který je umístěn na pravé straně grilu. Termostat je nepřehlédnutelný. Vede z něj přívodní šňůra, kterou je pro zahájení grilování nutné zapojit do zásuvky.

Po zapojení a nastavení termostatu na některou z hodnot stupnice (1 – 10) se rozsvítí červená kontrolka a nezhasne až do doby, kdy je gril nahřátý na požadovanou teplotu. Na termostatu bohužel nenajdeme přesné hodnoty ve stupních Ceslia, které jednotlivá čísla na ovladači mají. Stačí však prolistovat přiložený návod a vše se dozvíme. Kolem hodnoty s číslem pět lze grilovat při nízkých teplotách třeba ryby. Zvýšíme-li na číslo 8, tedy na střední teploty, můžeme připravovat kuře a nejvyšší teplota na bodě 9 – 10 bude ideální pro grilování „na prudko”, třeba pro přípravu steaků. Celý termostat lze z grilu odpojit a skladovat jej samostatně.

Grilování na tomto modelu lze provádět jak na otevřeném, tak na uzavřeném grilu s přiklopeným poklopem. Abychom měli právě při grilování s poklopem přehled o tom, jaké teplo je pod ním, má gril praktický ukazatel přímo na přední straně poklopu. Opět na něm bohužel nepoznáme hodnoty ve stupních Celsia, ale pouze to, jestli je teplota nízká, střední nebo vysoká (warm/hot/roast). Toto označení je však logické a napoví nám i zbarvení stupnice od bílé až po červenou.

Údržba

Grilovací deska, na které celé kulinářské umění probíhá je opravdu velká a není nijak dělena na více částí, jak tomu někdy bývá u grilů jiných značek. Takže musíme vždy počítat s tím, že i při čistění budeme operovat s celou její velikostí o šířce 55 cm. Vprostřed žebrované části desky jsou odtokové otvory, kterými je odváděn tuk a šťávy do spodní části grilu. Tam je místo, které je vybaveno sběrnou miskou pro tyto účely.

Litinová grilovací deska má nepřilnavý povrch, díky čemuž se velice jednoduše udržuje v čistotě. Na povrchu se nepřipalují zbytky jídla, které by pak bylo potřeba násilím škrábat. Po každé grilované várce pokrmů je vhodné grilovací plochu setřít papírovou utěrkou a pro úplné zamezení připékání je dobré grilovaný pokrm potřít tenkou vrstvou oleje.

Grilovací plochu lze jednoduše z horní části grilu vyjmout chycením za boční ucha z tepluvzdorného materiálu. To samé platí i o sběrné nádobce na odkapávající mastnoty. Tu také jednoduše můžeme vyjmout a vylít z ní její obsah. Takže pokud dogrilujete, necháte gril zcela vychladnout a dáte se do jeho čistění, můžete obě plochy vzít a odnést je třeba do kuchyně. Po každém použití je dobré gril očistit a skladovat jej čistý. Grilovací plocha bez zaschlých zbytků jídla si tak udrží po dlouhou dobu svou nepřilnavou vlastnost. Stačí použít vlhký hadřík a šetrný saponát. Rozhodně na nepřilnavou plochu není dobré používat agresivní chemické čisticí prostředky a nikdy by se tato plocha neměla poškrábat třeba nožem, nebo drátěnkou.

Veškeré další části grilu včetně poklopu lze čistit vlhkým hadříkem a to ve stavu, kdy je gril studený a odpojený od elektřiny.

Jak griluje

Gril nejen že pěkně vypadá, ale také pěkně funguje! Zapojte jej do zásuvky, nastavte termostat na maximum, přiklopte víko a přibližně za deset minut máte rozehřátou plochu. Stačí na ni začít skládat to, na co máte chuť.

Litinová grilovací plocha působí opravdu pevně a je zajímavě řešena. Je to v podstatě jeden velký díl, který má na obou stranách ucha, za která je možné ji uchopit a oddělit od grilu. Na pravé části má tato plocha rovnou část, a to ve velikosti zhruba 1/3, je vhodná pro přípravu zeleninky, sýrů nebo třeba krevet na másle. Na této části můžete experimentovat, klidně s přípravou masa na burgery, nebo vajíček připravovaných na způsob volského oka.

Zbytek plochy je žebrovaný, a díky tomu pokrmy připravené na ní získají specifickou kresbu. Šťávu a tuk, kterou maso při grilování pustí, zachytí sběrná nádoba pod grilovací plochou, do které vše steče otvory, které jsou uprostřed žebrované grilovací plochy. To je podle nás velmi praktické řešení, protože se tak zbytečně tyto šťávy nepřipalují přímo na spirále, která gril zahřívá. Sběrnou nádobku je však potřeba pravidelně vyprazdňovat. Rozhodně ji nenechte přetéct, nebo šťávy v ní docela seškvařit. Ty by pak šly hůř odstranit. Při čistění této nádoby dejte pozor, abyste se nespálili a raději to vždy provádějte ve stavu, kdy je gril vychladlý.

Plocha, na které se griluje, má nepřilnavý povrch a lze na ní upravovat pokrmy velmi snadno i zdravě. Jednodušší je díky tomu i údržba plochy. Je dobré, mít vždy po ruce obyčejné papírové utěrky. Po dodělání jídla je vzít a setřít jimi z grilovací plochy zbytky, drobky a šťávu, aby se při přípravě dalšího pokrmu na ploše zbytečně vše neshromažďovalo a dále nepřipékalo. Setření utěrkami zabere pár vteřin a jde to opravdu snadno.

Nepřehlédnutelnou částí a praktickým prvkem, který tento gril má je poklop. Ten zamezí zbytečnému ochlazování grilovací plochy třeba vlivem venkovního počasí, lépe udrží teplotu a urychlí přípravu jídel. Poklop je docela lehký, hliníkový, takže jej bez problémů udržíte v jedné ruce. Stačí jej chytit za horní ucho a nadzvednout. Gril se umí rozehřát až na teplotu 230 stupňů, proto při grilování šťavnatých potravin a zeleniny však raději dejte při nadzvedávání poklopu pozor. Může z něj vylétnout horká pára! Ta přijde vhod k tomu, aby si pokrmy zachovaly šťavnatost a skvělou grilovanou chuť. Doporučujeme tedy nezvedat poklop zbytečně často.

Pokud chcete kontrolovat, jak se pokrmy grilují, stačí kouknout na ukazatel – ručičkový teploměr na přední straně víka. Na něm hned vidíte, jestli je teplota pod poklopem nízká, střední nebo vysoká, a to i díky barvám od bílé až po červenou. Kdo chce grilovat a zachovávat šťavnatost pokrmů, může pouze pootevřít otvor, kterým bude pára pozvolna unikat. Víko má totiž v horní části malý otvor s krytem, který je možné otevřít.

U víka bohužel vždy musíte řešit jednu praktickou otázku. A to: „Kam s ním?”. Jak jsme zmínili, jednou rukou víko lehce nadzvednete, druhou můžete třeba otáčet masíčko a pak zase přiklopit. Pokud ale potřebujete pro jakoukoliv manipulaci s grilem dvě ruce, víku je potřeba najít místo na odložení. U toho je vhodné myslet na to, že víko může být horké. Tak se nepopalte a rozhodně jej vždy odkládat na tepluvzdorný povrch. Plastový stůl nebude moc dobrý nápad.

Praktičtější by nám přišlo to, kdyby se dalo víko pouze odklopit, nechat otevřené v pravém úhlu a v případě potřeby zase přiklopit. To bohužel u tohoto grilu nelze.

Gril lze používat ve dvou hlavních pozicích. Buďto jako stolní gril, nebo umístěný na stojanu ve výšce asi jednoho metru. Stojan je součástí balení a v návodu najdete také nákres, jak gril na stojan jednoduše umístit. Není k tomu třeba žádného šroubování a všechny díly do sebe dobře zapadají.

Při stolním použití gril prostě postavíte na jeho stabilní základnu a dáte na pevný stůl. V takovém případě je dobré najít stabilní povrch, který se nemůže jen tak převrhnout, teplem poničit. Nezapomeňte také zajistit přístup k zásuvce. Ta by měla být ideálně ve vzdálenosti maximálně 170 centimetrů. Přesně tak dlouhý je totiž standardně dodávaný přívodní kabel. Samozřejmě jinak lze připojit prodlužovačku.

Nenašli jste praktické místo, kam gril postavit? Dejte jej na stojan! Praktická věc, díky které si gril všude najde své místo a rozšíří se o odkládací plochu. Stojan má na spodní části stabilní pěticípý podstavec, ze kterého vede rovná nožka až do základny grilu. Takto sestavený je gril jako by na kuří nožce. Přesně v polovině výšky této nožky je praktická odkládací plocha, na kterou odložíte grilovací náčiní, koření, ubrousky a vše, co chcete mít při ruce.

Na stojanu gril nevypadá vůbec špatně, odkládací plocha je praktická. Jen nám v této pozici gril připadá trochu méně stabilní a určitě doporučujeme dávat si extra pozor na to, abyste nezakopli o přívodní šňůru a gril nepřevrhli. To by nám nahánělo strach především tehdy, jsou-li na grilovačce v blízkosti například malé děti, nebo velcí psi. V tom případě bychom raději gril nenechávali jen tak postavený v prostoru, ale umístili jej zadní stranou k nějaké stěně či zdi a plně naložený rozpálený gril bychom radši na stojanu nenechávali bez dozoru vůbec.

Celkově nám grilování na tomto grilu německé značky Catler přijde příjemné a rychlé. Teplo se díky spirále, která je umístěna ve spodní části grilu dobře rozvádí po celé grilovací ploše. Plocha je dost velká a výkon dostatečný, takže poměrně rychle pohostíte sebe i pár přátel.

Velikost plochy však může být zároveň nevýhodná. A to třeba v okamžiku, kdy si chcete připravit pouze dva steaky pro sebe. Pro takové využívání by se rozhodně hodil spíše menší, skladnější model třeba kontaktního grilu na kuchyňskou linku. Gril je určený spíše k venkovnímu grilování, a to i přes to, že je elektrický, takže má jen jednu grilovací polohu. Menší elektrické grily, které jsou určeny pro grilování v místnosti mohou mít 3 polohy – je možné je otevřít na 180° a grilovat na obou plochách, nebo jídlo do grilu „zavřít a přitlačit“ nebo nechat mezi oběma grilovacími plochami mezeru pro vyšší kusy masa, tzv. poloha trouba.

Praktickou věcí je kontrolka, která zhasne ve chvíli, kdy je teplota grilu připravena podle otočeného termostatu. Termostat je umístěn tak, aby byl vždy při ruce. Vede od něj přímo elektrická šňůra. Možná by přišla vhod akustická signalizace ve chvíli, kdy se gril rozehřeje na požadovanou teplotu.

Gril bohužel nemá žádné „chytré funkce“ ani nám označením stupnice hned nenapovídá, na jakou teplotu je vhodné grilovat obvyklé pokrmy.

Nejlépe bude grilu na velkém balkonu nebo terase, kde bude vždy připraven pro použití na letní grilovačku pro velkou rodinu nebo společnou akci s přáteli.

Zkušenosti

  • Přívodní kabel měří 1,7 m.
  • Má jednoduchý odnímatelný regulátor teploty.
  • Lze používat na stojanu i bez něj.
  • Gril lze najít i pod označením Steba VG 350 big.
  • Výška stojanu je 106 cm.
Zjistit cenu

Nejste si jistí? Zkuste průvodce výběrem grilu.

8 Celkové Hodnocení
Recenze Steba VG 350

Elektrický gril má dostatečně dlouho přívodní šňůru elektrického kabelu a teplotu uvnitř zjistíte díky praktickému ukazateli teploty. Gril je možné postavit i na stojan, který však nebudí příliš důvěry v oblasti stability. Pro odložení poklopu je nutné hledat vhodné odkládací místo.

PLUSY
  • Miska na zachytávání odkapávajícího tuku
  • Poklop s ventilem a ukazatelem teploty
  • Nepřilnavý povrch grilovací desky
MÍNUSY
  • Nestabilní dojem grilu na stojanu
  • Nutné hledat místo, kam odložit víko, pokud není přiklopeno na grilu
  • Žádné chytré funkce
Přidejte svou zkušenost s produktem

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi