Šikovný pomocník do vaší kuchyně. Takový je domácí elektrický kompaktní gril od Tefalu. I přese své skladné rozměry zvládne připravit spoustu dobrot a grilovat s ním můžete od jara do zimy. Zjistěte, jaké je jeho ovládání, obsluha, v čem všem vyniká i pokulhává.
Parametry

Příkon | 2000 W |
Druh grilovací plochy | žebrovaná |
Odnímatelné grilovací plochy | ano |
Grilovací plochy lze mýt v myčce? | ano |
Velikost grilovací plochy | 600 cm² |
Více poloh grilovací desky | ano |
Nádoba na tuk | ano |
Délka přívodního kabelu | 1,1 m |
Regulovatelný termostat | ano |
Ovládání
Obsluha grilu Compact 600 Classic GC305012 je jednoduchá a intuitivní. Má jedno tlačítko, kterým se přepíná mezi zapnutí a vypnutí grilu, světelnou kontrolu a otočný regulátor teploty. Stačí jej zapnout a otočit kolečkem na požadovaný stupeň. Návod vám pomůže zvolit ten správný pro konkrétní druh jídla.
Gril zapnete stisknutím tlačítka, které se rozsvítí. Kolečkem nastavíte teplotní stupeň a počkáte, dokud nezhasne kontrolka signalizující nahřívání. Po jejím zhasnutí je gril připraven.
Regulátor lze nastavit i do mezi polohy, třeba mezi stupněm 2 a 3 a bohužel neukazuje konkrétní teplotní stupně. Vidíte pouze čísla 1, 2 nebo 3.
Nastává fáze nahřívání, která trvá kolem 5 až 10 minut, po ní můžete rovnou rozjet grilovačku. To vám možná pomůže určit napájecí kabel, který je docela krátký, má 110 cm.
Gril nemá žádné další funkce, ukazatele nebo displej. Pro využití pokročilejších funkcí se budete muset poohlédnout po vyšším modelu z nabídky Tefalu.
Údržba
Nejužitečnějším prvkem jsou vyjímatelné plotny. Vyčistíte je daleko snadněji, než kdybyste je měli jakou pevnou součást grilu drhnout houbičkou.
Při manipulaci s plotnami je jen potřeba dávat pozor na to, aby se nepoškrábaly. Ať už jedna o druhou, nebo o ostré předměty. Teflon je k poškrábání docela náchylný a jakmile se poškrábe, nebude mít své nepřilnavé účinky. Důležité je plotny po jejich čistění také správně do grilu zasadit. Žlábky odvádějící mastnotu musí směřovat nalevo a dolů, přesně podle nákresu v návodu.
Úplně vysunout lze i nádobka, ve které se zachycuje z grilu odkapávající mastnota. Nádoba je pevná plastová a díky ní vše z grilu nepoteče po kuchyni. Nádobku po konci grilování vysunete, vylijete její obsah a můžete ji dát celou do myčky.
Jak griluje
S grilem zvládnete připravit zeleninu, maso, ale i burgery a toasty. Je to univerzální pomocník. Na lince určitě neurazí svým vzhledem a uložený ve skříňce nezabere moc místa. Skladovat se dá naležato i nastojato.
Přiložený návod, který k přístroji dostanete, je dost strohý, ale i přesto je dobré ho prostudovat.
Přípravu jídel na grilu si rychle osvojíte. Grilovat se dá rychle i zdravě. Teflonové plochy jídlo nepřipálí ani bez oleje. Plochy, na kterých se griluje, jsou lité hliníkové, dobře rozvádí teplo a vyndané jsou lehké, což je praktické pro manipulaci. Můžete je úplně vyndat jednoduchým vycvaknutím z bočních zobáčků. Plotny mají i praktický tvar, který svádí přebytečnou mastnotu do záchytné nádobky. Pod plotnami jsou tepelné spirály, které rozvádí teplo na celou jejich plochu.
Využitelná velikost grilovací plochy je 600 cm čtverečních. Pro lepší představu, vejdou se na ni vedle sebe 3 klasické burgerové bulky rozkrojená na půl (6 půlek ve 2 řadách).
Grilovat se dá ve třech polohách grilu. Z obou stran mezi k sobě sklaplými deskami grilu, což je vhodné i pro zapékání. Pouze na jedné části, kdy je druhá zvednutá, nebo ve zcela rozložené pozici, kdy jsou dvě grilovací plochy vedle sebe. Takto na gril naložíte víc a jídlo máte na očích.
Pohyb horní části grilu, tedy jeho zvedání a vyklápění funguje za pomoci kloubu, který se umí přizpůsobit tloušťce masa nebo potraviny. Horní část grilu se dá zvednout pomocí velkého madla a po přiklopení nebude na jídle zešikma, ale vodorovně se spodní částí. Je dobré grilovat spolu stejně vysoké věci. Zapékání z obou stran je skvělé i pro přípravu panini, které budou mít hezkou kresbu rovnoměrně zapečený obsah.
Madlo je ze teplovzdorného materiálu. Při provozu grilu není dobré sahat na jiné části mimo něj, protože jsou horké.
Tlak grilovacích ploch na sebe nelze nijak zajistit a horní část se nedá zaaretovat ve výšce, abyste zapékali jídlo bez doteku potraviny a horní plotny formou trouby.
Je-li gril v provozu, zapínací knoflík bude i svítit malou červenou kontrolkou. Vedle něj se rozsvítí kontrolka nahřívání, která při finální teplotě zhasne.
Před začátkem grilování můžete plochy jemně potřít štětečkem s olejem a v průběhu grilování je dobré z ploch papírovou utěrkou opatrně odstraňovat přebytečný maz, kousky masa a drobečků, které by se mohly pálit.
Samotná jedna grilovací plocha má rozměr celkem 31, 5 x 20 cm. Steaky z grilu budou lepší než z pánve, tomu věřte! Křupavé a s krásnou kresbou.
Masové placky na burgery se na nejvyšší stupeň propečou asi za 4 minuty, kuřecího stehýnka, asi za 30 minut. Přípravu jídla je potřeba dobře hlídat, protože gril nemá žádný časovač, který by cinknul, když je jídlo hotové. Hodně šťavnaté věci mohou na otevřeném grilu prskat a z pokrmů může jít pára a dým. Je dobré pustit nad grilem digestoř. Pokud chcete grilovat jídlo pouze na jedné ze dvou ploten, ta druhá se bohužel nedá vypnout.
Pozor dejte při přenášení grilu. Pokud je gril rozehřátý, nikam jej nepřemisťujte. Za ucho, kterým zvedáte horní část při grilování jej nezvedejte. Gril chytejte zespod, ideálně oběma rukama. Zavřený se gril nedá nijak zajistit, aby obě části držely u sebe. Šetrně manipulujte i s napájecím kabelem, zaručíte tak jeho dlouho životnost.
I bez chytrých funkcí a moderních SMART vychytávek na grilu od Tefalu připravíte spousty dobrého jídla. Vzhledově gril nepůsobí lacině a bude dobře vypadat i v moderních kuchyních.
Zkušenosti
Co je dobré o grilu vědět?
- Gril patří do základní řady grilů Tefal.
- Nahřátí trvá jen 5 až 10 minut.
- Grilovací plochy lze vyndat a dát do myčky.
- Teflon je citlivý na poškrábání (vhodné je používat dřevěné náčiní).
- Má dostatečnou nádobku na zachycení přebytečného tuku nebo vody.
Chcete raději nějaký víc profi gril? Mrkněte na náš přehled.

Absolvovala jsem obor marketingové komunikace na UTB ve Zlíně. Jsem kreativec s několikaletou praxí ve firmách a marketingových agenturách jako specialistka na sociální sítě a copywriting. Miluji přírodu, hory, outdoorové aktivity a pečuji o dva psí mazlíčky. Nejen v těchto oblastech dokážu dobře poradit s tím, co vybrat.
Dobrý den, tento gril máme nový a hřeje nám pouze spodní plotýnka, tousty musíme otáčet….
Dobrý den,
to rozhodně není správné chování, na vašem místě bych ho reklamovala.