Recenze Weber Master-Touch GBS 57

Grilujete rádi, často a je vás u toho spousta? Nebojte se sáhnout po grilu Weber Master-Touch GBS 57, na kterém připravíte jídlo až pro 8 osob. Střední část grilovacího roštu je vyměnitelná, takže si na grilu můžete upéct třeba i pizzu. Potěší vás jeho praktičnost, ale chybět vám bude větší odkládací plocha a jásat nebudete ani při pořizovacích cenách doplňkového příslušenství. Přečtěte si, jak dopadl gril během našeho testování!

Parametry

Povrchporcelánem smaltovaný
Výrobní materiál grilovací plochypokovená ocel
Integrovaný teploměrano
Pojízdná kolečkaano
Velikost grilovací plochy57 cm
Výměnné nástavce na grilano
Víkoano
Odkládací prostorne
Vyjímatelný popelníkano
Způsob regulace vzduchuotvory
Výška120 cm
Šířka60 cm
Hloubka75 cm

Ovládání

Kotlový gril Weber Master-Touch GBS 57 se skládá z těchto částí:

  • Držadlo poklopu – je vyrobeno ze žáruvzdorného materiálu, abyste se při zvedání poklopu nepopálili, a navíc má tepelný štít.
  • Teploměr – umožní vám kontrolovat teplotu uvnitř grilu.
  • Vana a poklop – vana je vyrobená z oceli a poklop je potažný porcelánovou vrstvou smaltu, která zaručí, že se povrch neoprýská ani neoloupe.
  • Držadlo na víko – nachází se na zadní straně grilu, víko se do něj lehce zasune.
  • Postranní madlo – slouží k přidržení grilu třeba při převážení, ale zároveň slouží jako věšák pro náčiní na grilování.
  • Odvětrávání – jedná se o otvory, které se nacházejí na poklopu u na dně grilovací vany. Míru otevření je možné regulovat, takže je jen na vás kolik vzduchu do grilu pustíte a jak vysokou teplotu v něm budete udržovat. Čím více vzduchu se do grilu dostane, tím větší žár v něm vytvoříte. To má přímý vliv na větší spotřebu paliva. Abyste palivo nemuseli tak často přikládat je dobré, aby byl poklop během grilování co nejvíce zavřený. Průduchy, které se nachází na dně grilovací vany, by měly zůstat po celou dobu grilování otevřené, maximálně přivřené napůl.
  • Grilovací rošt – pro jeho výrobu byla použita pokovená ocel, boční části je možné zvednout pro snadnější vkládání dřevěného uhlí. Prostřední část je vyjímatelná, takže ji můžete nahradit jiným stojanem na grilování jako je například litinová pánev wok, kámen na pizzu, stojan na kuře a podobně.
  • Rošt na dřevěné uhlí – je vyrobený z oceli, takže se nemusíte bát prohnutí nebo prohoření. Díky jeho velikosti můžete grilovat přímo i nepřímo.
  • Čisticí systém One-Touch – jedná se o madlo, které ovládá 3 lopatky ve vaně grilu, pohybem doprava a doleva lopatky shrabávají popel, který otvory propadává do popelníku.
  • Popelník – vyrobený z hliníku, žhavý popel do něj propadává a díky připevnění k systému nemůže ani při větru vyletět ven a způsobit tak škody nebo popáleniny. Pro snadnou manipulaci je k popelníku přidělaná praktická úchytka.

Gril obdržíte v rozloženém stavu, takže je potřeba všechny části ke grilu dobře připevnit.

1. grilování

Před prvním grilováním je potřeba gril vypálit. To provedete tak, že rozpálíte dřevěné uhlí a budete ho udržovat rozpálené doruda po dobu 30 minut. Při tomto procesu by měl být poklop grilu zavřený.

Postup při grilování

Než se pustíte do grilování je dobré ze dna grilovací vany odstranit zbytky popela a dřevěného uhlí, které celé neshořelo. Z popelníku vysypte popel.

Uhlí můžete zapálit buď pomocí zapalovacího komínu, nebo podpalovacími kostkami. Zapalovací komín je praktičtější v tom, že se uhlíky rychleji rozhoří. Jedná se o nádobu rourovitého tvaru. Do spodní části s perforací se umisťují noviny nebo podpalovací kostky. Komín se položí perforovanou částí na rošt a do horní části se nasype uhlí. Pomocí otvorů vespod zapálíte otop a počkáte, dokud uhlíky nejsou celé pokryté šedým popelem.

Množství a přidávání dřeva pro přímé nebo nepřímé teplo

Kusové dřevo se odměřuje za pomocí odměrky, která je součástí grilu.

Přímé teplo

Průměr griluBrikety ze dřevěného uhlíKusové dřevěné uhlí (buk)Kusové dřevěné uhlí (mix)
57 cm40 briket1 a ¾ odměrky (0,98 kg)1 a ¼ odměrky

Nepřímé teplo

Průměr griluBrikety – dřevěné uhlí 1. hodinaBrikety – dřevěné uhlí – po přiložení na každou hodinuKusové dřevěné uhlí (buk) 1. hodinaKusové dřevěné uhlí (buk) – na další každou hodinuKusové dřevěné uhlí mix – 1. hodinaKusové dřevěné uhlí mix – na každou další hodinu
57 cm20 briket7 briket½ odměrky (0,30 kg)1 hrst½ odměrky1 hrst

Jak grilovat přímým způsobem=přímým teplem

Grilování přímým způsobem znamená, že se pokrm nachází přímo nad ohněm. Tento způsob je vhodný pro malé a jemné pokrmy, které se nepřipravují déle než 20 minut. Patří mezi ně: hamburgery, steaky, kotlety, kebaby, kuřecí maso bez kostí, rybí filety, korýši a plátky zeleniny.

Při přímém grilování plamen grilovaný pokrm zprudka opeče a zvýrazní jeho chuť. Jídlo je propečené až do středu a díky silnému nahřívání roštu má jídlo typickou grilovanou kresbu.

Při grilování přímým způsobem jsou uhlíky na roštu pro dřevěné uhlí rozmístěny rovnoměrně.

Jak grilovat nepřímým způsobem=nepřímým teplem

Nepřímým způsob grilování se využívá při přípravě větších kusů mas, jejichž příprava zabere déle než 20 minut. Nepřímé teplo se také využívá pro pokrmy, které jsou příliš jemné, a přímé teplo by je spálilo nebo vysušilo. Mezi tato jídla patří: pečeně, kuřecí maso včetně kosti, celé ryby, jemné rybí filetky, celé kuře nebo krůta, žebra. Nepřímé teplo se také hodí pro ohřev silnějších plátků masa nebo kusů masa s kostí, které se předtím ugrilovaly zprudka přímým teplem.

Při grilování nepřímým teplem se uhlíky nachází v pravé a levé části grilu. Vprostřed nejsou. Maso se griluje nad prostřední části, kde uhlíky nejsou položeny. Není tedy přímo nad žárem. Díky tomu se maso griluje jemněji, a to až do středu, příprava je pomalejší a pokrm je grilovaný ze všech stran.

Pro rozdělení uhlíků můžete využít košíčky nebo držáky na dřevěné uhlí, které budou uhlíky udržovat jen na jedné straně.

Pár dobrých tipů

Než jídlo položíte na gril, nechte rošt pod zavřeným poklopem 10-15 minut. Během této doby dojde v grilu k navýšení teploty na 260 °C. Při této teplotě se opálí zbytky jídla z předchozího grilování a rošt půjde lépe vyčistit.

Pro dosažení vyvážené chuti potírejte olejem pokrm a nikoliv rošt.

Při grilování mějte poklop zavřený, ale větrací otvory otevřené. Ve spodní části pravidelně odstraňujte popel, aby nedošlo k ucpání odvětrávacích cest.

Údržba

Po, nebo před každým grilováním je nutné odstranit popel a nedohořelé uhlíky ze dna vany. Rozhodně nezapomeňte vysypat popelník. Odstraňování popela a kousků uhlíků provádějte až v okamžiku, kdy je gril vychladlý.

Během používání se na víku grilu usazují mastnoty a kouřová pára, které po nějakém čase zuhelnatí a začnou se odlupovat. Tyto nečistoty odstraníte kartáčem se štětinami z nerezové oceli. Mastnotu můžete z víka pravidelně otírat papírovou utěrkou vždy, když bude gril vlažný.

Pokud grilujete v náročných podmínkách, které zahrnují slanou vodu, kyselé deště nebo chemikálie, měli byste pozornost věnovat také povrchu grilu. Vnější část proto omývejte mýdlovou vodou, poté čistou vodou a nakonec ji dobře vysušte.

Pro údržbu rozhodně nepoužívejte ostré předměty ani abrazivní čisticí prostředky.

Jak griluje

S tímto grilem určitě nakrmíte hladové krky na párty, protože je vhodný pro grilování jídla až pro 8 osob. Jeho největší výhodou je možnost výměny střední grilovací plochy. Místo klasické mřížky můžete zvolit třeba pánev wok, držák na kuře nebo speciální rošt na steaky. V prostřední části tedy můžete připravovat jeden druh pokrmu a kolem něj, na klasickém roštu, jiný druh pokrmu.

Nevýhodou vyměňovacího grilu je to, že výměnné části nejsou součástí balení, ale musíte si je přikoupit zvlášť. Přitom každá ze zvláštních grilovacích „násad“ může stát až 2 000 Kč, což už při pořizovací ceně grilu není žádná nezanedbatelná částka.

Balení grilu Weber Master-Touch GBS 57 obsahuje i košíčky nebo drátěný systém na držení uhlíků na nepřímé grilování a součástí může být také extra grilovací stojan třeba na zeleninu nebo sýry, které nemusí být v tak těsné blízkosti žáru. Není to však pravidlem a je dobré se na obsah balení informovat u prodejce.

Velmi praktické je boční zvedání hlavního roštu, kdy na pravé a levé straně je možné rošt odklopit a pohodlně přidat dřevěné uhlí. Ovšem při testu se nám stalo, že se zvedací části zadrhly a my museli s jejich položením do původní polohy trochu bojovat.

Jako praktický jsme shledali také systém One-Touch, díky kterému popel snadno dostanete ze dna vany grilu. Úplně ze všeho nejlépe se nám po praktické stránce jeví velký popelník, který nám připomíná hrnec. Je praktický hlavně v tom, že žhavý popel je tam v bezpečí nejen před dětmi, ale také před větrem, který ho nerozfouká. Líbí se nám, že po grilování jen stačí zavřít průduchy a uhlíky vyhasnou.

Další praktickou vychytávkou je držák na víko, který je situovaný po polovině obvodu vany. Víko se do něj snadno zasouvá a vysouvá zpět na gril, takže nemusíte hledat odstavné místo, kam hodně velký poklop umístit. Na víku se nachází madlo, které je pogumované, takže nevede teplo. Abyste se nepopálili o povrch, je pod madlem umístěn tepelný štít, který zabraňuje dotyku pokožky s materiálem víka.

Manipulace s grilem je také snadná. Dvě pojízdná kolečka jsou dostatečně velká a navíc pogumovaná, takže dobře drží stabilitu. Gril není těžký, takže se snadno převáží z místa na místo.

Odkládací plocha by mohla být rozhodně větší. Odkládací plochou nazýváme rukojeť, která má držák speciálně přizpůsobený na zavěšení grilovacího náčiní. Odkládací plocha na talíře nebo větší nářadí však chybí, a rozhodně by se při grilování uživila.

Gril je vyrobený z kvalitních materiálů, takže se nemusíte bát, že jeho životnost bude jen jedna nebo dvě grilovací sezóny. Zejména pro dámy bude složení grilu trochu technicky náročnější, protože menší části jako madla, ale také „podvozek“ se musí složit a sešroubovat. Věříme však, že šikovní pánové tento problém hravě zvládnout. Návod je navíc dostatečně podrobný, takže věříme, že by se sestavením popraly i ženy.

Zkušenosti

  • Výška 120 cm je udávaná bez poklopu.
  • Madlo na víku je opatřeno tepelným štítem.
  • Balení neobsahuje téměř žádné vybavení navíc.
Zjistit cenu

Přejít na průvodce výběrem toho nejlepšího grilu.

9 Total Score
Weber Master-Touch GBS 57

Velkým plusem je dobrá ergonomie a promyšlenost celého grilu. Grilování je praktické a snadné. Výhodou je možnost přikoupení bohatého příslušenství, nevýhodou jeho pořizovací cena. Gril je trochu složitější na počáteční smontování a uvítali bychom i větší odkládací plochu.

PLUSY
  • dobrá ergonomie a stabilita
  • velký popelník
  • snadná obsluha
  • široká nabídka doplňků
MÍNUSY
  • drahé pořízení doplňků
  • malá odkládací plocha
  • vyšší pořizovací cena
Přidejte svou recenzi

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.