Žijete v bytě a chcete grilovat, ale luxus jménem terasa nebo zahrada nemáte? S grilem Weber Q 1200 to vůbec nevadí! Jedná se o plnohodnotný gril ideálně do bytů s malým balkonem. Připravíte na něm pohoštění pro 4-6 osob, jednoduše se ovládá, skladuje i udržuje. Je vyrobený z kvalitních materiálů, takže pro první sezoně rozhodně nepoputuje do sběrného dvora. Chybí mu však možnost nepřímého grilování. Přečtěte si, proč je dobré ho mít na balkoně!
Parametry

Počet hořáků | 1 |
Výkon hlavních hořáků | 2,64 kW |
Zapalování | elektronické |
Možnost výměny roštu | ne |
Velikost grilovací plochy | 43x32 |
Počet odkládacích ploch | 2 |
Materiál roštu | litinový porcelánem smaltovaný |
Materiál těla grilu | hliníková slitina |
Miska na odkapávání mastnoty | ano |
Kolečka | ne |
Hmotnost plynové lahve (max.) | 0,46 kg |
Integrovaný teploměr | ano |
Výška | 57 cm |
Šířka | 103,5 cm |
Délka | 40,4 cm |
Boční hořáky | ne |
zpět nahoru ↑Ovládání
Gril jako zdroj energie využívá
zkapalněný ropný plyn, který se také nazývá
LPG. Jedná se o tekutý propan nebo butan. Při grilování budete používat
jednorázovou kartuši s butanem. Kartuše se nesmí používat, pokud je poškozená. Pokud gril
nebudete delší dobu používat, plynovou
kartuši demontujte a skladujte na dobře větraném místě. Jedná se zejména o zimní sezóny, kdy grilování není obvyklé. Po dogrilování nezapomeňte přívod plynu vypnout. Pokud gril budete převážet, je nutné plynovou kartuši demontovat. Než začnete grilovat, je dobré nechat
gril předehřát nejméně 10-15 minut při zavřeném poklopu a výkonu hořáku mít na maximum. Po této době můžete plamen zmírnit a na grilovací rošt položit jídlo.
Gril se skládá z těchto částí:- poklop s teploměrem a žáruvzdorným madlem,
- dvou grilovacích roštů,
- stojanu a vany grilu,
- dvou grilovacích odkládacích ploch,
- držáku na grilovací misku,
- grilovací misky,
- otočného regulátoru,
- elektrického zapínání na AAA baterii.
Připojení plynové kartuše ke grilu
Před připojením si zkontrolujte, zda je otočný knoflík hořáku v poloze vypnuto (označeno jako O). Uzavřete regulační přívod plynu, který se nachází na grilu v části, kam připojujete hadicový systém a přišroubujte kartuši. Při odpojení regulátoru od kartuše musí být vždy přívod plynu uzavřený.
Kontrola těsnosti
Po připojení plynové kartuše a po každé její výměně zkontrolujte, zda někde neuniká plyn. Kontrola se nikdy neprovádí za pomocí ohně. Pro kontrolu utěsnění vám bude stačit
mýdlový roztok, který se skládá z 20 % tekutého mýdla a 80 % vody. Tuto směs naneste pomocí rozprašovače nebo látkové utěrky na spoje mezi regulátorem a plynovou kartuší, spoj mezi ventilem a hadicí s regulátorem a spoj mezi regulátorem a hadicí. Otevřete přívod plynu a pohledem zkontrolujte, zda se na některém
spoji netvoří bubliny, případně jestli se nezvětšují. Pokud se tak stane, gril nepoužívejte a obraťte se na zástupce zákaznického servisu. Mýdlový roztok může způsobovat mírnou korozi, proto je dobré
po ukončení testování těsnosti tyto části opláchnout čistou vodou.
Jak zažehnout hořák
Před tím, než se pustíte do zapalování hořáku,
nezapomeňte vyklopit dvě odkládací desky. Nesmí zůstat ležet na grilovacím roštu. Hořák zapalujte
vždy při otevřeném poklopu.
Jak postupovat?- otevřete víko,
- vyklopte dvě odkládací desky,
- regulační knoflík hořáku musí být v poloze vypnuto (O),
- otevřete ventil regulátoru,
- otočte regulačním knoflíkem hořáku do polohy otevřeno na maximum,
- jednou nebo opakovaně stiskněte tlačítko pro zapalování, tlačítko pro zapalování je také možné stisknout a držet, než se hořáky zapálí,
- pokud hořák nechytne do 5 sekund, otočte regulační knoflík hořáku do polohy vypnuto, počkejte 5 minut a poté pokus opakujte.
Jak zhasnout hořák
Hořák se zhasíná tím, že regulační knoflík otočíte do polohy vypnuto (O).
Jak zapálit hořák ručně
Postupujte stejně, jak jsme popsali výše, ale krok, kdy byste stiskli tlačítko pro zapálení, nahraďte
vložením zapálené sirky do otvoru pro sirku. Ten se nachází na stejné straně, jako elektrické zapalování ale zespodu.
zpět nahoru ↑Údržba
Aby váš gril po dlouho dobu griloval pořád stejně dobře, jako když jste si ho pořídili, je nutné ho pravidelně čistit. Některá údržba se provádí jen jednou za rok, jiná častěji.
Roční údržba
Jednou za rok byste měli zkontrolovat, zda se
v trubce hořáku pro spalovací vzduch neusadil hmyz a pavouci. Tato část je opatřena
síťkou proti hmyzu, kterou byste měli jednou za rok vyčistit. Ideální doba bude zřejmě po skončení zimní sezony, tedy před prvním jarním grilováním. Vnitřní část trubky čistěte
opatrně zubním kartáčkem a dejte si pozor, abyste neprotrhli onu zmiňovanou síťku proti hmyzu. Pozornost věnujte také hořáku, který by měl vydávat stále stejný plamen. Ten je na špičce žlutý, uprostřed světlomodrý a na konci tmavomodrý. Pro čištění hořáku použijte ocelový kartáč.
Běžná údržba
Pravidelně se věnujte i
vnějším částem grilu. Pro jejich údržbu používejte
horkou mýdlovou vodu.
Rozhodně se vyhněte abrazivním prostředkům, samočisticím prostředkům na trouby, přípravkům s obsahem citrusů a abrazivním houbičkám. Po použití mýdlové vody části opláchněte čistou vodou.
Poklop se z vnitřní strany čistí papírovou utěrkou, omýt jej můžete mýdlovou vodou, a poté opláchnout čistou vodou.
Grilovací vana se umývá teplou mýdlovou vodou a oplachuje čistou vodou.
Tuk ze záchytné vaničky
odstraňte škrabkou a vaničku omyjte teplou mýdlovou vodou. Stejně jako ostatní části ji nezapomeňte opláchnout čistou vodou.
zpět nahoru ↑Jak griluje
Značka Weber je zkrátka pojem a jeho grily vás nezklamou. U tohoto vás možná v poměru velikost cena nepříjemně překvapí cena, která je na takto malý gril docela velká, ale za to je gril opravdu kvalitní. Je vyrobený z kvalitních materiálů, které mu zaručí dlouhou životnost a také s ním nemusíte zacházet jako v bavlnce. Weber Q 1200 je kvalitním a plnohodnotným grilem pro všechny, kteří žijí v bytech a nemají k dispozici zahrádku nebo rozlehlou terasu. Gril svými rozměry přesně zapadne na klasické malé balkony panelákových bytů. Možná, že jste nikdy neuvažovali, že byste na balkoně mohli zažít tak skvělý chuťový zážitek z grilování jako na zahradě s velkým grilem a několika hořáky. Q 1200 to však opravdu hravě zvládne. Nemůžete od něj sice očekávat, že na něm připravíte hostinu pro 10 osob, ale „obžérství“ pro 4-6 lidí zvládne opravdu bravurně. Jeho velkou výhodou jsou především materiály, ze kterých je zpracovaný. Pevný nylonový materiál, který je vyztužený skelnými vlákny zajistí ochranu grilovací vaně, poklop je zase z hliníkové slitiny, která není nijak extrémně křehká. Díky použitým materiálům a skladné velikosti ho můžete pohodlně převážet i v menším autě a nemusíte se bát jeho zničení. Při převážení by rozhodně neměla být ke grilu připojená plynová kartuše. Ta by v autě neměla zůstávat, pokud je velké horko. Po převozu na místo ji doporučujeme z auta vyndat. Asi jedinou nevýhodou, kromě pořizovací ceny, je objem kartuše, který postačí tak na 4 hodiny grilování, které nemusí každému stačit. Weber naštěstí nabízí možnost přívodu i z větší tlakové láhve. Budete si muset akorát přikoupit příslušenství. Gril se velmi snadno skládá, v krabici je už v podstatě složený a vy jen přimontujete víko a další drobnosti. Zajímavě řešeno je u tohoto grilu zapalování, které funguje na jiskru, která se vytvoří po zmáčknutí tlačítka zapalování. Tlačítko funguje na jednu AAA baterii, která se umisťuje přímo do tlačítka. Grilovací rošt je litinový se speciálními drážkami, které zabraňují, aby se mastnota dostala na hořáky. To zabezpečí, že nedojde k požáru. Z hlediska údržby by bylo praktičtější, kdyby se hned pod hořákem nacházela miska na odkapávající tuk, která se však nachází v podstatě ve spodní venkovní části, takže mastnota stéká po vnitřní straně grilu do misky. Aby údržba nebyla tak náročná, je dno vyspádováno tak, aby mastnota okamžitě stekla do misky a zbytečně dlouho nezůstávala na stěnách grilu. Další drobnou nevýhodou je v podstatě absence nepřímého grilování, hořák je v grilu jen jeden a ovládá se jedním otočným tlačítkem. K tomuto grilu není bohužel velký výběr příslušenství, protože většina příslušenství sedí až na vyšší řady. Abyste vždy dosáhli dobrého výsledku grilování, je nutné mít co nejvíce zavřený poklop. Teplotu můžete sledovat na teploměru. Podle toho pak stačí ovládat intenzitu plamene. Praktické jsou také dvě odkládací plochy, na kterých však rozhodně nedoporučujeme krájet. Slouží pouze k odložení grilovacího náčiní případně talířků. Odkládací plochy jsou sklápěcí, takže po grilování je stačí složit na rošt, gril zavřít a máte uklizeno. Vždy však plochy na rošt umísťujte, až je úplně vychladlý.
zpět nahoru ↑Zkušenosti
- Není příliš kompatibilní s příslušenstvím Weber.
- Je možné ho pořídit v několika barevných provedeních.
- Ke grilu je možné dokoupit pojízdný vozík nebo pevný stolek.
- Gril má nízký modrý plamen.
Zjistit cenu Hodnotili jsme i
plynový gril Campingaz.
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu
Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.
Co můžete čekat?
- Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
- Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
- Rady k nakupování
- Nové recenze produktů
- Nové srovnávací testy
- Tyto e-maily jsou zdarma
- Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.
Plne potvrzuji zkusenosti autora recenze. Jen pro pohodlnejsiprovoz je mozne pripojit beznou 2 kg PB bombu