Jak vybrat domácí pekárnu

Kvalitní strava je základ pevného zdraví. Hitem jsou v současnosti bio výrobky, farmářské produkty a další. Velkou výhodou, a to nejen finanční, je, pokud si aspoň část potravy můžete vypěstovat doma na zahrádce. Kromě vlastnoručně vypěstovaných plodin si také můžete upéct vlastnoručně připravené pečivo. Postačí, když budete mít kvalitní domácí pekárnu. Přečtěte si, jak péct v domácí pekárně a jak si ji správně vybrat!

Test domácích pekáren 2018

NázevPečeníProgramyVybaveníCelkem
1.Tefal PF 611838Zjisti cenu90%100%80%
90%
Recenze
2.ETA Duplica Vital PlusZjisti cenu80%80%70%
77%
Recenze
3.Concept PC-5060Zjisti cenu60%70%50%
60%
Recenze
4.Sencor SBR 760 WHZjisti cenu60%70%40%
57%
Recenze
5.Philco PHBM 7000Zjisti cenu50%70%50%
56%
Recenze
NázevMax. váha bochníku (g)Příkon (W)Počet hnětacích hákůPočet velikostí bochníkuPočet stupňů propečení
1.Tefal PF 61183815001600233
2.ETA Duplica Vital Plus1400850235
3.Concept PC-50601250800223
4.Sencor SBR 760 WH1360850233
5.Philco PHBM 70001000650123
NázevBagetyOvládáníPočet programůPočet pečících nádob
1.Tefal PF 611838anodotykové194
2.ETA Duplica Vital Plusanodotykové132
3.Concept PC-5060anotlačítkové121
4.Sencor SBR 760 WHnetlačítkové121
5.Philco PHBM 7000netlačítkové121
zpět nahoru ↑

K čemu mi bude domácí pekárna?

Pokud doma sami pečete chleba, určitě víte, že je to možné i bez domácí pekárny. Určitě ale také víte, že je tato činnost velkým žroutem času. Pokud se tedy této časové zátěže chcete zbavit, stačí si pořídit domácí pekárnu. Do nádoby jen vložíte ingredience, nastavíte program a dál se nemusíte o nic starat.

Dobrá rada: S domácí pekárnou vám odpadnou starosti s ručním hnětením těsta, vytvarováním bochníku a s hlídáním vykynutí.

Pro pečení chleba můžete použít buď koupenou chlebovou směs, nebo si uděláte vlastní recept na chleba z domácí pekárny. Receptů najdete spoustu, ale až po samotném vyzkoušení zjistíte, který je pro vás ten pravý a podle kterého dokážete vyrobit chleba podle vašich představ. Podle receptů můžete připravit chleba celozrnný, bylinkový, cibulový, žitný, sýrový a mnoho dalších.

Na trhu jsou pekárny, které můžete využít i jinak, než jen na pečení chleba. Často disponují více programy, do kterých se řadí:

  • programy na přípravu marmelády (program marmeláda se hodí i na přípravu škvarek a různých kaší)
  • jogurtu
  • masa
  • program pro bezlepkové pečení mají jen některé pekárny
  • bezlepkové pečivo upečete v každé pekárně, ale se speciálním programem to bude pohodlnější

Díky těmto programům můžete doma vykouzlit:

  • mazanec z domácí pekárny
  • jahodovou marmeládu z domácí pekárny
  • houskový knedlík
  • rohlíky
  • …a další

U některých pekáren také narazíte na automatický dávkovač surovin, který však není tolik potřebný. V praxi jej využijete jen minimálně.

Kdy je nejvyšší čas pro pořízení domácí pekárny

Pekárnu si pořiďte pokud:

  • chcete jíst zdravě
  • chcete mít pod kontrolou co chléb z domácí pekárny nebo jiné potraviny připravené v přístroji obsahují
  • chcete ušetřit za bezlepkové pečivo, protože jste celiak
  • chcete péct chleba bez námahy
zpět nahoru ↑

Jaká velikost pekárny bude nejlepší

Velikost pekárny se odvíjí od počtu lidí, pro které chcete potraviny připravovat. Na trhu najdete pekárny, které upečou chleba v rozmezí od 500 – 1 800 g. Některé pekárny zvládnou jen menší chleby a jen část pekáren se popere i s těmi největšími.

Dobrá rada: Pro čtyřčlennou rodinu je ideální varianta pekárny s obsahem 1 200 – 1 300 g.

Kolik peněz je dobré investovat

I domácí pekárna za 1 000 Kč může odvést skvělou práci. Pokud však pečete často, nepočítejte, že vám tento přístroj vydrží dlouho.

Nedostatky levných přístrojů:

  • nedokonalé hnětení
  • hlučnost při hnětení
  • brzké loupání povrchu formy
  • rychlé opotřebení materiálů
  • odlupování popisků na ovládacím panelu

Dobrá rada: S dlouhou životností můžete počítat u domácích pekáren vyrobených z nerezu, který je zároveň zdravotně nezávadný.

Materiály pečících forem

Teflon

  • snadná údržba
  • jednoduché vyklopení chleba
  • nízká cena
  • dá se snadno poškrábat (např.: častým používáním semínek a nevhodným vyklápěním chleba)

Keramika

  • lepší odolnost proti poškrábání než u teflonu
  • delší životnost
  • vyšší pořizovací cena než u teflonové formy

Nerez

  • materiál s velmi dlouhou životností
  • variabilita použití = ničím ji není možné poškrábat
  • k nerezu se chléb může připéct

Hnětací háky do domácí pekárny

Při výběru pekárny se budete rozhodovat, jestli pořídit variantu jednohákovou nebo dvouhákovou. Pokud víte, že budete péct malé bochníky chleba, postačí vám jednoháková pekárna. Dva háky se hodí pro větší množství zadělávaných těst. Velikost pekárny není závislá na počtu háků. To znamená, že jednoháková je stejně velká jako dvouháková. Takže si klidně můžete koupit dvouhákovou verzi, která je vhodná i na zadělávání těst, které budete péct v klasické troubě (těsto na rohlíky, koláčky atd.).

Hnětací háky mohou být pevné, to znamená, že se zapečou do těsta a vy je při vyndávání musíte z chleba vytrhnout, takže ho vzhledově trochu poničíte. Druhou možností je pokaždé háky manuálně vyndat poté, co je dokončeno hnětení. Musí si to hlídat a je to trocha práce navíc.

Sklopné hnětače se po přípravě těsta z chleba vysunou, takže po sobě zanechají jen malou stopu v podobě otisku na kůrce chleba. Ale nemusí se to stát vždy. Záleží, jak moc těsto nakyne. Čištění sklopných hnětačů není příliš praktické, a proto je nejlepší, pokud se hnětače po dohnětení mohou úplně odejmout.

Víte, že: Často se stává, že se při zadělávání pekárně pomáháte třeba vařečkou, aby se dobře prohnětly všechny suroviny. Některé totiž mohou zůstat přilepené na stěnách.

Ovládání domácí pekárny

Při výběru se zaměřte na ovládání pekárny. Mělo by být snadno pochopitelné a přehledné. Nejčastěji mají pekárny 6 – 8 tlačítek, které se ovládají dotykově. Pokud by tlačítek bylo příliš mnoho a nebyla by snadno pochopitelná, byla by vám při pečení akorát přítěží.

Velikost pekárny

Pokud si vybíráte pekárnu, je dobré, abyste ji měli hned po ruce, ideálně na kuchyňské lince. Při měření pekárny počítejte také s prostorem, který bude potřeba pro otevření víka. Hmotnost pekáren se nejčastěji pohybuje od 5 – 8 kg.

Dobrá rada: Pekárna by neměla mít vystouplé části a členitý povrch, lépe se pak udržuje.

Spotřeba energie

Příkon nemá vliv na spotřebu. Pamatuje, že při přípravě chleba pekárna nejde na plný výkon celou dobu. Nejvíce energie spotřebuje během pečení. Spotřeba elektrické energie na jeden chleba se pohybuje mezi 0,2 – 0,5 KWh včetně mísení, kynutí a pečení. Pečení v domácí pekárně má poměrně nízkou spotřebu elektrické energie. Celý proces pečení vás bude stát asi 2 Kč.

Něco navíc

Některé pekárny disponují funkcí „odložený start“, takže si můžete pečení naprogramovat tak, abyste ráno snídali ještě křupavý a teplý chléb. Nezapomeňte však, že ne všechny pekárny jsou vhodné pro noční provoz. Levnější plastové modely mohou vydávat nepříjemný hluk.Na trhu se můžete setkat i s pekárnou, která je schopná i při 15minutovém výpadku elektriky navázat na probíhající program a pečení dokončí.

Domácí pekárny mohou mít jednu velkou formu na bochník a také jednu, která je rozdělená na dvě menší komory, ve kterých můžete připravit dva menší chleby. Při výběru si dejte pozor na délku přívodního kabelu. Ten může u různých pekáren dosahovat rozdílu až půl metru, a pokud máte na lince problémy se zásuvkami, značně vám tím může zkomplikovat život, nebo spíše pečení.

Nejlepší recenze na domácí pekárny vám mohou poskytnout vaši známí, kteří už pekárnu mají. Poradí vám nejen ohledně počtu hnětacích háků, ale také vám řeknou, jaké výhody a nevýhody pekárna má z jejich zkušenosti.

zpět nahoru ↑

Typy mouky a jejich kódů

Kód moukyNázev mouky
00Pšeničná mouka hladká světlá
T 400Pšeničná výběrová polohrubá
T 405Pšeničná mouka polohrubá výběrová, je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček
T 450Pšeničná hrubá (krupice)
T 500Žitná světlá
T 512Pšeničná pekařská speciál
T 530Pšeničná mouka hladká světlá – pekařská speciál
T 550Pšeničná mouka polohrubá světlá
T 650Pšeničná mouka hladká polosvětlá
T 700Pšeničná mouka světlá konzumní
T 930Žitná tmavá chlebová
T 960Žitná chlebová
T 1000Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
T 1050Pšeničná mouka chlebová
T 1150Žitná mouka hladká chlebová
T 1700Žitná celozrnná
T 1800Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná
zpět nahoru ↑

Další oblíbené pekárny

ETA Delicca 7149

Oceňujeme tichý provoz, jednoduchou obsluhu, hezké provedení a dobrou cenu. Velkým přínosem je také dostatečný počet programů. Škoda, že po hácích zůstávají díry v chlebu, nevypadá to úplně dobře. Můžete vytáhnout háky předtím než pečení začne, ale to se pokaždé nechce. Zamrzí, že v přiložené kuchařce není žádný recept na bezlepkové pečivo. Ovládání je docela snadné, podle návodu ho hned pochopíte. Chvíli ale trvá, než si najdete ty správné recepty, které vám vyhovují. Nebojte se experimentovat. Stojí to za to.

Počet hnětacích háků2
Odložený startano
Hmotnost chleba800 – 1 200 gramů
Počet pečících programů12
Program na bezlepkové pečeníano

Najít nejlepší nabídku

SENCOR SBR 930

Pochvalu zaslouží pěkný design, skladnost, tichý provoz, snadná manipulace a údržbu, příznivá cena a snadné ovládání. Problém je u občas špatného míchání těsta, míchá jen jedním směrem a občas se vytvoří velká hrouda, s kterou si moc dobře nedokáže poradit. Pečící nádoba se snadno čistí, ale na kovovém povrchu pekárny je vidět každý otisk prstu. Slušná pekárna, svou velikostí vhodná spíše pro pár nebo menší rodinu.

Počet hnětacích háků1
Odložený startano
Hmotnost chleba750 – 900 gramů
Počet pečících programů11
Program na bezlepkové pečeníne

Najít nejlepší cenu

 

Eta 3150 90000 Crustum

Pekárna peče výborný celozrnný chleba, semínka je možné přidat později. Má kompaktní design, dobrý poměr cena/výkon a je tichá při provozu. Jako negativní vlasnost hodnotíme, že není signalizace špatně dovřeného víka. Signál, který vydá pekárna po dokončení programu je hlasitý. V prvních pár případech vás asi překvapí a možná i vyděsí. Trošku ztuha jdou panty otevíracího víka a hlučnost při hnětení je o něco vyšší než u jiných pekáren. Hněte velmi dobře a jeden z programů je „dort“. Nelekejte se, v pekárně dort péci nemusíte. Stačí těsto po uhnětení předat do vhodné nádoby. Pro milovníky francouzských baget je možnost dokoupení „bagetovače“. Potom v pekárně můžete připravit až čtyři kousky současně.

Počet hnětacích háků2
Odložený startano
Hmotnost chleba1 300 gramů
Počet pečících programů12
Program na bezlepkové pečeníano

Najít nejlepší nabídku

ECG PCB 538

I u tohoto modelu je  jednoduché a přehledné ovládání, slušná kniha receptů a hlavně snadná údržba a jednoduchá manipulacies pečící formou. Jde o jeden z levnějších modelů a podle diskuzí na internetu se zdá, že záleží na štěstí zda dostanete „dobrý“ kus nebo máte smůlu. Prvním způsobem získáte vydařenou pekárnu za jednu z nejlevnějších cen na trhu, v druhém můžete mít problém s rovnoměrností pečení, pekárna vydává nepříjemné zvuky nebo dokonce trochu cestuje po stole. Škoda, že displej není podsvícený, při večerním pečení by se to hodilo. Ve většině případů bude spokojeni, tak záleží na tom zda vám nižší cena stojí za trochu rizika.

Počet hnětacích háků2
Odložený startano
Hmotnost chleba1 300 gramů
Počet pečících programů10
Program na bezlepkové pečeníne

Najít nejlepší cenu

SENCOR SBR 1031

Jde o „mini“ pekárnu, vhodnou pro jednoho. maximálně dva lidi.Velmi pozitivní je nízká hmotnost pekárny, snadno z ní vyklopíte chleba a lehce se čistí. Mezi nevýhody patří jen jeden hnětací hák, takže ne vždy je těsto dobře prohnětené. Je to spíše taková pekárna na vyzkoušení jestli vás to pečení domácího chleba bude bavit. Nezabere v domácnosti mnoho místa a je poměrně levná.

Počet hnětacích háků1
Odložený startano
Hmotnost chleba450 – 900 gramů
Počet pečících programů12
Program na bezlepkové pečeníne

Najít nejlepší nabídku

 

Ozkoušené recepty

Protože pečení v domácích pekárnách je stále více cool, připravili jsme pro vás několik zajímavých receptů. Pamatujte však, že ne každému může recept vyhovovat, a proto je potřeba vyzkoušet více variant. Teď už nezbývá, než vám popřát dobrou chuť a úspěšnou přípravu!

Žitný chléb z domácí pekárny

  • 3 lžičky soli
  • ½ kostky droždí
  • 300 g žitné mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce kmínu
  • 150 ml vlažného mléka
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžíce octu
  • 260 ml vlažné vody
  • 300 g hladké mouky 00 (pekařská speciál, odpovídá značení 00 Extra)

Všechny ingredience (tekuté i sypké) dejte do pekárny, zapněte příslušný program a těšte se na výsledek!

Vánočka z domácí pekárny

  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • citronová kůra
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • bílek na potření

Do pekárny dejte nejdříve mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřáté máslo, špetku soli, cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru a sušené droždí.

Vykynuté těsto rozdělte na 9 částí. Vyválejte je na válečky a upleťte copy ze 4, 3 a 2 válečků. Každý cop potřete bílkem. Na horní část nasypte plátky mandlí a do vánočky zapíchněte několik špejlí, aby se nerozjela při pečení.

Vánočku dejte do předem vyhřáté trouby na 170°C. Po 10 minutách plech otočte a teplotu snižte na 140°C. Celkem by se vánočka měla péct 30 minut dozlatova.

Marmeláda z domácí pekárny

  • 900 g jahod (nebo jiného ovoce)
  • 500 g želírovacího cukru
  • lžíce citronové šťávy

Ovoce omyjte, oloupejte (pokud je to nutné), pokrájejte nebo rozmixujte

Do pečící formy dejte ovoce a želírovací cukr v poměru 2:1. Při přípravě marmelády z jahod, malin a ostružin se přidává ještě lžíce citronové šťávy.

Vše důkladně promíchejte a zapněte program „marmeláda“

Po dokončení formu vytáhněte a marmeládu naplňte do sklenic. Ty dobře uzavřete a nechte vychladnout.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.1/5 62 hodnocení
Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Napište svou recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.