Jak vybrat kávovar nebo čajovar

Také si nedokážete svůj den představit bez šálku lahodné kávy či kvalitního čaje? Uvažujete proto nad pořízením kávovaru nebo čajovaru do práce či domova, ale nevíte, jaký přístroj pro vás bude ten nejvhodnější? Nezoufejte. V následujícím článku vám objasníme jednotlivé typy i funkce obou přístrojů.

Test kávovarů a čajovarů 2017

DeLonghi ECAM 22.110 B

  • Typ: espressovač
  • Ovládání: mechanické
  • Displej: ne
  • Tlak: 15 barů
  • Tryska: ano
  • Zásobník na mléko: ne

Jedná se o espressovač patřící do střední cenové kategorie, nabízí však řadu zajímavých funkcí, jakými jsou: automatické vypnutí, možnost zvolit velikost šálku, množství a teplotu vody i výslednou intenzitu chuti. Jde o kávovar, který nemá problém s nastavitelným mletím kávy (lze jej tedy bez problému využít i na zrnkovou kávu). Preferovaný nápoj lze také uložit do paměti přístroje a před jeho přípravou stačí pouze zmáčknout tlačítko. Dokáže také velmi dobře napěnit mléko, a připravit tak vynikající mléčné nápoje. Výrazným pozitivem je také velmi tichý mlýnek.

Tento model dokáže také připravit dva šálky najednou. Někteří uživatelé si však stěžují na rozdílné množství kávy v jednotlivých šálcích a její slabší intenzitu. Jako další negativum bylo vnímáno automatické proplachování přístroje po zapnutí. Je totiž vždy nutno nejdříve počkat, až se přístroj propláchne, a až poté je možno připravovat kávu. Při proplachování je také spotřebováno velké množství vody z nádržky, která má malé rozměry, a je tedy nutné vodu velmi často doplňovat. Uživatelům vadilo také plastové tělo přístroje, chybějící displej a skutečnost, že jedna kontrolka signalizuje více závad.

Celkově se však jedná o model s vynikajícím poměrem ceny a kvality. Káva z tohoto přístroje je chuťově velmi dobrá. Lze jej tedy doporučit do všech domácností, případně i kanceláří.
Zjistit cenu

DeLonghi EC 680

Typ: překapávač
Ovládání: mechanické
Displej: ne
Tlak: 15 barů
Tryska: ano
Zásobník na mléko: ne

Jedná se o pákový kávovar. Ačkoli patří do nejnižší cenové kategorie, má co nabídnout. Výrazným kladem je jeho velikost a váha. Je to skutečně skladný přístroj, který vám nezabere příliš mnoho místa v kuchyni. Lze jej použít jak na mletou kávu, tak na E.S.E. pody. Pěna je kvalitní, ale její příprava vyžaduje cvik.

Zcela nefunkční je však funkce nahřívání šálků. Bohužel ji však nelze vypnout. Nastavení a obsluha přístroje je složitější kvůli absenci displeje. Podobně jako u jiných modelů, i u tohoto je problémem malá nádržka na vodu, kterou je nutné neustále kontrolovat a doplňovat. Některým uživatelům také vadí odkapávající zbytková voda z přístroje po dokončení přípravy nápoje.

Protože se jedná o malý přístroj, lze jej doporučit maximálně pro dva lidi a obecně pro méně časté použití.
Zjistit cenu

Krups KP100BCE NESCAFÉ DOLCE GUSTO Piccolo

  • Typ: kapslový
  • Ovládání: plnoautomatické
  • Displej: ne
  • Tlak: 15 barů
  • Tryska: ne
  • Zásobník na mléko: ne

Jedná se o kapslový kávovar, který je cenově velmi dostupný a můžete jej bez problému použít také pro přípravu kakaa či čaje. Výběr vhodných kapslí je bohatý a vybere si z nich opravdu každý. Mezi další přednosti patří malé rozměry, snadné ovládání a velmi rychlá příprava.

Podstatnou nevýhodou je hlučnost a vibrace při chodu. Při přípravě nápoje je tedy lepší být vždy poblíž přístroje. Někteří uživatelé si dokonce stěžují, že musí šálek přidržovat. I tento model postrádá větší nádobu na vodu a nelogicky černému i šedému kávovaru je dodáván kabel v červené barvě, což působí velmi neesteticky.

Tento model je vhodný na chalupu, případně se také hodí pro převážení (například na dovolenou). Doporučujeme jej spíše pro občasnou přípravu nápojů do menších rodin.
Zjistit cenu

DeLonghi ESAM 6900

  • Typ: espressovač
  • Ovládání: automatické
  • Displej: ano
  • Tlak: 15 barů
  • Tryska: ano
  • Zásobník na mléko: ano

Přístroj z nejvyšší cenové kategorie vhodný pro všechny fajnšmekry, kteří si potrpí na skutečně luxusní kávu. S trochou nadsázky se jedná spíše o počítač než kávovar. Disponuje barevným a velmi přehledným displejem s bezchybnou češtinou. Celkově nabízí velké množství zajímavých funkcí. Například parametry každého nápoje lze podle individuálních preferencí uživatele nastavit a uložit. Vynikající je schopnost samočištění, odvápnění, akustický signál a mnoho dalšího. Příprava nápojů je rychlá a bezchybná. Potěší také velmi povedený design.

Vzhledem k tomu, že přístroj nabízí velké množství funkcí, projít celý návod může být složitější. Nádoba na vodu by mohla být i u tohoto přístroje větší. Drobnou nevýhodou je také nerezový plášť přístroje, na kterém jsou více patrné nečistoty. Nejvýraznějším negativem, který uživatelé uvádějí, je vysoká cena. Pokud vám však nevadí si za kvalitu připlatit a hledáte přístroj, která zvládne velmi kvalitně připravit velké množství nápojů, pak je pro vás tento přístroj ideální volbou.
Zjistit cenu

Morphy Richards 43970

  • Využití: čajovar a rychlovarná konvice v jednom
  • Ovládání: mechanické
  • Displej: ano
  • Objem vody: 1 l

Tento čajovar můžete použít také pouze jako rychlovarnou konvici, která umožňuje nastavení teploty vody na 85°, 95° a 100°C. Velmi snadno s ním připravíte jak sypaný, tak i sáčkový čaj. Umožňuje nastavení pěti možností intenzity louhování. Obsluha je velmi jednoduchá a intuitivní pomocí přehledného displeje. Čištění a údržba je velmi snadná, postačí vám (podobně jako u rychlovarné konvice) pouze kyselina citronová a běžné kartáč na mytí nádobí.

Mezi negativa patří především nedostatečná doba, po kterou je přístroj schopen udržet teplotu (činí pouze 20 minut). Po odejmutí konvice z podstavce se udržování teploty přeruší a při opětovném postavení na podstavec se již neobnoví. Nevýhodou je také relativně malý objem konvice.

Jedná se však o výborného pomocníka všude tam, kde se čaj vaří denně. V této cenové relaci navíc na trhu neexistuje podobný produkt, proto jej vřele doporučujeme všem milovníkům kvalitního čaje.
Zjistit cenu

Severin KA 5802

  • Využití: čajovar a kávovar v jednom
  • Ovládání: mechanické
  • Displej: ne
  • Objem vody: 2 l

S pomocí tohoto přístroje lze připravit zároveň šálek čaje i kávy, skládá se totiž ze dvou samostatných ohřevných systémů a skleněných konvic (každá o objemu 1 l, což odpovídá přibližně 8 šálkům). Disponuje také dvěma vypínači a dvěma filtry, můžete tedy využít pouze jednu část přístroje a připravit si pouze jeden druh nápoje. Výhodou tohoto spotřebiče jsou malé rozměry a váha, díky nimž nezabere příliš mnoho místa ve vaší kuchyni. Je také opatřen uzávěrem proti kapání, díky němuž po vyjmutí konvice nedojde k nechtěnému odkapávání tekutiny.

Mezi nedostatky patří plastové tělo přístroje, které je však v této cenové kategorii standardem. Nevýhodou je také chybějící regulace teploty (což se může negativně projevit při přípravě sypaných čajů).

Pokud však patříte mezi milovníky překapávané kávy a sháníte do domácnosti nebo kanceláře jednoduchý přístroj, který dokáže připravit velké množství kávy i čaje najednou, pak pro vás může být tento model dobrou volbou.
Zjistit cenu

Domo DO 475 K

  • Využití: čajovar a kávovar v jednom
  • Ovládání: mechanické
  • Displej: ne
  • Objem vody: 0,6 l

Ačkoli se jedná se o výrazně levný model, má poměrně hodně co nabídnout. Dokáže připravit jak překapávanou kávu, tak i sypaný čaj. Při chodu je tichý, údržba a čištění je snadné a příprava kávy nebo čaje je skutečná hračka. Navíc díky plotýnce dokáže váš nápoj udržet dlouho teplý, můžete si jej tedy vychutnat po delší dobu. Dalším pozitivem je malá hmotnost a příjemné rozměry, tento model lze proto doporučit například na cesty.

Negativem je déle trvající příprava nápoje, nemožnost nastavit určitou teplotu a malý objem konvičky – a to pouze 0,6 l. Z tohoto důvodu je ideální pro jednotlivce, případně páry. Ocení jej však pouze uživatelé, kteří se spokojí s nižší kvalitou připravené kávy (či čaje) a nechtějí do přístroje příliš investovat. Rozhodně jej nedoporučujeme do kanceláří.
Zjistit cenu

zpět nahoru ↑

Kávovary

Při výběru vám pomůže, když si ujasníte, co od spotřebiče očekáváte a jaké funkce nejčastěji využijete. Zkuste si proto nejdříve zodpovědět následující otázky:

  • Máte raději espresso nebo filtrovanou/překapávanou kávu?
  • Kolik šálků kávy budete denně připravovat?
  • Považujete přípravu kávy za svůj oblíbený rituál nebo dáváte přednost rychlé a bezpracné přípravě?
  • Kolik peněz jste ochotni do spotřebiče investovat?
zpět nahoru ↑

Typy kávovarů

Podle druhu nejčastěji připravovaného nápoje dělíme spotřebiče na kávovary na espresso (tzv. espressovače či presovače) a na filtrovanou kávu. První z nich jsou vhodné pro všechny milovníky silné chutě, vůně, pěny či mléčných kávových nápojů. Druhé zase ocení všichni, kteří si často rádi dopřávají větší množství méně aromatické a nepříliš silné kávy.

Espressovače

Tyto přístroje dělíme na espressovače:

  • automatické
  • pákové
  • kapslové

Automatické espressovače

Potrpíte-li si na jednoduchost přípravy, automatické (a kapslové) přístroje jsou nejlepší volbou. Stačí pouze stisknout tlačítko a kávovar se o vše postará (od namletí kávy, po její upěchování až po spaření). Některé dražší modely se dokonce dokážou i samy vyčistit (a to i od vodního kamene).

Kvalitní přístroje tohoto typu by měly být opatřeny možností nastavit jemnost mletí kávy. Také nesmí postrádat samostatný přívod pro již namletou kávu. Užitečným pomocníkem, který nechybí u téměř žádného kávovaru tohoto druhu, je také funkce předehřívání šálků (aby si káva uchovala co nejdéle správnou teplotu a chuť).

Velmi důležité je také sledovat, zda má spotřebič nastavitelnou výšku výpustě kávy. Tuto funkci oceníte především, pokud budete připravovat různé varianty espressa (například lungo). Na každou z nich totiž potřebujete jinak vysokou skleničku (případně šálek).

Součástí kvalitního automatického espressovače je také parní tryska pro přípravu mléčné pěny, pomocí níž připravíte cappuccino, caffè latte nebo latte macchiato. Dražší modely jsou dokonce vybaveny příslušenstvím (tzv. cappuccino tower), které dokáže čerpat mléko přímo z krabice. Existují ale také přístroje se zabudovaným zásobníkem na mléko, které jsou schopné automaticky připravit jakýkoli mléčný kávový nápoj.

Díky minimální námaze při přípravě nápoje jsou automatické espressovače vhodné především všude tam, kde se vypije velké množství kávy a není čas na její přípravu. Profesionální modely tak budou ideální do restaurací a barů. Menší automatické přístroje zase oceníte v kancelářích či velkých domácnostech.

  • připravuje vždy čerstvě namletou kávu podle přesného postupu
  • snadná a rychlá příprava
  • chuť a konzistence nápoje
  • vyšší pořizovací cena
  • velikost
  • zásobník na kávu je umístěn v těle přístroje (je vystaven nežádoucímu působení tepla)

Pákové espressovače

Pokud se rozhodnete pro tento typ přístroje, počítejte s tím, že se jedná o kávovar na mletou kávu. Veškerou přípravu vašeho oblíbeného nápoje tedy budete muset obstarat vy a přístroj vám jej pouze uvaří. U tohoto typu byste marně hledali zásobník na kávu, proto pokaždé, když si budete chtít uvařit šálek kávy, musíte nejdřív kávu namlít na kvalitním mlýnku a napěchovat ji do sítka, a až poté kávovar zapnout. Regulace dávkování vody a čistění přístroje zůstává na rozdíl od automatických přístrojů většinou na vás. Myslete také na další výdaj, který pro vás bude v tomto případě představovat kvalitní mlýnek.

I tyto přístroje jsou však většinou vybaveny funkcí předehřívání šálků a také parní tryskou. Pokud se tedy nechcete připravit o rituál přípravy a zároveň jste milovníky mléčných kávových nápojů, bude pro vás ideální tento typ přístroje.

Přípravu si můžete usnadnit pomocí tzv. PODů. Jedná se o polštářky naplněné kávou, fungují tedy podobně jako kapsle do kapslového kávovaru. Jednoduše je vhodíte do sítka a zapnete přístroj. Přesto i takto bude příprava a údržba náročnější než u ostatních typů.

  • nízká pořizovací cena
  • snadná údržba
  • nízká cena za šálek
  • náročná příprava
  • náročnější na údržbu
  • nutný mlýnek

Kapslové espressovače

Přístroje z této kategorie se těší stále větší oblibě. Vynikají totiž nejjednodušší přípravou – stačí pouze vložit do přístroje kapsli a stisknout tlačítko. Po zasunutí se probodne její obal, čímž se vytvoří otvory pro přítok a odtok horké vody. Kapsle zároveň slouží také jako držák na kávu, filtr a podle druhu kapsle případně také vytváří mléčnou pěnu. Po použití ji pouze vyhodíte.

Výrazným nedostatkem těchto přístrojů je vysoká cena kapslí a také skutečnost, že jediné, co můžete na přístroji nastavit, je množství vody. Dražší modely však dokážou přečíst čárový kód na kapsli a danému typu nápoje přizpůsobit i potřebnou přípravu. Pro nápoje s mlékem je vhodnější využít kapsle s kondenzovaným mlékem (nejen, že sušené mléko není chuťově tak výrazné, ale část ho v kapsli po přípravě zůstává).

K dostání jsou kapsle s různými druhy nápojů, připravit tak můžete třeba i horkou čokoládu, nebo dokonce čaj. Nevýhodou však je, že většina přístrojů dokáže pracovat pouze s kapslemi přímo od výrobce daného kávovaru.

Při výběru kávovaru na kapsle je potřeba dávat pozor, jelikož se v této kategorii nacházejí přístroje, mezi nimiž jsou velké rozdíly v kvalitě. Levnější modely mohou mít problém s dostatečným tlakem čerpadla, a kvalitního espressa se tedy od nich nedočkáte. Zato dražší kvalitní modely vám umožní (podobně jako automatické espressovače) pomocí nádoby na mléko či parní trysky připravit vynikající cappuccino nebo latte macchiato.

Zajímavou alternativou k běžným kapslím do kávovaru jsou tzv. E.S.E. pody. Jedná se o určitý druh kapsle, která je složena ze dvou částí – ze síta, které můžete použít opakovaně, a z papírové tobolky s namletou praženou kávou. Velkou výhodou je nižší cena a možnost využít E.S.E. pody v libovolném typu kávovaru.

Kávovary na kapsle jsou určeny především do domácností či firem – jednoduše všude tam, kde neplánujete připravovat váš oblíbený nápoj příliš často.

  • nízká pořizovací cena
  • velmi rychlá a jednoduchá příprava
  • trvanlivost a uchování aroma v kapsli
  • snadná údržba
  • snadná příprava i nekávových nápojů
  • vysoká cena kapslí / jednoho šálku (tři šálky pro dva lidi denně vyjdou měsíčně zhruba na 900,-)
  • většinou lze použít pouze kapsle výrobce daného espressovače
  • kvalita výsledného šálku
  • nepoužitelné pro mletou kávu

Kávovary na filtrovanou kávu

Ačkoli u nás filtrovaná káva není tak oblíbená jako espresso, mnozí na ni nedají dopustit. Pokud mezi ně patříte také, zaměřte se při výběru na následující kávovary, které mají tu výhodu, že jsou o poznání levnější než espressovače:

  • moka konvičky
  • french press
  • překapávače

Moka konvičky

Pokud jste milovníky výrazné chuti a uvítáte i vyšší obsah kofeinu, zvolte moka konvičku. Příprava nápoje je velmi jednoduchá. Do spodní části konvičky nalijete vodu, do sítka nasypete umletou kávu a už jen zašroubujete a postavíte ideálně na plynový sporák. Ohřívání změní vodu v páru, která prochází nahoru skrz kávu, zde se následně zchladí a kondenzuje do konečné podoby nápoje. Takto připravená káva se vyznačuje specifickou, lehce připálenou chutí.

Moka konvičky jsou součástí snad každé italské domácnosti. Jejich výhodou je snadná příprava, k níž můžete použít jakoukoli kávu. A pokud chcete být nezávislí na sporáku, můžete si pořídit také konvičku s integrovaným topným tělískem.

  • nízká pořizovací cena
  • snadná příprava
  • malé množství připravené kávy
  • specifická (připálená) chuť

French press

Příprava kávy pomocí french pressu je jednou z nejoblíbenějších na světě. Výsledný nápoj je chuťově velmi dobrý a téměř se vyrovná pravému espressu. Přitom příprava je poměrně jednoduchá: umletou kávu nasypete do (nejlépe předehřáté) skleněné nádoby, zalijete vodou (která má nejlépe kolem 93°C), promícháte a přiklopíte vrchní částí s filtrem, po přibližně 4 minutách píst stlačíte dolů a kávu přelijete do šálků.

Na rozdíl od moka konvičky, v níž var částečně znehodnotí přirozenou chuť kávy, či filtračních kávovarů, které pracují pomocí filtračního papíru, v němž se zachytí kávové oleje, french press nejlépe zachovává lahodnou chuť kávy. Doporučujeme jej proto do domácností i na pracoviště, lze v něm totiž uvařit více šálků kávy najednou.

  • nízká pořizovací cena
  • snadná příprava
  • větší množství kávy
  • nutný mlýnek
  • je potřeba dodržet postup přípravy

Překapávače

Velmi oblíbená je také příprava kávy pomocí překapávače (velmi známý je například tzv. dripper, který se nasazuje přímo na šálek). Princip je velmi jednoduchý: na papírový filtr či sítko rozprostřete kávu, kterou následně přelijete vodou o teplotě nejlépe 93°C. Podobně jako u moka konvičky a french pressu i v tomto případě si musíte kávu sami umlít nebo si koupit již umletou. Přitom platí, že čím jemněji kávu umelete, tím silnější výsledný nápoj bude.

Pokud vám nevadí nahořklá chuť (jež vzniká delší dobou filtrování) a řidší konzistence než je třeba u espressa a zároveň máte rádi jednoduchou přípravu, kvalitní překapávač může být ideální volbou.

Na trhu ale najdete i dražší automatické modely s časovačem, které přípravu filtrované kávy usnadní.

  • nízká pořizovací cena
  • snadná příprava
  • větší množství kávy
  • nutný mlýnek
  • méně výrazná a nahořklá chuť
zpět nahoru ↑

Důležité parametry

Při výběru nezapomeňte vzít v potaz i následující parametry, které vám pomohou vybrat kávovar podle vašich představ:

  • tlak a teplota
  • příkon
  • spotřeba

Tlak a teplota

Tlak patří mezi nejdůležitější faktory, které ovlivňují kvalitu připravené kávy. Pokud zvolíte profesionální kávovar, stačí vám hodnota tlaku 9 barů. Pokud však budete pořizovat kávovar pro vaši domácnost, zvolte hodnotu tlaku od 15 barů výše (tyto přístroje totiž nedokážou udržet konstantní tlak a na hodnotu 9 barů se dostanou v průměru).

Rozhodně však neplatí, že čím vyšší tlak, tím lepší nápoj získáte. Vyhněte se ale také některým pákovým kávovarům bez čerpadla, které dosahují pouze tlaku 3,5 baru.

Ideální teplota se pohybuje okolo 90°C (vždy však méně než 94°C).

Příkon

Příkon ovlivní především rychlost nahřívání před tím, než začne připravovat samotnou kávu. Pokud zvolíte přístroj s vyšším příkonem, ušetříte trochu času, který však nebude nijak závratný. Na kvalitu nápoje však nemá nižší či vyšší příkon vliv.

Spotřeba

Spotřeba pro vás bude důležitá především v tom případě, že vám jde o maximální úsporu energie (v opačném případě je zanedbatelná). Můžete také zvolit model, který je možné uvést do úsporného režimu. Taková funkce má však i svá úskalí – někdy se přístroj přepíná do úsporného režimu příliš brzy a je potřeba jej při opakovaném užívání neustále nahřívat, tudíž se jeho spotřeba paradoxně zvyšuje.

zpět nahoru ↑

Užitečné funkce

Podle vašich potřeb také vybírejte přídavné funkce, kterými bude váš spotřebič disponovat. To, co ocení jeden, totiž nemusí vyhovovat někomu jinému. Mezi základní funkce patří:

  • nastavení hrubosti mletí
  • nastavení přípravy nápoje
  • nastavitelná výška výpusti
  • nahřívání šálku
  • pěnění mléka
  • funkce horké vody
  • automatické čištění a odvápnění
  • uložení oblíbeného nápoje

Nastavení hrubosti mletí

Hrubost umleté kávy má významný vliv na chuť a sílů výsledného nápoje, je tedy ideální, pokud zabudované mlýnky u automatických espressovačů můžete nastavit na určitou hrubost mletí. Ne všechny modely však nabízejí tuto funkci.

Nastavení přípravy nápoje

Dražší přístroje vám umožní nastavit nejen teplotu a množství vody, sílu kávy či možnost připravit dvě kávy najednou, ale zvládnou dokonce i přizpůsobit tvrdost vody na ideální hodnotu. Proces odvápnění probíhá v samotném kávovaru. Tvrdost vody u vás doma pak zjistíte pomocí přiloženého proužku, který je součástí balení.

Nastavitelná výška výpusti

Většina automatických espressovačů je již běžně opatřena nastavitelnou výškou výpusti. Tu oceníte především v případě, že budete pomocí kávovaru připravovat různé druhy nápojů, pro které jsou typické různě vysoké šálky či sklenice.

Nahřívání šálku

Někteří tuto funkci ocení, jiní ji naopak považují za zbytečnou. Pravdou však je, že pokud je šálek dopředu nahřátý, výsledný nápoj vychládá pomaleji, déle si udrží krémovou pěnu, chuť i aroma. Nevýhodou však je, že poměrně dlouho trvá, než se šálky nahřejí. Tato prodleva pak může leckoho od používání této funkce odradit.

Pěnění mléka

U kávovarů najdete většinou tři způsoby pěnění mléka: manuální, automatický a poloautomatický.

Při volbě manuálního šlehání se sice nejedná o nejjednodušší řešení (vyžaduje totiž určitý cvik), ale bude jen na vás, jaké pěny docílíte. Naproti tomu automatické pěnění obstará kávovar sám. Problém může nastat, když se způsobem napěnění nejste spokojeni.

Nejideálnější variantou je proto poloautomatický přístroj, u něhož si můžete vybrat, zda dáte přednost ručnímu šlehání či práci přenecháte espressovači. Takové přístroje jsou totiž vybaveny hadičkou, kterou nasávají mléko přímo z krabice nebo zabudovanou nádobou na mléko, které poté automaticky napěňují, zároveň si však zachovávají možnost manuálního šlehání.

Pokud zvolíte automatické či poloautomatické pěnění, počítejte s vyššími nároky na čištění vašeho přístroje.

Funkce horké vody

Pokud byste rádi kávovar využili i k přípravě čaje, budete mile překvapeni, protože u většiny automatických espressovačů může z trysky na horkou páru téci i horká voda. Pomocí stisku tlačítka vám tak přístroj naplní šálek horkou vodou. Tato funkce je však zastoupena pouze u přístrojů, které mají trysku na vývod horké páry pro manuální šlehání mléka.

Automatické čištění a odvápnění

Mnoho přístrojů je vybaveno funkcí automatického čištění, a dokonce odvápnění. Po naplnění zásobníku na použitou kávu také většina přístrojů sama upozorní na potřebu jeho vysypání.

Odvápňovat byste přístroj měli zhruba jednou měsíčně. Pokud kávovar disponuje automatickým režimem odvápnění, stačí pouze zmáčknout několik tlačítek dle návodu. Odvápňovací prostředek je buď součástí balení, nebo je třeba jej dokoupit.

Časovač

Pomocí této funkce můžete nastavit přesnou hodinu, na kterou má být káva připravena. Například ráno pak jen vstanete k čerstvě uvařenému šálku.

Uložení oblíbeného nápoje

Pokud upřednostňujete určitý druh nápoje (o určité síle, množství vody apod.), můžete si jej pomocí speciální funkce na kávovaru uložit a v případě potřeby pouze stisknout tlačítko.

zpět nahoru ↑

Cenové relace automatických kávovarů

Při výběru je vhodné si promyslet, kolik jste ochotni do spotřebiče investovat a spolu s tím také, jaké funkce od něj očekáváte. Automatické kávovary lze totiž rozdělit do tří základních cenových kategorií, které se vyznačují určitými specifiky a funkcemi:

  • základní cenová kategorie pod 10 000,-
  • střední cenová kategorie od 10 000,- do 20 000,-
  • nejvyšší cenová kategorie nad 20 000,-

Automatické kávovary pod 10 000

Kvalitní kávu dokáže připravit i poměrně levný přístroj, jehož cena se pohybuje kolem několika tisíc. Nejsou však vybaveny pokročilými funkcemi ani přídavným vybavením, jako je například nádržka na mléko. Pokud ale patříte mezi milovníky jednoduchého espressa, případně si pěnu ušleháte sami, nemá smysl investovat do dražších modelů.

Automatické kávovary pod 20 000

V cenové kategorii od 10 000,- do 20 000,- se nachází velké množství kvalitních přístrojů, jež jsou zároveň opatřeny mnoha užitečnými funkcemi i příslušenstvím (samozřejmostí bývá například automatické šlehání mléka či displej). Umožňují vám tak připravit pestrou paletu nejrůznějších kávových nápojů. V této cenové kategorii si proto pravděpodobně vybere každý.

Automatické kávovary nad 20 000

Nad 20 000,- seženete modely se skutečně bohatou nabídkou nejrůznějších funkcí – například automatické odvápňování, časovač či uložení oblíbeného nápoje. Poslední zmiňovaná funkce se hodí především všude tam, kde je více lidí, kteří mají rádi odlišné kávové nápoje. Po uložení stačí, aby každý pouze stiskl tlačítko, a za chvíli si může vychutnat svůj oblíbený šálek.

zpět nahoru ↑

Čajovary

Čajovary nejsou na trhu tak populární jako kávovary a jednotlivých typů najdeme mnohem méně. Pokud si však potrpíte na přípravu kvalitního sypaného (případně také sáčkového či kapslového) čaje a nechce se vám ztrácet čas jeho zdlouhavou přípravou, je pro vás kvalitní čajovar vynikající volbou. O správnou teplotu vody i dobu louhování se totiž postará za vás.

Dělení čajovarů

Některé čajovary neslouží pouze k přípravě čaje, ale lze v nich uvařit i kávu či pouze horkou vodu, Můžeme je proto rozdělit takto:

  • čajovar a rychlovarná konvice v jednom
  • čajovar a kávovar v jednom
  • čajovar, kávovar a rychlovarná konvice v jednom
  • čajovar na kapsle

Čajovar a rychlovarná konvice v jednom

Přístroje z této kategorie dokážou plnit funkci rychlovarné konvice. Jedná se vlastně o elektrické čajovary se sítkem na čaj. Protože je ale k přípravě černých, zelených a bylinkových čajů potřeba rozdílných teplot, dokážou tyto konvice zahřát a udržovat rozdílnou teplotu. Nejčastěji se můžete setkat se třemi či čtyřmi základními teplotami, u dražších přístrojů si ji však můžete libovolně nastavit sami. O přehlednost a snadnost ovládání se u mnoha modelů stará LED displej. A dražší digitální konvice jsou vybaveny dokonce dotykovým ovládáním.

Čajovar a kávovar v jednom

Variantou může být v tomto případě i french press, o kterém jsme se již zmiňovali. Pouze místo mleté kávy skleněnou konvici naplníte sypaným čajem, zalijete horkou vodou a po vylouhování lístky pomocí tlakového filtru prostě stlačíte dolů.

Na trhu jsou však k dostání také zajímavé elektrické přístroje podobné klasickým espressovačům, s nimiž je možné připravovat zároveň velké množství kávy i čaje (přibližně osm šálků od každého nápoje). Funguje totiž na principu dvou oddělených ohřívacích systémů. Takové přístroje jsou proto ideální především do kanceláří či pro rodinné snídaně, kdy si každý může vybrat svůj oblíbený nápoj.

Čajovar, kávovar a rychlovarná konvice v jednom

Některé modely jsou opatřeny sítkem, které lze využít také pro přípravu kávy. Fungují tedy na stejném principu jako rychlovarné konvice se sítkem na čaj. Ačkoli se jedná o multifunkční spotřebič, který vám v kuchyni ušetří spoustu místa, pokud jste milovníky kvalitní kávy, sáhněte raději po klasickém kávovaru.

Čajovar na kapsle

Tento typ přístroje funguje stejně jako kapslové kávovary. Jediné, co musíte udělat je přístroj zapnout, umístit šálek a vložit kapsli. O rozpoznání daného typu čaje, nastavení teploty, doby louhování i vypnutí se už přístroj postará sám.

Užitečné funkce

Také u čajovarů se můžeme setkat s několika zajímavými funkcemi, především pak u dražších digitálních přístrojů jsou to:

  • automatické zapnutí a vypnutí
  • tepelná pojistka
  • nastavení teploty podle druhu čaje
  • nastavení intenzity výluhu
  • automatické vynoření/ponoření čajového sítka
  • udržení teploty

Automatické zapnutí v přednastaveném čase oceníte především v případě, pokud budete chtít ráno vstát k již připravenému šálku čaje. Automatické vypnutí (které lze kombinovat i s manuálním vypnutím) je standardní součástí valné většiny přístrojů a hlídá za vás vhodnou dobu louhování.

Tepelná pojistka chrání váš spotřebič před přehřátím, zapomenete-li do něj před přípravou nalít vodu.

Každý čajovar je vybaven možností nastavit teplotu podle druhu čaje (jinou teplotu vyžaduje čaj černý, zelený, bylinkový či oolong). Většina přístrojů proto nabízí tři nebo čtyři možnosti nastavení (například 70°, 80°, 90° a 100°C). Dražší modely však umožňují také vlastní nastavení teploty.

Některé modely jsou vybaveny také možností nastavení intenzity čajového výluhu (silný, střední a slabý). Můžete se tak zařídit podle své chuti stisknutím jediného tlačítka a vše ostatní nechat na přístroji.

Lze se také setkat s funkcí automatického vynoření či ponoření čajového sítka při louhování. Tato funkce zajistí, že váš čaj nebude příliš slabý či naopak silný.

Pokud jste zaneprázdněni a nestíháte si vypít svůj šálek čaje ihned nebo si chcete nechat několik šálků na pozdější dobu, poohlédněte se po funkci, která vám zajistí udržení nastavené teploty až po dobu jedné hodiny. Některé modely dokonce umožňují opětovné zahřátí čaje na určitou teplotu i po sejmutí konvice z podstavce.

zpět nahoru ↑

Tipy na závěr

  • Máte na kuchyňské lince málo místa? Zkuste se poohlédnout po vestavném kávovaru. Počítejte však s vyšší pořizovací cenou.
  • Na hrubosti namleté kávy závisí výsledná chuť připravovaného nápoje. Ideálním řešením je nákup kávovaru s integrovaným mlýnkem, u něhož je možné nastavit požadovanou hrubost mletí.
  • Při přípravě kávy ve french pressu dbejte na to, abyste ji příliš dlouho nelouhovali. Dlouhým louhováním se totiž do nápoje dostávají látky, které jsou zdraví škodlivé.

Budeme rádi, když nám pošlete svou přípomínku, nebo názor

Odpovědět