Jak vybrat sušičku ovoce a potravin

Aktualizováno v prosinci 2018

Sušičky potravin ocení hlavně zahrádkáři, ale také všichni ti, kteří chtějí žít zdravě. Potraviny si sušením zachovávají téměř všechny vitamíny. Výjimku tvoří beta-karoten, jehož obsah se snižuje zhruba o polovinu a vitamín C, u kterého dochází ke ztrátě asi 80 %. I přesto, je sušené ovoce velmi zdravé, protože vám třeba během sportu nebo výletu dodá tolik potřebnou energii. Na konci článku poradíme, jak sušit jednotlivé suroviny, pro co nejlepší výsledek.

Nejlepší sušičky ovoce a potravin 2019

Concept SO-1020

Typkulatá
Příkon245 W
Časovačne
Regulace teplotyano
Ochrana proti přehřátíano
Počet plat9

Velká a prostorná sušička ovoce do které se vejde celých 9 plat. Každé z nich má průměr 32 cm, takže můžete sušit velké množství ovoce. Milovníky bylinek musím zklamat, v základní výbavě nenajdete bylinkové sítko. To si musíte dokoupit samostatně. Jeho cena je těsně nad 100 Kč.

Uváděná hlučnost je 46 dB. Ale jak je to v praxi? Zejména pokud máte malý byt, tak je to pro vás důležitý ukazatel. Sušení totiž nějaký čas trvá a běžně sušička běží přes noc. Ve stejné místnosti s ní bych asi spát nedokázal, stále slyšíte jemné šustění vzduchu. Pokud ji necháte ve vedlejší místnosti, tak přes zavřené dveře nic slyšet není. Přístroj zvládá i několika denní provoz v kuse, nepřehřívá se.

A jak je na tom sušení? Ovládání je velmi jednoduché, jen nastavíte některou z teplot (35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70°C) a sušení začíná. Jednotlivá plata příliš nepřeplňujte. Manuál říká, že by alespoň deset procent jejich plochy mělo zůstat volné pro proudění vzduchu. S tím lze jen souhlasit. Bohužel distribuce tepla mezi jednotlivými patry není stejná. Dole je teplo největší a v horních patrech je teplota o hodně nižší.

Pokud si nastavíte 70°C, tak reálná teplota v nejvyšších patrech je někde okolo 30-35°C. S tím je nutné při sušení počítat a případně pořadí plat prohazovat, aby byl výsledek na všech platech stejný. Samozřejmě lze sušit i méně než 9 plat současně, ale spotřeba energie je v zásadě stejná. Proto se vám sušení s méně platy prodraží. Jelikož jsou jednotlivá plata děrovaná, není příliš vhodné sušit různé druhy ovoce nebo bylinek. Může snadno dojít k promíchání pachů.

Zpracování není zrovna robustní a doporučuji se k ní chovat opatrně, aby vám dlouho vydržela. Celkově mám z přístroje poměrně dobrý pocit. Přes zmíněné nedostatky svůj účel plní dobře a všem nadšeným bylinkářům, houbařům nebo sušitelům ovoce jde její koupit doporučit.

Zjistit cenu

Gorenje FDK 24

Typkulatá
Příkon240 W
Časovačano
Regulace teplotyano
Ochrana proti přehřátíano
Počet plat5

Tento přístroj je svojí kapacitou o něco menší než ten předešlý. Má „jen“ pět plat. Ty jsou výškově nastavitelná (2 polohy). Většině uživatelů by to mohlo stačit, ale pro nadšené a časté sušitele může být tento počet nedostatečný. Potěšilo mě, že kromě klasických plat byl v balení i tác na sušení bylinek nebo velmi drobného ovoce. Zpracování odpovídá ceně, plata jsou poměrně křehká a pokud ho nedopatřením rozbijete, tak nové vás vyjde na cca 150 Kč.

Ovládání není žádná věda. Při spuštění přístroje máte automaticky nastavenu teplotu 70°C a čas sušení 10 hodin. Obojí lze změnit. Teplotu nastavujete v po pěti stupních v rozmezí 35-70°C. Čas po půl hodině v rozmezí 0,5-20 hodin. V návodu je informace, že spotřebič je možno používat max. 20 hodin a že se po 20-ti hodinách má 2x po sobě stisknout tlačítko Start/Reset. Pravděpodobně to bude mít vliv na životnost přístroje, takže doporučuji tuto informaci respektovat. Jednotlivá plata lze bez obav mýt v myčce.

U sušení bohužel dochází ke klasickému jevu, kdy je v nižších patrech vyšší teplota (odpovídá té nastavené) a ve vyšších je teplota nižší. Zde je výhodou fakt, že má jen pět pater. Proto rozdíly nejsou tak značné, jako u sušiček s více platy (patry). Nerovnoměrná distribuce teploty je běžný jev mezi všemi „levnými“ sušičkami, které jsem měl možnost potkat. Pokud existují vyjímky, tak budu rád, když se o nich zmíníte do diskuze pod článkem, zkusíme se k nim dostat a vyzkoušet je.

Přístroje, které to dokáží lépe stojí podle mé zkušenosti od pěti tisíc více. Zvažte jestli vám to stojí za to a nebo raději budete plata v průběhu sušení přehazovat. Hlučnost je subjektivně o něco nižší než u konkurence od Conceptu, ale stejně bych u ní spát nedokázal. Ale to snad nikoho trápit nebude. Při ukončení sušení vydá přístroj hlasitý zvuk, který je poměrně nepříjemný a může vzbudit i z vedlejší místnosti.

Zjistit cenu

DOMO DO 325 VD

Typkulatá
Příkon400 W
Časovačne
Regulace teplotyano
Ochrana proti přehřátíano
Počet plat5

Levná sušička, která má několik hodně silných a také slabých stránek. Nabízí pět sušících pater kruhového tvaru, která jsou z překvapivě kvalitního a tvrdého plastu. I u ní je problém s nerovnoměrnou úrovní sušení, tedy že ve spodní patře je vyšší teplota než ve vyšším. Pravidelnému prohazování pořadí plat se nevyhnete. Ještě k nastavení teploty. To je zde možné jen ve třech úrovních. Nastavení 1 – 55 °C, Nastavení 2 – 65 °C, Nastavení 3 – 75 °C. Pokud hledáte spotřebič, který bude schopný sušit při nízkých teplotách, tak se musíte podívat jinde. DOMO DO 325 VD není vybavena časovačem. To znamená, že běží dokud ho nevypnete. Z počátku mi to přišlo jako velká nevýhoda, ale vzhledem k tomu, že je nutné stav průběžně kontrolovat a přehazovat plata, tak mi to až tolik kritické nepřijde.

slušný příkon 400 W a na rychlosti sušení je to znát. Přijde mi lepší než obdobně drahá konkurence. Kde naopak zaostává je vyšší hlučnost, zejména když je nastavená nejvyšší teplota. Jestli máte rodinný dům nebo velký byt, tak vám to může být jedno, ale v menších prostorech je to trochu nepříjemné. Taktéž bych uvítal o trochu delší přívodní kabel. Jen pro zajímavost, je možní dokoupit klasické náhradní plata, ale nejsou k dispozici plata pro sušení bylinek. Jde to řešit tak, že je položíte na pečící papír.

Hodnocení je za mě takové rozporuplné. Na jedné straně tu máme výbornou rychlost sušení (pozor na přesušení ovoce, když ho necháte přes noc) a kvalitní materiály. Na druhé slabší výbavu a vyšší hlučnost. Finální rozhodnutí je na každém zájemci, zda jsou pro něj klady dostatečným převážením nad zápory. Škoda, že není cena o něco nižší, pak by se za mě jednalo o jasnou volbou v segmentu nejlevnějších sušiček ovoce. Ale distributor si svoji cenu hlídá a ta je tak stejná napříč všemi eshopy. Alternativou může být vyšší model Domo DO 600, který má časovač a zároveň ještě vyšší výkon. Nicméně i jeho cena je cca o dalších 600 Kč vyšší.

Zjistit cenu

ETA 0302 90000

Typhranatá
Příkon630 W
Časovačano
Regulace teplotyano
Ochrana proti přehřátíano
Počet plat9

Hned v úvodu musím přiznat, že není úplně fér srovnávat tuto sušičku ovoce s ostatními v testu. Už jen z její ceny, která je v zásadě stejná jako cena všech ostatních čtyř dohromady. Už z toho je jasné, že z pohledu výbavy nebo sušícího výkonu musí konkurenci rozdrdit. Berte ji spíše jako inspiraci co všechno může tento typ spotřebiče umět a v případě, že máte velký rozpočet nebo je pro vás tento styl úpravy potravin velkým koníčkem, tak vás může její koupě zlákat.

Ovládání je snadné. Líbí se mi, že teplota i čas jdou nastavovat jak směrem dolů, tak i nahoru. Nehrozí stejná nepříjemnost jako u G21 Paradiso BIG, kdy po „minutí“ požadované teploty musíte mačkat jak zběsilí, abyste se na ni opět dostali. Výchozí nastavení je 50 °C. Během sušení se na displeji mohou ukazovat na střídačku dvě teploty. Tou první je teplota nastavená (má u sebe svítící zelenou tečku) a teplota která v tuto chvíli v sušičce je. Když je teplota nižší než 30 °C, zobrazují se takto „–„. V první chvíli to může uživatele vyděsit a myslí si, že se jedná o nějakou chybu.

Podle očekávání suší naprosto výborně. Plocha je velká, potraviny jsou prosušené rovnoměrně. Na rozdíl od levnějších sušiček není nutné v průběhu sušení měnit pořadí jednotlivých plat. Stejná teplota je ve spodní, i v horní části. Z tohoto pohledu tedy vše na výbornou. Kromě klasického sušení toho umí tento přístroj mnohem víc. Umožňuje připravovat RAW stravu, sušit domácí těstoviny, kynout těsto nebo třeba domácí jogurt. Instrukce jak v těchto případech postupovat najdete v návodu. Na něm si dala ETA opravdu záležet. Je srozumitelný a detailní. Na asi čtyř stránkové tabulce je velké množství ovoce, zeleniny ale i ryb a u každé je doporučená dobu sušení. V naplnění plat se není třeba příliš omezovat i když jsou přeplněná, tak je sušení úspěšné.

Nicméně i zde najdete pár nedostatků. Někdo by možná u takto drahého přístroje očekával ještě menší hlučnost, ta je srovnatelná s ostatními hodnocenými přístroji. To mi důležité nepřijde. Na druhou stranu plata nejsou z extra tvrdého plastu a měl bych obavy o jejich životnost, hlavně pokud při větším zatížení. To stejné platí pro boční lišty, pokud máte větší množství jogurtu nebo těsta. Náhradní plata jsou také docela drahé. I přesto si myslím, že se jedná o skvělý přístroj, který dokáže úžasné věci. Obávám se ale, že pro většinu domácností je cena příliš vysoká a proto zvolí, některou z levnějších variant.

Zjistit cenu

G21 Paradiso BIG

Typhranatá
Příkon550 W
Časovačano
Regulace teplotyano
Ochrana proti přehřátíano
Počet plat6

Velká sušička s nadstandardním příkonem 550 W. Vejde se do něj šest plat, u kterých lze snadno změnit výška (stačí plata otočit vzhůru nohama) a díky tomu sušit i objemnější kusy potravin. Většího příkonu se bát nemusíte, záleží samozřejmě na zvolené teplotě ale v průměru vás 10 hodin sušení vyjde na nějakých 5 Kč. Sušení má navzdory umístění topení a ventilace na boku přístroje svoje mouchy. Díky své konstrukci není takový problém s teplotou nahoře a dole, ale spíš u krajů a uprostřed. Takže i zde je dobré je v průběhu sušení prohazovat. Na rozdíl oproti podobně drahé konkurenci umí nastavit časovač až na 40 hodin. Poté potřebuje chvíli pauzu, zmíním o pár řádku níže.

Hlučnost je velmi rozumná, při běžném denním provozu v domácnosti si jí nejspíš nevšimnete. Oka (mezery) v platech mi přijdou docela velká, lze koupit přikoupit variantu s menšími a nebo si můžete pomoct sami a vystlat plata třeba pečícím papírem (což trochu narušení proudění teplého vzduchu). Teplotu sušení jde nastavit v rozmezí 40-70 stupňů v krocích po jednom stupni. Čas sušení 1-40 hodin, nejmenším krokem je zde jedna hodina. Nepříjemné je, že tyto hodnoty lze jen přidávat. Takže když místo 10 hodin nastavíte omylem 11 a chcete zpět na 10, tak musíte udělat „celé kolečko“. Všechny tyto operace provádíte za pomocí tří tlačítek. Jedno je pro vypnutí/zapnutí, druhé pro teplotu a třetí pro čas.

Líbí se mi na tento typ přístroje poměrně podrobný manuál, ve kterém jsou uvedeny i doporučené časy pro jednotlivé druhy potravin. Těch je uvedena skutečně celá řada, takže každý by měl najít to co potřebuje, bez potřeby experimentovat s časem sám. V realitě jsou pravdivější hodnoty u horní hranice intervalu, který je v návodu uvedený. Pozor na maximální dobu provozu bez přestávky. Výrobce před ní varuje v manuálu – Nenechávejte přístroj v provozu déle než 40 hodin, přístroj se zahřívá a mohlo by dojít ke vzniku požáru. Přístroj musí být nejdéle po 40ti hodinách vypnut tlačítkem do polohy „OFF“ a musí být vytáhnut ze zásuvky, tak dlouho, aby vychladl. Pro jistotu bych toto doporučení dodržoval. Jednotlivá plata lze bez obav mýt v myčce. Celkově se jedná o velmi slušný nákup s ohledem na svoji cenu. Pro většinu domácností bude dostatečná a s pár drobnými negativy můžete žít. Navíc jsou při této ceně běžné i u konkurence.

Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Jak funguje sušička potravin

Potraviny v sušičce se zahřívají. Tím dochází k postupnému odpařování přebytečné vody. Otvory v sušičce nasávají vzduch, který se ohřívá na vámi nastavenou teplotu. Ventilátor ho pak vhání dovnitř sušičky a vzduch cirkuluje kolem plat, na kterých jsou naskládané potraviny. Část vzduchu ze sušičky odchází ven, část se nasává zpět, dohřívá se na požadovanou teplotu a znovu cirkuluje kolem jednotlivých plat.

zpět nahoru ↑

Jak vybrat kvalitní sušičku ovoce

Než si koupíte sušičku potravin, odpovězte si na základní otázky, které vám usnadní rozhodování a samotný výběr:

Jak často budu sušičku potravin používat

  • pokud budete sušičku potravin používat každý den, vyplatí se vám investovat do dražšího přístroje. Pořiďte si hranatou (policovou) sušičku na ovoce s časovačem.
  • pokud budete ovoce a zeleninu sušit jen párkrát do roka, můžete si pořídit levnější kruhovou sušičku vyrobenou z levnějších materiálů. Sice budete muset jednotlivá plata mezi sebou prohazovat, aby docházelo k rovnoměrnému sušení, ale to vás při nepravidelném sušení nebude obtěžovat.

Kulatá nebo hranatá varianta

Kulaté a hranaté sušičky potravin se od sebe liší hlavně způsobem rozvádění tepla, a to je jedna z nejdůležitějších věcí, která vám sušení může výrazně ulehčit.

Kulatá sušička potravin

  • motor se nachází ve spodní části
  • teplo stoupá zezdola nahoru
  • potraviny, které umísíte blíž ke středu, se budou sušit rychleji, než ty na okraji. Proto budete muset jednotlivé tácy (plata) prohazovat
  • tácy jsou naskládány nad sebou, při prohazování táců je budete muset všechny vyndat
  • šťáva ze šťavnatějších plodů může odkapávat na spodní části a může se dostat až do motoru. V tomto případě chtějte, aby sušička měla i speciální tác bez otvorů, který zachytí kapající šťávu. Další variantou jsou sušící vložky, které tekutinu zachytí.
  • jedná se však o levnější variantu

Hranatá sušička potravin

  • motor je umístěný zboku sušičky
  • vzduch proudí k potravinám horizontálně a tím pádem i víc rovnoměrně
  • nemusíte prohazovat jednotlivé tácy, kontrola sušení je pohodlnější
  • odkapávající šťáva se nedostane do motoru
  • plata jsou vysouvací, je snazší se k nim dostat
  • pokud ze šťavnatějších plodů odkapává šťáva, můžete ji zachytit sušícími vložkami
  • jde o dražší variantu

Materiál: Nerez nebo plast

Sušička potravin z nerezu bude kvalitní a sloužit vám bude, při správné údržbě, spoustu let. Plastové sušičky potravin mohou vydržet také spoustu let, ale záleží na tom, z jak pevného plastu jsou vyrobené.

Jak zjistíte kvalitu plastu?

  • sušičku si dobře prohlédněte a osahejte, kvalitu plastu můžete zjistit poklepáním nehtem: méně kvalitní a tenké plasty budou vydávat drnčivý zvuk
  • všímejte si ceny. Sušičku ovoce můžete pořídit od pár stokorun. Ty kvalitnější se budou pohybovat v cenové relaci kolem 2 000 – 5 000 Kč.
  • čím větší hmotnost sušička bude mít, tím bytelnější a odolnější bude

Kapacita

  • 4 až 6 táců: stačí pro menší rodinu, nebo jednoho člověka
  • 9 až 11 táců: hodí se pro rodiny, které suší často a pravidelně, ocení ji také zahrádkáři a houbaři

Hmotnost a rozměry

Hodně záleží na použitém materiálu, tvaru i velikosti sušičky. Ty nejmenší mají okolo dvou kilogramů. Velká nerezová může mít klidně i přes deset. Nejde o příliš důležitý parametr pro výběr. To co vás může zajímat více, jsou její rozměry. Přeci jen je potřeba ji někde uskladnit. Hranaté tvary jsou obvykle o něco skladnější. U kulatých počítejte s výškou 30 – 40 cm a průměr může přesahovat půl metru.

zpět nahoru ↑

Vybavení

Výkon a příkon

Příkon je fyzikální veličina, která vyjadřuje množství energie dodané za jednotku času. Jeho jednotkou jsou watty (W). U sušiček ovoce se pohybuje v rozmezí 200 – 800 W. V podstatě se jedná o informaci, kolik elektrické energie si přístroj bere.

Oproti tomu výkon vyjadřuje, kolik z přijaté elektrické energie dokáže spotřebič přeměnit na teplo, s jehož pomocí suší. Poměr mezi příkon a výkonem je vlastně energetická účinnost. Platí, že přístroje s vyššími hodnotami zvládnou vyšší teploty, případně více plat.

Za solidní průměr lze považovat hodnoty okolo 400. Ale jestli nemusíte sušit hodně a pravidelně, klidně vám poslouží i základní spotřebiče s příkonem přes 200 W. Jen počítejte s tím, že bude sušení chvíli trvat. Potraviny sušte pozvolně při správné teplotě – při rychlém a intenzivním sušení nemusí být potraviny usušené správně

Nastavení teploty

  • nejdůležitější funkcí je termostat s regulací teploty, rozsah by se měl pohybovat od 30 do 70 °C
  • 35 – 40 °C – vhodné pro sušení bylin, květin a koření
  • 50 -55 °C – vhodné pro houby, ovoce a zeleninu
  • 56 – 60 °C – ideální pro sušení masa

Ve většině manuálů je podrobnější rozpis doporučených teplot pro konkrétní potraviny. Případně můžete bez problémů dohledat na internetu. U nejlevnějších modelů termostat nemusí být a klidně je jen jedna možná teplota, při které lze sušení provozovat. To už je opravdu omezující, kvůli tomu že pro každou surovinu je vhodná jiná teplota.

Často také chcete nechat sušení zvolna doběhnout. Takže snížíte teplotu, aby výsledek nebyl přesušený a necháte ho běžet. Špičkové přístroje umožňují nastavovat teplotu po jednom stupni Celsia. Ale běžné je mít k dispozici jen několik přednastavených teplot.

Časovač

Jednoduchá funkce, která umožní nastavení času, během kterého se bude ovoce, zelenina a další potraviny sušit. Většina modelů je jím vybavena, ale některé levnější ho nemají. Není to zásadní problém, ale přichází tak o část komfortu kdy můžete zapnout sušení s časovačem a pokojně odejít do práce. Víte že za určený čas, je práce dokončena.

Věděli jste, že většina sušiček ovoce a zeleniny má zabudované čidlo proti přehřátí? Tato pojistka proti přehřátí v kritické situaci přístroj vypne a nenechá vás vyhořet.

Programy

Hlavním programem je pochopitelně vždy sušení. Ale kromě něj je tu široká plejáda dalších programů, které některé přístroje dovedou. Ale upřímně, většina z nich je spíše marketingovým lákadlem:

  • Meat – někdy také označovaný jako „fast“ program. Nejde o nic světoborného, ve většině případů se přístroj pustí na maximální teplotu a během 8-12 hodin udělá z plátku masa luxusní sušené jerkey.
  • Herbs – někdy také označovaný jako „low“, je opak předešlého. Tentokráte sušení při nízkých teplotách, které je určeno zejména pro bylinky. Pokud nechcete čekat až se vysuší samy, je tento program správnou volbou. Teplota by při tomto programu nemělo přesáhnout 40°C, ale můžete se setkat i s teplotami okolo 30°C.
  • RAW – jeden ze směrů v oblasti stravování. Spočívá v tom, že se potraviny upravují maximálně při teplotě 42°C. Ta má zaručit, že jsou všechny živiny a vitamíny zachovány. Pokud jste příznivcem tohoto směru stravování, tak zkuste přístroj vybavený tímto programem. Počítejte však s o něco vyšší cenou.
  • Combo – program určený pro materiál s vyšším obsahem vody. Typicky rajčata nebo vodnaté ovoce. Při tomto programu často dochází ke střídání teplot.

Plata

V první řadě jde o jejich počet. Od toho se odvíjí, kolik materiálu budete schopni zpracovávat zaráz. Takovým dobrým průměrem, který můžete očekávat je pět sušících plat. Další věcí je zda mají nastavitelnou výšku. Pod tím se nejčastěji skrývá možnost otočit je vzhůru nohama. Z jedné strany jsou okraje vyšší než z druhé a díky tomu lze výšku plata upravit. Zvýšit, případně snížit výšku je možné i o více než jeden centimetr. To se hodí na sušení větších kousků potravin, třeba si můžete udělat domácí sušená rajčata.

Zvukový signál

Pokud je vybavena časovačem, u kterého lze volit délku programu, tak po jeho skončení vydá zvukový signál. Podobně fungují i pračky nebo sušičky na prádlo. Na rozdíl od nich, ale nejde u některých sušiček ovoce tento signál vypnout. A navíc může být velmi výrazný a hlasitý. Ale nebojte se. I s takovým přístrojem lze žít v malém bytě. Jen musíte délku programu zvolit tak, aby nekončila uprostřed noci a nevzbudila celý dům.

zpět nahoru ↑

Příslušenství

Jeho nabídka není nijak bohatá, protože se jedná z principu o jednoduché spotřebiče, které mají jasně dané svoje funkce i dodatečné vybavení. Přesto je ve většině případů možné je doplnit o další vybavení. Hlavně se jedná o náhradní plata. Ta mohou sloužit jako prostá náhrada původních, např. kvůli poškození. Nebo může jít o speciální plata určené pro specifické druhy potravin.

Náhradní plata

Některé sušičky umožňují přidat další kusy a zvýšit tak kapacitu sušení. Jiné mají kapacitu plat fixně danou, ale náhrada se vám může hodit když se původní rozbije. Některý bývají z tenkého plastu, který je na různá poškození náchylný. Jejich cena se pohybuje od sto korun až po třeba pět set u dražších modelů. 

Bylinková plata

Často nejsou součástí základního balení a je nutné je dokoupit zvlášť. Poznáte je snadno. Mají mnohem jemnější síťování, aby skrze něj nepropadly jemné části bylinek. Pokud si je nechcete kupovat, stačí do klasického plata dát pečící papír. Není to ta elegantní řešení, ale funguje dobře.

Odkapávací plata

Hodí se v případě, že chcete sušit ovoce, které je hodně vodnaté. Odkapávající ovocná šťáva zůstane v platu, které se snadno čistí. A nedostává se do nitra sušičky, kde je čištění obtížnější. V krajním případě by mohlo hrozit i poškození motorku.

Otočný kruh

Jedná se o nadstavbu do kulatých sušiček. Díky ní se plato může pomalu pohybovat po směru hodinových ručiček a tak zajistit lepší cirkulaci vzduchu a rovnoměrné prosušení. U dražších modelů se obvykle jedná o součást základního vybavení, u některých je to příslušenství, které lze přikoupit.

Nepřilnavá vložka

Je většinou z teflonu nebo některého podobného materiálu. Položíte ji na plato a poté na ni vyskládáte ovoce nebo jinou surovinu, která má tendence se přichytávat k platu.

Skleničky k sušičce

Některé modely toho umí mnohem více než jen prosté sušení. Mezi takové speciální funkce patří třeba i příprava jogurtu. A právě pro takto vytvořené jogurty jsou skleničky určené. To už je ale opravdu velmi okrajové příslušenství, které s hlavním smyslem sušičky souvisí pramálo.

zpět nahoru ↑

Jak udržovat sušičku potravin

Nejdůležitější je místo, kam ji umísíte. Naprosto nevhodná jsou vlhká a prašná místa. Ideální jsou suché, čisté a dobře větrané prostory. Sušičku čistěte jen vodou nebo vlhkým hadříkem, použít můžete i neagresivní detergent. Velkou výhodou jsou síta, která jednoduše umyjete v myčce. Základní desku s ventilátorem čistěte jen vlhkým hadříkem. Dejte si dobrý pozor, aby byla během čištění vychladlá a hlavně vypnutá z elektriky!

 

zpět nahoru ↑

Jak správně sušit

Věděli jste, že sušit ovoce bez sušičky je možné? Lidé většinou používají novinový papír nebo plechy, které pak položí na radiátor. Ne každý však může mít dostatek prostoru pro tuto „sušící“ akci. Mnohem jednodušší je sušit potraviny v sušičce.

Abyste zeleninu, ovoce, houby, maso a další potraviny dobře usušili, musíte znát délku sušení, která je u každé potraviny odlišná. Bylinky můžete sušit 6 hodin, ale meloun, ananas nebo hroznové víno třeba i 1,5 dne.

Obecné rady

  • plody, které chcete sušit, by měly být čerstvé, ale ne přezrálé
  • ovoce a zeleninu nakrájejte na plátky o síle 0,5 až 1 cm
  • nekrájejte na příliš malé kousky, potraviny se během sušení zmenší
  • ovoce a zeleninu zbavte pecek a dalších nejedlých částí
  • před sušením je dobré plody blanšírovat = rychle je povaříte ve vodě nebo v páře, díky které se nezmění chuť a vzhled
  • pokud nechcete, aby vám ovoce během ovoce zhnědlo, namočte je do roztoku z citronové šťávy a vody nebo do pomerančového džusu
  • plody, které obsahují více vody, namočte před sušením do vody. Díky namočení dojde k prasknutí slupky a plod se rychleji usuší

Rada navíc

  • pokud budete sušit i přes noc, nebo budete sušičku používat v kuchyni, které je propojená s obývacím pokojem, zjistěte si její hlučnost. Kvalitní sušičky jsou tiché, hlučnost se pohybuje kolem 48 – 50 decibelů, hlučnější sušičky vás budou rušit hlukem kolem 60 až 70 decibelů. A to už budete muset při hovoru zvýšit hlas.
  • pokud se rozhodnete do sušičky investovat, zjistěte si, jestli jsou dobře dostupné náhradní díly

Jak sušit rajčata

Víte, jak chutnají sušená rajčata v sušičce? Jsou opravdu vynikající a skvělé využití najdou hlavně v italské kuchyni.

  • vyberte pevnější rajčata
  • rajčata omyjte a odstraňte stopku
  • rozkrojte je napůl nebo je nakrájejte na 6mm kolečka
  • rajče můžete zbavit dužiny
  • sušte 5-9 hodin
  • teplota sušení: 52°C

Pokud jste sušili správně, budou domácí sušená rajčata v sušičce tuhá. Pokud je budete sušit delší dobu, budou křehká. Rajčata můžete před sušením zbavit slupky. Slupku na spodní části rajčete nařízněte do křížku, rajče ponořte na chvíli do horké vody a slupka se tak sloupne skoro sama. Na některých sušičkách si můžete zvolit již předem definovaný program na sušení rajčat.

Jak sušit švestky

Sušené švestky jsou velmi zdravé. Mohou nahrazovat různé sladkosti a navíc jsou zdraví prospěšné. Velmi často se potkáte se staročeskými recepty, ve kterých jsou sušené švestky nepostradatelné.

  • švestky se do sušičky většinou nevejdou celé
  • před sušením švestky omyjte, rozpulte a odstraňte pecku
  • švestku sušte slupkou dolů
  • jak dlouho sušit švestky v sušičce: 8-16 hodin
  • teplota sušení: 57°C

Pokud jste sušili správně, budou švestky tuhé.

Jak sušit jablka

Sušené křížaly jsou výbornou a zdravou náhradou za slané bramborové chipsy. Kromě pojídání je můžete skvěle využít na dekorace do bytu. Velké uplatnění najdou hlavně během doby vánoční.

  • jablka před sušením můžete, ale nemusíte loupat
  • vykrojte jádřinec
  • nakrájejte na plátky silné 5 mm, čím tenčí plátek bude, tím křupavější křížalu získáte. Pokud nakrájíte silnější plátky, budou křížaly více šťavnaté
  • můžete je posypat skořicí
  • jak dlouhou sušit jablka v sušičce: 7 – 15 hodin
  • teplota sušení: 57°C

Pokud jste sušili správně, budou křížaly měkké.

Jak sušit houby

Sušení hub v sušičce vám usnadní jejich zpracování. Nemusíte je vařit a následně zamrazovat, ani je nemusíte okamžitě spotřebovat. Sušené houby se vám budou hodit třeba v zimě, kdy si budete chtít uvařit skvělou houbovou polévku nebo lahodný houbový guláš.

  • houby očistěte od nečistot
  • nakrájejte na plátky od 4 mm do 1 cm
  • sušte 3 – 7 hodiny
  • teplota sušení: 52 °C

Správně usušené houby by měly být tuhé a při sesypávání z plata by měly příjemně chrastit.

Jak sušit maso

Sušené maso, neboli „jerky“ můžete vyrobit z různých druhů masa. Nejčastěji se připravují z hovězího, zvěřinového, drůbežího, ale i rybího masa. Maso by mělo být libové bez tuku. Čím více tuku bude maso obsahovat, tím menší bude mít trvanlivost.

  • maso nakrájejte na tenké pláty 2,5 cm široké a 0,5 cm silné
  • pokud budete maso krájet přes vlákna, bude po usušení tuhé
  • pokud maso nakrájíte po vláknech, po usušení bude křehké
  • maso můžete naložit do marinády, nebo jen nakořenit
  • sušte 4 -6 hodin (rybí maso se suší 12 – 14 hodin)
  • teplota sušení: 68°C

Pokud jste sušili správně, bude jerky při ohnutí praskat, ale nezlomí se.

Sušení bylinek

Sušené bylinky se vám budou hodit po celý rok, navíc si sušením zachovávají svoje aroma, takže pokrmům a čajům dodají své nejlepší vlastnosti.

  • sbírejte vždy mladé bylinky
  • nesušte je příliš navrstvené na sebe
  • nemíchejte více druhů bylinek na jednom tácu
  • bylinky netrhejte, ale stříhejte nůžkami
  • odstraňte špatné části
  • bylinky sušte 2 – 4 hodiny
  • teplota sušení: 35 °C

Správně usušené bylinky poznáte tak, že šustí, jsou drobivé a křehké.

Pokud se ptáte, jak dlouho sušit ovoce v sušičce, tak to záleží na množství, tloušťce a obsahu vody. Proto potraviny během sušení pravidelně kontrolujte a veďte si o sušení záznamy. Příště se vám budou hodit.

Uchovávání sušených potravin

Sušené potraviny byste měli uskladnit do chladného a tmavého prostředí. Čím chladněji, tím lépe. Potraviny můžete schovat třeba do uzavíratelných sáčků nebo do tmavých nádob. Prostě nějaká forma vzduchotěsné nádoby, která záručí dlouho trvanlivost uchovaných potravin, protože v nich nemohou navlhnout. Vlhkost je obecně největším nepřítelem sušených potravin, protože vytváří vhodné prostředí k množení bakterií. Obecné doporučení je, že skladovat byste je neměli více než rok. Jsou případy, kdy vydrží i výrazně déle, ale tam už můžou hrozit komplikace.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4/5 37 hodnocení

Kategorie:

1 komentář
  1. Tak jsme si pořídili sušičku Yden. Je fakt dobrá a kvalitní.

    Napište svou recenzi

    Před odesláním komentáře byste měli vědět, jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.