Jak vybrat sušičku ovoce a potravin

Sušičky potravin ocení hlavně zahrádkáři, ale také všichni ti, kteří chtějí žít zdravě. Potraviny si sušením zachovávají téměř všechny vitamíny. Výjimku tvoří beta-karoten, jehož obsah se snižuje zhruba o polovinu a vitamín C, u kterého dochází ke ztrátě asi 80 %. I přesto, je sušené ovoce velmi zdravé, protože vám třeba během sportu nebo výletu dodá tolik potřebnou energii. Na konci článku poradíme, jak sušit jednotlivé suroviny, pro co nejlepší výsledek.

Jak funguje sušička potravin

Potraviny v sušičce se zahřívají. Tím dochází k postupnému odpařování přebytečné vody. Otvory v sušičce nasávají vzduch, který se ohřívá na vámi nastavenou teplotu. Ventilátor ho pak vhání dovnitř sušičky a vzduch cirkuluje kolem plat, na kterých jsou naskládané potraviny. Část vzduchu ze sušičky odchází ven, část se nasává zpět, dohřívá se na požadovanou teplotu a znovu cirkuluje kolem jednotlivých plat.

Jak vybrat kvalitní sušičku ovoce

Než si koupíte sušičku potravin, odpovězte si na základní otázky, které vám usnadní rozhodování a samotný výběr:

Jak často budu sušičku potravin používat

  • pokud budete sušičku potravin používat každý den, vyplatí se vám investovat do dražšího přístroje. Pořiďte si hranatou (policovou) sušičku na ovoce s časovačem.
  • pokud budete ovoce a zeleninu sušit jen párkrát do roka, můžete si pořídit levnější kruhovou sušičku vyrobenou z levnějších materiálů. Sice budete muset jednotlivá plata mezi sebou prohazovat, aby docházelo k rovnoměrnému sušení, ale to vás při nepravidelném sušení nebude obtěžovat.

Kulatá nebo hranatá varianta

Kulaté a hranaté sušičky potravin se od sebe liší hlavně způsobem rozvádění tepla, a to je jedna z nejdůležitějších věcí, která vám sušení může výrazně ulehčit.

Kulatá sušička potravin

  • motor se nachází ve spodní části
  • teplo stoupá zezdola nahoru
  • potraviny, které umísíte blíž ke středu, se budou sušit rychleji, než ty na okraji. Proto budete muset jednotlivé tácy prohazovat
  • tácy jsou naskládány nad sebou, při prohazování táců je budete muset všechny vyndat
  • šťáva ze šťavnatějších plodů může odkapávat na spodní části a může se dostat až do motoru. V tomto případě chtějte, aby sušička měla i speciální tác bez otvorů, který zachytí kapající šťávu. Další variantou jsou sušící vložky, které tekutinu zachytí.

Hranatá sušička potravin

  • motor je umístěný zboku sušičky
  • vzduch proudí k potravinám horizontálně a tím pádem i rovnoměrně
  • nemusíte prohazovat jednotlivé tácy, kontrola sušení je pohodlnější
  • odkapávající šťáva se nedostane do motoru
  • pokud ze šťavnatějších plodů odkapává šťáva, můžete ji zachytit sušícími vložkami

Materiál: Nerez nebo plast

Sušička potravin z nerezu bude kvalitní a sloužit vám bude, při správné údržbě, spoustu let. Plastové sušičky potravin mohou vydržet také spoustu let, ale záleží na tom, z jak pevného plastu jsou vyrobené.

Jak zjistíte kvalitu plastu?

  • sušičku si dobře prohlédněte a osahejte, kvalitu plastu můžete zjistit poklepáním nehtem: méně kvalitní a tenké plasty budou vydávat drnčivý zvuk
  • všímejte si ceny. Sušičku ovoce můžete pořídit od pár stokorun. Ty kvalitnější se budou pohybovat v cenové relaci kolem 5 000 Kč.
  • čím větší hmotnost sušička bude mít, tím bytelnější a odolnější bude

Kapacita

  • 4 až 6 táců: stačí pro menší rodinu, nebo jednoho člověka
  • 9 až 11 táců: hodí se pro rodiny, které suší často a pravidelně, ocení ji také zahrádkáři a houbaři

Výkon

  • u sušiček ovoce a hub se výkon pohybuje v rozmezí 200 – 700 W
  • profesionální sušičky mohou mít výkon kolem 1000 W
  • důležitá je také regulace teploty, ta se pohybuje od 30 – 70 °C
  • potraviny sušte pozvolně při správné teplotě – při rychlém a intenzivním sušení nemusí být potraviny usušené správně

Funkce

  • nejdůležitější funkcí je termostat s regulací teploty, rozsah by se měl pohybovat od 30 do 70 °C
  • časovač umožní nastavení času, během kterého se bude ovoce, zelenina a další potraviny sušit
  • 35 – 40 °C – vhodné pro sušení bylin, květin a koření
  • 50 -55 °C – vhodné pro houby, ovoce a zeleninu
  • 56 – 60 °C – ideální pro sušení masa

Věděli jste, že sušička ovoce a zeleniny má zabudované čidlo proti přehřátí? Sofistikovanější modely mají časovač, který vás upozorní na to, že je potřeba tác vytáhnout nebo sušičku vypnout. Vy se tedy nemusíte bát, že byste mohli vyhořet.

Jak udržovat sušičku potravin

Nejdůležitější je místo, kam ji umísíte. Naprosto nevhodná jsou vlhká a prašná místa. Ideální jsou suché, čisté a dobře větrané prostory. Sušičku čistěte jen vodou nebo vlhkým hadříkem, použít můžete i neagresivní detergent. Velkou výhodou jsou síta, která jednoduše umyjete v myčce. Základní desku s ventilátorem čistěte jen vlhkým hadříkem. Dejte si dobrý pozor, aby byla během čištění vychladlá a hlavně vypnutá z elektriky!

Nejlepší sušičky 2017

Concept SO-1020

Majitelé sušičky si chválí možnost mytí v myčce, velký prosto pro sušení, průhledná plata a regulaci teploty po 5 stupních. Velmi oceňují tichý chod. Některým zákazníkům však nefungovala termoregulace, čas sušení neodpovídal manuálu a nastavená teplota u 9. plata neodpovídala zadané teplotě, spíš byla nižší. Některým uživatelům také chybí časový spínač.

Příkon245 W
ČasovačNe
Počet plat9
Regulace teplotyAno
Hmotnost4 Kg

Najít nejlepší nabídku

Gorenje FDK 24

Majitelé této sušičky oceňují možnost časování sušení, tichý chod, snadnou údržbu průhlednou barvu, takže můžou sušení kontrolovat zvenčí a výškově nastavitelná plata. Některým uživatelům schází podrobnější návod a sušící plata se jim zdají příliš křehká. Někteří uvádějí jako problém delší dobu sušení.

Příkon244 W
ČasovačAno
Počet plat5
Regulace teplotyAno
Hmotnost2 Kg

Najít nejlepší nabídku

Bielmeier BHG 601

Majitelé oceňují rychlost sušení a horní ohřev, díky kterému šťáva neteče dolů. Jako velkou výhodu spatřují kvalitní a pevný plast, dobrou výšku plat a jednoduchou údržbu. Velkou výhodou je časovač sušení a manuál s návodem co a jak dlouhou sušit. Některým uživatelům se nelíbí delší doba sušení, uvádějí také, že sušička suší více u středu, takže ovoce uprostřed je už vysušené, ale na krajích ještě mokré. Nedá se sušit pouze na jednom platu, vždy musí být v sušičce všechny, a to i přes to, že nejsou zaplněná.

Příkon700 W
ČasovačAno
Počet plat4
Regulace teplotyAno
Hmotnost4,5 Kg

Najít nejlepší nabídku

ETA Karina 0301

Majitelé tuto sušičku oceňují především pro dobré sušení hub a bylin. Líbí se jim přijatelná cena za sušičku s 9 platy. Sušička usuší téměř cokoliv, má velký objem a 3 stupně intenzity sušení. Uživatelé si stěžují na hlučnost při vyšším stupni sušení, takže musejí přístroj dávat do jiné místnosti. Nevýhoda také je, že chybí časovač.

Příkon400 W
ČasovačNe
Počet plat9
Regulace teplotyAno
Hmotnost2,95 Kg

Najít nejlepší nabídku

G21 Paradiso small

Majitelé na ní nejvíce oceňují nízkou hmotnost, tichý chod, jednoduché ovládání a přijatelnou cenu. Jako nevýhodu vidí pečlivé naskládání plat, protože jinak špatně zapadávají. Někteří uvádějí propadávání menších kousků hub.

Příkon245 W
ČasovačNe
Počet plat5
Regulace teplotyAno
Hmotnost3 Kg

Najít nejlepší nabídku

Jak správně sušit

Věděli jste, že sušit ovoce bez sušičky je možné? Lidé většinou používají novinový papír nebo plechy, které pak položí na radiátor. Ne každý však může mít dostatek prostoru pro tuto „sušící“ akci. Mnohem jednodušší je sušit potraviny v sušičce.

Abyste zeleninu, ovoce, houby, maso a další potraviny dobře usušili, musíte znát délku sušení, která je u každé potraviny odlišná. Bylinky můžete sušit 6 hodin, ale meloun, ananas nebo hroznové víno třeba i 1,5 dne.

Obecné rady

  • plody, které chcete sušit, by měly být čerstvé, ale ne přezrálé
  • ovoce a zeleninu nakrájejte na plátky o síle 0,5 až 1 cm
  • nekrájejte na příliš malé kousky, potraviny se během sušení zmenší
  • ovoce a zeleninu zbavte pecek a dalších nejedlých částí
  • před sušením je dobré plody blanšírovat = rychle je povaříte ve vodě nebo v páře, díky které se nezmění chuť a vzhled
  • pokud nechcete, aby vám ovoce během ovoce zhnědlo, namočte je do roztoku z citronové šťávy a vody nebo do pomerančového džusu
  • plody, které obsahují více vody, namočte před sušením do vody. Díky namočení dojde k prasknutí slupky a plod se rychleji usuší

Rada navíc

  • pokud budete sušit i přes noc, nebo budete sušičku používat v kuchyni, které je propojená s obývacím pokojem, zjistěte si její hlučnost. Kvalitní sušičky jsou tiché, hlučnost se pohybuje kolem 48 – 50 decibelů, hlučnější sušičky vás budou rušit hlukem kolem 60 až 70 decibelů. A to už budete muset při hovoru zvýšit hlas.
  • pokud se rozhodnete do sušičky investovat, zjistěte si, jestli jsou dobře dostupné náhradní díly

Jak sušit rajčata

Víte, jak chutnají sušená rajčata v sušičce? Jsou opravdu vynikající a skvělé využití najdou hlavně v italské kuchyni.

  • vyberte pevnější rajčata
  • rajčata omyjte a odstraňte stopku
  • rozkrojte je napůl nebo je nakrájejte na 6mm kolečka
  • rajče můžete zbavit dužiny
  • sušte 5-9 hodin
  • teplota sušení: 52°C

Pokud jste sušili správně, budou domácí sušená rajčata v sušičce tuhá. Pokud je budete sušit delší dobu, budou křehká. Rajčata můžete před sušením zbavit slupky. Slupku na spodní části rajčete nařízněte do křížku, rajče ponořte na chvíli do horké vody a slupka se tak sloupne skoro sama. Na některých sušičkách si můžete zvolit již předem definovaný program na sušení rajčat.

Jak sušit švestky

Sušené švestky jsou velmi zdravé. Mohou nahrazovat různé sladkosti a navíc jsou zdraví prospěšné. Velmi často se potkáte se staročeskými recepty, ve kterých jsou sušené švestky nepostradatelné.

  • švestky se do sušičky většinou nevejdou celé
  • před sušením švestky omyjte, rozpulte a odstraňte pecku
  • švestku sušte slupkou dolů
  • jak dlouho sušit švestky v sušičce: 8-16 hodin
  • teplota sušení: 57°C

Pokud jste sušili správně, budou švestky tuhé.

Jak sušit jablka

Sušené křížaly jsou výbornou a zdravou náhradou za slané bramborové chipsy. Kromě pojídání je můžete skvěle využít na dekorace do bytu. Velké uplatnění najdou hlavně během doby vánoční.

  • jablka před sušením můžete, ale nemusíte loupat
  • vykrojte jádřinec
  • nakrájejte na plátky silné 5 mm, čím tenčí plátek bude, tím křupavější křížalu získáte. Pokud nakrájíte silnější plátky, budou křížaly více šťavnaté
  • můžete je posypat skořicí
  • jak dlouhou sušit jablka v sušičce: 7 – 15 hodin
  • teplota sušení: 57°C

Pokud jste sušili správně, budou křížaly měkké.

Jak sušit houby

Sušení hub v sušičce vám usnadní jejich zpracování. Nemusíte je vařit a následně zamrazovat, ani je nemusíte okamžitě spotřebovat. Sušené houby se vám budou hodit třeba v zimě, kdy si budete chtít uvařit skvělou houbovou polévku nebo lahodný houbový guláš.

  • houby očistěte od nečistot
  • nakrájejte na plátky od 4 mm do 1 cm
  • sušte 3 – 7 hodiny
  • teplota sušení: 52 °C

Správně usušené houby by měly být tuhé a při sesypávání z plata by měly příjemně chrastit.

Jak sušit maso

Sušené maso, neboli „jerky“ můžete vyrobit z různých druhů masa. Nejčastěji se připravují z hovězího, zvěřinového, drůbežího, ale i rybího masa. Maso by mělo být libové bez tuku. Čím více tuku bude maso obsahovat, tím menší bude mít trvanlivost.

  • maso nakrájejte na tenké pláty 2,5 cm široké a 0,5 cm silné
  • pokud budete maso krájet přes vlákna, bude po usušení tuhé
  • pokud maso nakrájíte po vláknech, po usušení bude křehké
  • maso můžete naložit do marinády, nebo jen nakořenit
  • sušte 4 -6 hodin (rybí maso se suší 12 – 14 hodin)
  • teplota sušení: 68°C

Pokud jste sušili správně, bude jerky při ohnutí praskat, ale nezlomí se.

Sušení bylinek

Sušené bylinky se vám budou hodit po celý rok, navíc si sušením zachovávají svoje aroma, takže pokrmům a čajům dodají své nejlepší vlastnosti.

  • sbírejte vždy mladé bylinky
  • nesušte je příliš navrstvené na sebe
  • nemíchejte více druhů bylinek na jednom tácu
  • bylinky netrhejte, ale stříhejte nůžkami
  • odstraňte špatné části
  • bylinky sušte 2 – 4 hodiny
  • teplota sušení: 35 °C

Správně usušené bylinky poznáte tak, že šustí, jsou drobivé a křehké.

Pokud se ptáte, jak dlouho sušit ovoce v sušičce, tak to záleží na množství, tloušťce a obsahu vody. Proto potraviny během sušení pravidelně kontrolujte a veďte si o sušení záznamy. Příště se vám budou hodit.

Uchovávání sušených potravin

Sušené potraviny byste měli uskladnit do chladného a tmavého prostředí. Čím chladněji, tím lépe. Potraviny můžete schovat třeba do uzavíratelných sáčků nebo do tmavých nádob. Skladovat byste je neměli více než rok.

11. 1. 2017

Co číst dále?

Napište nám svůj komentář